14.6.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 210/48


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/945 A COMISIEI

din 10 iunie 2021

privind un proiect de ordin notificat de România în ceea ce privește informațiile referitoare la prospețimea peștelui

[notificată cu numărul C(2021) 4052]

(Numai textul în limba română este autentic)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 (1) al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, în special articolul 45 alineatul (4),

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 45 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, autoritățile române au notificat Comisiei, la 18 noiembrie 2019, un proiect de ordin național privind obligația operatorilor economici de a asigura transferul informațiilor privind prospețimea peștelui către consumatori (denumit în continuare „proiectul de ordin”).

(2)

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 definește principiile, cerințele și responsabilitățile generale care reglementează informațiile referitoare la produsele alimentare, în special etichetarea produselor alimentare. În această privință, articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 enumeră mențiunile care trebuie să apară pe produsele alimentare, în conformitate cu articolele 10-35 și sub rezerva excepțiilor prevăzute de acestea.

(3)

Articolul 39 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 prevede că, în afara mențiunilor obligatorii prevăzute la articolul 9 alineatul (1) și la articolul 10, în conformitate cu procedura stabilită la articolul 45, statele membre pot adopta dispoziții privind mențiuni obligatorii suplimentare pentru anumite tipuri sau categorii de produse alimentare, pentru cel puțin unul dintre următoarele motive: protecția sănătății publice, protecția consumatorilor, prevenirea fraudelor, protecția drepturilor de proprietate industrială și comercială, a indicațiilor de proveniență, a denumirilor de origine înregistrate și prevenirea concurenței neloiale.

(4)

Prin stabilirea unor măsuri naționale care impun informarea consumatorilor cu privire la prospețimea peștelui, proiectul de ordin stabilește mențiuni obligatorii suplimentare pentru anumite categorii de produse alimentare în sensul articolului 39 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011. Prin urmare, este necesar să se examineze compatibilitatea acestuia cu cerințele menționate anterior din regulamentul respectiv și cu dispozițiile Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene.

(5)

Articolul 2 din proiectul de ordin notificat prevede că operatorii economici afișează imediat lângă peștele întreg proaspăt, sălbatic sau de crescătorie și nepreambalat, una dintre următoarele patru indicații: (a) peștele are între 0-2 zile de la captură; (b) peștele are între 2-3 zile de la captură; (c) peștele are între 3-4 zile de la captură; (d) peștele are între 4-5 zile de la captură; (e) peștele are peste 5 zile de la captură.

(6)

Autoritățile române au explicat că proiectul de ordin este menit să asigure o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la gradul de prospețime al produselor care le sunt vândute, în speță, a peștelui, precum și la faptul că produsele ce le sunt oferite nu le afectează viața sau sănătatea. Autoritățile române au explicat că, în urma controalelor efectuate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reieșit că în gama de pește proaspăt se comercializează produse alimentare care nu sunt de fapt proaspete, punându-se astfel în pericol sănătatea consumatorilor care le utilizează.

(7)

În urma unei solicitări de clarificare din partea Comisiei, autoritățile române au explicat, prin scrisoarea din 25 iunie 2020, domeniul de aplicare al proiectului de ordin, precum și informațiile care ar trebui furnizate consumatorilor, și au reiterat justificările adoptării acestuia.

(8)

În conformitate cu articolul 1 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, acesta se aplică fără a aduce atingere cerințelor privind etichetarea prevăzute în dispozițiile specifice ale Uniunii aplicabile anumitor produse alimentare.

(9)

Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2) din 11 decembrie 2013 privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură stabilește standarde comune de comercializare pentru pești, inclusiv dispoziții specifice privind informarea consumatorilor. Printre altele, acesta prevede norme referitoare la informațiile obligatorii și voluntare destinate consumatorilor care trebuie să fie indicate pe produsele pescărești și de acvacultură comercializate în Uniune, indiferent de originea acestora sau de metoda de comercializare.

(10)

Articolul 35 alineatul (1) literele (a)-(e) din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 stabilește cele cinci mențiuni obligatorii care se aplică în mod specific produselor pescărești și de acvacultură. În conformitate cu articolul 39 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013, data capturării produselor pescărești sau data recoltării produselor de acvacultură reprezintă informații care pot fi furnizate în mod voluntar, cu condiția să fie clare și lipsite de ambiguitate.

(11)

Informațiile solicitate de proiectul de ordin, chiar dacă sunt exprimate în mod diferit, echivalează cu furnizarea de informații privind data capturării sau data recoltării. Mențiunile prevăzute la articolul 2 din proiectul de ordin permit consumatorului să calculeze data capturării sau data recoltării. De asemenea, ele servesc aceluiași scop ca menționarea datei capturării sau a datei recoltării, și anume informarea consumatorilor cu privire la prospețimea peștelui.

(12)

Întrucât furnizarea de informații privind data capturării sau data recoltării este armonizată la nivelul UE ca mențiune voluntară, statele membre nu pot impune niciun fel de obligație de a indica data capturării sau data recoltării ca mențiune suplimentară obligatorie. O astfel de măsură națională ar intra în conflict cu dispozițiile dreptului UE.

(13)

În plus, protecția sănătății și furnizarea de informații consumatorilor, care, potrivit autorităților române, reprezintă motivele adoptării proiectului de măsură națională, constituie obiective sprijinite de Regulamentul (UE) nr. 1379/2013. Acest lucru este demonstrat de considerentele 20 și 21, precum și de articolul 7 alineatul (1) litera (c) și de articolul 35 alineatul (1) litera (e) din regulamentul respectiv.

(14)

Legislația UE le oferă autorităților naționale competente mijloacele necesare pentru protecția sănătății și a siguranței cetățenilor și pentru a se asigura că consumatorii nu sunt induși în eroare cu privire la caracteristicile produselor pescărești introduse pe piață pe teritoriile lor.

(15)

În conformitate cu articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (3), nu trebuie să fie introduse pe piață produse alimentare care nu prezintă siguranță.

(16)

Articolul 17 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 stabilește o obligație generală a autorităților competente din statele membre de a monitoriza și controla aplicarea completă și eficace a cerințelor legislației alimentare în toate etapele lanțului alimentar.

(17)

Articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 impune operatorilor din sectorul alimentar obligația de a participa în mod activ la punerea în aplicare a cerințelor legislației alimentare prin verificarea respectării acestor cerințe. Operatorii din sectorul alimentar au responsabilitatea juridică primară de a asigura respectarea legislației alimentare, în special siguranța alimentară.

(18)

Articolul 7 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 prevede că informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare cumpărătorul în ceea ce privește caracteristicile produsului alimentar și, în special, în ceea ce privește natura, identitatea, proprietățile, compoziția, cantitatea, durabilitatea, țara de origine sau locul de proveniență, metoda de fabricație sau de producție.

(19)

Dat fiind că legislația UE le oferă autorităților naționale competente mijloacele necesare pentru protecția sănătății și a siguranței cetățenilor și pentru a se asigura că consumatorii nu sunt induși în eroare cu privire la caracteristicile produselor pescărești introduse pe piață pe teritoriile lor, măsura națională nu poate fi justificată pe baza acestor motive.

(20)

Având în vedere elementele menționate mai sus, dispozițiile proiectului de ordin privind obligația operatorilor economici de a se asigura că consumatorii sunt informați cu privire la prospețimea peștelui ar fi contrare articolului 39 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013.

(21)

În lumina acestor observații, la 22 septembrie 2020, Comisia a emis un aviz negativ cu privire la proiectul de ordin, în temeiul articolului 45 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011. Comisia a notificat avizul negativ autorităților române la 23 septembrie 2020.

(22)

Prin urmare, este necesar să se solicite autorităților române să nu adopte ordinul notificat.

(23)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

România trebuie să nu adopte proiectul de ordin notificat la 18 noiembrie 2019 cu privire la obligația impusă operatorilor economici de a informa consumatorii cu privire la prospețimea peștelui.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează României.

Adoptată la Bruxelles, 10 iunie 2021.

Pentru Comisie

Stella KYRIAKIDES

Membru al Comisiei


(1)  Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei (JO L 304, 22.11.2011, p. 18).

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1184/2006 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 1).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1).