1.3.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 70/12


DECIZIA (UE) 2021/366 A CONSILIULUI

din 22 februarie 2021

privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Grupului de experți pentru Acordul european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere internaționale (AETR), precum și în cadrul Grupului de lucru pentru transportul rutier al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 91 coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Acordul european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere internaționale (AETR) (1) a intrat în vigoare la 5 ianuarie 1976. Acest acord a fost modificat cel mai recent la 20 septembrie 2010.

(2)

În temeiul articolului 21 din AETR, orice parte contractantă poate transmite Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite (ONU) propuneri de modificări la AETR. Înainte de a fi transmise Secretarului General al ONU, propunerile sunt mai întâi discutate în cadrul Grupului de lucru pentru transportul rutier (SC.1) al Comisiei Economice pentru Europa a ONU (CEE-ONU).

(3)

CEE-ONU a instituit, în cadrul AETR, un grup de experți pentru AETR. Grupul este un organism împuternicit să elaboreze și să prezinte Grupului de lucru privind transportul rutier al CEE-ONU propuneri de modificare a AETR.

(4)

Se preconizează că Grupul de experți pentru AETR, în cadrul celei de a 25-a sesiuni planificate pentru februarie 2021, și Grupul de lucru privind transportul rutier al CEE-ONU, în cadrul celei de a 116-a sesiuni planificate pentru octombrie 2021, vor discuta modificările la AETR referitoare la adoptarea tahografului inteligent.

(5)

Articolul 22bis din AETR prevede că modificările anexei IB la Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului (2) privind tahograful digital sunt automat preluate de toate părțile contractante la AETR, fără nicio consultare oficială sau vot. Lipsa de participare a părților contractante la AETR în procesul de elaborare și de adoptare a specificațiilor tehnice ale tahografului digital a reprezentat o cauză de nemulțumire în rândul unora dintre aceste părți contractante. Comisia recunoaște, în comunicarea sa din 19 iulie 2011 intitulată „Tahograful digital: Foaia de parcurs a activităților viitoare”, că acest mecanism periclitează implementarea corectă și armonizată a tahografului digital de către părțile contractante care nu fac parte din Uniune.

(6)

Este în interesul Uniunii ca procesul decizional preconizat în AETR în ceea ce privește dispozitivele de control, inclusiv tahografele digitale, să fie modificat, ca procedura prevăzută la articolul 22 alineatele (1), (2) și (3) din AETR să devină aplicabilă includerii în AETR a specificațiilor tehnice ale tahografului digital și ca articolul 22bis din AETR să rămână în vigoare pentru eventuale modificări viitoare ale cerințelor pentru versiunile anterioare ale tahografului.

(7)

În temeiul articolului 10 din AETR, un tahograf a cărui construcție, instalare, utilizare și încercare se desfășoară în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 este considerat ca fiind conform cu cerințele AETR. Articolul 10 din AETR ar trebui modificat pentru a se include o trimitere la specificațiile tehnice ale tahografului inteligent, care ar trebui considerate conforme cu cerințele AETR începând cu data intrării în vigoare a apendicelui 1C la anexa la AETR.

(8)

Articolul 13 din AETR, care se referă la dispozițiile tranzitorii, ar trebui să fie modificat pentru a stabili data exactă a punerii în aplicare de către părțile contractante a dispozițiilor privind tahografele inteligente.

(9)

Articolul 14 din AETR nu permite aderarea altor organisme în afară de statele membre ale CEE-ONU și de statele admise să participe la CEE-ONU cu titlu consultativ.

(10)

Există mai multe argumente în favoarea permiterii Uniunii să adere la AETR. În primul rând, Uniunea are competență exclusivă în domeniul de activitate al echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere internaționale, fapt confirmat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cauza 22/70 (3). În al doilea rând, aderarea Uniunii la AETR ar garanta reprezentarea efectivă a intereselor Uniunii în cadrul AETR. În fine, luând în considerare caracteristicile specifice ale AETR și ale procesului decizional propus, este adecvat ca Uniunea să devină o parte contractantă. Pentru a autoriza aderarea Uniunii la AETR, articolul 14 din AETR ar trebui să fie modificat pentru a permite aderarea organizațiilor de integrare regională la AETR.

(11)

Specificațiile tehnice ale tahografului inteligent care urmează să fie incluse în AETR sub forma apendicelui 1C la anexa la respectivul acord ar trebui elaborate pe baza specificațiilor transmise Grupului de experți pentru AETR în numele Uniunii la 8 aprilie 2020 și pe baza specificațiilor care urmează să fie adoptate de Comisie în 2021 în temeiul Regulamentului (UE) nr. 165/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

(12)

Modelul de certificat de omologare din capitolul III din apendicele 2 la anexa la AETR ar trebui modificat astfel încât să poată fi utilizat și pentru omologarea tahografelor inteligente și a componentelor acestora.

(13)

Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Grupului de experți pentru AETR și în cadrul Grupului de lucru pentru transportul rutier al CEE-ONU, întrucât AETR ar trebui modificat în vederea realizării unei armonizări paneuropene în domeniul aparaturii de înregistrare din transportul rutier (tahografe) și respectivele modificări vor produce efecte juridice astfel cum se menționează la articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

(14)

Întrucât Uniunea nu este parte contractantă la AETR și statutul său nu îi permite să comunice modificările propuse, statele membre, acționând în interesul Uniunii, ar trebui să comunice Grupului de experți pentru AETR modificările propuse, în spiritul cooperării loiale, pentru a promova îndeplinirea obiectivelor Uniunii.

(15)

Poziția Uniunii urmează să fie exprimată de statele membre ale Uniunii care sunt membre ale Grupului de experți pentru AETR și ale Grupului de lucru pentru transportul rutier al CEE-ONU, acționând împreună,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul celei de a 25-a sesiuni a Grupului de experți pentru Acordul european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere internaționale (AETR) și în cadrul celei de-a 116-a sesiuni a Grupului de lucru pentru transportul rutier al CEE-ONU este conformă cu modificările propuse la AETR (5).

Se poate conveni asupra unor modificări formale și minore ale poziției menționate la primul paragraf fără a fi necesară o nouă decizie a Consiliului.

Articolul 2

(1)   Poziția menționată la articolul 1 este exprimată de statele membre ale Uniunii care sunt membre ale Grupului de experți pentru AETR și ale Grupului de lucru pentru transportul rutier al CEE-ONU, acționând împreună.

(2)   Statele membre comunică Grupului de experți pentru AETR modificările propuse.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 22 februarie 2021.

Pentru Consiliu

Președintele

J. BORRELL FONTELLES


(1)  JO L 95, 8.4.1978, p. 1.

(2)  Regulamentului (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985 privind aparatura de înregistrare în transportul rutier (JO L 370, 31.12.1985, p. 8).

(3)  ECLI:EU:C:1971:32.

(4)  Regulamentul (UE) nr. 165/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 februarie 2014 privind tahografele în transportul rutier, de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului privind aparatura de înregistrare în transportul rutier și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind armonizarea anumitor dispoziții ale legislației sociale în domeniul transporturilor rutiere (JO L 60, 28.2.2014, p. 1).

(5)  A se vedea documentul ST 5700/21 la http://register.consilium.europa.eu