13.10.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 335/3


DECIZIA (PESC) 2020/1464 A CONSILIULUI

din 12 octombrie 2020

privind promovarea controlului eficace al exporturilor de arme

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 28 alineatul (1) și articolul 31 alineatul (1),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

Strategia europeană de securitate adoptată de Consiliul European la 12 decembrie 2003 subliniază cinci provocări fundamentale care trebuie abordate de Uniune: terorismul, proliferarea armelor de distrugere în masă, conflictele regionale, eșecul statal și criminalitatea organizată. Consecințele circulației necontrolate a armelor convenționale se află în centrul a patru dintre aceste cinci provocări. Strategia respectivă subliniază importanța controlului exporturilor pentru limitarea proliferării armelor. Strategia globală pentru politica externă și de securitate a Uniunii intitulată „Viziune comună, acțiuni comune: o Europă mai puternică”, care a fost prezentată de Înaltul Reprezentant la 28 iunie 2016, confirmă sprijinul Uniunii pentru universalizarea, punerea în aplicare deplină și asigurarea respectării tratatelor și regimurilor multilaterale privind dezarmarea, neproliferarea și controlul armamentului.

(2)

La 5 iunie 1998, Uniunea a adoptat Codul de conduită privind exporturile de arme, obligatoriu din punct de vedere politic, care stabilește criterii comune de reglementare a comerțului legal cu arme convenționale.

(3)

La 19 noiembrie 2018, Consiliul a adoptat Strategia UE împotriva armelor de foc, a armelor de calibru mic și a armamentului ușor ilicite și a muniției aferente, intitulată „Asigurarea securității armelor, protejarea cetățenilor”. Obiectivul principal al strategiei respective este implementarea deplină și eficace a Programului de acțiune al Organizației Națiunilor Unite (ONU) din 2001 pentru prevenirea, combaterea și eradicarea comerțului ilicit cu arme de calibru mic și armament ușor sub toate aspectele sale. Strategia prevede că Uniunea va promova în continuare controlul responsabil și eficace al exporturilor de arme și va sprijini în continuare universalizarea și punerea în aplicare a Tratatului privind comerțul cu arme. De asemenea, în strategie se afirmă că Uniunea va sprijini în continuare Uniunea Africană și comunitățile economice regionale relevante în eforturile lor de combatere a comerțului ilicit cu arme de calibru mic și armament ușor și cu muniția aferentă.

(4)

Codul de conduită privind exporturile de arme a fost înlocuit la 8 decembrie 2008 de Poziția comună 2008/944/PESC a Consiliului (1), care stabilește opt criterii în raport cu care se evaluează cererile privind exportul de arme convenționale. Aceasta include de asemenea un mecanism de notificare și consultare pentru refuzurile exporturilor de arme și măsuri în materie de transparență, precum publicarea în fiecare an a unui raport anual al UE privind exporturile de arme. O serie de țări terțe s-au aliniat la Poziția comună 2008/944/PESC. În 2019, o revizuire a respectivei poziții comune a avut drept rezultat adoptarea Deciziei (PESC) 2019/1560 a Consiliului (2).

(5)

Articolul 11 din Poziția comună 2008/944/PESC prevede că statele membre depun toate eforturile pentru a încuraja alte state care exportă tehnologie sau echipament militar să aplice criteriile prevăzute în respectiva poziție comună.

(6)

Tratatul privind comerțul cu arme (TCA) a fost adoptat de Adunarea Generală a ONU în aprilie 2013 și a intrat în vigoare la 24 decembrie 2014. TCA vizează consolidarea transparenței și a responsabilității în comerțul cu arme. Ca și Poziția comună 2008/944/PESC, TCA stabilește o serie de criterii de evaluare a riscurilor în raport cu care trebuie să fie evaluate exporturile de arme. Uniunea sprijină punerea în aplicare eficace a TCA și universalizarea acestuia prin intermediul programelor sale dedicate, adoptate în temeiul Deciziilor 2013/768/PESC (3) și (PESC) 2017/915 (4) ale Consiliului. Programele respective sprijină o serie de țări terțe, la cererea acestora, în ceea ce privește consolidarea sistemelor lor de control al transferurilor de arme în conformitate cu cerințele TCA.

(7)

În consecință, este important să se asigure complementaritatea dintre activitățile de informare și de asistență prevăzute în prezenta decizie și cele prevăzute în Decizia (PESC) 2017/915. În acest scop, ar trebui să aibă loc schimburi periodice de informații între agențiile de implementare responsabile de activitățile de informare ale Uniunii din domeniul controlului exporturilor de arme, precum și cu Serviciul European de Acțiune Externă. Acest mecanism de coordonare va încuraja participarea experților din alte state membre, ori de câte ori este relevant.

(8)

Activitățile Uniunii de promovare a controlului eficace și transparent al exporturilor de arme au evoluat începând cu 2008 în cadrul Acțiunii comune 2008/230/PESC a Consiliului (5) și al Deciziilor 2009/1012/PESC (6), 2012/711/PESC (7), (PESC) 2015/2309 (8) și (PESC) 2018/101 (9) ale Consiliului. Activitățile desfășurate au sprijinit în special continuarea cooperării regionale, sporirea transparenței și creșterea gradului de responsabilitate, în concordanță cu principiile Poziției comune 2008/944/PESC și cu criteriile de evaluare a riscurilor prevăzute în aceasta. Activitățile în cauză au vizat, în mod tradițional, țări terțe din vecinătatea estică și sudică a Uniunii.

(9)

În ultimii ani, Uniunea a furnizat, de asemenea, asistență pentru a îmbunătăți controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare în țările terțe. Ar trebui asigurată coordonarea eficace cu activitățile relevante pentru controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare.

(10)

Consiliul a încredințat Oficiului Federal german pentru Economie și Controlul Exporturilor („Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle” – BAFA) punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a Deciziilor 2009/1012/PESC, 2012/711/PESC, (PESC) 2015/2309 și (PESC) 2018/101. BAFA este totodată o agenție de implementare a proiectelor care sprijină punerea în aplicare eficace a TCA în temeiul Deciziei 2013/768/PESC și al Deciziei (PESC) 2017/915. Din 2005, BAFA a fost implicat în implementarea unei serii de proiecte de cooperare ale Uniunii în domeniul controlului exporturilor de produse cu dublă utilizare. BAFA este autoritatea competentă din Germania pentru controlul exporturilor și a acumulat un corpus vast de cunoștințe și expertiză în privința activităților de informare, în plus față de partajarea competențelor sale de bază cu alte state.

(11)

La 28 mai 2018, secretarul general al ONU și-a prezentat agenda pentru dezarmare, intitulată „Asigurarea viitorului nostru comun”. Transparența în cadrul activităților militare, cum ar fi raportarea cu privire la importurile și exporturile de arme, promovează responsabilitatea democratică și guvernanța responsabilă. Activitățile sprijinite prin prezenta decizie contribuie la îndeplinirea obiectivelor agendei respective, precum și la obiectivul de dezvoltare durabilă nr. 16 din cadrul Agendei ONU pentru 2030 privind dezvoltarea durabilă,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   În scopul promovării păcii și securității și în concordanță cu Strategia europeană de securitate și cu Strategia globală pentru politica externă și de securitate a Uniunii, Uniunea urmărește atingerea următoarelor obiective:

(a)

promovarea unor controale eficace ale exporturilor de arme în rândul țărilor terțe, în conformitate cu principiile stabilite în Poziția comună 2008/944/PESC și în TCA, urmărind, după caz, complementaritatea și sinergii cu proiectele de asistență ale Uniunii în domeniul controlului exporturilor de produse cu dublă utilizare; și

(b)

sprijinirea eforturilor țărilor terțe, la nivel național și regional, de a face comerțul cu arme convenționale mai responsabil și mai transparent și de a atenua riscul deturnării de arme către utilizatori neautorizați.

(2)   Uniunea urmărește atingerea obiectivelor menționate la alineatul (1) prin intermediul următoarelor activități de proiect:

(a)

continuarea promovării, în rândul țărilor terțe, a criteriilor și principiilor prevăzute în Poziția comună 2008/944/PESC și în TCA, pe baza realizărilor obținute prin intermediul punerii în aplicare a Acțiunii comune 2008/230/PESC și a Deciziilor 2009/1012/PESC, 2012/711/PESC, (PESC) 2015/2309 și (PESC) 2018/101;

(b)

furnizarea de asistență țărilor terțe în elaborarea, actualizarea și punerea în aplicare, după caz, a măsurilor legislative și administrative relevante care vizează instituirea unui sistem eficace de control al exporturilor de arme convenționale;

(c)

furnizarea de asistență țărilor beneficiare în formarea ofițerilor însărcinați cu eliberarea licențelor și a ofițerilor însărcinați cu aplicarea legii, în vederea asigurării implementării și aplicării adecvate a controalelor exporturilor de arme;

(d)

furnizarea de asistență țărilor beneficiare în informarea industriei lor naționale de armament pentru asigurarea conformității cu reglementările în materie de control al exporturilor;

(e)

promovarea transparenței și a responsabilității în comerțul internațional cu arme, inclusiv prin sprijinirea măsurilor naționale și regionale care promovează transparența și verificarea adecvată în ceea ce privește exporturile de arme convenționale;

(f)

încurajarea țărilor beneficiare respective care nu au luat măsuri în vederea aderării la TCA să adere la acesta și încurajarea semnatarilor TCA să îl ratifice; și

(g)

promovarea continuării evaluării riscului de deturnare a armelor și a minimizării acestuia, atât din perspectiva importului, cât și din perspectiva exportului.

Anexa la prezenta decizie cuprinde o descriere detaliată a activităților de proiect menționate la prezentul alineat.

Articolul 2

(1)   Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (denumit în continuare „Înaltul Reprezentant”) îi revine responsabilitatea punerii în aplicare a prezentei decizii.

(2)   Implementarea activităților de proiect menționate la articolul 1 alineatul (2) se realizează de către Oficiul Federal german pentru Economie și Controlul Exporturilor („Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle” – BAFA). Selectarea BAFA este justificată de experiența, calificările și expertiza necesară pe care le-a dovedit cu privire la întreaga gamă de activități relevante ale Uniunii privind controlul exporturilor de arme.

(3)   BAFA își îndeplinește sarcinile sub responsabilitatea Înaltului Reprezentant. În acest scop, Înaltul Reprezentant încheie acordurile necesare cu BAFA.

Articolul 3

(1)   Valoarea de referință financiară pentru implementarea activităților de proiect menționate la articolul 1 alineatul (2) este de 1 377 542,73 EUR.

(2)   Cheltuielile finanțate din valoarea de referință financiară prevăzută la alineatul (1) sunt gestionate în conformitate cu procedurile și normele aplicabile bugetului Uniunii.

(3)   Comisia supraveghează gestionarea corectă a valorii de referință financiară menționate la alineatul (1). În acest scop, aceasta încheie un acord de finanțare cu BAFA. Acordul de finanțare prevede ca BAFA să asigure vizibilitatea contribuției Uniunii care să corespundă valorii acesteia.

(4)   Comisia depune eforturi în vederea încheierii acordului de finanțare menționat la alineatul (3) cât mai curând posibil după intrarea în vigoare a prezentei decizii. Comisia informează Consiliul cu privire la orice dificultăți întâmpinate în cursul respectivului proces și la data încheierii acordului de finanțare.

Articolul 4

Înaltul Reprezentant raportează Consiliului cu privire la punerea în aplicare a prezentei decizii pe baza rapoartelor periodice pregătite de BAFA. Aceste rapoarte stau la baza evaluării efectuate de Consiliu. Comisia raportează cu privire la aspectele financiare ale implementării activităților de proiect menționate la articolul 1 alineatul (2).

Articolul 5

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Aceasta expiră după 24 de luni de la data încheierii acordului de finanțare menționat la articolul 3 alineatul (3), sau după șase luni de la data adoptării sale în cazul în care nu a fost încheiat un acord de finanțare în respectiva perioadă.

Adoptată la Luxemburg, 12 octombrie 2020.

Pentru Consiliu

Președintele

J. BORRELL FONTELLES


(1)  Poziția comună 2008/944/PESC a Consiliului din 8 decembrie 2008 de definire a normelor comune care reglementează controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar (JO L 335, 13.12.2008, p. 99).

(2)  Decizia (PESC) 2019/1560 a Consiliului din 16 septembrie 2019 de modificare a Poziției comune 2008/944/PESC de definire a normelor comune care reglementează controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar (JO L 239, 17.9.2019, p. 16).

(3)  Decizia 2013/768/PESC a Consiliului din 16 decembrie 2013 privind activitățile UE de susținere a punerii în aplicare a Tratatului privind comerțul cu arme, în cadrul Strategiei europene de securitate (JO L 341, 18.12.2013, p. 56).

(4)  Decizia (PESC) 2017/915 a Consiliului din 29 mai 2017 privind activitățile Uniunii de informare în sprijinul punerii în aplicare a Tratatului privind comerțul cu arme (JO L 139, 30.5.2017, p. 38).

(5)  Acțiunea comună 2008/230/PESC a Consiliului din 17 martie 2008 privind sprijinirea activităților UE pentru promovarea în rândul țărilor terțe a controlului exporturilor de arme și a principiilor și criteriilor Codului de conduită al Uniunii Europene privind exporturile de arme (JO L 75, 18.3.2008, p. 81).

(6)  Decizia 2009/1012/PESC a Consiliului din 22 decembrie 2009 privind sprijinirea activităților UE pentru promovarea în rândul țărilor terțe a controlului exporturilor de arme și a principiilor și criteriilor prevăzute în Poziția comună 2008/944/PESC (JO L 348, 29.12.2009, p. 16).

(7)  Decizia 2012/711/PESC a Consiliului din 19 noiembrie 2012 privind sprijinirea activităților Uniunii pentru promovarea în rândul țărilor terțe a controlului exporturilor de arme și a principiilor și criteriilor prevăzute în Poziția comună 2008/944/PESC (JO L 321, 20.11.2012, p. 62).

(8)  Decizia (PESC) 2015/2309 a Consiliului din 10 decembrie 2015 privind promovarea controlului eficace al exporturilor de arme (JO L 326, 11.12.2015, p. 56).

(9)  Decizia (PESC) 2018/101 a Consiliului din 22 ianuarie 2018 privind promovarea controlului eficace al exporturilor de arme (JO L 17, 23.1.2018, p. 40).


ANEXĂ

PROIECT PENTRU PROMOVAREA CONTROLULUI EFICACE AL EXPORTURILOR DE ARME

1.   Obiective

Scopul prezentei decizii este de a promova asumarea răspunderii și responsabilitatea în ceea ce privește comerțul legal cu arme, în concordanță cu Poziția comună 2008/944/PESC, contribuind astfel la asigurarea păcii, a securității și a stabilității în țările din vecinătatea Uniunii. Obiectivele prezentei decizii constau în promovarea unor controale îmbunătățite ale transferurilor de arme în rândul țărilor terțe și în sprijinirea eforturilor țărilor terțe, la nivel național și regional, pentru a face mai responsabil și mai transparent comerțul internațional cu arme convenționale și pentru a atenua riscul deturnării de arme către utilizatori neautorizați. Aceste obiective ar trebui atinse prin promovarea principiilor și a criteriilor prevăzute în Poziția comună 2008/944/PESC, precum și în TCA. Rezultatele ar trebui să vizeze sporirea eficacității sistemelor naționale de export de arme în țările vizate: agenția de implementare va raporta cu privire la modificările juridice, instituționale și la alte modificări relevante, precum și la alinierea acestora la Poziția comună 2008/944/PESC și, după caz, la TCA. Aceste rezultate ar trebui urmărite căutând complementaritatea și sinergii cu proiectele de asistență ale Uniunii în curs de desfășurare în sprijinul punerii în aplicare a TCA, precum și cu cele din domeniul controlului exporturilor de produse cu dublă utilizare. Lista beneficiarilor vizați de prezenta decizie nu ar trebui să se suprapună cu cea a beneficiarilor vizați de Decizia (PESC) 2017/915.

În vederea realizării obiectivelor menționate anterior, Uniunea ar trebui să promoveze în continuare standardele Poziției comune 2008/944/PESC, valorificând realizările obținute prin intermediul punerii în aplicare a Acțiunii comune 2008/230/PESC și a Deciziilor 2009/1012/PESC, 2012/711/PESC, (PESC) 2015/2309 și (PESC) 2018/101. În acest scop, ar trebui să se ofere asistență țărilor terțe beneficiare pentru elaborarea, actualizarea și punerea în aplicare, după caz, a măsurilor legislative, administrative și instituționale relevante care să sprijine un sistem eficace de control al transferurilor de arme convenționale.

Ar trebui de asemenea să se acorde sprijin pentru formarea ofițerilor însărcinați cu eliberarea licențelor și a ofițerilor însărcinați cu aplicarea legii, responsabili de implementarea și aplicarea controalelor asupra transferurilor de arme, precum și pentru măsurile naționale și regionale care promovează transparența și verificarea adecvată a exporturilor de arme convenționale. În plus, ar trebui promovate contactele cu sectorul privat (inclusiv industria, institutele de cercetare și mediul academic) pentru a asigura conformitatea cu legislația și reglementările în materie de control asupra transferurilor de arme, cu un accent deosebit pe programele interne de conformitate.

2.   Selectarea agenției de implementare

Punerea în aplicare a prezentei decizii este încredințată BAFA. BAFA se va asocia, după caz, cu agenții pentru controlul exporturilor ale statelor membre, cu organizații regionale și internaționale relevante, cu grupuri de reflecție, cu institute de cercetare și cu ONG-uri.

BAFA are experiență de lider în ceea ce privește furnizarea de asistență și oferta de activități de informare în domeniul controlului exporturilor. A acumulat această experiență în toate domeniile relevante ale controlului exporturilor strategice, abordând domeniul produselor cu dublă utilizare și legate de CBRN, precum și cel al produselor militare. Prin intermediul acestor programe și activități, BAFA a ajuns la un grad de cunoaștere aprofundată a sistemelor de control al exporturilor din majoritatea țărilor incluse în prezenta decizie.

În ceea ce privește asistența și activitățile de informare privind controlul exporturilor de arme, BAFA a finalizat cu succes punerea în aplicare a Deciziilor 2009/1012/PESC, 2012/711/PESC, (PESC) 2015/2309 și (PESC) 2018/101. De asemenea, BAFA este responsabilă de implementarea din punct de vedere tehnic a programului de susținere a punerii în aplicare a TCA instituit prin Deciziile 2013/768/PESC și (PESC) 2017/915.

Prin urmare, BAFA se află într-o poziție unică pentru a identifica punctele forte și punctele slabe ale sistemelor de control al exporturilor ale țărilor care vor fi beneficiarele activităților prevăzute în prezenta decizie. În plus, BAFA este indubitabil în măsură să faciliteze sinergii între diferitele programe de informare și de asistență privind controlul exporturilor de arme și să evite suprapunerile. Acest lucru este deosebit de important pentru țările beneficiare care au primit sprijin în cadrul programelor de cooperare anterioare ale Uniunii pentru consolidarea capacității locale în ceea ce privește aplicarea și actualizarea sistemului național de control al comerțului cu arme, în conformitate cu standardele internaționale și cu evoluțiile recente.

3.   Coordonarea cu alte proiecte de asistență ale Uniunii în domeniul controlului exporturilor

Pe baza experienței dobândite din activități de informare anterioare ale Uniunii în domeniul controlului exporturilor referitoare atât la produsele cu dublă utilizare, cât și la armele convenționale, ar trebui urmărite sinergia și complementaritatea. În acest scop, activitățile menționate la punctul 5 ar trebui să se desfășoare numai în țări care nu sunt deja vizate prin activități desfășurate în cadrul proiectului de asistență în materie de informare privind TCA. Dacă este cazul, se poate urmări obținerea de sinergii cu alte activități finanțate prin bugetul PESC sau cu alte activități legate de controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare finanțate prin intermediul altor instrumente financiare ale Uniunii decât bugetul PESC. Acest lucru ar trebui realizat cu deplina respectare a limitărilor de ordin juridic și financiar prevăzute pentru utilizarea instrumentelor financiare relevante ale Uniunii.

În acest scop, vor avea loc schimburi periodice de informații între agențiile de implementare a activităților de informare ale Uniunii în domeniul controlului exporturilor, precum și cu Serviciul European de Acțiune Externă. Acest mecanism de coordonare ar trebui oficializat, iar participarea experților din alte state membre ar trebui să fie încurajată, ori de câte ori este relevantă.

4.   Coordonarea cu proiecte de asistență ale altor finanțatori în domeniul controlului exporturilor

După caz, ar trebui de asemenea urmărite sinergia și complementaritatea cu proiecte de asistență ale altor finanțatori din domeniul activităților de informare privind controlul exporturilor. Astfel cum s-a menționat la punctul 3, coordonarea cu alți donatori ar trebui să fie realizată în special pentru activitățile menționate la subpunctele 5.2.1-5.2.3 și 5.2.6.

5.   Descrierea activităților de proiect

5.1.   Obiectivele proiectului

Principalul obiectiv este furnizarea de asistență tehnică unui număr de țări beneficiare care și-au demonstrat dorința de a dezvolta standarde și practici proprii în domeniul controlului exporturilor de arme. În acest scop, activitățile care vor fi desfășurate vor ține cont de statutul țărilor beneficiare, în special în ceea ce privește:

posibila lor aderare sau cererea lor de aderare la regimurile internaționale de control al exporturilor referitoare la transferul de arme convenționale și de produse și de tehnologii cu dublă utilizare;

candidaturile lor la aderarea la Uniune și dacă țările beneficiare sunt candidate oficiale sau potențiale;

capacitatea lor în calitate de producător, importator sau centru de comercializare în ceea ce privește comerțul cu echipamente și tehnologii militare convenționale;

nivelul de maturitate al sistemului național existent de control al exporturilor, cu o atenție deosebită acordată progreselor înregistrate ca urmare a sprijinului primit în cadrul programelor anterioare de cooperare finanțate de Uniune în materie de control al exporturilor de arme; și

poziția lor față de TCA.

În cazul în care țările beneficiare vizate sunt semnatare doar ale TCA, activitățile ar trebui, pe cât posibil, să aibă ca scop identificarea cât mai corectă a obstacolelor în calea ratificării TCA, în special atunci când respectivele obstacole sunt de natură juridică sau de reglementare și când se referă la discrepanțe sau la necesități privind capacitățile de punere în aplicare. În cazul în care țările vizate nu au luat măsuri în direcția TCA (nu au semnat sau ratificat TCA și nici nu au aderat la acesta), activitățile ar trebui să promoveze aderarea la TCA, eventual cu sprijinul altor țări beneficiare care au ratificat TCA.

5.2.   Descrierea proiectului

5.2.1.   Ateliere regionale

Proiectul va consta în maximum opt ateliere regionale cu o durată de două zile, oferind formare teoretică și practică, precum și ocazia dialogului în vederea consolidării abordărilor regionale în sectoare relevante ale controlului exporturilor de arme convenționale.

Printre participanții la ateliere (maximum 35) se vor număra funcționari guvernamentali din țările beneficiare vizate. De asemenea, după caz, pot fi invitați reprezentanți din partea parlamentelor naționale, a industriei și a societății civile, printre alții.

Formarea va fi efectuată de experți din cadrul administrațiilor naționale ale statelor membre (inclusiv foști funcționari), reprezentanți ai țărilor care s-au aliniat la Poziția comună 2008/944/PESC, precum și de reprezentanți ai sectorului privat și ai societății civile.

Atelierele pot avea loc într-o țară beneficiară sau într-un alt loc care urmează să fie stabilit de Înaltul Reprezentant în consultare cu Grupul de lucru pentru exportul de arme convenționale (COARM) al Consiliului.

Atelierele regionale vor fi organizate după cum urmează:

(a)

până la două ateliere pentru țările din Europa de Sud-Est;

(b)

până la două ateliere pentru țările din Europa de Est și din regiunea Caucazului vizate de politica europeană de vecinătate;

(c)

până la două ateliere pentru țările mediteraneene din Africa de Nord vizate de politica europeană de vecinătate; și

(d)

până la două ateliere pentru Asia Centrală.

Pentru a încuraja cooperarea transregională, țări partenere din alte regiuni vor fi invitate la cel puțin unul dintre aceste ateliere pentru fiecare regiune.

Această repartizare regională de două ateliere per regiune poate să nu fie realizată în cazul în care circumstanțele nu sunt propice (de exemplu, dacă numărul de participanți este neașteptat de mic, dacă nu există o ofertă serioasă de găzduire a atelierelor din partea niciunei țări beneficiare din regiune sau dacă există o suprapunere cu alte activități din partea altor furnizori de informații). În cazul în care unul sau mai multe ateliere nu sunt organizate, numărul atelierelor pentru cealaltă regiune sus-menționată (celelalte regiuni sus-menționate) ar putea fi crescut în mod corespunzător, ținând cont de plafonul global de 12 ateliere.

5.2.2.   Vizite de studiu

Proiectul va consta din cel mult șapte vizite de studiu de câte două-trei zile la autoritățile competente fie din statele membre ale UE, fie din alte țări beneficiare, la care participă funcționari guvernamentali.

Vizitele de studiu ar trebui să acopere între două și patru țări beneficiare. Țările beneficiare ale vizitelor de studiu nu trebuie neapărat să fie din aceeași regiune.

5.2.3.   Asistență individuală și la distanță pentru țările beneficiare

Proiectul va consta din ateliere cu durata totală de maximum 10 zile pentru acele țări beneficiare care solicită câte un atelier. La ateliere vor participa funcționari publici din țările beneficiare, inclusiv funcționari guvernamentali și funcționari însărcinați cu eliberarea licențelor și cu aplicarea legii, atelierele având loc, de preferință, în țările beneficiare respective. În funcție de nevoile precise și de disponibilitatea experților din țările beneficiare și din statele membre, cele 10 zile disponibile per total vor fi alocate într-un format de minimum două zile.

Atelierele de asistență individuală vor fi organizate în principal la cererea țărilor beneficiare. Acestea urmăresc abordarea unei chestiuni specifice legate de controlul exporturilor de arme identificate de țara beneficiară, de exemplu în marja unui atelier regional sau în timpul desfășurării contactelor periodice cu experții din Uniune și cu BAFA. Aceste ateliere vor fi disponibile pentru abordarea cererilor și a problemelor ridicate de țările beneficiare în legătură cu controlul exporturilor de arme, inclusiv privind măsurile naționale specifice de consolidare a capacităților, informarea industriei și/sau a mediului academic, precum și strategiile naționale de formare în domeniul controlului exporturilor de arme.

În plus, se vor aloca până la 20 de zile pentru sprijinul individual acordat prin intermediul asistenței la distanță (de exemplu, analize juridice, consultări privind cazuri specifice, inclusiv acordarea de sprijin pentru evaluarea tehnică a unui anumit produs etc.).

Experți din cadrul administrațiilor naționale ale statelor membre (inclusiv foști funcționari), reprezentanți ai țărilor care s-au aliniat la Poziția comună 2008/944/PESC, precum și reprezentanți ai sectorului privat își vor oferi expertiza.

5.2.4.   Consolidarea capacităților instituționale și evenimente de sensibilizare de nivel avansat

Proiectul va lua forma unui număr de până la trei ateliere cu o durată de până la patru zile, fiecare dintre acestea având obiectivul de a acorda sprijin țărilor beneficiare care dețin sisteme avansate de control al exporturilor de arme pentru ca acestea să își consolideze propriile capacități naționale. Măsurile luate vor include aplicarea unei abordări axate pe formarea formatorilor, care să se concentreze, printre altele, asupra didacticii, a transferului de cunoștințe și a memoriei instituționale în țara beneficiară. Consolidarea capacităților instituționale naționale ar trebui să acopere aspecte precum conformitatea internă, gestionarea riscurilor și confluența dintre reducerea amenințărilor hibride și controlul exporturilor de arme.

5.2.5.   Conferință pentru țările partenere cu sisteme avansate de control al exporturilor

Proiectul va lua forma unei conferințe desfășurate la Bruxelles cu o durată de până la două zile. Conferința va oferi un forum pentru discuții de nivel avansat între experții Uniunii și reprezentanți la nivel înalt (din domeniul politicilor, al eliberării de licențe și al aplicării legii) din țările beneficiare cu sisteme avansate de control al exporturilor.

Această conferință va oferi țărilor beneficiare participante posibilitatea de:

(a)

a primi informații cu privire la cele mai recente evoluții legate de comerțul cu arme (de exemplu, canalele de achiziții actuale, impactul noilor tehnologii, și aspecte legate de politica de securitate, precum amenințările hibride); și

(b)

a discuta și a desfășura schimburi de opinii cu privire la modul în care modificările și îmbunătățirile recente aduse controlului comerțului cu arme pot fi puse în aplicare ca parte a propriilor lor sisteme naționale de control al exporturilor.

5.2.6.   Evenimente privind evaluarea

Pentru a evalua și reexamina impactul activităților desfășurate în temeiul prezentei decizii, două evenimente privind evaluarea (o evaluare la jumătatea perioadei și una finală) vor fi organizate la Bruxelles, în mod ideal imediat după o reuniune ordinară a COARM.

Evenimentul privind evaluarea la jumătatea perioadei va consta într-un atelier cu participarea statelor membre. Atelierul poate dura maximum o zi.

Evenimentul privind evaluarea finală va consta într-un eveniment desfășurat la Bruxelles cu participarea țărilor beneficiare și a statelor membre. La evenimentul privind evaluarea finală vor fi invitați maximum doi reprezentanți (funcționari guvernamentali de resort) din fiecare țară beneficiară.

6.   Beneficiari

6.1.   Țări beneficiare în temeiul prezentei decizii

Lista beneficiarilor vizați de prezenta decizie nu ar trebui să se suprapună cu cea a beneficiarilor vizați de Decizia (PESC) 2017/915. Țări beneficiare în temeiul prezentei decizii sunt:

(a)

țări candidate sau potențial candidate din Europa de Sud-Est (Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Kosovo (*));

(b)

țări din Europa de Est și din regiunea Caucazului vizate de politica europeană de vecinătate (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina);

(c)

țări din Africa de Nord, din zona mediteraneeană și din vecinătatea sudică vizate de politica europeană de vecinătate (Algeria, Egipt, Maroc, Tunisia, Iordania și Liban); și

(d)

țări din Asia Centrală (Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turkmenistan).

6.2.   Modificarea listei țărilor beneficiare

În urma unor consultări cu mecanismul de coordonare menționat la punctul 3, COARM poate decide să adauge țări pe lista beneficiarilor, cu condiția ca acestea să nu fie țări beneficiare în temeiul Deciziei (PESC) 2017/915. În cazuri excepționale, mecanismul de coordonare poate conveni, de asemenea, să colaboreze cu beneficiarii vizați de Decizia (PESC) 2017/915, atunci când acest lucru este considerat util. Modificările ar trebui comunicate în mod formal între BAFA și Uniune prin intermediul președintelui COARM.

7.   Rezultatele proiectului și indicatori de implementare

În afară de evenimentul privind evaluarea finală menționat la subpunctul 5.2.6, la evaluarea rezultatelor proiectului se va ține cont de următoarele:

7.1.   Evaluarea individuală a țărilor beneficiare

La finalizarea activităților prevăzute, BAFA va furniza Serviciului European de Acțiune Externă și Comisiei un raport intermediar privind fiecare dintre țările beneficiare menționate la subpunctul 6.1. Raportul va trece în revistă activitățile care au avut loc în țara beneficiară pe durata prezentei decizii și va evalua și descrie capacitatea țării beneficiare în domeniul controlului asupra transferului de arme pe baza informațiilor puse la dispoziția BAFA. Evaluarea se va baza pe aplicarea de către țara beneficiară a instrumentelor de control prevăzute în Poziția comună 2008/944/PESC, în măsura în care acestea nu se aplică numai statelor membre.

7.2.   Evaluarea impactului și indicatorii de implementare

Impactul pentru țările beneficiare al activităților prevăzute în prezenta decizie ar trebui să fie evaluat după finalizarea acestora. Evaluarea impactului va fi efectuată de către Înaltul Reprezentant, în cooperare cu COARM și, după caz, cu delegațiile Uniunii în țările beneficiare, precum și cu alte părți interesate relevante.

În acest scop, vor fi utilizați următorii indicatori de implementare:

dacă există reglementări interne relevante în domeniul controlului asupra transferului de arme și dacă/în ce măsură acestea sunt conforme cu Poziția comună 2008/944/PESC (inclusiv aplicarea criteriilor de evaluare, punerea în aplicare a Listei comune a UE cuprinzând produsele militare și raportarea);

după caz, informații privind cazurile de asigurare a aplicării legii;

dacă țările beneficiare au capacitatea de a raporta exporturile și/sau importurile de arme (de exemplu Registrul ONU, raportarea anuală TCA, Aranjamentul de la Wassenaar, OSCE și rapoarte către parlamentele naționale); și

dacă țara beneficiară s-a aliniat la Poziția comună 2008/944/PESC sau intenționează să se alinieze în mod oficial la aceasta.

Rapoartele privind evaluarea individuală menționate la subpunctul 7.1 ar trebui să se refere la respectivii indicatori de implementare, după caz.

8.   Promovarea utilizării portalului web UE P2P (1)

Portalul web inter pares al UE (EU P2P) prevăzut în Decizia 2012/711/PESC a fost dezvoltat ca resursă proprie a Uniunii. Acesta funcționează drept platformă comună pentru toate programele de informare ale Uniunii (produse cu dublă utilizare și arme). Activitățile enumerate la subpunctele 5.2.1-5.2.6 sporesc gradul de sensibilizare cu privire la portalul web de informare al UE și promovează utilizarea acestuia. Participanții la activitățile de informare ar trebui să fie informați în legătură cu secțiunea privată a portalului web care oferă acces permanent la resurse, documente și contacte. De asemenea, utilizarea portalului web ar trebui să fie promovată în rândul altor funcționari care nu pot participa direct la activitățile de asistență și de informare. Mai mult, activitățile ar trebui promovate prin intermediul buletinului informativ EU P2P.

9.   Vizibilitatea Uniunii

BAFA va lua toate măsurile adecvate pentru a aduce în atenția publicului faptul că Uniunea finanțează acțiunea. Astfel de măsuri vor fi puse în aplicare în conformitate cu manualul privind comunicarea și vizibilitatea pentru acțiunile externe ale Uniunii, publicat de Comisia Europeană. Prin urmare, agenția va asigura vizibilitatea contribuției Uniunii printr-o strategie de marcă (branding) și publicitate adecvate, evidențiind rolul Uniunii și sensibilizând publicul cu privire la motivele care stau la baza prezentei decizii, precum și cu privire la sprijinul acordat de Uniune pentru prezenta decizie și rezultatele acestui sprijin. Materialele produse în cadrul proiectului vor afișa în mod clar drapelul Uniunii, în conformitate cu orientările relevante ale Uniunii, precum și sigla „Programul de control al exporturilor EU P2P”. Delegațiile Uniunii ar trebui implicate în evenimente în țări terțe pentru a îmbunătăți acțiunile ulterioare și vizibilitatea la nivel politic.

Dat fiind faptul că gama și natura activităților planificate variază în mod semnificativ, se vor utiliza o serie de instrumente de promovare, printre care: mass-media tradiționale, site-uri web, platforme de comunicare socială, materiale informative și de promovare (inclusiv grafice informative, broșuri, buletine informative, comunicate de presă și altele, după caz). Publicațiile și evenimentele publice realizate în cadrul proiectului vor purta marca corespunzătoare.

10.   Durata

Durata totală estimată a proiectului va fi de 24 de luni.

11.   Raportare

Entitatea de implementare va elabora rapoarte periodice trimestriale, în care va descrie în mod succint evoluția proiectului, precum și rapoarte de misiune după încheierea fiecărei activități. Rapoartele se vor transmite Înaltului Reprezentant cel târziu în termen de șase săptămâni de la finalizarea activităților respective.

12.   Costul total estimat al proiectului și contribuția financiară a Uniunii

Costul total estimat al proiectului este de 1 538 292,73 EUR, cu cofinanțare din partea Guvernului Republicii Federale Germania. Costul total estimat al proiectului finanțat de Uniune este de 1 377 542,73 EUR.


(*)  Această denumire nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă cu RCSONU 1244/1999, precum și cu Avizul CIJ privind Declarația de independență a Kosovo.

(1)  https://ec.europa.eu/jrc/en/research-topic/chemical-biological-radiological-and-nuclear-hazards/eu-p2p-outreach-programmes-export-control și https://circabc.europa.eu/