5.12.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 315/285


REGULAMENTUL (UE) 2019/2023 AL COMISIEI

din 1 octombrie 2019

de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat rufe de uz casnic și mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1275/2008 al Comisiei și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1015/2010 al Comisiei

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic (1), în special articolul 15 alineatul (1),

întrucât:

(1)

În temeiul Directivei 2009/125/CE, Comisia ar trebui să stabilească cerințe în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic care înregistrează volume semnificative de vânzări și de schimburi comerciale în Uniune, care au un impact semnificativ asupra mediului și care prezintă un potențial semnificativ de îmbunătățire a impactului asupra mediului prin proiectare, fără a antrena costuri excesive.

(2)

Comunicarea Comisiei, COM(2016)773 (2) (Planul de lucru pentru proiectarea ecologică), elaborată de Comisie în aplicarea articolului 16 alineatul (1) din Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului, stabilește prioritățile de lucru în temeiul cadrului privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru perioada 2016-2019. Planul de lucru identifică grupurile de produse cu impact energetic care urmează să fie considerate prioritare pentru efectuarea de studii pregătitoare și eventuala adoptare de măsuri de punere în aplicare, precum și pentru reexaminarea Regulamentului (UE) nr. 1015/2010 al Comisiei (3), a Regulamentului delegat (UE) nr. 1061/2010 al Comisiei (4) și a Directivei 96/60/CE a Comisiei (5).

(3)

Măsurile din planul de lucru au potențialul estimat de a genera economii anuale de energie finală de peste 260 TWh, în 2030, ceea ce echivalează cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 100 de milioane de tone pe an în 2030. Mașinile de spălat rufe de uz casnic și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic se numără printre grupurile de produse enumerate în planul de lucru, cu economii anuale de energie electrică estimate la 2,5 TWh, care duc la reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră de 0,8 Mt echivalent CO2/an, precum și cu economii de apă estimate la 711 milioane m3 în 2030.

(4)

Comisia a stabilit cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat rufe de uz casnic în Regulamentul (UE) nr. 1015/2010 și, în temeiul regulamentului respectiv, Comisia ar trebui să reexamineze regulamentul în lumina progreselor tehnologice.

(5)

Comisia a reexaminat Regulamentul (UE) nr. 1015/2010 și a analizat aspectele tehnice, de mediu și economice ale mașinilor de spălat rufe de uz casnic și ale mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic, precum și comportamentul în practică al utilizatorilor. Reexaminarea a fost efectuată în strânsă colaborare cu părțile implicate și interesate din Uniune și din țările terțe. Rezultatele acestei reexaminări au fost făcute publice și prezentate forumului consultativ instituit prin articolul 18 din Directiva 2009/125/CE.

(6)

Din studiul de reexaminare reiese că este necesar să se revizuiască cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat rufe de uz casnic și să se stabilească cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic. Aceste cerințe se referă la utilizarea unor resurse esențiale, cum ar fi energia și apa. De asemenea, este necesar să se introducă cerințe legate de utilizarea eficientă a resurselor, cum ar fi potențialul de reparare și de reciclare.

(7)

Aspectele de mediu specifice mașinilor de spălat rufe de uz casnic și mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic, identificate ca fiind semnificative în sensul prezentului regulament, sunt consumul de energie și de apă în etapa de utilizare, generarea de deșeuri la sfârșitul ciclului de viață și emisiile în aer și în apă în etapa de producție (ca urmare a extracției și prelucrării materiilor prime) și în etapa de utilizare (ca urmare a consumului de energie electrică și a procesului de evacuare a apei).

(8)

S-a estimat că, în 2015, consumul anual de energie electrică și consumul anual de apă în Uniune ale produselor care intră sub incidența prezentului regulament au fost de 35,3 TWh și, respectiv, de 2 496 de milioane m3. Se estimează că, în cazul scenariului de statu-quo, consumul preconizat de energie electrică al mașinilor de spălat rufe de uz casnic și al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic va scădea la 33,5 TWh în 2030, iar consumul de apă va scădea la 1 764 de milioane m3 în 2030. Această scădere a consumului de energie și de apă poate fi accelerată dacă cerințele existente în materie de proiectare ecologică sunt actualizate. În fine, s-a estimat că, în ultimii ani, durata de viață utilă a mașinilor de spălat rufe de uz casnic și a mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic a scăzut la aproximativ 12,5 ani și este probabil ca această tendință să continue în absența unor stimulente.

(9)

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor COM(2015) 614 final (6) (Planul de acțiune privind economia circulară) și Comunicarea privind planul de lucru pentru proiectarea ecologică (7) subliniază importanța utilizării cadrului în materie de proiectare ecologică pentru a sprijini tranziția către o economie circulară, mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. Directiva 2012/19/UE (8) face trimitere la Directiva 2009/125/CE și precizează faptul că cerințele în materie de proiectare ecologică ar trebui să faciliteze refolosirea, demontarea și valorificarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) prin abordarea problemelor în amonte. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să stabilească cerințe adecvate care să contribuie la obiectivele economiei circulare.

(10)

Mașinile de spălat rufe și mașinile de spălat și uscat rufe care nu sunt de uz casnic au caracteristici și utilizări distincte. Ele fac obiectul altor acte de reglementare, în special al Directivei 2006/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului (9), și nu ar trebui să fie incluse în domeniul de aplicare al prezentului regulament. Dispozițiile privind mașinile de spălat rufe de uz casnic și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic ar trebui să se aplice mașinilor de spălat și mașinilor de spălat și uscat rufe care au aceleași caracteristici tehnice, indiferent de mediul în care sunt utilizate.

(11)

Mașinile de spălat rufe de uz casnic și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic cu mai mulți tamburi ar trebui să facă obiectul unor norme specifice numai dacă toți tamburii îndeplinesc aceeași funcție. În caz contrar, fiecare tambur ar trebui să fie considerat ca o mașină de spălat rufe de uz casnic separată sau ca o mașină de spălat și uscat rufe de uz casnic separată.

(12)

Ar trebui stabilite cerințe specifice privind modurile cu consum redus de putere ale mașinilor de spălat rufe de uz casnic și ale mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic. Cerințele prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1275/2008 al Comisiei (10) nu ar trebui să se aplice produselor care intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament. Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1275/2008 ar trebui modificat în consecință.

(13)

Parametrii relevanți ai produselor ar trebui măsurați cu ajutorul unor metode fiabile, exacte și reproductibile. Metodele respective ar trebui să ia în considerare metodele de măsurare de ultimă generație recunoscute, inclusiv, dacă sunt disponibile, standardele armonizate adoptate de organismele europene de standardizare, astfel cum sunt enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (11).

(14)

În conformitate cu articolul 8 din Directiva 2009/125/CE, prezentul regulament ar trebui să specifice procedurile aplicabile de evaluare a conformității.

(15)

Pentru a facilita verificarea conformității, producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați ar trebui să furnizeze informații în documentația tehnică menționată în anexele IV și V la Directiva 2009/125/CE, în măsura în care informațiile respective se raportează la cerințele prevăzute în prezentul regulament.

(16)

Dacă parametrii din documentația tehnică, astfel cum sunt definiți în prezentul regulament, sunt identici cu parametrii din fișa cu informații despre produs definită în Regulamentul delegat (UE) 2019/2014 al Comisiei (12), producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați ar trebui să introducă datele corespunzătoare în baza de date cu produse definită în Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului (13) și nu ar mai trebui să furnizeze aceste date autorităților de supraveghere a pieței în cadrul documentației tehnice.

(17)

Pentru a asigura eficacitatea și credibilitatea regulamentului și pentru a proteja consumatorii, produsele care își modifică în mod automat performanța în condiții de încercare pentru a îmbunătăți parametrii declarați nu ar trebui să poată fi introduse pe piață.

(18)

Pe lângă cerințele obligatorii prevăzute în prezentul regulament, ar trebui să se identifice criteriile de referință indicative pentru cele mai bune tehnologii disponibile, astfel încât informațiile cu privire la performanța de mediu pe durata întregului ciclu de viață a produselor care fac obiectul prezentului regulament să fie ușor accesibile și disponibile la scară largă, în conformitate cu partea 3 punctul 2 din anexa I la Directiva 2009/125/CE.

(19)

Prezentul regulament ar trebui să fie reexaminat pentru a se evalua pertinența și eficacitatea dispozițiilor sale în ceea ce privește atingerea obiectivelor. Calendarul reexaminării ar trebui să fie suficient de generos pentru a permite punerea în aplicare a tuturor dispozițiilor și exercitarea de către acestea a unui efect asupra pieței.

(20)

Regulamentul (UE) nr. 1015/2010 ar trebui abrogat.

(21)

Pentru a facilita tranziția de la Regulamentul (UE) nr. 1015/2010 la prezentul regulament, ar trebui să se permită utilizarea noii denumiri „eco 40-60” începând cu data intrării în vigoare a prezentului regulament.

(22)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului instituit prin articolul 19 din Directiva 2009/125/CE,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   Prezentul regulament stabilește cerințele în materie de proiectare ecologică pentru introducerea pe piață sau punerea în funcțiune a mașinilor de spălat rufe de uz casnic alimentate de la rețeaua electrică și a mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic alimentate de la rețeaua electrică, inclusiv a mașinilor de spălat rufe de uz casnic și a mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic încorporabile, precum și a mașinilor de spălat rufe de uz casnic și a mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic alimentate de la rețeaua electrică care pot funcționa și cu baterii.

(2)   Prezentul regulament nu se aplică:

(a)

mașinilor de spălat rufe și mașinilor de spălat și uscat rufe care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2006/42/CE;

(b)

mașinilor de spălat rufe de uz casnic și mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic care funcționează cu baterii și care pot fi conectate la rețeaua de alimentare prin intermediul unui convertizor de curent alternativ/curent continuu, achiziționat separat.

(3)   Cerințele de la punctele 1-6, de la punctul 9 subpunctul 1 literele (a) și (c) și subpunctul 2 punctele (i) și (vii) din anexa II nu se aplică:

(a)

mașinilor de spălat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală de spălare mai mică de 2 kg;

(b)

mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală de spălare mai mică de 2 kg.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„rețea de alimentare” sau „rețea electrică de alimentare” înseamnă energia electrică obținută prin branșare la rețeaua de curent alternativ cu frecvența de 50 Hz și tensiunea de 230 de volți (± 10 %);

2.

„mașină de spălat rufe automată” înseamnă o mașină de spălat rufe în cazul căreia încărcătura este tratată integral de mașina de spălat rufe, fără a fi necesară intervenția utilizatorului în niciun moment al programului;

3.

„mașină de spălat rufe de uz casnic” înseamnă o mașină de spălat rufe automată care spală și clătește rufe de uz casnic cu ajutorul apei și al unor mijloace chimice, mecanice și termice, care are, de asemenea, o funcție de extracție prin centrifugare și care este declarată de producător, în declarația de conformitate, ca respectând dispozițiile Directivei 2014/35/UE a Parlamentului European și a Consiliului (14) sau ale Directivei 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului (15);

4.

„mașină de spălat și uscat rufe de uz casnic” înseamnă o mașină de spălat rufe de uz casnic care, în plus față de funcțiile unei mașini de spălat rufe automate, include, pe același tambur, un mijloc de uscare a materialelor textile prin încălzire și centrifugare și care este declarată de producător, în declarația de conformitate, ca respectând dispozițiile Directivei 2014/35/UE sau ale Directivei 2014/53/UE;

5.

„mașină de spălat rufe de uz casnic încastrabilă” înseamnă o mașină de spălat rufe de uz casnic care este proiectată, supusă încercării și comercializată exclusiv:

(a)

pentru a fi instalată într-un dulap sau pentru a fi încastrată (în partea superioară și/sau inferioară și în părțile laterale) cu ajutorul unor panouri;

(b)

pentru a fi fixată solid de părțile laterale, superioare sau inferioare ale dulapului sau ale panourilor și

(c)

pentru a fi echipată cu o fațadă integrală finisată în fabrică sau pentru a i se aplica un panou frontal special conceput;

6.

„mașină de spălat și uscat rufe de uz casnic încastrabilă” înseamnă o mașină de spălat și uscat rufe de uz casnic care este proiectată, supusă încercării și comercializată exclusiv:

(a)

pentru a fi instalată într-un dulap sau pentru a fi încastrată (în partea superioară și/sau inferioară și în părțile laterale) cu ajutorul unor panouri;

(b)

pentru a fi fixată solid de părțile laterale, superioare sau inferioare ale dulapului sau ale panourilor și

(c)

pentru a fi echipată cu o fațadă integrală finisată în fabrică sau pentru a i se aplica un panou frontal special conceput;

7.

„mașină de spălat rufe de uz casnic cu tamburi multipli” înseamnă o mașină de spălat rufe de uz casnic echipată cu mai mulți tamburi, care sunt instalați fie în unități separate, fie în aceeași carcasă;

8.

„mașină de spălat și uscat rufe de uz casnic cu tamburi multipli” înseamnă o mașină de spălat și uscat rufe de uz casnic echipată cu mai mulți tamburi, care sunt instalați fie în unități separate, fie în aceeași carcasă;

9.

„model echivalent” înseamnă un model care are aceleași caracteristici tehnice relevante pentru etichetă și aceeași fișă cu informații despre produs, dar care este introdus pe piață sau pus în funcțiune de același producător, importator sau reprezentant autorizat ca un alt model cu un identificator de model diferit;

10.

„identificator de model” înseamnă codul, de obicei alfanumeric, care distinge un anumit model de produs de alte modele cu aceeași marcă comercială sau cu aceeași denumire a producătorului, a importatorului sau a reprezentantului autorizat;

11.

„bază de date cu produse” înseamnă o colecție de date referitoare la produse, care este structurată în mod sistematic și care constă într-o secțiune publică axată pe consumator, în care informațiile referitoare la parametrii produselor individuale sunt accesibile prin mijloace electronice, într-un portal online (pentru accesibilitate) și într-o secțiune privind conformitatea, cu cerințe de accesibilitate și de securitate specificate în mod clar, astfel cum prevede Regulamentul (UE) 2017/1369;

12.

„eco 40-60” înseamnă denumirea programului declarat de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat ca putând să curețe rufe din bumbac cu un grad normal de murdărie declarate ca fiind lavabile la 40 °C sau la 60 °C, în cursul aceluiași ciclu de spălare, și la care se referă cerințele în materie de proiectare ecologică privind eficiența energetică, eficiența spălării, eficacitatea clătirii, durata programului și consumul de apă;

13.

„program” înseamnă o serie de operațiuni predefinite pe care producătorul, importatorul sau reprezentantul autorizat le declară adecvate pentru spălarea, uscarea sau spălarea și uscarea continuă a anumitor tipuri de materiale textile;

14.

„ciclu de spălare” înseamnă un proces de spălare complet, astfel cum este definit de programul selectat, constând într-o serie de operațiuni diferite, inclusiv spălare, clătire și centrifugare.

În sensul anexelor, în anexa I sunt prevăzute definiții suplimentare.

Articolul 3

Cerințe în materie de proiectare ecologică

Cerințele în materie de proiectare ecologică stabilite în anexa II și în anexa VI se aplică începând cu datele indicate în anexa respectivă.

Articolul 4

Evaluarea conformității

(1)   Procedura de evaluare a conformității menționată la articolul 8 din Directiva 2009/125/CE este sistemul de control intern al proiectării prevăzut în anexa IV la directiva în cauză sau sistemul de management prevăzut în anexa V la directiva în cauză.

(2)   În sensul evaluării conformității în temeiul articolului 8 din Directiva 2009/125/CE, documentația tehnică trebuie să includă valorile declarate ale parametrilor enumerați la punctele 3-7 din anexa II, precum și detaliile și rezultatele calculelor efectuate în conformitate cu anexa III.

(3)   În cazul în care informațiile incluse în documentația tehnică pentru un anumit model au fost obținute:

(a)

de la un model care prezintă aceleași caracteristici tehnice relevante pentru informațiile tehnice care trebuie furnizate, dar care este produs de un producător diferit sau

(b)

prin calcule efectuate pe baza caracteristicilor de proiectare sau prin extrapolare pornind de la un alt model al aceluiași producător sau al unui alt producător, sau ambele,

documentația tehnică trebuie să includă detaliile acestui calcul, evaluarea efectuată de producător pentru a verifica exactitatea calculului și, după caz, declarația de identitate între modelele diferiților producători.

Documentația tehnică trebuie să includă o listă a tuturor modelelor echivalente, inclusiv identificatorii de model.

4.   Documentația tehnică trebuie să includă informațiile menționate în ordinea și conform prevederilor din anexa VI la Regulamentul delegat (UE) 2019/2014. În scopul supravegherii pieței, producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați pot face trimitere, fără a aduce atingere punctului 2 litera (g) din anexa IV la Directiva 2009/125/CE, la documentația tehnică încărcată în baza de date cu produse, care conține aceleași informații prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2019/2014.

Articolul 5

Procedura de verificare în scopul supravegherii pieței

Autoritățile statelor membre aplică procedura de verificare stabilită în anexa IV atunci când efectuează verificările în scopul supravegherii pieței menționate la articolul 3 alineatul (2) din Directiva 2009/125/CE.

Articolul 6

Circumvenție

Producătorul, importatorul sau reprezentantul autorizat nu introduce pe piață produse care au fost concepute astfel încât să poată depista dacă fac obiectul unei încercări (de exemplu, prin recunoașterea condițiilor de încercare sau a ciclului de încercare) și să reacționeze în mod specific prin modificarea automată a performanței lor în timpul încercării cu obiectivul de a atinge un nivel mai favorabil pentru oricare dintre parametrii declarați de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat în documentația tehnică sau incluși în oricare dintre documentele furnizate.

Consumul de energie și de apă al produsului și oricare dintre ceilalți parametri declarați nu trebuie să se deterioreze după o actualizare de software sau de firmware atunci când sunt măsurați cu ajutorul aceleiași încercări standard utilizate inițial pentru declarația de conformitate, cu excepția cazului în care utilizatorul final și-a dat consimțământul explicit înainte de actualizarea respectivă. Nu are loc nicio modificare a performanțelor ca urmare a respingerii actualizării.

Articolul 7

Criterii de referință indicative

Criteriile de referință indicative pentru cele mai performante produse și tehnologii disponibile pe piață la momentul adoptării prezentului regulament sunt prevăzute în anexa V.

Articolul 8

Reexaminare

Comisia reexaminează prezentul regulament în lumina progreselor tehnologice și prezintă forumului consultativ rezultatele acestei reexaminări, inclusiv, dacă este cazul, un proiect de propunere de revizuire, cel târziu la 25 decembrie 2025.

Reexaminarea respectivă trebuie să se axeze, în special, pe următoarele elemente:

(a)

potențialul de ameliorare în ceea ce privește performanța energetică și de mediu a mașinilor de spălat rufe de uz casnic și a mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic;

(b)

evoluția comportamentului consumatorilor și fezabilitatea unui mecanism de feedback obligatoriu cu privire la încărcarea aparatului și la consumul de energie al programului selectat;

(c)

eficacitatea cerințelor existente privind utilizarea eficientă a resurselor;

(d)

pertinența stabilirii, pentru produse, a unor cerințe suplimentare privind utilizarea eficientă a resurselor, în conformitate cu obiectivele economiei circulare, inclusiv dacă ar trebui să se includă mai multe piese de schimb;

(e)

fezabilitatea și pertinența unor noi cerințe privind dozajul automat de detergenți și de alți aditivi;

(f)

fezabilitatea și pertinența unor noi cerințe privind reducerea microplasticelor în punctul de evacuare a apei, cum ar fi instalarea de filtre.

Articolul 9

Modificare adusă Regulamentului (CE) nr. 1275/2008

La punctul 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1275/2008:

mențiunea „Mașini de spălat rufe” se elimină;

mențiunea „Alte aparate pentru gătit și pentru alte modalități de pregătire a hranei, sau pentru curățarea și întreținerea hainelor” se înlocuiește cu mențiunea „Alte aparate pentru gătit și pentru alte modalități de pregătire a hranei, pentru curățarea și întreținerea hainelor, cu excepția mașinilor de spălat rufe de uz casnic și a mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic”.

Articolul 10

Abrogare

Regulamentul (UE) nr. 1015/2010 se abrogă de la 1 martie 2021.

Articolul 11

Măsuri de tranziție

Începând de la 25 decembrie 2019 până la 28 februarie 2021, prin derogare de la cerința prevăzută la punctul 1 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1015/2010, denumirile „program standard la 60 °C pentru rufe din bumbac” și „program standard la 40 °C pentru rufe din bumbac” nu trebuie afișate pe dispozitivul de selectare a programelor al mașinilor de spălat rufe de uz casnic sau pe dispozitivul de afișare al mașinilor de spălat rufe de uz casnic, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

„programul standard la 60 °C pentru rufe din bumbac” și „programul standard la 40 °C pentru rufe din bumbac” pot fi identificate în mod clar în manualul de instrucțiuni și în documentația tehnică în sensul articolului 4 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1015/2010 și

programul „eco 40-60” este afișat în mod clar pe dispozitivul de selectare a programelor al mașinilor de spălat rufe de uz casnic sau pe dispozitivul de afișare al mașinilor de spălat rufe de uz casnic, în conformitate cu punctul 1 subpunctul 3 din anexa II la prezentul regulament.

Articolul 12

Intrare în vigoare și aplicare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament se aplică de la 1 martie 2021. Cu toate acestea, articolul 6 primul paragraf și articolul 11 se aplică de la 25 decembrie 2019.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 1 octombrie 2019.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 285, 31.10.2009, p. 10.

(2)  Comunicare a Comisiei. Planul de lucru pentru proiectarea ecologică pentru perioada 2016-2019, COM(2016) 773 final, 30 noiembrie 2016.

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1015/2010 al Comisiei din 10 noiembrie 2010 de implementare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la cerințele de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat rufe de uz casnic (JO L 293, 11.11.2010, p. 21).

(4)  Regulamentul delegat (UE) nr. 1061/2010 al Comisiei din 28 septembrie 2010 de completare a Directivei 2010/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la cerințele de etichetare energetică aplicabile mașinilor de spălat rufe de uz casnic (JO L 314, 30.11.2010, p. 47).

(5)  Directiva 96/60/CE a Comisiei din 19 septembrie 1996 de punere în aplicare a Directivei 92/75/CEE a Consiliului cu privire la etichetarea energetică a mașinilor combinate de spălat și uscat rufe de uz casnic (JO L 266, 18.10.1996, p. 1).

(6)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Închiderea buclei – un plan de acțiune al UE pentru economia circulară [COM(2015) 614 final, 2 decembrie 2015].

(7)  COM(2016) 773 final, 30 noiembrie 2016.

(8)  Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) (JO L 197, 24.7.2012, p. 38).

(9)  Directiva 2006/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 mai 2006 privind echipamentele tehnice și de modificare a Directivei 95/16/CE (JO L 157, 9.6.2006, p. 24).

(10)  Regulamentul (CE) nr. 1275/2008 al Comisiei din 17 decembrie 2008 de implementare a Directivei 2005/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele în materie de ecoproiectare pentru consumul de energie electrică în modul standby și oprit al echipamentelor electrice și electronice de uz casnic și de birou (JO L 339, 18.12.2008, p. 45).

(11)  Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind standardizarea europeană, de modificare a Directivelor 89/686/CEE și 93/15/CEE ale Consiliului și a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/23/CE și 2009/105/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Deciziei 87/95/CEE a Consiliului și a Deciziei nr. 1673/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 316, 14.11.2012, p. 12).

(12)  Regulamentul delegat (UE) 2019/2014 al Comisiei din 11 martie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește etichetarea energetică a mașinilor de spălat rufe de uz casnic și a mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic și de abrogare a Regulamentului delegat (UE) nr. 1061/2010 al Comisiei și a Directivei 96/60/CE a Comisiei (a se vedea pagina 29 din prezentul Jurnal Oficial).

(13)  Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE (JO L 198, 28.7.2017, p. 1).

(14)  Directiva 2014/35/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor electrice destinate utilizării în cadrul unor anumite limite de tensiune (JO L 96, 29.3.2014, p. 357).

(15)  Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio și de abrogare a Directivei 1999/5/CE (JO L 153, 22.5.2014, p. 62).


ANEXA I

Definiții aplicabile în cazul anexelor

Se aplică următoarele definiții:

1.

„indice de eficiență energetică” (EEI) înseamnă raportul dintre consumul de energie ponderat și consumul de energie al ciclului standard;

2.

„ciclu de uscare” înseamnă un proces de uscare complet, astfel cum este definit de programul aferent, constând într-o serie de operațiuni diferite, inclusiv încălzire și centrifugare;

3.

„ciclu complet” înseamnă un proces de spălare și de uscare, constând într-un ciclu de spălare și un ciclu de uscare;

4.

„ciclu continuu” înseamnă un ciclu complet fără întreruperea procesului și fără a fi necesară o intervenție a utilizatorului în niciun moment din cadrul programului;

5.

„capacitate nominală” înseamnă masa maximă în kilograme declarată de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat la intervale de 0,5 kg de materiale textile uscate de un anumit tip, care poate fi tratată într-un singur ciclu de spălare al unei mașini de spălat rufe de uz casnic sau, respectiv, într-un singur ciclu complet al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic, în cadrul programului selectat, la o încărcătură de rufe care respectă instrucțiunile producătorului, ale importatorului sau ale reprezentantului autorizat;

6.

„capacitate nominală de spălare” înseamnă masa maximă în kilograme declarată de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat la intervale de 0,5 kg de materiale textile uscate de un anumit tip, care poate fi tratată într-un singur ciclu de spălare al unei mașini de spălat rufe de uz casnic sau, respectiv, într-un singur ciclu de spălare al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic, în cadrul programului selectat, la o încărcătură de rufe care respectă instrucțiunile producătorului, importatorului sau ale reprezentantului autorizat;

7.

„capacitate nominală de uscare” înseamnă masa maximă în kilograme declarată de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat la intervale de 0,5 kg de materiale textile uscate de un anumit tip, care poate fi tratată într-un singur ciclu de uscare al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic, în cadrul programului selectat, la o încărcătură de rufe care respectă instrucțiunile producătorului, importatorului sau ale reprezentantului autorizat;

8.

„consum ponderat de energie (EW)” înseamnă media ponderată a consumului de energie al ciclului de spălare al unei mașini de spălat rufe de uz casnic sau al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic pentru programul „eco 40-60” la capacitatea nominală de spălare, la jumătate și la un sfert din capacitatea nominală de spălare, exprimată în kilowați-oră per ciclu;

9.

„consum ponderat de energie (EWD)” înseamnă media ponderată a consumului de energie al ciclului de spălare și uscare al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic la capacitatea nominală și la jumătate din capacitatea nominală, exprimată în kilowați-oră per ciclu;

10.

„spălare și uscare” înseamnă numele ciclului complet al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic, care constă în programul „eco 40-60” pentru ciclul de spălare, precum și al unui ciclu de uscare prin care se ajunge la starea de „gata de așezare în dulap”;

11.

„consum de energie al ciclului standard” (SCE) înseamnă consumul de energie care servește drept referință în funcție de capacitatea nominală a unei mașini de spălat rufe de uz casnic sau a unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic, exprimat în kilowați-oră pe ciclu;

12.

„consum ponderat de apă (WW)” înseamnă media ponderată a consumului de apă al ciclului de spălare al unei mașini de spălat rufe de uz casnic sau al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic pentru programul „eco 40-60” la capacitatea nominală de spălare, la jumătate și la un sfert din capacitatea nominală de spălare, exprimată în litri per ciclu;

13.

„consum ponderat de apă (WWD)” înseamnă media ponderată a consumului de apă al ciclului de spălare și uscare al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic la capacitatea nominală și la jumătate din capacitatea nominală, exprimată în litri per ciclu;

14.

„indice de eficiență a spălării” înseamnă raportul dintre eficiența spălării aferentă ciclului de spălare al unei mașini de spălat rufe de uz casnic sau al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic (IW) sau a ciclului complet al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic (JW) și eficiența spălării a unei mașini de spălat rufe de uz casnic de referință;

15.

„eficacitate a clătirii” înseamnă concentrația conținutului rezidual de sulfonat alchilbenzen liniar (LAS) în materialele textile tratate după ciclul de spălare al unei mașini de spălat rufe de uz casnic sau al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic (IR) sau după ciclul complet al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic (JR), exprimată în grame pe kilogram de material textil uscat;

16.

„grad de umiditate reziduală” înseamnă, pentru mașinile de spălat rufe de uz casnic și pentru ciclul de spălare al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic, cantitatea de umiditate din încărcătură la încheierea ciclului de spălare;

17.

„grad de umiditate finală” înseamnă, pentru mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic, cantitatea de umiditate din încărcătura de rufe la încheierea ciclului de uscare;

18.

„gata de așezare în dulap” înseamnă starea materialelor textile tratate și uscate într-un ciclu de uscare, până la obținerea unui grad de umiditate finală de 0 %;

19.

„durată a programului” (tW) înseamnă durata de timp care începe cu inițierea programului selectat, excluzând orice întârziere programată de utilizator, până la indicarea încheierii programului și până când utilizatorul are acces la încărcătură;

20.

„durată a ciclului” (tWD) înseamnă, pentru ciclul complet al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic, durata de timp care începe cu inițierea programului selectat pentru ciclul de spălare, excluzând orice întârziere programată de utilizator, până la indicarea încheierii ciclului de uscare și până când utilizatorul are acces la încărcătură;

21.

„mod oprit” (Po) înseamnă o stare în care mașina de spălat rufe de uz casnic sau mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic este conectată la rețeaua alimentare și în care aceasta nu desfășoară nicio funcție; următoarele stări sunt, de asemenea, considerate echivalente cu modul oprit:

(a)

stări care asigură numai o indicare a modului oprit;

(b)

stări care asigură numai funcționalitățile ce au ca scop asigurarea compatibilității electromagnetice în temeiul Directivei 2014/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului (1);

22.

„mod standby” (Psm) înseamnă o stare în care mașina de spălat rufe de uz casnic sau mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic este conectată la rețeaua de alimentare și desfășoară numai următoarele funcții, care pot continua pentru o perioadă de timp nedefinită:

(a)

funcția de reactivare sau funcția de reactivare și doar o indicație că funcția de reactivare este activată; și/sau

(b)

funcția de reactivare prin conectare la o rețea; și/sau

(c)

afișarea informațiilor sau a stării; și/sau

(d)

funcția de detectare pentru măsurile de urgență;

23.

„rețea” înseamnă o infrastructură de comunicații cu o topologie a legăturilor, o arhitectură care include componente fizice, principii organizaționale, proceduri și formate (protocoale) de comunicare;

24.

„funcție anti-șifonare” înseamnă o operațiune a mașinii de spălat rufe de uz casnic sau a mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic care are loc după încheierea unui program, pentru a împiedica șifonarea excesivă a rufelor;

25.

„pornire întârziată” (Pds) înseamnă o stare în care utilizatorul a selectat o anumită întârziere în ceea ce privește începerea sau încheierea ciclului programului selectat;

26.

„piesă de schimb” înseamnă o piesă separată care poate înlocui o piesă cu funcții identice sau similare într-un produs;

27.

„reparator profesionist” înseamnă un operator sau o întreprindere care prestează servicii de reparare și de întreținere profesionistă a mașinilor de spălat rufe de uz casnic sau a mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic;

28.

„garanție” înseamnă orice angajament față de consumator asumat de către comerciantul cu amănuntul sau de către un producător:

(a)

de a rambursa prețul plătit;

(b)

de a înlocui, de a repara sau de a manipula în orice mod mașina de spălat rufe de uz casnic și mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic, dacă ele nu îndeplinesc specificațiile din certificatul de garanție sau din materialele publicitare relevante.


(1)  Directiva 2014/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislațiilor statelor membre cu privire la compatibilitatea electromagnetică (JO L 96, 29.3.2014, p. 79).


ANEXA II

Cerințe în materie de proiectare ecologică

1.   CERINȚE PRIVIND PROGRAMUL

De la 1 martie 2021, mașinile de spălat rufe de uz casnic și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să respecte următoarele cerințe:

1.

mașinile de spălat rufe de uz casnic și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să dispună de:

(a)

un ciclu de spălare denumit „eco 40-60”, care are capacitatea de a curăța rufe din bumbac cu un grad normal de murdărie declarate ca fiind lavabile la 40 °C sau la 60 °C, în cursul aceluiași ciclu;

(b)

un ciclu de spălare denumit „20 °C”, care permite curățarea rufelor din bumbac cu un grad ușor de murdărie, la o temperatură nominală de 20 °C;

aceste cicluri trebuie să poată fi identificate clar pe dispozitivul de selectare a programelor, pe afișaj și prin conexiunea la rețea, în funcție de funcționalitățile oferite de mașina de spălat rufe de uz casnic sau de mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic;

2.

pentru cerințele prevăzute la punctul 3 subpunctele 1 și 3, la punctul 4 subpunctele 1, 2 și 5, la punctul 5 și la punctul 6 subpunctul 1 trebuie să se utilizeze programul „eco 40-60”;

3.

programul „eco 40-60” trebuie să poarte denumirea de „eco 40-60” pe dispozitivul de selectare a programelor, pe afișaj și prin conexiunea la rețea, în funcție de funcționalitățile oferite de mașina de spălat rufe de uz casnic sau de mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic;

denumirea „eco 40-60” trebuie să fie utilizată exclusiv pentru acest program. Formatul denumirii „eco 40-60” nu este limitat în ceea ce privește fontul, dimensiunea fontului, majuscule și minuscule sau culoare. Nu este permis ca vreun alt program să conțină în denumirea sa termenul „eco”;

programul „eco 40-60” trebuie stabilit ca program implicit pentru selectarea automată a programelor sau pentru orice funcție de menținere a selectării unui program sau, în cazul în care nu există o funcție de selectare automată a programelor, acesta trebuie să fie disponibil pentru selectare directă, fără a mai fi necesară o altă selectare, cum ar fi o anumită temperatură sau încărcătură;

mențiunile „normal”, „zilnic”, „regulat” și „standard”, precum și traducerile acestora în toate limbile oficiale ale UE, nu trebuie utilizate în denumirile de programe ale mașinilor de spălat rufe de uz casnic sau ale mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic nici individual, nici în combinație cu alte informații.

2.   CICLU DE SPĂLARE ȘI USCARE

Începând cu 1 martie 2021, mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să respecte următoarele cerințe:

1.

mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să ofere un ciclu complet pentru rufe din bumbac, denumit „spălare și uscare”:

care să fie continuu, dacă mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic dispune de un ciclu continuu;

atunci când ciclul de spălare este un program „eco 40-60”, astfel cum este definit la punctul 1 și

atunci când, în urma ciclului de uscare, se ajunge la starea „gata de așezare în dulap”;

2.

ciclul de uscare și spălare trebuie să fie clar identificabil în instrucțiunile de utilizare menționate la punctul 9 din prezenta anexă;

3.

dacă mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic dispune de un ciclu continuu, capacitatea nominală a ciclului spălare și uscare trebuie să fie capacitatea nominală pentru ciclul respectiv;

4.

dacă mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic nu dispune de un ciclu continuu, capacitatea nominală a ciclului de spălare și uscare trebuie să fie cea mai mică valoare dintre capacitatea nominală de spălare a programului „eco 40-60” și capacitatea nominală de uscare a ciclului de uscare prin care se ajunge la starea de „gata de așezare în dulap”;

5.

pentru cerințele prevăzute la punctul 3 subpunctele 2 și 4, la punctul 4 subpunctele 3, 4 și 6 și la punctul 6 subpunctul 2, trebuie să se utilizeze ciclul de spălare și uscare.

3.   CERINȚE PRIVIND EFICIENȚA ENERGETICĂ

Începând cu 1 martie 2021, mașinile de spălat rufe de uz casnic și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să respecte următoarele cerințe:

1.

indicele de eficiență energetică (EEIW) pentru mașinile de spălat rufe de uz casnic și ciclul de spălare al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să fie mai mic de 105;

2.

indicele de eficiență energetică (EEIWD) pentru ciclul de spălare și uscare al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să fie mai mic de 105.

Începând cu 1 martie 2024, mașinile de spălat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală mai mare de 3 kg și mașinile de spălat rufe de uz casnic cu o capacitate de spălare mai mare de 3 kg trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

3.

EEIW pentru mașinile de spălat rufe de uz casnic și ciclul de spălare al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să fie mai mic de 91.

4.

EEIWD pentru ciclul de spălare și uscare al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să fie mai mic de 88.

EEIW și EEIWD se calculează în conformitate cu anexa III.

4.   CERINȚE FUNCȚIONALE

Începând cu 1 martie 2021, mașinile de spălat rufe de uz casnic și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să respecte următoarele cerințe:

1.

pentru mașinile de spălat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală mai mare de 3 kg și pentru ciclul de spălare al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală mai mare de 3 kg, indicele de eficiență a spălării (Iw) pentru programul „eco 40-60” trebuie să fie mai mare de 1,03 pentru fiecare dintre următoarele dimensiuni ale încărcăturii: la capacitatea nominală de spălare, la jumătate din capacitatea nominală de spălare și la un sfert din capacitatea nominală de spălare;

2.

pentru mașinile de spălat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală mai mică sau egală cu 3 kg și pentru ciclul de spălare al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală mai mică sau egală cu 3 kg, indicele de eficiență a spălării (Iw) pentru programul „eco 40-60” trebuie să fie mai mare de 1,00 la capacitatea nominală de spălare;

3.

pentru mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală mai mare de 3 kg, indicele de eficiență a spălării (Jw) pentru ciclul de spălare și uscare trebuie să fie mai mare de 1,03 la capacitatea nominală și la jumătate din capacitatea nominală;

4.

pentru mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală mai mică sau egală cu 3 kg, indicele de eficiență a spălării (Jw) pentru ciclul de spălare și uscare trebuie să fie mai mare de 1,00 la capacitatea nominală;

5.

pentru mașinile de spălat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală mai mare de 3 kg și pentru ciclul de spălare al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală mai mare de 3 kg, eficacitatea clătirii (IR) pentru programul „eco 40-60” trebuie să fie mai mică sau egală cu 5,0 g/kg pentru fiecare dintre următoarele dimensiuni ale încărcăturii: la capacitatea nominală de spălare, la jumătate din capacitatea nominală de spălare și la un sfert din capacitatea nominală de spălare;

6.

pentru mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală mai mare de 3 kg, eficacitatea clătirii (JR) pentru ciclul de spălare și uscare trebuie să fie mai mică sau egală cu 5,0 g/kg la capacitatea nominală și la jumătate din capacitatea nominală.

Iw, Jw, IR și JR se calculează în conformitate cu anexa III.

5.   CERINȚE PRIVIND DURATA

Începând cu 1 martie 2021, mașinile de spălat rufe de uz casnic și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să respecte următoarele cerințe:

durata programului „eco 40-60” (tw), exprimată în ore și minute și rotunjită la cel mai apropiat minut, trebuie să fie mai mică sau egală cu limita temporală tcap, care depinde de capacitatea nominală după cum urmează:

1.

pentru capacitatea nominală de spălare, limita temporală este dată de următoarea ecuație:

tcap(in min) =137 + c × 10,2

cu un maximum de 240 de minute;

2.

pentru jumătate din capacitatea nominală de spălare și un sfert din capacitatea nominală de spălare, limita temporală este dată de următoarea ecuație:

tcap(in min) =120 + c × 6

cu un maximum de 180 de minute,

unde c este capacitatea nominală a mașinii de spălat rufe de uz casnic sau capacitatea nominală de spălare a mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic pentru programul „eco 40-60”.

6.   CERINȚĂ PRIVIND CONSUMUL PONDERAT DE APĂ

Începând cu 1 martie 2021, mașinile de spălat rufe de uz casnic și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să respecte următoarele cerințe:

1.

pentru mașinile de spălat rufe de uz casnic și pentru ciclul de spălare al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic, consumul ponderat de apă (WW, în litri/ciclu) pentru programul „eco 40-60” trebuie să fie:

WW ≤ 2,25 × c + 30

unde c este capacitatea nominală a mașinii de spălat rufe de uz casnic sau capacitatea nominală de spălare a mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic pentru programul „eco 40-60”;

2.

pentru mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic, consumul ponderat de apă (WWD, în litri/ciclu) pentru ciclul de spălare și uscare trebuie să fie:

WWD ≤ 10 × d + 30

unde d este capacitatea nominală a mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic pentru ciclul de spălare și uscare.

WW și WWD se calculează în conformitate cu anexa III.

7.   MODURI CU CONSUM REDUS DE PUTERE

Începând cu 1 martie 2021, mașinile de spălat rufe de uz casnic și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să respecte următoarele cerințe:

1.

mașinile de spălat rufe de uz casnic și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să dispună de un mod oprit, de un mod standby sau ambele. Consumul de putere al acestor moduri nu trebuie să depășească 0,50 W;

2.

dacă modul standby include afișarea de informații sau afișarea stării, consumul de putere al acestui mod nu trebuie să depășească 1,00 W;

3.

dacă modul standby oferă conectivitate la o rețea și un mod standby în rețea, astfel cum este definit în Regulamentul (UE) nr. 801/2013 al Comisiei (1), consumul de putere al acestui mod nu trebuie să depășească 2,00 W;

4.

la cel mult 15 minute după ce mașina de spălat rufe de uz casnic și mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic au fost aprinse sau după încheierea oricărui program și a oricăror activități asociate sau după întreruperea funcției anti-șifonare sau după orice interacțiune cu mașina de spălat rufe de uz casnic și cu mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic, dacă nu se declanșează niciun alt mod, inclusiv măsuri de urgență, mașina de spălat rufe de uz casnic și mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să treacă automat în modul oprit sau în modul standby;

5.

dacă mașina de spălat rufe de uz casnic și mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic dispun de pornire întârziată, consumul electric în această stare, inclusiv orice mod standby, nu trebuie să depășească 4,00 W. Pornirea întârziată nu trebuie să poată fi programată de către utilizator înainte cu mai mult de 24 de ore;

6.

orice mașină de spălat rufe de uz casnic și orice mașină de spălat și uscat rufe de uz casnic care pot fi conectate la o rețea trebuie să ofere posibilitatea de a activa și de a dezactiva conexiunea (conexiunile) la rețea. Conexiunea (conexiunile) la rețea se dezactivează în mod implicit.

8.   CERINȚE PRIVIND UTILIZAREA EFICIENTĂ A RESURSELOR

Începând cu 1 martie 2021, mașinile de spălat rufe de uz casnic și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să respecte următoarele cerințe:

1.

disponibilitatea pieselor de schimb:

(a)

producătorii, importatorii de mașini de spălat rufe de uz casnic și de mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic sau reprezentanții lor autorizați trebuie să pună la dispoziția reparatorilor profesioniști cel puțin următoarele piese de schimb, pentru o perioadă minimă de zece ani de la introducerea ultimei unități a modelului pe piață:

motor și perii de motor;

elemente de transmisie între motor și tambur;

pompe;

amortizoare și resorturi;

tambur de spălare, rotor al tamburului și rulmenții aferenți (separat sau în lot);

sisteme de încălzire și elemente de încălzire, inclusiv pompe de căldură (separat sau în lot);

tubulatură și echipamentul conex, inclusiv toate furtunurile, vanele, filtrele și sistemele Aquastop (separat sau în lot);

plăci de circuite imprimate;

afișaje electronice;

presostate;

termostate și senzori;

software și firmware, inclusiv software de resetare;

(b)

producătorii, importatorii de mașini de spălat rufe de uz casnic și de mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic sau reprezentanții lor autorizați trebuie să pună la dispoziția reparatorilor profesioniști și a utilizatorilor finali cel puțin următoarele piese de schimb: uși, balamale de ușă și garnituri, alte dispozitive de blocare a ușilor și accesorii din material plastic, cum ar fi distribuitoarele de detergent, pentru o perioadă de cel puțin zece ani de la introducerea pe piață a ultimei unități din model;

(c)

producătorii, importatorii de mașini de spălat rufe de uz casnic și de mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic sau reprezentanții lor autorizați trebuie să se asigure că piesele de schimb menționate la literele (a) și (b) pot fi înlocuite cu ajutorul unor scule disponibile în mod curent și fără provocarea de daune permanente mașinii de spălat rufe de uz casnic sau mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic;

(d)

lista cu piesele de schimb identificate la litera (a) și procedura de efectuare a comenzilor de aceste piese trebuie puse la dispoziția publicului, de exemplu pe site-ul web cu acces liber al producătorului, al importatorului sau al reprezentantului autorizat în termen de cel târziu doi ani de la introducerea pe piață a primei unități dintr-un model și până la sfârșitul perioadei de disponibilitate a acestor piese de schimb;

(e)

lista cu piesele de schimb identificate la litera (b) și procedura de efectuare a comenzilor de aceste piese, precum și instrucțiunile de reparare trebuie puse la dispoziția publicului, de exemplu pe site-ul web cu acces liber al producătorului, al importatorului sau al reprezentantului autorizat odată cu introducerea pe piață a primei unități dintr-un model și până la sfârșitul perioadei de disponibilitate a acestor piese de schimb;

2.

termenul maxim de livrare a pieselor de schimb:

în cursul perioadei menționate la punctul 1, producătorul, importatorul sau reprezentantul autorizat trebuie să asigure livrarea pieselor de schimb în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea comenzii;

în cazul pieselor de schimb vizate de punctul 1 litera (a), disponibilitatea pieselor de schimb poate fi limitată la reparatorii profesioniști înregistrați în conformitate cu punctul 3 literele (a) și (b);

3.

accesul la informațiile privind repararea și întreținerea:

după o perioadă de doi ani de la introducerea pe piață a primei unități dintr-un model și până la sfârșitul perioadei menționate la punctul 1, producătorul, importatorul sau reprezentantul autorizat trebuie să ofere reparatorilor profesioniști acces la informațiile privind repararea și întreținerea mașinii de spălat rufe de uz casnic sau a mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic, în următoarele condiții:

(a)

site-ul web al producătorului, al importatorului sau al reprezentantului autorizat trebuie să indice procesul de înscriere la accesul la informații al reparatorilor profesioniști; pentru a accepta o astfel de solicitare, producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați pot solicita reparatorului profesionist să demonstreze că:

(i)

reparatorul profesionist are competența tehnică de a repara mașini de spălat rufe de uz casnic și mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic și că el respectă reglementările aplicabile în cazul reparatorilor de echipamente electrice din statele membre în care își desfășoară activitatea. Trimiterea la un sistem de înregistrare oficial ca reparator profesionist, în cazul în care există un astfel de sistem în statul membru în cauză, se acceptă ca dovadă a conformității cu acest punct;

(ii)

reparatorul profesionist este acoperit de o asigurare care acoperă daunele rezultate în urma activității sale, indiferent dacă statul membru impune sau nu acest lucru;

(b)

producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați trebuie să accepte sau să refuze înregistrarea în termen de cinci zile lucrătoare de la data formulării cererii;

(c)

producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați pot percepe comisioane rezonabile și proporționale pentru accesul la informațiile privind repararea și întreținerea sau pentru primirea de actualizări periodice. Un comision este rezonabil dacă nu descurajează accesul prin faptul că nu ia în considerare măsura în care reparatorul profesionist utilizează informațiile;

(d)

odată înregistrat, un reparator profesionist trebuie să aibă acces, în termen de o zi lucrătoare de la solicitarea accesului, la informațiile privind repararea și întreținerea cerute. Dacă este cazul, informațiile pot fi furnizate pentru un model echivalent sau pentru un model din aceeași familie;

(e)

informațiile referitoare la repararea și întreținerea mașinilor de spălat rufe de uz casnic sau a mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic menționate la litera (a) includ:

identificarea fără echivoc a mașinii de spălat rufe de uz casnic sau a mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic;

o schemă de demontare sau o diagramă explodată;

manualul tehnic cu instrucțiuni pentru reparații;

lista echipamentelor necesare pentru reparare și încercare;

informații privind componentele și diagnosticul (cum ar fi valorile teoretice minime și maxime pentru măsurători);

cablajele și diagramele de conectare;

codurile de eroare și de diagnostic (inclusiv codurile specifice ale producătorului, după caz);

instrucțiuni pentru instalarea de software și firmware relevante, inclusiv software de resetare; și

informații privind modul de accesare a datelor înregistrate referitoare la incidentele de defectare raportate stocate în mașina de spălat rufe de uz casnic sau în mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic (dacă este cazul);

4.

cerințe de informare privind gazele refrigerente:

fără a aduce atingere Regulamentului (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (2), în cazul mașinilor de spălat rufe de uz casnic și al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic echipate cu pompă de căldură, denumirea chimică a gazului refrigerent utilizat sau o referință echivalentă, precum un simbol, o etichetă sau un logo utilizat(ă) și înțeles (înțeleasă) în mod obișnuit, trebuie afișată permanent, într-un mod vizibil și lizibil, pe exteriorul mașinilor de spălat rufe de uz casnic și al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic, de exemplu pe panoul posterior. pot fi utilizate mai multe referințe pentru aceeași denumire de substanță chimică;

5.

cerințe privind demontarea în vederea recuperării și reciclării materialelor în condiții de evitare a poluării:

producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați trebuie să se asigure că mașinile de spălat rufe de uz casnic și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic sunt concepute în așa fel încât materialele și componentele menționate în anexa VII la Directiva 2012/19/UE să poată fi îndepărtate cu ajutorul unor unelte disponibile în mod curent;

producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați trebuie să îndeplinească obligațiile prevăzute la articolul 15 alineatul (1) din Directiva 2012/19/UE.

9.   CERINȚE PRIVIND INFORMAȚIILE

Începând cu 1 martie 2021, mașinile de spălat rufe de uz casnic și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic trebuie să respecte următoarele cerințe:

instrucțiunile destinate utilizatorilor și instalatorilor trebuie furnizate sub forma unui manual de utilizare pe un site internet cu acces liber al producătorului, al importatorului sau al reprezentantului autorizat al acestuia și trebuie să includă:

1.

următoarele informații generale:

(a)

mențiunea că programul „eco 40-60” poate curăța rufe din bumbac cu un grad normal de murdărie declarate ca fiind lavabile la 40 °C sau la 60 °C, în cursul aceluiași ciclu, și că acest program este utilizat pentru a evalua conformitatea cu legislația UE privind proiectarea ecologică;

(b)

mențiunea că programele cele mai eficiente din punctul de vedere al consumului de energie și de apă sunt, în general, cele care funcționează la temperaturi mai scăzute și care au o durată mai lungă;

(c)

pentru mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic: mențiunea că ciclul de spălare și uscare poate curăța rufe din bumbac cu un grad normal de murdărie declarate ca fiind lavabile la 40 °C sau la 60 °C, în cursul aceluiași ciclu, și că le poate usca în așa fel încât să poată fi așezate imediat în dulap, precum și că acest program este utilizat pentru a evalua conformitatea cu legislația UE privind proiectarea ecologică;

(d)

mențiunea că încărcarea mașinii de spălat rufe de uz casnic sau a mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic până la capacitatea indicată de producător pentru programele respective va contribui la realizarea de economii de energie și apă;

(e)

recomandări cu privire la tipul de detergenți adecvați pentru diversele temperaturi și programe de spălare;

(f)

informații cu privire la faptul că zgomotul și gradul de umiditate reziduală sunt influențate de viteza de centrifugare: cu cât viteza de centrifugare în faza de centrifugare este mai mare, cu atât zgomotul este mai mare și gradul de umiditate reziduală este mai mic;

(g)

informații privind modul de activare și dezactivare a conexiunii la rețea (dacă este cazul) și impactul asupra consumului de energie;

(h)

instrucțiuni privind modul de găsire a informațiilor despre model stocate în baza de date cu produse, astfel cum se definește în Regulamentul (UE) 2019/2014, prin intermediul unui link către informațiile despre model astfel cum sunt stocate în baza de date cu produse sau prin intermediul unui link către baza de date cu produse și către informațiile privind modul de găsire a identificatorului de model pe produs.

2.

valorile indicative pentru următorii parametri:

(a)

capacitatea nominală în kg;

(b)

durata programului, exprimată în ore și minute;

(c)

consumul de energie, exprimat în kWh/ciclu;

(d)

consumul de apă, exprimat în litri/ciclu;

(e)

temperatura maximă atinsă timp de minimum cinci minute în interiorul încărcăturii de rufe supuse ciclului de spălare, exprimată în grade Celsius și

(f)

gradul de umiditate reziduală după ciclul de spălare, exprimat în procente din conținutul de apă, și viteza de centrifugare la care s-a realizat acest lucru,

pentru fiecare dintre următoarele programe (cel puțin):

(i)

programul „eco 40-60” la capacitatea nominală, la jumătate din capacitatea nominală și la un sfert din capacitatea nominală;

(ii)

programul „20 °C” la capacitatea nominală pentru acest program;

(iii)

un program pentru bumbac la o temperatură nominală mai mare sau egală cu 60 °C (dacă există), la capacitatea nominală pentru acest program;

(iv)

un program pentru alte materiale textile decât bumbacul sau pentru un amestec de materiale textile (dacă există), la capacitatea nominală pentru acest program;

(v)

un program pentru spălarea rapidă a rufelor cu un grad ușor de murdărie (dacă există), la capacitatea nominală pentru acest program;

(vi)

un program pentru rufele cu un grad ridicat de murdărie (dacă există), la capacitatea nominală pentru acest program;

(vii)

pentru mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic: ciclul de spălare și uscare la capacitatea nominală și la jumătate din capacitatea nominală și

informațiile care indică faptul că valorile prevăzute pentru alte programe decât programul „eco 40-60” și pentru ciclul de spălare și uscare sunt doar orientative;

3.

instrucțiunile pentru utilizatori includ, de asemenea, instrucțiuni în vederea efectuării de operațiuni de întreținere. Aceste instrucțiuni trebuie să includă cel puțin instrucțiuni pentru:

(a)

instalarea corectă (inclusiv poziționarea la nivel, conectarea la rețeaua de alimentare, racordarea la prizele de apă, rece și/sau caldă, după caz);

(b)

utilizarea corectă a detergenților, a balsamurilor de rufe și a altor aditivi, precum și principalele consecințe ale unei dozări necorespunzătoare;

(c)

îndepărtarea obiectelor străine din mașina de spălat rufe de uz casnic sau din mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic;

(d)

curățarea periodică, inclusiv frecvența optimă, și tratarea împotriva acumulării de calcar, precum și procedura aferentă;

(e)

deschiderea ușilor între cicluri, dacă este cazul;

(f)

curățarea periodică a filtrelor, inclusiv frecvența optimă, și procedura aferentă;

(g)

identificarea erorilor, semnificația erorilor și măsurile necesare, inclusiv identificarea erorilor care necesită asistență profesională;

(h)

modalitatea de identificare a reparatorilor profesioniști (pagini de internet, adrese, date de contact);

aceste instrucțiuni trebuie să includă, de asemenea, informații privind:

(i)

implicațiile pentru siguranța utilizatorului final și pentru garanție ale reparațiilor efectuate de utilizatorul final sau de neprofesioniști;

(j)

perioada de timp minimă în care sunt disponibile piesele de schimb pentru mașina de spălat rufe de uz casnic sau mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic.


(1)  Regulamentul (UE) nr. 801/2013 al Comisiei din 22 august 2013 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1275/2008 în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică pentru puterea consumată în modul standby și oprit de echipamentele electrice și electronice de uz casnic și de birou și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 642/2009 în ceea ce privește cerințele de proiectare ecologică pentru aparatele TV (JO L 225, 23.8.2013, p. 1).

(2)  Regulamentul (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 842/2006 (JO L 150, 20.5.2014, p. 195).


ANEXA III

Metode de măsurare și calcule

În scopul respectării și al verificării respectării cerințelor prezentului regulament, măsurătorile și calculele se efectuează utilizându-se standarde armonizate ale căror numere de referință au fost publicate în acest sens în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau alte metode fiabile, exacte și reproductibile, care țin seama de metodele de ultimă generație general recunoscute și care sunt în conformitate cu dispozițiile de mai jos.

La măsurarea parametrilor definiți în anexa II și în prezenta anexă pentru programul „eco 40-60” și pentru ciclul de spălare și uscare, se utilizează cea mai mare opțiune de viteză de centrifugare pentru programul „eco 40-60” la capacitatea nominală, la jumătate din capacitatea nominală și la un sfert din capacitatea nominală.

Pentru mașinile de spălat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală mai mică sau egală cu 3 kg și pentru mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală de spălare mai mică sau egală cu 3 kg, parametrii pentru programul „eco 40-60” și pentru ciclul de spălare și uscare se măsoară numai la capacitatea nominală.

Durata programului „eco 40-60” (tW) și durata ciclului de spălare și uscare (tWD) se exprimă în ore și minute și se rotunjește la cel mai apropiat minut.

1.   INDICELE DE EFICIENȚĂ ENERGETICĂ

1.1.   Indicele de eficiență energetică (EEIW) al mașinilor de spălat rufe de uz casnic și al ciclului de spălare al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic

Pentru calcularea EEIW, consumul de energie ponderat al programului „eco 40-60” la capacitatea nominală de spălare, la jumătate din capacitatea nominală de spălare și la un sfert din capacitatea nominală de spălare se compară cu consumul de energie al ciclului său standard.

(a)

EEIW se calculează după cum urmează și se rotunjește la o zecimală:

EEIW = (EW/SCEW) × 100

unde:

EW este consumul ponderat de energie al mașinii de spălat rufe de uz casnic sau al ciclului de spălare al mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic;

SCEW este consumul de energie al ciclului standard pentru mașina de spălat rufe de uz casnic sau pentru ciclul de spălare al mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic.

(b)

SCEW se calculează în kWh per ciclu, după cum urmează, și se rotunjește la trei zecimale:

SCEW = -0,0025 × c2 + 0,0846 × c + 0,3920

unde c este capacitatea nominală a mașinii de spălat rufe de uz casnic sau capacitatea nominală de spălare a mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic pentru programul „eco 40-60”.

(c)

EW se calculează în kWh per ciclu, după cum urmează, și se rotunjește la trei zecimale:

Formula

unde:

EW,full este consumul de energie al mașinii de spălat rufe de uz casnic sau al ciclului de spălare al mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic pentru programul „eco 40-60” la capacitatea nominală de spălare și rotunjit la trei zecimale;

EW,½ este consumul de energie al mașinii de spălat rufe de uz casnic sau al ciclului de spălare al mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic pentru programul „eco 40-60” la jumătate din capacitatea nominală de spălare și rotunjit la trei zecimale;

EW,1/4 este consumul de energie al mașinii de spălat rufe de uz casnic sau al ciclului de spălare al mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic pentru programul „eco 40-60” la un sfert din capacitatea nominală de spălare și rotunjit la trei zecimale;

A este factorul de ponderare pentru capacitatea nominală de spălare și este rotunjit la trei zecimale;

B este factorul de ponderare pentru jumătate din capacitatea nominală de spălare și este rotunjit la trei zecimale;

C este factorul de ponderare pentru un sfert din capacitatea nominală de spălare și este rotunjit la trei zecimale;

pentru mașinile de spălat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală mai mică sau egală cu 3 kg și pentru mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală de spălare mai mică sau egală cu 3 kg, A este egal cu 1; B și C sunt egale cu 0;

pentru alte mașini de spălat rufe de uz casnic și mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic, valorile factorilor de ponderare depind de capacitatea nominală în conformitate cu următoarele ecuații:

A = –0,0391 × c + 0,6918

B = –0,0109 × c + 0,3582

C = 1 – (A + B)

unde c este capacitatea nominală a mașinii de spălat rufe de uz casnic sau capacitatea nominală de spălare a mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic.

1.2.   Indicele de eficiență energetică (EEIWD) al ciclului complet al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic

Pentru calcularea EEIWD al unui model de mașină de spălat și uscat rufe de uz casnic, consumul ponderat de energie al ciclului de spălare și uscare la capacitatea nominală și la jumătate din capacitatea nominală se compară cu consumul de energie al ciclului său standard.

(a)

EEIWD se calculează după cum urmează și se rotunjește la o zecimală:

EEIWD = (EWD/SCEWD) × 100

unde:

EWD este consumul ponderat de energie al ciclului complet al mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic;

SCEWD este consumul de energie al ciclului standard pentru ciclul complet al mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic.

(b)

SCEWD se calculează în kWh per ciclu, după cum urmează, și se rotunjește la trei zecimale:

SCEWD = –0,0502 × d2 + 1,1742 × d – 0,644

unde d este capacitatea nominală a mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic pentru ciclul de spălare și uscare.

(c)

Pentru mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic cu o capacitate de spălare mai mică sau egală cu 3 kg, consumul ponderat de energie este consumul de energie la capacitatea nominală și rotunjit la trei zecimale.

(d)

Pentru alte mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic, consumul ponderat de energie (EWD) se calculează în kWh per ciclu, după cum urmează, și se rotunjește la trei zecimale:

Formula

unde:

EWD,full este consumul de energie al ciclului de spălare și uscare al mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic la capacitatea nominală și rotunjit la trei zecimale;

EWD,½ este consumul de energie al ciclului de spălare și uscare al mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic la jumătate din capacitatea nominală și rotunjit la trei zecimale.

2.   INDICELE DE EFICIENȚĂ A SPĂLĂRII

Indicele de eficiență a spălării al mașinilor de spălat rufe de uz casnic și al ciclului de spălare al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic (Iw) și indicele de eficiență a spălării al ciclului complet al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic (Jw) se calculează utilizând standarde armonizate ale căror numere de referință au fost publicate în acest sens în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau alte metode fiabile, exacte și reproductibile, care iau în considerare metodele de ultimă generație general recunoscute, și sunt rotunjite la două zecimale.

3.   EFICACITATEA CLĂTIRII

Eficacitatea clătirii în cazul mașinilor de spălat rufe de uz casnic și al ciclului de spălare al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic (IR) și eficacitatea clătirii în cazul ciclului complet al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic (JR) se calculează utilizând standarde armonizate ale căror trimiteri au fost publicate în acest sens în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau alte metode fiabile, exacte și reproductibile bazate pe detectarea markerului de sulfonat achilbenzen liniar (LAS) și sunt rotunjite la o zecimală.

4.   TEMPERATURA MAXIMĂ

Temperatura maximă atinsă timp de cinci minute în interiorul încărcăturii de rufe din mașinile de spălat rufe de uz casnic și supusă ciclului de spălare al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic se calculează utilizând standardele armonizate ale căror trimiteri au fost publicate în acest scop în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau orice altă metodă fiabilă, precisă și reproductibilă și rotunjită la cel mai apropiat număr întreg.

5.   CONSUMUL PONDERAT DE APĂ

1.

Consumul ponderat de apă (WW) al unei mașini de spălat rufe de uz casnic sau al ciclului de spălare al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic se calculează în litri, după cum urmează, și se rotunjește la cel mai apropiat număr întreg:

Wt = (A × WW,full + B × WW,1/2 + C × WW,1/4)

unde:

EW,full este consumul de apă al mașinii de spălat rufe de uz casnic sau al ciclului de spălare al mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic pentru programul „eco 40-60” la capacitatea nominală de spălare, exprimat în litri și rotunjit la o zecimală;

WW,½ este consumul de apă al mașinii de spălat rufe de uz casnic sau al ciclului de spălare al mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic pentru programul „eco 40-60” la jumătate din capacitatea nominală de spălare, exprimat în litri și rotunjit la o zecimală;

WW,1/4 este consumul de apă al mașinii de spălat rufe de uz casnic sau al ciclului de spălare al mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic pentru programul „eco 40-60” la un sfert din capacitatea nominală de spălare, exprimat în litri și rotunjit la o zecimală;

A, B și C sunt factorii de ponderare, conform descrierii de la punctul 1 subpunctul 1 litera (c).

2.

Pentru mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic cu o capacitate de spălare mai mică sau egală cu 3 kg, consumul ponderat de apă este consumul de apă la capacitatea nominală și rotunjit la cel mai apropiat număr întreg.

Pentru celelalte mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic, consumul ponderat de apă (WWD) al ciclului de spălare și uscare al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic se calculează după cum urmează și se rotunjește la cel mai apropiat număr întreg:

Formula

unde:

WWD,full este consumul de apă al ciclului de spălare și uscare al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic la capacitate nominală, exprimat în litri și rotunjit la o zecimală;

WWD,½ este consumul de apă al ciclului de spălare și uscare al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic la jumătate din capacitatea nominală, exprimat în litri și rotunjit la o zecimală.

6.   GRADUL DE UMIDITATE REZIDUALĂ

Gradul de umiditate reziduală ponderată după spălare (D) al unei mașini de spălat rufe de uz casnic sau al ciclului de spălare al unei mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic se calculează în procente, după cum urmează, și se rotunjește la cel mai apropiat procent întreg:

Formula

unde:

Dfull este gradul de umiditate reziduală al programului „eco 40-60” la capacitatea nominală de spălare, exprimat în procente și rotunjit la o zecimală;

D1/2 este gradul de umiditate reziduală al programului „eco 40-60” la jumătate din capacitatea nominală de spălare, exprimat în procente și rotunjit la o zecimală;

D1/4 este gradul de umiditate reziduală al programului „eco 40-60” la un sfert din capacitatea nominală de spălare, exprimat în procente și rotunjit la o zecimală;

A, B și C sunt factorii de ponderare, conform descrierii de la punctul 1 subpunctul 1 litera (c).

7.   GRADUL DE UMIDITATE FINALĂ

Pentru ciclul de uscare al mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic, starea „gata de așezare în dulap” corespunde unui grad de umiditate finală de 0 %, care corespunde echilibrului termodinamic al încărcăturii în condiții de temperatură ambiantă (încercare la 20 ± 2 °C) și de umiditate relativă (încercare la 65 ± 5 %).

Gradul de umiditate finală se calculează în conformitate cu standardele armonizate ale căror trimiteri au fost publicate în acest scop în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se rotunjește la o zecimală.

8.   MODURI CU CONSUM REDUS DE PUTERE

Se măsoară consumul de putere al modului oprit (Po), al modului standby (Psm) și, după caz, al pornirii întârziate (Pds). Valorile măsurate sunt exprimate în W și rotunjite la două zecimale.

În timpul măsurării puterii consumate în modurile cu consum redus de putere, se verifică și se înregistrează următoarele aspecte:

afișarea sau nu de informații;

activarea sau nu a unei conexiuni la rețea.

Dacă mașina de spălat rufe de uz casnic și mașina de spălat și uscat rufe de uz casnic beneficiază de o funcție anti-șifonare, această operațiune se întrerupe prin deschiderea ușii mașinii de spălat rufe de uz casnic sau a mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic sau prin orice altă intervenție adecvată cu 15 minute înainte de măsurarea consumului de energie.


ANEXA IV

Procedura de verificare în scopul supravegherii pieței

Toleranțele de verificare stabilite în prezenta anexă se referă numai la verificarea parametrilor declarați de autoritățile statelor membre și nu trebuie utilizate de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat ca toleranțe permise pentru a stabili valorile din documentația tehnică sau pentru a interpreta aceste valori în vederea asigurării conformității ori pentru a comunica performanțe superioare prin orice mijloace.

În cazul în care un model a fost conceput pentru a putea detecta faptul că este supus unei încercări (de exemplu prin recunoașterea condițiilor de încercare sau a ciclului de încercare) și pentru a reacționa în mod specific prin modificarea automată a performanței sale în timpul încercării, cu obiectivul de a atinge un nivel mai favorabil pentru oricare dintre parametrii specificați în prezentul regulament sau incluși în documentația tehnică sau în oricare dintre documentele furnizate, modelul respectiv și toate modelele echivalente trebuie considerate neconforme.

La verificarea conformității unui model de produs cu cerințele prevăzute în prezentul regulament în temeiul articolului 3 alineatul (2) din Directiva 2009/125/CE, pentru cerințele menționate în prezenta anexă, autoritățile statelor membre aplică următoarea procedură:

1.

autoritățile statelor membre verifică o singură unitate a modelului;

2.

modelul este considerat conform cu cerința aplicabilă dacă:

(a)

valorile furnizate în documentația tehnică în temeiul punctului 2 din anexa IV la Directiva 2009/125/CE (valorile declarate) și, după caz, valorile folosite pentru calculul acestor valori nu sunt mai favorabile pentru producător, importator sau reprezentantul autorizat decât rezultatele măsurătorilor corespunzătoare efectuate în temeiul literei (g) de la punctul respectiv și

(b)

valorile declarate respectă toate cerințele prevăzute în prezentul regulament și niciuna dintre informațiile obligatorii despre produs publicate de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat nu conține valori care sunt mai avantajoase pentru producător, importator sau reprezentantul autorizat decât valorile declarate și

(c)

atunci când autoritățile statelor membre verifică unitatea din model, acestea află dacă producătorul, importatorul sau reprezentantul autorizat a instituit un sistem care respectă cerințele de la articolul 6 al doilea paragraf și

(d)

atunci când autoritățile statelor membre verifică unitatea din model, aceasta trebuie să respecte cerințele specifice programului prevăzute la punctele 1 și 2, cerințele privind eficiența utilizării resurselor prevăzute la punctul 8 și cerințele privind informațiile prevăzute la punctul 9 din anexa II și

(e)

atunci când autoritățile statelor membre încearcă unitatea care reprezintă modelul, valorile determinate (valorile parametrilor relevanți, măsurate în cadrul încercării, și valorile calculate pe baza acestor măsurători) respectă toleranțele de verificare respective, astfel cum sunt precizate în tabelul 1;

3.

dacă nu se obțin rezultatele menționate la punctul 2 litera (a), (b), (c) sau (d), modelul și toate modelele echivalente trebuie considerate neconforme cu prezentul regulament;

4.

dacă nu se obține rezultatul menționat la punctul 2 litera (e), autoritățile statelor membre selectează pentru încercare trei unități suplimentare din același model. Ca alternativă, cele trei unități suplimentare selectate pot fi dintr-unul sau din mai multe modele echivalente;

5.

modelul este considerat conform cu cerințele aplicabile dacă, pentru aceste trei unități, media aritmetică a valorilor obținute este conformă cu toleranțele de verificare respective, indicate în tabelul 1;

6.

dacă nu se obține rezultatul menționat la punctul 5, modelul și toate modelele echivalente sunt considerate neconforme cu prezentul regulament;

7.

fără întârziere după luarea deciziei privind neconformitatea modelului conform punctului 3 sau 6, autoritățile statului membru respectiv furnizează autorităților celorlalte state membre și Comisiei toate informațiile relevante.

Autoritățile statelor membre utilizează metodele de măsurare și de calcul stabilite în anexa III.

Autoritățile statelor membre aplică numai toleranțele de verificare stabilite în tabelul 1 și utilizează doar procedura descrisă la punctele 1-7 pentru cerințele menționate în prezenta anexă. În ceea ce privește parametrii din tabelul 1, nu se aplică alte toleranțe, cum ar fi cele stabilite în standardele armonizate sau în orice altă metodă de măsurare.

Tabelul 1

Toleranțe de verificare

Parametru

Toleranțe de verificare

EW,full, EW,½, EW,1/4, EWD,full, EWD,½

Valoarea obținută (*1) nu trebuie să depășească valoarea declarată a lui EW,full, EW,½, EW,1/4, EWD,full și, respectiv, a lui EWD,½ cu mai mult de 10 %.

Consumul ponderat de energie (EW și EWD)

Valoarea obținută (*1) nu trebuie să depășească valoarea declarată a lui EW, respectiv a lui EWD, cu mai mult de 10 %.

WW,full, WW,½ WW,1/4, WWD,full, WWD,½

Valoarea obținută (*1) nu trebuie să depășească valoarea declarată a lui WW,full, WW,½, WW,1/4, WWD,full și, respectiv, a lui WWD,½ cu mai mult de 10 %.

Consumul ponderat de apă (WW și WWD)

Valoarea obținută (*1) nu trebuie să depășească valoarea declarată a lui WW, respectiv a lui WWD, cu mai mult de 10 %.

Indicele de eficiență a spălării (IW și JW)

Valoarea obținută (*1) nu trebuie să fie mai mică decât valoarea declarată a lui IW, respectiv a lui Jw, cu mai mult de 8 %.

Eficacitatea clătirii (IR și JR)

Valoarea obținută (*1) nu trebuie să depășească valoarea declarată a lui IR, respectiv a lui JR, cu mai mult de 1,0 g/kg

Durata programului „eco 40-60” (tw)

Valoarea obținută (*1) pentru durata programului nu trebuie să depășească valoarea declarată a lui tw cu mai mult de 5 % sau cu mai mult de 10 minute, reținându-se valoarea cea mai mică.

Durata ciclului de spălare și uscare (tWD)

Valoarea obținută pentru durata ciclului nu trebuie să depășească valoarea declarată a lui tWD cu mai mult de 5 % sau cu mai mult de 10 minute, reținându-se valoarea cea mai mică.

Temperatura maximă în interiorul încărcăturii de rufe (T)

Valoarea obținută nu trebuie să fie mai mică decât valorile declarate ale lui T cu mai mult de 5 K și nu trebuie să depășească valoarea declarată a lui T cu mai mult de 5 K.

Dfull, D½ D1/4

Valoarea obținută (*1) nu trebuie să depășească valoarea declarată a lui Dfull, D½ și, respectiv, a lui D1/4 cu mai mult de 10 %.

Gradul de umiditate reziduală după spălare (D)

Valoarea obținută (*1) nu trebuie să depășească valoarea declarată a lui D cu mai mult de 10 %.

Gradul de umiditate finală după uscare

Valoarea obținută (*1) nu trebuie să depășească 3,0 %.

Consumul de putere în modul oprit (Po)

Valoarea obținută (*1) pentru consumul de putere Po nu trebuie să depășească valoarea declarată cu mai mult de 0,10 W.

Consumul de putere în modul standby (Psm)

Valoarea obținută (*1) pentru consumul de putere Psm nu trebuie să depășească valoarea declarată cu mai mult de 10 %, dacă valoarea declarată este mai mare de 1,00 W, sau cu mai mult de 0,10 W, dacă valoarea declarată este mai mică sau egală cu 1,00 W.

Consumul de putere în cazul pornirii întârziate (Pds)

Valoarea obținută (*1) pentru consumul de putere Pds nu trebuie să depășească valoarea declarată cu mai mult de 10 %, dacă valoarea declarată este mai mare de 1,00 W, sau cu mai mult de 0,10 W, dacă valoarea declarată este mai mică sau egală cu 1,00 W.


(*1)  În cazul a trei unități suplimentare încercate în conformitate cu punctul 4, valoarea obținută înseamnă media aritmetică a valorilor obținute pentru aceste trei unități suplimentare.


ANEXA V

Criterii de referință

1.   CRITERII DE REFERINȚĂ INDICATIVE PENTRU MAȘINILE DE SPĂLAT RUFE DE UZ CASNIC ÎN CEEA CE PRIVEȘTE CONSUMUL DE APĂ ȘI DE ENERGIE, EFICIENȚA SPĂLĂRII ȘI EMISIILE ACUSTICE ÎN AER

La data intrării în vigoare a prezentului regulament, cea mai performantă tehnologie disponibilă pe piață pentru mașinile de spălat rufe de uz casnic, în ceea ce privește consumul lor de energie și de apă și emisiile acustice în aer din timpul spălării/centrifugării pentru programul standard pentru bumbac la 60 °C la capacitatea nominală și la jumătate din capacitatea nominală și pentru programul standard pentru bumbac la 40 °C la jumătate din capacitatea nominală, era definită după cum urmează (1):

1.

mașină de spălat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală de 5 kg:

(a)

consum de energie: 0,56 kWh/ciclu (sau 0,11 kWh/kg), ceea ce corespunde unui consum anual global de 82 kWh/an;

(b)

consum de apă: 40 L/ciclu, ceea ce corespunde unei cantități de 8 800 L/an pentru 220 de cicluri;

(c)

emisii acustice în aer în timpul spălării/centrifugării: 58/82 dB(A);

2.

mașină de spălat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală de 6 kg:

(a)

consum de energie: 0,55 kWh/ciclu (sau 0,092 kWh/kg), ceea ce corespunde unui consum anual global de 122 kWh/an;

(b)

consum de apă: 40,45 L/ciclu, ceea ce corespunde unei cantități de 8 900 L/an pentru 220 de cicluri;

(c)

emisii acustice în aer în timpul spălării/centrifugării: 47/77 dB(A);

3.

mașină de spălat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală de 7 kg:

(a)

consum de energie: 0,6 kWh/ciclu (sau 0,15 kWh/kg), ceea ce corespunde unui consum anual global de 124 kWh/an;

(b)

consum de apă: 39 L/ciclu, ceea ce corespunde unei cantități de 8 500 L/an pentru 220 de cicluri;

(c)

emisii acustice în aer în timpul spălării/centrifugării: 52/73 dB(A);

4.

mașină de spălat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală de 8 kg (atunci când este echipată cu pompă de căldură):

(a)

consum de energie: 0,52 kWh/ciclu (sau 0,065 kWh/kg), ceea ce corespunde unui consum anual global de 98 kWh/an;

(b)

consum de apă: 44,55 L/ciclu, ceea ce corespunde unei cantități de 9 800 L/an pentru 220 de cicluri;

5.

mașină de spălat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală de 8 kg (atunci când nu este echipată cu pompă de căldură):

(a)

consum de energie: 0,54 kWh/ciclu (sau 0,067 kWh/kg), ceea ce corespunde unui consum anual global de 116 kWh/an;

(b)

consum de apă: 36,82 L/ciclu, ceea ce corespunde unei cantități de 8 100 L/an pentru 220 de cicluri;

6.

mașină de spălat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală de 9 kg:

(a)

consum de energie: 0,35 kWh/ciclu (sau 0,038 kWh/kg), ceea ce corespunde unui consum anual global de 76 kWh/an;

(b)

consum de apă: 47,72 L/ciclu, ceea ce corespunde unei cantități de 10 499 L/an pentru 220 de cicluri.

2.   CRITERII DE REFERINȚĂ INDICATIVE PENTRU MAȘINILE DE SPĂLAT ȘI USCAT RUFE DE UZ CASNIC ÎN CEEA CE PRIVEȘTE CONSUMUL DE APĂ ȘI DE ENERGIE, EFICIENȚA SPĂLĂRII ȘI EMISIILE ACUSTICE ÎN AER

La data intrării în vigoare a prezentului regulament, cea mai performantă tehnologie disponibilă pe piață pentru mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic, în ceea ce privește consumul lor de energie și de apă și emisiile acustice în aer din timpul spălării/centrifugării/uscării pentru ciclul de spălare a bumbacului la 60 °C la capacitate nominală și pentru ciclul de uscare „bumbac uscat”, se definește după cum urmează (2):

1.

mașină de spălat și uscat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală de spălare de 6 kg:

(a)

consum de energie al unui ciclu complet (spălare, centrifugare și uscare) la capacitate nominală și pentru un program standard pentru bumbac la 60 °C: 3,64 kWh/ciclu, ceea ce corespunde unui consum anual global de 800,8 kWh/an;

(b)

consum de energie al unui ciclu de spălare (doar spălare și centrifugare) la capacitate nominală și pentru un program standard pentru bumbac la 60 °C: 0,77 kWh/ciclu, ceea ce corespunde unui consum anual global de 169,4 kWh/an;

(c)

consum de apă al unui ciclu complet (spălare, centrifugare și uscare) la capacitate nominală și pentru un program standard pentru bumbac la 60 °C: 78 L/ciclu, ceea ce corespunde unei cantități de 17 160 L/an pentru 220 de cicluri;

(d)

emisii acustice în aer în timpul spălării/centrifugării/uscării: 51/77/66 dB(A);

2.

mașină de spălat și uscat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală de spălare de 7 kg:

(a)

consum de energie al unui ciclu complet (spălare, centrifugare și uscare) la capacitate nominală și pentru un program standard pentru bumbac la 60 °C: 4,76 kWh/ciclu, ceea ce corespunde unui consum anual global de 1 047 kWh/an;

(b)

consum de energie al unui ciclu de spălare (doar spălare și centrifugare) la capacitate nominală și pentru un program standard pentru bumbac la 60 °C: 0,8 kWh/ciclu, ceea ce corespunde unui consum anual global de 176 kWh/an;

(c)

consum de apă al unui ciclu complet (spălare, centrifugare și uscare) la capacitate nominală și pentru un program standard pentru bumbac la 60 °C: 72 L/ciclu, ceea ce corespunde unei cantități de 15 840 L/an pentru 220 de cicluri;

(d)

emisii acustice în aer în timpul spălării/centrifugării/uscării: 47/73/58 dB(A);

3.

mașină de spălat și uscat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală de spălare de 8 kg:

(a)

consum de energie al unui ciclu complet (spălare, centrifugare și uscare) la capacitate nominală și pentru un program standard pentru bumbac la 60 °C: 3,8 kWh/ciclu, ceea ce corespunde unui consum anual global de 836 kWh/an;

(b)

consum de energie al unui ciclu de spălare (doar spălare și centrifugare) la capacitate nominală și pentru un program standard pentru bumbac la 60 °C: 1,04 kWh/ciclu, ceea ce corespunde unui consum anual global de 229 kWh/an;

(c)

consum de apă al unui ciclu complet (spălare, centrifugare și uscare) la capacitate nominală și pentru un program standard pentru bumbac la 60 °C: 70 L/ciclu, ceea ce corespunde unei cantități de 15 400 L/an pentru 220 de cicluri;

(d)

emisii acustice în aer în timpul spălării/centrifugării/uscării: 49/73/66 dB(A);

4.

mașină de spălat și uscat rufe de uz casnic cu o capacitate nominală de spălare de 9 kg:

(a)

consum de energie al unui ciclu complet (spălare, centrifugare și uscare) la capacitate nominală și pentru un program standard pentru bumbac la 60 °C: 3,67 kWh/ciclu, ceea ce corespunde unui consum anual global de 807 kWh/an;

(b)

consum de energie al unui ciclu de spălare (doar spălare și centrifugare) la capacitate nominală și pentru un program standard pentru bumbac la 60 °C: 1,09 kWh/ciclu, ceea ce corespunde unui consum anual global de 240 kWh/an;

(c)

consum de apă al unui ciclu complet (spălare, centrifugare și uscare) la capacitate nominală și pentru un program standard pentru bumbac la 60 °C: 69 L/ciclu, ceea ce corespunde unei cantități de 15 180 L/an pentru 220 de cicluri;

(d)

emisii acustice în aer în timpul spălării/centrifugării/uscării: 49/75/66 dB(A).


(1)  Pentru evaluarea consumului de apă și de energie și a eficienței spălării, s-au utilizat metodele de calcul stabilite în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1015/2010 în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat rufe de uz casnic; pentru emisiile acustice în aer din timpul spălării/centrifugării, s-a utilizat măsurătoarea standard în conformitate cu standardul EN 60704.

(2)  Pentru evaluarea consumului de apă și de energie și a eficienței spălării, s-au utilizat metodele de calcul stabilite în Directiva 96/60/CE în ceea ce privește etichetarea energetică a mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic; pentru emisiile acustice în aer din timpul spălării/centrifugării/uscării, s-a utilizat măsurătoarea standard în conformitate cu standardul EN 60704.


ANEXA VI

Mașini de spălat rufe de uz casnic cu tamburi multipli și mașini de spălat și uscat rufe de uz casnic cu tamburi multipli

În ceea ce privește mașinile de spălat rufe de uz casnic cu tamburi multipli și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic cu tamburi multipli, dispozițiile de la punctele 1-6 și de la punctul 9 subpunctul 2 din anexa II se aplică, conform metodelor de măsurare și de calcul stabilite în anexa III, oricărui tambur. Dispozițiile de la punctele 7, 8 și de la punctul 9 subpunctele 1 și 3 din anexa II se aplică tuturor mașinilor de spălat rufe de uz casnic cu tamburi multipli și tuturor mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic cu tamburi multipli.

Dispozițiile de la punctele 1-6 și de la punctul 9 subpunctul 2 din anexa II se aplică, în mod independent, fiecăruia dintre tamburi, cu excepția cazului în care tamburii sunt instalați în aceeași carcasă și pot funcționa doar simultan în cadrul programului „eco 40-60” sau în cadrul ciclului de spălare și uscare. În acest din urmă caz, dispozițiile respective se aplică mașinii de spălat rufe de uz casnic cu tamburi multipli sau mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic cu tamburi multipli, după cum urmează:

(a)

capacitatea nominală de spălare este suma capacităților nominale de spălare ale fiecărui tambur; pentru mașinile de spălat și uscat rufe cu tamburi multipli, capacitatea nominală este suma capacităților nominale ale fiecărui tambur;

(b)

consumul de energie și de apă al mașinii de spălat rufe de uz casnic cu tamburi multipli și al ciclului de spălare al mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic cu tamburi multipli este suma consumului de energie, sau a consumului de apă, al fiecărui tambur;

(c)

consumul de energie și de apă al ciclului complet al mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic cu tamburi multipli este suma consumului de energie, sau a consumului de apă, al fiecărui tambur;

(d)

indicele de eficiență energetică (EEIW) se calculează utilizând capacitatea nominală de spălare și consumul de energie; pentru mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic cu tamburi multipli, indicele de eficiență energetică (EEIWD) se calculează utilizând capacitatea nominală și consumul de energie;

(e)

fiecare tambur trebuie să respecte, în mod individual și separat, cerințele minime privind eficiența spălării și cerințele minime privind eficacitatea clătirii;

(f)

fiecare tambur trebuie să respecte, la nivel individual, cerința privind durata aplicabilă tamburului cu cea mai mare capacitate nominală;

(g)

cerințele privind modurile cu consum redus de putere se aplică mașinii de spălat rufe de uz casnic sau mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic în ansamblul său;

(h)

gradul de umiditate reziduală după spălare se calculează ca medie ponderată, în funcție de capacitatea nominală a fiecărui tambur;

(i)

pentru mașinile de spălat și uscat rufe cu tamburi multipli, cerința privind gradul de umiditate finală după uscare se aplică, în mod individual, fiecărui tambur.

Procedura de verificare stabilită în anexa IV se aplică mașinii de spălat rufe de uz casnic cu tamburi multipli și mașinii de spălat și uscat rufe de uz casnic cu tamburi multipli în ansamblul lor, iar toleranțele de verificare se aplică fiecăruia dintre parametrii obținuți în conformitate cu prezenta anexă.