8.11.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 289/50


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/1873 AL COMISIEI

din 7 noiembrie 2019

privind procedurile la posturile de inspecție la frontieră pentru efectuarea în mod coordonat de către autoritățile competente a controalelor oficiale intensificate asupra produselor de origine animală, asupra materialelor germinative, precum și asupra subproduselor de origine animală și produselor compuse

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (1), în special articolul 65 alineatul (6),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2017/625 prevede ca anumite categorii de animale și mărfuri să fie supuse unor controale sistematice la posturile de inspecție la frontieră înainte de intrarea lor în Uniune.

(2)

Din articolul 65 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/625 rezultă că în cazul unor suspiciuni de practici frauduloase sau înșelătoare ale unui operator sau în cazul unor încălcări grave sau repetate ale normelor menționate la articolul 1 alineatul (2) din regulamentul respectiv, controalele oficiale asupra transporturilor cu aceeași utilizare sau origine efectuate de către autoritățile competente la posturile de inspecție la frontieră ar trebui intensificate. În temeiul articolului 65 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2017/625, decizia autorităților competente de a efectua astfel de controale intensificate trebuie să fie notificată Comisiei și statelor membre prin intermediul sistemului de gestionare a informațiilor pentru controalele oficiale (IMSOC – Information management system for official controls) menționat la articolul 131 din regulamentul respectiv.

(3)

Pentru a asigura o abordare armonizată a efectuării în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate asupra anumitor mărfuri care intră în Uniune, ar trebui să fie stabilite proceduri detaliate pentru efectuarea în mod coordonat a controalelor respective, inclusiv norme privind rolul IMSOC în această privință. Din motive practice, efectuarea în mod coordonat a controalelor intensificate la frontiere ar trebui să se limiteze la categoriile de transporturi pentru care există o unitate de origine desemnată identificabilă, de exemplu transporturi de produse de origine animală, de materiale germinative, de subproduse de origine animală sau de produse compuse.

(4)

La primirea notificărilor din partea autorităților competente în conformitate cu articolul 65 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2017/625, Comisia ar trebui să evalueze în special dacă neconformitatea se bazează pe suspiciuni privind practici de natură frauduloasă sau înșelătoare sau pe o potențială încălcare gravă sau repetată a normelor menționate la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/625, de exemplu introducerea pe piață a produselor de origine animală care conțin niveluri de contaminanți sau de reziduuri de medicamente veterinare care depășesc limita maximă a reziduurilor sau introducerea pe piață a produselor care nu respectă Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei (2).

(5)

Pentru a reduce riscul unor practici frauduloase sau înșelătoare prin prezentarea la controalele oficiale a unor transporturi de dimensiuni mici, greutatea totală a transporturilor conforme necesară pentru a stopa efectuarea în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate ar trebui să fie de cel puțin zece ori greutatea transportului care a declanșat inițial măsura. Cu toate acestea, pentru a evita o sarcină administrativă și financiară inacceptabilă pentru autoritățile competente și pentru operatori, ar trebui stabilită o greutate totală maximă a transporturilor necesară pentru a stopa efectuarea în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate.

(6)

Dacă, în cursul efectuării în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate, trei transporturi care intră în Uniune pun în evidență același tip de încălcare indicat în notificare în conformitate cu articolul 65 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2017/625, efectuarea în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate ar trebui menținută până când rezultatele acestora și acțiunea autorităților competente din țările terțe în cauză sunt satisfăcătoare. În acest caz, Comisia ar trebui să solicite autorităților competente din țările terțe să întreprindă investigațiile și măsurile necesare pentru remedierea situației din unitatea de origine și să prezinte un raport Comisiei.

(7)

Pentru motive legate de eficiența sistemului de control, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea să excludă anumite transporturi de la efectuarea în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate, și anume în cazurile în care transporturilor urmează să le fie refuzată intrarea în Uniune din alte motive decât încălcarea pentru care sunt efectuate în mod coordonat controalele oficiale intensificate.

(8)

Întrucât Regulamentul (UE) 2017/625 se aplică începând cu 14 decembrie 2019, prezentul regulament ar trebui să se aplice, de asemenea, de la data respectivă.

(9)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

Prin prezentul regulament sunt stabilite norme privind procedurile la posturile de inspecție la frontieră prin care autoritățile competente efectuează în mod coordonat controale oficiale intensificate asupra produselor de origine animală, asupra materialelor germinative, precum și asupra subproduselor de origine animală și produselor compuse care intră în Uniune pentru a fi introduse pe piață.

Articolul 2

Definiție

În sensul prezentului regulament, „unitate de origine” înseamnă unitatea de origine dintr-o țară terță, inclusiv navele din țări terțe care figurează pe listele elaborate cu privire la exportul către Uniune al produselor de origine animală, al materialelor germinative, al subproduselor de origine animală și al produselor compuse în conformitate cu legislația relevantă a Uniunii.

Articolul 3

Declanșarea efectuării în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate

(1)   Cu ocazia notificării Comisiei și a celorlalte state membre prin intermediul IMSOC cu privire la decizia lor în conformitate cu articolul 65 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2017/625, autoritățile competente indică unitatea de origine, categoria de mărfuri, inclusiv descrierea acestora și codul din Nomenclatura combinată prevăzută în anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului (3), precum și încălcarea pentru care trebuie să fie efectuate în mod coordonat controale oficiale intensificate.

(2)   După primirea notificării menționate la alineatul (1), Comisia evaluează dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

(a)

notificarea se bazează pe suspiciuni privind practici frauduloase sau înșelătoare sau pe o potențială încălcare gravă sau repetată a normelor menționate la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/625;

(b)

notificarea se referă la o acțiune sau omisiune pentru care este responsabilă unitatea de origine a transportului în cauză;

(c)

transportul în cauză nu face deja obiectul efectuării în mod coordonat a unor controale oficiale intensificate în conformitate cu prezentul regulament; și

(d)

transportul în cauză nu face obiectul unor măsuri de urgență adoptate în conformitate cu articolul 53 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (4) sau cu articolul 261 din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului (5) sau al unor măsuri speciale adoptate în conformitate cu articolul 128 din Regulamentul (UE) 2017/625 pentru aceeași încălcare ca cea indicată în notificarea menționată la alineatul (1).

(3)   Comisia înregistrează în IMSOC rezultatele evaluării menționate la alineatul (2).

(4)   În cazul în care rezultatul evaluării menționate la alineatul (2) indică faptul că au fost îndeplinite condițiile necesare, autoritățile competente de la posturile de inspecție la frontieră din toate statele membre efectuează în mod coordonat controale oficiale intensificate.

Articolul 4

Proceduri pentru efectuarea în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate

(1)   Autoritățile competente de la posturile de inspecție la frontieră din toate statele membre efectuează controalele de identitate și fizice menționate la articolul 49 din Regulamentul (UE) 2017/625 pentru fiecare transport provenind din aceeași unitate de origine și care conține aceeași categorie de mărfuri, pentru același tip de încălcare, astfel cum se indică în IMSOC în conformitate cu articolul 3 alineatul (1).

(2)   Pentru controalele menționate la alineatul (1), transporturile sunt selectate pe baza codurilor din Nomenclatura combinată indicate în IMSOC în conformitate cu articolul 3 alineatul (1).

(3)   În cazul în care aceste coduri nu sunt destul de specifice pentru a identifica în mod adecvat categoria de mărfuri, autoritățile competente de la posturile de inspecție la frontieră supun transporturile selectate pe baza acestor coduri controalelor oficiale intensificate efectuate în mod coordonat numai dacă aceste transporturi corespund descrierii mărfurilor menționate la articolul 3 alineatul (1).

(4)   Autoritățile competente înregistrează în IMSOC motivele pentru care nu supun un transport selectat controalelor oficiale intensificate efectuate în mod coordonat în conformitate cu alineatul (3).

Articolul 5

Controale impuse

(1)   Dacă, în cursul efectuării în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate, trei transporturi care intră în Uniune pun în evidență același tip de încălcare indicat în notificarea menționată la articolul 3 alineatul (1), Comisia solicită autorității competente din țara terță în care se află unitatea de origine a transporturilor neconforme:

(a)

să facă investigațiile necesare pentru a identifica motivele încălcărilor (denumite în continuare „controale impuse”);

(b)

să adopte un plan de acțiune în legătură cu unitatea de origine pentru a remedia în mod eficient situația; și

(c)

să raporteze cu privire la acțiunile menționate la literele (a) și (b), incluzând rezultatele planului de acțiune.

(2)   Comisia monitorizează îndeaproape rezultatele controalelor impuse și ale planului de acțiune și ia măsuri suplimentare, inclusiv măsuri în conformitate cu articolul 53 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 și cu articolul 127 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/625, în cazul în care:

(a)

autoritatea competentă din țara terță nu întreprinde măsurile adecvate pentru remedierea efectivă a situației; sau

(b)

autoritățile competente din statele membre continuă să notifice rezultate nesatisfăcătoare ale controalelor oficiale intensificate efectuate în mod coordonat.

Articolul 6

Stoparea efectuării în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate

(1)   Efectuarea în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate se stopează în următoarele cazuri:

(a)

când o autoritate competentă decide să își retragă notificarea menționată la articolul 3 alineatul (1) și informează Comisia și celelalte state membre prin intermediul IMSOC, indicând motivele prin care își justifică decizia; sau

(b)

când sunt îndeplinite următoarele condiții:

(i)

o secvență neîntreruptă de cel puțin 10 rezultate satisfăcătoare în ceea ce privește efectuarea în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate a fost înregistrată în IMSOC de către autoritățile competente ale posturilor de inspecție la frontieră din statele membre; și

(ii)

greutatea transporturilor menționate la punctul (i) ajunge la cel puțin de 10 ori greutatea transportului la care se referă notificarea menționată la articolul 3 alineatul (1) sau la o greutate netă de 300 de tone, fiind reținută cea mai mică valoare.

(2)   Cu toate acestea, în cazul în care Comisia a solicitat controale impuse în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) litera (a), efectuarea în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate se stopează atunci când:

(a)

o secvență neîntreruptă de cel puțin 30 de rezultate satisfăcătoare în ceea ce privește efectuarea în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate a fost înregistrată în IMSOC de către autoritățile competente ale posturilor de inspecție la frontieră din statele membre; și

(b)

autoritatea competentă din țara terță a adoptat un plan de acțiune satisfăcător în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) litera (b).

Articolul 7

Costul efectuării în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate

Costurile efectuării în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate sunt suportate de operatorul responsabil cu transporturile care fac obiectul controalelor respective.

Articolul 8

Transporturi excluse de la efectuarea în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate

(1)   Autoritățile competente pot exclude un transport de la efectuarea în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate, dacă transportului urmează să îi fie refuzată intrarea în Uniune în conformitate cu articolul 66 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/625 din alte motive decât încălcarea pentru care sunt efectuate în mod coordonat controalele oficiale intensificate.

(2)   Autoritățile competente înregistrează în IMSOC motivele pentru excluderea unui transport de la efectuarea în mod coordonat a controalelor oficiale intensificate în conformitate cu alineatul (1).

Articolul 9

Intrare în vigoare și aplicare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 14 decembrie 2019.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 7 noiembrie 2019.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 95, 7.4.2017, p. 1.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare (JO L 338, 22.12.2005, p. 1).

(3)  Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful vamal comun (JO L 256, 7.9.1987, p. 1).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1).

(5)  Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”) (JO L 84, 31.3.2016, p. 1).