8.11.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 289/6


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/1867 AL COMISIEI

din 28 august 2019

de completare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește stabilirea finanțării forfetare

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (1), în special articolul 67 alineatul (5a),

întrucât:

(1)

În vederea unei utilizări mai simple a finanțării din Fondul european de dezvoltare regională („FEDR”), din Fondul social european (FSE), din Fondul de coeziune, din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală („FEADR”) și din Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime („FEPAM”) și a reducerii atât a sarcinii administrative, cât și a riscului de eroare, este oportun să se stabilească o rată forfetară pentru rambursarea costurilor către unul sau mai mulți beneficiari ai operațiunilor sprijinite în cadrul asistenței tehnice, fără a fi necesară justificarea ratei. Printre acestea se numără cazurile în care autoritatea de management sau agenția de plăți sau un alt organism implementează operațiuni de asistență tehnică.

(2)

Nivelul ratei forfetare se bazează pe plafoane și pe alocarea efectivă pentru asistență tehnică în cadrul programelor, precum și pe datele privind absorbția din perioadele de programare anterioare. Utilizarea metodei de rambursare forfetară nu are impact asupra alocării financiare pentru asistență tehnică în cadrul programelor adoptate. De asemenea, aceasta poate fi utilizată în programe sprijinite de mai multe fonduri, chiar dacă prioritatea asistenței tehnice primește sprijin dintr-un fond diferit de cel care oferă sprijin pentru alte priorități decât asistența tehnică în cadrul aceluiași program.

(3)

În plus, pentru a facilita gestiunea financiară în cadrul acordurilor de programare existente, ar trebui să se specifice, pentru FEDER, FSE și Fondul de coeziune, precum și pentru FEPAM, că baza pentru aplicarea ratei este reprezentată de cheltuielile eligibile în cadrul axelor prioritare, altele decât axa prioritară de asistență tehnică a programului în care se utilizează această metodă de rambursare forfetară. Prin urmare, această rată forfetară nu se utilizează în cazul în care un program acoperă exclusiv asistența tehnică. În plus, pentru fondurile menționate anterior, nu există nicio cerință de modificare a programului în cazul în care se utilizează această metodă forfetară de rambursare.

(4)

Este necesar să se precizeze că baza de aplicare a ratei forfetare este cheltuiala eligibilă pentru care autoritatea de management sau organismul de control relevant a efectuat controalele de gestiune sau, în cazul FEADR, controalele administrative relevante.

(5)

Pentru a evita riscul dublei finanțări în cazul în care statele membre recurg la această opțiune, finanțarea forfetară ar trebui să se aplice numai cheltuielilor care au făcut obiectul unui control de gestiune după intrarea în vigoare a prezentului regulament și apoi până la sfârșitul perioadei de eligibilitate. Din același motiv, pentru FEADR, finanțarea forfetară ar trebui să se aplice numai cheltuielilor care au făcut obiectul controalelor administrative de la începutul exercițiului financiar agricol, astfel cum se prevede la articolul 39 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2), începând de la 16 octombrie 2019 sau din orice alt exercițiu financiar agricol ulterior și apoi până la sfârșitul perioadei de eligibilitate. Pentru a asigura o bună gestiune financiară, statele membre trebuie să se asigure că sumele rambursate sub formă de finanțare forfetară se calculează pe baza cheltuielilor aferente proiectelor de asistență fără caracter tehnic, această metodă fiind legală și regulamentară.

(6)

Mecanismul de finanțare forfetară poate fi utilizat numai în exercițiile contabile care, la data intrării în vigoare a prezentului regulament, nu au fost încă închise. Pentru a permite efectuarea de controale în contextul articolului 9 și al articolului 47 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 în ceea ce privește baza de calcul a finanțării forfetare, mecanismul de finanțare forfetară nu poate fi utilizat decât pentru cheltuieli cuprinse în exercițiul financiar agricol care începe la 16 octombrie 2019 sau într-un exercițiu financiar agricol ulterior.

(7)

Pentru a permite aplicarea promptă a măsurilor prevăzute în prezentul regulament, în vederea utilizării acestuia suficient de devreme în cursul exercițiului financiar curent, precum și în cazul FEADR în exercițiul financiar agricol care începe la 16 octombrie 2019, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiectul

(1)   Prezentul regulament stabilește finanțarea forfetară pentru rambursarea de către autoritatea de management a costurilor operațiunilor finanțate în temeiul axei prioritare privind asistența tehnică la inițiativa statelor membre către unul sau mai mulți beneficiari din cadrul unui program.

(2)   În cazul FEADR, prezentul regulament stabilește finanțarea forfetară pentru rambursarea de către agenția de plăți sau de către alt organism menționat la articolul 7 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 a costurilor operațiunilor de asistență tehnică la inițiativa statelor membre către unul sau mai mulți beneficiari din cadrul unui program. În cazul în care o agenție de plăți sau un alt organism desfășoară direct operațiuni de asistență tehnică, rambursarea costului acestor operațiuni poate fi stabilită, de asemenea, pe baza acestei finanțări forfetare.

Articolul 2

Finanțare forfetară

(1)   Cuantumul total care trebuie rambursat pentru operațiunile finanțate în cadrul axei prioritare privind asistența tehnică într-un program poate fi calculat ca o rată forfetară a cuantumurilor cheltuielilor aferente operațiunilor din cadrul axelor prioritare ale programului, altele decât cele privind asistența tehnică. În cazul FEADR, asistența tehnică poate fi calculată ca o rată forfetară a cuantumurilor cheltuielilor aferente operațiunilor din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală menționate în titlul III capitolul I din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

(2)   Această rată forfetară este stabilită la 4 % pentru programele sprijinite de FEDR, FSE, Fondul de coeziune sau FEADR și la 6 % pentru programele sprijinite de FEPAM. Pentru programele sprijinite de FEDR în cadrul obiectivului de cooperare teritorială europeană, rata forfetară este stabilită la 6 %. Cuantumul calculat poate fi rambursat unui beneficiar sau poate fi defalcat în vederea rambursării către mai mulți beneficiari.

(3)   Numai cheltuielile care au făcut obiectul verificărilor de gestiune în conformitate cu articolul 125 alineatul (4) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, după intrarea în vigoare a prezentului regulament, pot fi incluse în baza de calcul a ratei forfetare începând cu exercițiul contabil care debutează la 1 iulie 2019 sau cu orice alt exercițiu contabil ulterior. În cazul FEADR, pot fi incluse în baza de calcul a ratei forfetare numai cheltuielile care au făcut obiectul controalelor administrative în conformitate cu articolul 59 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 începând cu exercițiul financiar agricol care debutează la 16 octombrie 2019 sau cu orice alt exercițiu financiar agricol ulterior.

(4)   În cazul în care se utilizează această finanțare forfetară, aceasta se aplică exclusiv până la sfârșitul perioadei de eligibilitate pentru rambursarea costurilor asistenței tehnice și, în cazul FEADR, în întregul exercițiu financiar agricol relevant.

Articolul 3

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 28 august 2019.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 320.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 549).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 487).