28.6.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 175/3


REGULAMENTUL (UE) 2019/1097 AL CONSILIULUI

din 26 iunie 2019

de modificare a Regulamentului (UE) 2019/124 în ceea ce privește anumite posibilități de pescuit

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (3),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2019/124 al Consiliului (1) stabilește, pentru anul 2019, posibilitățile de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii, iar pentru navele din Uniune, în anumite ape din afara acesteia.

(2)

Planul multianual privind apele occidentale (2), care a intrat în vigoare la 26 martie 2019, a abrogat planul de refacere a stocurilor de bacaliar albastru și de langustină (3). Limitele efortului de pescuit prevăzute în anexa IIA la Regulamentul (UE) 2019/124 al Consiliului au fost stabilite în conformitate cu planul de refacere respectiv. Întrucât stocurile vizate vor fi gestionate în conformitate cu dispozițiile planului multianual privind apele occidentale prin stabilirea unor limite de captură în vederea atingerii ratei-țintă a mortalității prin pescuit în conformitate cu intervalele producției maxime durabile (FMSY), nu mai este necesar să se stabilească în continuare limite ale efortului de pescuit pentru flotele care pescuiesc stocurile respective. Prin urmare, anexa IIA din Regulamentul (UE) 2019/124 ar trebui să fie abrogată.

(3)

Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES) a emis un aviz științific pentru zero capturi de merlan (Merlangius merlangus) în diviziunea ICES 7a (Marea Irlandei). Captură totală admisibilă (TAC) accidentală pentru stocul respectiv pentru anul 2019 a fost stabilită astfel încât să se ajungă la un echilibru corect între continuarea activităților de pescuit, având în vedere posibilele implicații socioeconomice grave, și necesitatea de a obține o stare biologică bună pentru stocurile respective, ținând seama de dificultatea de a pescui în același timp toate stocurile de pește în cadrul unei activități de pescuit mixt la nivelul FMSY. Analiza științifică actualizată efectuată de ICES cu privire la statutul merlanului în diviziunea ICES 7a și la capturile accidentale inevitabile din această specie efectuate în alte zone de pescuit prevedea scenariul statu-quo, capturile corespunzătoare fiind estimate la 1 385 de tone. În urma acestei analize științifice, TAC ar trebui modificată pentru a reflecta o cantitate care va reduce la minimum riscul unei încetări anticipate a activității de pescuit, permițând, în același timp, refacerea în continuare a biomasei stocului de reproducere. Nivelul TAC ar trebui să reflecte și faptul că mortalitatea pentru acest stoc nu crește și că se oferă stimulente pentru îmbunătățirea selectivității și a evitării capturilor.

(4)

În decembrie 2018, statele membre în cauză au convenit să coopereze în cadrul Grupului statelor membre din apele nord-vestice și în strânsă cooperare cu Consiliul consultativ pentru apele de nord-vest, în vederea elaborării unui plan multianual de reducere a capturilor accidentale. Acest plan ar trebui să garanteze că capturile accidentale din cele cinci stocuri în cauză, care includ merlanul din Marea Irlandei, pentru care ICES a emis un aviz de zero capturi pentru anul 2019, se reduc prin măsuri de selectivitate sau de evitare. Comisia a arătat că intenționează să prezinte acest plan pentru sesiunea plenară din iulie 2019 a Comitetului științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP), pentru a i se evalua eficacitatea. În cazul în care evaluarea efectuată de CSTEP arată că planul de reducere a capturilor accidentale nu va obține efectul dorit de reducere a mortalității prin pescuit a capturilor accidentale, Comisia a arătat că va analiza măsuri alternative de reducere a mortalității prin pescuit pentru stocurile în cauză.

(5)

În conformitate cu avizul ICES din 28 martie 2019, capturile de langustină (Nephrops norvegicus) din unitatea funcțională 31, diviziunea ICES 8c, nu ar trebui să depășească 0,7 tone pentru perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2019. Posibilitățile de pescuit pentru langustină în unitatea funcțională 31 din diviziunea ICES 8c ar trebui stabilite în mod corespunzător.

(6)

La 28 martie 2019, ICES a emis un aviz privind capturile de crevete nordic (Pandalus borealis) din diviziunile ICES 3a și 4a Est (Skagerrak și Kattegat și nordul Mării Nordului, în Fosa Norvegiană). Pe baza acestui aviz și în urma consultărilor cu Norvegia, este oportun să se stabilească la 2 304 tone cota de crevete nordic a Uniunii în diviziunea ICES 3a, în conformitate cu FMSY.

(7)

La 22 februarie 2019, ICES a emis un aviz actualizat pentru capturi de cod saithe (Pollachius virens) în Marea Nordului. Pe baza acestui aviz și a consultărilor subsecvente cu Norvegia, TAC pentru codul saithe ar trebui modificată în consecință, în conformitate cu FMSY.

(8)

Conform avizului ICES emis la 12 aprilie 2019, capturile de șprot (Sprattus sprattus) din diviziunea ICES 3a (Skagerrak și Kattegat) și din subzona ICES 4 (Marea Nordului) pentru perioada 1 iulie 2019-30 iunie 2020 ar trebui să nu depășească 138 726 de tone. TAC pentru șprot în diviziunea ICES 3a a fost stabilită la 26 624 de tone. Posibilitățile de pescuit pentru șprot în apele Uniunii din diviziunea ICES 2a și din subzona ICES 4 ar trebui stabilite ținând seama de TAC deja fixată pentru diviziunea ICES 3a și în conformitate cu producția maximă durabilă. Pentru a garanta utilizarea în totalitate a posibilităților de pescuit, este oportun să se introducă o flexibilitate interzonală pentru șprot dinspre diviziunea ICES 3a spre diviziunea ICES 2a și subzona ICES 4.

(9)

TAC pentru hamsie (Engraulis encrasicolus) din subzonele ICES 9 și 10 și din apele Uniunii din zona Comitetului pentru pescuit în zona central-estică a Atlanticului (CECAF) 34.1.1 pentru perioada 1 iulie 2019-30 iunie 2020 a fost stabilită la zero, în așteptarea avizului științific pentru această perioadă. ICES își va emite avizul cu privire la acest stoc abia la sfârșitul lunii iunie 2019, deși pescuitul continuă și în perioada de vară. Pentru a asigura continuitatea activității de pescuit până când TAC este fixată pe baza celui mai recent aviz științific, ar trebui stabilită o TAC provizorie de 4 902 tone, pe baza capturilor din cel de al treilea trimestru al anului 2018. TAC ar urma să fie modificată în viitor, în conformitate cu avizul științific al ICES.

(10)

La 13 martie 2019, pe baza unei recomandări comune a Grupului statelor membre din Marea Nordului, Comisia a adoptat Regulamentul delegat (UE) 2019/906 (4). Regulamentul respectiv a introdus, pentru merlan și cod, modificări la excepțiile de minimis de la obligația de debarcare, prevăzute la articolul 15 alineatul (5) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (5), deoarece pentru cantitățile mai mari de capturi nedorite din aceste specii se va aplica obligația de debarcare, nemaifiind exceptate de la această obligație. Prin urmare, TAC relevante ar trebui ajustate pentru a reflecta aceste modificări și ar trebui să fie în continuare fixate în funcție de FMSY. În conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului (6), statele membre trebuie să asigure controlul efectiv al obligației de debarcare, prevenind astfel o creștere a presiunii exercitate de pescuit asupra stocurilor în cauză.

(11)

La cea de a 21-a reuniune specială a sa din 2018, Comisia Internațională pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT) a adoptat Recomandarea 18-02 privind instituirea unui plan multianual de gestionare pentru tonul roșu în Atlanticul de Est și în Marea Mediterană. Acest plan de gestionare respectă avizul Comitetului permanent pentru cercetare și statistică în vederea stabilirii unui plan multianual de gestionare a stocului în anul 2018, dat fiind că starea actuală a stocului nu mai necesită măsurile de urgență introduse prin planul de refacere a stocului de ton roșu (Recomandarea 17-17 de modificare a Recomandării 14-04). Planul de gestionare ia în considerare caracteristicile specifice ale diverselor tipuri de unelte și tehnici de pescuit. Prin urmare, este oportun să se revizuiască dispozițiile privind limitele efortului de pescuit și aportul maxim în fermele de ton.

(12)

Limitele de captură prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/124 se aplică de la 1 ianuarie 2019. Dispozițiile prezentului regulament privind limitele de captură ar trebui să se aplice, prin urmare, de la aceeași dată. Această aplicare retroactivă nu aduce atingere principiilor securității juridice și protecției încrederii legitime, întrucât posibilitățile de pescuit în cauză nu au fost încă epuizate.

(13)

Prin urmare, Regulamentul (UE) 2019/124 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) 2019/124 se modifică după cum urmează:

(a)

la articolul 9, litera (a) se elimină;

(b)

anexa IA se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament;

(c)

anexa IIA se elimină;

(d)

anexa IV se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Regulamentul se aplică de la 1 ianuarie 2019.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Luxemburg, 26 iunie 2019.

Pentru Consiliu

Președintele

G.L. GAVRILESCU


(1)  Regulamentul (UE) 2019/124 al Consiliului din 30 ianuarie 2019 de stabilire, pentru anul 2019, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara acesteia (JO L 29, 31.1.2019, p. 1).

(2)  Regulamentul (UE) 2019/472 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui plan multianual pentru stocurile pescuite în apele occidentale și apele adiacente și pentru activitățile de pescuit care exploatează stocurile respective, de modificare a Regulamentelor (UE) 2016/1139 și (UE) 2018/973 și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 811/2004, (CE) nr. 2166/2005, (CE) nr. 388/2006, (CE) nr. 509/2007 și (CE) nr. 1300/2008 ale Consiliului (JO L 83, 25.3.2019, p. 1).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 2166/2005 al Consiliului din 20 decembrie 2005 de stabilire a unor măsuri pentru redresarea stocurilor de bacaliar albastru și de langustină în Marea Cantabrică și vestul Peninsulei Iberice și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 850/98 pentru conservarea resurselor piscicole prin măsuri tehnice de protecție a puietului de organisme marine (JO L 345, 28.12.2005, p. 5).

(4)  Regulamentul delegat (UE) 2019/906 din 13 martie 2019 de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2018/2035 de precizare a detaliilor punerii în aplicare a obligației de debarcare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale din Marea Nordului pentru perioada 2019-2021 (JO L 145, 4.6.2019, p. 4).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).

(6)  Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului din 20 noiembrie 2009 de stabilire a unui sistem de control al Uniunii pentru asigurarea respectării normelor politicii comune în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 847/96, (CE) nr. 2371/2002, (CE) nr. 811/2004, (CE) nr. 768/2005, (CE) nr. 2115/2005, (CE) nr. 2166/2005, (CE) nr. 388/2006, (CE) nr. 509/2007, (CE) nr. 676/2007, (CE) nr. 1098/2007, (CE) nr. 1300/2008, (CE) nr. 1342/2008 și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 2847/93, (CE) nr. 1627/94 și (CE) nr. 1966/2006 (JO L 343, 22.12.2009, p. 1).


ANEXĂ

1.   

Anexa IA la Regulamentul (UE) 2019/124 se modifică după cum urmează:

1)

tabelul referitor la posibilitățile de pescuit pentru hamsie în subzonele ICES 9 și 10 și, în apele Uniunii, în zona CECAF 34.1.1, se înlocuiește cu următorul tabel:

Specia:

Hamsie

Engraulis encrasicolus

Zona:

9 și 10; apele Uniunii din zona CECAF 34.1.1

(ANE/9/3411)

Spania

2 344  (1)

 

 

Portugalia

2 558  (1)

 

 

Uniunea

4 902  (1)

 

 

TAC

4 902  (1)

 

TAC de precauție

2)

tabelul referitor la posibilitățile de pescuit pentru cod în subzona ICES 4 și, în apele Uniunii, în diviziunea 2a și în partea din zona 3a neinclusă în Skagerrak și Kattegat, se înlocuiește cu următorul tabel:

Specia:

Cod

Gadus morhua

Zona:

4; apele Uniunii din diviziunea 2a; partea din zona 3a neinclusă în Skagerrak și Kattegat

(COD/2A3AX4)

Belgia

870 (2)

 

 

Danemarca

4 998  (2)

 

 

Germania

3 169  (2)

 

 

Franța

1 075  (2)

 

 

Țările de Jos

2 824  (2)

 

 

Suedia

33 (2)

 

 

Regatul Unit

11 464  (2)

 

 

Uniunea

24 433  (2)

 

 

Norvegia

5 004  (3)

 

 

TAC

29 437

 

TAC analitică

Condiție specială:

în limitele cotelor menționate anterior, în următoarea zonă nu se pot pescui cantități mai mari decât cele indicate mai jos:

 

Apele norvegiene din 4 (COD/*04N-)

Uniunea

21 236 ”;

3)

tabelul referitor la posibilitățile de pescuit pentru merlan din subzona ICES 4 și, în apele Uniunii, în diviziunea ICES 2a, se înlocuiește cu următorul tabel:

Specia:

Merlan

Merlangius merlangus

Zona:

4; apele Uniunii din diviziunea 2a

(WHG/2AC4.)

Belgia

320

 

 

Danemarca

1 385

 

 

Germania

360

 

 

Franța

2 082

 

 

Țările de Jos

801

 

 

Suedia

3

 

 

Regatul Unit

10 012

 

 

Uniunea

14 963

 

 

Norvegia

1 219  (4)

 

 

TAC

17 191

 

TAC analitică

Se aplică articolul 7 alineatul (2) din prezentul regulament

Condiție specială:

în limitele cotelor menționate anterior, în următoarele zone nu se pot pescui cantități mai mari decât cele indicate mai jos:

 

Apele norvegiene din 4 (WHG/*04N-)

Uniunea

10 881 ”;

4)

tabelul referitor la posibilitățile de pescuit pentru merlan în diviziunea ICES 7a se înlocuiește cu următorul tabel:

Specia:

Merlan

Merlangius merlangus

Zona:

7a

(WHG/07A.)

Belgia

3 (5)

 

 

Franța

43 (5)

 

 

Irlanda

717 (5)

 

 

Țările de Jos

1 (5)

 

 

Regatul Unit

482 (5)

 

 

Uniunea

1 246  (5)

 

 

TAC

1 246  (5)

 

TAC analitică

Se aplică articolul 8 din prezentul regulament

5)

tabelul referitor la posibilitățile de pescuit pentru langustină în diviziunea ICES 8c se înlocuiește cu următorul tabel:

Specia:

Langustină

Nephrops norvegicus

Zona:

8c

(NEP/08C.)

Spania

2,7 (6)

 

 

Franța

0,0 (6)

 

 

Uniunea

2,7 (6)

 

 

TAC

2,7 (6)

 

TAC de precauție

6)

tabelul referitor la posibilitățile de pescuit pentru crevete nordic în diviziunea ICES 3a se înlocuiește cu următorul tabel:

Specia:

Crevete nordic

Pandalus borealis

Zona:

3a

(PRA/03A.)

Danemarca

1 497

 

 

Suedia

807

 

 

Uniunea

2 304

 

 

TAC

4 314

 

TAC analitică”;

7)

tabelul referitor la posibilitățile de pescuit pentru cod saithe în diviziunea ICES 3a și în subzona ICES 4 și în, apele Uniunii, în diviziunea 2a, se înlocuiește cu următorul tabel:

Specia:

Cod saithe

Pollachius virens

Zona:

3a și 4; apele Uniunii din diviziunea 2a

(POK/2C3A4)

Belgia

33

 

 

Danemarca

3 865

 

 

Germania

9 759

 

 

Franța

22 967

 

 

Țările de Jos

98

 

 

Suedia

531

 

 

Regatul Unit

7 482

 

 

Uniunea

44 735

 

 

Norvegia

48 879  (7)

 

 

TAC

93 614

 

TAC analitică

Se aplică articolul 7 alineatul (2) din prezentul regulament

8)

tabelul referitor la posibilitățile de pescuit pentru cod saithe în subzona ICES 6 și, în apele Uniunii și în apele internaționale, în zonele 5b, 12 și 14, se înlocuiește cu următorul tabel:

Specia:

Cod saithe

Pollachius virens

Zona:

6; apele Uniunii și apele internaționale din zonele 5b, 12 și 14

(POK/56-14)

Germania

468

 

 

Franța

4 650

 

 

Irlanda

418

 

 

Regatul Unit

3 237

 

 

Uniunea

8 773

 

 

Norvegia

940 (8)

 

 

TAC

9 713

 

TAC analitică

Se aplică articolul 7 alineatul (2) din prezentul regulament

9)

tabelul referitor la posibilitățile de pescuit pentru șprot și capturi accidentale asociate în apele Uniunii în diviziunea 3a se înlocuiește cu următorul tabel:

Specia:

Șprot și capturi accidentale asociate

Sprattus sprattus

Zona:

3a

(SPR/03A.)

Danemarca

17 840  (9)  (10)

 

 

Germania

37 (9)  (10)

 

 

Suedia

6 750  (9)  (10)

 

 

Uniunea

24 627  (9)

 

 

TAC

26 624

 

TAC de precauție

10)

tabelul referitor la posibilitățile de pescuit pentru șprot și capturi accidentale asociate în apele Uniunii în zonele 2a și 4 se înlocuiește cu următorul tabel:

Specia:

Șprot și capturi accidentale asociate

Sprattus sprattus

Zona:

Apele Uniunii din zonele 2a și 4

(SPR/2AC4-C)

Belgia

1 154  (11)  (12)

 

 

Danemarca

91 347  (11)  (12)

 

 

Germania

1 154  (11)  (12)

 

 

Franța

1 154  (11)  (12)

 

 

Țările de Jos

1 154  (11)  (12)

 

 

Suedia

1 330  (11)  (12)  (13)

 

 

Regatul Unit

3 809  (11)  (12)

 

 

Uniunea

101 102  (11)  (12)

 

 

Norvegia

10 000  (11)

 

 

Insulele Feroe

1 000  (11)  (14)

 

 

TAC

112 102  (11)

 

TAC analitică

2.   

Anexa IV la Regulamentul (UE) 2019/124 se modifică după cum urmează:

1)

punctul 4 se înlocuiește cu următorul text:

„Numărul maxim al navelor de pescuit ale fiecărui stat membru care pot fi autorizate să pescuiască, să rețină la bord, să transbordeze, să transporte sau să debarce ton roșu în estul Oceanului Atlantic și în Marea Mediterană.”;

2)

la punctul 4, se elimină tabelul B;

3)

la punctul 6, tabelul B se înlocuiește cu următorul tabel:

Tabelul B  (15)

Volumul maxim al intrărilor de ton roșu sălbatic capturat (în tone)

Spania

6 300

Italia

3 764

Grecia

785

Cipru

2 195

Croația

2 947

Malta

8 786

Portugalia

350


(1)  Cota poate fi pescuită doar între 1 iulie 2019 și 30 septembrie 2019.”;

(2)  Condiție specială: din care până la 5 % se poate pescui în: 7d (COD/*07D).

(3)  Se poate captura în apele Uniunii. Capturile efectuate în limita acestei cote se deduc din cota de TAC a Norvegiei.

(4)  Se poate captura în apele Uniunii. Capturile efectuate în limita acestei cote se deduc din cota de TAC a Norvegiei.

(5)  Exclusiv pentru capturile accidentale de merlan în activitățile de pescuit care vizează alte specii. Pescuitul direcționat de merlan nu este autorizat în cadrul acestei cote.”;

(6)  Exclusiv pentru capturile efectuate ca parte a unui pescuit de specii santinelă pentru a colecta date privind capturile pe unitatea de efort (CPUE) cu nave care transportă observatori la bord:

 

2 tone în unitatea funcțională 25 pe parcursul a cinci ieșiri pe lună în august și septembrie;

 

0,7 tone în unitatea funcțională 31 timp de 7 zile în luna iulie.”;

(7)  Poate fi pescuit numai în apele Uniunii din zonele 3a și 4 (POK/*3A4-C). Capturile efectuate în limita acestei cote se deduc din cota de TAC a Norvegiei.”;

(8)  Se aplică pescuitului la nord de 56°30′ N (POK/*5614N).”;

(9)  Până la 5 % din cotă poate consta în capturi accidentale de merlan și de eglefin (OTH/*03A.). Capturile accidentale de merlan și eglefin scăzute din cotă în conformitate cu prezenta dispoziție și capturile accidentale de specii scăzute din cotă în temeiul articolului 15 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 nu depășesc, în total, 9 % din cotă.

(10)  Se pot realiza transferuri din cadrul acestei cote către apele Uniunii din zonele 2a și 4. Cu toate acestea, orice transfer de acest gen trebuie comunicat în prealabil Comisiei.”;

(11)  Cota poate fi pescuită doar între 1 iulie 2019 și 30 iunie 2020.

(12)  Până la 2 % din cotă poate consta în capturi accidentale de merlan (OTH/*2AC4C). Capturile accidentale de merlan scăzute din cotă în conformitate cu prezenta dispoziție și capturile accidentale de specii scăzute din cotă în temeiul articolului 15 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 nu depășesc, în total, 9 % din cotă.

(13)  Inclusiv uva.

(14)  Poate conține maximum 4 % capturi accidentale de hering.”

(15)  Capacitatea totală pentru cultură în Portugalia, de 500 de tone (care corespunde capacității de 350 de tone care poate fi primită pentru cultură), se acoperă din capacitatea neutilizată a Uniunii prevăzută în tabelul A.”