21.6.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 165/10


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/1014 AL COMISIEI

din 12 iunie 2019

de stabilire a unor norme detaliate privind cerințele minime vizând posturile de inspecție la frontieră, inclusiv centrele de inspecție, precum și formatul, categoriile și abrevierile care trebuie utilizate în lista posturilor de inspecție la frontieră și a punctelor de control

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (1), în special articolul 60 alineatul (2) și articolul 64 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2017/625 stabilește, printre altele, cadrul pentru efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale vizând animalele și bunurile care intră în Uniune din țări terțe pentru a verifica conformitatea cu legislația Uniunii privind lanțul agroalimentar, în vederea protejării sănătății umane, animale și a plantelor, a bunăstării animalelor și, în ceea ce privește organismele modificate genetic (OMG) și produsele de protecție a plantelor, protejarea mediului. El prevede faptul că trebuie efectuate controale oficiale vizând transporturile de animale și de bunuri la postul de inspecție la frontieră corespunzător primei sosiri în Uniune. În acest scop, statele membre trebuie să desemneze posturi de inspecție la frontieră.

(2)

Regulamentul (UE) 2017/625 stabilește cerințele minime care trebuie îndeplinite de posturile de inspecție la frontieră pentru a fi desemnate. Prin urmare, este adecvat să se stabilească norme detaliate privind cerințele minime referitoare la infrastructura, echipamentele și documentația posturilor de inspecție la frontieră.

(3)

În scopul protecției sănătății umane și animale, ar trebui stabilite norme detaliate suplimentare privind cerințele minime vizând posturile de inspecție la frontieră, care au fost desemnate pentru categoria de animale și anumite categorii de bunuri, cum ar fi produse de origine animală, subproduse de origine animală, materiale germinative, produse compuse, precum și fân și paie.

(4)

În anumite cazuri, pentru a ține cont de cerințele specifice de descărcare a anumitor transporturi care nu sunt expediate în containere, cum ar fi transporturile de produse pescărești sau transporturile de subproduse de origine animală care constau, de exemplu, în lână, și transporturile voluminoase în vrac, care constau în cantități mari de bunuri transportate fără a fi ambalate, posturile de inspecție la frontieră ar trebui scutite de obligația de a avea la dispoziție o zonă de descărcare protejată cu un acoperiș. Având în vedere că transporturile de lichide de origine animală și de origine neanimală în vrac sunt descărcate direct din mijloacele de transport în cisterne prin conducte speciale, posturile de inspecție la frontieră nu ar trebui să aibă obligația de a dispune de zone sau hale pentru descărcarea bunurilor și de hale de inspecție sau zone de inspecție pentru efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale vizând lichidele în vrac.

(5)

În vederea prevenirii riscurilor de contaminare încrucișată, este adecvat să se stabilească cerințe de separare pentru facilitățile de descărcare, depozitare și inspecție la posturile de inspecție la frontieră care au fost desemnate pentru produse de origine animală, produse compuse, subproduse de origine animală și materiale germinative. Cu toate acestea, ar trebui elaborate dispoziții care să acorde derogări de la cerințele de separare în cazul în care postul de inspecție la frontieră a fost desemnat exclusiv pentru bunuri ambalate sau pentru bunuri ambalate și anumite bunuri neambalate, în cazul în care evaluarea riscurilor, efectuată de autoritățile competente la punctul de inspecție la frontieră, arată că nu există posibilitatea contaminării încrucișate. În acest din urmă caz, pentru a aborda în mod eficient riscurile de contaminare încrucișată, autoritățile competente ar trebui, în plus, să asigure separarea în timp a activităților de manipulare a transporturilor și să asigure curățarea și dezinfectarea facilităților în intervalele de timp dintre sosirea transporturilor.

(6)

Deoarece există posibilitatea ca animalele și bunurile care intră în Uniune și care sunt supuse controalelor oficiale la posturile de inspecție la frontieră să nu respecte legislația Uniunii, pentru a evita orice risc de contaminare încrucișată, este adecvat să se stabilească norme vizând interzicerea utilizării anumitor facilități existente la posturile de inspecție la frontieră în cazul transporturilor de animale și de bunuri destinate comerțului intra-Uniune și să se permită o astfel de utilizare în cazul transporturilor de animale și de bunuri destinate exportului sau care sunt transportate dintr-un punct aflat pe teritoriul Uniunii către un alt punct aflat pe teritoriul Uniunii, trecând prin teritoriul unei țări terțe, cu condiția ca autoritățile competente să pună în aplicare măsuri adecvate de prevenire a riscurilor. Astfel de măsuri ar trebui să fie bazate pe o evaluare a capacității facilităților relevante de a permite desfășurarea unei astfel de activități suplimentare. Autoritățile competente ar trebui să dispună de modalități adecvate de asigurare a manipulării animalelor în conformitate cu normele Uniunii în materie de bunăstare a animalelor.

(7)

În scopul promovării eficienței controalelor oficiale și a altor activități oficiale, ar trebui permis un anumit grad de flexibilitate, autorizând, în anumite condiții, utilizarea facilităților de depozitare ale întreprinderilor comerciale și depozitarea în mijloacele de transport cu care a fost adus transportul la postul de inspecție la frontieră.

(8)

Pentru a facilita organizarea și desfășurarea eficientă a controalelor oficiale și a altor activități oficiale, este adecvat să se permită divizarea posturilor de inspecție la frontieră într-unul sau mai multe centre de inspecție, în care urmează să fie controlate categoriile de animale și bunuri pentru care a fost desemnat postul de inspecție la frontieră. În acest sens, ar trebui să fie stabilite cerințe minime vizând centrele de inspecție.

(9)

Respectarea de către centrele de inspecție a cerințelor minime aplicabile posturilor de inspecție la frontieră, prevăzute la articolul 64 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/625, și a normelor detaliate vizând cerințele minime din prezentul regulament ar trebui evaluată de Comisie în cadrul procesului de desemnare a postului de inspecție la frontieră. Prin urmare, atunci când statele membre notifică Comisiei desemnarea unui post de inspecție la frontieră, ele ar trebui să includă toate informațiile necesare cu privire la centrele de inspecție.

(10)

În vederea asigurării unei verificări adecvate a respectării de către posturile de inspecție la frontieră și centrele de inspecție din cadrul acestor posturi a cerințelor minime prevăzute la articolul 64 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/625 și a normelor detaliate prevăzute în prezentul regulament, statele membre ar trebui să informeze Comisia cu privire la orice modificări ale infrastructurii sau ale activității unui post de inspecție la frontieră sau a unui centru de inspecție din cadrul postului respectiv, în cazul în care aceste modificări necesită o actualizare a informațiilor furnizate Comisiei în conformitate cu articolul 59 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/625. Prin urmare, este adecvat să se prevadă prin prezentul regulament faptul că statele membre trebuie să informeze Comisia în mod corespunzător.

(11)

În temeiul articolului 53 alineatul (2) și al articolului 60 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/625, fiecare stat membru trebuie să pună la dispoziție pe internet liste actualizate ale posturilor de inspecție la frontieră și ale punctelor de control de pe teritoriul său și să furnizeze anumite informații referitoare la fiecare post de inspecție la frontieră și punct de control. Prin urmare, este adecvat să se stabilească în prezentul regulament formatul listelor posturilor de inspecție la frontieră și ale punctelor de control, împreună cu abrevierile care trebuie utilizate pentru a indica categoriile de animale și bunuri pentru care au fost desemnate posturile de inspecție la frontieră și punctele de control, precum și informațiile specifice suplimentare referitoare la sfera de cuprindere a desemnării.

(12)

Din motive de transparență, toate centrele de inspecție utilizate în cadrul unui post de inspecție la frontieră ar trebui incluse în lista posturilor de inspecție la frontieră, indicând categoriile de animale și de bunuri supuse controlului în centrele de inspecție. Orice modificare privind centrele de inspecție ar trebui să fie reflectată cu exactitate în listă.

(13)

Normele care urmează să fie stabilite de Comisie în conformitate cu articolul 60 alineatul (2) și cu articolul 64 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/625 sunt strâns interconectate, deoarece toate se referă la cerințele aplicabile posturilor de inspecție la frontieră și punctelor de control și, prin urmare, ar trebui să se aplice începând cu aceeași dată. În scopul facilitării aplicării corecte și cuprinzătoare a acestor norme, este adecvat ca acestea să fie elaborate într-un singur act.

(14)

Decizia 2001/812/CE a Comisiei (2) stabilește cerințele minime vizând punctele de inspecție la frontieră aprobate în conformitate cu Directiva 97/78/CE a Consiliului (3), centrele de inspecție, precum și normele privind întocmirea listei acestora. Decizia 2009/821/CE a Comisiei (4) conține o listă a punctelor de inspecție la frontieră aprobate. Directiva 98/22/CE a Comisiei (5) stabilește condițiile minime pentru desfășurarea controalelor fitosanitare la posturi de inspecție vizând plantele, produsele vegetale și alte produse provenind din țări terțe în conformitate cu Directiva 2000/29/CE a Consiliului (6). În vederea asigurării coerenței și pentru a evita suprapunerea cerințelor, Decizia 2001/812/CE, Decizia 2009/821/CE și Directiva 98/22/CE ar trebui să fie abrogate.

(15)

Dispozițiile relevante și competențele conferite Comisiei, prevăzute în Regulamentul (UE) 2017/625, vor începe să fie aplicate începând cu 14 decembrie 2019. Prin urmare, normele prevăzute în prezentul regulament ar trebui să se aplice, de asemenea, de la data respectivă.

(16)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

(1)   Prezentul regulament stabilește normele de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/625 privind:

(a)

normele detaliate comune privind cerințele minime referitoare la infrastructura, echipamentele și documentația posturilor de inspecție la frontieră și ale punctelor de control, altele decât posturile de inspecție la frontieră;

(b)

normele detaliate specifice privind cerințele minime vizând posturile de inspecție la frontieră desemnate pentru categoriile de animale și de bunuri menționate la articolul 47 alineatul (1) literele (a) și (b) din Regulamentul (UE) 2017/625;

(c)

normele detaliate privind cerințele minime vizând centrele de inspecție;

(d)

formatul, categoriile, abrevierile și alte informații pentru întocmirea listei posturilor de inspecție la frontieră și a punctelor de control, altele decât posturile de inspecție la frontieră.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„bunuri ambalate” înseamnă bunurile introduse în orice tip de ambalaj care protejează complet bunurile pentru a preveni eventualele scurgeri și pierderi de conținut;

2.

„centru de inspecție” înseamnă o facilitate separată înființată în cadrul unui post de inspecție la frontieră și creată în scopul efectuării controalelor oficiale și a altor activități oficiale ce implică animale și bunuri care se încadrează în sfera de cuprindere a desemnării postului de inspecție la frontieră;

3.

„ungulate” înseamnă ungulate astfel cum sunt definite la articolul 2 litera (d) din Directiva 2004/68/CE a Consiliului (7);

4.

„ecvidee înregistrate” înseamnă ecvidee înregistrate astfel cum sunt definite la articolul 2 litera (c) din Directiva 2009/156/CE a Consiliului (8).

CAPITOLUL I

Cerințe minime comune privind posturile de inspecție la frontieră

Articolul 3

Infrastructura posturilor de inspecție la frontieră

(1)   Posturile de inspecție la frontieră desemnate pentru categoriile de animale și de bunuri menționate la articolul 47 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/625 dispun de următoarele facilități:

(a)

zone sau săli în care urmează să fie descărcate animale și bunuri. Astfel de zone trebuie să fie protejate cu un acoperiș, cu excepția cazurilor menționate la alineatul (4);

(b)

săli de inspecție sau zone de inspecție dotate cu o instalație de alimentare cu apă caldă și rece și facilități pentru spălarea și uscarea mâinilor;

(c)

zone sau hale în care sunt adăpostite animale și zone sau hale de depozitare, inclusiv hale destinate depozitării în condiții de refrigerare, în cazul în care acest lucru este adecvat pentru categoria de bunuri pentru care a fost desemnat postul de inspecție la frontieră; și

(d)

acces la toalete dotate cu facilități pentru spălarea și uscarea mâinilor.

(2)   Halele menționate la alineatul (1) se prevăd cu pereți, pardoseli și tavane ușor de curățat și dezinfectat, cu drenaj adecvat și cu lumină naturală sau artificială adecvată.

(3)   Zonele menționate la alineatul (1) sunt ușor de curățat, posedă un sistem de drenare adecvat și lumină naturală sau artificială adecvată.

(4)   Cerința ca zonele de descărcare să fie protejate cu un acoperiș, astfel cum se prevede la alineatul (1) litera (a), nu se aplică în următoarele cazuri:

(a)

transporturile care nu sunt expediate în containere, care conțin produse pescărești destinate consumului uman;

(b)

transporturile de subproduse de origine animală constând în lână, proteine animale prelucrate în vrac, dejecții animaliere nesolide sau guano; și

(c)

transporturile de cantități mari de bunuri în vrac menționate la articolul 47 alineatul (1) literele (c), (d) și (e) din Regulamentul (UE) 2017/625.

(5)   Facilitățile menționate la alineatul (1) literele (a) și (b) nu sunt necesare pentru efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale vizând lichidele în vrac de origine animală și neanimală.

(6)   Statele membre pot scuti posturile de inspecție la frontieră, care au fost desemnate pentru categoriile de bunuri menționate la articolul 47 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2017/625, de la respectarea următoarelor cerințe:

(a)

să dispună de o instalație de alimentare cu apă caldă și rece și de facilități pentru spălarea și uscarea mâinilor, astfel cum se menționează la alineatul (1) litera (b); și

(b)

să dispună de hale cu tavane ușor de dezinfectat, astfel cum se menționează la alineatul (2).

(7)   Facilitățile menționate la alineatul (1) literele (a), (b) și (c) nu se utilizează și pentru alte categorii de bunuri menționate la articolul 47 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/625 dacă se utilizează pentru produse de origine animală și produse compuse.

(8)   Facilitățile menționate la alineatul (1) literele (a), (b) și (c) nu se utilizează și pentru produse alimentare de origine neanimală dacă se utilizează pentru materiale germinative și subproduse de origine animală.

(9)   Prin derogare de la cerințele prevăzute la alineatele (7) și (8), posturile de inspecție la frontieră pot partaja utilizarea facilităților menționate la alineatul (1) literele (a), (b) și (c) în următoarele cazuri:

(a)

posturi de inspecție la frontieră care au fost desemnate numai pentru categorii de bunuri ambalate; sau

(b)

posturi de inspecție la frontieră care au fost desemnate pentru categorii de bunuri ambalate și neambalate, cu condiția îndeplinirii următoarelor condiții:

(i)

autoritățile competente efectuează o evaluare a riscurilor pentru posturile de inspecție la frontieră prin care demonstrează modul în care poate fi asigurată evitarea contaminării încrucișate și pun în aplicare măsurile identificate în evaluarea riscurilor pentru prevenirea unei astfel de contaminări încrucișate; și

(ii)

autoritățile competente asigură o separare în timp între activitățile de manipulare a diferitelor transporturi de bunuri neambalate și între activitățile de manipulare a transporturilor de bunuri neambalate și ambalate. În perioada rămasă în urma separării în timp, facilitățile menționate la alineatul (1) literele (a), (b) și (c) se curăță și se dezinfectează.

(10)   Alineatul (9) nu se aplică facilităților menționate la alineatul (1) litera (c) în cazul în care facilitățile respective sunt utilizate pentru depozitarea subproduselor de origine animală în vrac.

(11)   Autoritățile competente responsabile de postul de inspecție la frontieră pot permite utilizarea, sub controlul lor, a unor facilități comerciale de depozitare a bunurilor menționate la articolul 47 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/625, cu condiția ca facilitățile respective să se afle în imediata vecinătate a postului de inspecție la frontieră și să se afle sub competența aceleiași autorități vamale.

Astfel de facilități comerciale de depozitare pot fi utilizate pentru a efectua verificări ale identității și controale fizice asupra produselor de origine neanimală, cu condiția ca aceste facilități să respecte cerințele minime prevăzute în prezentul regulament.

(12)   Bunurile depozitate în facilitățile comerciale de depozitare în conformitate cu alineatul (11) se depozitează în condiții igienice și se identifică în mod corespunzător prin coduri de bare sau prin alte mijloace electronice sau prin etichetare. În cazul în care există posibilitatea ca bunurile să prezinte un risc pentru sănătatea oamenilor, a animalelor și a plantelor sau, în cazul OMG-urilor și al produselor de protecție a plantelor, și pentru mediu, ele trebuie, în plus, să fie depozitate într-o hală separată care poate fi încuiată sau în spații separate printr-un panou de protecție de alte bunuri depozitate în facilitatea comercială de depozitare.

(13)   Depozitarea în mijlocul de transport în care au fost aduse bunurile la postul de inspecție la frontieră poate fi permisă, sub controlul autorităților competente, în cazul posturilor de inspecție la frontieră situate pe căile rutiere, feroviare sau în porturi.

(14)   Statele membre informează Comisia cu privire la orice modificare a infrastructurii sau a funcționării unui post de inspecție la frontieră sau a unui centru de inspecție în cadrul postului menționat, în cazul în care modificarea respectivă necesită o actualizare a informațiilor furnizate Comisiei în conformitate cu articolul 59 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/625.

Articolul 4

Echipamentele și documentația posturilor de inspecție la frontieră

(1)   Posturile de inspecție la frontieră au acces la:

(a)

echipamente destinate cântăririi transporturilor în cazul în care utilizarea lor este relevantă pentru categoriile de animale și bunuri pentru care a fost desemnat postul de inspecție la frontieră;

(b)

echipamente pentru descărcarea, deschiderea și examinarea transporturilor;

(c)

echipamente de curățare și dezinfectare și instrucțiuni pentru utilizarea lor sau un sistem documentat de curățare și dezinfectare în cazul în care curățarea și dezinfectarea sunt servicii prestate de agenți din afara postului de inspecție la frontieră; și

(d)

echipamente adecvate pentru depozitarea temporară a eșantioanelor la o temperatură controlată, până la expedierea lor la laborator, și recipiente adecvate pentru transportul lor.

(2)   Halele de inspecție sau zonele de inspecție, după caz, pentru categoriile de animale și bunuri pentru care au fost desemnate puncte de inspecție la frontieră se echipează cu:

(a)

o masă cu suprafață netedă, lavabilă, ușor de curățat și dezinfectat;

(b)

un termometru pentru măsurarea temperaturii de la suprafața și din interiorul bunurilor;

(c)

echipamente de dezghețare;

(d)

echipamente de eșantionare; și

(e)

bandă pentru sigilat și sigilii numerotate sau etichete marcate clar pentru a asigura trasabilitatea.

(3)   În cazul în care este necesar, pentru a asigura integritatea eșantioanelor prelevate în cadrul controalelor oficiale, se pun la dispoziție instrucțiuni detaliate privind prelevarea de eșantioane pentru analiza și transportul acestor eșantioane la laboratorul oficial desemnat.

CAPITOLUL II

Cerințe specifice minime pentru posturile de inspecție la frontieră

Articolul 5

Posturi de inspecție la frontieră desemnate pentru categorii de animale

(1)   Pe lângă cerințele prevăzute la articolele 3 și 4, posturile de inspecție la frontieră care au fost desemnate pentru animalele menționate la articolul 47 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2017/625 dispun de următoarele dotări:

(a)

vestiar cu cabine de duș;

(b)

zone sau hale pentru descărcarea animalelor menționate la articolul 3 alineatul (1) litera (a) care să dispună de suficient spațiu, lumină și ventilație;

(c)

echipamente pentru hrănirea și adăparea animalelor;

(d)

facilități de depozitare pentru hrana destinată animalelor, pentru așternut și dejecții animaliere sau existența unor acorduri cu un furnizor extern care pune la dispoziție aceste facilități;

(e)

zone sau hale în care sunt adăpostite animalele, pentru a separa următoarele categorii de animale pentru care este desemnat postul de inspecție la frontieră:

(i)

ungulate, altele decât ecvideele înregistrate;

(ii)

ecvidee înregistrate; și

(iii)

alte animale, altele decât ungulatele (dar care includ ungulatele destinate grădinilor zoologice);

(f)

halele sau zonele de inspecție prevăzute cu echipamente de limitare a mișcărilor și echipamente necesare pentru efectuarea examenului clinic; și

(g)

o bandă de acces dedicată sau alte modalități pentru a scurta perioadele inutile de așteptare pentru animale, înainte de a ajunge în zona de descărcare.

(2)   Facilitățile menționate la alineatul (1) literele (b), (c), (e), (f) și (g) se proiectează, se construiesc, se întrețin și se exploatează astfel încât să se evite vătămarea și suferința inutilă a animalelor și să le ofere siguranță.

(3)   Facilitățile menționate la alineatul (1) literele (a), (b), (c), (e) și (f) constituie o unitate de lucru integrată și întreagă.

(4)   Facilitățile menționate la alineatul (1) nu se utilizează pentru efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale vizând transporturile de animale destinate comerțului intra-Uniune.

Facilitățile menționate la alineatul (1) pot fi utilizate pentru efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale vizând transporturile de animale destinate exportului din Uniune sau care sunt transferate dintr-unul dintre teritoriile enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) 2017/625 într-un alt teritoriu enumerat în anexa I la Regulamentul (UE) 2017/625, după trecere prin teritoriul unei țări terțe, cu condiția să fie îndeplinite următoarele condiții:

(a)

autoritățile competente efectuează o evaluare a riscurilor pentru posturile de inspecție la frontieră prin care demonstrează modul în care poate fi asigurată evitarea contaminării încrucișate și pun în aplicare măsurile identificate în evaluarea riscurilor pentru prevenirea unei astfel de contaminări încrucișate; și

(b)

autoritățile competente asigură o separare în timp între activitățile de manipulare a transporturilor de animale destinate exportului din Uniune sau care sunt transferate dintr-unul dintre teritoriile enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) 2017/625 într-un alt teritoriu enumerat în anexa I la Regulamentul (UE) 2017/625, după trecere prin teritoriul unei țări terțe, și a oricărui alt transport de animale care intră în Uniune. În perioada rămasă în urma separării în timp, facilitățile utilizate pentru manipularea transporturilor de animale se curăță și se dezinfectează.

(5)   Facilitățile menționate la alineatul (1) literele (b), (c), (e) și (f) nu se utilizează în comun cu categoriile de bunuri menționate la articolul 47 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/625.

Articolul 6

Posturile de inspecție la frontieră desemnate pentru categorii de produse de origine animală, subproduse de origine animală, materiale germinative, produse compuse și fân și paie

(1)   Pe lângă cerințele prevăzute la articolele 3 și 4, posturile de inspecție la frontieră care au fost desemnate pentru categoriile de bunuri menționate la articolul 47 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2017/625:

(a)

sunt dotate cu hale de inspecție menționate la articolul 3 alineatul (1) litera (b), echipate cu facilități pentru a menține, dacă este necesar, un mediu cu temperatură controlată;

(b)

în cazul în care au fost desemnate pentru categorii de bunuri refrigerate, congelate și la temperatura ambiantă, pot depozita simultan bunurile respective la fiecare categorie de temperatură corespunzătoare, până la primirea rezultatelor analizelor de laborator, a testelor sau a diagnosticului sau până la primirea rezultatelor controalelor efectuate de autoritatea competentă; și

(c)

dispun de vestiare.

(2)   Facilitățile menționate la alineatul (1) constituie o unitate de lucru integrată și întreagă.

(3)   Facilitățile menționate la alineatul (1) nu se utilizează pentru efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale vizând transporturile de bunuri destinate comerțului intra-Uniune.

Facilitățile menționate la alineatul (1) pot fi utilizate pentru efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale vizând transporturile de bunuri destinate exportului din Uniune sau care sunt transferate dintr-unul dintre teritoriile enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) 2017/625 într-un alt teritoriu enumerat în anexa I la Regulamentul (UE) 2017/625, după trecere prin teritoriul unei țări terțe, cu condiția să fie îndeplinite următoarele condiții:

(a)

autoritățile competente efectuează o evaluare a riscurilor pentru posturile de inspecție la frontieră prin care demonstrează modul în care poate fi asigurată evitarea contaminării încrucișate și pun în aplicare măsurile identificate în evaluarea riscurilor pentru prevenirea unei astfel de contaminări încrucișate; și

(b)

autoritățile competente asigură o separare în timp între activitățile de manipulare a transporturilor de bunuri destinate exportului din Uniune sau care sunt transferate dintr-unul dintre teritoriile enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) 2017/625 într-un alt teritoriu enumerat în anexa I la Regulamentul (UE) 2017/625, după trecere prin teritoriul unei țări terțe, și a oricărui alt transport de bunuri care intră în Uniune. În perioada rămasă în urma separării în timp, facilitățile utilizate pentru manipularea transporturilor de bunuri se curăță și se dezinfectează.

(4)   Cerințele menționate la alineatele (1), (2) și (3) nu se aplică pentru efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale vizând lichidele de origine animală și neanimală în vrac.

(5)   Broaștele vii, peștii vii și nevertebratele vii care sunt destinate consumului uman, precum și ouăle pentru incubație și momelile de pescuit pot fi inspectate la punctele de inspecție la frontieră care au fost desemnate pentru categoriile de bunuri menționate la articolul 47 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2017/625.

CAPITOLUL III

Listele posturilor de inspecție la frontieră și ale punctelor de control

Articolul 7

Formatul, categoriile, abrevierile și alte informații pentru lista posturilor de inspecție la frontieră și a punctelor de control

(1)   Statele membre utilizează formatul prevăzut în anexa I pentru a furniza informațiile menționate la articolul 60 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/625.

(2)   La elaborarea listelor posturilor de inspecție la frontieră menționate la articolul 60 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/625 și a listelor punctelor de control în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/625, statele membre utilizează abrevierile și specificațiile prevăzute în anexa II.

(3)   Listele posturilor de inspecție la frontieră și ale punctelor de control se însoțesc de o notă explicativă care conține abrevierile și specificațiile prevăzute în anexa II.

CAPITOLUL IV

Centrele de inspecție

Articolul 8

Cerințe aplicabile centrelor de inspecție

(1)   Posturile de inspecție la frontieră pot fi formate din unul sau mai multe centre de inspecție pentru efectuarea, dacă este necesar, a controalelor oficiale și a altor activități oficiale vizând categoriile de animale și bunuri care se încadrează în sfera de cuprindere a desemnării postului de inspecție la frontieră.

(2)   Centrele de inspecție respectă cerințele minime pentru posturile de inspecție la frontieră prevăzute la articolul 64 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/625 și normele detaliate privind cerințele minime din prezentul regulament.

Cerințele prevăzute la articolul 64 alineatul (3) litera (f) din Regulamentul (UE) 2017/625 nu se aplică centrelor de inspecție care au acces la tehnologia și echipamentele necesare pentru operarea sistemului de gestionare a informațiilor pentru controalele oficiale (IMSOC), menționat la articolul 131 din regulamentul respectiv, și altor sisteme informatice de gestionare a informațiilor, disponibile într-o altă unitate din cadrul aceluiași post de inspecție la frontieră.

(3)   Centrele de inspecție trebuie:

(a)

să se afle sub autoritatea aceleiași autorități vamale a postului de inspecție la frontieră; și

(b)

să se afle sub controlul autorității competente a postului de inspecție la frontieră.

(4)   În cazul în care statele membre notifică Comisiei desemnarea unui post de inspecție la frontieră în conformitate cu articolul 59 din Regulamentul (UE) 2017/625, ele prezintă, de asemenea, Comisiei toate informațiile relevante cu privire la centrele de inspecție înființate în cadrul postului respectiv de inspecție la frontieră.

(5)   Statele membre înregistrează în listă toate centrele de inspecție împreună cu postul de inspecție la frontieră relevant, desemnat în conformitate cu articolul 59 din Regulamentul (UE) 2017/625, în conformitate cu formatul stabilit în anexa I. Aceste informații specifică, de asemenea, categoriile de animale și de bunuri care sunt controlate în centrele de inspecție în conformitate cu articolul 7.

(6)   Statele membre elimină centrele de inspecție din lista menționată la alineatul (5) în cazul în care acestea nu mai respectă dispozițiile alineatelor (2) și (3) și informează Comisia cu privire la eliminare și la motivele luării acestei decizii.

Articolul 9

Abrogări

Deciziile 2001/812/CE și 2009/821/CE ale Comisiei și Directiva 98/22/CE a Comisiei se abrogă începând cu 14 decembrie 2019.

Articolul 10

Intrare în vigoare și data aplicării

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică începând cu 14 decembrie 2019.

Cu toate acestea, în cazul posturilor de inspecție la frontieră, desemnate pentru bunurile menționate la articolul 47 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2017/625, în conformitate cu articolul 59 alineatul (1) din regulamentul menționat, și care nu dispun, la data intrării în vigoare a prezentului regulament, de zone sau hale de descărcare protejate de un acoperiș, începând din 14 decembrie 2021 se aplică articolul 3 alineatul (1) litera (a) a doua teză și articolul 3 alineatul (3).

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 12 iunie 2019.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 93, 7.4.2017, p. 3.

(2)  Decizia 2001/812/CE a Comisiei din 21 noiembrie 2001 de stabilire a cerințelor pentru aprobarea punctelor de control la frontieră responsabile cu controlul sanitar-veterinar al produselor introduse în Comunitate din țări terțe (JO L 306, 23.11.2001, p. 28).

(3)  Directiva 97/78/CE a Consiliului din 18 decembrie 1997 de stabilire a principiilor de bază ale organizării controalelor veterinare pentru produsele care provin din țări terțe și sunt introduse în Comunitate (JO L 24, 30.1.1998, p. 9).

(4)  2009/821/CE: Decizia Comisiei din 28 septembrie 2009 de stabilire a unei liste de puncte de control la frontieră, de fixare a anumitor reguli privind controalele efectuate de către experții veterinari ai Comisiei și de determinare a unităților veterinare în cadrul sistemului TRACES (JO L 296, 12.11.2009, p. 1).

(5)  Directiva 98/22/CE a Comisiei din 15 aprilie 1998 de stabilire a condițiilor minime pentru desfășurarea controalelor fitosanitare în Comunitate la posturi de inspecție, altele decât cele de la locul de destinație, cu privire la plante, produse vegetale sau alte produse provenind din țări terțe (JO L 126, 28.4.1998, p. 26).

(6)  Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (JO L 169, 10.7.2000, p. 1).

(7)  Directiva 2004/68/CE a Consiliului din 26 aprilie 2004 de stabilire a normelor de sănătate animală privind importul și tranzitul, în Comunitate, al anumitor ungulate vii, de modificare a Directivelor 90/426/CEE și 92/65/CEE și de abrogare a Directivei 72/462/CEE (JO L 139, 30.4.2004, p. 321).

(8)  Directiva 2009/156/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind condițiile de sănătate animală care reglementează circulația și importul de ecvidee provenind din țări terțe (JO L 192, 23.7.2010, p. 1).


ANEXA I

Formatul listelor posturilor de inspecție la frontieră

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Postul de inspecție la frontieră

Date de contact

Cod TRACES

Tipul transportului

Centre de inspecție

Categorii de animale și bunuri și specificații

Specificații suplimentare privind sfera de cuprindere a desemnării

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Formatul listelor punctelor de control

1.

2.

3.

6.

7.

Punctul de control

Date de contact

Cod TRACES

Categorii de animale și bunuri și specificații

Specificații suplimentare privind sfera de cuprindere a desemnării

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ANEXA II

Câmpul nr. 1: Post de inspecție la frontieră/punct de control

Denumirea postului de inspecție la frontieră/punctului de control

Câmpul nr. 2: Datele de contact ale postului de inspecție la frontieră și ale punctului de control

Adresa completă

adresa de e-mail

numărul de telefon

Programul de lucru (obligatoriu numai pentru postul de inspecție la frontieră)

Site de internet (obligatoriu numai pentru postul de inspecție la frontieră)

Câmpul nr. 3:

COD TRACES atribuit

Câmpul nr. 4: Tipul de transport al postului de inspecție la frontieră

A

=

Aeroport

F

=

Cale ferată

P

=

Port

R

=

Drum

Câmpul nr. 5: Centre de inspecție

(A se reține faptul că un post de inspecție la frontieră poate fi format din mai multe centre de inspecție)

Denumirea centrului de inspecție

Adresa și datele de contact

Câmpul nr. 6: Postul de inspecție la frontieră și punctul de control

Categorii de animale și bunuri și specificații

Câmpul nr. 7: Postul de inspecție la frontieră și punctul de control

Specificații suplimentare privind sfera de cuprindere a desemnării: text liber pentru a furniza specificațiile suplimentare (1)

Abrevieri și specificații aplicabile categoriilor de animale și de bunuri pentru care este desemnat postul de inspecție la frontieră/punctul de control, inclusiv centrele de inspecție, după caz

(a)   Pentru animalele menționate la articolul 47 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2017/625

Abrevieri

LA

Animale vii

-U

Ungulate, altele decât ecvideele înregistrate

-E

Ecvidee înregistrate

-O

Alte animale, altele decât ungulatele (această abreviere include ungulatele destinate grădinilor zoologice)


Specificații

(*)

Suspendarea activității postului de inspecție la frontieră și a punctului de control în conformitate cu articolul 63 din Regulamentul (UE) 2017/625

(1)

A se vedea specificații suplimentare în câmpul 7

(b)   Pentru produsele de origine animală, produsele compuse, materialele germinative, subprodusele de origine animală, fânul și paiele menționate la articolul 47 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2017/625 sau reglementate de condițiile sau măsurile menționate la articolul 47 alineatul (1) literele (d), (e) sau (f) din Regulamentul (UE) 2017/625

Abrevieri

POA

Produse de origine animală, produse compuse, materiale germinative, subproduse de origine animală, fân și paie

-HC

Produse destinate consumului uman

-NHC

Produse cu altă destinație decât consumul uman

-NT

Nu există cerințe privind temperatura

-T

Produse congelate/refrigerate

-T(FR)

Produse congelate

-T(CH)

Produse refrigerate


Specificații

(*)

Suspendarea activității postului de inspecție la frontieră și a punctului de control în conformitate cu articolul 63 din Regulamentul (UE) 2017/625

(1)

A se vedea specificații suplimentare în câmpul 7

(2)

Exclusiv produse ambalate

(3)

Exclusiv produse pescărești

(4)

Exclusiv lichide în vrac

(c)   Pentru plante, produse vegetale și alte produse prevăzute la articolul 47 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2017/625

Abrevieri

P

Plante

PP

Produse vegetale

PP(WP)

Lemn și produse din lemn

OO

Alte produse


Specificații

(*)

Suspendarea activității postului de inspecție la frontieră și a punctului de control în conformitate cu articolul 63 din Regulamentul (UE) 2017/625

(1)

A se vedea specificații suplimentare în câmpul 7

 

 

(d)   Pentru bunurile de origine neanimală menționate la articolul 47 alineatul (1) literele (d), (e) sau (f) din Regulamentul (UE) 2017/625

Abrevieri

PNAO

Produse de origine neanimală

-HC(produse alimentare)

Produse alimentare de origine neanimală reglementate de condițiile sau măsurile prevăzute la articolul 47 alineatul (1) literele (d), (e) sau (f) din Regulamentul (UE) 2017/625

-NHC(hrană pentru animale)

Hrană de origine neanimală pentru animale, reglementată de condițiile sau măsurile prevăzute la articolul 47 alineatul (1) literele (d), (e) sau (f) din Regulamentul (UE) 2017/625

-NHC(altele)

Produse de origine neanimală care nu sunt nici produse alimentare și nici hrană pentru animale

-NT

Nu există cerințe privind temperatura

-T

Produse congelate/refrigerate

-T(FR)

Produse congelate

-T(CH)

Produse refrigerate


Specificații

(*)

Suspendarea activității postului de inspecție la frontieră și a punctului de control în conformitate cu articolul 63 din Regulamentul (UE) 2017/625

(1)

A se vedea specificații suplimentare în câmpul 7

(2)

Exclusiv produse ambalate

(4)

Exclusiv lichide în vrac