29.3.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 91/19


REGULAMENTUL (UE) 2019/516 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 19 martie 2019

privind armonizarea venitului național brut la prețurile pieței și de abrogare a Directivei 89/130/CEE, Euratom a Consiliului și a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1287/2003 al Consiliului (Regulamentul VNB)

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 338 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (1),

întrucât:

(1)

Venitul național brut la prețurile pieței (VNB) constituie baza calculării celei mai mari cote a resurselor proprii în bugetul general al Uniunii. Prin urmare, este necesară consolidarea suplimentară a comparabilității, fiabilității și exhaustivității acestui agregat.

(2)

Integritatea statistică, realizată prin respectarea principiilor Codului de bune practici al statisticilor europene, astfel cum a fost revizuit și actualizat de către Comitetul Sistemului Statistic European (CSSE) la 16 noiembrie 2017, precum și a Regulamentului (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (2), are o importanță deosebită în cazul în care statisticile sunt utilizate direct în scopuri administrative și în procesul de elaborare a politicilor la nivelul Uniunii și la nivel național.

(3)

Aceste date statistice reprezintă, de asemenea, un instrument analitic important pentru coordonarea politicilor economice naționale și pentru diverse politici ale Uniunii, precum și pentru activitățile de cercetare.

(4)

În conformitate cu articolul 2 alineatul (7) din Decizia 2014/335/UE, Euratom a Consiliului (3), în scopul stabilirii resurselor proprii, VNB înseamnă un VNB anual la prețurile pieței, conform metodologiei prevăzute în anexa A la Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (4), care a instituit Sistemul european de conturi revizuit („SEC 2010”). În conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Decizia 2014/335/UE, Euratom și sub rezerva respectării dispozițiilor articolului 10 alineatul (2) din respectiva decizie, Decizia 2007/436/CE, Euratom a Consiliului (5) a fost abrogată.

(5)

Este esențial ca datele referitoare la VNB să fie comparabile de la un stat membru la altul și să fie respectate definițiile relevante și normele contabile din SEC 2010. În acest sens, procedurile de evaluare și datele de bază utilizate efectiv ar trebui să permită aplicarea corectă a definițiilor și a normelor contabile din SEC 2010.

(6)

Este esențial ca sursele și metodele utilizate pentru compilarea datelor referitoare la VNB să fie fiabile. Aceasta înseamnă că unor statistici de bază solide, adecvate și actualizate ar trebui să li se aplice, în cea mai mare măsură posibilă, tehnici corecte.

(7)

Este esențial ca datele referitoare la VNB să fie exhaustive. Prin urmare, datele respective ar trebui să țină cont și de activitățile și tranzacțiile informale, neînregistrate și de alte activități și tranzacții care nu sunt raportate în anchetele statistice sau autorităților fiscale, autorităților competente în domeniul social sau altor autorități administrative. O îmbunătățire a sferei de cuprindere a VNB presupune dezvoltarea unor baze statistice și a unor proceduri de evaluare adecvate, care să asigure producerea unor date statistice fiabile și, dacă este cazul, să permită efectuarea ajustărilor necesare, evitându-se lacunele și dubla contabilizare.

(8)

Regulamentul (UE, Euratom) nr. 608/2014 al Consiliului (6) prevede efectuarea unor inspecții în statele membre pentru a verifica resursele proprii. În scopul verificării VNB, Comisia (Eurostat) ar trebui să aibă competența de a efectua vizite de informare vizând VNB, în vederea verificării calității agregatelor VNB și a componentelor acestora, și verificării conformității cu SEC 2010, precum și de a se asigura că datele referitoare la VNB sunt comparabile, fiabile și exhaustive. Comisia (Eurostat) ar trebui să respecte normele privind confidențialitatea statistică. Participarea reprezentanților autorităților statistice naționale la vizitele de informare vizând VNB în alte state membre este esențială pentru a spori transparența și calitatea procesului de verificare a VNB.

(9)

În vederea asigurării fiabilității, a exhaustivității și a celui mai înalt grad posibil de comparabilitate a datelor referitoare la VNB, în concordanță cu SEC 2010, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui delegată Comisiei în ceea ce privește lista aspectelor care urmează a fi abordate în cadrul fiecărui ciclu de verificare. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare (7). În special, pentru a asigura participarea egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestor instituții au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.

(10)

În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament prin furnizarea de agregate VNB în scopul stabilirii resurselor proprii, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei cu scopul de a stabili structura și modalitățile detaliate privind inventarul surselor și metodelor utilizate pentru a produce datele referitoare la VNB și componentele acestora, în conformitate cu anexa A la Regulamentul (UE) nr. 549/2013, precum și calendarul de actualizare și transmitere a acestui inventar și de a institui măsuri specifice menite să îmbunătățească comparabilitatea, fiabilitatea și exhaustivitatea datelor referitoare la VNB ale statelor membre pe baza listei aspectelor definite de Comisie. Respectivele competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (8).

(11)

CSSE, instituit prin Regulamentul (CE) nr. 223/2009, i s-a solicitat, în conformitate cu articolul 7 din regulamentul respectiv, să ofere consultanță profesională.

(12)

Comitetul VNB menționat la articolul 4 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1287/2003 al Consiliului (9) a emis avize pentru Comisie, a pus la dispoziția acesteia recomandări și i-a oferit asistență în exercitarea competențelor sale de executare. În cadrul strategiei pentru o nouă structură a Sistemului Statistic European menită să îmbunătățească coordonarea și parteneriatul în cadrul unei structuri piramidale clare în interiorul sistemului, CSSE ar trebui să aibă un rol consultativ și să asiste Comisia în exercitarea competențelor sale de executare. În acest sens, Comitetul VNB ar trebui să fie înlocuit cu CSSE pentru a asista Comisia în exercitarea competențelor sale de executare în temeiul prezentului regulament. Cu toate acestea, pentru alte funcții exercitate anterior de către Comitetul VNB în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1287/2003 și care nu au legătură cu asistența în exercitarea competențelor de executare ale Comisiei, aceasta ar trebui să instituie un grup oficial de experți care să îi ofere asistență pentru astfel de scopuri.

(13)

Directiva 89/130/CEE, Euratom a Consiliului (10) și Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1287/2003 au instituit o procedură pentru verificarea și evaluarea comparabilității, fiabilității și exhaustivității datelor referitoare la produsul național brut (PNB) și la VNB în cadrul Comitetului PNB și al Comitetului VNB unde statele membre și Comisia cooperează îndeaproape. Respectiva procedură ar trebui să fie ajustată pentru a se ține cont de utilizarea datelor referitoare la VNB conform SEC 2010 în scopul stabilirii resurselor proprii, de calendarul revizuit pentru punerea la dispoziție a resurselor proprii și de evoluțiile recente din cadrul Sistemului Statistic European. Prin urmare, Directiva 89/130/CEE, Euratom și Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1287/2003 ar trebui abrogate în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

DEFINIȚIA ȘI CALCULAREA VENITULUI NAȚIONAL BRUT LA PREȚURILE PIEȚEI

Articolul 1

(1)   Venitul național brut la prețurile pieței (VNB) și produsul intern brut la prețurile pieței (PIB) sunt definite în conformitate cu Sistemul european de conturi 2010 (SEC 2010), instituit prin Regulamentul (UE) nr. 549/2013.

(2)   În conformitate cu punctul 8.89 din anexa A la Regulamentul (UE) nr. 549/2013, PIB este rezultatul final al activității de producție a unităților producătoare rezidente. El poate fi definit în trei moduri:

(a)

metoda producției: PIB este suma valorilor adăugate brute ale diferitelor sectoare instituționale sau ale diferitelor industrii plus impozitele și minus subvențiile pe produse (care nu sunt alocate sectoarelor și industriilor). De asemenea, PIB este soldul contului de producție al economiei totale;

(b)

metoda cheltuielilor: PIB este suma utilizărilor finale ale bunurilor și serviciilor de către unitățile instituționale rezidente (consumul final și formarea brută de capital) plus exporturile și minus importurile de bunuri și servicii;

(c)

metoda veniturilor: PIB este suma utilizărilor contului de exploatare al economiei totale (remunerarea salariaților, impozitele pe producție și importuri minus subvențiile, excedentul brut de exploatare și venitul mixt al economiei totale).

(3)   În conformitate cu punctul 8.94 din anexa A la Regulamentul (UE) nr. 549/2013, VNB înseamnă ansamblul veniturilor primare de primit de către unitățile instituționale rezidente: remunerarea angajaților, impozitele pe producție și importuri minus subvențiile, veniturile din proprietate (cele de primit minus cele de plătit), excedentul de exploatare brut și venitul mixt brut. VNB este egal cu PIB minus veniturile primare de plătit de către unitățile instituționale rezidente unităților instituționale nerezidente plus veniturile primare de încasat de către unitățile instituționale rezidente de la restul lumii.

CAPITOLUL II

TRANSMITEREA DATELOR REFERITOARE LA VNB ȘI A INFORMAȚIILOR SUPLIMENTARE

Articolul 2

(1)   Statele membre calculează VNB astfel cum este definit la articolul 1 în contextul compilării conturilor naționale.

(2)   Înaintea datei de 1 octombrie a fiecărui an, statele membre transmit Comisiei (Eurostat), în contextul procedurilor contabile naționale, cifrele pentru agregatele VNB și componentele acestora, în conformitate cu definițiile menționate la articolul 1. Totalurile pentru VNB și componentele acestuia sunt prezentate în conformitate cu cele trei metode menționate la articolul 1 alineatul (2). Datele sunt transmise pentru anul precedent și orice modificare adusă datelor pentru anii anteriori este comunicată în același timp.

(3)   Transmiterea datelor menționate la alineatul (2) este însoțită de transmiterea unui raport privind calitatea datelor referitoare la VNB. Raportul respectiv prezintă în mod detaliat metodologia utilizată pentru a produce datele, descriind, în special, orice modificare semnificativă a surselor și metodelor utilizate și explicând revizuirile efectuate în ceea ce privește agregatele VNB și componentele acestora în comparație cu perioadele anterioare.

Articolul 3

(1)   Statele membre furnizează Comisiei (Eurostat) un inventar al surselor și metodelor utilizate pentru a produce agregatele VNB și componentele acestora în conformitate cu SEC 2010.

(2)   Comisia stabilește, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, structura și modalitățile detaliate privind inventarul menționat la alineatul (1) de la prezentul articol, în conformitate cu anexa A la Regulamentul (UE) nr. 549/2013, precum și calendarul de actualizare și transmitere a acestuia. În exercitarea competenței sale, Comisia se asigură de faptul că actele de punere în aplicare respective nu impun costuri suplimentare semnificative care să genereze sarcini disproporționate și nejustificate pentru statele membre. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 8 alineatul (2) din prezentul regulament. Inventarul este în concordanță cu SEC 2010 și se evită suprapunerea și supraîncărcarea.

(3)   Pentru a facilita analizele comparabile ale conformității, Comisia elaborează un ghid referitor la inventar în strânsă cooperare cu grupul de experți menționat la articolul 4.

CAPITOLUL III

PROCEDURI ȘI VERIFICĂRI PRIVIND CALCULAREA VNB

Articolul 4

Comisia instituie un grup oficial de experți, compus din reprezentanți ai tuturor statelor membre și prezidat de un reprezentant al Comisiei, care să ofere asistență Comisiei și să își exprime punctele de vedere în ceea ce privește comparabilitatea, fiabilitatea și exhaustivitatea calculelor VNB, să examineze aspecte legate de punerea în aplicare a prezentului regulament și să emită opinii anuale cu privire la caracterul adecvat al datelor referitoare la VNB transmise de statele membre în scopul stabilirii resurselor proprii.

Articolul 5

(1)   Comisia verifică sursele, utilizările acestora și metodele pentru inventarul menționat la articolul 3 alineatul (1). În acest scop, se utilizează un model de verificare elaborat de Comisie în strânsă cooperare cu grupul de experți menționat la articolul 4. Modelul se bazează pe principiul evaluării inter pares și pe principiul rentabilității și ține seama de actele delegate menționate la al doilea paragraf al alineatului (2) de la prezentul articol.

(2)   Datele referitoare la VNB trebuie să fie fiabile, exhaustive și comparabile.

Comisia adoptă acte delegate în conformitate cu articolul 7 pentru a completa dispoziția de la primul paragraf din prezentul alineat prin definirea listei aspectelor care trebuie abordate în cadrul fiecărui ciclu de verificare pentru a asigura fiabilitatea, exhaustivitatea și cel mai înalt grad posibil de comparabilitate a datelor referitoare la VNB, în conformitate cu SEC 2010.

(3)   Comisia stabilește, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, măsuri specifice care să facă datele referitoare la VNB mai ușor de comparat, mai fiabile și mai exhaustive pe baza listei aspectelor definite de Comisie în actele delegate menționate la al doilea paragraf al alineatului (2) de la prezentul articol. Actele de punere în aplicare respective sunt justificate în mod corespunzător și sunt în conformitate cu SEC 2010. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 8 alineatul (2).

Articolul 6

(1)   Fără a aduce atingere inspecțiilor prevăzute la articolul 2 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 608/2014, Comisia (Eurostat) poate efectua, dacă se consideră necesar, vizite de informare vizând VNB în statele membre.

(2)   Vizitele de informare menționate la alineatul (1) din prezentul articol se efectuează în scopul verificării calității agregatelor VNB și a componentelor acestora, precum și al verificării conformității cu SEC 2010. Atunci când își exercită dreptul de a efectua astfel de vizite de informare, Comisia (Eurostat) respectă normele privind confidențialitatea statistică, astfel cum au fost stabilite în capitolul V din Regulamentul (CE) nr. 223/2009.

(3)   Atunci când efectuează vizite de informare în statele membre, Comisia (Eurostat) poate și este încurajată să solicite asistența experților în conturi naționale care reprezintă autoritățile statistice naționale din alte state membre.

Experții în conturi naționale sunt înscriși pe o listă constituită pe baza unor propuneri voluntare trimise Comisiei (Eurostat) de către autoritățile naționale răspunzătoare de raportarea conturilor naționale.Participarea experților în conturi naționale din alte state membre la respectivele vizite de informare este voluntară.

Articolul 7

(1)   Competența de a adopta acte delegate se conferă Comisiei în condițiile prevăzute la prezentul articol.

(2)   Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 5 alineatul (2) al doilea paragraf se conferă Comisiei pe o perioadă de 5 ani de la 18 aprilie 2019. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu 9 luni înainte de încheierea perioadei de 5 ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cu cel puțin 3 luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

(3)   Delegarea de competențe menționată la articolul 5 alineatul (2) al doilea paragraf poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

(4)   Înainte de adoptarea unui act delegat, Comisia consultă experții desemnați de fiecare stat membru în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare.

(5)   De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

(6)   Un act delegat adoptat în temeiul articolului 5 alineatul (2) al doilea paragraf intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de 2 luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecțiuni. Respectivul termen se prelungește cu 2 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 8

(1)   Comisia este asistată de Comitetul Sistemului Statistic European, instituit prin Regulamentul (CE) nr. 223/2009. Comitetul respectiv reprezintă un comitet în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

(2)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

CAPITOLUL IV

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 9

Înainte de 1 ianuarie 2023, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind aplicarea prezentului regulament.

Articolul 10

Directiva 89/130/CEE, Euratom și Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1287/2003 se abrogă.

Trimiterile la actele abrogate se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelele de corespondență din anexă.

Articolul 11

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 19 martie 2019.

Pentru Parlamentul European

Președintele

A. TAJANI

Pentru Consiliu

Președintele

G. CIAMBA


(1)  Poziția Parlamentului European din 31 ianuarie 2019 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din18 februarie 2019.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).

(3)  Decizia 2014/335/UE, Euratom a Consiliului din 26 mai 2014 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (JO L 168, 7.6.2014, p. 105).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană (JO L 174, 26.6.2013, p. 1).

(5)  Decizia 2007/436/CE, Euratom a Consiliului din 7 iunie 2007 privind sistemul de resurse proprii al Comunităților Europene (JO L 163, 23.6.2007, p. 17).

(6)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 608/2014 al Consiliului din 26 mai 2014 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene (JO L 168, 7.6.2014, p. 29).

(7)  JO L 123, 12.5.2016, p. 1.

(8)  Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).

(9)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1287/2003 al Consiliului din 15 iulie 2003 privind armonizarea venitului național brut la prețurile pieței (Regulamentul VNB) (JO L 181, 19.7.2003, p. 1).

(10)  Directiva 89/130/CEE, Euratom a Consiliului din 13 februarie 1989 privind armonizarea calculării produsului național brut la prețurile pieței (JO L 49, 21.2.1989, p. 26).


ANEXĂ

Tabele de corespondență

Directiva 89/130/CEE, Euratom

Prezentul regulament

Articolul 1

Articolul 1 alineatele (1) și (3)

Articolul 2

Articolul 1 alineatul (2)

Articolul 3

Articolul 2 alineatele (1) și (2)

Articolul 4

Articolul 4

Articolul 3

Articolul 5

Articolul 2 alineatul (3)

Articolul 5

Articolul 6

Articolul 7

Articolul 6

Articolul 8

Articolul 7

Articolul 8

Articolul 9

Articolul 10

Articolul 9

Articolul 10

Articolul 11

Articolul 11


Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1287/2003

Prezentul regulament

Articolul 1

Articolul 1

Articolul 2

Articolul 2

Articolul 3

Articolul 3

Articolul 4

Articolul 4

Articolul 8

Articolul 5 alineatul (1)

Articolul 5

Articolul 5 alineatul (2)

Articolul 5 alineatul (3)

Articolul 6

Articolul 6

Articolul 7

Articolul 7

Articolul 9

Articolul 10

Articolul 8

Articolul 11