3.9.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 297/108


RECOMANDAREA COMISIEI

din 18 iunie 2019

privind proiectul de plan național integrat privind energia și clima al Regatului Unit pentru perioada 2021-2030

(2019/C 297/28)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Regulamentul (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 663/2009 și (CE) nr. 715/2009 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivelor 94/22/CE, 98/70/CE, 2009/31/CE, 2009/73/CE, 2010/31/UE, 2012/27/UE și 2013/30/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivelor 2009/119/CE și (UE) 2015/652 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (1), în special articolul 9 alineatul (2),

întrucât:

(1)

În temeiul Regulamentului (UE) 2018/1999, fiecare stat membru trebuie să prezinte Comisiei un proiect al propriului plan național integrat privind energia și clima pentru perioada 2021-2030, în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) din regulamentul menționat și cu anexa I la acesta. Primele proiecte ale planurilor integrate naționale privind energia și clima trebuiau să fie prezentate până la 31 decembrie 2018.

(2)

Regatul Unit a prezentat propriul proiect de plan național integrat privind energia și clima la 20 decembrie 2018. Prezentarea acestui proiect de plan constituie baza și prima etapă a procesului iterativ dintre Comisie și statele membre al cărui scop este finalizarea planurilor naționale integrate privind energia și clima și implementarea lor ulterioară.

(3)

În temeiul Regulamentului (UE) 2018/1999, Comisia trebuie să evalueze proiectele planurilor naționale integrate privind energia și clima. Comisia a realizat o evaluare cuprinzătoare a proiectului de plan național integrat privind energia și clima al Regatului Unit, ținând seama de elementele relevante din Regulamentul (UE) 2018/1999. Această evaluare (2) este publicată împreună cu prezenta recomandare. Recomandările de mai jos se bazează pe evaluarea respectivă.

(4)

În special, recomandările Comisiei se pot referi la: (i) nivelul de ambiție al obiectivelor, țintelor și contribuțiilor menite a permite îndeplinirea în mod colectiv a obiectivelor uniunii energetice și, în special, atingerea țintelor Uniunii pentru 2030 în domeniul energiei din surse regenerabile și al eficienței energetice, precum și la nivelul de interconectivitate a rețelelor electrice spre care tinde statul membru în cauză pentru 2030; (ii) politicile și măsurile legate de obiectivele de la nivelul statelor membre și al Uniunii, precum și la alte politici și măsuri cu o potențială relevanță transfrontalieră; (iii) orice politică și măsură suplimentară ce ar putea fi necesare în cadrul planurilor naționale integrate privind energia și clima; (iv) consecvența și interacțiunile dintre politicile și măsurile existente și cele planificate incluse în planul național integrat privind energia și clima din cadrul unei singure dimensiuni și între dimensiuni diferite ale uniunii energetice.

(5)

În procesul de elaborare a recomandărilor, Comisia a ținut seama, pe de o parte, de nevoia de a pune laolaltă anumite contribuții planificate cuantificate ale tuturor statelor membre, pentru a evalua ambiția la nivelul Uniunii și, pe de altă parte, de nevoia de a oferi statului membru în cauză timp suficient pentru a acorda atenția cuvenită recomandărilor Comisiei înaintea finalizării planului național.

(6)

Recomandările Comisiei referitoare la nivelurile de ambiție ale statelor membre în privința energiei din surse regenerabile sunt bazate pe o formulă stabilită în anexa II la Regulamentul (UE) 2018/1999, bazată pe criterii obiective.

(7)

În ceea ce privește eficiența energetică, recomandările Comisiei se bazează pe evaluarea nivelului național de ambiție prevăzut în proiectul de plan național integrat privind energia și clima, în comparație cu nivelul colectiv al eforturilor necesare pentru atingerea țintelor Uniunii, ținând seama de informațiile furnizate cu privire la anumite circumstanțe specifice la nivel național, după caz. Contribuțiile naționale finale în domeniul eficienței energetice ar trebui să reflecte potențialul de realizare a unor economii de energie eficiente din punctul de vedere al costurilor și ar trebui să fie sprijinite de o strategie de renovare a clădirilor solidă pe termen lung și de măsuri de punere în aplicare a obligației privind economiile de energie prevăzute la articolul 7 din Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului (3). De asemenea, statele membre ar trebui să demonstreze că au ținut seama în mod adecvat de principiul „eficiența energetică înainte de toate”, explicând mai ales modul în care eficiența energetică contribuie la îndeplinirea în mod eficient din punctul de vedere al costurilor a obiectivelor naționale legate de o economie cu emisii scăzute de carbon competitivă, de siguranța alimentării cu energie și de rezolvarea problemei sărăciei energetice.

(8)

Regulamentul privind guvernanța prevede că statele membre trebuie să prezinte o perspectivă de ansamblu asupra investițiilor necesare pentru îndeplinirea obiectivelor, atingerea țintelor și realizarea contribuțiilor stabilite în planul național integrat privind energia și clima, precum și o evaluare generală privind sursele investițiilor respective. Planurile naționale privind energia și clima ar trebui să asigure transparența și previzibilitatea politicilor și măsurilor naționale, pentru a se garanta siguranța investițiilor.

(9)

În paralel, ca parte a ciclului semestrului european 2018-2019, Comisia a pus un accent puternic asupra nevoilor de investiții ale statelor membre în domeniul energiei și în cel al climei. Acest accent este reflectat în Raportul de țară pentru Regatul Unit (4) pentru 2019 și în recomandarea Comisiei de Recomandare a Consiliului pentru Regatul Unit (5), ca parte a procesului semestrului european. În procesul de evaluare a planurilor naționale integrate privind energia și clima, Comisia a ținut seama de cele mai recente constatări și recomandări din cadrul semestrului european. Recomandările Comisiei sunt complementare celor mai recente recomandări specifice fiecărei țări care au fost emise în contextul semestrului european. De asemenea, statele membre ar trebui să se asigure că planurile lor naționale integrate privind energia și clima țin seama de cele mai recente recomandări specifice fiecărei țări care au fost emise în contextul semestrului european.

(10)

În plus, Regulamentul privind guvernanța prevede că fiecare stat membru trebuie să țină seama în mod corespunzător de toate recomandările Comisiei referitoare la propriul plan național integrat privind energia și clima care trebuie prezentat până la 31 decembrie 2019 și, dacă nu dă curs unei recomandări sau unei părți substanțiale a unei recomandări, statul membru în cauză trebuie să transmită și să facă publice motivele deciziei sale.

(11)

Datele raportate de statele membre în propriile planuri naționale integrate privind energia și clima și în actualizările din anii următori trebuie să fie aceleași cu datele raportate Eurostatului sau Agenției Europene de Mediu, după caz. De asemenea, utilizarea aceleiași surse și, dacă sunt disponibile, a statisticilor europene este esențială pentru calcularea situației de referință pentru modelare și proiecții. Utilizarea statisticilor europene va îmbunătăți comparabilitatea datelor și a proiecțiilor folosite în planurile naționale integrate privind energia și clima.

(12)

Toate elementele anexei I la Regulamentul (UE) 2018/1999 trebuie incluse în planul național integrat final privind energia și clima. În acest context, ar trebui să se evalueze impactul macroeconomic și, în măsura în care acest lucru este fezabil, impactul asupra sănătății, impactul asupra mediului, impactul asupra ocupării forței de muncă, impactul asupra educației și a competențelor și impactul social ale politicilor și măsurilor planificate. Publicul și alte părți interesate trebuie să participe la elaborarea planului național integrat final privind energia și clima. Acestea și alte elemente sunt descrise în detaliu în documentul de lucru al serviciilor Comisiei publicat împreună cu prezenta recomandare (6).

(13)

În planul final, Regatul Unit ar trebui să prezinte legături mai clare între politicile naționale și dimensiunile uniunii energetice, și să țină seama de interconexiunile dintre politicile și măsurile planificate în cadrul dimensiunilor referitoare la decarbonizare, la securitatea energetică și la piața internă, pe de o parte, și la cercetare, inovare și competitivitate, pe de altă parte. Exemple în acest sens sunt: principiul „eficiența energetică înainte de toate”, impactul utilizării bioenergiei asupra emisiilor contabilizate și a absorbțiilor rezultate din exploatarea terenurilor, din schimbarea destinației terenurilor și din silvicultură, precum și modul în care riscurile legate de schimbările climatice afectează aprovizionarea cu energie.

(14)

Contribuții benefice la planul național integrat final privind energia și clima ar fi: prezentarea unei analize cuprinzătoare privind poziționarea actuală a sectorului tehnologiilor cu emisii reduse de dioxid de carbon în cadrul pieței mondiale, evidențierea domeniilor cu atuuri concurențiale și provocări potențiale și specificarea unor obiective măsurabile pentru viitor și a unor politici și măsuri pentru îndeplinirea acestora, legate în mod adecvat de politica referitoare la întreprinderi și politica industrială. De asemenea, alte contribuții benefice ar putea fi luarea în considerare a rolului economiei circulare, referirea la strategiile și planurile de acțiune naționale și sporirea beneficiilor și a potențialelor efecte compensatoare ale acestora în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

(15)

Recomandările Comisiei pentru Regatul Unit sunt bazate pe evaluarea proiectului de plan național integrat privind energia și clima al Regatului Unit, care este publicată împreună cu prezenta recomandare (7),

RECOMANDĂ CA REGATUL UNIT SĂ IA MĂSURI PENTRU:

1.

A specifica mai în detaliu și a cuantifica impacturile politicilor și măsurilor suplimentare, inclusiv în afara sectorului construcțiilor și a sectorului transporturilor, în ceea ce privește atingerea țintei stabilite pentru 2030 de reducere cu 37 % față de 2005 a emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele care nu sunt cuprinse în sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii. Este vorba inclusiv despre angajamentul corespunzător asumat în temeiul Regulamentului (UE) 2018/841 al Parlamentului European și al Consiliului (8), și anume ca emisiile din exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultură să nu depășească absorbțiile, și este necesar să se aplice normele de contabilizare prevăzute.

2.

A prezenta, drept contribuție a Regatului Unit la atingerea țintei Uniunii privind sursele regenerabile de energie pentru 2030, o pondere a energiei din surse regenerabile de cel puțin 27 %, astfel cum se indică în formula din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/1999. A include în planul plan național integrat final privind energia și clima o traiectorie orientativă care să cuprindă toate punctele de referință menționate la articolul 4 litera (a) punctul 2 din Regulamentul (UE) 2018/1999 în conformitate cu ponderea menționată, dat fiind că este necesară intensificarea eforturilor în scopul atingerii acestei ținte în mod colectiv. A prezenta politici și măsuri detaliate și cuantificate care sunt conforme cu obligațiile prevăzute în Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului (9), pentru a permite realizarea acestei contribuții la timp și în mod eficient din punctul de vedere al costurilor. A spori nivelul de ambiție în sectorul încălzirii și răcirii în scopul atingerii țintei orientative incluse la articolul 23 din Directiva (UE) 2018/2001 și a spori nivelul de ambiție în scopul atingerii țintei pentru transporturi de la articolul 25 din Directiva (UE) 2018/2001. A furniza detalii suplimentare privind cadrele favorabile pentru autoconsumul de energie din surse regenerabile și comunitățile de energie din surse regenerabile, în conformitate cu articolele 21 și 22 din Directiva (UE) 2018/2001.

3.

A stabili contribuții naționale care să fie semnificativ mai ambițioase decât proiecțiile rezultate din modelarea citată în proiectul de plan național integrat privind energia și clima, dat fiind că trebuie intensificate eforturile în vederea atingerii obiectivului de eficiență energetică al Uniunii pentru 2030. A propune politici și măsuri mai ambițioase care să ducă la realizarea unor economii de energie suplimentare până în 2030. A indica politici și măsuri pentru întreaga perioadă 2021-2030. A furniza o evaluare a impactului politicilor și măsurilor planificate în materie de eficiență energetică, în special din punctul de vedere al economiilor de energie preconizate a fi realizate.

4.

A specifica măsurile de sprijinire a îndeplinirii obiectivelor din domeniul securității energetice referitoare la diversificarea surselor de energie și la reducerea dependenței energetice, inclusiv măsurile prin care se asigură flexibilitatea și aprovizionarea pe termen lung cu combustibil nuclear, prin prisma posibilei dezvoltări a capacității sale de producție de energie nucleară.

5.

A stabili obiective și ținte progresiste referitoare la integrarea pieței, în special prin prezentarea unei strategii și a unui calendar pentru realizarea de progrese în direcția unor prețuri bazate în întregime pe piață.

6.

A preciza clar obiectivele naționale și țintele de finanțare în domeniul cercetării, inovării și competitivității, în special în ceea ce privește uniunea energetică, care trebuie îndeplinite în perioada 2023-2030, astfel încât să fie imediat măsurabile și capabile să sprijine atingerea țintelor din cadrul celorlalte dimensiuni ale planului național integrat privind energia și clima. A sprijini îndeplinirea acestor obiective prin politici și măsuri adecvate și specifice, inclusiv cele care urmează a fi elaborate în cooperare cu alte state membre, cum ar fi Planul strategic european privind tehnologiile energetice.

7.

A construi pe cadrul creat prin Cooperarea în domeniul energiei în Marea Nordului în ceea ce privește schimbul de bune practici în contextul schemelor de sprijin pentru energia eoliană offshore și al potențialelor proiecte referitoare la aceasta, în scopul îndeplinirii obiectivelor uniunii energetice privind o securitate energetică, o sustenabilitate și o competitivitate sporite. În contextul deciziei sale de a părăsi Uniunea Europeană, Regatul Unit ar trebui să prevadă măsuri pentru a asigura continuarea cooperării regionale cu Irlanda în ceea ce privește pregătirea pentru situații de urgență, capacitatea de reacție în situații de urgență în domeniul energiei electrice și securitatea aprovizionării cu gaze și petrol.

8.

A-și îmbunătăți analiza referitoare la cheltuielile și la sursele investițiilor în cadrul tuturor dimensiunilor uniunii energetice – care include finanțarea adecvată la nivel național și regional și care este furnizată în prezent pentru o listă de domenii – și a o completa printr-o perspectivă de ansamblu asupra nevoilor, riscurilor și barierelor în materie de investiții.

9.

A enumera toate subvențiile energetice, inclusiv și în special în ceea ce privește combustibilii fosili, precum și acțiunile întreprinse și planurile avute în vedere pentru eliminarea lor treptată.

10.

A prezenta impacturile asupra poluării aerului în diverse scenarii, prin furnizarea informațiilor de bază și prin luarea în calcul a sinergiilor și a efectelor compensatoare.

11.

A detalia aspectele care asigură o tranziție justă și echitabilă, mai ales prin elaborarea evaluării sărăciei energetice, prin indicarea obiectivelor aferente și prin descrierea impacturilor, din punct de vedere social și din punctul de vedere al ocupării forței de muncă și al competențelor, ale politicilor, măsurilor și obiectivelor. Ar trebui să se acorde o atenție deosebită regiunilor carbonifere și mari generatoare de emisii de dioxid de carbon și modului în care vor fi afectate de tranziția energetică. A include o evaluare specifică a problemei sărăciei energetice, precum și eventuale obiective conexe sau politici ori măsuri specifice, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1999.

Adoptată la Bruxelles, 18 iunie 2019.

Pentru Comisie

Miguel ARIAS CAÑETE

Membru al Comisiei


(1)  JO L 328, 21.12.2018, p. 1.

(2)  SWD(2019) 279.

(3)  Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind eficiența energetică, de modificare a Directivelor 2009/125/CE și 2010/30/UE și de abrogare a Directivelor 2004/8/CE și 2006/32/CE (JO L 315, 14.11.2012, p. 1).

(4)  SWD(2019) 1027 final.

(5)  COM (2019) 528 final din 5 iunie 2019.

(6)  SWD(2019) 279 final.

(7)  SWD(2019) 279 final.

(8)  Regulamentul (UE) 2018/841 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 cu privire la includerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a absorbțiilor rezultate din exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultură în cadrul de politici privind clima și energia pentru 2030 și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013 și a Deciziei nr. 529/2013/UE (JO L 156, 19.6.2018, p. 1).

(9)  Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (JO L 328, 21.12.2018, p. 82).