6.9.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 230/3


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/1389 A COMISIEI

din 4 septembrie 2019

de autorizare a unor derogări de la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului și de la Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei în ceea ce privește punerea în aplicare a anumitor condiții referitoare la plata pentru înverzire pentru anul de cerere 2019 în Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia

[notificată cu numărul C(2019) 6438]

(Numai textele în limbile franceză, lituaniană, neerlandeză, polonă, portugheză și spaniolă sunt autentice)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului (1), în special articolul 69 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Titlul III capitolul 3 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 prevede o plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (denumită în continuare „plata pentru înverzire”). Printre aceste practici se numără diversificarea culturilor și zonele de interes ecologic. În capitolul 3 din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei (2) sunt prevăzute norme suplimentare privind practicile respective.

(2)

În conformitate cu articolul 44 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, în scopul diversificării culturilor, terenurile lăsate în pârloagă sunt considerate culturi distincte față de iarbă sau alte furaje erbacee. Acest lucru implică faptul că terenul care a fost folosit pentru pășunat sau pentru recoltare în scopuri de producție nu poate fi considerat teren lăsat în pârloagă.

(3)

În temeiul articolului 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, terenurile lăsate în pârloagă pot fi calificate drept zonă de interes ecologic în sensul articolului 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, cu condiția să nu existe nicio producție agricolă pe terenurile respective.

(4)

În temeiul articolului 45 alineatul (9) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal pot fi calificate ca zone de interes ecologic în sensul articolului 46 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, cu condiția ca acestea să fi fost stabilite prin semănarea unui amestec de specii de cultură și cu condiția să fie îndeplinite condițiile prevăzute la articolul 46 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. Statele membre trebuie să stabilească lista amestecurilor de specii de cultură care urmează să fie utilizate și trebuie să stabilească, la nivel național, regional, subregional sau de fermă, perioada în care trebuie să existe zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal declarate zone de interes ecologic. Perioada respectivă nu poate fi mai mică de opt săptămâni. În plus, zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal nu includ zonele acoperite de culturi de iarnă semănate toamna în mod normal în vederea recoltării sau a pășunatului.

(5)

Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia au decis că zonele cu terenuri lăsate în pârloagă care îndeplinesc criteriile stabilite la articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 și zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal în conformitate cu articolul 45 alineatul (9) din regulamentul menționat pot fi considerate zone de interes ecologic în conformitate cu articolul 46 alineatul (2) primul paragraf literele (a) și (i) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

(6)

Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia au informat Comisia că seceta extremă cu care s-au confruntat în primăvară și vară a avut efecte cumulative în detrimentul activității agricole, afectând producția de vegetație folosită pentru hrana animalelor, în special pășunile și pajiștile.

(7)

Ca urmare a secetei extreme, sectorul creșterii animalelor s-a confruntat cu o penurie de furaje și nu a putut să-și formeze rezerve. Aceste evenimente au creat îngrijorări, în special din cauza creșterii costurilor ca urmare a producției scăzute, ceea ce reprezintă un risc pentru viabilitatea exploatațiilor în cauză.

(8)

Pentru a permite fermierilor din zonele afectate să folosească la maximum zonele disponibile pentru a-și hrăni animalele, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia au solicitat autorizarea de a deroga de la anumite condiții legate de plata pentru înverzire în ceea ce privește terenurile lăsate în pârloagă care au fost declarate ca îndeplinind cerințele referitoare la diversificarea culturilor sau la zonele de interes ecologic în conformitate cu articolul 44 alineatul (4) și, respectiv, cu articolul 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

(9)

Din aceleași motive, Belgia, Franța, Lituania și Polonia au solicitat autorizarea de a deroga de la anumite condiții legate de plata pentru înverzire în ceea ce privește zonele acoperite de culturi vegetale sau de strat vegetal care au fost declarate ca îndeplinind cerințele referitoare la zonele de interes ecologic în conformitate cu articolul 46 alineatul (2) primul paragraf litera (i) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

(10)

De altfel, unii fermieri din Franța, Lituania și Polonia nu au reușit să semene culturi secundare sau strat vegetal la momentul potrivit, din cauza condițiilor meteorologice extreme, care au făcut ca solul să nu fie în starea potrivită pentru lucrările pregătitoare. Așadar, fără o scurtare a perioadei în care trebuie să existe zonele cu culturi secundare, va fi dificilă punerea în aplicare a planurilor de cultivare ale fermierilor, în special în cazurile în care fermierii plănuiesc să semene ulterior culturi de iarnă. După trecerea momentului optim, fermierii riscă să fie obligați să semene culturi de iarnă în condiții proaste, periclitând astfel producția viitoare a culturilor în cauză.

(11)

Având în vedere severitatea secetei din 2019 în zonele afectate și consecințele ei, este adecvat să se prevadă derogări de la articolul 44 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 în ceea ce privește terenurile lăsate în pârloagă în scopul diversificării culturilor, de la articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 în ceea ce privește terenurile lăsate pârloagă pentru calificarea ca zone de interes ecologic în temeiul articolului 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 și de la articolul 45 alineatul (9) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 în ceea ce privește zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal pentru calificarea ca zone de interes ecologic în temeiul articolului 46 alineatul (2) primul paragraf litera (i) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

(12)

Cu toate acestea, pentru a îndeplini cerințele prevăzute la articolul 69 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, prezenta decizie ar trebui să prevadă derogări de la obligațiile referitoare la diversificarea culturilor și la zonele de interes ecologic numai în măsura și pentru perioada în care acest lucru este strict necesar. Din acest motiv, derogările prevăzute în prezenta decizie ar trebui să fie aplicabile fermierilor stabiliți în zonele recunoscute în mod oficial de autoritățile competente din statele membre în cauză ca fiind afectate de seceta respectivă, care a dus la o penurie semnificativă de resurse furajere. De asemenea, ar trebui prevăzute condiții suplimentare care să vizeze derogarea.

(13)

Ținând seama de disponibilitatea altor instrumente și de caracteristicile specifice ale zonelor afectate, precum și de sistemele agricole existente și de utilizarea terenurilor, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia ar trebui să aibă posibilitatea de a decide care dintre aceste derogări se aplică în zonele afectate și în ce măsură, cu condiția respectării condițiilor prevăzute în prezenta decizie. Atunci când decid cu privire la aplicarea derogărilor în zonele afectate, statele membre respective ar trebui să țină cont în mod adecvat de obiectivele practicilor agricole benefice pentru climă și mediu și, în special, de necesitatea unei protecții suficiente a calității solului, a calității resurselor naturale și a biodiversității, în special în perioadele cele mai sensibile pentru înflorire și păsările cuibăritoare.

(14)

Pentru a se asigura că derogările autorizate prin prezenta decizie sunt eficace, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia ar trebui să își adopte deciziile în termen de 14 zile de la data notificării prezentei decizii și ar trebui să informeze Comisia cu privire la deciziile lor în termen de șapte zile de la data adoptării respectivei decizii.

(15)

Pentru a permite Comisiei să monitorizeze aplicarea corectă a normelor relevante și impactul derogărilor, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia ar trebui să furnizeze informații cu privire la numărul de hectare acoperit, în vederea evaluării impactului derogărilor asupra obiectivelor de mediu privind diversificarea și zonele de interes ecologic stabilite prin Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. Informațiile respective ar trebui să fie puse la dispoziția Comisiei până la 15 decembrie 2019 utilizând instrumentele de gestionare existente. Până la aceeași dată, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia ar trebui să ofere Comisiei o evaluare a impactului derogării asupra mediului, biodiversității și a obiectivelor climatice legate zonele de interes ecologic, de zonele acoperite de culturi secundare și de diversificarea culturilor, și, dacă este cazul, o descriere a măsurilor de atenuare a oricărui impact negativ identificat.

(16)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt în conformitate cu avizul Comitetului privind plățile directe,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Domeniul de aplicare al derogărilor

(1)   Prin derogare de la articolul 44 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia pot decide, pentru anul de cerere 2019, ca terenurile lăsate în pârloagă să fie considerate o cultură distinctă, chiar dacă terenurile în cauză au fost folosite pentru pășunat sau recoltare în scopuri de producție.

(2)   Prin derogare de la articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia pot decide, pentru anul de cerere 2019, ca terenurile lăsate în pârloagă să fie considerate zone de interes ecologic în temeiul articolului 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, chiar dacă terenurile în cauză au fost folosite pentru pășunat sau recoltare în scopuri de producție.

(3)   Prin derogare de la articolul 45 alineatul (9) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, pentru anul de cerere 2019, Belgia, Franța, Lituania și Polonia pot decide oricare dintre următoarele, pentru calificarea ca zone de interes ecologic în conformitate cu articolul 46 alineatul (2) primul paragraf litera (i) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013:

(a)

că zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal pot fi stabilite fără semănarea unui amestec de specii de cultură, cu condiția ca speciile semănate să fie iarbă sau alte furaje erbacee;

(b)

că zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal pot include zone acoperite de culturi de iarnă semănate toamna în mod normal în vederea recoltării de furaje sau a pășunatului.

(4)   Prin derogare de la alineatul 45 alineatul (9) al doilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, Franța, Lituania și Polonia pot scurta, pentru anul de cerere 2019, perioada minimă obligatorie în care trebuie să existe zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal în conformitate cu dispoziția respectivă, cu condiția semănării ulterioare a unei culturi de iarnă.

Articolul 2

Zone vizate de derogări

Deciziile menționate la articolul 1 se aplică doar zonelor în care se află efectivele de animale afectate sau, în cazul articolului 1 alineatul (4), doar zonelor în care solul nu a fost în starea potrivită la momentul relevant pentru lucrările pregătitoare anterioare semănării, făcând imposibilă respectarea articolului 45 alineatul (9) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, și care sunt recunoscute în mod oficial de autoritățile competente din Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia ca fiind afectate în 2019 de secetă extremă.

Articolul 3

Termen-limită

Deciziile menționate la articolul 1 se adoptă în termen de 14 zile de la data notificării prezentei decizii.

Articolul 4

Notificare

(1)   În termen de șapte zile de la data la care au fost luate deciziile menționate la articolul 1, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia notifică Comisiei:

(a)

zonele recunoscute oficial de autoritățile competente ca fiind afectate în 2019 de seceta extremă;

(b)

deciziile adoptate în temeiul articolului 1, inclusiv natura derogărilor aplicate la nivelul NUTS 3 și justificarea utilizării derogărilor în zonele în cauză.

(2)   Până cel târziu la 15 decembrie 2019, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia notifică Comisiei numărul de exploatații care au utilizat derogările prevăzute la articolul 1 și numărul de hectare al zonelor în care s-au aplicat derogările prevăzute la articolul 1. Informațiile respective se furnizează la nivelul NUTS 3. Până la aceeași dată, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia prezintă Comisiei o evaluare a impactului derogării asupra mediului, biodiversității și a obiectivelor climatice legate de zonele de interes ecologic, de zonele acoperite de culturi secundare și de diversificarea culturilor, și, dacă este cazul, o descriere a măsurilor de atenuare a oricărui impact negativ identificat.

Articolul 5

Destinatari

Prezenta decizie se adresează Regatului Belgiei, Regatului Spaniei, Republicii Franceze, Republicii Lituania, Republicii Polone și Republicii Portugheze.

Adoptată la Bruxelles, 4 septembrie 2019.

Pentru Comisie

Phil HOGAN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 608.

(2)  Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de modificare a anexei X la regulamentul menționat (JO L 181, 20.6.2014, p. 1).