20.12.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 428/34


DECIZIA COMISIEI

din 16 decembrie 2019

privind reînnoirea mandatului grupului de experți al Comisiei intitulat „Platforma pentru bună guvernanță fiscală, planificare fiscală agresivă și dublă impunere”

(2019/C 428/08)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

întrucât:

(1)

În comunicarea din 6 decembrie 2012 (1), Comisia a prezentat un plan de acțiune în vederea consolidării luptei împotriva fraudei fiscale și a evaziunii fiscale. Comunicarea a fost însoțită de două recomandări, una privind planificarea fiscală agresivă (2), iar cealaltă privind măsurile menite să încurajeze țările terțe să aplice standarde minime de bună guvernanță fiscală (3).

(2)

Prin Decizia C(2013) 2236 a Comisiei (4), s-a creat Platforma pentru bună guvernanță fiscală, planificare fiscală agresivă și dublă impunere (denumită în continuare „platforma”), un grup de experți al Comisiei, pentru a evalua progresele înregistrate cu privire la o serie de măsuri, inclusiv planul de acțiune din 2012 privind frauda și evaziunea fiscală, precum și punerea în aplicare a celor două recomandări. În comunicarea privind dubla impunere pe piața unică (5), Comisia a concluzionat că va examina posibilele beneficii ale înființării unui forum UE privind dubla impunere. Dat fiind că dubla neimpunere și dubla impunere sunt adesea legate una de cealaltă, s-a considerat oportun ca în cadrul platformei să se abordeze și dubla impunere, ceea ce se întâmplă încă și în prezent.

(3)

Prin Decizia C(2015) 4095 a Comisiei (6), platforma a fost instituită din nou, iar Decizia C(2013) 2236 a fost abrogată. Decizia C(2015) 4095 a încetat să se aplice la 17 iunie 2019.

(4)

Parlamentul European (7) și Consiliul Uniunii Europene (8) au cerut să se depună eforturi continue în combaterea fraudei fiscale și a evitării obligațiilor fiscale. Activitatea Comisiei TAXE a Parlamentului European, instituită la începutul anului 2015, fiind urmată imediat de Comisia specială TAX2, „Comisia de anchetă pentru examinarea pretinsei încălcări a normelor de drept sau a administrării defectuoase în aplicarea dreptului Uniunii în legătură cu spălarea de bani, evitarea sarcinilor fiscale și evaziunea fiscală”, și în final de comisia TAX3, a dus la concluzia că trebuie continuate eforturile de combatere a impozitării inechitabile și ineficiente și că trebuie luate inițiative suplimentare în ceea ce privește buna guvernanță fiscală și transparența fiscală.

(5)

Platforma a fost un instrument eficient pentru creșterea transparenței procesului de elaborare a politicilor fiscale, încurajând și facilitând totodată dialogul constructiv dintre Comisie și diferitele părți interesate din domeniul fiscal, precum și dialogul numai între diferitele părți interesate din domeniul fiscal. Comisia trebuie să se bazeze pe expertiza specialiștilor și a părților interesate. Platforma s-a dovedit a fi o sursă valoroasă a acestui tip de expertiză în domeniul fiscal.

(6)

Comisia este partener în cadrul Inițiativei fiscale de la Addis Abeba, un parteneriat între mai multe părți interesate, inițiat în 2015, care vizează consolidarea mobilizării veniturilor interne în țările în curs de dezvoltare pentru ca acestea să își finanțeze agenda de dezvoltare și să își îndeplinească obiectivele de dezvoltare durabilă până în 2030. Platforma ar trebui să furnizeze în continuare consultanță și asistență Comisiei în activitatea pe care o desfășoară pe baza Inițiativei fiscale de la Addis Abeba.

(7)

Impozitarea echitabilă și eficientă, ca prioritate politică a Comisiei, a condus la numeroase inițiative juridice, precum și la chestiuni în materie de ajutoare de stat și la instrumente juridice neobligatorii. La 18 martie 2015, Comisia a adoptat un pachet privind transparența fiscală (9). La 17 iunie 2015 (10), Comisia a adoptat o comunicare privind crearea unui sistem echitabil și eficient de impozitare a societăților din Uniunea Europeană (planul de acțiune din 2015), în care a raportat cu privire la punerea în aplicare a recomandărilor din 2012, cu contribuții din partea platformei. În această comunicare, Comisia a anunțat că mandatul platformei va fi prelungit, că aria de competențe va fi extinsă și că metodele de lucru vor fi îmbunătățite.

(8)

La 28 ianuarie 2016, Comisia a adoptat Comunicarea privind o strategie externă pentru impozitarea eficace (11), în vederea promovării bunei guvernanțe fiscale la nivel global. Comunicarea a identificat noi domenii de acțiune pentru platformă, în special în ceea ce privește agenda fiscală și de dezvoltare a Uniunii, precum și coordonarea listelor naționale ale jurisdicțiilor necooperante. În această privință, lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale (12) rămâne încă un instrument fundamental pentru aplicarea bunei guvernanțe fiscale la nivel global.

(9)

Astfel cum se indică în orientările politice pentru perioada 2019-2024 prezentate în iulie 2019 (13), o impozitare echitabilă și eficientă va rămâne o prioritate majoră a Comisiei.

(10)

Având în vedere utilitatea dovedită a platformei ca forum care a avut și continuă să aibă un impact semnificativ prin contribuția pe care o aduce la dezvoltarea transparenței fiscale și a unei agende fiscale echitabile, este oportun să i se reînnoiască mandatul.

(11)

Rolul platformei este să furnizeze consiliere și asistență Comisiei. În cadrul său ar urma de asemenea să se promoveze dialogul, schimbul de experiență și cunoștințe de specialitate, precum și schimbul de opinii între toate părțile interesate.

(12)

Platforma trebuie să fie prezidată de un reprezentant al Comisiei și să fie compusă din reprezentanți ai autorităților fiscale ale statelor membre, ai organizațiilor antreprenoriale sau ale societății civile, precum și din profesioniști din domeniul fiscal.

(13)

Trebuie stabilite reguli privind dezvăluirea de informații de către membrii platformei.

(14)

Datele cu caracter personal trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul (CE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (14).

(15)

Pentru a asigura continuitatea activității platformei, este necesar ca prezenta decizie să se aplice retroactiv.

(16)

Este oportun să se stabilească o perioadă de aplicare a prezentei decizii. Comisia va examina în timp util oportunitatea unei prelungiri,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiect

Se reînnoiește mandatul grupului de experți intitulat „Platforma pentru bună guvernanță fiscală, planificare fiscală agresivă și dublă impunere” (denumită în continuare „platforma”).

Articolul 2

Sarcini

Sarcinile platformei sunt de a furniza consiliere și asistență Comisiei în domeniul bunei guvernanțe fiscale, al planificării fiscale agresive și al dublei impuneri, promovând totodată un dialog care să permită schimbul de experiență și cunoștințe de specialitate, precum și exprimarea punctelor de vedere ale tuturor părților interesate. Sarcinile principale ale platformei sunt:

(a)

să furnizeze Comisiei informații relevante pentru identificarea priorităților în domenii precum buna guvernanță fiscală, planificarea fiscală agresivă și dubla impunere;

(b)

să consilieze Comisia cu privire la mijloacele și instrumentele adecvate pentru realizarea de progrese în aceste domenii;

(c)

să încurajeze schimbul de opinii între întreprinderi, societatea civilă și experții autorităților fiscale naționale privind aspectele referitoare la buna guvernanță fiscală, la planificarea fiscală agresivă și la dubla impunere;

(d)

să discute aspecte practice semnalate de autoritățile fiscale, de întreprinderi, de societatea civilă și de profesioniștii din domeniul fiscal și să propună modalități posibile de abordare mai eficientă a problemelor actuale legate de dubla impunere, care afectează buna funcționare a pieței interne;

(e)

să consilieze și să asiste Comisia în activitatea sa curentă, pe baza inițiativei fiscale de la Addis Abeba.

În sensul prezentei decizii, „buna guvernanță fiscală” se referă la transparență, la schimbul de informații și la concurența fiscală echitabilă.

Articolul 3

Consultare

Comisia poate consulta platforma în ceea ce privește orice chestiune referitoare la buna guvernanță fiscală, planificarea fiscală agresivă și dubla impunere, precum și măsurile ulterioare planului de acțiune din 2015.

Articolul 4

Membri

(1)   Grupul este format din maximum 43 de membri.

(2)   Membrii platformei sunt:

(a)

autoritățile fiscale ale statelor membre [denumite în continuare „membri de tip D”, astfel cum se prevede la articolul 7 alineatul (2) litera (d) din Decizia C(2016) 3301 final a Comisiei] (15);

(b)

până la cincisprezece organizații antreprenoriale, ale societății civile și ale profesioniștilor din domeniul fiscal cu competențe în domeniile menționate la articolul 2 [denumite în continuare „membri de tip C”, astfel cum se prevede la articolul 7 alineatul (2) litera (c) din regulile orizontale].

(3)   Membrii de tip D sunt reprezentați doar de funcționari publici sau de angajați ai statului. Autoritățile fiscale din fiecare stat membru nominalizează câte un reprezentant din rândul funcționarilor responsabili cu fiscalitatea transfrontalieră, cu accent pe combaterea planificării fiscale agresive.

(4)   Membrii de tip C sunt numiți și participă la lucrările platformei sau ale subgrupurilor sale numai dacă sunt înregistrați în registrul de transparență creat în comun de către Parlamentul European și Comisie.

(5)   În cazul în care un membru de tip C este suspendat sau eliminat din registrul de transparență, Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală (DG TAXUD) îl suspendă din cadrul platformei pe durata în care înregistrarea sa în registrul de transparență nu este restabilită. În timpul suspendării sau al eliminării, membrul respectiv nu este invitat să participe la nicio reuniune a grupului și nu primește niciun document. Dacă după șase luni de la suspendare sau de la eliminarea din registrul de transparență nu se restabilește înregistrarea membrului respectiv, DG TAXUD îl exclude din platformă. Orice astfel de modificare a calității de membru se înscrie în Registrul grupurilor de experți ai Comisiei și al altor entități similare (denumit în continuare „registrul grupurilor de experți”) (16).

(6)   Membrii de tip C își desemnează reprezentanții permanenți și supleanții în cadrul platformei sau al subgrupurilor și au responsabilitatea de a se asigura că reprezentanții lor asigură un nivel ridicat de expertiză.

Articolul 5

Procesul de selecție

(1)   Selecția membrilor de tip C ai platformei se efectuează prin intermediul unor cereri publice de candidaturi. În acest scop, DG TAXUD utilizează procedura standard de cerere de candidaturi pentru selectarea membrilor platformei, astfel cum se prevede în anexa 2 la regulile orizontale. DG TAXUD se poate îndepărta de această procedură sau o poate completa în cazul în care acest lucru se justifică prin cerințe specifice, în conformitate cu regulile orizontale.

(2)   Cererea de candidaturi se publică în Registrul grupurilor de experți. În plus, cererea de candidaturi poate fi publicată și prin alte mijloace, inclusiv pe site-uri web specializate (17). Cererea de candidaturi precizează clar criteriile de selecție, incluzând expertiza necesară și interesele care trebuie reprezentate (18) în legătură cu activitatea care urmează să fie desfășurată. Termenul minim pentru candidaturi este de patru săptămâni.

(3)   Atunci când răspund la cererea de candidaturi, organizațiile desemnează un reprezentant și un supleant, respectând aceleași condiții la desemnarea amândurora. Supleantul înlocuiește automat un reprezentant absent sau indisponibil. DG TAXUD poate refuza desemnarea unui reprezentant sau a unui supleant de către o organizație dacă este de părere că această desemnare este inadecvată, fundamentându-și poziția din perspectiva cerințelor specificate în decizia de instituire a platformei și/sau în cererea de candidaturi. În astfel de cazuri, organizația respectivă este invitată să nominalizeze un alt reprezentant sau un alt supleant.

(4)   Membrii grupului sunt numiți de către directorul general al DG TAXUD din rândul specialiștilor competenți în domeniile menționate la articolul 2, care au răspuns la cererea de candidaturi. La selectarea membrilor platformei din partea organizațiilor specializate, DG TAXUD urmărește să asigure, în măsura posibilului, cunoștințe de specialitate optime, un echilibru geografic, precum și o reprezentare echilibrată a know-how-ului și a competențelor relevante în domeniile de interes menționate la articolele 2 și 3, ținând seama de sarcinile specifice ale grupului de experți, de cunoștințele de specialitate necesare și de răspunsul primit în urma cererii de candidaturi.

(5)   Mandatul membrilor este de 2,5 ani. Ei rămân în funcție până la înlocuire sau până la finalul mandatului. Mandatul membrilor poate fi reînnoit.

(6)   Pentru a asigura continuitatea și buna funcționare a grupului, DG TAXUD stabilește o listă de rezervă a candidaților eligibili care să poată fi desemnați ca înlocuitori. DG GROW solicită consimțământul candidaților înainte de a-i trece pe lista de rezervă.

(7)   Membrii de tip C sau reprezentanții acestora nu mai sunt invitați să participe la reuniunile platformei și pot fi înlocuiți sau excluși pe durata rămasă a mandatului, în oricare din cazurile de mai jos:

(a)

dacă membrul de tip C sau reprezentantul său nu mai este în măsură să contribuie în mod eficace la lucrările platformei;

(b)

dacă, în opinia DG TAXUD, membrul de tip C sau reprezentantul său nu respectă condițiile prevăzute la articolul 339 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene;

(c)

dacă un membru de tip C sau reprezentantul său demisionează.

În cazul în care un membru de tip C sau reprezentantul său este înlocuit sau exclus, directorul general pentru impozitare și uniune vamală poate, după caz, să desemneze, de pe lista de rezervă menționată la alineatul (6), o organizație care să-i ia locul sau să solicite unei organizații să desemneze un alt reprezentant sau un alt supleant.

Articolul 6

Președinte

Platforma este prezidată de directorul general pentru impozitare și uniune vamală sau de un reprezentant al acestuia.

Articolul 7

Funcționare

(1)   Platforma acționează la cererea DG TAXUD, în conformitate cu regulile orizontale.

(2)   Reuniunile platformei și ale subgrupurilor sale vor avea loc în principiu la unul dintre sediile Comisiei.

(3)   Platforma și subgrupurile sale pot organiza reuniuni comune cu alte grupuri de experți cu privire la chestiuni de interes comun.

(4)   DG TAXUD asigură serviciile de secretariat. La reuniunile platformei și ale subgrupurilor sale pot participa funcționari din alte departamente ale Comisiei care sunt interesați de aceste activități.

(5)   Cu acordul DG TAXUD, platforma poate decide, cu majoritatea simplă a membrilor săi, ca deliberările să fie publice.

(6)   Procesele-verbale ale discuțiilor pe marginea fiecărui punct de pe ordinea de zi și ale avizelor emise de platformă trebuie să fie concludente și complete. Procesele-verbale se întocmesc de secretariat, sub responsabilitatea președintelui.

(7)   Platforma își adoptă prin consens avizele, recomandările și rapoartele.

Articolul 8

Subgrupuri

(1)   Pentru a facilita funcționarea eficientă a platformei, DG TAXUD poate înființa un subgrup alcătuit exclusiv din reprezentanți la nivelul instituțiilor de stat (autoritățile fiscale din statele membre) și un alt subgrup alcătuit exclusiv din reprezentanți ai sectorului neguvernamental (organizații antreprenoriale, ale societății civile și ale profesioniștilor din domeniul fiscal).

(2)   DG TAXUD poate înființa și alte subgrupuri pentru examinarea unor aspecte specifice, pe baza unui mandat definit de către aceasta. Subgrupurile se desființează de îndată ce și-au îndeplinit mandatul. Membrii subgrupurilor care nu sunt și membri ai platformei sunt selectați printr-o cerere publică de candidaturi, în conformitate cu articolul 5 și cu regulile orizontale (19).

(3)   Fiecare subgrup își desfășoară activitatea în conformitate cu regulile orizontale și raportează platformei.

Articolul 9

Experții invitați

DG TAXUD poate invita experți care dețin cunoștințe de specialitate cu privire la un anumit subiect de pe ordinea de zi, pentru a participa, ad-hoc, la activitățile platformei sau ale subgrupurilor sale.

Articolul 10

Relația cu Parlamentul European

În ceea ce privește informațiile care trebuie transmise Parlamentului European și participarea experților Parlamentului European la reuniunile platformei, se aplică punctul 15 și anexele I și II la Acordul-cadru privind relațiile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană (20).

Articolul 11

Observatori

(1)   Persoanelor fizice, organizațiilor și altor entități publice în afara autorităților statelor membre li se poate acorda statutul de observator, în conformitate cu regulile orizontale, pe baza unei invitații directe.

(2)   Organizațiile și entitățile publice care au primit statutul de observator își desemnează reprezentanții.

(3)   Observatorii și reprezentanții acestora pot fi autorizați de președinte să participe la discuțiile grupului și să furnizeze cunoștințe de specialitate. Aceștia nu participă însă la formularea recomandărilor sau a avizelor platformei.

Articolul 12

Regulamentul de procedură

La propunerea și cu acordul DG TAXUD, platforma își adoptă regulamentul de procedură cu majoritatea simplă a membrilor, pe baza regulamentului de procedură standard pentru grupurile de experți, în conformitate cu regulile orizontale.

Articolul 13

Secretul profesional și gestionarea informațiilor clasificate

Membrii platformei și ai subgrupurilor și reprezentanții acestora, precum și experții și observatorii invitați, respectă obligația privind secretul profesional, care, în temeiul tratatelor și al normelor de aplicare a acestora, se aplică tuturor membrilor instituțiilor și personalului acestora, precum și normele de securitate ale Comisiei privind protecția informațiilor clasificate ale Uniunii, prevăzute în Deciziile (UE, Euratom) 2015/443 (21) și (UE, Euratom) 2015/444 (22) ale Comisiei. Dacă nu se respectă aceste obligații, Comisia poate lua toate măsurile care se impun.

Articolul 14

Transparență

(1)   Platforma și subgrupurile sale se înregistrează în registrul grupurilor de experți.

(2)   În ceea ce privește componența platformei, în registrul grupurilor de experți se publică următoarele date:

(a)

numele organizațiilor membre; interesul reprezentat se divulgă;

(b)

numele observatorilor;

(c)

numele autorităților statelor membre (23).

(3)   DG TAXUD publică toate documentele relevante ale platformei și ale subgrupurilor aferente, inclusiv ordinile de zi, procesele-verbale și contribuțiile participanților, fie în registrul grupurilor de experți, fie printr-un link din registru către un site web specializat care conține informațiile respective. Accesul la acest site web nu este condiționat de înregistrarea ca utilizator sau de alte restricții. În special, ordinea de zi și alte documente de referință relevante se publică în timp util înainte de reuniune, iar procesele-verbale se publică fără întârziere după reuniune.

(4)   Se permit excepții de la publicare numai dacă se consideră că divulgarea unui document ar putea submina protecția unui interes public sau privat, astfel cum se menționează la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (24).

Articolul 15

Protecția datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal pot fi prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725.

Articolul 16

Cheltuieli de reuniune

(1)   Participanții la activitățile platformei și ale subgrupurilor sale nu sunt remunerați pentru serviciile oferite.

(2)   Cheltuielile de deplasare și de ședere ale participanților la activitățile platformei și ale subgrupurilor sale se decontează de către Comisie, în conformitate cu dispozițiile în vigoare în cadrul Comisiei. Pentru membrii de tip C și D, Comisia decontează cheltuielile de deplasare și de ședere, în conformitate cu dispozițiile în vigoare în cadrul Comisiei. Pentru organizațiile desemnate ca observatori, nu se fac deconturi în niciun caz. Experților invitați li se decontează cheltuielile de deplasare și de ședere.

(3)   Cheltuielile în conformitate cu alineatul (2) se decontează în limitele creditelor disponibile alocate în cadrul procedurii anuale de alocare a resurselor.

Articolul 17

Aplicabilitate

Prezenta decizie se aplică de la 17 iunie 2019 până la 16 iunie 2024.

Adoptată la Bruxelles, 16 decembrie 2019.

Pentru Comisie

Paolo GENTILONI

Membru al Comisiei


(1)  COM(2012) 722 final.

(2)  C(2012) 8806 final.

(3)  C(2012) 8805 final.

(4)  Decizia C(2013) 2236 din 23 aprilie 2013 a Comisiei privind instituirea unui grup de experți al Comisiei, cu denumirea Platforma pentru bună guvernanță fiscală, planificare fiscală agresivă și dublă impunere.

(5)  COM(2011) 712 final.

(6)  Decizia C(2015) 4095 a Comisiei din 17 iunie 2015 de instituire a unui grup de experți al Comisiei „Platforma pentru bună guvernanță fiscală, planificare fiscală agresivă și dublă impunere” și de înlocuire a Deciziei C(2013) 2236.

(7)  Rezoluția Parlamentului European din 25 martie 2015 privind raportarea fiscală anuală.

(8)  Reuniunea Consiliului Ecofin din 9.12.2014, reuniunea Consiliului European din 18.12.2014.

(9)  Comunicare privind transparența fiscală în scopul combaterii evaziunii fiscale licite și ilicite [COM(2015) 136 final], care a condus la modificarea Directivei 2011/16/UE prin Directiva (UE) 2015/2376 a Consiliului în ceea ce privește schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal (JO L 332, 18.12.2015, p. 1), care privește deciziile cu aplicare transfrontalieră și la acordurile de preț în avans, prin Directiva (UE) 2016/881 a Consiliului în ceea ce privește schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal (JO L 146, 3.6.2016, p. 8), care privește rapoartele pentru fiecare țară în parte, și prin Directiva (UE) 2018/822 a Consiliului din 25 mai 2018 în ceea ce privește schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal cu privire la modalitățile transfrontaliere care fac obiectul raportării (JO L 139, 5.6.2018, p. 1).

(10)  COM(2015) 302 final.

(11)  COM(2016) 24 final.

(12)  https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/eu-list-of-non-cooperative-jurisdictions

(13)  https://ec.europa.eu/commission/interim_ro#political-guidelines

(14)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

(15)  Decizia C(2016) 3301 final a Comisiei din 30.5.2016 de instituire a unor reguli orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei (denumite în continuare „reguli orizontale”).

(16)  https://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?Lang=RO

(17)  https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/company-tax/tax-good-governance/platform-tax-good-governance_en

(18)  Acest lucru este relevant doar pentru organizațiile membre.

(19)  A se vedea articolul 10 și articolul 14 alineatul (2) din regulile orizontale.

(20)  JO L 304, 20.11.2010, p. 47.

(21)  Decizia (UE, Euratom) 2015/443 a Comisiei din 13 martie 2015 privind securitatea în cadrul Comisiei (JO L 72, 17.3.2015, p. 41).

(22)  Decizia (UE, Euratom) 2015/444 a Comisiei din 13 martie 2015 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate (JO L 72, 17.3.2015, p. 53).

(23)  În conformitate cu regulile orizontale, nu este obligatoriu să se publice numele autorităților statelor membre. Denumirile administrațiilor specifice ale acestor țări, cărora le aparțin experții care participă de obicei la reuniuni, pot fi publicate în registrul grupurilor de experți. A se vedea articolul 23 alineatul (1) litera (b) din regulile orizontale.

(24)  Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei (JO L 145, 31.5.2001, p. 43). Scopul acestor excepții este de a proteja securitatea publică, afacerile militare, relațiile internaționale, politica financiară, monetară sau economică, viața privată și integritatea persoanelor, interesele comerciale, procedurile judiciare și consultanța juridică, anchetele/inspecțiile/auditurile și procesul decizional al instituției.