5.11.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 274/1


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2018/1637 AL COMISIEI

din 13 iulie 2018

de completare a Regulamentului (UE) 2016/1011 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru procedurile și caracteristicile funcției de supraveghere

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2016/1011 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 privind indicii utilizați ca indici de referință în cadrul instrumentelor financiare și al contractelor financiare sau pentru a măsura performanțele fondurilor de investiții și de modificare a Directivelor 2008/48/CE și 2014/17/UE și a Regulamentului (UE) nr. 596/2014 (1), în special articolul 5 alineatul (5),

întrucât:

(1)

Articolul 5 din Regulamentul (UE) 2016/1011 prevede că administratorii de indici de referință instituie o funcție de supraveghere permanentă și efectivă care ar trebui să fie îndeplinită de un comitet separat sau de alte mecanisme adecvate de guvernanță.

(2)

Administratorii dispun de puterea discreționară de a concepe cea mai adecvată funcție de supraveghere a indicilor de referință pe care îi furnizează astfel încât să îndeplinească cerințele de la articolul 5 din Regulamentul (UE) 2016/1011. Prezentul regulament stabilește o listă neexhaustivă a mecanismelor adecvate de guvernanță.

(3)

Încredințarea funcției de supraveghere către părți interesate externe poate însemna un aport de cunoștințe de specialitate valoroase, iar participarea acestora poate crește eficacitatea funcției de supraveghere. În cadrul acestei funcții de supraveghere pot apărea însă conflicte de interese generate fie de interesele contradictorii ale membrilor respectivi, fie de relațiile dintre membrii funcției de supraveghere și clienții lor sau alte părți interesate. Pentru a limita astfel de conflicte de interese, ar trebui ca la supravegherea indicilor de referință critici să participe, în măsura posibilului, membri independenți care nu sunt implicați în conflicte de interese, deoarece acești indici sunt importanți pentru integritatea pieței, stabilitatea financiară, consumatori, economia reală și finanțarea gospodăriilor și întreprinderilor din statele membre. În cazurile în care prezentul regulament nu impune prezența unor membri independenți, administratorii ar trebui să adopte alte proceduri pentru soluționarea potențialelor conflicte de interese, cum ar fi excluderea unor membri de la anumite discuții sau retragerea drepturilor de vot ale anumitor membri.

(4)

Persoanele care sunt direct implicate în furnizarea indicelui de referință pot participa, fără a avea drept de vot, la reuniunile funcției de supraveghere deoarece pot oferi informații utile cu privire la activitatea administratorului. Statutul lor de membri fără drept de vot este adecvat pentru a garanta faptul că administratorul nu are o influență necuvenită asupra deciziilor funcției de supraveghere.

(5)

Funcția de supraveghere poate cuprinde mai multe comitete cu competențe specifice și dedicate pentru diferiți indici de referință sau familii de indici de referință ori poate include mai multe funcții care îndeplinesc sarcini diferite, atunci când persoanele care dispun de cunoștințele de specialitate necesare nu pot face parte toate dintr-un singur comitet, de exemplu atunci când acestea se află în regiuni geografice diferite. Aceste funcții de supraveghere necesită numirea unei singure persoane fizice sau a unui comitet care să asigure conducerea funcției de supraveghere și să își asume responsabilitatea interacțiunilor cu organul de conducere al administratorului și cu autoritatea competentă, pentru a facilita centralizarea supravegherii.

(6)

Pentru unii indici de referință semnificativi mai puțin utilizați și mai puțin vulnerabili, este posibil ca o singură persoană fizică să îndeplinească funcția de supraveghere, în cazul în care persoana fizică respectivă poate consacra suficient timp supravegherii indicilor de referință în cauză. În cazul în care funcția de supraveghere este asumată de o persoană fizică, aceasta este scutită de anumite proceduri care nu se pot aplica decât în cazul unui comitet. Având în vedere gradul ridicat de utilizare a indicilor de referință critici și riscurile pe care le pot genera în anumite cazuri, indicii de referință critici nu ar trebui să fie supravegheați de o persoană fizică.

(7)

Pentru a îndeplini responsabilitățile asociate funcției de supraveghere, membrii trebuie să aibă cunoștințe de specialitate atât cu privire la procesul de furnizare a indicelui de referință, cât și cu privire la piața subiacentă pe care indicele de referință urmărește să o măsoare. Aceste cunoștințe de specialitate pot fi obținute de la utilizatorii și contribuitorii activi de pe piețe sau de la furnizorii de date reglementate. O funcție de supraveghere poate beneficia de cunoștințele de specialitate ale contribuitorilor, atât timp cât se iau măsuri adecvate pentru a se asigura absența conflictelor de interese și atât timp cât utilizatorii au un interes în a se asigura că indicele de referință este solid. Prin urmare, este oportun ca utilizatorii și contribuitorii să fie considerați drept membri pentru astfel de indici de referință.

(8)

Funcția de supraveghere este un instrument esențial pentru gestionarea conflictelor de interese la nivelul administratorului, iar pentru a se asigura integritatea acestei funcții, ar trebui ca persoanelor care au fost sancționate pentru încălcări ale normelor privind serviciile financiare, în special pentru manipulare sau tentativă de manipulare în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (2), să li se interzică să devină membri ai unei funcții de supraveghere.

(9)

Părțile interesate externe pot avea un interes în indicele de referință dacă acesta este utilizat pe scară largă pe piețele lor, părțile putând, în acest caz, pune la dispoziție cunoștințe de specialitate suplimentare. Administratorii pot institui proceduri care să le permită să participe în calitate de observatori la funcția de supraveghere.

(10)

Comitetele independente nu pot fi complet separate de organizația administratorului, întrucât deciziile finale cu privire la activitățile administratorului revin organului de conducere, iar un comitet separat ar putea lua decizii fără să aprecieze pe deplin impactul potențial negativ al deciziilor respective asupra activităților administratorului. O funcție de supraveghere integrată în organizația administratorului sau în cea a societății-mamă a grupului de care aparține acesta este, prin urmare, cel mai bine plasată pentru a contesta deciziile administratorului cu privire la indicii de referință pe care îi furnizează.

(11)

Pentru ca organul de supraveghere să își îndeplinească funcțiile care i-au fost atribuite prin Regulamentul (UE) 2016/1011, este important ca acesta să aibă capacitatea de a evalua pe deplin și de a contesta deciziile organului de conducere al administratorului și ca, în caz de dezacord, deliberările funcției de supraveghere în această privință să fie consemnate.

(12)

În vederea asigurării funcționării fără impedimente a funcției de supraveghere, sunt necesare proceduri privind criteriile de selecție a membrilor și observatorilor, privind gestionarea conflictelor de interese și, în cazul în care funcția de supraveghere este asigurată de un comitet, proceduri care să acopere soluționarea litigiilor. Este posibil să existe și alte proceduri corespunzătoare funcției de supraveghere pentru anumite tipuri de indici de referință sau de administratori care nu sunt prevăzute în prezentul regulament, dar care sunt necesare și adecvate pentru guvernanța corectă a indicilor de referință în cauză. Administratorii pot, prin urmare, să introducă proceduri alternative, cu condiția ca procedurile respective să asigure un nivel de supraveghere adecvat.

(13)

Prezentul regulament se bazează pe proiectul de standarde tehnice de reglementare înaintat Comisiei de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).

(14)

ESMA a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectele de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor instituit prin articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 (3).

(15)

Administratorilor ar trebui să li se acorde suficient timp pentru a asigura conformitatea cu cerințele prezentului regulament. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să se aplice după două luni de la intrarea sa în vigoare,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Componența funcției de supraveghere

(1)   Structura și componența funcției de supraveghere sunt proporționale cu structura de proprietate și de control a administratorului și, ca regulă generală, sunt determinate în conformitate cu unul sau mai multe dintre mecanismele adecvate de guvernanță enumerate în anexa la prezentul regulament. Administratorii pun la dispoziția autorităților competente o justificare pentru orice abatere de la aceste mecanisme.

(2)   În cazul în care indicele de referință este un indice de referință critic, funcția de supraveghere este îndeplinită de un comitet compus din cel puțin doi membri independenți. Membrii independenți sunt persoane fizice care fac parte din funcția de supraveghere și care nu sunt direct afiliate administratorului în alt fel decât prin participarea lor la funcția de supraveghere și nu au niciun conflict de interese, în special la nivelul indicelui de referință relevant.

(3)   Funcția de supraveghere este compusă din membri care dețin, împreună, competențele și cunoștințele de specialitate corespunzătoare pentru supravegherea furnizării unui anumit indice de referință și pentru responsabilitățile pe care funcția de supraveghere trebuie să le îndeplinească. Membrii funcției de supraveghere dispun de o cunoaștere adecvată a pieței sau a realității economice subiacente pe care indicele de referință urmărește să o măsoare.

(4)   Administratorii indicilor de referință bazați pe date reglementate numesc în calitate de membri ai funcției de supraveghere reprezentanți ai entităților enumerate în definiția indicilor de referință bazați pe date reglementate de la articolul 3 alineatul (1) punctul 24 litera (a) din Regulamentul (UE) 2016/1011 și, după caz, reprezentanți ai entităților care furnizează valorile nete ale activelor fondurilor de investiții pentru determinarea indicilor de referință bazați pe date reglementate. Administratorii pun la dispoziția autorităților competente o justificare pentru orice excludere a unor reprezentanți ai acestor entități.

(5)   În cazul în care un indice de referință se bazează pe contribuții, iar reprezentanții contribuitorilor sau ai entităților supravegheate care utilizează indicele de referință respectiv sunt membri ai funcției de supraveghere, administratorul se asigură că numărul membrilor care au conflicte de interese nu echivalează cu o majoritate simplă și nici nu o depășește. De asemenea, înainte de numirea membrilor, administratorii identifică și iau în considerare conflictele care decurg din relațiile dintre membrii potențiali și alte părți interesate externe, în special conflictele care decurg dintr-un potențial interes la nivelul indicilor de referință relevanți.

(6)   Persoanele direct implicate în furnizarea indicelui de referință care pot fi membri ai funcției de supraveghere nu au drept de vot. Reprezentanții organului de conducere nu sunt nici membri, nici observatori, însă pot fi invitați să ia parte la reuniunile funcției de supraveghere fără a avea drept de vot.

(7)   Persoanele care au făcut obiectul unei sancțiuni de natură administrativă sau penală legate de serviciile financiare, în special legate de manipulare sau de o tentativă de manipulare în sensul Regulamentului (UE) nr. 596/2014, nu pot fi membri ai funcției de supraveghere.

Articolul 2

Caracteristicile și poziționarea funcției de supraveghere

(1)   Funcția de supraveghere constituie parte integrantă din structura organizațională a administratorului sau a societății-mamă a grupului de care aparține acesta, dar este separată de organul de conducere și de alte funcții de guvernanță ale administratorului indicelui de referință.

(2)   Funcția de supraveghere evaluează și, dacă este necesar, contestă deciziile organului de conducere al administratorului în ceea ce privește furnizarea indicilor de referință pentru a asigura îndeplinirea cerințelor prevăzute în Regulamentul (UE) 2016/1011. Fără a aduce atingere articolului 5 alineatul (3) punctul (i) din Regulamentul (UE) 2016/1011, funcția de supraveghere adresează toate recomandările privind supravegherea indicilor de referință organului de conducere.

(3)   În cazul în care funcția de supraveghere află că organul de conducere a acționat sau intenționează să acționeze în mod contrar oricăreia dintre recomandările sau deciziile funcției de supraveghere, aceasta consemnează acest fapt în mod clar în procesulverbal al următoarei sale reuniuni sau în evidența deciziilor sale, în cazul în care funcția de supraveghere a fost instituită în conformitate cu al treilea mecanism de guvernanță care figurează în anexa la prezentul regulament.

Articolul 3

Procedurile care reglementează funcția de supraveghere

(1)   O funcție de supraveghere dispune de proceduri referitoare la cel puțin următoarele domenii:

(a)

mandatul său, frecvența reuniunilor sale periodice, consemnarea proceselor-verbale ale reuniunilor și a deciziilor luate și schimbul periodic de informații cu organul de conducere al administratorului;

(b)

criteriile de selecție a membrilor săi, inclusiv criteriile de evaluare a cunoștințelor de specialitate și a competențelor potențialilor membri și de determinare a capacității acestora de a îndeplini condițiile necesare legate de timpul pe care îl pot consacra funcției de supraveghere. Aceste criterii iau în considerare, în special, rolul membrilor potențiali în orice altă funcție de supraveghere;

(c)

criteriile de selecție a observatorilor cărora li se poate permite să participe la o reuniune a funcției de supraveghere;

(d)

alegerea, numirea sau destituirea și înlocuirea membrilor săi;

(e)

după caz, criteriile de alegere a persoanei sau a comitetului responsabil cu orientarea și coordonarea generală a funcției de supraveghere și care trebuie să servească drept punct de contact pentru organul de conducere al administratorului și pentru autoritatea competentă, în conformitate cu mecanismele de guvernanță adecvate funcțiilor de supraveghere alcătuite din mai multe comitete, astfel cum figurează în anexă;

(f)

publicarea principalelor informații referitoare la membrii săi, precum și a oricărei declarații de conflicte de interese și a oricărei măsuri adoptate pentru atenuarea acestor conflicte;

(g)

suspendarea drepturilor de vot ale membrilor externi în cazul acelor decizii care ar avea un impact direct asupra activității organizațiilor pe care le reprezintă;

(h)

impunerea obligației ca membrii să comunice orice conflict de interese înainte de discutarea unui punct de pe ordinea de zi în cadrul reuniunilor funcției de supraveghere și consemnarea conflictului de interese respectiv în procesul-verbal al reuniunii;

(i)

excluderea unor membri de la anumite discuții în legătură cu care au un conflict de interese și consemnarea acestei excluderi în procesul-verbal al reuniunii;

(j)

accesul funcției de supraveghere la toate documentele necesare pentru îndeplinirea sarcinilor care îi revin;

(k)

gestionarea litigiilor în cadrul funcției de supraveghere;

(l)

măsurile care trebuie luate în cazul încălcării codului de conduită;

(m)

notificarea adresată autorității competente cu privire la orice suspiciune de abatere din partea contribuitorilor sau a administratorului și a oricăror date de intrare anormale sau suspecte;

(n)

prevenirea divulgării neadecvate a informațiilor confidențiale sau sensibile primite, prezentate sau discutate de către funcția de supraveghere.

(2)   În cazul în care funcția de supraveghere este exercitată de o persoană fizică:

(a)

literele (e), (g), (i) și (k) de la alineatul (1) nu se aplică;

(b)

administratorul numește ca supleant un organism adecvat sau o persoană fizică adecvată, pentru a se asigura că sarcinile funcției de supraveghere pot fi îndeplinite în mod coerent în cazul în care persoana responsabilă cu funcția de supraveghere este absentă.

Articolul 4

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 25 ianuarie 2019.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 13 iulie 2018.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 171, 29.6.2016, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei (JO L 173, 12.6.2014, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).


ANEXĂ

Listă neexhaustivă a mecanismelor de guvernanță adecvate

1.

Un comitet de supraveghere independent compus, în mod echilibrat, din reprezentați ai părților interesate, și anume entitățile supravegheate care utilizează indicele de referință, contribuitorii la indicii de referință și alte părți interesate externe, cum ar fi operatorii de infrastructuri de piață și alte surse de date de intrare, precum și din membri independenți și membri ai personalului administratorului care nu sunt direct implicați în furnizarea indicilor de referință relevanți, nici în orice altă activitate conexă;

2.

în cazul în care administratorul nu este deținut sau controlat în întregime de către contribuitorii la indicele de referință în cauză sau de către entitățile supravegheate care îl folosesc și nu există alte conflicte de interese la nivelul funcției de supraveghere, un comitet de supraveghere este compus din:

(a)

cel puțin două persoane implicate în furnizarea indicilor de referință relevanți, fără drept de vot;

(b)

cel puțin doi membri ai personalului care reprezintă alte componente ale organizației administratorului care nu sunt direct implicate nici în furnizarea indicilor de referință relevanți, nici în orice altă activitate conexă; sau

(c)

în cazul în care astfel de membri ai personalului nu sunt disponibili, cel puțin doi membri independenți;

3.

în cazul în care un indice de referință nu este critic, iar complexitatea, gradul de utilizare sau vulnerabilitatea acestui indice nu denotă contrariul, o persoană fizică care este membru al personalului administratorului sau orice altă persoană fizică ale cărei servicii sunt puse la dispoziția administratorului ori se află sub controlul administratorului, care nu este implicată direct în furnizarea indicilor de referință relevanți și nu are niciun conflict de interese, în special conflicte de interese care decurg dintr-un potențial interes în ceea ce privește nivelul indicelui de referință;

4.

o funcție de supraveghere alcătuită din mai multe comitete, fiecare dintre acestea fiind responsabil cu supravegherea unui indice de referință, a unui tip de indici de referință sau a unei familii de indici de referință, cu condiția ca o singură persoană sau un singur comitet să fie desemnat(ă) ca având responsabilitatea orientării și coordonării generale a funcției de supraveghere, precum și a interacțiunii cu organul de conducere al administratorului indicelui de referință și cu autoritatea competentă;

5.

o funcție de supraveghere alcătuită din mai multe comitete, fiecare dintre acestea îndeplinind un subansamblu de responsabilități și sarcini de supraveghere, cu condiția ca o singură persoană sau un singur comitet să fie desemnat(ă) ca având responsabilitatea orientării și coordonării generale a funcției de supraveghere, precum și a interacțiunii cu organul de conducere al administratorului indicelui de referință și cu autoritatea competentă.