17.8.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 208/1


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2018/1145 AL COMISIEI

din 7 iunie 2018

de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2017/891 în ceea ce privește organizațiile de producători din sectorul fructelor și legumelor

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 37,

întrucât:

(1)

Regulamentul delegat (UE) 2017/891 al Comisiei (2) completează Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate. Regulamentul (UE) 2017/2393 al Parlamentului European și al Consiliului (3) a modificat Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 în special în ceea ce privește ajutoarele acordate organizațiilor de producători din sectorul fructelor și legumelor. Așadar, Regulamentul delegat (UE) 2017/891 ar trebui să reflecte modificările dispozițiilor relevante din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(2)

Ar trebui actualizate dispozițiile referitoare la asistența financiară națională în sectorul fructelor și legumelor.

(3)

Este necesară clarificarea dispozițiilor referitoare la cazurile în care membrilor producători ai unei organizații de producători ar trebui să li se permită să vândă un anumit procentaj din propriile produse în afara organizației de producători dacă organizația de producători autorizează acest lucru în propriul statut și dacă acest lucru este în conformitate cu termenii și condițiile statului membru. Trebuie precizat pragul pentru vânzările efectuate în afara organizației de producători.

(4)

Măsurile noi referitoare la îndrumarea profesională între organizațiile de producători și la realimentarea fondurilor mutuale în cadrul programelor operaționale ar trebui să fie eligibile pentru asistența financiară din partea Uniunii.

(5)

Statele membre pot continua să acorde asistență financiară națională din bugetul național organizațiilor de producători din regiunile Uniunii în care gradul de organizare este deosebit de scăzut. Prin urmare, pentru a se evita distorsionarea pieței interne a Uniunii, ar trebui să se prevadă condițiile în care se poate acorda asistență financiară națională în sectorul fructelor și legumelor, precum și metoda de calculare a gradului de organizare menționat la articolul 34 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(6)

Este necesară clarificarea dispozițiilor referitoare la eligibilitatea pentru asistența financiară din partea Uniunii a anumitor investiții.

(7)

Acțiunile eligibile și ineligibile legate de promovare și comunicare, inclusiv acțiunile și activitățile care vizează diversificarea și consolidarea piețelor fructelor și legumelor, indiferent dacă pentru prevenirea unei crize sau într-o perioadă de criză, trebuie clarificate în ceea ce privește eligibilitatea acțiunilor și a activităților pentru asistența financiară din partea Uniunii.

(8)

Ar trebui simplificate dispozițiile privind rapoartele anuale referitoare la organizațiile de producători, la asociațiile de organizații de producători, inclusiv la asociațiile transnaționale de organizații de producători, și la grupurile de producători, precum și la fondurile operaționale, programele operaționale și planurile de recunoaștere. Este necesar ca dispozițiile respective să permită Comisiei să monitorizeze sectorul în mod corespunzător.

(9)

Prin urmare, Regulamentul delegat (UE) 2017/891 ar trebui modificat în consecință.

(10)

Ar trebui să se stabilească dispoziții tranzitorii pentru a se asigura o tranziție fără probleme de la cerințele, măsurile și acțiunile existente prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2017/891 la noile cerințe prevăzute în prezentul regulament.

(11)

Prezentul regulament ar trebui să se aplice de la aceeași dată ca Regulamentul (UE) 2017/2393. Totuși, dispozițiile referitoare la asistența financiară națională, indicatori și monitorizare ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2019, pentru a se acorda statelor membre și operatorilor economici timp pentru adaptarea la noile norme.

(12)

Condițiile pentru aplicarea noilor măsuri și acțiuni eligibile pentru asistența financiară din partea Uniunii prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 ar trebui să se aplice de la data aplicării modificărilor regulamentului respectiv introduse prin Regulamentul (UE) 2017/2393, pentru a se asigura stabilitatea piețelor pentru organizațiile de producători și membrii acestora, în special deoarece măsurile respective vizează în principal gestionarea și prevenirea crizelor, și pentru a le permite respectivelor organizații să beneficieze pe deplin de noile măsuri. Pentru ca așteptările legitime să fie protejate, organizațiile de producători pot alege să continue aplicarea programelor operaționale în desfășurare în temeiul normelor aplicabile la momentul aprobării programelor sau să își modifice programele operaționale pentru a beneficia de noile măsuri și acțiuni eligibile pentru asistența financiară din partea Uniunii, prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1308/2013,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificări aduse Regulamentului delegat (UE) 2017/891

Regulamentul delegat (UE) 2017/891 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 2 litera (e) se înlocuiește cu următorul text:

„(e)

«asociație transnațională de organizații de producători» înseamnă orice asociație de organizații de producători în cadrul căreia cel puțin una dintre organizațiile sau asociațiile asociate se află într-un stat membru diferit de cel în care se află sediul social al asociației;”.

2.

Articolul 12 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 12

Comercializarea producției în afara organizației de producători

(1)   Dacă organizația de producători autorizează în propriul statut o astfel de acțiune și aceasta este în conformitate cu termenii și condițiile stabilite de statul membru și de organizația de producători, membrii producători:

(a)

pot vinde produsele direct sau în afara propriilor exploatații către consumatori pentru nevoile lor personale;

(b)

pot comercializa, ei înșiși sau prin intermediul altei organizații de producători desemnate de propria organizație de producători, cantități de produse care, ca volum sau valoare, reprezintă cantități mici în raport cu volumul sau valoarea producției comercializabile a organizației lor;

(c)

pot comercializa, ei înșiși sau prin intermediul unei alte organizații de producători desemnate de propria organizație de producători, produse care, din cauza caracteristicilor lor sau din cauza producției limitate ca volum sau ca valoare a membrilor producători, nu fac în mod normal obiectul activităților comerciale ale organizației de producători.

(2)   Partea producției pe care membrii producători o comercializează în afara organizației de producători în conformitate cu alineatul (1) nu depășește, ca volum sau ca valoare, 25 % din producția comercializabilă a fiecărui membru producător.

Totuși, statele membre pot stabili, pentru producția pe care membrii producători o pot comercializa în afara organizației de producători, un procentaj mai scăzut decât cel prevăzut la primul paragraf. Statele membre pot majora procentajul respectiv până la 40 % în cazul produselor vizate de Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (*1) sau în cazul în care membrii producători își comercializează producția prin intermediul unei alte organizații de producători desemnate de propria lor organizație de producători.

(*1)  Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 (JO L 189, 20.7.2007, p. 1).”"

3.

La articolul 22, alineatul (10) se înlocuiește cu următorul text:

„(10)   În cazul diminuării producției din cauza unui dezastru natural, a unui fenomen meteorologic, a unei boli a animalelor sau plantelor sau a unei infestări cu dăunători, poate fi inclusă în valoarea producției comercializate orice despăgubire primită din partea asiguratorului, date fiind cauzele menționate, în temeiul acțiunilor de asigurare a recoltelor vizate de secțiunea 7 din capitolul III sau al acțiunilor echivalente gestionate de organizația de producători sau de membrii producători ai acesteia.”

4.

La articolul 30, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Organizațiile de producători sau asociațiile de organizații de producători cărora li s-a acordat sprijinul prevăzut la articolul 27 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 sau la articolul 19 din Regulamentul (UE) nr. 702/2014 al Comisiei (*2) pot implementa un program operațional în aceeași perioadă, cu condiția ca statul membru în cauză să se asigure că beneficiarii primesc sprijin pentru orice acțiune doar în cadrul unei singure scheme.

(*2)  Regulamentul (UE) nr. 702/2014 al Comisiei din 25 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale ca fiind compatibile cu piața internă, în aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (JO L 193, 1.7.2014, p. 1).”"

5.

La articolul 31 alineatul (6) primul paragraf, prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„Investițiile, inclusiv cele în temeiul unor contracte de leasing, pot fi finanțate prin fondul operațional printr-o singură sumă sau în tranșe care au fost aprobate în programul operațional.”

6.

În titlul II capitolul III, secțiunea 3 se înlocuiește cu următorul text:

Secțiunea 3

Sprijin legat de fondurile mutuale

Articolul 40

Sprijin legat de fondurile mutuale

(1)   „Statele membre adoptă dispoziții detaliate referitoare la sprijinul pentru costul administrativ generat de constituirea unor fonduri mutuale și de realimentarea fondurilor mutuale, sprijin menționat la articolul 33 alineatul (3) primul paragraf litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(2)   Sprijinul pentru costul administrativ generat de constituirea unor fonduri mutuale menționat la alineatul (1) cuprinde atât asistența financiară din partea Uniunii, cât și contribuția organizației de producători. Cuantumul total al sprijinului respectiv nu depășește 5 %, 4 % sau 2 % din contribuția organizației de producători la fondul mutual în primul, al doilea și, respectiv, al treilea an de funcționare a acestuia.

(3)   O organizație de producători poate primi o singură dată sprijinul pentru costul administrativ generat de constituirea unor fonduri mutuale menționat la alineatul (1) și doar în primii trei ani de funcționare a fondului mutual. Dacă o organizație de producători solicită sprijinul respectiv doar în al doilea sau în al treilea an de funcționare a fondurilor mutuale, sprijinul este de 4 % sau de 2 % din contribuția organizației de producători la fondul mutual din al doilea și, respectiv, din al treilea an de funcționare a acestuia.

(4)   Statele membre pot stabili plafoane pentru cuantumurile care pot fi primite de o organizație de producători ca sprijin legat de fondurile mutuale.”

7.

În titlul II capitolul III, se adaugă următoarea secțiune 8:

Secțiunea 8

Sprijin legat de îndrumarea profesională

Articolul 51a

Implementarea măsurilor de îndrumare profesională

(1)   În scopul aplicării articolului 33 alineatul (3) litera (i) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, sunt eligibile pentru sprijin următoarele măsuri de îndrumare profesională:

(a)

schimburile de bune practici legate de măsurile de prevenire și gestionare a crizelor menționate la articolul 33 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, menite a ajuta organizațiile de producători recunoscute, grupurile de producători recunoscute sau producătorii individuali recunoscuți să beneficieze de experiența acumulată în ceea ce privește aplicarea măsurilor de prevenire și gestionare a crizelor;

(b)

promovarea înființării de noi organizații de producători, a fuzionării unora existente sau sprijinirea unor producători individuali în scopul aderării la o organizație de producători existentă;

(c)

crearea de oportunități de colaborare în rețea pentru furnizorii și beneficiarii de îndrumare profesională, pentru consolidarea, în special, a canalelor de comercializare ca mijloc de prevenire și gestionare a crizelor.

(2)   Furnizorul de îndrumare profesională este asociația de organizații de producători sau organizația de producători. Furnizorul de îndrumare profesională este beneficiarul sprijinului pentru măsurile de îndrumare profesională.

(3)   Beneficiarul îndrumării profesionale este o organizație de producători recunoscută sau un grup de producători care se află în regiuni cu un grad de organizare mai mic de 20 % în cei trei ani consecutivi care precedă implementarea programului operațional.

Producătorii individuali, care nu sunt membri ai unei organizații de producători sau ai unor asociații de organizații de producători, pot fi beneficiari de îndrumare profesională chiar dacă se află în regiuni cu un grad de organizare mai mare de 20 %.

(4)   Cheltuielile legate de îndrumarea profesională fac parte din măsurile de prevenire și gestionare a crizelor cuprinse în programul operațional menționate la articolul 33 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

Costurile eligibile legate de îndrumarea profesională sunt enumerate în anexa III la prezentul regulament.

Toate costurile specificate în anexa III sunt plătite furnizorului de îndrumare profesională.

(5)   Măsurile de îndrumare profesională nu se externalizează.”

8.

Articolul 52 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 52

Condițiile de acordare a asistenței financiare naționale

(1)   În scopul aplicării articolului 35 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, gradul de organizare a producătorilor dintr-o regiune a unui stat membru se calculează pe baza valorii fructelor și legumelor produse în regiunea în cauză și comercializate de:

(a)

organizațiile de producători recunoscute și asociațiile de organizații de producători recunoscute și

(b)

grupurile de producători recunoscute în conformitate cu articolul 125e din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 sau organizațiile de producători și grupurile de producători recunoscute în conformitate cu articolul 27 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013.

În scopul calculării, valoarea stabilită astfel cum se menționează la primul paragraf se împarte la valoarea totală a fructelor și legumelor produse în regiunea respectivă.

(2)   Valoarea fructelor și legumelor produse în regiunea în cauză și comercializate de organizațiile, asociațiile și grupurile menționate la alineatul (1) primul paragraf literele (a) și (b) include doar produsele pentru care sunt recunoscute respectivele organizații, asociații și grupuri. Articolul 22 se aplică mutatis mutandis.

Pentru calcularea valorii totale a fructelor și legumelor produse în regiunea respectivă, se aplică mutatis mutandis metoda prevăzută în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 138/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (*3).

(3)   Doar fructele și legumele produse în regiunea menționată la alineatul (4) beneficiază de asistență financiară națională.

(4)   Statele membre definesc regiunile ca părți distincte ale teritoriilor lor, potrivit unor criterii obiective și nediscriminatorii, precum caracteristicile lor agronomice și economice și potențialul lor regional în materie de agricultură/fructe și legume sau structura lor instituțională sau administrativă, pentru care sunt disponibile datele necesare pentru calcularea gradului de organizare menționat la alineatul (1).

Regiunile definite de un stat membru nu se modifică timp de cel puțin cinci ani, cu excepția cazului în care o astfel de modificare este justificată în mod obiectiv, mai ales prin motive care nu se leagă de calcularea gradului de organizare a producătorilor în regiunea sau regiunile în cauză.

(5)   Înaintea acordării asistenței financiare naționale, statele membre notifică Comisiei atât lista cu regiunea/regiunile care îndeplinește/îndeplinesc criteriile menționate la articolul 35 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, cât și cuantumul asistenței financiare naționale care urmează a fi acordată organizațiilor de producători din regiunea respectivă/regiunile respective.

Statele membre notifică Comisiei orice modificare a regiunii/regiunilor care îndeplinește/îndeplinesc criteriile menționate la articolul 35 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(*3)  Regulamentul (CE) nr. 138/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 decembrie 2003 privind conturile economice pentru agricultură în cadrul Comunității (JO L 33, 5.2.2004, p. 1).”"

9.

Articolul 56 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 56

Indicatori

(1)   Programele operaționale și strategiile naționale fac obiectul monitorizării și evaluării în vederea măsurării progreselor realizate în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor stabilite în programele operaționale, precum și a eficienței lor și a eficacității în raport cu respectivele obiective.

(2)   Progresele, eficacitatea și eficiența menționate la alineatul (1) sunt evaluate pe întregul parcurs al implementării programului operațional, pe baza indicatorilor prevăzuți în secțiunea 4 a anexei II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/892, referitori la acțiunile și măsurile implementate pe durata desfășurării programelor operaționale de organizațiile de producători recunoscute, de asociațiile de organizații de producători recunoscute, de asociațiile transnaționale de organizații de producători recunoscute și de grupurile de producători recunoscute.”

10.

Articolul 57 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (2), litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

furnizează informații în scopul îndeplinirii cerințelor privind raportarea.”;

(b)

alineatul (3) se modifică după cum urmează:

(i)

al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Exercițiul de evaluare examinează progresele realizate în raport cu obiectivele generale ale programului, pe baza indicatorilor prevăzuți în secțiunea 4 a anexei II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/892”;

(ii)

ultimul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Raportul de evaluare se atașează la raportul anual corespunzător menționat la articolul 21 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/892.”

11.

Anexele II, III și V se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Dispoziții tranzitorii

Fără a se aduce atingere articolului 34 din Regulamentul delegat (UE) 2017/891, un program operațional aprobat în temeiul Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei (4) sau al Regulamentului delegat (UE) 2017/891 înaintea datei de 20 ianuarie 2018 continuă să funcționeze în condițiile aplicabile înaintea datei de 1 ianuarie 2018 până la încheierea sa.

Totuși, la solicitarea unei organizații de producători sau a unei asociații de organizații de producători, statele membre pot aproba modificări ale unui program operațional aprobat în temeiul Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 sau al Regulamentului delegat (UE) 2017/891 înaintea datei de 20 ianuarie 2018. Modificările respective trebuie să fie în conformitate cu cerințele prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2017/2393, în Regulamentul delegat (UE) 2017/891, astfel cum a fost modificat prin articolul 1 din prezentul regulament, și în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/892, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1146 (5).

Articolul 3

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2018.

Totuși, articolul 1 alineatele (8), (9) și (10) și punctul 3 din anexă se aplică de la 1 ianuarie 2019.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 7 iunie 2018.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(2)  Regulamentul delegat (UE) 2017/891 al Comisiei din 13 martie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate, de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sancțiunile care trebuie aplicate în sectoarele menționate și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei (JO L 138, 25.5.2017, p. 4).

(3)  Regulamentul (UE) 2017/2393 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 decembrie 2017 de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), (UE) nr. 1306/2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune, (UE) nr. 1307/2013 de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune, (UE) nr. 1308/2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și (UE) nr. 652/2014 de stabilire a unor dispoziții pentru gestionarea cheltuielilor privind lanțul alimentar, sănătatea și bunăstarea animalelor, precum și sănătatea plantelor și materialul de reproducere a plantelor (JO L 350, 29.12.2017, p. 15).

(4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate (JO L 157, 15.6.2011, p. 1).

(5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1146 al Comisiei din 7 iunie 2018 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/892 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate și a Regulamentului (CE) nr. 606/2009 de stabilire a anumitor norme de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în privința categoriilor de produse viticole, a practicilor oenologice și a restricțiilor care se aplică acestora (a se vedea pagina 9 din prezentul Jurnal Oficial).


ANEXĂ

Anexele la Regulamentul delegat (UE) 2017/891 se modifică după cum urmează:

1.

Anexa II se modifică după cum urmează:

(a)

punctul 20 se înlocuiește după cum urmează:

„20.

Măsurile externalizate de organizația de producători sau de asociația de organizații de producători în afara Uniunii, cu excepția cazului în care o promovare se realizează în afara Uniunii în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/892.”;

(b)

se introduce următorul punct 21:

„21.

Creditul la export legat de acțiuni și activități care vizează diversificarea și consolidarea piețelor fructelor și legumelor, indiferent dacă în scop preventiv sau într-o perioadă de criză.”

2.

În anexa III, se introduc următoarele puncte 12, 13 și 14:

„12.

Costurile legate de îndrumarea profesională ca parte a măsurilor din programul operațional referitoare la prevenirea și gestionarea crizelor.

Costurile eligibile în cadrul acestei măsuri sunt:

(a)

costurile aferente organizării și furnizării îndrumării profesionale și

(b)

costurile aferente deplasărilor, cazării și diurnei furnizorului de îndrumare profesională.

13.

Costurile legate de negocierea și de implementarea și gestionarea protocoalelor fitosanitare cu țările terțe pe teritoriul Uniunii, dacă respectivele costuri sunt suportate de organizația de producători sau de asociațiile de organizații de producători ca parte a măsurilor de prevenire și gestionare a crizelor menționate la articolul 33 alineatul (3) literele (a) și (c) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, cu excepția rambursării cheltuielilor țărilor terțe.

14.

Costurile legate de măsurile de promovare și comunicare menționate la articolul 14 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/892. Costurile eligibile în cadrul acestor măsuri sunt cele legate de organizarea evenimentelor de promovare și de informare și de participarea la aceste evenimente, inclusiv de activitățile în domeniul relațiilor publice și de campaniile de promovare și informare, și pot lua forma participării la evenimente, târguri și expoziții de importanță națională, internațională și europeană. Costurile legate de serviciile de consultanță tehnică sunt eligibile dacă sunt necesare pentru organizarea acestor evenimente sau participarea la aceste evenimente ori pentru campaniile de promovare și informare.”

3.

Anexa V se înlocuiește cu următorul text:

„ANEXA V

Informațiile care trebuie incluse în rapoartele anuale ale statelor membre, menționate la articolul 54 litera (b)

Toate informațiile trebuie să vizeze anul calendaristic la care se referă raportul. Rapoartele conțin informații privind controalele efectuate și sancțiunile administrative aplicate în contextul respectiv. În ceea ce privește informațiile care variază pe parcursul anului, rapoartele anuale ar trebui să reflecte situația de la data de 31 decembrie a anului vizat de raportare.

PARTEA A – INFORMAȚII PENTRU GESTIONAREA PIEȚEI

1.

Informații administrative:

(a)

modificări ale legislației naționale adoptate în scopul punerii în aplicare a dispozițiilor din titlul I capitolul II secțiunea 3 și din titlul II capitolul III secțiunile 1, 2 și 3 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013;

(b)

modificări legate de strategia națională destinată programelor operaționale sustenabile aplicabilă programelor operaționale.

2.

Informații legate de organizațiile de producători, de asociațiile de organizații de producători, de asociațiile transnaționale de organizații de producători și de grupurile de producători:

(a)

numărul total al organizațiilor de producători recunoscute/suspendate, al asociațiilor de organizații de producători recunoscute/suspendate, al asociațiilor transnaționale de organizații de producători recunoscute/suspendate și al grupurilor de producători recunoscute/suspendate. În plus:

(i)

în cazul asociațiilor de organizații de producători: numărul organizațiilor de producători membre;

(ii)

în cazul asociațiilor transnaționale de organizații de producători: numărul organizațiilor de producători membre și statele membre în care își au sediul social aceste organizații membre;

(b)

numărul total al organizațiilor de producători, al asociațiilor de organizații de producători, al asociațiilor transnaționale de organizații de producători și al grupurilor de producători cărora le-a fost retrasă recunoașterea. În plus, în cazul asociațiilor transnaționale de organizații de producători: numărul organizațiilor membre și statele membre în care își au sediul social aceste organizații membre;

(c)

numărul total al fuziunilor între organizații (cu diferențiere între numărul total, numărul organizațiilor noi și noile numere de identificare);

(d)

numărul membrilor (total și cu diferențiere între persoane juridice, persoane fizice și producători de fructe și legume);

(e)

numărul total al organizațiilor/grupurilor cu un program operațional/plan de recunoaștere (cu diferențiere între cele recunoscute, cele suspendate și cele care au făcut obiectul unei fuziuni);

(f)

partea producției care constă în produse destinate pieței produselor proaspete (cu indicarea valorii și a volumului produselor);

(g)

partea producției care constă în produse destinate prelucrării (cu indicarea valorii și a volumului produselor);

(h)

suprafața cultivată cu fructe și legume.

3.

Informații privind cheltuielile:

(a)

cheltuieli legate de organizațiile de producători, asociațiile de organizații de producători și asociațiile transnaționale de organizații de producători (cu diferențiere între fondul operațional, fondul operațional final și asistența financiară națională);

(b)

totalul cheltuielilor efective aferente programelor operaționale în ceea ce privește organizațiile de producători, asociațiile de organizații de producători și asociațiile transnaționale de organizații de producători (cu diferențiere între acțiunile și măsurile legate de obiectivele lor);

(c)

cheltuielile totale efective ale grupurilor de producători;

(d)

retragerile, cu diferențiere între categoriile de produse [volumul, cheltuielile totale, cuantumul asistenței financiare din partea UE și destinațiile (distribuire gratuită, compostare, industria prelucrătoare și altele)].

4.

Informații legate de monitorizarea programelor operaționale și a planurilor de recunoaștere:

(a)

indicatori în ceea ce privește organizațiile de producători, asociațiile de organizații de producători și asociațiile transnaționale de organizații de producători (cu diferențiere între acțiunile și măsurile legate de obiectivele lor);

(b)

indicatori în ceea ce privește grupurile de producători.

PARTEA B – INFORMAȚII PENTRU VERIFICAREA CONTURILOR

Informații privind controalele și sancțiunile administrative:

(a)

controalele efectuate de statul membru: detalii privind organismele controlate și datele efectuării controalelor;

(b)

ratele de control;

(c)

rezultatele controalelor;

(d)

sancțiunile administrative aplicate.