18.7.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 181/39


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2018/1013 AL COMISIEI

din 17 iulie 2018

de impunere a unor măsuri de salvgardare provizorii cu privire la importurile de anumite produse siderurgice

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2015/478 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2015 (1), în special articolele 5 și 7,

având în vedere Regulamentul (UE) 2015/755 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2015 (2), în special articolele 3 și 4,

după consultarea Comitetului pentru măsuri de salvgardare, instituit în temeiul articolului 3 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/478 și, respectiv, al articolului 22 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/755,

întrucât:

I.   ISTORICUL DOSARULUI

(1)

La 26 martie 2018, Comisia a publicat, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, un aviz de deschidere a unei anchete de salvgardare privind importurile a 26 de categorii de produse din oțel (2018/C 111/10) (3). Comisia a decis să deschidă ancheta având în vedere numărul suficient de dovezi potrivit cărora importurile produselor respective ar putea cauza sau ar putea amenința să cauzeze un prejudiciu grav producătorilor din Uniune în cauză.

(2)

La 28 iunie, Comisia a publicat, de asemenea, un aviz prin care a extins ancheta la două categorii suplimentare de produse (4).

(3)

Informațiile de care dispune Comisia, obținute prin intermediul mecanismului instituit de supraveghere prealabilă a oțelului (5) și al unor surse din industria Uniunii, au demonstrat că o tendință tot mai accentuată a importurilor acestor categorii de produse și condițiile economice și comerciale amenințătoare predominante, inclusiv situația industriei siderurgice din Uniune, justifică o examinare aprofundată.

(4)

În plus, din cauza măsurilor împotriva importurilor de oțel adoptate de Statele Unite ale Americii (denumite în continuare „SUA”) în temeiul secțiunii 232 din Trade Expansion Act din 1962 (denumită în continuare „secțiunea 232”), exista un risc ridicat de creștere suplimentară a importurilor ca urmare a reorientării fluxurilor comerciale.

(5)

Aceste circumstanțe, în contextul supracapacităților persistente la nivel mondial, pot periclita industria siderurgică din Uniune, care este încă vulnerabilă la o creștere iminentă probabilă a importurilor și se află în curs de redresare în urma prejudiciului cauzat de practicile comerciale neloiale, după cum o demonstrează numărul substanțial de măsuri de apărare comercială privind produsele siderurgice, adoptate în ultimii ani în întreaga lume.

(6)

La 11 aprilie 2018, Comisia a emis o „notă la dosar” care conține statistici esențiale privind importurile și indicatorii de prejudiciu disponibili. În legătură cu această „notă la dosar”, Comisia a primit 41 de contribuții din partea unor țări terțe, asociații naționale și companii siderurgice individuale.

(7)

Mai multe părți interesate au afirmat că Comisia nu a dezvăluit la timp și în mod adecvat dovezile pe care s-a bazat deschiderea anchetei de salvgardare. S-a afirmat că, din acest motiv, părțile interesate nu au fost în măsură să își exercite pe deplin drepturile la apărare. Mai precis, mai multe părți interesate au afirmat că „nota la dosar” publicată la 11 aprilie 2018 nu conținea date privind vânzările din Uniune, exporturile realizate de Uniune, consumul din Uniune sau producția totală a Uniunii.

(8)

Contrar acestor afirmații, „nota la dosar” conținea date privind vânzările din Uniune, consumul din Uniune și producția totală a Uniunii. Mai mult, Comisia consideră că, în plus, principalele elemente și dovezi disponibile au fost sintetizate în mod adecvat, atât în avizul de deschidere a anchetei, care a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cât și în notificarea deschiderii anchetei către OMC în temeiul articolului 12 alineatul (1) litera (a) din Acordul OMC privind măsurile de salvgardare.

(9)

Prin urmare, Comisia consideră că și-a îndeplinit obligațiile legale de a proteja în mod adecvat drepturile la apărare ale părților interesate. În orice caz, părțile interesate au încă posibilitatea de a-și exercita drepturile în cursul perioadei de anchetă rămase.

(10)

În vederea obținerii informațiilor necesare pentru efectuarea unei evaluări aprofundate, Comisia a trimis chestionare producătorilor cunoscuți din UE și tuturor producătorilor-exportatori, importatorilor și utilizatorilor produselor care fac obiectul anchetei care au solicitat acest lucru în termenele prevăzute în avizul de deschidere. Părțile respective, precum țările terțe, au fost, de asemenea, invitate să prezinte orice contribuții relevante. Comisia a primit 222 de răspunsuri la chestionare și 74 de contribuții.

II.   PRODUSUL ÎN CAUZĂ ȘI PRODUSUL SIMILAR SAU DIRECT CONCURENT

(11)

Comisia a deschis ancheta de salvgardare privind 26 de categorii de produse siderurgice importate în UE, iar la 28 iunie a extins sfera acesteia pentru a include 2 categorii suplimentare de produse, prin intermediul unui aviz de modificare a avizului de deschidere (6). Cele 28 de categorii de produse (denumite în continuare „produsul în cauză” sau categoriile de produse în cauză„) sunt toate acoperite de mecanismul de supraveghere prealabilă introdus de Comisie în luna mai 2016. Acestea fac, de asemenea, obiectul măsurilor tarifare adoptate de SUA în temeiul secțiunii 232. Categoriile de produse în cauză, împreună cu codurile NC la care sunt clasificate în prezent aceste produse, sunt enumerate în anexa I.

(12)

În această evaluare preliminară, Comisia constată că cele 28 de categorii de produse fabricate de producătorii din Uniune (denumite în continuare „produsul similar” sau „categoriile de produse similare”) sunt similare sau direct concurente cu categoriile de produse în cauză. Produsele în cauză, atât cele fabricate în Uniune, cât și cele importate, au aceleași caracteristici fizice, tehnice și chimice de bază; au aceleași utilizări, iar informațiile privind prețul și calitatea lor sunt ușor accesibile; de asemenea, aceste produse sunt vândute prin intermediul unor canale comerciale similare sau identice, iar clienții le cumpără sau le pot cumpăra atât de la exportatorii interni, cât și, în mod alternativ, de la exportatorii străini. În consecință, există o concurență puternică între categoriile de produse în cauză și categoriile corespunzătoare de produse fabricate de producătorii din Uniune.

(13)

De asemenea, cu ocazia acestei analize preliminare, Comisia a constatat că există o legătură importantă și o concurență puternică între produsele încadrate în diferite categorii de produse, dar și între produsele aflate în diferite stadii de producție în cadrul anumitor categorii, întrucât unele categorii conțin materia primă principală sau materialul de intrare principal care sunt necesare pentru a fabrica alte produse aparținând altor categorii de produse.

(14)

Această legătură și această concurență din cadrul categoriilor de produse și dintre acestea este ilustrată prin câteva exemple. De exemplu, benzile laminate la cald sunt produse din brame și înfășurate în formă de role sau sunt benzi plate, produse cu ajutorul laminoarelor cuarto. Foile sunt produse prin tăierea benzilor pe lungime. Benzile înguste sunt produse fie direct, fie prin tăierea benzilor laminate la cald. Produsele plate laminate la cald sunt utilizate și la fabricarea de țevi și tuburi pentru industria petrochimică, iar cele laminate la rece sunt utilizate ulterior de producătorii de tuburi sudate. O mare parte din benzile laminate la cald produse sunt prelucrate ulterior pentru a fabrica benzi laminate la rece, care sunt mai subțiri și a căror suprafață prezintă un finisaj superior. O proporție semnificativă a produselor laminate la rece sunt acoperite cu metal, și anume cu staniu sau crom pentru industria conservelor sau cu zinc (7).

(15)

Numeroși producători din Uniune desfășoară activități de producție a celor mai multe dintre produsele menționate anterior. De exemplu, Arcelor Mittal produce foi și benzi laminate la cald și la rece, dar se ocupă și cu acoperirea cu metal a mai multor produse siderurgice și cu producția de plăci. În mod similar, companii precum Voest Alpine și Tata Steel produc atât foi și benzi laminate la cald și la rece, cât și produse siderurgice acoperite, fabricate din produsele respective.

(16)

În plus, având în vedere aceste legături, presiunea concurențială poate fi, prin urmare, ușor transferată de la un produs la altul. De exemplu, dacă se impun măsuri de apărare comercială asupra unui produs, de exemplu, role de oțel, produsul respectiv poate fi transformat ulterior în aceeași țară și exportat sub o altă formă, pentru a se evita măsurile suplimentare, și poate continua să concureze cu produsele interne. De asemenea, nu este exclus ca țările terțe să importe aceste produse la costuri reduse și să le transforme înainte de a le reexporta în Uniune.

(17)

Datorită acestor legături și interconexiuni și dat fiind faptul că, după cum se va explica în continuare, posibila reorientare a fluxurilor comerciale rezultată din aplicarea măsurilor adoptate de SUA în temeiul secțiunii 232 vizează toate categoriile de produse, pentru că aceste măsuri se aplică orizontal tuturor produselor siderurgice, indiferent de forma, dimensiunea și compoziția lor, analiza în scopul stabilirii măsurilor provizorii a fost efectuată atât la nivel de ansamblu, pentru toate cele 28 de categorii de produse care reprezintă produsul în cauză (și anume, oțelul sub diverse forme), cât și la nivel individual, pentru fiecare categorie de produse (8).

III.   PRODUCĂTORII DIN UNIUNE

(18)

Majoritatea producătorilor din Uniune sunt membri ai Confederației Europene a Industriilor Fierului și Oțelului („Eurofer”) sau, în măsura în care produc țevi și tuburi, ai Asociației Europene a Producătorilor de Tuburi din Oțel (European Steel Tube Association – „ESTA”). Aceste două asociații industriale reprezintă peste 95 % din producția de oțel a Uniunii. Membrii lor sunt situați în aproape toate statele membre.

(19)

Aceste asociații industriale au informat Comisia, în numele membrilor lor, că sprijină atât deschiderea anchetei de salvgardare, cât și adoptarea de măsuri care să abordeze, de asemenea, reorientarea fluxurilor comerciale rezultată din aplicarea măsurilor adoptate în temeiul secțiunii 232, care perturbă în mod grav piața oțelului, care nu s-a redresat încă pe deplin în urma crizei din acest sector.

IV.   CREȘTEREA IMPORTURILOR

(20)

Pe baza informațiilor furnizate de Eurostat, de mecanismul de supraveghere prealabilă a oțelului și de industria Uniunii, Comisia a efectuat o analiză preliminară privind creșterea importurilor de produse în cauză în perioada 2013-2017. De asemenea, Comisia a examinat evoluția importurilor în cursul primului trimestru al anului 2018, pentru a confirma creșterea recentă a importurilor.

(21)

Importurile totale de produse în cauză au evoluat după cum urmează:

 

2013

2014

2015

2016

2017

Importuri (în mii de tone)

18 861

22 437

27 164

29 778

30 573

Indice 2013 = 100

100

119

144

158

162

Cote de piață (%)

12,7

14,4

16,9

17,9

18,0

Sursă: Eurostat

(22)

În general, importurile celor 28 de categorii de produse în cauză, luate împreună, au crescut în termeni absoluți cu 62 % în perioada 2013-2017. Creșterea importurilor a fost deosebit de accentuată până în 2016. Ulterior, importurile au continuat să crească și au rămas la un nivel foarte ridicat.

(23)

Importurile marii majorități a categoriilor individuale de produse care fac obiectul anchetei au înregistrat, de asemenea, o creștere în termeni absoluți în ultimii cinci ani. De exemplu, importurile celor mai importante categorii din punctul de vedere al volumului importurilor (categoriile de produse 1, 4 și 7) au crescut cu 45 %, 168 % și, respectiv, 78 %.

(24)

Cu toate acestea, în cazul a 5 categorii de produse, și anume categoriile 10, 11, 19, 24 și 27, nu s-a înregistrat o creștere a importurilor. Prin urmare, Comisia consideră că aceste categorii de produse ar trebui să fie excluse, în această etapă, din domeniul de aplicare al măsurilor provizorii. Cu toate acestea, Comisia își rezervă dreptul de a include cele 5 categorii de produse în domeniul de aplicare al măsurilor definitive și, în acest scop, va continua să monitorizeze importurile înregistrate în cadrul acestor categorii. Evoluția importurilor pentru fiecare categorie de produse este prezentată în anexa II.

(25)

Pe lângă excluderea, în această etapă, a categoriilor de produse susmenționate, Comisia a avut în vedere, de asemenea, excluderea anumitor țări din domeniul de aplicare al măsurilor, în conformitate cu concluziile din considerentul 121. În consecință, Comisia a exclus din restul analizei sale preliminare importurile acestor categorii de produse din țările menționate anterior și a reexaminat evoluția importurilor.

(26)

Pe această bază, importurile de produse vizate de această analiză preliminară au evoluat după cum urmează:

 

2013

2014

2015

2016

2017

Importuri (în mii de tone)

17 367

20 764

25 556

28 174

29 122

Indice 2013 = 100

100

120

147

162

168

Cote de piață (%)

12,1

13,8

16,5

17,5

17,8

Sursă: Eurostat

(27)

Importurile au crescut, în termeni absoluți, cu 68 % în perioada 2013-2017, iar cotele de piață au crescut de la 12,1 % la 17,80 %. Creșterea cea mai semnificativă a avut loc în perioada 2013-2016, însă importurile au continuat să crească și au rămas la un nivel ridicat în 2017.

(28)

Tendința de creștere a importurilor a continuat în 2018. Dacă se compară primul trimestru al anului 2018 cu primul trimestru al anului 2017, se constată o creștere totală a importurilor de 10 %. Pentru 9 categorii de produse, creșterea este de peste 20 %, iar pentru una dintre categoriile respective (categoria 13), creșterea este de peste 100 %. În plus, această creștere a avut loc încă mai înainte de intrarea în vigoare a măsurilor adoptate în temeiul secțiunii 232.

(29)

Prin urmare, Comisia concluzionează că a avut loc o creștere bruscă, drastică și semnificativă a importurilor, în termeni absoluți, pentru 23 de categorii de produse. În plus, creșterea importurilor a continuat în primul trimestru al anului 2018 și se preconizează că va deveni încă și mai semnificativă, având în vedere reorientarea preconizată a fluxurilor comerciale ca urmare a aplicării măsurilor adoptate în temeiul secțiunii 232.

V.   EVOLUȚII NEPREVĂZUTE

(30)

Comisia a stabilit, în analiza sa preliminară, că susmenționata creștere a importurilor de produse siderurgice în Uniune a fost rezultatul unor evoluții neprevăzute cauzate de o serie de factori care creează și agravează dezechilibrele din cadrul comerțului internațional cu produsele în cauză.

(31)

În primul rând, capacitatea nominală de producție a oțelului la nivel mondial a crescut de peste două ori începând din anul 2000, de la un nivel de 1,05 miliarde de tone în 2000, la 2,29 miliarde de tone în 2016 și a rămas la un nivel foarte ridicat în 2017 (2,27 miliarde de tone) (9). În plus, producția reală de oțel la nivel mondial în 2016 (1,6 miliarde de tone) a rămas cu 100 de milioane de tone mai mare decât cererea mondială de oțel (1,5 miliarde de tone). Prin urmare, în ultimii ani, a existat un decalaj major între capacitatea și producția nominală mondială, precum și între producție și cerere, ceea ce a generat o supracapacitate fără precedent pe piața mondială a oțelului, care a persistat în pofida măsurilor adoptate în vederea reducerii acesteia. Mai mult decât atât, în perspectivă, deși producția mondială a crescut în 2017 cu peste 5 % datorită unei redresări economice, în 2018 se va înregistra doar o creștere moderată a cererii de oțel la nivel mondial și se preconizează că ritmul acesteia se va încetini în 2019. S-au constatat semne de redresare în 2017, însă persistă riscuri importante.

(32)

Companiile producătoare de oțel rămân în continuare vulnerabile din punct de vedere financiar întrucât, după cum s-a menționat mai sus, în sectorul siderurgic există dezechilibre structurale persistente. Aceste dezechilibre sunt accentuate de subvenții care denaturează piața și de măsuri de sprijin guvernamental (10). Având în vedere importantele costuri fixe din sectorul siderurgic, numeroși producători de oțel, mai ales cei din țările în care statul denaturează interacțiunea normală a forțelor de piață, au menținut rate ridicate de utilizare a capacității și au inundat piețele țărilor terțe cu produsele lor la prețuri scăzute, atunci când acestea nu au putut fi absorbite de consumul intern. Acest lucru a dus la creșterea importurilor în UE și la scăderea prețurilor la nivel mondial. În 2017, potrivit unei comparații a prețurilor medii pentru fiecare categorie de produse, prețurile de import au determinat, în general, o subcotare a prețurilor industriei din Uniune. Această comparație a prețurilor medii nu reflectă neapărat toate specificitățile care pot avea un impact asupra comparabilității, dar oferă totuși o bună indicație cu privire la nivelul general al prețurilor de import în raport cu prețurile practicate în Uniune. Subcotarea a fost stabilită pentru 17 categorii de produse, fiind cuprinsă în intervalul 1,2 %-23 %.

(33)

În al doilea rând, efectul menționat anterior a fost exacerbat de utilizarea unor practici comerciale restrictive pe piețele unor țări terțe. Începând cu 2014-2015, ca reacție la producția excedentară de oțel menționată anterior și la practicile cu efect de denaturare a pieței, mai multe țări au început să recurgă într-o mai mare măsură la politica comercială și la instrumente de apărare comercială în sectorul siderurgic, pentru a-și proteja producătorii naționali. Mexic, Africa de Sud, India și Turcia au aplicat creșteri ale tarifelor de import cuprinse între 2,5 % și 40 % pentru o serie de produse siderurgice, inclusiv: oțelul laminat la cald și la rece, produsele plate din oțel, precum benzile și vergelele de armătură. Aceste produse au fost, de regulă, importate în cantități tot mai mari în perioada de anchetă. În plus, țările terțe au continuat, pe tot parcursul anului 2017, să impună măsuri comerciale restrictive: unele țări au introdus prețuri minime de import (India), unele au impus standarde naționale obligatorii pentru oțel (Indonezia), iar altele au impus cerințe privind conținutul local, inclusiv în cadrul achizițiilor publice (SUA).

(34)

În plus, recursul la instrumente de apărare comercială a crescut constant. Potrivit statisticilor OMC, în timp ce în perioada 2011-2013 au fost deschise, în medie, aproximativ 77 de anchete pe an în legătură cu sectorul siderurgic, în perioada 2015-2016 această medie a crescut la 117. În februarie 2018, SUA aplica 169 de taxe antidumping și compensatorii privind produsele siderurgice și efectua 25 de anchete care ar putea duce la impunerea unor restricții încă și mai mari asupra importurilor de oțel în SUA (11). Întrucât SUA este una dinte cele mai mari țări importatoare de oțel din lume, reprezentând aproximativ 13,1 % din importurile mondiale de oțel (în 2016), impactul unui număr atât de mare de instrumente de apărare comercială a fost resimțit puternic la nivel mondial.

(35)

În al treilea rând, în contextul supracapacității predominante persistente la nivel mondial, măsurile ilegale și restrictive adoptate de SUA în temeiul secțiunii 232, dat fiind nivelul și domeniul lor de aplicare, pot cauza reorientarea substanțială a fluxurilor comerciale ale produselor siderurgice către Uniune. SUA au calculat că impunerea unui tarif unic pentru toate produsele în temeiul măsurilor adoptate în temeiul secțiunii 232, fără a exclude aproape nicio țară, ar trebui să ducă la scăderea importurilor cu aproximativ 13 milioane de tone, ceea ce corespunde unui procent de 7 % din consumul din Uniune (12). Piața Uniunii este în general foarte atractivă pentru produsele siderurgice, din punctul de vedere atât al cererii, cât și al prețurilor. Unii dinte principalii exportatori către SUA sunt, de asemenea, furnizori tradiționali de oțel ai Uniunii și fără îndoială că aceste țări, dar și altele, ale căror exporturi și a căror producție vor fi afectate e măsurile impuse de SUA și de cascada previzibilă a reorientării fluxurilor comerciale, își vor redirecționa exporturile către Uniune. Chiar și o reorientare parțială a fluxurilor comerciale menționate anterior către Uniune va duce inevitabil la o nouă scădere și la o nouă subcotare a prețurilor de pe piața UE, ceea ce va determina scăderea prețurilor la niveluri comparabile cu cele din 2016, cu consecințe negative semnificative asupra rentabilității industriei siderurgice a Uniunii. În final, ar trebui remarcat că creșterea suplimentară a importurilor, care este susceptibilă de a deteriora în continuare situația economică a industriei siderurgice din Uniune, ar putea fi determinată, în special, de țările care nu fac în prezent obiectul unor măsuri antidumping/compensatorii.

(36)

Prin urmare, evoluțiile neprevăzute menționate anterior au dus și vor duce în continuare la o creștere evidentă a importurilor de oțel în Uniune.

VI.   AMENINȚARE CU PRODUCEREA UNUI PREJUDICIU GRAV

1.   Situația globală a industriei siderurgice din Uniune

(37)

Pentru a formula concluziile analizei sale preliminare cu privire la existența unor dovezi privind un prejudiciu grav sau o amenințare cu producerea unui prejudiciu grav pentru industria Uniunii în ceea ce privește produsul în cauză care face obiectul evaluării, Comisia, în conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (UE) 2015/478 și cu articolul 6 din Regulamentul (UE) 2015/755, a examinat tendințele în materie de consum, producție, utilizare a capacității, vânzări, cote de piață, prețuri, rentabilitate, stocuri, rentabilitate a capitalului angajat (ROCE), flux de lichidități și locuri de muncă pentru produsul în cauză, pentru perioada 2013-2017 (în așteptarea colectării datelor pentru 2018).

(38)

Această analiză a fost efectuată atât la nivel de ansamblu, cât și la nivel individual pentru cele 23 de categorii de produse care au înregistrat o creștere a volumelor de import (denumite în continuare „produse/categorii de produse care fac obiectul evaluării”). După cum se explică în secțiunea II de mai sus, Comisia consideră că o astfel de analiză globală și cuprinzătoare este adecvată în cadrul prezentei anchete, având în vedere legăturile, interconexiunile și nivelul concurenței dintre diferitele produse, din punctul de vedere al cererii și ofertei.

(39)

În ceea ce privește situația de ansamblu, consumul din Uniune, vânzările producătorilor din Uniune și cota de piață corespunzătoare au evoluat după cum urmează:

(mii de tone)

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul

144 908

152 146

157 236

163 100

166 244

Indice 2013 = 100

100

105

109

113

115

Vânzări interne

125 808

129 261

129 542

132 717

134 542

Indice 2013 = 100

100

103

103

105

107

Cote de piață (%)

86,8

85,0

82,4

81,4

80,9

Sursă: Eurostat și date furnizate de industrie

(40)

Consumul de produse care fac obiectul evaluării a crescut constant în fiecare an în perioada 2013-2017 și cu 15 % în ansamblu. Vânzările producătorilor din Uniune au crescut la rândul lor, dar într-o mai mică măsură decât consumul din Uniune, și anume cu doar 7 %. Prin urmare, producătorii din Uniune nu au putut beneficia de pe urma creșterii cererii din Uniune și au pierdut cote de piață, care au scăzut de la 86,8 % la 80,9 %. Ar trebui reamintit faptul că, în aceeași perioadă, importurile au crescut cu 68 %.

(41)

Potrivit răspunsurilor la chestionare primite din partea producătorilor din Uniune, producția și capacitatea de producție au evoluat după cum urmează:

(mii de tone)

2013

2014

2015

2016

2017

Producția UE

184 912

190 687

192 493

194 369

200 650

Indice 2013 = 100

100

103

104

105

109

Capacitatea de producție

257 331

257 138

258 056

260 171

265 353

Indice 2013 = 100

100

100

100

101

103

Rata de utilizare a capacității (%)

71,9

74,2

74,6

74,7

75,6

Sursă: Date furnizate de industrie

(42)

Capacitatea de producție a crescut cu 3 % în perioada 2013-2017, dar mai puțin decât nivelul producției, care a crescut cu 9 %. Ca urmare, rata de utilizare a capacității a crescut de la 72 % la 76 %.

(43)

Stocurile deținute de societățile cooperante au crescut, în ansamblu, cu 20 % în perioada 2013-2017.

(mii de tone)

2013

2014

2015

2016

2017

Stocuri

11 006

11 896

12 391

12 117

13 222

Indice 2013 = 100

100

108

113

110

120

Sursă: Răspunsuri la chestionare

(44)

Prețurile de vânzare din Uniune, rentabilitatea și fluxurile de numerar ale producătorilor din Uniune au evoluat după cum urmează:

 

2013

2014

2015

2016

2017

Prețurile de vânzare din Uniune (EUR/tonă)

673,5

652,8

616,9

572,9

681,5

Indice 2013 = 100

100

97

92

85

101

Rentabilitatea

– 1,0 %

0,9 %

0,9 %

2,2 %

6,2 %

Fluxurile de numerar (milioane EUR)

3 133

4 975

6 519

5 386

6 141

Indice 2013 = 100

100

159

208

172

196

Sursă: Răspunsuri la chestionare

(45)

În perioada 2013-2016, a avut loc o scădere semnificativă a prețurilor de pe piața Uniunii: prețurile de vânzare unitare au scăzut cu 15 %. Ar trebui reamintit faptul că și importurile au crescut semnificativ în această perioadă. Prețul de vânzare unitar mediu s-a redresat însă în 2017, atingând un nivel comparabil celui din 2013. Rentabilitatea globală a rămas la un nivel foarte scăzut în perioada 2013-2016. În pofida unei scăderi semnificative a prețurilor, industria Uniunii a putut totuși să își reducă costurile de producție în 2016, în așa măsură încât a reușit să realizeze un nivel scăzut de profit (2,2 %). Situația s-a redresat temporar în 2017. Prețurile de vânzare au crescut cu aproape 20 % în perioada 2016-2017, atingând nivelul din 2013. Industria Uniunii a realizat un nivel de profit de 6,2 %, având în vedere faptul că, deși costurile de producție (materii prime), au fost în creștere, ele au rămas mai scăzute decât în 2013. Poziția globală a industriei Uniunii în ceea ce privește fluxurile de numerar a crescut cu aproximativ 60 %.

(46)

În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, în decursul celor 5 ani, producătorii din Uniune ai categoriilor de produse care fac obiectul evaluării au pierdut aproape 10 000 de locuri de muncă.

 

2013

2014

2015

2016

2017

Locuri de muncă (ENI)

189 265

183 470

182 136

182 162

181 303

Indice 2013 = 100

100

97

96

96

96

Sursă: Răspunsuri la chestionare

2.   Situația la nivelul categoriilor individuale de produse

(47)

Pe lângă analiza de ansamblu a situației globale a produsului în cauză, care constituie, din punctul de vedere al Comisiei, abordarea adecvată pentru evaluarea necesității de a adopta măsuri de salvgardare în cadrul prezentei anchete, Comisia a evaluat situația și la nivelul categoriilor individuale de produse, pentru a confirma tendințele menționate anterior la un nivel dezagregat.

(48)

În ceea ce privește categoriile individuale de produse, situația este mai contrastantă, dar indică, în general, aceleași tendințe. Indicatorii economici sunt prezentați în mod individual și pe categorii de produse în anexa III.

(49)

Consumul din Uniune a crescut în ultimii cinci ani pentru toate categoriile de produse, cu excepția a două dintre ele. În timp ce această creștere a rămas modestă în cazul anumitor produse individuale, valoarea minimă fiind de 2 %, ea a fost mult mai accentuată în cazul altor produse, valoarea maximă fiind de 169 %.

(50)

Volumele de vânzări au fost, în general, stabile în perioada 2013-2017 sau, în unele cazuri, au crescut ușor, dar, cu excepția a trei categorii de produse, nu au crescut la fel de mult ca și consumul din UE. Ca urmare, în cursul celor cinci ani, s-a înregistrat o scădere a cotelor de piață pentru toate produsele, cu excepția a trei dintre ele.

(51)

Nivelurile de producție au crescut, în general, pentru 18 din cele 23 de produse individuale, la fel ca ratele de utilizare a capacității.

(52)

În ceea ce privește prețurile, s-a înregistrat o scădere semnificativă a prețurilor pentru fiecare produs (cu excepția unui singur produs, care a făcut obiectul taxelor antidumping sub forma unui preț minim la import) în perioada 2013-2016. Prețurile s-au redresat în 2017, având în vedere o redresare generală a pieței oțelului, dar și ca urmare a diverselor măsuri de apărare comercială adoptate împotriva practicilor neloiale de stabilire a prețurilor și a importurilor subvenționate. În cazul a 16 produse, nivelul prețurilor a rămas mai scăzut în 2017 decât în 2013. Ar trebui remarcat faptul că, în toți anii și pentru toate categoriile de produse, nivelurile prețului mediu la import au fost aproape sistematic mai scăzute decât prețurile Uniunii.

(53)

În ceea ce privește profitul, toate categoriile de produse au fost vândute în pierdere sau cu un profit foarte redus până în 2016. Numai în cazul a 7 produse s-a putut înregistra o redresare până la un nivel de profit mai mare de 6 % în 2017. Aceste produse sunt importante din punctul de vedere al volumului producției din UE, iar 6 dintre ele fac în prezent obiectul unor măsuri antidumping sau compensatorii (recente). De remarcat că aceste măsuri vizează numai unele țări de origine. În cazul tuturor celorlalte produse, vânzările s-au realizat în pierdere (3 produse) sau doar foarte aproape de pragul de rentabilitate (13 produse). Se consideră că un nivel al profitului mai mic de 6 % nu este suficient pentru a acoperi investițiile necesare pentru susținerea activității, având în vedere faptul că, în majoritatea anchetelor recente, Comisia a utilizat un nivel de profit de aproximativ 8 % ca nivel de profit suficient în acest sector pentru a acoperi investițiile. În ceea ce privește fluxurile de numerar, pentru jumătate dintre produse, fluxurile de numerar s-au deteriorat în perioada 2013-2017, iar pentru 6 produse, fluxurile de numerar au fost chiar negative în 2017. Rentabilitatea capitalului angajat (ROCE) a rămas scăzută în perioada 2013-2016, dar s-a ameliorat ulterior pentru marea majoritate a categoriilor de produse, deși pentru 5 dintre acestea ROCE a rămas negativă în 2017.

(54)

În ceea ce privește stocurile, acestea au crescut în cazul a 17 categorii de produse. Stocurile au scăzut numai în cazul a 5 categorii de produse, iar pentru o categorie de produse au rămas la același nivel în decursul perioadei examinate.

(55)

Analiza prezentată mai sus confirmă faptul că situația industriei siderurgice din Uniune s-a deteriorat semnificativ în perioada 2013-2016. Această deteriorare s-a materializat printr-o scădere a cotelor de piață și printr-o scădere semnificativă a prețurilor, ceea ce nu a permis industriei să beneficieze de costurile mai scăzute ale materiilor prime. Aceste tendințe s-au constatat atât la nivel de ansamblu, cât și la nivelul produselor individuale. Situația s-a redresat parțial în 2017. În timp ce multe categorii de produse se situează încă sub nivelul unui profit durabil, situația s-a ameliorat pentru unele dintre acestea, cel mai probabil ca urmare a impunerii recente a unor măsuri antidumping și antisubvenții. Prin urmare, atât la nivel de ansamblu, cât și la nivelul categoriilor individuale de produse, se consideră că industria Uniunii se află încă într-o situație fragilă și rămâne vulnerabilă la o creștere suplimentară a importurilor, în special dacă importurile din țările care fac obiectul unor măsuri de apărare comercială vor fi înlocuite cu alte importuri, reorientate dinspre piața SUA ca urmare a măsurilor adoptate în temeiul secțiunii 232.

(56)

De exemplu, acesta este, în general, cazul categoriilor de produse 1, 2 și 4, care sunt importante din punctul de vedere al cererii din Uniune, dar și pentru că aceste categorii de produse (în special categoriile 1 și 2) sunt utilizate ca materii prime pentru a produce alte produse siderurgice. Pentru categoriile de produse 1, 2 și 4, situația financiară a fost negativă în 2016, dar a devenit pozitivă în 2017, ca urmare a impunerii unor măsuri antidumping și antisubvenții împotriva mai multor țări, printre care China și Rusia. Importurile din aceste țări au fost însă înlocuite recent și parțial cu importuri din India, Coreea și Turcia, ultimele două țări fiind, de asemenea, furnizori importanți ai SUA. În primul trimestru al anului 2018, și anume înainte de impunerea măsurilor în SUA, importurile în Uniune crescuseră deja pentru categoria de produse 1 comparativ cu primul trimestru al anului 2017, creștere care se datorează, în principal, importurilor din Turcia.

(57)

Este probabil ca o creștere suplimentară a importurilor de oțel în Uniune să împiedice industria Uniunii, care nu s-a redresat încă pe deplin, să beneficieze de pe urma efectului pozitiv al recentelor măsuri de apărare comercială.

3.   Amenințare cu producerea unui prejudiciu grav

(58)

În comunicarea sa din martie 2016 privind siderurgia (13), Comisia a concluzionat că industria siderurgică din Uniune se confruntă cu o serie de provocări grave, generate de supracapacitatea existentă la nivel mondial, de o creștere dramatică a exporturilor la nivel mondial și de un val fără precedent de practici comerciale neloiale.

(59)

În paralel, pentru a repara prejudiciul cauzat de importurile neloiale, Uniunea a impus o serie de măsuri antidumping și antisubvenții împotriva importurilor de produse siderurgice. În prezent există, în total, nu mai puțin de 19 măsuri antidumping și antisubvenții împotriva importurilor neloiale de 14 categorii de produse care fac obiectul anchetei, provenind din diverse țări. În cursul perioadei examinate, și anume 2013-2017, 13 anchete noi au stabilit că industria siderurgică a UE a suferit un prejudiciu important (sau, într-un caz, a fost amenințată cu producerea unui prejudiciu important) cauzat de practicile comerciale neloiale.

(60)

După cum s-a remarcat în considerentul 55, industria Uniunii este încă într-o situație fragilă și rămâne vulnerabilă la o creștere suplimentară a importurilor. Decizia recentă a SUA de a nu exclude exporturile din UE din domeniul de aplicare al măsurilor adoptate în temeiul secțiunii 232 va reduce probabil capacitatea producătorilor din Uniune de a-și exporta produsele în SUA și le va face situația și mai vulnerabilă.

(61)

Importurile de oțel au crescut semnificativ, rămânând la niveluri ridicate în 2017. Creșterea suplimentară a importurilor în 2018, în special a celor provenind din țările sau de la exportatorii care nu fac obiectul unor măsuri de apărare comercială, este susceptibilă de a împiedica industria să se redreseze pe deplin și să beneficieze de pe urma acestor măsuri. Industria siderurgică din Uniune este considerată a fi încă vulnerabilă la creșteri suplimentare ale importurilor.

(62)

În absența unor măsuri de salvgardare provizorii, situația poate să evolueze, transformându-se într-un prejudiciu important real într-un viitor apropiat.

(63)

În acest context, în temeiul articolului 9 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2015/478 și al articolului 6 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/755, Comisia a examinat rata de creștere a exporturilor către Uniune și probabilitatea de a utiliza capacitatea disponibilă pentru a exporta în Uniune.

(64)

În primul rând, după cum s-a concluzionat mai sus, importurile în Uniune au crescut substanțial în perioada 2013-2017, și anume cu 68 % per ansamblu. În timp ce creșterea a fost deosebit de accentuată până în 2016, importurile au continuat să crească în perioada ulterioară, însă într-un ritm mai lent. După cum s-a evidențiat în considerentele 37 și 82 cu privire la circumstanțele critice, importurile au crescut din nou semnificativ, cu aproape 10 %, în primul trimestru al anului 2018. Rata de creștere a importurilor este, prin urmare, semnificativă.

(65)

În al doilea rând, în contextul supracapacității globale existente în diverse țări, se preconizează că măsurile restrictive adoptate de SUA în temeiul secțiunii 232, dat fiind nivelul și domeniul lor de aplicare, vor cauza reorientarea fluxurilor comerciale ale produselor siderurgice către Uniune.

(66)

SUA și-au anunțat intenția de a-și scădea importurile cu aproximativ 13 milioane de tone și, ca urmare, au impus, în martie 2018, o taxă suplimentară la import de 25 % asupra importurilor masive de produse siderurgice. Volumul de oțel care nu va mai fi exportat în SUA va fi reorientat inevitabil către alte țări terțe.

(67)

Unii dintre principalii exportatori în SUA sunt, de asemenea, furnizori tradiționali de oțel pentru Uniune. Este mai mult decât probabil că aceste țări, dar și altele, vor dori în mare măsură să își redirecționeze exporturile către Uniune. Piața Uniunii este, în general, atractivă pentru produsele siderurgice, din punctul de vedere atât al cererii, cât și al prețurilor. De fapt, UE este, după China, dar înaintea SUA, una dintre principalele piețe ale oțelului unde s-a înregistrat o creștere a cererii în ultimii ani și o redresare a prețurilor.

(68)

În acest context, o creștere semnificativă a ofertei pe piața Uniunii, cauzată de un influx de importuri, va avea ca rezultat o presiune descendentă generală asupra prețurilor, ceea ce va determina atingerea unor niveluri de prețuri comparabile cu cele din 2016, cu consecințe negative semnificative asupra rentabilității industriei siderurgice a Uniunii.

4.   Concluzii

(69)

În aceste circumstanțe și având în vedere cele de mai sus, concluzia anchetei preliminare este că, deși industria siderurgică a Uniunii s-a redresat parțial în privința anumitor categorii de produse în 2017, mai ales datorită măsurilor de apărare comercială, în ceea ce privește marea majoritate a categoriilor de produse care fac obiectul evaluării, situația financiară este încă sub nivelurile durabile, ceea ce face ca industria Uniunii să rămână vulnerabilă la o nouă creștere a importurilor. În consecință, Comisia concluzionează că industria siderurgică a Uniunii este într-o situație de amenințare cu producerea unui prejudiciu grav în cazul celor 23 de categorii de produse care fac obiectul evaluării.

VII.   LEGĂTURA DE CAUZALITATE

1.   Creșterea importurilor

(70)

Comisia a efectuat o analiză preliminară, concluzionând că există o legătură de cauzalitate între creșterea importurilor de produse care fac obiectul evaluării, pe de o parte, și o amenințare cu producerea unui prejudiciu grav, pe de altă parte, bazându-se pe următoarele elemente:

(71)

În primul rând, se reamintește faptul că produsele fabricate de producătorii din Uniune sunt similare sau direct concurente cu produsele în cauză. Ele au aceleași caracteristici de bază, aceleași utilizări, sunt vândute prin intermediul unor canale de vânzare similare sau identice și concurează puternic la nivelul prețurilor.

(72)

După cum s-a explicat în secțiunile IV și VI, producătorii din Uniune au avut de suferit din cauza pierderii cotelor de piață și din cauza presiunii semnificative asupra prețurilor, ceea ce a dus la realizarea unui nivel de profit negativ sau nedurabil. În cazul unora dintre produse, chiar dacă producătorii s-au redresat, producerea unui prejudiciu grav pare a fi iminentă.

(73)

În perioada 2013-2017, importurile de produs în cauză au crescut semnificativ și au determinat scăderea cotelor de piață ale Uniunii pe baza unor niveluri de preț mai scăzute decât cele practicate de producătorii din UE. Într-adevăr, cota de piață a importurilor a crescut, în general, de la 12,2 % la 17,6 %, iar prețurile de import au rămas aproape sistematic mai scăzute decât prețurile de vânzare din Uniune pentru fiecare produs individual.

(74)

Legătura de cauzalitate dintre creșterea importurilor și situația producătorilor din Uniune a fost accentuată în special în perioada 2013-2016, când importurile la prețuri scăzute au atins punctul culminant (+ 62 %), iar prețurile practicate de producătorii din UE au scăzut cu 15 %. În ceea ce privește categoria 13, scăderea prețurilor a atins chiar 20 %, în timp ce, în ceea ce privește categoriile 1 și 3, aceasta a ajuns la 19 % și, respectiv, 18 %. Ca urmare, producătorii din Uniune de produse similare s-au aflat în situația de a vinde fie în pierdere, fie doar foarte aproape de pragul de rentabilitate. În 2017, importurile au rămas la un nivel ridicat și au continuat să subcoteze prețurile, în pofida unei creșteri generale a prețurilor. Prețurile din UE s-au redresat, însă nu suficient, în cazul mai multor produse care au continuat să fie vândute în pierdere sau cu profit redus.

(75)

Chiar dacă profitul s-a redresat în cazul unor categorii de produse, situația acestora rămâne vulnerabilă. Într-adevăr, pe baza evoluțiilor din anii precedenți, aceste categorii de produse sunt deosebit de sensibile la presiunile exercitate asupra prețurilor și orice creștere suplimentară a importurilor la prețuri scăzute ar avea un impact negativ semnificativ asupra situației lor.

(76)

În acest context, se consideră că măsurile restrictive adoptate de SUA în temeiul secțiunii 232 din Trade Expansion Act, dat fiind nivelul și domeniul lor de aplicare, sunt susceptibile de a cauza un prejudiciu grav iminent producătorilor din Uniune.

(77)

Prin urmare, Comisia concluzionează cu titlu provizoriu că, în ceea ce privește cele 23 de categorii de produse care fac obiectul evaluării, există o legătură de cauzalitate între creșterea importurilor, presiunea asupra prețurilor pieței oțelului din Uniune și amenințarea cu producerea unui prejudiciu grav, cu care se confruntă producătorii din Uniune.

2.   Alți factori cunoscuți

(78)

Pentru a se asigura că prejudiciul grav nu este imputabil altor factori decât creșterea importurilor, Comisia a efectuat o analiză preliminară pentru a determina dacă este sau nu posibil ca ceilalți factori să fi contribuit la prejudiciul grav care a afectat producătorii din Uniune.

(79)

S-a constatat că supracapacitatea existentă la nivel mondial a jucat un rol, în sensul că a favorizat importurile la prețuri scăzute în Uniune. Consumul produselor siderurgice în cauză a crescut și, prin urmare, nu a putut slăbi legătura de cauzalitate.

(80)

De asemenea, Comisia a examinat dacă prejudiciul grav s-a datorat importurilor de produse în cauză din statele membre ale Spațiului Economic European (SEE). Ca urmare a Acordului SEE dintre Uniune și statele sale membre, pe de o parte, și statele membre ale SEE (Norvegia, Islanda și Liechtenstein), pe de altă parte, Uniunea a stabilit o integrare economică strânsă cu piețele țărilor SEE, precum și cu industriile care produc produsele în cauză. Industria de pe piețele respective este matură și saturată, fapt pentru care se consideră că excluderea produselor originare din statele membre ale SEE de la aplicarea măsurilor de salvgardare va avea un impact nesemnificativ (sau niciun impact) asupra nivelurilor importurilor produselor respective. În timp ce importurile din aceste țări au contribuit într-adevăr la o creștere a importurilor de anumite produse în cauză (importurile globale din aceste țări indică o creștere cu aproximativ 9 %), ponderea acestor importuri în totalul importurilor este limitată (ponderea importurilor din SEE este de aproximativ 1,5 %, cu o cotă de piață corespunzătoare de 0,3 % în total). În plus, statele membre ale SEE sunt, în mod tradițional, furnizori minori ai produsului în cauză către SUA, ceea ce înseamnă că, potrivit analizei preliminare, și riscul de reorientare a fluxurilor comerciale este limitat. Prin urmare, ținând seama de cantitățile minore furnizate în mod tradițional Statelor Unite ale Americii, de maturitatea industriei de pe piețele SEE și de riscul aferent limitat de reorientare a fluxurilor comerciale care ar putea rezulta din aceasta, Comisia consideră că importurile de produse în cauză din statele membre ale SEE nu ar fi putut contribui decât într-o foarte mică măsură sau deloc la amenințarea cu producerea unui prejudiciu grav.

(81)

Prin urmare, Comisia nu a identificat alți factori care ar putea slăbi legătura de cauzalitate dintre creșterea importurilor și prejudiciul grav pentru producătorii din Uniune. Cu toate acestea, o examinare mai detaliată a tuturor celorlalți factori care au contribuit sau ar fi putut contribui la prejudiciu va fi efectuată în perioada rămasă până la finalul anchetei.

VIII.   SITUAȚIE CRITICĂ

(82)

După cum s-a arătat mai sus, producătorii de oțel din Uniune se află, per ansamblu, într-o situație de amenințare cu producerea unui prejudiciu, și este evident că producerea unui prejudiciu grav este iminentă. Pentru unele categorii individuale de produse, se observă deja simptome ale producerii unui prejudiciu grav. O creștere suplimentară a importurilor va avea probabil efecte negative semnificative asupra situației economice a industriei în general.

(83)

Comisia a examinat dacă există sau nu circumstanțe critice în care întârzierile ar cauza un prejudiciu care ar fi dificil de remediat. În special, s-a examinat dacă importurile au continuat sau nu să scadă în perioada cea mai recentă.

(84)

Potrivit unei comparații între importurile de produse siderurgice din primul trimestru al anului 2018 și cele din primul trimestru al anului 2017, se pare că importurile au crescut cu 26 % pentru 18 dintre cele 23 de categorii de produse. Această creștere a importurilor este mult mai importantă decât cea din perioada 2016-2017, care a fost de aproximativ 2 %.

(85)

Tarifele de 25 % impuse în temeiul secțiunii 232 asupra produselor siderurgice au fost introduse la data de 23 martie 2018. În acest stadiu, este imposibil să se evalueze efectul deplin al măsurilor adoptate de SUA din punctul de vedere al reorientării fluxurilor comerciale. Cu toate acestea, creșterea importurilor în Uniune în primul trimestru al anului 2018 a putut fi considerată drept o anticipare a efectelor măsurilor respective și, prin urmare, reprezintă un bun indicator al posibilei evoluții viitoare a importurilor în Uniune după impunerea măsurilor de către SUA.

(86)

La 30 mai 2018, SUA au decis, de asemenea, că măsurile adoptate în temeiul secțiunii 232 ar trebui aplicate și Uniunii, Mexicului și Canadei. Comisia consideră că este vorba despre un alt element critic, întrucât acest lucru nu numai că ar restricționa exporturile din Uniune, ci ar spori, de asemenea, riscul de reorientare a fluxurilor comerciale din celelalte două țări mari producătoare de oțel.

(87)

Având în vedere situația vulnerabilă a industriei și cea mai recentă creștere a importurilor, o producție excedentară de produse siderurgice pe piața Uniunii și presiunea aferentă asupra prețurilor vor avea fără îndoială consecințe grave asupra situației producătorilor din Uniune.

(88)

Prin urmare, Comisia consideră că, având în vedere riscul real de reorientare a fluxurilor comerciale și restricționarea suplimentară a importurilor în SUA din țările mari producătoare de oțel, există circumstanțe critice în care orice întârziere în adoptarea de măsuri provizorii de salvgardare ar cauza un prejudiciu care ar fi dificil de remediat. Prin urmare, Comisia concluzionează că ar trebui adoptate fără întârziere măsuri de salvgardare provizorii.

IX.   INTERESUL UNIUNII

(89)

În conformitate cu articolul 16 din Regulamentul (UE) 2015/478, s-a examinat dacă, în pofida constatării provizorii a unei amenințări cu producerea unui prejudiciu grav, există motive imperioase pentru a se concluziona că nu este în interesul Uniunii să se adopte măsuri provizorii în acest caz particular. Analiza interesului Uniunii s-a bazat pe o evaluare a tuturor intereselor implicate, inclusiv cele ale producătorilor, importatorilor și utilizatorilor din Uniune.

(90)

Industria Uniunii este formată din aproximativ 40 de producători, cu sediul în diferite state membre ale Uniunii, având peste 180 000 de angajați direct implicați în producția celor 25 de produse în cauză în perioada 2013-2017. S-a stabilit că industria Uniunii se confruntă cu o amenințare de producere a unui prejudiciu grav, cauzat de creșterea importurilor. Se reamintește că industria Uniunii nu a beneficiat de pe urma creșterii consumului și că situația economică a industriei Uniunii rămâne fragilă și vulnerabilă la o creștere suplimentară a importurilor. Importanța strategică a industriei siderurgice a fost recunoscută de multă vreme (14). Este în interesul Uniunii să aibă o industrie siderurgică sănătoasă și competitivă. Este evident că, dacă nu se ia nicio măsură, atât prețurile, cât și cota de piață a producătorilor din Uniune vor scădea și mai mult, ceea ce va duce la scăderea producției, la creșterea pierderilor financiare și la disponibilizări, atât în industria siderurgică, cât și în industriile conexe. Impunerea de măsuri de salvgardare provizorii va remedia temporar prejudiciul grav și va facilita ajustarea industriei Uniunii.

(91)

În general, utilizatorii și importatorii caută cel mai mic preț posibil pentru oțel și este evident că, în absența măsurilor, prețurile ar fi mai scăzute. Cu toate acestea, este și în interesul lor ca industria siderurgică a Uniunii să fie competitivă și viabilă, capabilă să răspundă necesităților lor viitoare.

(92)

În acest context, mai multe părți interesate participante la anchetă au susținut că impunerea de măsuri de salvgardare provizorii nu ar fi în interesul Uniunii. Aceste părți afirmă că măsurile ar duce aproape sigur la un deficit în materie de aprovizionare și, prin urmare, i-ar conferi industriei de profil din Uniune o poziție de negociere mai puternică pentru a exercita presiune asupra prețurilor. Părțile respective au susținut, de asemenea, că sursele de aprovizionare sunt deja limitate de impunerea de măsuri antidumping și antisubvenții și că produsele care nu sunt disponibile la producătorii din Uniune sau care nu sunt disponibile în cantități suficiente sau cu specificațiile tehnice adecvate trebuie excluse de la aplicarea măsurilor de salvgardare.

(93)

Pentru a crea echilibrul adecvat între diversele interese legitime și întrucât amenințarea cu producerea unui prejudiciu grav este legată în principal, în acest caz, de existența unei reorientări a fluxurilor comerciale, Comisia consideră că forma măsurilor de salvgardare ar trebui să păstreze nivelurile istorice ale importurilor și că numai importurile care depășesc aceste niveluri ar trebui să facă obiectul măsurilor respective. În această privință, un sistem de contingente tarifare, în cadrul căruia nu se pune niciun obstacol în calea fluxurilor comerciale tradiționale, garantează că măsurile de salvgardare sunt în conformitate cu interesul Uniunii. Această formă a măsurilor ar preveni efectele negative ale reorientării fluxurilor comerciale pentru industria Uniunii, menținând totodată sursele de aprovizionare comerciale tradiționale și concurența efectivă pe piața oțelului.

(94)

În aceste circumstanțe, Comisia consideră că riscul ca măsurile adoptate să provoace un deficit în materie de aprovizionare sau o creștere a prețurilor este nesemnificativ. În mod similar, afirmația că anumite categorii specifice de produse trebuie excluse de la aplicarea măsurilor de salvgardare întrucât nu sunt disponibile la producătorii din Uniune sau nu sunt disponibile în cantități suficiente sau cu specificațiile tehnice adecvate ar trebui respinsă, deoarece vor fi garantate fluxurile comerciale tradiționale.

(95)

Prin urmare, în ceea ce privește echilibrul, Comisia concluzionează că, în interesul Uniunii, este necesar să se adopte măsuri de salvgardare provizorii sub forma specifică a unei creșteri a tarifelor, care vor fi aplicate în cazul depășirii fluxurilor comerciale tradiționale, în funcție de categoria de produse.

X.   CONCLUZII ȘI ADOPTAREA MĂSURILOR PROVIZORII

1.   Adoptarea măsurilor provizorii

(96)

În urma analizei preliminare, s-a concluzionat că industria siderurgică a Uniunii este într-o situație de amenințare cu producerea unui prejudiciu grav în cazul a 23 de categorii de produse care fac obiectul evaluării și că această situație este susceptibilă de a se transforma într-un prejudiciu grav real în viitorul apropiat. Având în vedere circumstanțele critice, se consideră că ar trebui adoptate măsuri de salvgardare provizorii pentru a preveni producerea unui prejudiciu pentru industria siderurgică a Uniunii care ar fi dificil de remediat, înainte de încheierea actualei anchete.

2.   Forma și nivelul măsurilor

(97)

Pentru alegerea formei adecvate a măsurilor, Comisia a analizat următoarele trei elemente: În primul rând, un prejudiciu grav pentru industria siderurgică globală a Uniunii este susceptibil de a se produce din cauza reorientării exporturilor de oțel dinspre SUA către UE, drept consecință a măsurilor adoptate în temeiul secțiunii 232. În al doilea rând, se consideră că deschiderea pieței Uniunii și fluxul tradițional al importurilor ar trebui menținute. Într-adevăr, se consideră, în mod esențial, că importurile care depășesc aceste fluxuri comerciale tradiționale sunt cele care reprezintă principala amenințare pentru situația industriei Uniunii. În final, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2015/478 și cu obligațiile internaționale ale Uniunii, în special cu articolul 6 din Acordul OMC privind măsurile de salvgardare, măsurile provizorii ar trebui ia forma unor măsuri tarifare.

(98)

Pe această bază, Comisia consideră că, după cum se menționează în considerentul 93, măsurile de salvgardare provizorii ar trebui să ia forma unui sistem de contingente tarifare, pentru depășirea cărora va trebui plătită o taxă suplimentară. Pentru a se asigura accesul la piața Uniunii pentru toți furnizorii tradiționali, aceste contingente tarifare ar trebui să se bazeze pe media nivelurilor anuale de importuri din anii 2015, 2016 și 2017. Având în vedere faptul că contingentele tarifare vor fi în vigoare timp de 200 de zile calendaristice, acestea ar trebui stabilite la un nivel pro-rata corespunzător din cifra anuală.

(99)

Nivelul taxei suplimentare pentru depășirea contingentului ar trebui stabilit la un nivel coerent cu obiectivul de prevenire a producerii unui prejudiciu grav pentru industria Uniunii. Având în vedere concluziile privind amenințarea cu producerea unui prejudiciu grav și faptul că respectivul prejudiciu grav nu s-a produs încă la nivel global, în opinia Comisiei, nu pare a fi oportun ca marja de prejudiciu să fie calculată pe baza prețului neprejudiciabil mediu construit pe tonă de produse ale industriei Uniunii în cursul celei mai recente perioade.

(100)

În aceste circumstanțe, Comisia consideră că ar fi mai oportun să se adopte o abordare prospectivă cu privire la evaluarea nivelului taxei necesare pentru a descuraja realizarea de importuri excedentare comparativ cu fluxurile comerciale tradiționale și producerea unui prejudiciu grav pentru industria Uniunii, de îndată ce s-a atins nivelul contingentului.

(101)

În această privință, industria Uniunii a prezentat două metode complementare de calculare a unui tarif suficient de descurajator, pe care Comisia le consideră adecvate pentru atingerea scopului urmărit: prima se bazează pe un model de echilibru parțial pentru piața oțelului din Uniune, iar cea de-a doua calculează marjele contribuției pentru produsele siderurgice.

(102)

Un model de echilibru parțial este un set de ecuații ale cererii și ofertei, care se axează pe o parte a economiei și aplică la restul economiei ipoteza ceteris paribus, potrivit căreia „toate lucrurile sunt în condiții egale”. Acest model se bazează, de asemenea, pe ipoteza că efectele macroeconomice ale scenariului analizat nu sunt destul de mari pentru a influența agregatele macroeconomice, precum nivelul general al salariilor din cadrul unei economii.

(103)

Modelul propus de industria Uniunii se bazează pe un cod disponibil publicului, care este programat și soluționat într-un program de calcul tabelar. În general, modelele de echilibru parțial reprezintă un instrument standard, utilizat de autoritățile de anchetă, inclusiv de Comisie, pentru analiza politicii comerciale.

(104)

Acest model, ca majoritatea celorlalte, aplică așa-numita ipoteză Armington, potrivit căreia produsele de origini diferite constituie substitute imperfecte. Modelul analizează piața Uniunii utilizând numai o funcție de ofertă pentru fiecare dintre elementele următoare: oferta internă a Uniunii, oferta de import a țărilor care fac obiectul măsurilor de salvgardare și oferta de import a țărilor scutite de aplicarea măsurilor de salvgardare. În final, modelul utilizează o funcție de cerere la nivelul Uniunii care răspunde nivelului global al prețurilor, pentru a determina cererea de oțel la nivel agregat, și o distribuie în funcție de prețurile relative către cele trei surse ale ofertei menționate anterior. Acest din urmă proces este reglementat de așa-numitele „elasticități Armington”, și anume parametri economici care reprezintă elasticitatea substituției între produse din diferite țări de origine, care diferă în funcție de tipurile de produse și de piețe.

(105)

Datele pentru acest model au fost preluate de la EUROFER și Eurostat. „Elasticitățile Armington”, precum și elasticitățile ofertei și ale cererii sunt preluate din surse fiabile, precum United States International Trade Commission („USITC”) și Global Trade Analysis Project („GTAP”). Potrivit acestor surse, elasticitatea Armington este stabilită la 3,75, elasticitatea cererii la – 0,5, iar cele trei elasticități ale ofertei la 4.

(106)

Fiind vorba despre un model pentru o singură țară, este necesar să se emită ipoteze explicite și neexplicite, mai ales în privința pieței oțelului din SUA și a impactului măsurilor impuse în temeiul secțiunii 232.

(107)

În primul rând, se pornește de la ipoteza că aceste măsuri vor reuși să excludă de pe piața SUA exporturile actuale ale țărilor care fac obiectul măsurilor adoptate în temeiul secțiunii 232. În etapa următoare, se calculează proporția acestor exporturi excluse care va fi reorientată către piața UE pentru fiecare țară producătoare care exportă în prezent către SUA, în conformitate cu o metodologie în care sunt avute în vedere și ponderate patru criterii diferite: distanța față de Uniune, disponibilitatea în regiunea relevantă a unor țări capabile de a absorbi exporturile reorientate, existența în regiune a unor țări cu o supracapacitate relevantă și existența în țara în cauză a unor măsuri de apărare comercială. În conformitate cu acest calcul, 72 % dintre actualele importuri de oțel în SUA vor fi reorientate către piața UE, ceea ce corespunde unui procent de 55 % din totalul importurilor de oțel în Uniune realizate în 2017. În continuare, se presupune că aceste importuri suplimentare vor deplasa un volum echivalent din producția Uniunii.

(108)

Modelul este specificat cu ajutorul parametrilor menționați anterior, iar datele de piață sunt corectate pentru ipotezele formulate în cele două considerente precedente. Modelul este apoi soluționat cu ajutorul unor experimente privind aplicarea unor tarife de salvgardare de diferite mărimi la nivelul Uniunii pentru importurile din afara contingentului. Potrivit rezultatelor modelului, un tarif de 25 % ar permite niveluri de import cu aproximativ 19 % mai mari decât în perioada de referință 2015-2017. Un tarif de 32 % ar permite cu 10 % mai multe importuri decât în perioada de referință. Un tarif de 41 %, pe de altă parte, ar reduce importurile la nivelul din perioada 2015-2017.

(109)

Rezultatele modelului comercial macroeconomic sunt completate cu o serie de simulări microeconomice ale marjelor de contribuție tipice pentru 12 categorii diferite de produse care fac obiectul evaluării. Ipoteza care stă la baza analizei este că, în cazul scăderii prețurilor, producătorii ar continua să își utilizeze la maximum capacitățile și să exporte către Uniune, câtă vreme sunt acoperite costurile variabile. Marja de contribuție este marja dintre prețul de vânzare și costurile variabile. Cu alte cuvinte, un producător ar continua să producă atâta vreme cât marja de contribuție nu este negativă. Analiza stabilește, pentru fiecare dintre cele douăsprezece categorii de produse care fac obiectul evaluării, prețul franco vămuit la nivelul Uniunii la care marja de contribuție pentru exportatorii în UE ar fi complet epuizată. Diferența dintre acest preț și prețul intern neprejudiciabil de pe piața Uniunii ar trebui să corespundă, în acest caz, tarifului aplicabil importurilor din afara contingentului care este necesar pentru a garanta un nivel neprejudiciabil al prețurilor pe piața Uniunii.

(110)

Analiza utilizează un set de prețuri ale materiilor prime bazate pe indicii publici Metal Bulleting, costurile variabile ale firmelor chineze, preluate din baza de date CRU, precum și costurile de transport estimate la 60 USD/tonă între China și UE, valoare considerată a fi o estimare conservatoare. Analiza concluzionează că marjele de contribuție și, prin urmare, tarifele de descurajare necesare pentru importurile din afara contingentului ar trebui să se încadreze în intervalul 19-45 %, cu o medie de 34 %, ceea ce ar confirma, în esență, mărimea tarifului aplicabil importurilor din afara contingentului, identificat cu ajutorul modelului de echilibru parțial.

(111)

Pe baza celor de mai sus, Comisia a stabilit, în analiza sa preliminară, că un tarif provizoriu de 25 % aplicabil importurilor care depășesc contingentele ar fi suficient pentru a preveni producerea unui prejudiciu grav. Acest tarif, mai redus decât cel de 32 % rezultat din model, menit să asigure fluxul comercial tradițional plus o creștere de 10 % a fluxului importurilor, reprezintă o abordare precaută, având în vedere interesul Uniunii și în așteptarea observațiilor părților interesate după adoptarea măsurilor provizorii și a unui studiu mai amănunțit cu privire la evoluția importurilor înainte de impunerea măsurilor definitive.

3.   Administrarea contingentelor

(112)

Cel mai bun mod de asigurare a unei utilizări optime a contingentelor tarifare este de a le aloca în ordinea cronologică a datelor la care sunt acceptate declarațiile de punere în liberă circulație, astfel cum se prevede în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei (15). Ar trebui asigurat accesul egal și continuu la contingente pentru toți importatorii din Uniune. Această metodă de administrare necesită o cooperare strânsă între statele membre și Comisie.

(113)

Eligibilitatea mărfurilor importate din țările în curs de dezvoltare pentru excluderea de la aplicarea contingentelor tarifare depinde de originea mărfurilor respective. Prin urmare, ar trebui aplicate criteriile pentru determinarea originii nepreferențiale aflate în vigoare în prezent în Uniune.

(114)

În scopul aplicării măsurilor provizorii, pentru a permite continuarea fluxurilor comerciale tradiționale, va fi stabilit un contingent specific pentru fiecare categorie de produse cu privire la care prezentul regulament impune măsuri provizorii, indiferent de țara lor de origine. Restul anchetei va stabili dacă, pentru a se asigura continuarea fluxurilor comerciale tradiționale din aceste țări și având în vedere impactul măsurilor provizorii, este sau nu de dorit să se aloce câte un contingent pentru fiecare țară exportatoare. În special, Comisia va trebui să analizeze efectul potențial al măsurilor antidumping și antisubvenții aflate în vigoare în prezent asupra alocării și utilizării unui contingent pe țară.

4.   Măsurile antidumping și antisubvenții aplicabile

(115)

O dată ce contingentul scutit de taxe este atins, se vor aplica măsurile de salvgardare.

(116)

Mai multe părți interesate au afirmat că o combinație a măsurilor antidumping și compensatorii deja impuse în cazul a numeroase categorii de produse cu măsurile de salvgardare impuse în cazul acelorași importuri ar reprezenta o sarcină nejustificată pentru anumiți producători-exportatori care doresc să exporte în UE, ceea ce poate avea ca efect refuzarea accesului acestora la piața Uniunii.

(117)

Într-adevăr, pentru 12 categorii de produse siderurgice acoperite de actualele măsuri de salvgardare provizorii, unele țări de origine fac în prezent obiectul unor măsuri antidumping și compensatorii. Prin urmare, este necesar să se analizeze dacă cumularea acestor măsuri ar duce sau nu la un efect mai semnificativ decât cel dorit (16). Pentru a se evita impunerea unor „măsuri de remediere duble”, ori de câte ori se depășește contingentul tarifar, nivelul taxelor antidumping și compensatorii existente va fi suspendat sau redus, pentru a se asigura faptul că efectul combinat al acestor măsuri nu depășește nivelul cel mai ridicat al taxelor de salvgardare sau antidumping/compensatorii instituite.

5.   Durată

(118)

Măsurile provizorii ar trebui să se aplice timp de 200 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

XI.   EXCLUDEREA ANUMITOR ȚĂRI DIN DOMENIUL DE APLICARE AL MĂSURILOR PROVIZORII

(119)

În conformitate cu articolul 18 din Regulamentul (UE) 2015/478 și cu obligațiile internaționale ale Uniunii, măsurile provizorii nu ar trebui să se aplice niciunui produs originar dintr-o țară în curs de dezvoltare, câtă vreme cota importurilor sale de produs în cauză în Uniune nu depășește 3 %, cu condiția ca țările în curs de dezvoltare membre ale OMC cu o cotă de import mai mică de 3 % să reprezinte în mod colectiv maximum 9 % din totalul importurilor de produs în cauză în Uniune.

(120)

Potrivit analizei preliminare efectuate de Comisie, categoriile de produse în cauză originare din anumite țări în curs de dezvoltare îndeplinesc cerințele pentru a beneficia de derogarea menționată anterior. Anexa IV (Lista produselor originare din țările în curs de dezvoltare cărora li se aplică măsurile provizorii) precizează care sunt țările în curs de dezvoltare, în sensul prezentului regulament. De asemenea, anexa respectivă indică, pentru fiecare dintre cele 23 de categorii de produse, țările în curs de dezvoltare cărora li se aplică măsurile provizorii. Comisia consideră că este oportun, în acest stadiu, să se calculeze volumul importurilor din țările în curs de dezvoltare pe baza fiecărei categorii de produse, întrucât contingentul tarifar este stabilit și în raport cu fluxurile comerciale tradiționale aferente fiecărei categorii individuale. Aceasta nu aduce atingere deciziilor viitoare privind faptul dacă o țară poate fi sau nu considerată drept țară în curs de dezvoltare.

(121)

După cum se prevede în considerentul 80 de mai sus, având în vedere integrarea strânsă a piețelor cu statele membre ale SEE, cifrele globale ale importurilor din aceste țări și riscul redus de reorientare a fluxurilor comerciale, Comisia consideră că produsele care fac obiectul evaluării originare din Norvegia, Islanda și Liechtenstein ar trebui să fie excluse de la aplicarea prezentului regulament,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Se deschid contingente tarifare în legătură cu importurile în Uniune ale fiecăreia dintre cele 23 de categorii de produse enumerate în anexa I, pentru o perioadă de 200 de zile calendaristice începând cu data intrării în vigoare a prezentului regulament.

(2)   Contingentele tarifare sunt specificate în anexa V (definite în raport cu codurile NC specificate în legătură cu fiecare).

(3)   În cazul în care contingentul tarifar relevant este epuizat sau în cazul în care importurile categoriilor de produse nu beneficiază de contingentul tarifar relevant, se percepe o taxă suplimentară de 25 %. Taxa suplimentară în cauză se aplică valorii în vamă a produsului importat.

Articolul 2

(1)   Originea oricărui produs căruia i se aplică prezentul regulament este determinată în conformitate cu dispozițiile în vigoare în Uniune referitoare la originea nepreferențială.

(2)   În lipsa unor indicații contrare, se aplică dispozițiile relevante în vigoare referitoare la taxele vamale.

Articolul 3

Contingentele tarifare sunt gestionate de Comisie și de statele membre în conformitate cu sistemul de gestionare a contingentelor tarifare prevăzut la articolele 49-54 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei.

Articolul 4

Importurile categoriilor de produse menționate la articolul 1 care sunt deja în drum spre Uniune la data intrării în vigoare a prezentului regulament și a căror destinație nu poate fi modificată nu sunt atribuite contingentelor tarifare și nici nu fac obiectul taxei suplimentare menționate la articolul 1 și pot fi puse în liberă circulație.

Articolul 5

Statele membre și Comisia colaborează îndeaproape pentru a asigura respectarea prezentului regulament.

Articolul 6

(1)   Sub rezerva alineatului (2), importurile celor 23 de categorii de produse specificate în anexa I, originare dintr-una dintre țările în curs de dezvoltare, nu fac, în conformitate cu anexa IV, obiectul contingentelor tarifare sau al taxei suplimentare menționate la articolul 1.

(2)   Pentru fiecare dintre cele 23 de categorii de produse, anexa IV specifică țările în curs de dezvoltare de origine care fac obiectul măsurilor prevăzute la articolul 1.

Articolul 7

Produsele originare din Norvegia, Islanda și Liechtenstein nu fac obiectul măsurilor prevăzute la articolul 1.

Articolul 8

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 17 iulie 2018.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 83, 27.3.2015, p. 16.

(2)  JO L 123, 19.5.2015, p. 33.

(3)  JO C 111, 26.3.2018, p. 29.

(4)  JO C 225, 28.6.2018, p. 54.

(5)  Măsurile de supraveghere prealabilă au fost adoptate în luna aprilie 2018 prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/670 al Comisiei din 28 aprilie 2016 de introducere a unei supravegheri prealabile la nivelul Uniunii a importurilor de anumite produse siderurgice originare din anumite țări terțe (JO L 115, 29.4.2016, p. 37).

(6)  JO C 225, 28.6.2018, p. 54.

(7)  Cauza COMP/ECSC.1351, Usinor/Arbed/Aceralia, și cauza COMP/M.4137, Mittal/Arcelor.

(8)  A se vedea, în special, secțiunea IV și secțiunea VI punctele 1 și 2.

(9)  A se vedea rapoartele prezentate în cadrul celei de a 83-a și a 84-a reuniuni a Comitetului pentru oțel al OCDE, disponibile la adresa http://www.oecd.org/sti/ind/steel.htm

(10)  Idem, al 83-lea raport.

(11)  Comunicatul de presă al secretarului Departamentului Comerțului din SUA, W. Ross, https://www.commerce.gov/news/press-releases/2018/02/secretary-ross-releases-steel-and-aluminum-232-reports-coordination

(12)  Raportul Departamentului Comerțului din SUA în temeiul secțiunii 232, https://www.commerce.gov/sites/commerce.gov/files/the_effect_of_imports_of_steel_on_the_national_security_-_with_redactions_-_20180111.pdf

(13)  Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor și Banca Europeană de Investiții: Siderurgia: păstrarea locurilor de muncă și a creșterii economice durabile în Europa, COM(2016) 155 final, 16.3.2016.

(14)  Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor și Banca Europeană de Investiții, din 16.3.2016, „Siderurgia: păstrarea locurilor de muncă și a creșterii economice durabile în Europa”, COM(2016) 155 final.

(15)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 343, 29.12.2015, p. 558).

(16)  Regulamentul (UE) 2015/477 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2015 privind măsurile pe care Uniunea le poate adopta în ceea ce privește efectul combinat al măsurilor antidumping sau antisubvenții și al măsurilor de salvgardare (JO L 83, 27.3.2015, p. 11).


ANEXA I - Produsele în cauză

Numărul produsului

Categoria de produse

Coduri NC

1

Foi și benzi laminate la cald din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

7208 10 00 , 7208 25 00 , 7208 26 00 , 7208 27 00 , 7208 36 00 , 7208 37 00 , 7208 38 00 , 7208 39 00 , 7208 40 00 , 7208 52 10 , 7208 52 99 , 7208 53 10 , 7208 53 90 , 7208 54 00 , 7211 13 00 , 7211 14 00 , 7211 19 00 , 7212 60 00 , 7225 19 10 , 7225 30 10 , 7225 30 30 , 7225 30 90 , 7225 40 15 , 7225 40 90 , 7226 19 10 , 7226 91 20 , 7226 91 91 , 7226 91 99

2

Foi laminate la rece din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

7209 15 00 , 7209 16 90 , 7209 17 90 , 7209 18 91 , 7209 25 00 , 7209 26 90 , 7209 27 90 , 7209 28 90 , 7209 90 20 , 7209 90 80 , 7211 23 20 , 7211 23 30 , 7211 23 80 , 7211 29 00 , 7211 90 20 , 7211 90 80 , 7225 50 20 , 7225 50 80 , 7225 99 00 , 7226 20 00 , 7226 92 00

3

Foi de tablă electrotehnică (altele decât tolele GOES cu grăunți orientați)

7209 16 10 , 7209 17 10 , 7209 18 10 , 7209 26 10 , 7209 27 10 , 7209 28 10 , 7225 19 90 , 7226 19 80

4

Foi cu învelișuri metalice

7210 20 00 , 7210 30 00 , 7210 41 00 , 7210 49 00 , 7210 61 00 , 7210 69 00 , 7210 90 80 , 7212 20 00 , 7212 30 00 , 7212 50 20 , 7212 50 30 , 7212 50 40 , 7212 50 61 , 7212 50 69 , 7212 50 90 , 7225 91 00 , 7225 92 00 , 7226 99 10 , 7226 99 30 , 7226 99 70

5

Foi cu acoperire organică

7210 70 80 , 7212 40 80

6

Produse de oțelărie

7209 18 99 , 7210 11 00 , 7210 12 20 , 7210 12 80 , 7210 50 00 , 7210 70 10 , 7210 90 40 , 7212 10 10 , 7212 10 90 , 7212 40 20

7

Plăci de tablă quarto din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

7208 51 20 , 7208 51 91 , 7208 51 98 , 7208 52 91 , 7208 90 20 , 7208 90 80 , 7210 90 30 , 7225 40 12 , 7225 40 40 , 7225 40 60

8

Foi și benzi de oțel inoxidabil laminate la cald

7219 11 00 , 7219 12 10 , 7219 12 90 , 7219 13 10 , 7219 13 90 , 7219 14 10 , 7219 14 90 , 7219 22 10 , 7219 22 90 , 7219 23 00 , 7219 24 00 , 7220 11 00 , 7220 12 00

9

Foi și benzi de oțel inoxidabil laminate la rece

7219 31 00 , 7219 32 10 , 7219 32 90 , 7219 33 10 , 7219 33 90 , 7219 34 10 , 7219 34 90 , 7219 35 10 , 7219 35 90 , 7219 90 20 , 7219 90 80 , 7220 20 21 , 7220 20 29 , 7220 20 41 , 7220 20 49 , 7220 20 81 , 7220 20 89 , 7220 90 20 , 7220 90 80

12

Bare de calitate comercială și profiluri ușoare din oțel nealiat sau din alte aliaje

7214 30 00 , 7214 91 10 , 7214 91 90 , 7214 99 31 , 7214 99 39 , 7214 99 50 , 7214 99 71 , 7214 99 79 , 7214 99 95 , 7215 90 00 , 7216 10 00 , 7216 21 00 , 7216 22 00 , 7216 40 10 , 7216 40 90 , 7216 50 10 , 7216 50 91 , 7216 50 99 , 7216 99 00 , 7228 10 20 , 7228 20 10 , 7228 20 91 , 7228 30 20 , 7228 30 41 , 7228 30 49 , 7228 30 61 , 7228 30 69 , 7228 30 70 , 7228 30 89 , 7228 60 20 , 7228 60 80 , 7228 70 10 , 7228 70 90 , 7228 80 00

13

Vergele de armătură

7214 20 00 , 7214 99 10

14

Bare și profile ușoare din oțel inoxidabil

7222 11 11 , 7222 11 19 , 7222 11 81 , 7222 11 89 , 7222 19 10 , 7222 19 90 , 7222 20 11 , 7222 20 19 , 7222 20 21 , 7222 20 29 , 7222 20 31 , 7222 20 39 , 7222 20 81 , 7222 20 89 , 7222 30 51 , 7222 30 91 , 7222 30 97 , 7222 40 10 , 7222 40 50 , 7222 40 90

15

Sârmă laminată din oțel inoxidabil

7221 00 10 , 7221 00 90

16

Sârmă laminată din oțeluri nealiate sau din alte aliaje

7213 10 00 , 7213 20 00 , 7213 91 10 , 7213 91 20 , 7213 91 41 , 7213 91 49 , 7213 91 70 , 7213 91 90 , 7213 99 10 , 7213 99 90 , 7227 10 00 , 7227 20 00 , 7227 90 10 , 7227 90 50 , 7227 90 95

17

Corniere, profile și secțiuni din fier sau din oțel nealiat

7216 31 10 , 7216 31 90 , 7216 32 11 , 7216 32 19 , 7216 32 91 , 7216 32 99 , 7216 33 10 , 7216 33 90

18

Palplanșe

7301 10 00

20

Țevi de gaz

7306 30 41 , 7306 30 49 , 7306 30 72 , 7306 30 77

21

Secțiuni tubulare

7306 61 10 , 7306 61 92 , 7306 61 99

22

Tuburi și țevi laminate din oțel inoxidabil

7304 11 00 , 7304 22 00 , 7304 24 00 , 7304 41 00 , 7304 49 10 , 7304 49 93 , 7304 49 95 , 7304 49 99

23

Tuburi și țevi pentru rulmenți

7304 51 12 , 7304 51 18 , 7304 59 32 , 7304 59 38

25

Tuburi mari sudate

7305 11 00 , 7305 12 00 , 7305 19 00 , 7305 20 00 , 7305 31 00 , 7305 39 00 , 7305 90 00

26

Alte țevi sudate

7306 11 10 , 7306 11 90 , 7306 19 10 , 7306 19 90 , 7306 21 00 , 7306 29 00 , 7306 30 11 , 7306 30 19 , 7306 30 80 , 7306 40 20 , 7306 40 80 , 7306 50 20 , 7306 50 80 , 7306 69 10 , 7306 69 90 , 7306 90 00

28

Sârme din oțeluri nealiate

7217 10 10 , 7217 10 31 , 7217 10 39 , 7217 10 50 , 7217 10 90 , 7217 20 10 , 7217 20 30 , 7217 20 50 , 7217 20 90 , 7217 30 41 , 7217 30 49 , 7217 30 50 , 7217 30 90 , 7217 90 20 , 7217 90 50 , 7217 90 90


ANEXA II

II 1 - Creșterea importurilor pentru cele 23 de categorii de produse (în tone)

Numărul produsului

Categoria de produse

2013

2014

2015

2016

2017

creșterea în 2017 comparativ cu 2013

1

Foi și benzi laminate la cald din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

4 814 207

5 212 268

7 807 441

8 574 007

6 991 376

45 %

2

Foi laminate la rece din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

1 832 159

1 903 092

2 759 877

1 998 437

2 462 471

34 %

3

Foi de tablă electrotehnică (altele decât tolele GOES cu grăunți orientați)

266 559

285 132

280 256

318 496

379 649

42 %

4

Foi cu învelișuri metalice

1 854 963

2 202 856

2 687 715

3 911 752

4 980 452

168 %

5

Foi cu acoperire organică

681 698

725 296

622 553

730 625

915 248

34 %

6

Produse de oțelărie

552 384

662 861

638 316

756 016

617 567

12 %

7

Plăci de tablă quarto din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

1 419 767

1 959 605

2 554 930

2 814 802

2 530 630

78 %

8

Foi și benzi de oțel inoxidabil laminate la cald

175 836

233 028

269 697

351 075

436 173

148 %

9

Foi și benzi de oțel inoxidabil laminate la rece

697 457

1 017 613

787 521

843 352

976 108

40 %

12

Bare de calitate comercială și profiluri ușoare din oțel nealiat sau din alte aliaje

911 115

1 219 800

1 200 627

1 400 824

1 385 829

52 %

13

Vergele de armătură

527 008

972 602

1 430 014

1 292 971

1 191 445

126 %

14

Bare și profile ușoare din oțel inoxidabil

113 071

147 453

142 416

147 811

159 577

41 %

15

Sârmă laminată din oțel inoxidabil

52 082

71 229

57 627

58 670

62 978

21 %

16

Sârmă laminată din oțeluri nealiate sau din alte aliaje

1 125 730

1 289 953

1 697 912

2 000 967

2 094 274

86 %

17

Corniere, profile și secțiuni din fier sau din oțel nealiat

223 669

277 507

268 014

388 041

262 745

17 %

18

Palplanșe

15 870

16 503

14 051

36 970

85 054

436 %

20

Țevi de gaz

266 467

340 051

298 103

336 050

380 257

43 %

21

Secțiuni tubulare

461 263

552 874

574 490

725 545

820 667

78 %

22

Tuburi și țevi laminate din oțel inoxidabil

32 581

38 782

39 719

42 510

42 701

31 %

23

Tuburi și țevi pentru rulmenți

7 489

9 426

11 944

9 773

8 663

16 %

25

Tuburi mari sudate

286 939

411 273

209 524

159 219

1 044 534

264 %

26

Alte țevi sudate

474 949

491 934

510 548

540 386

571 167

20 %

28

Sârme din oțeluri nealiate

573 988

722 719

692 714

736 500

722 633

26 %

II 2 - Creșterea importurilor pentru cele 23 de categorii de produse (în tone)

Numărul produsului

Categoria de produse

T1 2017

T1208

creștere în T1 2017 comparativ cu T1 2018

1

Foi și benzi laminate la cald din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

1 810 764

2 079 408

15 %

2

Foi laminate la rece din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

679 628

630 459

– 7 %

3

Foi de tablă electrotehnică (altele decât tolele GOES cu grăunți orientați)

80 836

114 451

42 %

4

Foi cu învelișuri metalice

1 482 049

1 190 741

– 20 %

5

Foi cu acoperire organică

212 209

201 838

– 5 %

6

Produse de oțelărie

146 457

168 583

15 %

7

Plăci de tablă quarto din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

676 207

640 176

– 5 %

8

Foi și benzi de oțel inoxidabil laminate la cald

122 092

107 577

– 12 %

9

Foi și benzi de oțel inoxidabil laminate la rece

229 981

280 549

22 %

12

Bare de calitate comercială și profiluri ușoare din oțel nealiat sau din alte aliaje

319 420

466 154

46 %

13

Vergele de armătură

210 505

551 316

162 %

14

Bare și profile ușoare din oțel inoxidabil

40 602

49 988

23 %

15

Sârmă laminată din oțel inoxidabil

14 956

19 642

31 %

16

Sârmă laminată din oțeluri nealiate sau din alte aliaje

560 863

641 668

14 %

17

Corniere, profile și secțiuni din fier sau din oțel nealiat

73 733

139 670

89 %

18

Palplanșe

19 947

20 326

2 %

20

Țevi de gaz

94 430

120 512

28 %

21

Secțiuni tubulare

223 618

256 998

15 %

22

Tuburi și țevi laminate din oțel inoxidabil

12 411

12 399

0 %

23

Tuburi și țevi pentru rulmenți

1 316

1 498

14 %

25

Tuburi mari sudate

48 791

51 285

5 %

26

Alte țevi sudate

145 059

153 106

6 %

28

Sârme din oțeluri nealiate

176 299

202 450

15 %

II.3 - Creșterea importurilor pentru 5 categorii de produse (în tone)

Numărul produsului

Categoria de produse

2013

2014

2015

2016

2017

creșterea în 2017 comparativ cu 2013

10

Plăci de tablă quarto inoxidabilă, laminate la cald

34 319

40 218

37 542

31 407

32 917

– 4 %

11

Tole din oțel electrotehnic cu granulație orientată

147 565

160 580

150 047

156 477

121 947

– 17 %

19

Material feroviar

1 376

1 096

1 240

1 521

1 342

– 2 %

24

Alte tuburi laminate

456 167

528 245

475 132

464 876

402 600

– 12 %

27

Bare finisate la rece din oțeluri nealiate și din alte oțeluri aliate

456 791

521 976

484 927

459 327

458 310

0 %


ANEXA III – Indicatori economici pentru cele 23 de categorii de produse

Produsul 1 - Foi și benzi laminate la cald din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

30 225 632

31 095 524

33 121 273

34 158 703

32 768 375

Importuri

Volum (tone)

4 814 207

5 212 268

7 807 441

8 574 007

6 991 376

Cota de piață (%)

15,9 %

16,8 %

23,6 %

25,1 %

21,3 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

463

442

396

351

492

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

75 %

75 %

76 %

75 %

76 %

Producția (tone)

76 871 621

77 990 908

77 331 686

77 563 694

79 568 514

Volumul vânzărilor în UE (tone)

25 411 425

25 883 256

25 313 832

25 584 696

25 776 999

Cota de piață (%)

84,1 %

83,2 %

76,4 %

74,9 %

78,7 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

519

493

455

422

556

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

– 1,9 %

0,0 %

– 3,1 %

– 1,0 %

7,8 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

37 467

35 573

35 038

33 557

34 815

Stoc

2 572 574

2 580 258

2 585 958

2 617 556

2 749 280

Flux de numerar

448 135 738

1 065 492 450

763 891 666

603 485 811

1 369 472 142

ROCE (%)

– 3,8 %

1,0 %

– 6,6 %

– 1,0 %

7,7 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

11,5 %

Produsul 2 - Foi laminate la rece din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

9 772 904

9 728 449

10 353 391

9 849 904

10 085 487

Importuri

Volum (tone)

1 832 159

1 903 092

2 759 877

1 998 437

2 462 471

Cota de piață (%)

18,7 %

19,6 %

26,7 %

20,3 %

24,4 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

566

546

485

474

606

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

71 %

75 %

75 %

75 %

77 %

Producția (tone)

40 855 196

41 632 189

41 639 946

41 738 974

42 811 283

Volumul vânzărilor în UE (tone)

7 920 370

7 805 648

7 570 764

7 829 002

7 602 288

Cota de piață (%)

81,0 %

80,2 %

73,1 %

79,5 %

75,4 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

588

558

522

495

633

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

– 4,4 %

– 2,8 %

– 3,0 %

0,6 %

9,8 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

12 690

11 973

11 550

11 230

11 264

Stoc

1 078 838

1 052 246

1 064 061

1 054 347

1 093 798

Flux de numerar

200 559 843

413 849 620

324 264 435

454 766 919

375 807 983

ROCE (%)

– 8,0 %

– 2,4 %

– 12,8 %

– 3,1 %

4,0 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

4,3 %

Produsul 3 - Foi de tablă electrotehnică (altele decât tolele GOES cu grăunți orientați)

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

1 267 827

1 287 448

1 223 892

1 255 417

1 350 354

Importuri

Volum (tone)

266 559

285 132

280 256

318 496

379 649

Cota de piață (%)

21,0 %

22,1 %

22,9 %

25,4 %

28,1 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

648

617

578

502

642

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

87 %

80 %

80 %

82 %

81 %

Producția (tone)

1 080 894

1 110 013

1 052 273

1 032 560

1 114 309

Volumul vânzărilor în UE (tone)

1 001 268

1 002 316

943 636

936 553

969 977

Cota de piață (%)

79,0 %

77,9 %

77,1 %

74,6 %

71,8 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

705

657

606

576

699

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

– 8,9 %

– 8,1 %

– 13,0 %

– 14,3 %

– 3,2 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

1 522

1 707

2 087

2 069

2 065

Stoc

45 680

136 605

142 998

125 466

148 259

Flux de numerar

110 221 498

213 556 132

127 226 053

131 151 436

– 89 295 095

ROCE (%)

– 18,3 %

– 11,7 %

– 38,3 %

– 17,9 %

– 3,4 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

8,1 %

Produsul 4 - Foi cu învelișuri metalice

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

23 229 673

24 289 751

25 840 225

27 439 848

28 231 862

Importuri

Volum (tone)

1 854 963

2 202 856

2 687 715

3 911 752

4 980 452

Cota de piață (%)

8,0 %

9,1 %

10,4 %

14,3 %

17,6 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

679

657

615

530

662

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

78 %

82 %

84 %

86 %

84 %

Producția (tone)

27 930 059

29 517 243

29 875 495

29 905 847

30 450 568

Volumul vânzărilor în UE (tone)

21 344 052

22 056 052

23 118 423

23 490 212

23 218 040

Cota de piață (%)

91,9 %

90,8 %

89,5 %

85,6 %

82,2 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

682

654

614

586

711

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

1,9 %

5,4 %

5,5 %

7,9 %

11,7 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

28 915

28 243

28 749

29 863

29 648

Stoc

1 970 500

2 433 422

2 498 143

2 329 341

2 597 133

Flux de numerar

807 884 294

1 353 026 892

1 343 062 742

1 720 354 890

2 020 588 339

ROCE (%)

– 6,8 %

– 0,9 %

– 10,4 %

– 1,7 %

6,0 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

7,0 %

Produsul 5 - Foi cu acoperire organică

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

4 533 256

4 823 144

4 809 384

5 121 927

5 221 575

Importuri

Volum (tone)

681 698

725 296

622 553

730 625

915 248

Cota de piață (%)

15,0 %

15,0 %

12,9 %

14,3 %

17,5 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

854

813

813

709

853

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

70 %

76 %

74 %

76 %

75 %

Producția (tone)

4 479 238

4 564 346

4 574 414

4 863 169

4 940 410

Volumul vânzărilor în UE (tone)

3 851 467

4 097 788

4 186 771

4 391 169

4 306 231

Cota de piață (%)

85,0 %

85,0 %

87,1 %

85,7 %

82,5 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

898

868

829

791

934

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

– 1,7 %

1,4 %

1,1 %

3,7 %

3,9 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

6 377

6 272

6 047

6 150

6 095

Stoc

239 236

182 275

197 241

214 384

258 114

Flux de numerar

152 893 378

351 790 418

321 603 588

361 237 401

79 886 901

ROCE (%)

– 7,6 %

– 2,1 %

– 12,9 %

– 2,7 %

3,7 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

8,6 %

Produsul 6 - Produse de oțelărie

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

3 638 423

3 758 879

3 789 391

3 792 575

3 695 205

Importuri

Volum (tone)

552 384

662 861

638 316

756 016

617 567

Cota de piață (%)

15,2 %

17,6 %

16,8 %

19,9 %

16,7 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

822

792

781

667

753

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

82 %

84 %

84 %

82 %

84 %

Producția (tone)

4 223 583

4 315 402

4 353 002

4 302 367

4 295 575

Volumul vânzărilor în UE (tone)

3 085 602

3 095 745

3 150 741

3 036 316

3 077 185

Cota de piață (%)

84,8 %

82,4 %

83,1 %

80,1 %

83,3 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

845

821

789

728

812

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

1,7 %

4,1 %

4,8 %

4,6 %

3,1 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

7 939

7 660

7 683

7 819

7 424

Stoc

380 445

394 384

394 712

297 877

356 460

Flux de numerar

117 064 184

201 350 074

291 440 814

272 002 110

133 250 945

ROCE (%)

– 18,6 %

– 10,1 %

– 35,2 %

– 20,4 %

– 25,0 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

7,3 %

Produsul 7 - Plăci de tablă quarto din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

10 148 839

10 375 274

10 934 966

11 058 596

11 059 068

Importuri

Volum (tone)

1 419 767

1 959 605

2 554 930

2 814 802

2 530 630

Cota de piață (%)

14,0 %

18,9 %

23,4 %

25,5 %

22,9 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

513

492

474

403

533

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

58 %

62 %

62 %

63 %

65 %

Producția (tone)

10 749 475

11 240 103

10 608 260

10 244 950

10 581 040

Volumul vânzărilor în UE (tone)

8 727 826

8 414 892

8 377 455

8 242 865

8 527 686

Cota de piață (%)

14,0 %

18,9 %

23,4 %

25,5 %

22,9 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

700

676

714

582

692

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

– 9,4 %

– 8,9 %

– 4,0 %

– 7,5 %

3,2 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

18 472

17 628

17 177

16 763

16 211

Stoc

707 152

788 008

896 708

862 084

819 690

Flux de numerar

45 651 999

123 399 207

426 592 285

– 44 547 318

205 976 592

ROCE (%)

– 12,2 %

– 0,3 %

– 3,3 %

– 9,9 %

– 1,5 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

23,0 %

Produsul 8 - Foi și benzi de oțel inoxidabil laminate la cald

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

1 168 291

1 352 875

1 590 437

1 807 242

1 487 848

Importuri

Volum (tone)

175 836

233 028

269 697

351 075

436 173

Cota de piață (%)

15,1 %

17,2 %

17,0 %

19,4 %

29,3 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

2 011

1 926

1 877

1 518

1 822

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

61 %

65 %

69 %

73 %

73 %

Producția (tone)

3 334 814

3 525 794

3 664 821

3 842 503

3 799 867

Volumul vânzărilor în UE (tone)

991 962

1 119 435

1 320 528

1 455 714

1 050 966

Cota de piață (%)

84,9 %

82,7 %

83,0 %

80,5 %

70,6 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

2 023

2 013

2 028

1 792

2 115

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

– 4,2 %

– 0,3 %

4,0 %

4,9 %

9,2 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

5 439

4 914

4 464

4 271

4 133

Stoc

103 375

131 557

123 098

106 508

93 335

Flux de numerar

144 497 251

182 932 062

613 851 975

116 754 324

218 815 195

ROCE (%)

– 33,7 %

– 37,1 %

– 1,5 %

– 0,4 %

13,6 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

13,9 %

Produsul 9 - Foi și benzi de oțel inoxidabil laminate la rece

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

3 362 718

3 671 898

3 587 237

3 913 974

3 816 472

Importuri

Volum (tone)

697 457

1 017 613

787 521

843 352

976 108

Cota de piață (%)

20,7 %

27,7 %

22,0 %

21,5 %

25,6 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

2 098

1 985

2 064

1 782

2 023

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

71 %

76 %

80 %

84 %

84 %

Producția (tone)

3 076 074

3 016 723

3 139 572

3 425 201

3 114 323

Volumul vânzărilor în UE (tone)

2 664 602

2 653 177

2 798 719

3 070 197

2 839 979

Cota de piață (%)

79,2 %

72,3 %

78,0 %

78,4 %

74,4 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

2 259

2 272

2 238

2 014

2 323

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

– 4,2 %

– 2,7 %

2,4 %

5,5 %

9,4 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

10 205

9 483

9 220

8 892

8 812

Stoc

179 087

206 956

219 170

215 904

213 931

Flux de numerar

135 463 456

45 971 825

847 696 098

450 355 017

685 492 711

ROCE (%)

– 12,4 %

– 7,7 %

8,5 %

10,6 %

21,5 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

12,9 %

Produsul 12 - Bare de calitate comercială și profiluri ușoare din oțel nealiat sau din alte aliaje

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

11 891 558

12 422 902

12 297 356

12 678 733

13 617 607

Importuri

Volum (tone)

911 115

1 219 800

1 200 627

1 400 824

1 385 829

Cota de piață (%)

7,7 %

9,8 %

9,8 %

11,0 %

10,2 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

699

657

640

531

641

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

79 %

82 %

80 %

80 %

74 %

Producția (tone)

12 132 593

12 585 360

12 301 986

11 839 241

12 427 808

Volumul vânzărilor în UE (tone)

10 964 010

11 189 221

11 095 204

11 276 054

12 230 774

Cota de piață (%)

92,2 %

90,1 %

90,2 %

88,9 %

89,8 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

632

613

573

520

592

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

2,2 %

3,4 %

2,4 %

0,8 %

3,6 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

9 537

9 734

10 057

10 342

10 486

Stoc

749 386

888 456

914 268

943 355

1 023 612

Flux de numerar

220 994 774

264 742 034

272 433 127

255 904 385

123 997 731

ROCE (%)

– 1,2 %

3,7 %

3,3 %

3,9 %

6,9 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

– 8,3 %

Produsul 13 - Vergele de armătură

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

9 617 685

10 359 993

10 664 689

11 099 947

11 253 309

Importuri

Volum (tone)

527 008

972 602

1 430 014

1 292 971

1 191 445

Cota de piață (%)

5,5 %

9,4 %

13,4 %

11,6 %

10,6 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

475

446

388

353

441

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

72 %

72 %

71 %

73 %

67 %

Producția (tone)

13 171 558

13 019 699

12 763 140

13 191 436

12 494 712

Volumul vânzărilor în UE (tone)

8 906 120

9 187 941

9 019 809

9 568 119

9 848 615

Cota de piață (%)

92,6 %

88,7 %

84,6 %

86,2 %

87,5 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

460

437

386

367

436

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

– 2,0 %

– 2,5 %

– 2,6 %

3,4 %

4,8 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

5 563

5 441

5 529

5 634

5 457

Stoc

761 808

683 591

642 506

602 948

659 484

Flux de numerar

20 571 082

14 116 433

53 015 513

165 167 521

249 292 475

ROCE (%)

0,9 %

2,4 %

1,9 %

6,2 %

9,3 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

– 1,3 %

Produsul 14 - Bare și profile ușoare din oțel inoxidabil

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

526 080

593 501

593 530

630 737

632 804

Importuri

Volum (tone)

113 071

147 453

142 416

147 811

159 577

Cota de piață (%)

21,5 %

24,8 %

24,0 %

23,4 %

25,2 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

3 092

2 894

3 035

2 590

2 885

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

65 %

68 %

68 %

69 %

72 %

Producția (tone)

527 386

597 178

599 927

637 938

641 446

Volumul vânzărilor în UE (tone)

411 655

444 339

450 094

482 314

472 247

Cota de piață (%)

78,2 %

74,9 %

75,8 %

76,5 %

74,6 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

2 988

2 969

2 838

2 404

2 807

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

5,2 %

5,6 %

4,1 %

2,3 %

5,8 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

3 680

3 766

3 737

3 789

3 844

Stoc

83 561

91 900

89 676

90 409

90 893

Flux de numerar

111 869 518

142 849 693

191 511 047

155 623 001

145 832 442

ROCE (%)

1,0 %

4,3 %

1,4 %

– 0,7 %

4,9 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

– 2,8 %

Produsul 15 - Sârmă laminată din oțel inoxidabil

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

318 373

323 191

304 987

335 552

347 077

Importuri

Volum (tone)

52 082

71 229

57 627

58 670

62 978

Cota de piață (%)

16,4 %

22,0 %

18,9 %

17,5 %

18,1 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

2 300

2 193

2 310

1 962

2 228

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

63 %

64 %

65 %

69 %

71 %

Producția (tone)

373 010

383 586

388 273

412 892

449 392

Volumul vânzărilor în UE (tone)

266 290

251 961

247 359

276 880

284 098

Cota de piață (%)

83,6 %

78,0 %

81,1 %

82,5 %

81,9 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

2 480

2 516

2 382

2 022

2 417

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

– 3,7 %

– 2,1 %

– 4,7 %

– 3,1 %

3,9 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

1 677

1 671

1 731

1 761

1 852

Stoc

24 810

28 696

31 083

31 584

43 800

Flux de numerar

13 022 575

18 221 077

106 175 940

84 328 053

44 337 763

ROCE (%)

– 0,7 %

2,9 %

– 1,5 %

– 2,8 %

5,5 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

7,8 %

Produsul 16 - Sârmă laminată din oțeluri nealiate sau din alte aliaje

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

18 033 534

18 249 258

18 949 497

19 375 225

20 026 426

Importuri

Volum (tone)

1 125 730

1 289 953

1 697 912

2 000 967

2 094 274

Cota de piață (%)

6,2 %

7,1 %

9,0 %

10,3 %

10,5 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

522

504

439

392

486

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

80 %

84 %

83 %

81 %

83 %

Producția (tone)

19 765 154

19 775 715

20 436 595

20 037 883

20 757 864

Volumul vânzărilor în UE (tone)

16 782 585

16 828 358

17 108 877

17 222 468

17 795 595

Cota de piață (%)

93,1 %

92,2 %

90,3 %

88,9 %

88,9 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

509

492

443

420

505

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

1,8 %

4,8 %

3,0 %

0,6 %

3,4 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

11 561

11 598

11 881

13 068

13 058

Stoc

876 450

896 633

1 120 091

974 085

954 649

Flux de numerar

234 768 428

424 076 182

365 467 214

287 106 970

310 381 566

ROCE (%)

1,0 %

6,9 %

2,9 %

3,9 %

6,7 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

3,7 %

Produsul 17 - Corniere, profile și secțiuni din fier sau din oțel nealiat

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

6 159 135

6 544 142

6 549 935

7 205 377

7 375 383

Importuri

Volum (tone)

223 669

277 507

268 014

388 041

262 745

Cota de piață (%)

3,6 %

4,2 %

4,1 %

5,4 %

3,6 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

539

509

463

409

473

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

64 %

69 %

71 %

72 %

72 %

Producția (tone)

8 583 668

8 590 216

8 894 223

9 400 691

9 605 365

Volumul vânzărilor în UE (tone)

5 935 432

6 266 353

6 281 426

6 817 231

7 112 453

Cota de piață (%)

96,4 %

95,8 %

95,9 %

94,6 %

96,4 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

471

471

449

417

463

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

– 6,5 %

– 3,7 %

– 0,6 %

2,1 %

– 1,8 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

6 212

5 685

6 006

6 264

6 096

Stoc

510 927

464 184

466 561

559 452

569 947

Flux de numerar

– 48 381 794

7 224 031

161 157 041

150 487 051

– 18 595 244

ROCE (%)

– 6,0 %

6,3 %

1,4 %

3,9 %

0,6 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

– 2,1 %

Produsul 18 - Palplanșe

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

574 025

637 684

577 270

584 985

626 863

Importuri

Volum (tone)

15 870

16 503

14 051

36 970

85 054

Cota de piață (%)

2,8 %

2,6 %

2,4 %

6,3 %

13,6 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

787

765

1 126

651

629

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

78 %

82 %

76 %

82 %

81 %

Producția (tone)

907 320

940 451

840 182

777 182

817 764

Volumul vânzărilor în UE (tone)

558 131

621 150

563 140

548 010

541 782

Cota de piață (%)

97,2 %

97,4 %

97,6 %

93,7 %

86,4 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

711

697

652

623

640

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

6,8 %

11,5 %

8,8 %

14,0 %

3,7 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

949

971

951

981

995

Stoc

49 762

47 610

58 744

68 417

75 616

Flux de numerar

58 272 442

68 732 139

63 936 644

86 404 634

40 555 786

ROCE (%)

– 9,3 %

6,8 %

6,7 %

10,3 %

1,5 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

1,7 %

Produsul 20 - Țevi de gaz

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

1 211 435

1 662 233

1 653 112

1 637 097

1 642 935

Importuri

Volum (tone)

266 467

340 051

298 103

336 050

380 257

Cota de piață (%)

22,0 %

20,5 %

18,0 %

20,5 %

23,1 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

688

649

646

566

676

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

37 %

38 %

38 %

40 %

37 %

Producția (tone)

1 053 283

1 460 549

1 471 772

1 396 933

1 392 404

Volumul vânzărilor în UE (tone)

944 903

1 322 070

1 354 273

1 300 727

1 262 560

Cota de piață (%)

78,0 %

79,5 %

81,9 %

79,5 %

76,8 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

717

666

619

580

693

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

0,9 %

1,3 %

2,3 %

3,9 %

0,5 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

552

543

548

526

509

Stoc

55 178

55 305

53 434

58 081

50 697

Flux de numerar

15 451 286

15 884 723

16 166 705

15 309 189

20 506 964

ROCE (%)

3,7 %

3,9 %

1,1 %

1,7 %

8,7 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

2,4 %

Produsul 21 - Secțiuni tubulare

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

3 347 996

3 407 926

3 511 951

3 885 748

4 028 730

Importuri

Volum (tone)

461 263

552 874

574 490

725 545

820 667

Cota de piață (%)

13,8 %

16,2 %

16,4 %

18,7 %

20,4 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

599

571

553

497

618

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

46 %

46 %

46 %

47 %

49 %

Producția (tone)

3 019 375

3 019 977

3 106 261

3 333 368

3 388 786

Volumul vânzărilor în UE (tone)

2 882 473

2 854 843

2 936 771

3 159 965

3 207 994

Cota de piață (%)

86,1 %

83,8 %

83,6 %

81,3 %

79,6 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

606

569

541

517

625

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

– 2,7 %

– 3,9 %

– 3,3 %

0,2 %

– 0,5 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

1 073

1 124

1 200

1 209

1 181

Stoc

160 442

138 981

146 353

107 826

149 537

Flux de numerar

– 9 630 441

13 389 861

23 807 058

13 000 201

21 372 166

ROCE (%)

– 2,4 %

– 5,3 %

– 6,2 %

– 0,6 %

7,2 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

1,2 %

Produsul 22 - Tuburi și țevi laminate din oțel inoxidabil

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

96 507

101 504

97 341

96 320

95 672

Importuri

Volum (tone)

32 581

38 782

39 719

42 510

42 701

Cota de piață (%)

33,8 %

38,2 %

40,8 %

44,1 %

44,6 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

6 941

6 167

6 118

5 846

6 300

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

6 %

7 %

6 %

6 %

6 %

Producția (tone)

116 630

124 135

101 291

101 831

92 357

Volumul vânzărilor în UE (tone)

61 822

61 708

56 802

53 196

52 083

Cota de piață (%)

64,1 %

60,8 %

58,4 %

55,2 %

54,4 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

7 913

7 740

8 318

7 361

7 993

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

3,1 %

5,9 %

– 0,4 %

– 0,1 %

1,2 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

11 180

11 211

10 369

9 779

9 317

Stoc

7 452

9 389

10 455

8 690

11 688

Flux de numerar

19 858 477

10 438 041

– 48 885 671

4 038 078

– 22 872 178

ROCE (%)

22,7 %

– 4,3 %

– 58,1 %

– 33,4 %

– 50,5 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

21,2 %

Produsul 23 - Tuburi și țevi pentru rulmenți

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

68 824

72 805

67 249

59 867

65 355

Importuri

Volum (tone)

7 489

9 426

11 944

9 773

8 663

Cota de piață (%)

10,9 %

12,9 %

17,8 %

16,3 %

13,3 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

2 069

1 626

1 749

1 630

1 608

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

68 %

64 %

53 %

52 %

63 %

Producția (tone)

64 972

65 475

58 407

52 494

57 657

Volumul vânzărilor în UE (tone)

61 324

63 378

55 304

50 092

56 691

Cota de piață (%)

89,1 %

87,1 %

82,2 %

83,7 %

86,7 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

2 023

2 003

1 925

1 804

1 837

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

4,6 %

4,9 %

– 6,7 %

– 9,2 %

– 1,8 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

332

322

306

274

280

Stoc

1 285

1 433

2 591

1 452

2 429

Flux de numerar

3 499 664

3 928 566

5 055 796

– 791 310

– 620 461

ROCE (%)

0,9 %

– 3,3 %

– 64,7 %

– 54,5 %

– 28,1 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

12,5 %

Produsul 25 - Tuburi mari sudate

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

669 846

1 041 055

427 457

586 746

1 804 463

Importuri

Volum (tone)

286 939

411 273

209 524

159 219

1 044 534

Cota de piață (%)

42,8 %

39,5 %

49,0 %

27,1 %

57,9 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

1 070

793

904

772

936

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

26 %

32 %

29 %

35 %

65 %

Producția (tone)

1 333 900

1 150 000

1 034 600

1 086 300

1 500 000

Volumul vânzărilor în UE (tone)

382 758

624 819

216 243

426 937

759 478

Cota de piață (%)

57,1 %

60,0 %

50,6 %

72,8 %

42,1 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

894

887

835

771

766

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

3,0 %

– 6,1 %

– 2,7 %

– 0,6 %

0,0 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

1 512

1 545

1 365

1 372

1 326

Stoc

322 722

600 020

633 600

727 048

1 139 429

Flux de numerar

197 726 967

– 97 558 802

94 492 289

– 70 888 943

13 666 659

ROCE (%)

– 15,8 %

– 23,5 %

– 17,7 %

– 6,7 %

9,1 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

– 22,0 %

Produsul 26 - Alte țevi sudate

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

2 385 499

3 121 613

3 126 300

3 286 436

3 352 661

Importuri

Volum (tone)

474 949

491 934

510 548

540 386

571 167

Cota de piață (%)

19,9 %

15,8 %

16,3 %

16,4 %

17,0 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

1 352

1 376

1 397

1 262

1 431

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

57 %

57 %

57 %

58 %

60 %

Producția (tone)

2 384 152

3 166 935

3 144 492

3 190 480

3 301 195

Volumul vânzărilor în UE (tone)

1 907 944

2 622 348

2 588 536

2 721 349

2 765 915

Cota de piață (%)

80,0 %

84,0 %

82,8 %

82,8 %

82,5 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

1 024

1 013

984

942

1 062

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

1,2 %

2,4 %

1,7 %

4,2 %

4,3 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

3 024

3 013

3 011

3 089

3 025

Stoc

125 621

84 268

100 035

120 308

120 420

Flux de numerar

66 281 502

68 619 951

77 514 611

87 283 492

106 630 804

ROCE (%)

9,1 %

11,5 %

8,8 %

12,8 %

19,3 %


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

– 34,8 %

Produsul 28 - Sârmă din oțel

Date per an calendaristic

2013

2014

2015

2016

2017

Consumul (tone)

1 318 451

1 517 192

1 480 243

1 513 248

1 505 202

Importuri

Volum (tone)

574 083

722 773

692 918

736 623

722 858

Cota de piață (%)

43,5 %

47,6 %

46,8 %

48,7 %

48,0 %

Prețuri unitare (EUR/tonă)

781

729

722

626

708

Situația producătorilor din UE

Rata de utilizare a capacităților (%)

73 %

75 %

77 %

73 %

71 %

Producția (tone)

899 763

932 496

940 169

886 666

900 054

Volumul vânzărilor în UE (tone)

744 368

794 419

787 325

776 626

782 344

Cota de piață (%)

56,5 %

52,4 %

53,2 %

51,3 %

52,0 %

Prețul de vânzare unitar (EUR/tonă)

940

909

840

832

905

Profit net/pierderi nete în ceea ce privește vânzările UE (în %)

0,5 %

0,0 %

1,1 %

2,6 %

0,8 %

Locuri de muncă (situația la sfârșitul perioadei)

3 387

3 395

3 429

3 459

3 408

Stoc

 

 

 

 

 

Flux de numerar

66 281 502

68 619 951

77 514 611

87 283 492

106 630 804

ROCE (%)

 

 

 

 

 


Compararea prețurilor pentru 2017

 

Subcotarea prețurilor

21,8 %


ANEXA IV - Lista produselor originare din țările în curs de dezvoltare cărora li se aplică măsurile provizorii

Țară/grup de produse

1

2

3

4

5

6

7

8

9

12

13

14

15

16

17

18

20

21

22

23

25

26

28

Afganistan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Albania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Angola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antigua și Barbuda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Argentina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Armenia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regatul Bahrain

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bangladesh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barbados

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belize

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Statul Plurinațional al Boliviei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Botswana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brazilia

x

x

 

 

 

x

x

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

Brunei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burkina Faso

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burundi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Capul Verde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cambodgia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Camerun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Republica Centrafricană

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

China

 

 

x

x

 

x

 

x

 

x

 

 

x

 

 

x

 

x

x

x

x

x

x

Columbia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Congo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Costa Rica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Côte d'Ivoire

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cuba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Republica Democratică Congo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Djibouti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Republica Dominicană

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ecuador

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egipt

x

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El Salvador

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gabon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gambia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Georgia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ghana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grenada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guatemala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guineea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guineea-Bissau

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guyana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haiti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Honduras

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hong Kong, China

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

India

x

x

x

x

x

x

x

 

x

 

 

x

x

 

 

 

x

 

x

x

 

x

 

Indonezia

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jamaica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iordania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kazahstan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kenia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Statul Kuweit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Republica Kârgâzstan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Republica Democrată Populară Laos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lesotho

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liberia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Macao, China

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Madagascar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malawi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malaysia

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maldive

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mali

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mauritania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mauritius

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mexic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Republica Moldova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mongolia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muntenegru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maroc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mozambic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Myanmar/Birmania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Namibia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nepal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nicaragua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nigeria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pakistan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Panama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papua-Noua Guinee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paraguay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filipine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qatar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rwanda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saint Kitts și Nevis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saint Lucia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saint Vincent și Grenadinele

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samoa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regatul Arabiei Saudite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

Senegal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seychelles

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sierra Leone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Insulele Solomon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Africa de Sud

 

 

 

 

 

 

 

x

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sri Lanka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surinam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swaziland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tadjikistan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tanzania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thailanda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fosta Republică iugoslavă a Macedoniei

 

 

 

 

x

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

x

 

 

 

 

 

Togo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tonga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trinidad și Tobago

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tunisia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turcia

x

x

 

x

x

 

 

 

x

x

x

 

 

x

x

 

x

x

 

 

x

x

x

Uganda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ucraina

x

x

 

 

 

 

x

 

 

 

x

x

 

x

x

 

x

x

x

 

 

 

x

Emiratele Arabe Unite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

x

 

Uruguay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanuatu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Republica Bolivariană Venezuela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vietnam

 

x

 

x

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yemen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zambia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zimbabwe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ANEXA V - Contingente tarifare

Numărul produsului

Numărul de ordine

Categoria de produse

Coduri NC

Volumul contingentului tarifar (tone nete)

Nivelul taxei suplimentare

1

09.8501

Foi și benzi laminate la cald din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

7208 10 00 , 7208 25 00 , 7208 26 00 , 7208 27 00 , 7208 36 00 , 7208 37 00 , 7208 38 00 , 7208 39 00 , 7208 40 00 , 7208 52 99 , 7208 53 90 , 7208 54 00 , 7211 14 00 , 7211 19 00 , 7212 60 00 , 7225 19 10 , 7225 30 10 , 7225 30 30 , 7225 30 90 , 7225 40 15 , 7225 40 90 , 7226 19 10 , 7226 91 20 , 7226 91 91 , 7226 91 99

4 269 009

25 %

2

09.8502

Foi laminate la rece din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

7209 15 00 , 7209 16 90 , 7209 17 90 , 7209 18 91 , 7209 25 00 , 7209 26 90 , 7209 27 90 , 7209 28 90 , 7209 90 20 , 7209 90 80 , 7211 23 20 , 7211 23 30 , 7211 23 80 , 7211 29 00 , 7211 90 20 , 7211 90 80 , 7225 50 20 , 7225 50 80 , 7226 20 00 , 7226 92 00

1 318 865

25 %

3

09.8503

Foi de tablă electrotehnică (altele decât tolele GOES cu grăunți orientați)

7209 16 10 , 7209 17 10 , 7209 18 10 , 7209 26 10 , 7209 27 10 , 7209 28 10 , 7225 19 90 , 7226 19 80

178 704

25 %

4

09.8504

Foi cu învelișuri metalice

7210 20 00 , 7210 30 00 , 7210 41 00 , 7210 49 00 , 7210 61 00 , 7210 69 00 , 7210 90 80 , 7212 20 00 , 7212 30 00 , 7212 50 20 , 7212 50 30 , 7212 50 40 , 7212 50 61 , 7212 50 69 , 7212 50 90 , 7225 91 00 , 7225 92 00 , 7226 99 10 , 7226 99 30 , 7226 99 70

2 115 054

25 %

5

09.8505

Foi cu acoperire organică

7210 70 80 , 7212 40 80

414 324

25 %

6

09.8506

Produse de oțelărie

7209 18 99 , 7210 11 00 , 7210 12 20 , 7210 12 80 , 7210 50 00 , 7210 70 10 , 7210 90 40 , 7212 10 10 , 7212 10 90 , 7212 40 20

367 470

25 %

7

09.8507

Plăci de tablă quarto din oțeluri nealiate sau din alte oțeluri aliate

7208 51 20 , 7208 51 91 , 7208 51 98 , 7208 52 91 , 7208 90 20 , 7208 90 80 , 7210 90 30 , 7225 40 12 , 7225 40 40 , 7225 40 60 , 7225 99 00

1 442 988

25 %

8

09.8508

Foi și benzi de oțel inoxidabil laminate la cald

7219 11 00 , 7219 12 10 , 7219 12 90 , 7219 13 10 , 7219 13 90 , 7219 14 10 , 7219 14 90 , 7219 22 10 , 7219 22 90 , 7219 23 00 , 7219 24 00 , 7220 11 00 , 7220 12 00

193 049

25 %

9

09.8509

Foi și benzi de oțel inoxidabil laminate la rece

7219 31 00 , 7219 32 10 , 7219 32 90 , 7219 33 10 , 7219 33 90 , 7219 34 10 , 7219 34 90 , 7219 35 10 , 7219 35 90 , 7219 90 20 , 7219 90 80 , 7220 20 21 , 7220 20 29 , 7220 20 41 , 7220 20 49 , 7220 20 81 , 7220 20 89 , 7220 90 20 , 7220 90 80

476 161

25 %

12

09.8512

Bare de calitate comercială și profiluri ușoare din oțel nealiat sau din alte aliaje

7214 30 00 , 7214 91 10 , 7214 91 90 , 7214 99 31 , 7214 99 39 , 7214 99 50 , 7214 99 71 , 7214 99 79 , 7214 99 95 , 7215 90 00 , 7216 10 00 , 7216 21 00 , 7216 22 00 , 7216 40 10 , 7216 40 90 , 7216 50 10 , 7216 50 91 , 7216 50 99 , 7216 99 00 , 7228 10 20 , 7228 20 10 , 7228 20 91 , 7228 30 20 , 7228 30 41 , 7228 30 49 , 7228 30 61 , 7228 30 69 , 7228 30 70 , 7228 30 89 , 7228 60 20 , 7228 60 80 , 7228 70 10 , 7228 70 90 , 7228 80 00

728 270

25 %

13

09.8513

Vergele de armătură

7214 20 00 , 7214 99 10

714 964

25 %

14

09.8514

Bare și profile ușoare din oțel inoxidabil

7222 11 11 , 7222 11 19 , 7222 11 81 , 7222 11 89 , 7222 19 10 , 7222 19 90 , 7222 20 11 , 7222 20 19 , 7222 20 21 , 7222 20 29 , 7222 20 31 , 7222 20 39 , 7222 20 81 , 7222 20 89 , 7222 30 51 , 7222 30 91 , 7222 30 97 , 7222 40 10 , 7222 40 50 , 7222 40 90

82 156

25 %

15

09.8515

Sârmă laminată din oțel inoxidabil

7221 00 10 , 7221 00 90

32 744

25 %

16

09.8516

Sârmă laminată din oțeluri nealiate sau din alte aliaje

7213 10 00 , 7213 20 00 , 7213 91 10 , 7213 91 20 , 7213 91 41 , 7213 91 49 , 7213 91 70 , 7213 91 90 , 7213 99 10 , 7213 99 90 , 7227 10 00 , 7227 20 00 , 7227 90 10 , 7227 90 50 , 7227 90 95

1 058 110

25 %

17

09.8517

Corniere, profile și secțiuni din fier sau din oțel nealiat

7216 31 10 , 7216 31 90 , 7216 32 11 , 7216 32 19 , 7216 32 91 , 7216 32 99 , 7216 33 10 , 7216 33 90

167 817

25 %

18

09.8518

Palplanșe

7301 10 00

24 854

25 %

20

09.8520

Țevi de gaz

7306 30 41 , 7306 30 49 , 7306 30 72 , 7306 30 77

185 280

25 %

21

09.8521

Secțiuni tubulare

7306 61 10 , 7306 61 92 , 7306 61 99

387 343

25 %

22

09.8522

Tuburi și țevi laminate din oțel inoxidabil

7304 11 00 , 7304 22 00 , 7304 24 00 , 7304 41 00 , 7304 49 10 , 7304 49 93 , 7304 49 95 , 7304 49 99

22 818

25 %

23

09.8523

Tuburi și țevi pentru rulmenți

7304 51 12 , 7304 51 18 , 7304 59 32 , 7304 59 38

5 549

25 %

25

09.8525

Tuburi mari sudate

7305 11 00 , 7305 12 00 , 7305 19 00 , 7305 20 00 , 7305 31 00 , 7305 39 00 , 7305 90 00

258 133

25 %

26

09.8526

Alte țevi sudate

7306 11 10 , 7306 11 90 , 7306 19 10 , 7306 19 90 , 7306 21 00 , 7306 29 00 , 7306 30 11 , 7306 30 19 , 7306 30 80 , 7306 40 20 , 7306 40 80 , 7306 50 20 , 7306 50 80 , 7306 69 10 , 7306 69 90 , 7306 90 00

296 274

25 %

28

09.8528

Sârme din oțeluri nealiate

7217 10 10 , 7217 10 31 , 7217 10 39 , 7217 10 50 , 7217 10 90 , 7217 20 10 , 7217 20 30 , 7217 20 50 , 7217 20 90 , 7217 30 41 , 7217 30 49 , 7217 30 50 , 7217 30 90 , 7217 90 20 , 7217 90 50 , 7217 90 90

393 031

25 %