23.3.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 81/10


DIRECTIVA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2018/484 A COMISIEI

din 21 martie 2018

de modificare a Directivei 93/49/CEE în ceea ce privește cerințele pe care trebuie să le îndeplinească materialul de înmulțire din anumite genuri sau specii de Palmae în ceea ce privește Rhynchophorus ferrugineus (Olivier)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 98/56/CE a Consiliului din 20 iulie 1998 privind comercializarea materialelor de înmulțire pentru plantele ornamentale (1), în special articolul 5 alineatul (5),

întrucât:

(1)

Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) a fost observat în majoritatea teritoriilor amenințate ale Uniunii și s-a concluzionat că prezența acestui dăunător este actualmente cunoscută într-o mare parte a teritoriului Uniunii. Decizia 2007/365/CE a Comisiei (2) privind măsurile de urgență în ceea ce privește Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) a fost abrogată, prin urmare, prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/490 a Comisiei (3).

(2)

Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) cauzează daune majore plantelor din speciile gazdă aparținând familiei Palmae, cu excepția plantelor cu un diametru al tulpinii la bază mai mic de 5 cm.

(3)

Aceste plante sunt prezente în multe regiuni ale Uniunii, unde sunt plantate pe scară largă în scop ornamental, și sunt de mare importanță economică și de mediu.

(4)

Prin urmare, se cuvine să se stabilească anumite cerințe pentru a asigura calitatea materialului de înmulțire din anumite genuri și specii de Palmae, care sunt cel mai frecvent comercializate în Uniune și care sunt expuse riscului de a fi infestate de organismul dăunător respectiv în cazul în care nu sunt îndeplinite cerințele de mai sus. Cerințele respective ar trebui să includă condiții de cultivare specifice sau un tratament al materialului în cauză, precum și condiția de a fi indemn de Rhynchophorus ferrugineus (Olivier).

(5)

Prin urmare, Directiva 93/49/CEE a Comisiei (4) ar trebui modificată în consecință.

(6)

Măsurile prevăzute în prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Modificarea Directivei 93/49/CEE a Comisiei

Directiva 93/49/CEE a Comisiei se modifică după cum urmează:

1.

Se adaugă următorul articol 3a:

„Articolul 3a

Materialul de înmulțire al Palmae, care aparține genurilor și speciilor menționate în anexă și având un diametru al tulpinii la bază mai mare de 5 cm trebuie să îndeplinească una dintre următoarele cerințe:

(a)

să fi fost cultivat pe durata întregului ciclu de viață într-o zonă care a fost declarată ca fiind indemnă de Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) de către organismul oficial responsabil în conformitate cu standardele internaționale relevante pentru măsurile fitosanitare;

(b)

să fi fost cultivat în cursul celor doi ani înainte de comercializare într-un loc din cadrul Uniunii care asigură protecția fizică completă împotriva introducerii Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) sau într-un loc din Uniune în care s-au aplicat tratamente preventive adecvate în ceea ce privește organismul dăunător respectiv. El trebuie să facă obiectul unor inspecții vizuale efectuate cel puțin o dată la patru luni, care să confirme faptul că materialul respectiv este indemn de Rhynchophorus ferrugineus (Olivier).

Prezentul articol se aplică fără a aduce atingere normelor privind zonele protejate, adoptate în temeiul articolului 2 alineatul (1) litera (h) și al articolului 5 alineatul (3) din Directiva 2000/29/CE.”

2.

Anexa se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

Articolul 2

Transpunere

(1)   Statele membre adoptă și publică, până la 30 septembrie 2018 cel târziu, actele cu putere de lege și actele administrative necesare conformării cu prezenta directivă. Statele membre comunică de îndată Comisiei textul acestor acte, precum și un tabel de corespondență între aceste acte și prezenta directivă.

Statele membre aplică dispozițiile respective începând de la 1 octombrie 2018.

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

(2)   Statele membre comunică Comisiei textul principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Intrarea în vigoare

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Destinatari

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 21 martie 2018.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 226, 13.8.1998, p. 16.

(2)  Decizia 2007/365/CE a Comisiei din 25 mai 2007 privind măsurile de urgență pentru prevenirea introducerii și răspândirii în Comunitate a Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) (JO L 139, 31.5.2007, p. 24).

(3)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/490 a Comisiei din 21 martie 2018 de abrogare a Deciziei 2007/365/CE privind măsurile de urgență pentru prevenirea introducerii și răspândirii în Comunitate a Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) (a se vedea pagina 22 din prezentul Jurnal Oficial).

(4)  Directiva 93/49/CEE a Comisiei din 23 iunie 1993 de stabilire a fișelor care indică condițiile pe care trebuie să le îndeplinească materialele de înmulțire ale plantelor ornamentale și plantele ornamentale în conformitate cu Directiva 91/682/CEE a Consiliului (JO L 250, 7.10.1993, p. 9).


ANEXĂ

În anexă, după rubrica „Narcissus L.” din tabel, se introduce următoarea rubrică:

Genul sau specia

Organisme dăunătoare și boli specifice

„—

Palmae, în ceea ce privește următoarele genuri și specii

Areca catechu L.

Syagrus romanzoffiana (Cham.) Glassman

Arenga pinnata (Wurmb) Merr.

Bismarckia Hildebr. & H.Wendl.

Borassus flabellifer L.

Brahea armata S. Watson

Brahea edulis H.Wendl.

Butia capitata (Mart.) Becc.

Calamus merrillii Becc.

Caryota maxima Blume

Caryota cumingii Lodd. ex Mart.

Chamaerops humilis L.

Cocos nucifera L.

Corypha utan Lam.

Copernicia Mart.

Elaeis guineensis Jacq.

Howea forsteriana Becc.

Jubaea chilensis (Molina) Baill.

Livistona australis C. Martius

Livistona decora (W. Bull) Dowe

Livistona rotundifolia (Lam.) Mart.

Metroxylon sagu Rottb.

Roystonea regia (Kunth) O.F. Cook

Phoenix canariensis Chabaud

Phoenix dactylifera L.

Phoenix reclinata Jacq.

Phoenix roebelenii O'Brien

Phoenix sylvestris (L.) Roxb.

Phoenix theophrasti Greuter

Pritchardia Seem. & H.Wendl.

Ravenea rivularis Jum. & H.Perrier

Sabal palmetto (Walter) Lodd. ex Schult. & Schult.f.

Trachycarpus fortunei (Hook.) H. Wendl.

Washingtonia H. Wendl.

Insecte, acarieni și nematode, în toate etapele de dezvoltare a acestora

Rhynchophorus ferrugineus (Olivier)”