8.3.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 88/1


RECOMANDAREA CONSILIULUI

din 6 martie 2018

privind o foaie de parcurs pentru implementarea PESCO

(2018/C 88/01)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 46 alineatul (6),

având în vedere Protocolul nr. 10 privind cooperarea structurată permanentă stabilită prin articolul 42 din Tratatul privind Uniunea Europeană, atașat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Decizia (PESC) 2017/2315 a Consiliului din 11 decembrie 2017 de stabilire a cooperării structurate permanente (PESCO) și de adoptare a listei statelor membre participante (1),

având în vedere propunerea Republicii Federale Germania, a Regatului Spaniei, a Republicii Franceze și a Republicii Italiene,

întrucât:

(1)

Consiliul European din iunie 2017 a convenit cu privire la necesitatea de a lansa o cooperare structurată permanentă (PESCO) incluzivă și ambițioasă și de a consolida securitatea și apărarea Europei pentru a contribui la îndeplinirea nivelului de ambiție al Uniunii, astfel cum rezultă din Strategia globală a UE și cum este definit în Concluziile Consiliului din 14 noiembrie 2016 privind punerea în aplicare a Strategiei globale a UE în domeniul securității și apărării. Consiliul European a observat că aceste lucrări trebuie să fie în concordanță cu planificarea și angajamentele statelor membre în materie de apărare națională convenite în cadrul NATO și al ONU de statele membre vizate.

(2)

La 13 noiembrie 2017, Consiliul și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (denumit în continuare „Înaltul Reprezentant”) au primit o notificare comună în conformitate cu articolul 46 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană (Tratatul UE) din partea a 23 de state membre, iar la 7 decembrie 2017 din partea altor două state membre.

(3)

Decizia (PESC) 2017/2315 a instituit PESCO și a stabilit ca guvernanța PESCO să fie organizată la nivelul Consiliului și în cadrul proiectelor implementate de grupuri ale acelor state membre participante care au convenit între ele să desfășoare astfel de proiecte.

(4)

La 11 decembrie 2017, statele membre care participă la PESCO au adoptat, de asemenea, o declarație în care își exprimă intenția de a pregăti, în diferite grupuri, primele proiecte de colaborare PESCO, astfel cum figurează în anexa la declarație.

(5)

La 14 decembrie 2017, Consiliul European a salutat crearea unei PESCO ambițioase și incluzive, a subliniat importanța implementării rapide a primului lot de proiecte și a invitat statele membre participante să atingă obiectivele planurilor lor naționale de punere în aplicare.

(6)

La 6 martie 2018, Consiliul a adoptat Decizia PESC 2018/340 (2) de stabilire a listei de proiecte care urmează să fie dezvoltate în cadrul PESCO.

(7)

Articolul 4 alineatul (2) litera (a) din Decizia (PESC) 2017/2315 confirmă că Consiliul, hotărând în conformitate cu articolul 46 alineatul (6) din Tratatul UE, poate adopta decizii sau recomandări pentru a furniza direcție și orientare strategice pentru PESCO.

(8)

Prin urmare, Consiliul ar trebui să adopte o recomandare care să ofere astfel de direcție și orientare strategice pentru implementarea PESCO,

ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

I.   OBIECTIVE ȘI DOMENIU DE APLICARE

1.

Obiectivul prezentei recomandări este de a furniza direcție și orientare strategice pentru implementarea PESCO, în scopul structurării lucrărilor ulterioare necesare privind procesele și guvernanța, inclusiv în ceea ce privește proiectele, având în vedere statele membre participante care îndeplinesc angajamentele reciproce mai stricte pe care și le-au asumat, astfel cum figurează în anexa la Decizia (PESC) 2017/2315.

II.   IMPLEMENTARE

Stabilirea etapelor îndeplinirii angajamentelor și specificarea unor obiective mai precise

2.

Articolul 4 alineatul (2) litera (b) din Decizia (PESC) 2017/2315 prevede că Consiliul ar trebui să adopte decizii și recomandări pentru a stabili etapele îndeplinirii angajamentelor mai stricte prevăzute în anexa la decizia respectivă în cursul celor două faze inițiale consecutive (anii 2018-2020 și 2021-2025) și a specifica, la începutul fiecărei faze, obiectivele mai precise pentru îndeplinirea angajamentelor mai stricte.

3.

Prin urmare, este oportună adoptarea de către Consiliu a unei recomandări până în iunie 2018 pentru a stabili etapele îndeplinirii angajamentelor pentru fazele 2018-2020 și 2021-2025 și pentru a indica obiective mai precise, inclusiv angajamentele care trebuie îndeplinite înainte de 2020. Această recomandare ar trebui, de asemenea, să definească indicatori stabiliți de comun acord pentru a oferi sprijin statelor membre participante în îndeplinirea angajamentelor și pentru a evalua progresele realizate în această privință.

4.

Secretariatul PESCO, asigurat în comun de către Serviciul European de Acțiune Externă, inclusiv de Statul-Major al Uniunii Europene (EUMS), și Agenția Europeană de Apărare, astfel cum se prevede la articolul 7 din Decizia (PESC) 2017/2315, este invitat să furnizeze un răspuns inițial până la sfârșitul lunii martie 2018 cu privire la tipul, gradul de detaliere și structura informațiilor furnizate în cadrul planurilor naționale de punere în aplicare comunicate de statele membre participante în decembrie 2017, din perspectiva îndeplinirii angajamentelor lor. Acest răspuns ar trebui să ajute la elaborarea recomandării privind stabilirea etapelor, care urmează să fie adoptată de Consiliu în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (b) din Decizia (PESC) 2017/2315. Secretariatul PESCO ar putea, de asemenea, să sprijine fiecare stat membru participant în mod individual, la cererea acestora, în vederea îmbunătățirii calității planurilor lor naționale de punere în aplicare.

5.

În urma adoptării recomandării privind stabilirea etapelor, statele membre participante ar trebui să reexamineze și să actualizeze, după caz, planurile lor naționale de punere în aplicare în consecință și să le comunice secretariatului PESCO până la 10 ianuarie 2019, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Decizia (PESC) 2017/2315. Începând din 2020, aceste planuri ar trebui să fie prezentate anual secretariatului PESCO până la 10 ianuarie, luând în considerare reexaminarea efectuată de Consiliu cu privire la PESCO – pe baza raportului anual anterior al Înaltului Reprezentant menționat la articolul 6 din Decizia (PESC) 2017/2315 –, planul de dezvoltare a capabilităților, precum și recomandările raportului CARD bienal.

6.

La sfârșitul primei faze, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (c) din Decizia (PESC) 2017/2315, Consiliul va actualiza, și va consolida dacă va fi necesar, angajamentele mai stricte stabilite în decizia menționată, prin prisma realizărilor obținute prin intermediul PESCO, cu scopul de a reflecta necesitățile operaționale și în materie de capabilități ale Uniunii, precum și mediul de securitate în schimbare. O astfel de decizie se va baza pe un proces de revizuire strategică vizând evaluarea îndeplinirii angajamentelor PESCO.

7.

La începutul următoarei faze, Consiliul ar trebui să adopte un al doilea set de obiective mai precise pentru faza 2021-2025, ținând seama de articolul 4 alineatul (2) litera (c) din Decizia (PESC) 2017/2315.

Lista de proiecte care urmează să fie dezvoltate în cadrul PESCO

8.

În urma adoptării unei decizii de către Consiliu la 6 martie 2018 de stabilire a listei proiectelor care urmează a fi dezvoltate în cadrul PESCO, statele membre participante ar trebui să depună eforturi substanțiale pentru a defini obiective și termene pentru fiecare proiect.

9.

Consiliul ar trebui să actualizeze această listă până în noiembrie 2018 pentru a include următorul set de proiecte PESCO, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 5 din Decizia (PESC) 2017/2315.

10.

Ulterior, în vederea unei implementări durabile și eficace a PESCO, această procedură de evaluare a noilor proiecte prezentate de statele membre participante ar trebui în principiu să fie finalizată în fiecare an în luna noiembrie, în urma lansării unei cereri de propuneri de proiecte noi până la începutul lunii mai a aceluiași an. Evaluarea propunerilor de proiecte PESCO de către secretariatul PESCO ar trebui efectuată conform unor criterii transparente referitoare atât la perspectiva capabilităților, cât și la aspectul operațional, care ar trebui elaborate mai în detaliu împreună cu statele membre participante. În conformitate cu articolul 5 din Decizia (PESC) 2017/2315, Comitetul militar al Uniunii Europene (CMUE) va furniza avizul militar referitor la recomandarea Înaltului Reprezentant privind identificarea și evaluarea proiectelor PESCO.

11.

Statele membre participante care intenționează să propună un proiect individual ar trebui să informeze celelalte state membre participante în timp util înainte de prezentarea propunerilor lor, pentru a obține sprijin și a le oferi acestora posibilitatea să se alăture înaintând colectiv propunea. Propunerile detaliate de proiecte, inclusiv calendarul pentru implementarea acestora, ar trebui să fie prezentate astfel încât secretariatul PESCO să dispună de suficient timp pentru a le evalua în vederea formulării unei recomandări de către Înaltul Reprezentant adresate Consiliului, în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din Decizia (PESC) 2017/2315. Consiliul invită secretariatul PESCO să elaboreze un model pentru proiectele care urmează să fie prezentate și să ofere sprijin statelor membre participante în distribuirea propunerilor lor individuale de proiecte PESCO către alte state membre.

Setul comun de norme de guvernanță pentru proiecte

12.

Setul comun de norme de guvernanță pentru proiecte în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (f) din Decizia (PESC) 2017/2315, pe care statele membre participante care iau parte la un proiect individual îl pot adapta dacă este necesar pentru proiect, ar trebui să fie adoptat de către Consiliu până în iunie 2018. Acesta ar trebui să creeze un cadru care va asigura implementarea coerentă și consecventă a proiectelor PESCO și va include modalități pentru informarea periodică a Consiliului în legătură cu dezvoltarea de proiecte individuale, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Decizia (PESC) 2017/2315, precum și pentru a permite exercitarea supravegherii necesare de către Consiliu. În acest sens, rolurile și responsabilitățile statelor membre participante, inclusiv, între altele, rolul observatorilor, dacă este cazul, precum și cele ale secretariatului PESCO, ar trebui să fie precizate mai detaliat. Acest cadru ar trebui totodată să ofere orientări generale participanților cu privire la conceperea de modalități adecvate pentru gestiunea fiecărui proiect, în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) din Decizia (PESC) 2017/2315. În acest context, Consiliul va reveni de asemenea până în iunie 2018 la chestiunea funcțiilor de coordonare ale statelor membre participante în cadrul proiectelor.

Condiții generale pentru participarea excepțională la a statelor terțe proiecte individuale

13.

În conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (g) și cu articolul 9 alineatul (1) din Decizia (PESC) 2017/2315, Consiliul va adopta o decizie de stabilire, în timp util, a condițiilor generale în care statele terțe ar putea fi invitate, în mod excepțional, să ia parte la proiecte individuale și va stabili, în conformitate cu articolul 9 alineatul (2) din Decizia (PESC) 2017/2315, dacă un anumit stat terț îndeplinește aceste condiții. Activitatea de elaborare a acestor condiții generale ar trebui să înceapă de îndată ce setul comun de norme de guvernanță pentru proiecte și stabilirea etapelor îndeplinirii angajamentelor sunt decise până în iunie 2018 și, sub rezerva unei evaluări suplimentare din partea Consiliului, o decizie ar trebui în principiu să fie adoptată înainte de sfârșitul anului 2018.

Raportul anual al ÎR către Consiliu și mecanismul de evaluare

14.

În conformitate cu articolul 6 alineatul (3) din Decizia (PESC) 2017/2315 și pe baza planurilor naționale de punere în aplicare actualizate prezentate de statele membre participante, Înaltul Reprezentant va prezenta Consiliului un raport anual care descrie stadiul implementării PESCO, inclusiv îndeplinirea, de către fiecare stat membru participant, a angajamentelor sale, în conformitate cu planul său național de punere în aplicare. Acesta ar trebui să se concentreze asupra acțiunilor concrete și a dispozițiilor adoptate de statele membre participante pentru a-și îndeplini angajamentele, inclusiv prin intermediul proiectelor PESCO, și pe baza obiectivelor mai precise și a stabilirii etapelor definite pentru cele două faze inițiale consecutive. În acest context, secretariatul PESCO este invitat să furnizeze modelul actualizat pentru planurile naționale de punere în aplicare.

Statele membre participante ar trebui să includă în planurile lor naționale de punere în aplicare informații cu privire la măsurile concrete și dispozițiile luate pentru îndeplinirea angajamentelor lor, inclusiv informații privind contribuțiile la proiecte. În plus, consultări informale ar putea contribui la clarificarea informațiilor oferite în acestea.

15.

Înaltul Reprezentant ar trebui să prezinte primul său raport anual în aprilie 2019 sau cel puțin înainte de organizarea reuniunii relevante a Consiliului Afaceri Externe, în primul semestru al anului, astfel încât să țină seama de planurile naționale de punere în aplicare actualizate prezentate de statele membre participante până la 10 ianuarie 2019. Începând din 2020, raportul anual ar trebui să fie prezentat în luna martie sau aprilie, luând în considerare versiunea revizuită și actualizată a planului național de punere în aplicare prezentat în luna ianuarie a aceluiași an.

16.

Pe baza raportului furnizat de Înaltul Reprezentant, CMUE ar trebui să furnizeze Comitetului politic și de securitate avize militare și recomandări care să îi permită să pregătească analiza Consiliului privind situația îndeplinirii în continuare de către statele membre participante a angajamentelor mai stricte, până în luna mai a fiecărui an. În acest context, Consiliul ar trebui, de asemenea, să revizuiască progresele înregistrate în direcția realizării nivelului de ambiție al Uniunii, sporind astfel capacitatea Uniunea de a acționa ca furnizor de securitate și autonomia sa strategică, precum și consolidând capacitatea acesteia de a coopera cu partenerii și de a-și proteja cetățenii.

Adoptată la Bruxelles, 6 martie 2018.

Pentru Consiliu

Președintele

F. MOGHERINI


(1)  JO L 331, 14.12.2017, p. 57.

(2)  JO L 65, 8.3.2018, p. 24.