17.12.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 320/35


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2018/1994 A CONSILIULUI

din 11 decembrie 2018

de autorizare a Croației să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolul 168 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (1), în special articolul 395 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Articolul 168 din Directiva 2006/112/CE stabilește dreptul unei persoane impozabile de a deduce taxa pe valoarea adăugată (TVA) achitată pentru livrările de bunuri și prestările de servicii de care a beneficiat respectiva persoană în scopul operațiunilor sale impozitate. Articolul 26 alineatul (1) litera (a) din directiva respectivă prevede obligația de a declara TVA atunci când un activ folosit în cadrul activității economice este utilizat în scopuri personale de către persoana impozabilă sau de către personalul acesteia sau, mai general, este utilizat în alte scopuri decât pentru desfășurarea activității sale.

(2)

Prin scrisoarea înregistrată de Comisie la 22 decembrie 2016, Croația a solicitat autorizația de a aplica o măsură specială de derogare de la dispozițiile Directivei 2006/112/CE referitoare la dreptul de deducere a taxei achitate în amonte pentru achiziționarea și închirierea de aeronave, nave și autoturisme personale, inclusiv achiziționarea de accesorii pentru astfel de bunuri, precum și de servicii prestate în legătură cu acestea. După o serie de discuții cu Comisia, Croația a prezentat o cerere modificată limitată la autoturisme, care a fost înregistrată de Comisie la 17 septembrie 2018.

(3)

Prin scrisoarea din 21 septembrie 2018, Comisia a transmis cererea Croației și celorlalte state membre. Prin scrisoarea din 24 septembrie 2018, Comisia a informat Croația că deține toate informațiile pe care le consideră necesare pentru evaluarea cererii.

(4)

Persoanele impozabile din Croația nu pot deduce TVA-ul aferent autoturismelor utilizate parțial în scopuri profesionale. Croația intenționează să își modifice legislația și să permită deducerea TVA-ului achitat în amonte aferent autoturismelor.

(5)

Croația susține că este adesea dificil de determinat cu exactitate în ce măsură autoturismele sunt utilizate în interes personal sau în scopuri profesionale, și chiar dacă acest lucru este posibil, se creează sarcini suplimentare. Prin urmare, Croația consideră că ar fi adecvat să se aplice un procent fix pentru deducerea TVA-ului. Pe baza estimărilor, Croația susține că limita de 50 % este adecvată.

(6)

Potrivit Croației, aplicarea limitei procentuale fixe pentru deducerea TVA-ului nu va avea ca rezultat o sarcină administrativă suplimentară sau costuri suplimentare pentru întreprinderi sau pentru autoritățile fiscale, iar deducerea TVA-ului va fi posibilă. Introducerea deducerii TVA-ului va diminua interesul contribuabililor de a achiziționa bunuri și servicii legate de autoturisme de la persoane care desfășoară activități neînregistrate.

(7)

În consecință, Croația a solicitat autorizarea, în temeiul articolului 395 din Directiva 2006/112/CE, de a aplica o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolul 168 din respectiva directivă, în vederea limitării dreptului de deducere pentru autoturisme la un procent stabilit (denumită în continuare „măsura specială”).

(8)

Limitarea dreptului de deducere ar trebui să se aplice TVA-ului achitat pentru achiziționarea și închirierea de autoturisme personale, inclusiv pentru achiziționarea tuturor bunurilor și serviciilor aferente. Se consideră că autoturismele vizate sunt autovehicule destinate transportului de persoane cu maximum opt locuri pe scaune, în plus față de locul conducătorului auto.

(9)

Măsura specială are ca obiectiv simplificarea procedurii de impozitare și combaterea evaziunii în domeniul TVA, permițând în același timp deducerea TVA-ului pentru autoturismele utilizate parțial în scopuri profesionale. Având în vedere impactul potențial pozitiv atât pentru întreprinderi, cât și pentru administrații, este oportun să se acorde măsura specială.

(10)

Măsura specială ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2019 și ar trebui să fie limitată în timp până la 31 decembrie 2021, pentru a se putea evalua dacă limitarea la 50 % reflectă în mod corect raportul global dintre utilizarea în scopuri profesionale și utilizarea în interes personal.

(11)

În cazul în care consideră că este necesară o prelungire a măsurii speciale după anul 2021, Croația ar trebui să transmită Comisiei, până la 31 martie 2021, o cerere de prelungire însoțită de un raport care include o reexaminare a procentului aplicat.

(12)

Măsura specială va avea doar un efect neglijabil asupra cuantumului total al încasărilor din impozite colectate în etapa de consum final și nu va afecta resursele proprii ale Uniunii provenite din TVA,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Prin derogare de la articolul 168 din Directiva 2006/112/CE, Croația este autorizată să limiteze la 50 % dreptul de a deduce taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru cheltuielile legate de autoturisme care nu sunt utilizate exclusiv în scopuri profesionale.

Articolul 2

Prin derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2006/112/CE, Croația nu asimilează unei prestări de servicii cu titlu oneros utilizarea în alte scopuri decât în interesul activității economice a unui autoturism care face parte din activele folosite în cadrul activității economice a unei persoane impozabile, în cazul în care autoturismul a făcut obiectul unei limitări autorizate în temeiul articolului 1 din prezenta decizie.

Articolul 3

Cheltuielile menționate la articolul 1 se referă la achiziționarea și închirierea de autoturisme, inclusiv achiziționarea tuturor bunurilor și serviciilor aferente.

Articolul 4

Prezenta decizie se aplică numai autovehiculelor destinate transportului de persoane cu maximum opt locuri pe scaune, în plus față de locul conducătorului auto.

Articolul 5

Articolele 1 și 2 nu se aplică:

(a)

vehiculelor utilizate pentru instruirea șoferilor, testarea vehiculului, servicii de reparații, o activitate economică care implică transportul de pasageri și de bunuri, transportul persoanelor decedate sau închiriere;

(b)

vehiculelor achiziționate în scopul revânzării.

Articolul 6

Prezenta decizie produce efecte de la data notificării acesteia.

Se aplică de la 1 ianuarie 2019 până la 31 decembrie 2021.

Orice cerere de prelungire a autorizării prevăzute în prezenta decizie se transmite Comisiei până la 31 martie 2021 și este însoțită de un raport care cuprinde o reexaminare a procentului prevăzut la articolul 1.

Articolul 7

Prezenta decizie se adresează Republicii Croația.

Adoptată la Bruxelles, 11 decembrie 2018.

Pentru Consiliu

Președintele

G. BLÜMEL


(1)  JO L 347, 11.12.2006, p. 1.