1.2.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 29/13


DECIZIA (UE) 2018/156 A CONSILIULUI

din 22 ianuarie 2018

privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Consiliului de asociere înființat prin Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, în ceea ce privește completarea anexei I-A la capitolul I din titlul IV din acord, și în cadrul Comitetului de asociere reunit în configurația comerț, în ceea ce privește recalcularea programului de eliminare a taxelor la export prevăzut în anexele I-C și I-D la capitolul I din titlul IV din acord

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4) primul paragraf și articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte (1) (denumit în continuare „acordul”) a intrat în vigoare la 1 septembrie 2017. Articolul 486 alineatele (3) și (4) din acord prevăd aplicarea parțială și cu titlu provizoriu a acordului, astfel cum se precizează de către Uniune.

(2)

Articolul 4 din Decizia 2014/668/UE a Consiliului (2) prevede dispozițiile acordului care urmează să fie aplicate cu titlu provizoriu, inclusiv dispozițiile referitoare la eliminarea taxelor vamale și cele referitoare la anexele I-A, I-B, I-C și I-D la capitolul I din titlul IV din acord. Aplicarea cu titlu provizoriu este în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

(3)

Anticipând în mod unilateral punerea în aplicare a listei de concesii tarifare prevăzută în anexa I-A la capitolul I din titlul IV din acord prin intermediul preferințelor comerciale autonome prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 374/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (3), Uniunea a aplicat deja modalitățile specifice de punere în aplicare a listei („categorii în etapa eliminării”) care au fost convenite de către părți.

(4)

O clarificare privind modalitățile de eliminare a tarifelor a fost adoptată prin Regulamentul (UE) nr. 1150/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (4) în contextul modificării preferințelor comerciale autonome în vederea stabilirii reducerii ce se aplică la nivelul de bază al taxelor vamale pentru fiecare categorie în etapa eliminării menționată în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 374/2014.

(5)

O clarificare echivalentă este necesară pentru a se asigura faptul că aceleași modalități, care reflectă înțelegerea comună la care au ajuns părțile în timpul negocierilor, sunt stabilite în mod clar pentru punerea în aplicare optimă a listei de concesii tarifare. Astfel de modalități trebuie să fie aplicate de ambele părți la acord.

(6)

Anexa I-C la capitolul 1 din titlul IV din acord, de stabilire a programelor de eliminare a taxelor la export pentru Ucraina, prevede că recalcularea tabelului este necesară pentru a menține preferința relativă, care este proporțională cu nivelurile taxei la export în conformitate cu OMC aplicabile pentru fiecare perioadă în cazul în care dispozițiile comerciale ale acordului vor intra în vigoare după 15 mai 2014.

(7)

Anexa I-D la capitolul 1 din titlul IV din acord, de stabilire a măsurilor de salvgardare sub forma unei suprataxe care trebuie aplicată taxei la export pentru anumite produse prevede, de asemenea, că recalcularea tabelului este necesară pentru a menține preferința relativă, care este proporțională cu nivelurile taxei la export în conformitate cu OMC aplicabile pentru fiecare perioadă în cazul în care dispozițiile comerciale ale acordului vor intra în vigoare după 15 mai 2014.

(8)

O modificare de ordin tehnic în anexa I-C la capitolul 1 din titlul IV din acord este necesară pentru codul tarifar 1207 9997 00 pentru a reflecta descrierea corectă în conformitate cu Clasificatorul unificat al mărfurilor (UKTZED) din Ucraina.

(9)

Prin Decizia nr. 3/2014 (5), Consiliului de asociere UE-Ucraina a împuternicit Comitetul de asociere reunit în configurația comerț („Comitetul pentru comerț”)să actualizeze sau să modifice anumite anexe care se referă la comerț, inclusiv anexele I-C și I-D la capitolul I din titlul IV din acord.

(10)

Poziția Uniunii în cadrul Consiliului de asociere și în cadrul Comitetului pentru comerț ar trebui, prin urmare, să se bazeze pe proiectele de decizie atașate,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Consiliului de asociere în ceea ce privește completarea anexei I-A la capitolul I din titlul IV din acord și în cadrul Comitetului pentru comerț în ceea ce privește recalcularea programului de eliminare a taxelor la export prevăzut în anexele I-C și I-D la capitolul I din titlul IV din acord se bazează pe proiectele de decizie atașate la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării sale.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles, 22 ianuarie 2018.

Pentru Consiliu

Președintele

F. MOGHERINI


(1)  JO L 161, 29.5.2014, p. 3.

(2)  Decizia 2014/668/UE a Consiliului din 23 iunie 2014 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, în ceea ce privește titlul III (cu excepția dispozițiilor referitoare la tratamentul aplicat resortisanților țărilor terțe care lucrează cu forme legale pe teritoriul celeilalte părți) și titlurile IV, V, VI și VII din acord, precum și a anexelor și protocoalelor aferente (JO L 278, 20.9.2014, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 374/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind reducerea sau eliminarea taxelor vamale aplicabile mărfurilor originare din Ucraina (JO L 118, 22.4.2014, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 1150/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 octombrie 2014 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 374/2014 privind reducerea sau eliminarea taxelor vamale aplicabile mărfurilor originare din Ucraina (JO L 313, 31.10.2014, p. 1).

(5)  Decizia nr. 3/2014 a Consiliului de asociere UE-Ucraina din 15 decembrie 2014 privind delegarea anumitor competențe de către Consiliul de asociere Comitetului de asociere reunit în configurația comerț (JO L 158, 24.6.2015, p. 4).


PROIECT

DECIZIA NR. …/2018 A CONSILIULUI DE ASOCIERE UE-UCRAINA

din … 2018

de completare a anexei I-A la capitolul I din titlul IV din Acordul de asociere între Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte

CONSILIUL DE ASOCIERE UE-UCRAINA,

având în vedere Acordul de asociere între Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte (1), semnat la Bruxelles la 27 iunie 2014,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 486 din Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte (denumit în continuare „acordul”), anumite părți ale acordului, inclusiv dispozițiile referitoare la eliminarea taxelor vamale și respectiv anexa I-A la capitolul I din titlul IV din acord, se aplică cu titlu provizoriu de la 1 ianuarie 2016.

(2)

Regulamentul (UE) nr. 374/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (2) a stabilit în mod unilateral un acord preferențial care a permis reducerea sau eliminarea taxelor vamale aplicabile mărfurilor originare din Ucraina în conformitate cu anexa I din regulamentul menționat.

(3)

Un astfel de regim preferențial corespundea concesiilor tarifare care urmau să fie aplicate în cursul primului an de punere în aplicare a acordului în conformitate cu anexa I-A la capitolul I din titlul IV din acord.

(4)

Regulamentul (UE) nr. 1150/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (3) a introdus, printre altele, o clarificare cu privire la reducerea specifică care trebuie aplicată la nivelul de bază al taxelor vamale pentru fiecare „categorie în etapa eliminării” prevăzută în anexa I la regulamentul respectiv.

(5)

Din motive de claritate a acordului, o clarificare echivalentă este necesară pentru a preciza reducerea care trebuie aplicată la nivelul de bază al taxelor vamale pentru toți anii următori pentru fiecare „categorie în etapa eliminării” prevăzută în anexa I-A la capitolul I din titlul IV din acord. Aceste modalități de eliminare a tarifelor corespund cu înțelegerea reciprocă la care s-a ajuns cu Ucraina în cursul negocierilor și vor fi aplicate de ambele părți la acord.

(6)

Conform articolului 463 alineatul (2) din acord, Consiliul de asociere reprezintă un forum pentru schimbul de informații cu privire la punerea în aplicare și la măsurile de executare.

(7)

Conform articolului 463 alineatul (3) din acord, Consiliul de asociere poate să actualizeze sau să modifice anexele la acord.

(8)

Prin urmare, este oportun ca Consiliul de asociere UE-Ucraina să adopte o decizie care să completeze anexa I-A la capitolul I din titlul IV din acord,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

La anexa I-A la capitolul I din titlul IV din acord, se adaugă un nou apendice C astfel cum figurează în anexa la prezenta decizie, pentru a clarifica punerea în aplicare a reducerii la nivelul de bază al taxelor vamale care urmează a fi aplicată pentru toți anii următori pentru fiecare „categorie în etapa eliminării” prevăzută în anexa I-A la capitolul I din titlul IV din acord.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării sale.

Adoptată la …,

Pentru Consiliul de asociere

Președintele


(1)  JO L 161, 29.5.2014, p. 3.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 374/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind reducerea sau eliminarea taxelor vamale aplicabile mărfurilor originare din Ucraina (JO L 118, 22.4.2014, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1150/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 octombrie 2014 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 374/2014 privind reducerea sau eliminarea taxelor vamale aplicabile mărfurilor originare din Ucraina (JO L 313, 31.10.2014, p. 1).

ANEXĂ

APENDICELE C LA ANEXA I-A LA CAPITOLUL I DIN TITLUL IV DIN ACORD

ELIMINAREA TAXELOR VAMALE

PROGRAME DE ELIMINARE A TARIFELOR ALE PĂRȚILOR PENTRU MĂRFURI ORIGINARE DIN CEALALTĂ PARTE

Prezentul apendice clarifică reducerea la nivelul de bază al taxelor vamale care trebuie aplicată pentru fiecare „categorie în etapa eliminării”

1.

În lipsa unor dispoziții contrare prevăzute în programele de eliminare a tarifelor ale părților incluse în anexa I-A la capitolul 1 din titlul IV din acord (denumite în continuare „programe”), se aplică următoarele clarificări în cazul eliminării taxelor vamale de către părți, în conformitate cu articolul 29 (Eliminarea taxelor vamale asupra importurilor) de la titlul IV (Comerțul și aspectele legate de comerț) din acord:

(a)

taxele vamale pentru mărfurile originare din Ucraina sau din UE (denumite în continuare „mărfuri originare”) prevăzute la liniile tarifare din categoria în etapa eliminării „0” din programe se elimină în întregime și aceste mărfuri sunt scutite de orice taxe vamale la data intrării în vigoare a prezentului acord;

(b)

taxele vamale pentru mărfurile originare prevăzute la liniile tarifare din categoria în etapa eliminării „1” din programe se elimină în două etape egale, începând de la data intrării în vigoare a prezentului acord, iar aceste mărfuri sunt scutite de orice taxe vamale după această dată;

(c)

taxele vamale pentru mărfurile originare prevăzute la liniile tarifare din categoria în etapa eliminării „2” din programe se elimină în trei etape egale, începând de la data intrării în vigoare a prezentului acord, iar aceste mărfuri sunt scutite de orice taxe vamale după această dată;

(d)

taxele vamale pentru mărfurile originare prevăzute la liniile tarifare din categoria în etapa eliminării „3” din programe se elimină în patru etape egale, începând de la data intrării în vigoare a prezentului acord, iar aceste mărfuri sunt scutite de orice taxe vamale după această dată;

(e)

taxele vamale pentru mărfurile originare prevăzute la liniile tarifare din categoria în etapa eliminării „5” din programe se elimină în șase etape egale, începând de la data intrării în vigoare a prezentului acord, iar aceste mărfuri sunt scutite de orice taxe vamale după această dată;

(f)

taxele vamale pentru mărfurile originare prevăzute la liniile tarifare din categoria în etapa eliminării „7” din programe se elimină în opt etape egale, începând de la data intrării în vigoare a prezentului acord, iar aceste mărfuri sunt scutite de orice taxe vamale după această dată;

(g)

taxele vamale pentru mărfurile originare prevăzute la liniile tarifare din categoria în etapa eliminării „10” din programe se elimină în unsprezece etape egale, începând de la data intrării în vigoare a prezentului acord, iar aceste mărfuri sunt scutite de orice taxe vamale după această dată;

(h)

taxele vamale pentru mărfurile originare prevăzute la liniile tarifare marcate cu mențiunea „20 % în 5 ani” din programe se reduc cu 20 % în șase etape egale, începând de la data intrării în vigoare a prezentului acord, iar aceste mărfuri sunt supuse ulterior unei taxe vamale echivalente cu rata de bază redusă cu 20 %;

(i)

taxele vamale pentru mărfurile originare prevăzute la liniile tarifare marcate cu mențiunea „20 % în 10 ani” din programe se reduc cu 20 % în unsprezece etape egale, începând de la data intrării în vigoare a prezentului acord, iar aceste mărfuri sunt supuse ulterior unei taxe vamale echivalente cu rata de bază redusă cu 20 %;

(j)

taxele vamale pentru mărfurile originare prevăzute la liniile tarifare marcate cu mențiunea „30 % în 5 ani” din programe se reduc cu 30 % în șase etape egale, începând de la data intrării în vigoare a prezentului acord, iar aceste mărfuri sunt supuse ulterior unei taxe vamale echivalente cu rata de bază redusă cu 30 %;

(k)

taxele vamale pentru mărfurile originare prevăzute la liniile tarifare marcate cu mențiunea „50 % în 5 ani” din programe se reduc cu 50 % în șase etape egale, începând de la data intrării în vigoare a prezentului acord, iar aceste mărfuri sunt supuse ulterior unei taxe vamale echivalente cu rata de bază redusă cu 50 %;

(l)

taxele vamale pentru mărfurile originare prevăzute la liniile tarifare marcate cu mențiunea „50 % în 7 ani” din programe se reduc cu 50 % în opt etape egale, începând de la data intrării în vigoare a prezentului acord, iar aceste mărfuri sunt supuse ulterior unei taxe vamale echivalente cu rata de bază redusă cu 50 %;

(m)

taxele vamale pentru mărfurile originare prevăzute la liniile tarifare marcate cu mențiunea „50 % în 10 ani” din programe se reduc cu 50 % în unsprezece etape egale, începând de la data intrării în vigoare a prezentului acord, iar aceste mărfuri sunt supuse ulterior unei taxe vamale echivalente cu rata de bază redusă cu 50 %;

(n)

taxele vamale pentru mărfurile originare prevăzute la liniile tarifare marcate cu mențiunea „60 % în 5 ani” din programe se reduc cu 60 % în șase etape egale, începând de la data intrării în vigoare a prezentului acord, iar aceste mărfuri sunt supuse ulterior unei taxe vamale echivalente cu rata de bază redusă cu 60 %;

(o)

taxele vamale pentru mărfurile originare prevăzute la liniile tarifare în etapa eliminării „Scutire ad valorem (preț de intrare (1))” din programe se elimină la data intrării în vigoare a prezentului acord; liberalizarea privește exclusiv taxa ad valorem; se menține taxa specifică legată de sistemul prețului de intrare aplicabil acestor mărfuri originare.

2.

Rata de bază și categoria în etapa eliminării care permit determinarea ratei taxei vamale aplicabile în fiecare fază de reducere pentru o linie tarifară sunt indicate în linia tarifară corespunzătoare din program.

3.

În scopul eliminării taxelor vamale, rata taxelor vamale aplicată în fiecare etapă se rotunjește în jos, cel puțin până la zecimea de punct procentual cea mai apropiată sau, în cazul în care rata taxei este exprimată în unități monetare, cel puțin până la cea mai apropiată zecime din unitatea monetară oficială a părții.

4.

În sensul prezentului apendice, prima reducere se efectuează la data intrării în vigoare a prezentului acord și fiecare reducere ulterioară intră în vigoare la data de 1 ianuarie a anului corespunzător.

5.

În cazul în care intrarea în vigoare a prezentului acord corespunde unei date ulterioare datei de 1 ianuarie și anterioare datei de 31 decembrie din același an, cantitatea contingentară va fi calculată pro rata în mod proporțional pentru restul anului calendaristic.


(1)  A se vedea anexa 2 la anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful vamal comun (JO L 256, 7.9.1987, p. 1).


PROIECT

DECIZIA NR. …/2018 A COMITETULUI DE ASOCIERE UE-UCRAINA REUNIT ÎN CONFIGURAȚIA COMERȚ

din …2018

privind recalcularea programului de eliminare a taxelor la export stabilit în anexele I-C și I-D la capitolul 1 din titlul IV din Acordul de asociere între Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte

COMITETUL DE ASOCIERE REUNIT ÎN CONFIGURAȚIA COMERȚ,

având în vedere Acordul de asociere între Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte (1), semnat la Bruxelles la 27 iunie 2014,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 486 din Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte (denumit în continuare „acordul”), anumite părți ale acordului, inclusiv dispozițiile referitoare la eliminarea taxelor vamale și anexele I-C și I-D la capitolul 1 din titlul IV din acord, se aplică cu titlu provizoriu de la 1 ianuarie 2016.

(2)

Anexa I-C la capitolul 1 din titlul IV din acord, de stabilire a programelor de eliminare a taxelor la export pentru Ucraina, prevede că este necesară o recalculare a tabelului pentru a menține preferința relativă care este proporțională cu nivelurile taxei la export în conformitate cu OMC aplicabile pentru fiecare perioadă în cazul în care dispozițiile comerciale ale acordului vor intra în vigoare după 15 mai 2014.

(3)

Anexa I-D la capitolul 1 din titlul IV din acord, de stabilire a măsurilor de salvgardare sub forma unei suprataxe care trebuie aplicată taxei la export pentru anumite produse prevede, de asemenea, că recalcularea tabelului este necesară pentru a menține preferința relativă care este proporțională cu nivelurile taxei la export în conformitate cu OMC aplicabile pentru fiecare perioadă în cazul în care dispozițiile comerciale ale acordului vor intra în vigoare după 15 mai 2014.

(4)

Este necesară o modificare de ordin tehnic în anexa I-C la capitolul 1 din titlul IV din acord pentru codul tarifar 1207 99 97 00 pentru a reflecta descrierea corectă în conformitate cu Clasificatorul unificat al mărfurilor (UKTZED) din Ucraina.

(5)

Conform articolului 463 alineatul (3) din acord, Consiliul de asociere poate să actualizeze sau să modifice anexele la acord.

(6)

Articolul 465 alineatul (2) din acord prevăd că Consiliul de asociere poate delega oricare dintre competențele sale, inclusiv competența de a lua decizii cu caracter obligatoriu, către Comitetul de asociere. În temeiul articolului 465 alineatul (4) din acord, respectivul comitet se reunește într-o configurație specifică pentru a aborda toate aspectele legate de titlul IV (Comerț și aspecte legate de comerț) din acord.

(7)

Prin Decizia nr. 3/2014 (2), Consiliul de asociere UE-Ucraina a împuternicit Comitetul de asociere reunit în configurația comerț (denumit în continuare „Comitetul pentru comerț”) să actualizeze sau să modifice anumite anexe care se referă la comerț, inclusiv anexele I-C și I-D la capitolul 1 din titlul IV din acord.

(8)

Prin urmare, este necesar ca Comitetul pentru comerț să adopte o decizie de recalculare a programului de eliminare a taxelor la export prevăzut în anexele I-C și I-D la capitolul 1 din titlul IV din acord,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Anexa I-C la capitolul 1 din titlul IV din Acordul între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, se înlocuiește cu textul prevăzut în anexa I la prezenta decizie.

Articolul 2

Anexa I-D la capitolul 1 din titlul IV din Acordul între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, se înlocuiește cu textul prevăzut în anexa II la prezenta decizie.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării sale.

Adoptată la …,

Pentru Comitetul de asociere reunit în configurația comerț

Președintele


(1)  JO L 161, 29.5.2014, p. 3.

(2)  Decizia nr. 3/2014 a Consiliului de asociere UE-Ucraina din 15 decembrie 2014 privind delegarea anumitor competențe de către Consiliul de asociere Comitetului de asociere reunit în configurația comerț (JO L 158, 24.6.2015, p. 4).

ANEXA I

ANEXA I-C LA CAPITOLUL 1 DIN TITLUL IV DIN ACORD

PROGRAMELE DE ELIMINARE A TAXELOR LA EXPORT

Taxele se exprimă în %, cu excepția cazului în care se specifică altfel.

Șeptel și materiale din piei brute

Cod SA

Descriere

IIV [2016 (1)]

IIV+1 (2017)

IIV+2 (2018)

IIV+3 (2019)

IIV+4 (2020)

IIV+5 (2021)

IIV+6 (2022)

IIV+7 (2023)

IIV+8 (2024)

IIV+9 (2025)

IIV+10 (2026)

Măsuri de salvgardare

 

Animale vii din specia bovină, de specie domestică, cu excepția reproducătorilor de rasă pură:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0102 90 05 00

De specie domestică, cu o greutate de maximum 80 kg

8,0

7,2

6,4

5,6

4,8

4,0

3,2

2,4

1,6

0,8

0,0

 

0102 90 21 00

De specie domestică, cu o greutate peste 80 kg, dar de maximum 160 kg, destinate sacrificării

8,0

7,2

6,4

5,6

4,8

4,0

3,2

2,4

1,6

0,8

0,0

 

0102 90 29 00

De specie domestică, cu o greutate peste 80 kg, dar de maximum 160 kg, nedestinate sacrificării

8,0

7,2

6,4

5,6

4,8

4,0

3,2

2,4

1,6

0,8

0,0

 

0102 90 41 00

De specie domestică, cu o greutate peste 160 kg, dar de maximum 300 kg, destinate sacrificării

8,0

7,2

6,4

5,6

4,8

4,0

3,2

2,4

1,6

0,8

0,0

 

0102 90 49 00

De specie domestică, cu o greutate peste 160 kg, dar de maximum 300 kg, nedestinate sacrificării

8,0

7,2

6,4

5,6

4,8

4,0

3,2

2,4

1,6

0,8

0,0

 

0102 90 51 00

Juninci (care nu au fătat niciodată), cu o greutate peste 300 kg, destinate sacrificării

8,0

7,2

6,4

5,6

4,8

4,0

3,2

2,4

1,6

0,8

0,0

 

0102 90 59 00

Juninci (care nu au fătat niciodată), cu o greutate peste 300 kg, nedestinate sacrificării

8,0

7,2

6,4

5,6

4,8

4,0

3,2

2,4

1,6

0,8

0,0

 

0102 90 61 00

Vaci cu o greutate peste 300 kg, destinate sacrificării

8,0

7,2

6,4

5,6

4,8

4,0

3,2

2,4

1,6

0,8

0,0

 

0102 90 69 00

Vaci cu o greutate peste 300 kg, nedestinate sacrificării

8,0

7,2

6,4

5,6

4,8

4,0

3,2

2,4

1,6

0,8

0,0

 

0102 90 71 00

De specie domestică, cu excepția junincilor și vacilor, cu o greutate peste 300 kg, destinate sacrificării

8,0

7,2

6,4

5,6

4,8

4,0

3,2

2,4

1,6

0,8

0,0

 

0102 90 79 00

De specie domestică, cu excepția junincilor și vacilor, cu o greutate peste 300 kg, nedestinate sacrificării

8,0

7,2

6,4

5,6

4,8

4,0

3,2

2,4

1,6

0,8

0,0

 

0102 90 90 00

Bovine nedomestice

8,0

7,2

6,4

5,6

4,8

4,0

3,2

2,4

1,6

0,8

0,0

 

 

Animale vii din specia ovină:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0104 10 10 00

Reproducători de rasă pură

8,0

7,2

6,4

5,6

4,8

4,0

3,2

2,4

1,6

0,8

0,0

 

0104 10 30 00

Miei (până la 1 an)

8,0

7,2

6,4

5,6

4,8

4,0

3,2

2,4

1,6

0,8

0,0

 

0104 10 80 00

alte animale vii din specia ovină, cu excepția reproducătorilor de rasă pură și a mieilor (până la 1 an)

8,0

7,2

6,4

5,6

4,8

4,0

3,2

2,4

1,6

0,8

0,0

 

4101

Piei brute de bovine (inclusiv de bivoli) sau de ecvidee (proaspete sau sărate, uscate, cenușărite, piclate sau altfel conservate, dar netăbăcite, nepergamentate sau altfel preparate), chiar epilate sau șpăltuite

11

9,84

8,70

7,95

7,14

6,25

5,0

3,75

2,5

1,25

0,0

a se vedea anexa I-D

4102

Piei brute de ovine (proaspete sau sărate, uscate, cenușărite, piclate sau altfel conservate, dar netăbăcite, nepergamentate sau altfel preparate) chiar epilate sau șpăltuite, altele decât cele excluse prin nota 1 (c) din prezentul capitol

11

9,84

8,70

7,95

7,14

6,25

5,0

3,75

2,5

1,25

0,0

a se vedea anexa I-D

4103 90

Alte piei brute (proaspete sau sărate, uscate, cenușărite, piclate sau altfel conservate, dar netăbăcite, nepergamentate sau altfel preparate), chiar epilate sau șpăltuite, altele decât cele excluse prin notele 1 (b) sau 1 (c) din prezentul capitol, cu excepția celor de reptile și porcine

11

9,84

8,70

7,95

7,14

6,25

5,0

3,75

2,5

1,25

0,0

a se vedea anexa I-D

Semințe de anumite tipuri de culturi care conțin ulei

Cod SA

Descriere

IIV (2016)

IIV+1 (2017)

IIV+2 (2018)

IIV+3 (2019)

IIV+4 (2020)

IIV+5 (2021)

IIV+6 (2022)

IIV+7 (2023)

IIV+8 (2024)

IIV+9 (2025)

IIV+10 (2026)

Măsuri de salvgardare

1204 00

Semințe de in, chiar sfărâmate

9,1

8,2

7,3

6,4

5,5

4,5

3,6

2,7

1,8

0,9

0,0

 

1206 00

Semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate

9,1

8,2

7,3

6,4

5,5

4,5

3,6

2,7

1,8

0,9

0,0

a se vedea anexa I-D

1207 99 97 00

Semințe de camelină (Camelina spp.)

9,1

8,2

7,3

6,4

5,5

4,5

3,6

2,7

1,8

0,9

0,0

 

Resturi de metale feroase aliate, resturi de metale neferoase și produse semiprelucrate din acestea

Cod SA

Descriere

IIV (2016)

IIV+1 (2017)

IIV+2 (2018)

IIV+3 (2019)

IIV+4 (2020)

IIV+5 (2021)

IIV+6 (2022)

IIV+7 (2023)

IIV+8 (2024)

IIV+9 (2025)

IIV+10 (2026)

Măsuri de salvgardare

7202 99 80 00

ferocrom-nichel și alte feroaliaje

13,64

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

0,0

 

7204 21

deșeuri și resturi de oțeluri inoxidabile

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7204 29 00 00

deșeuri și resturi de oțeluri aliate, altele

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7204 50 00 00

deșeuri sub formă de lingouri (charge ingots) pentru lingotare, de oțeluri aliate

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7218 10 00 00

oțeluri inoxidabile în lingouri și în alte forme primare

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7401 00 00 00

mate de cupru; cupru de cementare (precipitat de cupru)

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7402 00 00 00

cupru nerafinat; anozi din cupru pentru rafinare electrolitică

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7403 12 00 00

bare turnate pentru fabricarea de sârmă (wire bars) din cupru rafinat

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7403 13 00 00

țagle din cupru rafinat

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7403 19 00 00

cupru rafinat, altele

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7403 21 00 00

aliaje pe bază de cupru-zinc (alamă)

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7403 22 00 00

aliaje pe bază de cupru-staniu (bronz)

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7403 29 00 00

Alte aliaje de cupru (cu excepția aliajelor de bază de la poziția 7405 ); aliaje de cupru și de nichel (cupronichel) sau aliaje de cupru, de nichel și de zinc (alpaca)

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7404 00

deșeuri și resturi de cupru

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7405 00 00 00

aliaje de bază din cupru

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7406

pulberi și fulgi (paiete) din cupru

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7419 99 10 00

grătare și ochiuri din sârmă de cupru

13,64

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

0,0

 

7415 29 00 00

alte produse din cupru fără fire, cu excepția șaibelor și inelelor (inclusiv șaibe și inele elastice de siguranță)

13,64

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

0,0

 

7415 39 00 00

alte produse din cupru cu fire (cu excepția șuruburilor, a șuruburilor pentru lemn, a altor șuruburi, a buloanelor și a piulițelor)

13,64

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

0,0

 

7418 19 90 00

Articole de uz casnic sau de uz gospodăresc, sanitare, de igienă sau de toaletă și părțile acestora, din cupru (cu excepția bureților din sârmă, spălătorilor de vase, mănușilor și articolelor similare pentru curățat, pentru lustruit sau pentru utilizări similare și a aparatelor neelectrice pentru gătit sau pentru încălzit, de tipul celor de uz gospodăresc și părțile acestora, din cupru)

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7419

alte articole din cupru

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7503 00

deșeuri și resturi de nichel

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7602 00

deșeuri și resturi din aluminiu

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7802 00 00 00

deșeuri și resturi de plumb

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

7902 00 00 00

deșeuri și resturi din zinc

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

8002 00 00 00

deșeuri și resturi de staniu

13,64

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

0,0

 

8101 97 00 00

deșeuri și resturi de tungsten

13,64

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

0,0

 

8105 30 00 00

deșeuri și resturi de cobalt și de articole din cobalt

13,64

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

0,0

 

8108 30 00 00

deșeuri și resturi de titan și de articole din titan

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

a se vedea anexa I-D

8113 00 40 00

deșeuri și resturi de metaloceramice și de articole din metaloceramice

13,64

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

0,0

 

Deșeuri și resturi de metale feroase

Cod SA

Descriere

IIV (2016)

IIV+1 (2017)

IIV+2 (2018)

IIV+3 (2019)

IIV+4 (2020)

IIV+5 (2021)

IIV+6 (2022)

IIV+7 (2023)

IIV+8 (2024)

IIV+9 (2025)

IIV+10 (2026)

Măsuri de salvgardare

7204 10 00 00

deșeuri și resturi de fontă

9,5 euro pe tonă

9,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

3 euro pe tonă

3 euro pe tonă

0,0

0,0

0,0

 

7204 30 00 00

deșeuri și resturi de fier sau de oțel cositorit

9,5 euro pe tonă

9,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

3 euro pe tonă

3 euro pe tonă

0,0

0,0

0,0

 

7204 41 10 00

deșeuri de așchiere, șpan, deșeuri de măcinare, pilitură

9,5 euro pe tonă

9,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

3 euro pe tonă

3 euro pe tonă

0,0

0,0

0,0

 

7204 41 91 00

deșeuri de ștanțare sau decupare sub formă de baloturi

9,5 euro pe tonă

9,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

3 euro pe tonă

3 euro pe tonă

0,0

0,0

0,0

 

7204 41 99 00

deșeuri de ștanțare sau decupare care nu sunt sub formă de baloturi

9,5 euro pe tonă

9,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

3 euro pe tonă

3 euro pe tonă

0,0

0,0

0,0

 

7204 49 10 00

deșeuri și resturi de metale feroase, fragmentate

9,5 euro pe tonă

9,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

3 euro pe tonă

3 euro pe tonă

0,0

0,0

0,0

 

7204 49 30 00

deșeuri și resturi de metale feroase sub formă de baloturi

9,5 euro pe tonă

9,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

3 euro pe tonă

3 euro pe tonă

0,0

0,0

0,0

 

7204 49 90 00

deșeuri și resturi de metale feroase triate și netriate

9,5 euro pe tonă

9,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

3 euro pe tonă

3 euro pe tonă

0,0

0,0

0,0

 

7204 50 00 00

deșeuri sub formă de bare (charge bars) pentru topirea metalelor feroase cu excepția oțelurilor aliate

9,5 euro pe tonă

9,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

7,5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

5 euro pe tonă

3 euro pe tonă

3 euro pe tonă

0,0

0,0

0,0

 


(1)  În continuare, 2016 este prezentat în scop informativ și exclusiv pentru a indica momentul intrării în vigoare (IIV) a acordului și conformitatea datelor din tabel cu nivelul convenit de taxe la export.

ANEXA II

ANEXA I-D LA CAPITOLUL 1 DIN TITLUL IV DIN ACORD

MĂSURI DE SALVGARDARE PENTRU TAXELE LA EXPORT

1.

Pe parcursul a cincisprezece (ani de la intrarea în vigoare (IIV) a acordului, Ucraina poate aplica o măsură de salvgardare sub forma unei suprataxe asupra taxei la export pentru produsele enumerate în anexa I-D la capitolul 1 din titlul IV din acord, în conformitate cu punctele 1-11, în cazul în care, în timpul oricărei perioade de un an de la IIV, volumul cumulat al exporturilor din Ucraina către UE în cadrul fiecărui cod vamal ucrainean enumerat depășește un nivel de declanșare, astfel cum este prevăzut în programul acesteia din anexa I-D la capitolul 1 din titlul IV din acord.

2.

Suprataxa pe care o poate aplica Ucraina în temeiul punctului 1 se stabilește în conformitate cu programul acesteia prevăzut în anexa I-D la capitolul 1 din titlul IV din acord și se poate aplica numai pentru restul perioadei, astfel cum se definește la punctul 1.

3.

Ucraina aplică orice măsură de salvgardare într-un mod transparent. În acest scop, Ucraina furnizează UE, cât mai curând posibil, o notificare scrisă cu privire la intenția sa de a aplica o astfel de măsură și furnizează toate informațiile pertinente, inclusiv volumul (în tone) al producției interne sau al colectării de materiale și volumul exporturilor către Uniune și către celelalte țări ale lumii. Ucraina invită Uniunea la consultări cât mai curând posibil înainte de a lua această măsură, pentru a discuta aceste informații. Nu se ia nicio măsură în termen de 30 de zile lucrătoare de la lansarea invitației la consultări.

4.

Ucraina se asigură că statisticile care se utilizează ca dovezi pentru aceste măsuri sunt fiabile, adecvate și accesibile publicului în timp util. Ucraina furnizează fără întârziere statistici trimestriale privind volumul (în tone) exporturilor către Uniune și către celelalte țări ale lumii.

5.

Punerea în aplicare și funcționarea articolului 31 din acord și a anexelor aferente pot face obiectul unor discuții și a unei reexaminări în cadrul Comitetului pentru comerț menționat la articolul 465 din acord.

6.

Produsele în cauză care erau pe drum pe baza unui contract încheiat înainte de instituirea suprataxei în conformitate cu punctele 1, 2 și 3 sunt scutite de orice astfel de suprataxă.

7.

Prezenta anexă stabilește: acele produse originare care pot face obiectul unor măsuri de salvgardare în temeiul articolului 31 din acord, nivelurile de declanșare pentru aplicarea unor astfel de măsuri definite pentru fiecare dintre codurile vamale ucrainene citate și suprataxa maximă asupra taxei la export care poate fi aplicată la fiecare perioadă de un an pentru fiecare dintre aceste produse în plus față de taxa la export. Toate taxele se exprimă în %, cu excepția cazului în care se specifică altfel; IIV se referă la perioada de 12 luni de la data intrării în vigoare a acordului; IIV+1 se referă la perioada de 12 luni care începe la prima aniversare a intrării în vigoare a acordului; și așa mai departe până la IIV+15.

8.

Pentru materialele din piei brute astfel cum sunt acoperite mai jos:

Acoperire: materialele din piei brute care intră sub incidența următoarelor coduri vamale ucrainene: 4101, 4102, 4103 90.

An (OMC)

2016 (1)

2017

2018

2019

2020

2021

Angajamentul Ucrainei față de OMC

22,0

21,0

20,0

20,0

20,0

20,0

An (Acord)

IIV

IIV+1

IIV+2

IIV+3

IIV+4

IIV+5

Taxa la export a Ucrainei către UE

11,00

9,84

8,70

7,95

7,14

6,25

Nivelul de declanșare (în tone)

300,0

315,0

330,0

345,0

360,0

375,0

Suprataxa maximă

0,00

0,66

1,30

2,05

2,86

3,75

An (OMC)

2022

2023

2024

2025

2026

Angajamentul Ucrainei față de OMC

20,0

20,0

20,0

20,0

20,0

An (Acord)

IIV+6

IIV+7

IIV+8

IIV+9

IIV+10

Taxa la export a Ucrainei către UE

5,0

3,75

2,50

1,25

0,0

Nivelul de declanșare (în tone)

390,0

405,0

420,0

435,0

450,0

Suprataxa maximă

5,0

6,25

7,5

8,75

10,0

An (OMC)

2027

2028

2029

2030

2031

Angajamentul Ucrainei față de OMC

20,0

20,0

20,0

20,0

20,0

An (Acord)

IIV+11

IIV+12

IIV+13

IIV+14

IIV+15

Taxa la export a Ucrainei către UE

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

Nivelul de declanșare (în tone)

450,0

450,0

450,0

450,0

450,0

Suprataxa maximă

8,0

6,0

4,0

2,0

0,0

9.

Pentru semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate, astfel cum sunt acoperite mai jos:

Acoperire: semințele de floarea-soarelui, chiar sfărâmate, care intră sub incidența următoarelor coduri vamale ucrainene: 1206 00.

An (OMC)

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Angajamentul Ucrainei față de OMC

11,0

10,0

10,0

10,0

10,0

10,0

An (Acord)

IIV

IIV+1

IIV+2

IIV+3

IIV+4

IIV+5

Taxa la export a Ucrainei către UE

9,1

8,2

7,3

6,4

5,5

4,5

Nivelul de declanșare (în tone)

100 000,0

100 000,0

100 000,0

100 000,0

100 000,0

100 000,0

Suprataxa maximă

0,9

1,8

2,7

3,6

4,5

5,5

An (OMC)

2022

2023

2024

2025

2026

Angajamentul Ucrainei față de OMC

10,0

10,0

10,0

10,0

10,0

An (Acord)

IIV+6

IIV+7

IIV+8

IIV+9

IIV+10

Taxa la export a Ucrainei către UE

3,6

2,7

1,8

0,9

0,0

Nivelul de declanșare (în tone)

100 000,0

100 000,0

100 000,0

100 000,0

100 000,0

Suprataxa maximă

6,4

7,3

8,2

9,1

10,0

An (OMC)

2027

2028

2029

2030

2031

Angajamentul Ucrainei față de OMC

10,0

10,0

10,0

10,0

10,0

An (Acord)

IIV+11

IIV+12

IIV+13

IIV+14

IIV+15

Taxa la export a Ucrainei către UE

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

Nivelul de declanșare (în tone)

100 000,0

100 000,0

100 000,0

100 000,0

100 000,0

Suprataxa maximă

8,0

6,0

4,0

2,0

0,0

10.

Pentru resturile de metale feroase aliate, resturile de metale neferoase și produsele semiprelucrate din acestea, astfel cum sunt acoperite mai jos:

Acoperire: deșeurile și resturile de oțeluri aliate care intră sub incidența următoarelor coduri vamale ucrainene: 7204 21, 7204 29 00 00, 7204 50 00 00.

An (OMC)

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Angajamentul Ucrainei față de OMC

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

An (Acord)

IIV

IIV+1

IIV+2

IIV+3

IIV+4

IIV+5

Taxa la export a Ucrainei către UE

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

Nivelul de declanșare (în tone)

4 000,0

4 200,0

4 400,0

4 600,0

4 800,0

5 000,0

Suprataxa maximă

0,0

1,0

2,0

3,0

4,0

5,0

An (OMC)

2022

2023

2024

2025

2026

Angajamentul Ucrainei față de OMC

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

An (Acord)

IIV+6

IIV+7

IIV+8

IIV+9

IIV+10

Taxa la export a Ucrainei către UE

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

Nivelul de declanșare (în tone)

5 200,0

5 400,0

5 600,0

5 800,0

6 000,0

Suprataxa maximă

6,0

7,0

8,0

9,0

10,0

An (OMC)

2027

2028

2029

2030

2031

Angajamentul Ucrainei față de OMC

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

An (Acord)

IIV+11

IIV+12

IIV+13

IIV+14

IIV+15

Taxa la export a Ucrainei către UE

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

Nivelul de declanșare (în tone)

6 000,0

6 000,0

6 000,0

6 000,0

6 000,0

Suprataxa maximă

8,0

6,0

4,0

2,0

0,0

Acoperire: oțelurile inoxidabile în lingouri și în alte forme primare care intră sub incidența următoarelor coduri vamale ucrainene: 7218 10 00 00.

An (OMC)

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Angajamentul Ucrainei față de OMC

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

An (Acord)

IIV

IIV+1

IIV+2

IIV+3

IIV+4

IIV+5

Taxa la export a Ucrainei către UE

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

Nivelul de declanșare (în tone)

2 000,0

2 100,0

2 200,0

2 300,0

2 400,0

2 500,0

Suprataxa maximă

0,0

1,0

2,0

3,0

4,0

5,0

An (OMC)

2022

2023

2024

2025

2026

Angajamentul Ucrainei față de OMC

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

An (Acord)

IIV+6

IIV+7

IIV+8

IIV+9

IIV+10

Taxa la export a Ucrainei către UE

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

Nivelul de declanșare (în tone)

2 600,0

2 700,0

2 800,0

2 900,0

3 000,0

Suprataxa maximă

6,0

7,0

8,0

9,0

10,0

An (OMC)

2027

2028

2029

2030

2031

Angajamentul Ucrainei față de OMC

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

An (Acord)

IIV+11

IIV+12

IIV+13

IIV+14

IIV+15

Taxa la export a Ucrainei către UE

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

Nivelul de declanșare (în tone)

3 000,0

3 000,0

3 000,0

3 000,0

3 000,0

Suprataxa maximă

8,0

6,0

4,0

2,0

0,0

Acoperire: cuprul care intră sub incidența următoarelor coduri vamale ucrainene: 7401 00 00 00, 7402 00 00 00, 7403 12 00 00, 7403 13 00 00, 7403 19 00 00.

An (OMC)

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Angajamentul Ucrainei față de OMC

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

An (Acord)

IIV

IIV+1

IIV+2

IIV+3

IIV+4

IIV+5

Taxa la export a Ucrainei către UE

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

Nivelul de declanșare (în tone)

200,0

210,0

220,0

230,0

240,0

250,0

Suprataxa maximă

0,0

1,0

2,0

3,0

4,0

5,0

An (OMC)

2022

2023

2024

2025

2026

Angajamentul Ucrainei față de OMC

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

An (Acord)

IIV+6

IIV+7

IIV+8

IIV+9

IIV+10

Taxa la export a Ucrainei către UE

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

Nivelul de declanșare (în tone)

260,0

270,0

280,0

290,0

300,0

Suprataxa maximă

6,0

7,0

8,0

9,0

10,0

An (OMC)

2027

2028

2029

2030

2031

Angajamentul Ucrainei față de OMC

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

An (Acord)

IIV+11

IIV+12

IIV+13

IIV+14

IIV+15

Taxa la export a Ucrainei către UE

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

Nivelul de declanșare (în tone)

300,0

300,0

300,0

300,0

300,0

Suprataxa maximă

8,0

6,0

4,0

2,0

0,0

Acoperire: cuprul care intră sub incidența următoarelor coduri vamale ucrainene: 7403 21 00 00, 7403 22 00 00, 7403 29 00 00.

An (OMC)

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Angajamentul Ucrainei față de OMC

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

An (ALS)

IIV

IIV+1

IIV+2

IIV+3

IIV+4

IIV+5

Taxa la export a Ucrainei către UE

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

Nivelul de declanșare (în tone)

4 000,0

4 200,0

4 400,0

4 600,0

4 800,0

5 000,0

Suprataxa maximă

0,0

1,0

2,0

3,0

4,0

5,0

An (OMC)

2022

2023

2024

2025

2026

Angajamentul Ucrainei față de OMC

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

An (Acord)

IIV+6

IIV+7

IIV+8

IIV+9

IIV+10

Taxa la export a Ucrainei către UE

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

Nivelul de declanșare (în tone)

5 200,0

5 400,0

5 600,0

5 800,0

6 000,0

Suprataxa maximă

6,0

7,0

8,0

9,0

10,0

An (OMC)

2027

2028

2029

2030

2031

Angajamentul Ucrainei față de OMC

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

An (Acord)

IIV+11

IIV+12

IIV+13

IIV+14

IIV+15

Taxa la export a Ucrainei către UE

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

Nivelul de declanșare (în tone)

6 000,0

6 000,0

6 000,0

6 000,0

6 000,0

Suprataxa maximă

8,0

6,0

4,0

2,0

0,0

Acoperire: resturile de metale feroase aliate, resturile de metale neferoase și produsele semiprelucrate din acestea care intră sub incidența următoarelor coduri vamale ucrainene: 7404 00, 7405 00 00 00, 7406, 7418 19 90 00, 7419, 7503 00, 7602 00, 7802 00 00 00, 7902 00 00 00, 8108 30 00 00.

An (OMC)

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Angajamentul Ucrainei față de OMC

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

An (Acord)

IIV

IIV+1

IIV+2

IIV+3

IIV+4

IIV+5

Taxa la export a Ucrainei către UE

10,0

9,0

8,0

7,0

6,0

5,0

Nivelul de declanșare (în tone)

200,0

210,0

220,0

230,0

240,0

250,0

Suprataxa maximă

0,0

1,0

2,0

3,0

4,0

5,0

An (OMC)

2022

2023

2024

2025

2026

Angajamentul Ucrainei față de OMC

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

An (Acord)

IIV+6

IIV+7

IIV+8

IIV+9

IIV+10

Taxa la export a Ucrainei către UE

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

Nivelul de declanșare (în tone)

260,0

270,0

280,0

290,0

300,0

Suprataxa maximă

6,0

7,0

8,0

9,0

10,0

An (OMC)

2027

2028

2029

2030

2031

Angajamentul Ucrainei față de OMC

15,0

15,0

15,0

15,0

15,0

An (Acord)

IIV+11

IIV+12

IIV+13

IIV+14

IIV+15

Taxa la export a Ucrainei către UE

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

Nivelul de declanșare (în tone)

300,0

300,0

300,0

300,0

300,0

Suprataxa maximă

8,0

6,0

4,0

2,0

0,0

11.

Mecanismul de salvgardare va continua să fie disponibil timp de cinci ani de la sfârșitul perioadei de tranziție, și anume, între IIV+10 și IIV+15. Valoarea suprataxei maxime va scădea liniar de la valoarea sa specificată la IIV+10 până la 0, la IIV+15.


(1)  În continuare, 2016 este prezentat în scop informativ și exclusiv pentru a indica momentul intrării în vigoare (IIV) a acordului și conformitatea datelor din tabel cu nivelul convenit de taxe la export.