1.11.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 285/6


REGULAMENTUL (UE) 2017/1979 AL COMISIEI

din 31 octombrie 2017

de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman în ceea ce privește echinodermele recoltate din afara zonelor de producție clasificate

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman (1), în special articolul 17 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 854/2004 stabilește norme specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 854/2004 prevede că statele membre trebuie să asigure faptul că producția și introducerea pe piață a moluștelor bivalve vii, a echinodermelor vii, a tunicatelor vii și a gasteropodelor marine vii fac obiectul unor controale oficiale astfel cum se descrie în anexa II la regulamentul respectiv. Capitolul II din anexa respectivă conține norme privind clasificarea și monitorizarea zonelor de producție.

(3)

În capitolul II din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 854/2004, zonele de producție sunt clasificate în funcție de nivelul de contaminare fecală. Animalele care se hrănesc prin filtrare, cum sunt moluștele bivalve, pot acumula microorganisme care reprezintă un risc pentru sănătatea publică. Acesta este motivul pentru care clasificarea zonelor de producție se bazează pe prezența anumitor microorganisme prezente ca urmare a contaminării fecale.

(4)

În general, echinodermele sunt animale care nu se hrănesc prin filtrare; în consecință, riscul ca astfel de animale să acumuleze microorganisme ca urmare a contaminării fecale este mic. În plus, nu a fost raportată nicio informație epidemiologică din care să rezulte că ar exista o legătură între normele stabilite în capitolul II din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 854/2004 privind clasificarea zonelor de producție și riscurile pentru sănătatea publică asociate cu echinodermele care nu se hrănesc prin filtrare.

(5)

În consecință, echinodermele ar trebui excluse din sfera de aplicare a normelor privind clasificarea zonelor de producție stabilite în capitolul II din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 854/2004.

(6)

Capitolul III din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 854/2004 stabilește controalele oficiale vizând pectinidele și gasteropodele marine vii care nu se hrănesc prin filtrare recoltate din afara zonelor de producție clasificate; echinodermele care nu se hrănesc prin filtrare ar trebui incluse în acest capitol.

(7)

Prin urmare, capitolul III din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 854/2004 ar trebui modificat în consecință.

(8)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

În anexa II la Regulamentul (CE) nr. 854/2004, capitolul III se înlocuiește cu următorul text:

„CAPITOLUL III:   CONTROALE OFICIALE PRIVIND PECTINIDELE, GASTEROPODELE MARINE ȘI ECHINODERMELE CARE NU SE HRĂNESC PRIN FILTRARE, RECOLTATE DIN AFARA ZONELOR DE PRODUCȚIE CLASIFICATE

Controalele oficiale privind pectinidele, gasteropodele marine și echinodermele care nu se hrănesc prin filtrare, recoltate din afara zonelor de producție clasificate, se efectuează în piețe de licitație a peștelui, în centre de expediere și în unități de prelucrare.

Astfel de controale oficiale trebuie să verifice respectarea standardelor sanitare pentru moluștele bivalve vii, menționate în anexa III secțiunea VII capitolul V din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, precum și respectarea altor cerințe menționate în anexa III secțiunea VII capitolul IX din respectivul regulament.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2019.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 31 octombrie 2017.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 139, 30.4.2004, p. 206.