12.9.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 234/1


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/1536 AL COMISIEI

din 11 septembrie 2017

privind o măsură de urgență sub formă de ajutoare pentru exploatațiile cu maximum 50 de animale din specia porcină situate în anumite zone din Polonia, acordate la încetarea producției de carne de porc ca urmare a noilor cerințe referitoare la pesta porcină africană

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 221,

întrucât:

(1)

Pesta porcină africană este una dintre cele mai importante boli infecțioase ale animalelor din specia porcină. Începând cu 2014, la granița de est a Uniunii au apărut focare atât în rândul animalelor sălbatice, cât și în rândul animalelor din exploatații și, pentru a combate această boală, s-au adoptat restricții sanitare stricte la nivelul Uniunii.

(2)

Pentru a spori nivelul global de biosecuritate în zona geografică amenințată de un risc ridicat de pestă porcină africană și pentru a se evita apariția de noi focare în exploatații, Polonia a stabilit noi cerințe naționale pentru exploatații, mai stricte decât cerințele existente ale Uniunii, prin Reglementarea ministrului agriculturii și dezvoltării rurale din 5 iulie 2017 de modificare a reglementării privind măsurile adoptate în legătură cu apariția pestei porcine africane (2). Noile cerințe vizează, în special, manipularea și hrănirea animalelor, construcția și dezinfecția exploatațiilor și controlul accesului la acestea. Anumite exploatații vor fi nevoite să oprească producția de carne de porc într-un termen stabilit de autoritățile polone.

(3)

Piața cărnii de porc a fost grav afectată, atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii, de restricțiile sanitare adoptate în urma apariției de focare de pestă porcină africană și, drept consecință, în ultimii ani s-au adoptat măsuri excepționale de piață în temeiul articolului 220 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013. Mai mult, dată fiind dependența mare față de exporturi a sectorului cărnii de porc din Uniune, apariția unor noi cazuri de pestă porcină africană în exploatații ar putea destabiliza serios piața dacă s-ar aplica restricții asupra schimburilor comerciale.

(4)

În acest context, măsurile adoptate voluntar de Polonia sunt necesare pentru a reduce riscul apariției unor noi cazuri de pestă porcină africană și, drept consecință, aceste măsuri contribuie în cele din urmă la stabilitatea pe viitor a pieței cărnii de porc din Uniune.

(5)

Întrucât cele mai multe focare de pestă porcină africană din exploatațiile situate pe teritoriul Poloniei au apărut în exploatații care dețin un număr mic de animale din specia porcină și întrucât, în zonele de risc, 50 % din exploatații au mai puțin de 10 porci, iar 90 % au mai puțin de 50, este de dorit și este în interesul Uniunii ca Polonia să aplice măsurile respective în cazul unor astfel de exploatații. Totuși, aceste exploatații nu pot suporta sarcina și costurile necesare pentru a se conforma noilor cerințe și, prin urmare, aplicarea respectivelor cerințe le va constrânge pe majoritatea să își oprească producția de carne de porc, ceea ce înseamnă că producătorii în cauză vor fi privați, în viitor, de o parte semnificativă a venitului lor.

(6)

Faptul că, din perspectiva stabilității pieței Uniunii, este în interesul Uniunii ca noile măsuri luate de Polonia să se aplice tocmai în cazul exploatațiilor care vor pierde venituri ca urmare a cerințelor relevante constituie o problemă specifică în sensul articolului 221 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013. Această problemă specifică nu poate fi rezolvată prin măsuri adoptate în temeiul articolului 219 sau 220 din regulamentul respectiv. Pe de o parte, problema nu este legată în mod specific de o perturbare existentă a pieței sau de o amenințare concretă de perturbare a pieței. Pe de altă parte, măsurile luate de Polonia nu impun restricții asupra schimburilor comerciale, astfel cum se menționează la articolul 220 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și nu vizează direct combaterea răspândirii focarelor actuale de pestă porcină africană.

(7)

Având în vedere relația dintre dimensiunea unei exploatații și capacitatea acesteia de a se adapta la noile cerințe, precum și datele referitoare la focarele anterioare, măsura de urgență vizată ar trebui să facă obiectul unui plafon maxim al efectivului. Pentru a se evita riscul de fraudă, dimensiunea relevantă a efectivelor exploatațiilor ar trebui limitată la dimensiunea medie din ultimii ani. Cu scopul de a se evita creșterea bruscă a ofertei de carne de porc în zonele vizate și orice posibile efecte negative asupra pieței, ar trebui stabilit un termen în care animalele trebuie să părăsească exploatația în urma emiterii unui ordin de încetare a producției de carne de porc, ținându-se seama de ciclul normal de producție. În scopuri administrative, proprietarului ar trebui să i se acorde un termen maxim de depunere a unei cereri de ajutor după încetarea producției de carne de porc.

(8)

Pentru a se evita orice risc de dublă finanțare, ar trebui ca pierderea relevantă de venituri să nu fi fost compensată prin ajutoare de stat sau prin asigurări, iar ajutoarele ar trebui să se limiteze la animalele eligibile pentru care nu s-a primit nicio altă contribuție financiară din partea Uniunii.

(9)

Pentru se a evita orice risc de supracompensare, ar trebui să li se permită beneficiarilor să își reia producția după o anumită perioadă de timp dacă dovedesc că respectă noile cerințe.

(10)

Ajutoarele ar trebui să se limiteze la ceea ce este strict necesar în vederea soluționării situației de urgență, în ceea ce privește atât beneficiarii, cât și cuantumul total al ajutoarelor. Ajutorul acordat beneficiarului ar trebui să fie echivalent cu o rată forfetară per animal care să acopere pierderile pe termen scurt de venituri obținute din producție. Cuantumul total al ajutoarelor și alocarea bugetară globală ar trebui să se bazeze pe informațiile primite din partea Poloniei și să corespundă veniturilor obținute din producția de carne de porc corespunzătoare dimensiunii medii relevante a efectivelor exploatațiilor. Dat fiind că ajutoarele vor compensa numai o parte limitată din pierderea de venituri viitoare suportată de proprietarii care încetează producția, Poloniei ar trebui să i se permită să ofere sprijin suplimentar acestor proprietari, în aceleași condiții.

(11)

Ar trebui să se prevadă adoptarea de către autoritățile competente din Polonia a tuturor măsurilor necesare, precum și efectuarea tuturor controalelor prevăzute și informarea Comisiei în acest sens. Mai exact, aceste controale ar trebui să includă controale ex ante ale eligibilității și corectitudinii unei cereri de ajutor. Numărul de animale eligibile ar trebui stabilit prin toate mijloacele adecvate aflate la dispoziția autorităților competente, printre care se numără, în special, controalele la exploatație, arhivele și registrul obligatoriu al exploatației prevăzut în Directiva 2008/71/CE a Consiliului (3).

(12)

În conformitate cu articolul 221 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, măsura ar trebui să fie limitată la o perioadă de maximum 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament. Plățile efectuate de Polonia către beneficiari după această perioadă ar trebui să nu fie eligibile pentru finanțare din partea Uniunii.

(13)

Pentru a asigura o bună gestiune financiară a măsurii și plata la timp a producătorilor, ar trebui să nu se aplice articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei (4).

(14)

Pentru a permite Uniunii să monitorizeze eficacitatea măsurii de urgență avute în vedere, Polonia ar trebui să transmită Comisiei informații detaliate referitoare la executarea ei. Pentru a permite Uniunii să își exercite controlul financiar, Polonia ar trebui să comunice Comisiei rezultatele verificării plăților.

(15)

Dat fiind că cererile de ajutor pot fi depuse la date diferite, în funcție de data la care și-a încetat producția fiecare solicitant, pe parcursul unei perioade care se poate prelungi până la 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, este oportun ca, din motive de claritate și de securitate juridică, să se ia în considerare data intrării în vigoare a prezentului regulament drept fapt generator al cursului de schimb aplicabil cuantumului ajutorului.

(16)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Se pun ajutoare la dispoziția proprietarilor de animale din specia porcină cărora autoritățile competente le-au dispus să înceteze producția de carne de porc în conformitate cu Reglementarea ministrului polon al agriculturii și dezvoltării rurale din 6 mai 2015 privind măsurile adoptate în legătură cu apariția pestei porcine africane (5), astfel cum a fost modificată prin reglementarea din 5 iulie 2017 (denumită în continuare „reglementarea poloneză”), și care respectă următoarele condiții:

(a)

în momentul emiterii ordinului, exploatația lor se situează într-una dintre zonele din Polonia care fac obiectul unor măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane, astfel cum sunt enumerate în anexa la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE a Comisiei (6), astfel cum a fost modificată prin Decizia de punere în aplicare 2017/1481/UE (7);

(b)

au deținut, în medie, cel mult 50 de animale din specia porcină în perioada 1 iulie 2016-30 iunie 2017 și cel puțin un astfel de animal la momentul vizitei de control în urma căreia s-a emis ordinul de încetare a producției de carne de porc;

(c)

animalele lor au părăsit exploatația în termenul stabilit de autoritățile competente, dar nu mai târziu de 120 de zile de la emiterea de către autoritățile competente a unui ordin de încetare a producției de carne de porc;

(d)

au depus o cerere de ajutor în termenul stabilit de Polonia;

(e)

nu au beneficiat, pentru aceeași pierdere de venituri sau pentru aceleași animale, de ajutoare de stat, de asigurări sau de ajutoare finanțate prin contribuția Uniunii în temeiul Regulamentului (UE) nr. 652/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (8).

(2)   Ajutoarele se acordă fără a se aduce atingere posibilității proprietarilor menționați la alineatul (1) de a-și relua producția de carne de porc după o perioadă de doi ani, dacă dovedesc că respectă cerințele prevăzute în reglementarea poloneză.

Articolul 2

(1)   Ajutorul este de 33 EUR per purcel de până la 20 kg și de 52 EUR per alt tip de porcine și nu depășește cuantumul maxim de 9 300 000 EUR pentru un total maxim de 10 000 de purcei de până la 20 kg și de 171 654 de alte porcine.

(2)   Numărul de animale eligibile per exploatație se stabilește pe baza numărului mediu de animale ținute în exploatație în perioada 1 iulie 2016-30 iunie 2017 conform sistemului polonez de identificare și de înregistrare a animalelor.

(3)   Pentru îndeplinirea obiectivelor reglementării naționale, Polonia poate acorda sprijin suplimentar până la o valoare maximă de 100 % din ajutorul Uniunii, dacă respectivul sprijin este acordat în aceleași condiții și plătit cel târziu la 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Articolul 3

Polonia ia toate măsurile necesare, inclusiv controale administrative și la fața locului complete, în conformitate cu articolele 58 și 59 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (9), pentru a asigura conformitatea cu condițiile stabilite în prezentul regulament. Polonia verifică în special:

(a)

eligibilitatea solicitantului;

(b)

numărul de purcei de până la 20 kg eligibili și de alte porcine eligibile, menționat la articolul 2 alineatul (2), pe baza controalelor la exploatație, a arhivelor și a registrului exploatației păstrat în conformitate cu articolul 4 alineatul (1) din Directiva 2008/71/CE;

(c)

pentru fiecare solicitant eligibil, faptul că toate animalele din specia porcină au părăsit exploatația în termenul stabilit de autoritățile competente, dar nu mai târziu de 120 de zile de la emiterea ordinului de încetare a producției de carne de porc;

(d)

pentru fiecare solicitant eligibil, faptul că nu există în exploatație animale din specia porcină pe parcursul întregii perioade în care se aplică măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în zona în cauză, astfel cum se menționează la articolul 1 alineatul (1) litera (a);

(e)

că niciun solicitant eligibil nu a primit finanțare din alte surse, astfel cum se menționează la articolul 1 alineatul (1) litera (e), pentru aceeași pierdere de venituri sau pentru aceleași animale.

Articolul 4

(1)   Ajutoarele se plătesc solicitanților eligibili pe baza prezentării de dovezi scrise care să certifice că toate animalele au părăsit exploatația în termenul stabilit de autoritățile competente, dar nu mai târziu de 120 de zile de la emiterea, de către autoritățile competente, a ordinului de încetare a producției de carne de porc.

(2)   Fără a se aduce atingere articolului 1 alineatul (2), în cazul în care se constată că în exploatație sunt prezente animale din specia porcină după ziua menționată la alineatul (1) și pe parcursul perioadei în care se aplică măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în zona în cauză, astfel cum se menționează la articolul 1 alineatul (1) litera (a), se recuperează ajutoarele și se aplică sancțiuni.

Articolul 5

(1)   Cheltuielile sunt eligibile pentru finanțare din partea Uniunii numai dacă au fost plătite beneficiarilor de către Polonia în termen de cel mult 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

(2)   Nu se aplică articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014.

Articolul 6

(1)   În termen de cel mult 21 zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, Polonia informează Comisia cu privire la măsurile luate în conformitate cu articolul 3.

(2)   În termen de cel mult 15 luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, Polonia transmite Comisiei un raport detaliat referitor la punerea în aplicare a prezentului regulament, care să cuprindă informații detaliate în ceea ce privește executarea măsurilor luate și verificările efectuate în conformitate cu articolul 3.

(3)   Polonia transmite Comisiei rezultatele verificării plăților.

Articolul 7

Data intrării în vigoare a prezentului regulament constituie faptul generator al cursului de schimb aplicabil cuantumurilor stabilite la articolul 2.

Articolul 8

Se consideră că ajutoarele menționate la articolul 1 constituie o măsură de sprijinire a piețelor agricole prevăzută la articolul 4 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

Articolul 9

Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 11 septembrie 2017.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(2)  Monitorul Oficial al Poloniei (Dziennik Ustaw) 2017, punctul 1333.

(3)  Directiva 2008/71/CE a Consiliului din 15 iulie 2008 privind identificarea și înregistrarea porcinelor (JO L 213, 8.8.2008, p. 31).

(4)  Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește agențiile de plăți și alte organisme, gestiunea financiară, verificarea și închiderea conturilor, garanțiile și utilizarea monedei euro (JO L 255, 28.8.2014, p. 18).

(5)  Monitorul Oficial al Poloniei (Dziennik Ustaw) 2015, punctul 711.

(6)  Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE a Comisiei din 9 octombrie 2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2014/178/UE (JO L 295, 11.10.2014, p. 63).

(7)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1481 a Comisiei din 14 august 2017 de modificare a anexei la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre (JO L 211, 17.8.2017, p. 46).

(8)  Regulamentul (UE) nr. 652/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 de stabilire a unor dispoziții pentru gestionarea cheltuielilor privind lanțul alimentar, sănătatea și bunăstarea animalelor, precum și sănătatea plantelor și materialul de reproducere a plantelor, de modificare a Directivelor 98/56/CE, 2000/29/CE și 2008/90/CE ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 178/2002, (CE) nr. 882/2004 și (CE) nr. 396/2005 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivei 2009/128/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Deciziilor 66/399/CEE, 76/894/CEE și 2009/470/CE ale Consiliului (JO L 189, 27.6.2014, p. 1).

(9)  Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 549).