15.6.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 189/1


Rezoluția Consiliului privind dialogul structurat și viitoarea dezvoltare a dialogului cu tinerii în contextul politicilor de cooperare europeană în domeniul tineretului pentru perioada de după 2018

(2017/C 189/01)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

REAMINTIND CĂ:

1.

Rezoluția Consiliului privind încurajarea participării politice a tinerilor la viața democratică în Europa (1) a declarat că prioritatea tematică generală a cooperării europene pentru dialogul structurat în domeniul tineretului pentru perioada 1 ianuarie 2016-30 iunie 2017 va fi „Asigurarea capacităților pentru implicarea tuturor tinerilor într-o Europă diversă, conectată și favorabilă incluziunii”, iar această temă va reprezenta firul conducător care va asigura continuitatea și coerența lucrărilor trioului de președinții – Țările de Jos, Slovacia și Malta, în conformitate cu planul de lucru al UE pentru tineret pentru perioada 2016-2018.

RECUNOSCÂND CĂ:

2.

Dialogul structurat este un proces participativ, iar rezultatele celui de al cincilea ciclu de activitate se bazează pe rezultatele obținute prin consultările naționale în cursul președințiilor neerlandeză, slovacă și malteză, precum și prin conferințele UE pentru tineret desfășurate la Amsterdam în aprilie 2016, la Kosice în octombrie 2016 și în Malta în martie 2017.

3.

Președinția neerlandeză s-a concentrat pe explorarea provocărilor și problemelor cu care se confruntă tinerii în Europa de astăzi. Pe parcursul Conferinței pentru tineret de la Amsterdam (aprilie 2016), s-au redactat întrebări orientative pentru consultarea tinerilor, iar grupurile de lucru la nivel național de la nivelul statelor membre au fost invitate să desfășoare consultarea și să ofere feedback.

4.

Conferința pentru tineret de la Kosice (octombrie 2016) a examinat și a discutat rezultatele consultărilor cu tinerii și cu reprezentanții tinerilor și, împreună cu reprezentanți din statele membre, a elaborat recomandări comune ale dialogului structurat privind tineretul, care au fost discutate în cadrul Consiliului EYCS în noiembrie 2016, împreună cu situația tinerilor din Europa. Rezultatele acestei discuții au fost comunicate președintelui Consiliului European.

5.

Pe parcursul Conferinței pentru tineret din Malta (martie 2017), recomandările comune au fost discutate în continuare, s-au stabilit priorități și s-au elaborat acțiuni pentru punerea lor în aplicare.

IA ACT DE:

6.

recomandările comune și planurile de acțiune ale dialogului structurat privind tineretul – „Asigurarea capacităților pentru implicarea tuturor tinerilor într-o Europă diversă, conectată și favorabilă incluziunii” – care se concentrează asupra următoarelor subiecte: Accesul la informații de calitate, bazate pe analiză; Consolidarea rezilienței și a încrederii în sine; Depășirea fricii și a intoleranței; Către un sistem de educație care asigură realizarea potențialului tinerilor; Stimularea implicării tinerilor în societate; Restabilirea încrederii tinerilor în proiectul european; Programe de mobilitate pentru toți și Impactul activităților pentru tineret și al organizațiilor pentru tineret disponibile pentru toți, astfel cum figurează în anexă.

INVITĂ STATELE MEMBRE ȘI COMISIA, ÎN LIMITA COMPETENȚELOR ACESTORA ȘI ȚINÂND SEAMA ÎN MOD CORESPUNZĂTOR DE PRINCIPIUL SUBSIDIARITĂȚII:

7.

să țină cont de recomandările comune și de acțiunile propuse în cadrul dialogului structurat privind tineretul la formularea și la punerea în aplicare a viitoarelor politici pentru tineret, după caz.

8.

să efectueze o evaluare a procesului dialogului structurat și a obiectivelor acestuia pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului pentru perioada de după 2018 și să studieze modalități inovatoare și eficace de promovare a unui dialog și angajament semnificativ și constructiv cu tineri provenind din diferite medii, cu organizații de tineret, cu cercetători în domeniul tineretului și cu factori de decizie politică, inclusiv cu părți interesate din alte sectoare relevante.

INVITĂ COMISIA:

9.

Pe baza dovezilor, a evaluării și a consultărilor, să propună un nou proces de dialog structurat, ca parte din cooperarea europeană în domeniul tineretului pentru perioada de după 2018.

CONVINE ÎN CONTINUARE CĂ

10.

Având în vedere că, în 2018, se va încheia cadrul reînnoit pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului (2010-2018), prioritatea generală a dialogului structurat cu tinerii și cu organizațiile de tineret pentru următorul ciclu de lucru (1 iulie 2017-31 decembrie 2018) ar trebui să se concentreze asupra următorului cadru pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului. Titlul pentru cel de al șaselea ciclu al dialogului structurat va fi „Tineretul în Europa: ce urmează?”

11.

Următorul trio de președinții – Estonia, Bulgaria și Austria – se va axa, pentru cel de al șaselea ciclu de lucru al dialogului structurat, pe evaluarea, revizuirea și reînnoirea dialogului structurat, în vederea îmbunătățirii și promovării acestuia.


(1)  JO C 417, 15.12.2015, p. 10.


ANEXĂ

Recomandările comune ale dialogului structurat privind tineretul

Asigurarea capacităților pentru implicarea tuturor tinerilor într-o Europă diversă, conectată și favorabilă incluziunii

Accesul la informații de calitate, bazate pe analiză

1.

Instituțiile și statele membre ale UE ar trebui să elaboreze sau să pună în aplicare în continuare politici și practici bazate pe elemente concrete, care să vizeze îmbunătățirea continuă a competențelor tinerilor de a evalua critic și de a prelucra informații, atât prin educație formală, cât și nonformală.

2.

Instituțiile și statele membre ale UE, în cooperare cu organizațiile societății civile, ar trebui să susțină acele mijloace mass-media conduse de tineri care sunt transparente, independente și diverse, deoarece ele contribuie la îmbunătățirea educației în domeniul mass-mediei și a gândirii critice și analitice în rândul tinerilor. Comisia CULT a Parlamentului European, precum și Comisia Europeană sunt invitate să țină cont de acest aspect la evaluarea programelor „Erasmus+”, „Europa pentru cetățeni”, „Europa creativă” și a altor programe relevante.

Tinerii și răspunsul la presiune: consolidarea rezilienței și a încrederii în sine

1.

Având în vedere că așteptările legate de o performanță competitivă sunt din ce în ce mai mari în mediile educaționale, autoritățile competente la nivel național trebuie să se asigure că tinerii au destul timp și spațiu pentru activități care îi ajută să își consolideze reziliența, autocunoașterea și încrederea în sine.

2.

Autoritățile competente la nivel național ar trebui să implementeze forme de educație privind confortul psihic și sănătatea mentală, atât prin sistemul educațional formal, cât și în mediul nonformal. Obiectivul este de a se combate stigmatizarea, prin sensibilizare, precum și de a oferi tinerilor posibilitatea de a învăța cum să își păstreze sănătatea mentală și cum să comunice în această privință cu cei care îi înconjoară.

Depășirea fricii și a intoleranței - Experiența diversității

1.

Autoritățile europene și naționale ar trebui să sporească finanțarea și sprijinul instituțional pentru instituirea de programe locale și schimburi la nivel național pentru a permite tuturor tinerilor să aibă o legătură directă cu alte persoane din medii și realități diferite, astfel încât să se consolideze competențele interculturale, să se combată discriminarea, să se promoveze empatia și solidaritatea și să se profite de beneficiile aduse de diversitate.

2.

Pentru ca toți tinerii să trăiască într-o Europă caracterizată prin diversitate, autoritățile competente de la nivelul UE și de la nivel național trebuie să elaboreze sau să sprijine programe de formare și dezvoltare a profesorilor și a comunităților școlare pentru a se crea un mediu sigur și favorabil incluziunii în care tinerii pot dezvolta competențe prin care să depășească frica și discriminarea.

Către un sistem de educație care asigură realizarea potențialului tinerilor

1.

Cerem tuturor statelor membre să se angajeze să asigure servicii de orientare și consiliere care oferă tuturor tinerilor posibilitatea de a se dezvolta și de a-și găsi calea în viață, la nivelul tuturor etapelor de educație.

2.

Educația nu reușește să le ofere tinerilor competențele practice necesare relevante pentru societatea modernă. Îndemnăm toate statele membre să încurajeze includerea competențelor practice de viață în educație, astfel încât tinerii să poată fi participanți activi în societăți caracterizate prin diversitate și la locul de muncă.

Stimularea implicării tinerilor în societate, în special în cazul grupurilor vulnerabile

1.

Instituțiile de educație și părțile interesate la nivel local, în cooperare cu tinerii, ar trebui să ofere sprijin specific, servicii accesibile, precum și să creeze spații de interacțiune semnificativă, astfel încât toți tinerii să își poată descoperi și îmbrățișa identitatea și valoarea lor individuală. Aceasta reprezintă baza consolidării încrederii reciproce între tineri din diferite medii.

2.

Comisia Europeană și statele membre ar trebui să se asigure că fiecare tânăr, indiferent de situația sa personală și socială, se poate implica liber în activități de voluntariat, prin sporirea accesibilității acestora. Ar trebui să se asigure, de exemplu, implicarea în cadrul organizațiilor de tineret, pentru crearea unui sentiment de apartenență și pentru emanciparea tinerilor în calitate de cetățeni.

Restabilirea încrederii tinerilor în proiectul european

1.

Comisia Europeană și Forumul european al tineretului ar trebui să colaboreze la analizarea și înțelegerea modului în care tinerii accesează comunicarea dinspre și despre UE și să elaboreze o strategie de comunicare pentru a-i informa pe tinerii europeni despre UE și despre modul în care pot avea un impact pozitiv asupra proiectului UE.

2.

Pentru a micșora distanța dintre tineri și UE și politicile acesteia, ar trebui să se organizeze festivaluri naționale și/sau regionale ale tineretului din UE, în toate statele membre, în conexiune cu inițiative europene. Aceste festivaluri, care ar combina activități sociale, politice și culturale, ar trebui să aducă alături tineri din diferite medii. Aceste evenimente vor stimula învățarea și dezbaterea despre UE, despre oportunitățile acesteia și vor influența politicile acesteia, în timp ce tinerii se vor simți bine împreună.

Programe de mobilitate: locuri de muncă și educație pentru toți

1.

Statele membre și Comisia Europeană ar trebui să își intensifice eforturile pentru a depăși obstacolele existente în calea accesului tinerilor la mobilitate. Accesul la programele de mobilitate ar trebui să fie simplificat și mai bine adaptat la necesitățile diverse ale tinerilor. Ar trebui să se asigure informare și orientare pentru a se extinde conștientizarea cu privire la oportunitățile de mobilitate.

2.

Statele membre ale UE ar trebui să creeze un cadru juridic pentru recunoașterea și validarea competențelor obținute prin programe de mobilitate la nivel național și european. Aceasta nu doar că va oferi acces egal la diferite oportunități de învățare, ci va valida în plus competențele obținute și va contribui la incluziunea socială a tinerilor.

Impactul activităților pentru tineret și al organizațiilor de tineret disponibile pentru toți

1.

Statele membre și Comisia Europeană ar trebui să promoveze și să sprijine o gamă de spații virtuale și fizice dedicate activităților calificate pentru tineret pentru a răspunde necesităților și intereselor tuturor tinerilor.

2.

Comisia Europeană și statele membre ar trebui să aloce o finanțare operațională suficientă pentru ca activitățile pentru tineret și organizațiile de tineret să poată să implementeze activități pentru tineret sustenabile, care să fie accesibile, relevante și semnificative pentru toți tinerii.