6.7.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 173/47


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/1213 A COMISIEI

din 4 iulie 2017

de instituire a Consorțiului pentru o infrastructură europeană de cercetare destinată biologiei structurale integrate (Instruct-ERIC)

[notificată cu numărul C(2017) 4507]

(Numai textele în limbile cehă, daneză, engleză, franceză, italiană, neerlandeză, portugheză și slovacă sunt autentice)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 723/2009 al Consiliului din 25 iunie 2009 privind cadrul juridic comunitar aplicabil unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC) (1), în special articolul 6 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1)

Belgia, Danemarca, Franța, Grecia, Israel, Italia, Portugalia, Regatul Unit, Republica Cehă, Slovacia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Laboratorul European de Biologie Moleculară (EMBL) au solicitat Comisiei să înființeze Consorțiul pentru o infrastructură europeană de cercetare destinată biologiei structurale integrate (Instruct-ERIC). Grecia, Spania, Suedia și Laboratorul European de Biologie Moleculară și-au făcut cunoscută decizia de a participa inițial la Instruct-ERIC în calitate de observatori. Acestea au convenit ca Regatul Unit să fie statul membru gazdă al Instruct-ERIC.

(2)

Dat fiind faptul că Regatul Unit și-a notificat, la data de 29 martie 2017, intenția de a părăsi Uniunea, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, tratatele vor înceta să se aplice Regatului Unit de la data intrării în vigoare a acordului de retragere sau, în lipsa acestuia, în termen de doi ani de la notificare, cu excepția cazului în care Consiliul European, în acord cu Regatul Unit, decide prelungirea acestei perioade. În consecință, și fără a aduce atingere dispozițiilor din acordul de retragere, prezenta decizie se aplică numai până în momentul în care Regatul Unit încetează să mai fie stat membru.

(3)

În cazul în care Regatul Unit încetează să mai fie stat membru și fără a aduce atingere dispozițiilor unui posibil acord de retragere, sediul statutar al Instruct-ERIC va fi mutat pe teritoriul unui stat membru sau al unei țări asociate, în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009.

(4)

În conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, Comisia a evaluat cererea și a concluzionat că aceasta îndeplinește cerințele stipulate în regulamentul respectiv.

(5)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului înființat prin articolul 20 din Regulamentul (CE) nr. 723/2009,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Se înființează Consorțiul pentru o infrastructură europeană de cercetare destinată biologiei structurale integrate, cu denumirea de „Instruct-ERIC”.

(2)   Elementele esențiale ale statutului Instruct-ERIC sunt prezentate în anexă.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Regatului Belgiei, Republicii Cehe, Regatului Danemarcei, Republicii Franceze, Statului Israel, Republicii Italiene, Regatului Țărilor de Jos, Republicii Portugheze, Republicii Slovace și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Adoptată la Bruxelles, 4 iulie 2017.

Pentru Comisie

Carlos MOEDAS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 206, 8.8.2009, p. 1.


ANEXĂ

ELEMENTELE ESENȚIALE ALE STATUTULUI INSTRUCT-ERIC

Următoarele articole și alineate din statutul Instruct-ERIC prevăd elementele esențiale în conformitate cu articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009.

1.   Obiective și activități

(Articolul 4 din Statutul Instruct-ERIC)

1.

Obiectivul consorțiului Instruct-ERIC este să stabilească și să exploateze o infrastructură de cercetare paneuropeană distribuită cu denumirea de „Instruct”, și anume:

a)

să faciliteze progresul biologiei celulare structurale integrative;

b)

să faciliteze accesul reglementat la o serie de facilități europene de ultimă generație în domeniul biologiei structurale și la expertiză de specialitate;

c)

să susțină dezvoltarea tehnologiei Instruct; precum și

d)

să asigure instruire în ceea ce privește tehnicile integrative în domeniul biologiei structurale.

2.

În acest scop, Instruct-ERIC întreprinde și coordonează o varietate de activități, inclusiv, dar fără a se limita la:

a)

cele oferite de centrele Instruct, cum ar fi furnizarea de infrastructură pentru comunitatea de utilizatori din domeniul biologiei structurale și alte activități de instruire, colaborare în rețea și diseminare organizate de Instruct;

b)

crearea și exploatarea centrului de activitate Instruct care îndeplinește rolul de coordonator central pentru toate activitățile Instruct oferite prin intermediul centrelor Instruct;

c)

furnizarea de acces la infrastructura specifică domeniului biologiei structurale în cadrul centrelor Instruct, cu ajutorul unui portal web Instruct ce incorporează evaluări inter pares și planificarea accesului rezervat pentru utilizatorii Instruct de către un centru Instruct;

d)

coordonarea de către centrul de activitate Instruct a cursurilor de instruire și a atelierelor cu privire la diverse tehnici și metode relevante pentru domeniul biologiei celulare structurale, permițând astfel diseminarea expertizei, stimularea schimburilor de informații și dezvoltarea odată cu industria;

e)

coordonarea de către centrul de activitate Instruct a programelor comune organizate de către centrele Instruct care sprijină noi abordări tehnice și tehnologice ce permit o mai bună integrare în cadrul tehnologiilor din domeniul biologiei structurale;

f)

coordonarea programelor cu companiile care dezvoltă tehnologii inovatoare în domeniul biologiei structurale, permițând astfel asimilarea efectivă a acestora de către centrele Instruct și facilitând accesul pentru cercetătorii din domeniul academic și din sectorul industrial din Europa;

g)

crearea unei legături între membrii comunităților din domeniul biologiei sistemice, celulare și structurale prin coordonarea de acțiuni comune, inclusiv întruniri, conferințe și ateliere;

h)

orice alte acțiuni asociate care contribuie la consolidarea cercetării în Spațiul European de Cercetare.

3.

Instruct-ERIC este constituit și funcționează în scopuri nelucrative, în vederea promovării inovației, precum și a transferului de cunoștințe și tehnologie. Instruct-ERIC poate desfășura un număr limitat de activități economice, cu condiția ca acestea să fie strâns legate de misiunea sa principală și să nu pună în pericol realizările din cadrul misiunii respective.

2.   Constituirea consorțiului Instruct-ERIC

(Articolul 2 din Statutul Instruct-ERIC)

1.

Se constituie o infrastructură europeană de cercetare numită „Biologie structurală integrată”, denumită în cele ce urmează „Instruct”.

2.

Forma juridică a Instruct este aceea de consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC), înregistrat în temeiul dispozițiilor Regulamentului (CE) nr. 723/2009 privind ERIC (modificat prin Regulamentul nr. 1261/2013 al Consiliului (1)), și denumit „Instruct-ERIC”.

3.   Sediu

(Articolul 3 din Statutul Instruct-ERIC)

Instruct-ERIC își are sediul statutar la Oxford, Regatul Unit.

4.   Durata

(Articolul 29 din Statutul Instruct-ERIC)

Instruct-ERIC se înființează pe o perioadă nedeterminată. Acesta poate fi lichidat în conformitate cu articolul 30.

5.   Lichidare

(Articolul 30 din Statutul Instruct-ERIC)

1.

Lichidarea Instruct-ERIC se produce ca urmare a unei decizii a consiliului, în conformitate cu articolul 13.

2.

Fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de 10 zile de la adoptarea deciziei de lichidare a Instruct-ERIC și din nou, la închiderea acestuia, Instruct-ERIC informează Comisia Europeană în privința deciziei.

3.

Activele rămase după plata datoriilor Instruct-ERIC se distribuie între membri, proporțional cu contribuțiile lor anuale cumulate în numerar la Instruct-ERIC. Pasivele rămase după lichidare, inclusiv activele Instruct-ERIC, se distribuie între membri, proporțional cu contribuțiile lor anuale cumulate în numerar la Instruct-ERIC, fără însă a depăși valoarea unei contribuții anuale.

4.

Instruct-ERIC își încetează existența la data publicării de către Comisia Europeană a anunțului corespunzător în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

6.   Răspunderea

(Articolul 21 din Statutul Instruct-ERIC)

1.

Instruct-ERIC răspunde de datoriile sale.

2.

Membrii nu răspund solidar pentru datoriile Instruct-ERIC.

3.

Răspunderea financiară a fiecărui membru pentru datoriile și pasivele Instruct-ERIC este limitată la contribuțiile respective ale acestora la Instruct-ERIC, așa cum s-a stabilit în anexa 2.

4.

Instruct-ERIC ia măsurile adecvate pentru acoperirea riscurilor specifice creării și funcționării Instruct-ERIC.

7.   Politica privind accesul

(Articolul 25 din Statutul Instruct-ERIC)

1.

Fiecare membru care găzduiește unul sau mai multe centre Instruct furnizează solicitantului(solicitanților) aprobat(aprobați) acces la infrastructură, conform procedurii aprobate de acces. Fiecare centru Instruct identifică procentul capacității de infrastructură puse la dispoziție pentru proiectele al căror acces a fost aprobat de Instruct. Aprobarea propunerilor de acces la Instruct-ERIC se face de către Comisia de acces pe baza evaluărilor făcute de experți internaționali, ținând cont, în primul rând, de excelența științifică și, de asemenea, având în vedere fezabilitatea tehnică și operațională.

2.

Furnizarea serviciilor de acces este supervizată de către director, luând în considerare următoarele aspecte:

a)

evaluarea științifică (inter pares) a proiectului;

b)

evaluarea logistică efectuată de către centrul(centrele) Instruct implicat(e) în analiza fezabilității tehnice a proiectului, termenul limită anticipat și planificarea activității la centrul respectiv; precum și

c)

resursele financiare și în natură puse la dispoziție de către centrul Instruct și centrul de activitate Instruct în vederea sprijinirii accesului solicitat, în special capacitatea de acces Instruct la centrul Instruct solicitat, precum și fonduri centrale de acces suficiente, gestionate de către centrul de activitate Instruct.

3.

Instruct-ERIC acceptă propunerile din partea oricărui utilizator cu privire la accesul la infrastructura Instruct-ERIC.

4.

Instruct-ERIC asigură accesul liber al cercetătorilor de la instituțiile membrilor, inclusiv accesul la datele, instrumentele și serviciile oferite de către centrele Instruct. Utilizatorii membri sunt eligibili să solicite accesul finanțat de Instruct-ERIC la infrastructură, cursuri de instruire, ateliere, participarea la conferințe și orice alte activități oferite și sprijinite de către Instruct-ERIC. Accesul la date și instrumente este guvernat de către politicile privind gestionarea datelor și produsele biologice ale Instruct-ERIC și, în cazul activităților desfășurate în colaborare, pe baza acordului dintre toți utilizatorii, așa cum este definit acesta la articolul 27.

5.

Utilizatorii părților care nu sunt membre pot solicita accesul utilizând sistemul de propuneri. Pentru cercetarea academică sau precompetitivă se va percepe o taxă academică de acces. Taxele academice pot fi, de asemenea, percepute utilizatorilor necomerciali care solicită accesul prin intermediul unei organizații interguvernamentale și care nu sunt localizați într-unul din membri.

6.

Utilizatorilor care solicită acces la infrastructura Instruct pentru cercetări care intră sub incidența drepturilor de proprietate li se percepe o taxă comercială de acces. În acest caz, datele rezultate în urma accesului vor aparține utilizatorului și nu va exista nicio obligație de dezvăluire sau de publicare a acestora.

7.

Membrii vor avea întotdeauna acces prioritar.

8.

Utilizatorii infrastructurii Instruct-ERIC în scop de cercetare care nu intră sub incidența drepturilor de proprietate sunt de acord să-și publice datele obținute în urma accesului și să le facă publice.

8.   Consiliul științific consultativ independent (ISAB)

(Articolul 17 din Statutul Instruct-ERIC)

1.

ISAB este constituit pentru a oferi consultanță consiliului cu privire la orice aspecte științifice și strategice relevante pentru Instruct-ERIC. ISAB evaluează performanța centrelor Instruct pentru a furniza consiliului Instruct recomandări de aprobare sau de eliminare a facilităților de cercetare ca centre Instruct, precum și consiliere cu privire la progresul și viitoarele obiective strategice și științifice, nevoi și oportunități, având în vedere contextul global.

2.

ISAB este compus din cel puțin cinci și cel mult opt experți tehnici și științifici numiți de consiliu. ISAB alege un președinte din rândul membrilor săi pe baza unei majorități simple. Mandatul președintelui numit se prelungește automat, astfel încât acesta să își poată îndeplini funcția de președinte. Membrii ISAB nu pot fi direct implicați în conducerea Instruct-ERIC și sunt, în general, experți din afara Europei. Membrii ISAB pot fi propuși consiliului de către director. Orice potențiale conflicte de interese ar trebui declarate înainte de evaluarea membrilor respectivi de către consiliu. Membrii ISAB sunt numiți pe o perioadă de trei ani, numire care poate fi reînnoită o singură dată, cu o perioadă cuprinsă între un an și trei ani. Membrii ISAB vor trebui să semneze un acord de confidențialitate nu mai târziu de 30 de zile de la numirea lor sau înainte de divulgarea oricăror informații confidențiale, oricare din aceste date este anterioară.

3.

Membrii ISAB se vor reuni cel puțin o dată pe an în vederea evaluării progresului științific și strategic general al Instruct-ERIC, pe baza viziunii sale științifice și a altor provocări.

4.

Cheltuielile rezonabile de transport și cazare ale membrilor ISAB sunt rambursate de către Instruct-ERIC, conform instrucțiunilor consiliului.

9.   Politica de diseminare

(Articolul 26 din Statutul Instruct-ERIC)

1.

Instruct-ERIC joacă rolul de facilitator al cercetării și, ca regulă generală, încurajează un acces cât mai liber la datele de cercetare. Independent de acest principiu, Instruct-ERIC promovează cercetarea de înaltă calitate și sprijină o cultură a „bunelor practici” prin activități de instruire.

2.

Instruct-ERIC încurajează în general cercetătorii să își facă publice rezultatele cercetărilor și solicită tuturor utilizatorilor să recunoască în consecință meritul Instruct-ERIC.

3.

Politica în materie de diseminare descrie diversele grupuri țintă, iar Instruct-ERIC va recurge la mai multe canale pentru a își atinge diversele categorii de public țintă, precum portalurile web, buletinele informative, atelierele, prezența la conferințe, articolele în reviste și cotidiene și mijloacele de comunicare socială.

4.

Publicațiile rezultate în urma activităților sprijinite de Instruct-ERIC trebuie să recunoască sprijinul oferit de personal și folosirea resurselor experimentale ale Instruct-ERIC.

10.   Politicile privind gestionarea datelor, drepturile de proprietate intelectuală și produsele biologice

(Articolul 27 din Statutul Instruct-ERIC)

1.

În general, se favorizează principiul surselor deschise și al accesului liber.

2.

Toate datele generate ca urmare a activităților Instruct-ERIC ar trebui, în primul caz, să rămână proprietatea omului de știință care le-a creat sau ale instituției care l-a angajat. Sub rezerva obligațiile preexistente, inclusiv față de diferite instituții, agenții care acordă finanțare sau alte terțe părți, utilizatorii infrastructurii Instruct pot solicita încheierea unor acorduri privind drepturile de proprietate intelectuală înainte de începerea activității. Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală ale utilizatorilor este responsabilitatea exclusivă a acestora.

3.

În cazul în care accesul la infrastructura Instruct-ERIC este furnizat pentru proiecte realizate în colaborare, utilizatorii convin cu privire la drepturi comune de proprietate asupra datelor sau materialelor experimentale înainte de inițierea lucrărilor de acces. Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală comune pentru toți utilizatorii implicați într-o lucrare de colaborare este responsabilitatea utilizatorilor.

4.

Instruct-ERIC furnizează instrucțiuni (sub forma politicilor sale privind gestionarea datelor și produsele biologice) utilizatorilor infrastructurii Instruct-ERIC, pentru a se asigura că toate cercetările efectuate folosind materiale accesibile prin intermediul Instruct-ERIC sunt realizate într-un cadru care recunoaște, în măsura aplicabilă conform legislației și reglementărilor din țara gazdă, drepturile proprietarilor datelor și dreptul la viață privată al persoanelor, iar drepturile de proprietate asupra datelor și instrumentelor generate ca urmare a activității Instruct-ERIC trebuie să fie clar definite.

11.   Politica privind ocuparea forței de muncă

(Articolul 28 din Statutul Instruct-ERIC)

1.

Instruct-ERIC poate angaja personal, care este numit și concediat de către director.

2.

Consiliul aprobă schema de personal elaborată de către director la aprobarea planului de lucru.

3.

Directorul furnizează consiliului informații în prealabil cu privire la posturile libere și la schema de personal. Consiliul decide în privința pozițiilor care necesită aprobarea sa în ceea ce privește candidații selectați.

4.

Procedurile de selecție pentru pozițiile personalului Instruct-ERIC sunt transparente, nediscriminatorii, respectă garantarea unor oportunități egale de angajare și acțiunile afirmative conforme cu legislația muncii aplicabilă. În cazul oferirii de contracte de angajare, acestea trebuie să respecte legislația națională a țării în care se angajează personalul respectiv.

12.   Politica privind achizițiile

[Articolul 24 alineatul (1) din Statutul Instruct-ERIC]

Consiliul aprobă normele detaliate privind procedurile și criteriile de achiziții publice pe care Instruct-ERIC este obligat să le respecte. Această politică în materie de achiziții publice respectă principiile transparenței, proporționalității, recunoașterii reciproce, egalității de tratament și nediscriminării.


(1)  Regulamentul (UE) nr. 1261/2013 al Consiliului din 2 decembrie 2013 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 723/2009 privind cadrul juridic comunitar aplicabil unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC) (JO L 326, 6.12.2013, p. 1).