5.8.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 255/10


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 3 august 2017

privind publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unei cereri de modificare a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol menționate la articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului

[Montravel (DOP)]

(2017/C 255/12)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 97 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Franța a prezentat o cerere de modificare a caietului de sarcini al denumirii „Montravel”, în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(2)

Comisia a examinat această cerere și a constatat că sunt îndeplinite condițiile stabilite la articolele 93-96, la articolul 97 alineatul (1), precum și la articolele 100, 101 și 102 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(3)

Pentru a se permite depunerea unor declarații de opoziție în conformitate cu articolul 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, ar trebui, prin urmare, ca cererea de modificare a caietului de sarcini al denumirii „Montravel” să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

DECIDE:

Articol unic

Cererea de modificare a caietului de sarcini al denumirii „Montravel” (DOP) în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 figurează în anexa la prezenta decizie.

În conformitate cu articolul 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, se acordă dreptul de opoziție la modificarea caietului de sarcini menționat la primul paragraf timp de două luni de la data publicării prezentei decizii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 3 august 2017.

Pentru Comisie

Phil HOGAN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.


ANEXĂ

„MONTRAVEL”

AOP-FR-A0923-AM01

Data depunerii cererii: 22 decembrie 2014

CERERE DE MODIFICARE A CAIETULUI DE SARCINI

1.   Normele aplicabile modificării

Articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 – modificare care nu este minoră

2.   Descrierea și justificarea modificării

2.1.   Aria geografică

La capitolul 1 secțiunea IV punctul 1 din caietul de sarcini, se modifică aria geografică de producție: se elimină o comună, „Saint-Seurin de Prats”, și se adaugă altele două, „Le Fleix” și „Monfaucon”. Aceste două comune includ dealuri care vin în continuarea ariei geografice inițiale și care au un profil geologic identic, acesta nefiind cazul comunei „Saint-Seurin-de-Prats”, situată în întregime pe câmpia aluvionară a fluviului Dordogne.

Se modifică punctul 6 al documentului unic.

2.2.   Aria parcelată delimitată

La capitolul 1 secțiunea IV punctul 2, referitor la delimitarea parcelelor, se adaugă data la care autoritatea națională competentă a aprobat modificarea ariei parcelate delimitate în cadrul ariei geografice de producție nou definite, mai exact, se adaugă în caietul de sarcini data reuniunii comitetului național în cadrul căreia s-a aprobat respectiva modificare. Pro memoria, delimitarea parcelelor constă în identificarea, în aria geografică de producție, a parcelelor propice pentru producerea respectivei denumiri de origine controlată.

Documentul unic nu este afectat de această modificare.

2.3.   Zona situată în imediata vecinătate

Ca urmare a modificării ariei geografice, s-a modificat capitolul 1 secțiunea IV punctul 3, referitor la zona situată în imediata vecinătate, în cadrul căreia pot avea loc vinificarea, producerea și învechirea vinurilor. Astfel, includerea în aria geografică a celor două noi comune, „Le Fleix” și „Monfaucon”, implică retragerea lor din zona situată în imediata vecinătate.

Și invers, comuna „Saint-Seurin-de-Prats”, exclusă din aria geografică, se include în zona situată în imediata vecinătate și se adaugă pe lista comunelor ținând seama de practicile de vinificare existente.

Se modifică punctul 9 al documentului unic.

2.4.   Legătura cu locul de origine

Ca urmare a modificării ariei geografice, se face o corecție la punctul 1 litera (a) primul paragraf, „Informații privind zona geografică”, din secțiunea X, „Legătura cu aria geografică”, din capitolul 1 al caietului de sarcini, și anume se corectează numărul de comune situate în interiorul ariei de producție: cifra „14” se înlocuiește cu cifra „15”.

În plus, comunele adăugate în aria geografică au un profil geologic identic cu cel descris în partea despre legătura cu locul de origine, prin urmare acesta din urmă nu s-a modificat.

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea (denumirile)

Montravel

2.   Tip de indicație geografică

DOP – Denumire de origine protejată

3.   Categorii de produse vitivinicole

1.

Vin

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

Vinurile albe

Vinurile albe provin dintr-un amestec de struguri sau de vinuri din cel puțin două soiuri principale de struguri de vin. În diversitatea de amestecuri, soiurile de struguri de culoare albă prezintă, în general, arome exotice, intensitate, mineralitate și un gust persistent. Fermentate pe drojdii fine, uneori în butoaie de stejar, aceste vinuri albe seci sunt deosebit de apreciate pentru intensitatea pronunțată, pentru corpolența plină, și îndeosebi pentru prospețimea minerală pe care și-o păstrează timp de mai mulți ani.

Tăria alcoolică naturală minimă în volume este de 10,5 %.

Tăria alcoolică totală în volume este de 13 % după îmbogățire.

Conținutul de zaharuri fermentabile (glucoză și fructoză) este mai mic de sau egal cu 3 grame pe litru.

Vinurile roșii

Vinurile roșii provin dintr-un amestec de struguri sau de vinuri. Culoarea lor este intensă, foarte profundă. Parfumul, care prezintă note de fructe negre și o aromă discretă de copt, evoluează în timp către note vegetale și condimentate. Gustul lor este în general puternic și elegant, cu taninuri coapte și cu o finețe remarcabilă. Sunt vinuri de soi, a căror finețe se exprimă după mai mulți ani de învechire.

Tăria alcoolică naturală minimă în volume este de 11 %.

Tăria alcoolică totală în volume este de 13,5 % după îmbogățire.

Conținutul maxim de acid malic este fixat la 0,4 grame pe litru.

Conținutul de zaharuri fermentabile (glucoză și fructoză) este mai mic de 3 grame pe litru.

5.   Practici vitivinicole

(a)   Practici oenologice esențiale

Practică de cultivare

Vița-de-vie prezintă o densitate minimă de plantare de 5 000 de butuci pe hectar. Distanța dintre rânduri nu poate fi mai mare de 2 metri, iar distanța dintre butucii de pe același rând nu poate fi mai mică de 0,80 metri.

Vița-de-vie este tăiată scurt sau după metoda „Guyot” ori cordon Royat, cu maximum 10 ochi pe butuc.

Se interzice irigarea.

Practică oenologică specifică

Se interzice orice tratament termic al recoltei la o temperatură de peste 40 °C. Se interzice utilizarea de bucăți de lemn pentru învechirea vinurilor. Adaosul de taninuri este interzis. După îmbogățire, vinurile nu depășesc o tărie alcoolică în volume totală de 13,5 % în cazul vinurilor roșii și de 13 % în cazul vinurilor albe. Pe lângă dispozițiile de mai sus, vinurile trebuie să respecte, în ceea ce privește practicile oenologice, cerințele stabilite la nivelul UE și în Codul rural.

(b)   Randamentul maxim

vin roșu

60 de hectolitri pe hectar

vin alb

70 de hectolitri pe hectar

6.   Aria delimitată

Recoltarea strugurilor, vinificarea, producerea și învechirea vinurilor, și, doar în cazul vinurilor roșii, ambalarea se realizează pe teritoriul următoarelor comune din departamentul Dordogne: Bonneville-et-Saint-Avit-de-Fumadières, Le Fleix, Fougueyrolles, Lamothe-Montravel, Monfaucon, Montcaret, Montazeau, Montpeyroux, Nastringues, Port-Sainte-Foy-et-Ponchapt, Saint-Antoine-de-Breuilh, Saint-Méard-de-Gurçon, Saint-Michel-de-Montaigne, Saint-Vivien și Vélines.

7.   Soiurile principale de struguri de vin

 

Cabernet-Sauvignon N

 

Cabernet franc N

 

Cot N

 

Muscadelle B

 

Merlot N

 

Semillon B

 

Sauvignon gris G

 

Sauvignon B

8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

Aria geografică a denumirii de origine controlată „Montravel” se deosebește de restul regiunii Bergeracois prin profilul geomorfologic al dealurilor sale, unde calcarul „Astéries” este la suprafață. În aria parcelată delimitată se găsesc preponderent parcele argilo-calcaroase, bine drenate pe platou, dar și versanți cu expunere către sud.

Dorința de a pune în valoare acest patrimoniu se concretizează, în cazul vinurilor roșii, printr-o densitate de plantare mai mare decât în alte părți ale regiunii Bergeracois, printr-un amestec specific, în care soiul Merlot N este predominant, și printr-o dorință de a produce vinuri cu potențial de învechire pe termen lung, fiind totodată interzise practicile precum utilizarea de bucăți de lemn în procesul de învechire a vinurilor, adaosul de taninuri, tratamentele termice ale recoltei la temperaturi de peste 40 °C, dar și utilizarea preselor continue sau a benelor dotate cu pompe cu palete.

Vinurile roșii sunt supuse unui proces de învechire de cel puțin 18 luni, în cadrul căruia durata învechirii în sticle este de minimum trei luni. Culoarea lor este intensă, foarte profundă. Parfumul, care prezintă note de fructe negre și o aromă discretă de copt, evoluează în timp către note vegetale și condimentate. Gustul lor este în general puternic și elegant, cu taninuri coapte și cu o finețe remarcabilă. Aceste vinuri roșii pot fi degustate încă din primii ani, grație prospețimii și gustului lor fructat. Sunt vinuri de soi, a căror finețe se exprimă după mai mulți ani de păstrare. Prin includerea în condițiile de producție a unei durate de învechire în sticle în aria geografică delimitată și în zona situată în imediata vecinătate, membrii comunității își stabilesc ca obiectiv să păstreze mai bine calitatea și specificitatea produsului și, în consecință, reputația denumirii de origine controlată.

Pentru vinurile albe seci, clima oceanică, ce are întotdeauna un nivel înalt de umiditate, și conținutul de argilă al solurilor permit evitarea stresului hidric și valurile de căldură estivale, ceea ce facilitează o coacere optimă a boabelor de strugure. Aceste vinuri sunt obținute dintr-un amestec de soiuri în care predominante sunt soiurile principale, și anume Sémillon B și Sauvignon B sau Sauvignon gris G. În diversitatea de amestecuri, aceste soiuri de struguri de culoare albă prezintă, în general, arome exotice, intensitate, mineralitate și un gust persistent. Fermentate pe drojdii fine, uneori în butoaie de stejar, aceste vinuri albe seci sunt deosebit de apreciate pentru intensitatea pronunțată, pentru corpolența plină, dar îndeosebi pentru prospețimea minerală pe care și-o păstrează timp de mai mulți ani.

Cea mai veche mențiune care atestă o tradiție viticolă la „Montravel” datează din anul 1080, când călugării benedictini de la mănăstirea Saint-Florent de Saumur s-au stabilit în Montcaret, în Breuilh, în Bonneville și în Montravel. Aceștia au desțelenit terenurile necultivate pentru a le cultiva cu viță-de-vie și cu grâu, cele două culturi sacre ale împărtășaniei.

Viticultorul cel mai celebru de „Montravel” este fără îndoială filozoful Michel Eyquem de Montaigne, primarul orașului Bordeaux, a cărui viță-de-vie de întindea până la baza turnului în care se retrăgea pentru a scrie: „viile, care sunt grădini și locuri de desfătare, de frumusețe unică și locuri în care am descoperit cât de bine se poate servi arta de un loc vălurit, deluros și inegal”.

În 1903, Edouard Féret, editorul cărții „Bergerac et ses vins”, face următoarele constatări legate de aria geografică de producție a vinurilor „Montravel”: „vinurile roșii sunt corpolente, colorate, au un gust clar și se apropie mult, în unele podgorii, de excelentele vinuri din Castillonnais”.

Prin capitalul său istoric și prin locurile sale speciale de cultivare, denumirea de origine controlată „Montravel” stă, totodată, mărturie legăturii profunde cu viticultura a teritoriului pe care comunitatea locală și-a folosit îndemânarea și cunoștințele pentru a pune în valoare un produs original, distins, care beneficiază de o notorietate binemeritată, comercializat în principal în sticle, atât în cazul vinurilor albe, cât și în cazul celor roșii.

9.   Alte condiții esențiale

Zona situată în imediata vecinătate

Cadrul juridic:

Legislația națională

Tipul de condiție suplimentară:

Derogare privind producerea în aria geografică delimitată

Descrierea condiției:

Zona situată în imediata vecinătate, definită prin derogare pentru vinificarea, producerea și învechirea vinurilor și, doar în cazul vinurilor roșii, ambalare, este constituită din teritoriul următoarelor comune:

Departamentul Dordogne: Bergerac, Saint-Laurent-des-Vignes, Saint-Seurin-de-Prats

Departamentul Gironde: Francs, Gardegan-et-Tourtirac, Gensac, Landerrouat, Les Lèveset-Thoumeyragues, Pineuilh, Saint-Avit-Saint-Nazaire și Saint-Emilion.

Unitatea geografică superioară

Cadrul juridic:

Legislația națională

Tipul de condiție suplimentară:

Dispoziții suplimentare referitoare la etichetare

Descrierea condiției:

Pe eticheta vinurilor care beneficiază de denumirea de origine controlată „Montravel” poate figura unitatea geografică superioară „Sud-Ouest”. Această unitate geografică superioară „Sud-Ouest” poate de asemenea figura pe orice fel de prospecte și de recipiente. Dimensiunile caracterelor cu care este scrisă unitatea geografică superioară nu depășesc, nici în înălțime, nici în lățime, dimensiunile caracterelor cu care este scrisă denumirea de origine controlată.

Ambalarea

Cadrul juridic:

Legislația națională

Tipul de condiție suplimentară:

Ambalare în aria geografică delimitată

Descrierea condiției:

Vinurile roșii sunt supuse unui proces de învechire cel puțin până la data de 31 martie a celui de-al doilea an care urmează anului de recoltare, iar, în cadrul acestui proces, durata învechirii în sticle este de minimum 3 luni.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-0d52a671-4b5e-4158-ab9f-a37fc2394688