28.3.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 81/18


DECIZIA (UE) 2017/599 A COMISIEI

din 22 martie 2017

privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Cetățenia UE pentru europeni: Uniți în diversitate în pofida jus soli și jus sanguinis

[notificată cu numărul C(2017) 2001]

(Numai textul în limba engleză este autentic)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 211/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 privind inițiativa cetățenească (1), în special articolul 4,

întrucât:

(1)

Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulată „Cetățenia UE pentru europeni: Uniți în diversitate în pofida jus soli și jus sanguinis” se referă la „Natura și scopul cetățeniei Uniunii, în special în ceea ce privește naționalitatea. Retragerea unui stat membru din Uniunea Europeană și efectele acesteia. Drepturile cetățenilor garantate de dreptul UE”.

(2)

Cetățenia Uniunii nu înlocuiește cetățenia națională, ci se adaugă la aceasta. Deținerea naționalității unui stat membru este o condiție prealabilă pentru a fi cetățean al Uniunii. Prin urmare, pentru ca o persoană să dețină cetățenia Uniunii trebuie ca cel puțin unul dintre statele a cărui naționalitate este deținută de persoana respectivă să fie membru al Uniunii.

(3)

Această legătură dintre naționalitatea unui stat membru al Uniunii și cetățenia Uniunii este stabilită în tratate. Nu există niciun temei juridic în tratate care ar abilita instituțiile UE să adopte un act legislativ al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor care să vizeze acordarea cetățeniei Uniunii persoanelor care nu dețin naționalitatea unui stat membru al Uniunii.

(4)

Cu toate acestea, un act legislativ al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor poate fi adoptat în domeniul drepturilor resortisanților țărilor terțe care își au reședința legală pe teritoriul unui stat membru, inclusiv în ceea ce privește condițiile care reglementează libertatea de circulație și de ședere în alte state membre ale UE. Prin urmare, un astfel de act legislativ ar putea conferi anumite drepturi similare celor legate de cetățenia Uniunii cetățenilor unui stat care s-a retras din Uniune în temeiul articolului 50 din TUE.

(5)

Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește în continuare funcționarea democratică a Uniunii prevăzând, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.

(6)

În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, accesibile și proporționale cu natura inițiativei cetățenești, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să mărească accesibilitatea Uniunii.

(7)

Din aceste motive, este adecvat să se considere că propunerea de inițiativă cetățenească, în măsura în care aceasta urmărește prezentarea unei propuneri de act legislativ al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor în domeniul drepturilor resortisanților țărilor terțe care își au reședința legală pe teritoriul unui stat membru, inclusiv condițiile care reglementează libertatea de circulație și de ședere în alte state membre ale Uniunii Europene, act care să confere în special anumite drepturi similare celor legate de cetățenia Uniunii cetățenilor unui stat care s-a retras din Uniune în temeiul articolului 50 din TUE, nu iese în mod vădit din sfera de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act legislativ al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (b) din regulament.

(8)

Prin urmare, propunerea de inițiahtivă cetățenească intitulată „Cetățenia UE pentru europeni: Uniți în diversitate în pofida jus soli și jus sanguinis” ar trebui înregistrată. Ar trebui colectate declarații de susținere pentru această propunere de inițiativă cetățenească, în măsura în care aceasta urmărește prezentarea unei propuneri de act legislativ al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor în domeniul drepturilor resortisanților țărilor terțe care își au reședința legală pe teritoriul unui stat membru, inclusiv condițiile care reglementează libertatea de circulație și de ședere în alte state membre ale Uniunii Europene, act care să confere în special anumite drepturi similare celor legate de cetățenia Uniunii cetățenilor unui stat care s-a retras din Uniune în temeiul articolului 50 din TUE,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Se înregistrează propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Cetățenia UE pentru europeni: Uniți în diversitate în pofida jus soli și jus sanguinis”.

(2)   Pot fi colectate declarații de susținere pentru această propunere de inițiativă cetățenească, pornind de la înțelegerea faptului că aceasta urmărește prezentarea unei propuneri de act legislativ al Uniunii care să asigure că, după retragerea unui stat membru în conformitate cu articolul 50 din TUE, cetățenii țării respective pot continua să beneficieze de drepturi similare celor de care au beneficiat în perioada în care țara respectivă era un stat membru al UE.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la 27 martie 2017.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează organizatorilor (membrii comitetului cetățenilor) propunerii de inițiativă cetățenească intitulată „Cetățenia UE pentru europeni: Uniți în diversitate în pofida jus soli și jus sanguinis”, reprezentați de [se șterg datele personale în urma consultării organizatorilor], care acționează în calitate de persoane de contact.

Adoptată la Bruxelles, 22 martie 2017.

Pentru Comisie

Frans TIMMERMANS

Vicepreședinte


(1)  JO L 65, 11.3.2011, p. 1.