9.9.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 242/10


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2016/1613 AL COMISIEI

din 8 septembrie 2016

de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 219 alineatul (1) coroborat cu articolul 228,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European Și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului (2), în special articolul 106 alineatul (5),

întrucât:

(1)

Sectorul produselor lactate se confruntă cu o perturbare a pieței cauzată de un dezechilibru între cerere și ofertă la nivel mondial, la care contribuie prelungirea până la sfârșitul anului 2017 a interdicției impuse de Rusia asupra importului de produse agricole și alimentare originare din Uniune.

(2)

Cererea de lapte și produse lactate la nivel mondial a crescut ușor în 2015 și în primele luni ale anului 2016, dar într-un ritm mult mai scăzut decât producția.

(3)

Oferta de lapte la nivel mondial a crescut, în general, de-a lungul anului 2015, cu o creștere combinată a producției în Uniune, în Statele Unite și în Noua Zeelandă care se ridică la aproximativ 4,5 milioane de tone, în timp ce totalul exporturilor din Uniune și din cele două țări terțe în echivalent lapte au scăzut cu aproximativ 200 000 de tone.

(4)

În primele patru luni ale anului 2016, producția de lapte în Uniune, în Statele Unite și în Noua Zeelandă a crescut cu aproximativ 3,6 milioane de tone, mai puțin de 1 % din acest volum fiind absorbit de exporturi suplimentare.

(5)

În consecință, prețul laptelui crud a scăzut în continuare în Uniune, și se preconizează că presiunea exercitată asupra sa va continua, atingând niveluri nesustenabile pentru producătorii de lapte. În mai 2016, prețul mediu în Uniune al laptelui la producător a fost cu 22 % mai mic decât prețul mediu din luna mai a anilor 2011-2015.

(6)

În paralel, diferențele dintre prețurile laptelui în statele membre s-au mărit din nou. Micii fermieri sunt deosebit de afectați, ceea ce pune în pericol structura socială a zonelor rurale.

(7)

Alte sectoare de creștere a animalelor, în special sectorul cărnii de porc, cel al cărnii de vită și mânzat și cel al cărnii de oaie și de capră, se confruntă, de asemenea, cu dificultăți pe piață. În ceea ce privește carnea de porc, aceste dificultăți sunt legate, în principal, de interdicția la import impusă de Rusia legată în special de apariția pestei porcine africane în anumite state membre, în timp ce pentru sectorul cărnii de vită și mânzat dificultățile sunt un efect colateral al perturbării pieței laptelui.

(8)

Instrumentele de intervenție pe piață sub forma intervenției publice și a depozitării private pentru unt și lapte praf degresat au rămas disponibile fără întrerupere din septembrie 2014. Aceste instrumente au atenuat impactul crizei și au stabilit o limită minimă pentru scăderea continuă a prețurilor produselor lactate, dar dezechilibrul la nivel mondial persistă.

(9)

Deoarece măsurile normale disponibile în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 par a fi insuficiente și pentru a gestiona o situație în care prețurile ar continua să scadă și să agraveze perturbările pieței, este esențial să se acorde asistență financiară producătorilor de lapte și agricultorilor din alte sectoare de creștere a animalelor din UE afectați de perturbări ale pieței care le-au scăzut drastic profitabilitatea și lichiditatea. Statele membre ar trebui să aleagă unul sau mai multe dintre sectoarele vizate, sau părți ale acestora, pentru a sprijini producătorii și fermierii care sunt cei mai afectați de perturbările pieței.

(10)

Pentru a îmbunătăți reziliența agricultorilor, ajutoarele respective ar trebui să fie rezervate metodelor de exploatare agricolă mai sustenabile. Ar trebui să se acorde o atenție deosebită exploatațiilor mici, care reprezintă coloana vertebrală a economiei rurale.

(11)

Pentru a atenua efectele crizei actuale, este oportun să se acorde statelor membre un grant financiar unic, pentru a sprijini producătorii de lapte și/sau fermierii din alte sectoare de creștere a animalelor care se angajează în activități care să favorizeze sustenabilitatea economică și stabilizarea pieței.

(12)

Grantul financiar disponibil pentru fiecare stat membru ar trebui să țină cont de caracteristicile principale ale sectoarelor acestuia, inclusiv de producție, de prețurile de pe piață și de ponderea micilor fermieri.

(13)

Statele membre ar trebui să elaboreze măsuri bazate pe una sau mai multe dintre următoarele activități care favorizează sustenabilitatea economică și stabilizarea pieței: înghețarea sau reducerea producției, agricultura la scară mică, producția extensivă, producția care nu dăunează mediului și climei, cooperarea între fermieri, îmbunătățirea calității și a valorii adăugate, precum și formarea în domeniul metodelor de bună gestiune.

(14)

Ținând cont de situația specială a producătorilor de lapte și a fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor, care variază în întreaga Uniune, statele membre ar trebui să aleagă măsurile cele mai potrivite, în special în ceea ce privește stabilizarea piețelor și sustenabilitatea economică, și ar trebui să furnizeze o descriere a măsurilor concrete care trebuie luate.

(15)

Având în vedere că suma alocată fiecărui stat membru va compensa doar o parte limitată din pierderile reale suferite de producătorii de lapte și de fermierii din alte sectoare de creștere a animalelor, ar trebui să se permită statelor membre în cauză să ofere sprijin suplimentar fermierilor respectivi, în aceleași condiții de obiectivitate, nediscriminare și evitare a denaturării concurenței.

(16)

Ajutoarele prevăzute în prezentul regulament ar trebui să fie acordate ca o măsură de sprijinire a piețelor agricole în conformitate cu articolul 4 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

(17)

Pentru a dispune de flexibilitatea de a distribui ajutorul în funcție de circumstanțe pentru a aborda dificultățile, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a cumula această asistență cu alte tipuri de sprijin finanțate din Fondul european de garantare agricolă și din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

(18)

Întrucât grantul financiar este stabilit în euro, este necesar, pentru a se asigura o aplicare uniformă și simultană, să se stabilească o dată pentru conversia în monedele naționale a cuantumurilor alocate statelor membre care nu au adoptat euro. Prin urmare, este necesar să se determine faptul generator al cursului de schimb, în conformitate cu articolul 106 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013. Având în vedere principiul menționat la alineatul (2) litera (b) din articolul respectiv și criteriile prevăzute la alineatul (5) litera (c) din articolul respectiv, faptul generator ar trebui să fie data intrării în vigoare a prezentului regulament.

(19)

Din motive bugetare, Uniunea ar trebui să finanțeze cheltuielile suportate de statele membre în legătură cu producătorii de lapte și fermierii din alte sectoare de creștere a animalelor doar dacă cheltuielile respective sunt efectuate până la un anumit termen-limită.

(20)

Pentru a asigura atât transparența, cât și monitorizarea și administrarea corespunzătoare a sumelor puse la dispoziția lor, statele membre ar trebui să informeze Comisia cu privire la măsurile concrete care trebuie adoptate, criteriile obiective utilizate, justificarea pentru sprijinirea sectoarelor de creștere a animalelor, altele decât sectorul laptelui, măsurile luate pentru a se evita denaturarea pieței, impactul preconizat al măsurilor și metodele pentru a verifica dacă acesta este obținut.

(21)

Pentru a se garanta că producătorii de lapte și fermierii din alte sectoare de creștere a animalelor primesc ajutorul în cel mai scurt timp posibil, trebuie să se permită statelor membre să pună în aplicare fără întârziere prezentul regulament. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Se pune la dispoziția statelor membre un ajutor din partea Uniunii în cuantum total de 350 000 000 EUR, în scopul furnizării unui ajutor de adaptare excepțional destinat producătorilor de lapte și/sau fermierilor din sectorul cărnii de vită și mânzat, din cel al cărnii de porc, din cel al cărnii de oaie și din cel al cărnii de capră (denumiți în continuare „fermieri din alte sectoare de creștere a animalelor”).

Statele membre utilizează cuantumurile pe care le au la dispoziție, indicate în anexă, pentru măsuri luate pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, cu condiția ca plățile care rezultă să nu provoace denaturarea concurenței.

Măsurile luate de statele membre sprijină producătorii de lapte și/sau fermierii din alte sectoare de creștere a animalelor care se angajează în una sau mai multe dintre următoarele activități, cu scopul de a spori sustenabilitatea economică a exploatațiilor lor și de a contribui la stabilizarea pieței:

(a)

reducerea producției peste nivelul prevăzut de Regulamentul delegat (UE) 2016/1612 al Comisiei (3) sau menținerea nivelului producției;

(b)

agricultură la scară mică;

(c)

aplicarea metodelor de producție extensivă;

(d)

aplicarea unor metode de producție care nu dăunează mediului și climei;

(e)

punerea în aplicare a unor proiecte de cooperare;

(f)

punerea în aplicare a unor sisteme de calitate sau a unor proiecte care vizează promovarea calității și a valorii adăugate;

(g)

formarea în domeniul instrumentelor financiare și al instrumentelor de gestionare a riscurilor.

Statele membre se asigură că, în cazurile în care producătorii de lapte și fermierii din alte sectoare de creștere a animalelor nu sunt beneficiarii direcți ai plăților, beneficiul economic al ajutorului le este transferat în totalitate.

Cheltuielile suportate de statele membre în legătură cu plățile în temeiul prezentului regulament sunt eligibile pentru ajutor din partea Uniunii numai dacă plățile în cauză au fost efectuate până cel târziu la 30 septembrie 2017.

(2)   În ceea ce privește Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Croația, Ungaria, Polonia, România, Suedia și Regatul Unit, faptul generator al cursului de schimb pentru sumele prevăzute în anexă este data intrării în vigoare a prezentului regulament.

(3)   Măsurile în temeiul prezentului regulament pot fi cumulate cu alte măsuri de sprijin finanțate din Fondul european de garantare agricolă și din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

Articolul 2

Statele membre pot acorda sprijin suplimentar pentru măsurile luate în temeiul articolului 1, până la un nivel maxim de 100 % din cuantumul corespunzător, prevăzut în anexă, în aceleași condiții de obiectivitate, nediscriminare și evitare a denaturării concurențe, astfel cum se prevede la articolul 1.

Statele membre plătesc sprijinul suplimentar până cel târziu la data de 30 septembrie 2017.

Articolul 3

Statele membre comunică Comisiei:

(a)

cât mai curând posibil și cel târziu până la 30 noiembrie 2016:

(i)

o descriere a măsurilor concrete care urmează să fie luate;

(ii)

criteriile obiective utilizate pentru determinarea metodelor de acordare a ajutorului și, dacă este cazul, motivele utilizării ajutorului pentru alte sectoare ale creșterii animalelor decât sectorul laptelui;

(iii)

impactul preconizat al măsurilor în ceea ce privește stabilizarea pieței;

(iv)

măsurile luate pentru a se verifica dacă impactul preconizat este obținut;

(v)

măsurile luate pentru evitarea denaturării concurenței;

(vi)

nivelul sprijinului suplimentar acordat în temeiul articolului 2;

(b)

cel târziu până la 15 octombrie 2017, sumele totale plătite pentru fiecare măsură, numărul și tipul beneficiarilor și evaluarea eficacității măsurii.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 8 septembrie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(2)  JO L 347, 20.12.2013, p. 549.

(3)  Regulamentul delegat (UE) 2016/1612 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de furnizare a unui ajutor pentru reducerea producției de lapte (a se vedea pagina 4 din prezentul Jurnal Oficial).


ANEXĂ

Stat membru

EUR

Belgia

10 979 636

Bulgaria

5 809 941

Republica Cehă

10 346 106

Danemarca

9 294 305

Germania

57 955 101

Estonia

8 081 123

Irlanda

11 086 327

Grecia

1 683 910

Spania

14 665 678

Franța

49 900 853

Croația

1 517 133

Italia

20 942 300

Cipru

297 165

Letonia

9 760 362

Lituania

13 298 661

Luxemburg

560 115

Ungaria

9 543 566

Malta

100 092

Țările de Jos

22 952 419

Austria

5 863 491

Polonia

22 670 129

Portugalia

3 988 059

România

10 896 083

Slovenia

1 145 506

Slovacia

2 062 803

Finlanda

7 521 715

Suedia

6 881 425

Regatul Unit

30 195 996