9.9.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 242/4


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2016/1612 AL COMISIEI

din 8 septembrie 2016

de acordare a unor ajutoare pentru reducerea producției de lapte

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 219 alineatul (1) coroborat cu articolul 228,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European Și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului (2), în special articolul 106 alineatul (5),

întrucât:

(1)

Sectorul produselor lactate se confruntă cu o perturbare a pieței cauzată de un dezechilibru între cerere și ofertă la nivel mondial, la care contribuie prelungirea până la sfârșitul anului 2017 a interdicției impuse de Rusia asupra importului de produse agricole și alimentare originare din Uniune.

(2)

Cererea de lapte și produse lactate la nivel mondial a crescut ușor în 2015 și în primele luni ale anului 2016, dar într-un ritm mult mai scăzut decât producția.

(3)

Oferta de lapte la nivel mondial a crescut, în general, de-a lungul anului 2015, cu o creștere combinată a producției în Uniune, în Statele Unite și în Noua Zeelandă care se ridică la aproximativ 4,5 milioane de tone, în timp ce totalul exporturilor din Uniune și din cele două țări terțe în echivalent lapte au scăzut cu aproximativ 200 000 de tone.

(4)

În primele patru luni ale anului 2016, producția de lapte în Uniune, în Statele Unite și în Noua Zeelandă a crescut cu aproximativ 3,6 milioane de tone, mai puțin de 1 % din acest volum fiind absorbit de exporturi suplimentare.

(5)

Acordurile voluntare și deciziile privind planificarea producției în sectorul laptelui și produselor lactate au fost autorizate pentru organizațiile de producători recunoscute, asociațiile acestora și organizațiile interprofesionale recunoscute, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/559 al Comisiei (3), și pentru cooperative și alte forme de organizații de producători din sectorul laptelui și produselor lactate, prin Regulamentul delegat (UE) 2016/558 al Comisiei (4), pentru o perioadă de șase luni începând cu 13 aprilie 2016. Perioada în cauză a fost prelungită prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1615 al Comisiei (5).

(6)

Instrumentele de intervenție pe piață sub forma intervenției publice și a depozitării private pentru unt și lapte praf degresat au rămas disponibile fără întrerupere din septembrie 2014.

(7)

Aceste instrumente au atenuat impactul crizei și au stabilit o limită minimă pentru scăderea continuă a prețurilor produselor lactate, dar dezechilibrul la nivel mondial persistă.

(8)

Pentru a ajuta sectorul laptelui și produselor lactate să găsească un nou echilibru în situația gravă predominantă pe piață și dat fiind că, pe baza analizelor de piață disponibile, nu se preconizează nicio scădere semnificativă a volumelor de producție până la sfârșitul anului 2017, este oportun să se acorde ajutoare producătorilor de lapte din Uniune care își iau în mod voluntar angajamentul să reducă producția de lapte.

(9)

Având în vedere că producția de lapte din Uniune este caracterizată în mare parte de livrările de lapte de vacă, în timp ce vânzările directe și laptele de la alte specii reprezintă doar o mică parte a producției de lapte din Uniune, este oportun ca ajutoarele să fie disponibile doar pentru reducerea livrărilor de lapte de vacă.

(10)

Pentru a obține o reducere efectivă a livrărilor de lapte de vacă, eligibilitatea solicitanților ar trebui să se limiteze la cei care livrau lapte de vacă primilor cumpărători în iulie 2016, perioada cea mai recentă pentru care solicitanții pot furniza dovada unei astfel de livrări.

(11)

În același scop de eficacitate, ajutoarele din partea Uniunii nu ar trebui să acopere mai mult de o reducere de 50 % a livrărilor de lapte de vacă în comparație cu perioada de referință relevantă.

(12)

Ajutoarele prevăzute în prezentul regulament ar trebui să fie acordate ca o măsură de sprijinire a piețelor agricole în conformitate cu articolul 4 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

(13)

Ar trebui să se permită cumularea ajutoarelor respective cu alte măsuri de sprijin finanțate din Fondul european de garantare agricolă și din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

(14)

Întrucât grantul financiar este stabilit în euro, este necesar, pentru a se asigura o aplicare uniformă și simultană, să se stabilească o dată pentru conversia cuantumurilor alocate statelor membre care nu au adoptat euro. Prin urmare, este necesar să se determine faptul generator al cursului de schimb, în conformitate cu articolul 106 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013. Având în vedere principiul menționat la alineatul (2) litera (b) din articolul respectiv și criteriile prevăzute la alineatul (5) litera (c) din articolul respectiv, faptul generator ar trebui să fie data intrării în vigoare a prezentului regulament.

(15)

Pentru ca sistemul să funcționeze în mod eficace fără a se depăși volumul total maxim al reducerii livrărilor de lapte de vacă care fac obiectul ajutoarelor, ar trebui să fie prevăzute notificări în ceea ce privește cererile de ajutor și cererile de plată.

(16)

Pentru a se maximiza utilizarea sistemului, ar trebui prevăzute mai multe perioade de depunere a cererilor, până când volumul total al reducerii livrărilor de lapte de vacă corespunzător bugetului disponibil este epuizat de cererile de ajutor. Pentru a se asigura că cererile sunt tratate în mod eficient, acestea ar trebui să fie depuse de preferință prin mijloace electronice.

(17)

Pentru ca cererile să implice o reducere semnificativă a livrărilor de lapte de vacă și pentru a se evita o sarcină administrativă disproporționată, ar trebui stabilită o cantitate minimă a reducerii livrărilor de lapte de vacă pentru fiecare cerere.

(18)

Pentru a se asigura tratamentul uniform al cererilor de pe întreg teritoriul Uniunii, ar trebui stabilit un factor de conversie standard pentru transformarea litrilor în kilograme.

(19)

Statele membre ar trebui să verifice nu doar admisibilitatea cererilor de ajutor, ci și caracterul plauzibil al acestora. De exemplu, o cerere de ajutor în cazul căreia volumul total de lapte de vacă ce ar urma să fie livrat către primii cumpărători în perioada de reducere este mai mare decât volumul total livrat în perioada de referință nu ar trebui să fie considerată plauzibilă.

(20)

Pentru a se garanta că beneficiarii primesc ajutorul în cel mai scurt timp posibil și că reducerea producției poate să înceapă fără întârziere, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Uniunea acordă ajutoare solicitanților eligibili care își reduc livrările de lapte de vacă pentru o perioadă de trei luni, denumită în continuare „perioada de reducere”, în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent, denumită în continuare „perioada de referință”, în conformitate cu condițiile prevăzute în prezentul regulament.

Ajutoarele din partea Uniunii sunt stabilite la 14 EUR/100 kg de lapte de vacă pentru volumul care corespunde diferenței dintre laptele de vacă livrat în cursul perioadei de referință și laptele de vacă livrat în cursul perioadei de reducere. Ajutoarele din partea Uniunii sunt limitate la un volum total de reducere a livrărilor de lapte de vacă care corespunde sumei de 150 000 000 EUR.

Pentru fiecare solicitant eligibil, ajutorul din partea Uniunii acoperă o cantitate de reducere a livrărilor de lapte de vacă ce nu depășește 50 % din cantitatea totală de lapte de vacă livrată către primii cumpărători în perioada de referință.

(2)   În sensul prezentului regulament, „solicitanți eligibili” înseamnă producătorii de lapte care au livrat lapte de vacă primilor cumpărători în iulie 2016.

(3)   În ceea ce privește solicitanții eligibili stabiliți în Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Croația, Ungaria, Polonia, România, Suedia și Regatul Unit, faptul generator al cursului de schimb pentru sumele plătite în temeiul prezentului regulament este data intrării în vigoare a prezentului regulament.

(4)   Ajutoarele prevăzute în prezentul regulament pot fi cumulate cu alte măsuri de sprijin finanțate din Fondul european de garantare agricolă și din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

Articolul 2

(1)   Ajutoarele se acordă pe baza cererilor.

Cantitatea minimă de reducere a livrărilor de lapte de vacă ce face obiectul unei cereri de ajutor este de 1 500 kg

În cazul în care este exprimată în litri, cantitatea de reducere a livrărilor de lapte de vacă se înmulțește cu coeficientul 1,03 pentru a o transforma în kilograme.

(2)   Solicitanții eligibili depun cererile de ajutor în statul membru în care sunt stabiliți, utilizând metoda stabilită de statul membru în cauză. Cererile de ajutor sunt depuse astfel încât să fie primite de statul membru până la termenele-limită pentru primire prevăzute la al treilea paragraf.

Statele membre pot decide că cererile de ajutor pot fi depuse în numele candidaților eligibili de către organizațiile de producători recunoscute sau de către cooperative. În acest caz, statele membre se asigură că ajutorul este transferat în întregime solicitanților eligibili care și-au redus efectiv livrările de lapte de vacă în conformitate cu condițiile prevăzute în prezentul regulament.

Termenele-limită pentru primirea cererilor complete sunt:

(a)

data de 21 septembrie 2016 la ora 12.00 (ora Bruxelles-ului) pentru prima perioadă de reducere, care acoperă lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2016;

(b)

data de 12 octombrie 2016 la ora 12.00 (ora Bruxelles-ului) pentru a doua perioadă de reducere, care acoperă lunile noiembrie și decembrie 2016 și ianuarie 2017;

(c)

data de 9 noiembrie 2016 la ora 12.00 (ora Bruxelles-ului) pentru a treia perioadă de reducere, care acoperă lunile decembrie 2016 și ianuarie și februarie 2017;

(d)

data de 7 decembrie 2016 la ora 12.00 (ora Bruxelles-ului) pentru a patra perioadă de reducere, care acoperă lunile ianuarie, februarie și martie 2017.

Solicitanții de ajutor nu pot să depună decât o singură cerere de ajutor în temeiul prezentului regulament. În cazul în care un solicitant prezintă mai multe cereri, toate cererile sunt inadmisibile. Cu toate acestea, solicitanții care au depus o cerere pentru prima perioadă de reducere pot, de asemenea, depune o cerere pentru cea de a patra perioadă de reducere.

(3)   Pentru a fi admisibilă, o cerere de ajutor include:

(a)

următoarele informații menționate într-un formular pus la dispoziție de statul membru:

(i)

numele și adresa solicitantului eligibil;

(ii)

cantitatea totală de lapte de vacă livrată către primii cumpărători în perioada de referință;

(iii)

cantitatea totală de lapte de vacă pe care intenționează să o livreze primilor cumpărători în perioada de reducere;

(iv)

cantitatea planificată de reducere a livrărilor de lapte de vacă pentru care se solicită un ajutor și care nu trebuie să fie mai mare de 50 % din cantitatea totală menționată la punctul (ii) și mai mică de 1 500 kg;

(b)

documente care să indice cantitatea totală de lapte de vacă menționată la litera (a) punctul (ii);

(c)

documente care să indice că cererea se referă la un producător de lapte care a livrat lapte de vacă primilor cumpărători în iulie 2016.

(4)   Cererile de ajutor care acoperă o cantitate de reducere a livrărilor de lapte de vacă mai mică de 1 500 kg se resping.

Cererile de ajutor care vizează o cantitate de reducere a livrărilor de lapte de vacă mai mare de 50 % din cantitatea totală menționată la alineatul (3) litera (a) punctul (ii) sunt considerate a fi fost depuse pentru o cantitate de reducere a livrărilor de lapte de vacă egală cu 50 % din cantitatea totală menționată la punctul respectiv.

Articolul 3

După verificarea plauzibilității și a admisibilității, statele membre notifică Comisiei, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 792/2009 al Comisiei (6), toate cererile de ajutor admisibile și plauzibile, până la ora 16.00 (ora Bruxelles-ului) în a treia zi lucrătoare după termenul-limită relevant de primire a cererilor menționat la articolul 2 alineatul (2).

Articolul 4

(1)   Pe baza notificărilor menționate la articolul 3, Comisia informează statele membre cu privire la măsura în care, în funcție de volumul total maxim menționat la articolul 1 alineatul (1), se pot acorda autorizații pentru cantitățile solicitate.

Statele membre înștiințează solicitanții în privința autorizațiilor în termen de șapte zile lucrătoare de la termenul-limită de primire a cererilor menționat la articolul 2 alineatul (2), sub rezerva dispozițiilor alineatului (2) din prezentul articol.

Se eliberează autorizații pentru toate cererile admisibile și plauzibile care au fost notificate Comisiei în conformitate cu articolul 3.

(2)   În cazul în care volumul agregat care face obiectul cererilor de ajutor notificate în temeiul articolului 3 depășește volumul total maxim prevăzut la articolul 1 alineatul (1), Comisia stabilește, prin intermediul unui act de punere în aplicare care urmează a fi adoptat fără aplicarea procedurii menționate la articolul 229 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, un coeficient de atribuire pe care statele membre trebuie să îl aplice cantității la care se referă fiecare cerere de ajutor.

În cazul în care se stabilește un coeficient de atribuire pentru perioada de reducere în cauză, cererile de ajutor depuse pentru perioadele de reducere ulterioare prevăzute la articolul 2 alineatul (2) se resping și nu va mai fi posibil să se prezinte cereri pentru următoarele perioade de reducere.

Autorizațiile sunt eliberate pentru cantitățile la care se referă cererile de ajutor, înmulțite cu coeficientul de atribuire.

Articolul 5

(1)   Ajutorul este plătit pe baza unei cereri de plată.

(2)   Cererile de plată sunt depuse de către solicitanții eligibili cărora li s-au acordat autorizațiile menționate la articolul 4 în statul membru în care este sunt stabiliți solicitanții, utilizând metoda stabilită de statul membru în cauză. Cererile de plată se depun în așa fel încât să fie primite de către statul membru în termen de 45 de zile de la încheierea perioadei de reducere.

Statele membre pot decide că cererile de plată pot fi depuse în numele candidaților eligibili de către organizațiile de producători recunoscute sau de către cooperative. În acest caz, statele membre se asigură că plata este transferată în întregime solicitanților eligibili care și-au redus efectiv livrările de lapte de vacă în conformitate cu condițiile prevăzute în prezentul regulament.

(3)   Pentru a fi admisibilă, o cerere de plată include:

(a)

următoarele informații menționate într-un formular pus la dispoziție de statul membru:

(i)

numele și adresa solicitantului eligibil;

(ii)

cantitatea totală de lapte de vacă livrată efectiv către primii cumpărători în perioada de reducere;

(iii)

cantitatea reală de reducere a livrărilor de lapte de vacă pentru care este depusă o cerere de plată a ajutorului și care nu depășește 50 % din cantitatea totală de lapte de vacă livrată către primii cumpărători în perioada de referință și, dacă este cazul, nu depășește cantitatea care rezultă din aplicarea coeficientului de atribuire menționat la articolul 4 alineatul (2).

(b)

documente care precizează cantitatea totală menționată la litera (a) punctul (ii);

(4)   Plata ajutoarelor se efectuează de îndată ce statele membre au verificat, în conformitate cu articolele 58 și 59 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, dacă reducerea livrărilor de lapte de vacă pentru care sunt plătite ajutoarele din partea Uniunii a fost în conformitate cu condițiile prevăzute în prezentul regulament. Plata se efectuează cel târziu în a 90-a zi după data încheierii perioadei de reducere, cu excepția cazului în care o anchetă administrativă este în curs de desfășurare.

(5)   Cuantumul ajutorului trebuie să acopere reducerea efectivă a livrărilor de lapte de vacă menționată la alineatul (3) litera (a) punctul (iii) pentru fiecare solicitant eligibil.

În cazul în care reducerea efectivă a livrărilor de lapte de vacă este mai mare decât cantitatea care rezultă din aplicarea articolului 4, cuantumul ajutorului corespunde cantității din urmă (denumită în continuare „cantitatea autorizată”). În cazul în care reducerea efectivă a livrărilor de lapte de vacă reprezintă 80 % sau mai mult din cantitatea autorizată, cuantumul ajutorului corespunde reducerii efective a livrărilor de lapte de vacă menționate la alineatul (3) litera (a) punctul (iii), cu condiția să nu fie depășită cantitatea autorizată. În cazul în care reducerea efectivă a livrărilor de lapte de vacă reprezintă 50 % sau mai mult, dar mai puțin de 80 % din cantitatea autorizată, cuantumul ajutorului se înmulțește cu un coeficient de 0,8. În cazul în care reducerea efectivă a livrărilor de lapte de vacă reprezintă 20 % sau mai mult, dar mai puțin de 50 % din cantitatea autorizată, cuantumul ajutorului se înmulțește cu un coeficient de 0,5. În cazul în care reducerea efectivă a livrărilor de lapte de vacă reprezintă mai puțin de 20 % din cantitatea autorizată, nu se plătește niciun ajutor.

(6)   Cheltuielile suportate de statele membre în legătură cu plățile în temeiul prezentului regulament sunt eligibile pentru ajutor din partea Uniunii numai dacă plățile relevante au fost efectuate până cel târziu la 30 septembrie 2017.

Articolul 6

Până la 8 martie, 5 aprilie, 3 mai și 7 iunie 2017, la ora 16.00 (ora Bruxelles-ului), statele membre notifică Comisiei, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 792/2009, toate cererile de ajutor admisibile primite pentru prima, a doua, a treia și, respectiv, a patra perioadă de reducere.

Articolul 7

Statele membre notifică Comisiei până la 30 iunie 2017:

(a)

numărul de solicitanți eligibili și volumul total real de reducere a livrărilor de lapte de vacă ce face obiectul cererilor de ajutor și al cererilor de plată primite de statele membre;

(b)

cuantumul agregat al ajutoarelor din partea Uniunii care ar trebui să fie plătit.

Articolul 8

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 8 septembrie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(2)  JO L 347, 20.12.2013, p. 549.

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/559 al Comisiei din 11 aprilie 2016 de autorizare a acordurilor și deciziilor privind planificarea producției în sectorul laptelui și produselor lactate (JO L 96, 12.4.2016, p. 20).

(4)  Regulamentul delegat (UE) 2016/558 al Comisiei din 11 aprilie 2016 de autorizare a acordurilor și deciziilor cooperativelor și ale altor forme de organizații de producători din sectorul laptelui și produselor lactate în ceea ce privește planificarea producției (JO L 96, 12.4.2016, p. 18).

(5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1615 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/559 în ceea ce privește perioada în cursul căreia sunt autorizate acordurile și deciziile privind planificarea producției în sectorul laptelui și produselor lactate (a se vedea pagina 17 din prezentul Jurnal Oficial).

(6)  Regulamentul (CE) nr. 792/2009 al Comisiei din 31 august 2009 de stabilire a normelor detaliate pentru comunicarea Comisiei de către statele membre a informațiilor și documentelor cu privire la implementarea organizării comune a piețelor, la sistemul de plăți directe, la promovarea produselor agricole și la regimul aplicabil regiunilor ultraperiferice și insulelor mici din Marea Egee (JO L 228, 1.9.2009, p. 3).