17.11.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 310/51


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/2008 A COMISIEI

din 15 noiembrie 2016

privind măsurile zoosanitare de combatere a dermatozei nodulare contagioase în anumite state membre

[notificată cu numărul C(2016) 7023]

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 89/662/CEE a Consiliului din 11 decembrie 1989 privind controlul veterinar în cadrul schimburilor intracomunitare în vederea realizării pieței interne (1), în special articolul 9 alineatul (4),

având în vedere Directiva 90/425/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind controalele veterinare și zootehnice aplicabile în schimburile intracomunitare cu anumite animale vii și produse în vederea realizării pieței interne (2), în special articolul 10 alineatul (4),

având în vedere Directiva 92/119/CEE a Consiliului din 17 decembrie 1992 de stabilire a măsurilor comunitare generale de combatere a unor boli la animale, precum și a măsurilor specifice împotriva bolii veziculoase a porcului (3), în special articolul 14 alineatul (2), articolul 19 alineatul (1) litera (a), articolul 19 alineatul (3) litera (a) și articolul 19 alineatele (4) și (6),

având în vedere Directiva 2002/99/CE a Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a normelor de sănătate animală care reglementează producția, transformarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate consumului uman (4), în special articolul 4 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Dermatoza nodulară contagioasă (DNC) este o boală virală a bovinelor, transmisă prin vectori. În conformitate cu avizul științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) privind dermatoza nodulară contagioasă, adoptat la 3 decembrie 2014 (avizul EFSA) (5), DNC se poate transmite direct și indirect. DNC se caracterizează prin scăderea semnificativă a producției animaliere și are potențialul de a se răspândi foarte rapid, în special prin animale vii, vectori și anumite produse obținute de la animalele infectate.

(2)

Directiva 92/119/CEE stabilește măsurile generale de control care urmează să fie aplicate în cazul apariției unui focar al anumitor boli la animale, inclusiv DNC. Printre acestea se numără măsurile de control care trebuie luate în caz de suspiciune și de confirmare a prezenței DNC într-o exploatație, inclusiv stabilirea unor zone de protecție și de supraveghere în jurul focarelor de boli, precum și alte măsuri suplimentare de control pentru prevenirea răspândirii bolii și eliminarea infecției. De asemenea, aceste măsuri de control includ vaccinarea în cazul apariției unui focar de DNC, ca măsură de control suplimentară.

(3)

Deciziile de punere în aplicare (UE) 2015/1500 (6) și (UE) 2016/645 (7) stabilesc o serie de măsuri de protecție în legătură cu confirmarea prezenței DNC în Grecia în 2015 și în Bulgaria în 2016. Printre aceste măsuri de protecție se numără instituirea unei zone infectate în aceste state membre, descrisă în anexa la fiecare dintre aceste decizii de punere în aplicare, care include zona în care s-a confirmat prezența DNC, precum și zonele de protecție și de supraveghere instituite în mod corespunzător de Grecia și de Bulgaria în conformitate cu Directiva 92/119/CEE. Deciziile de punere în aplicare (UE) 2015/1500 și (UE) 2016/645 au fost modificate de mai multe ori ca urmare a evoluției situației epidemiologice, prevăzând extinderea zonei infectate pentru a include unități regionale suplimentare din Grecia și din Bulgaria. Respectivele decizii de punere în aplicare se aplică până la 31 decembrie 2016.

(4)

Deciziile de punere în aplicare (UE) 2015/2055 (8) și (UE) 2016/1183 (9) ale Comisiei prevăd că Grecia și Bulgaria pot efectua vaccinarea de urgență a bovinelor ținute în exploatații situate în zona de vaccinare, astfel cum este prevăzut în anexa I la aceste decizii de punere în aplicare.

(5)

În afară de Grecia și de Bulgaria, în perioada aprilie-august 2016, un număr considerabil de țări terțe din Europa de Sud-Est au raportat, de asemenea, focare de DNC pe teritoriile lor pentru prima dată, și anume Albania, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Kosovo (10), Muntenegru și Serbia. Toate aceste țări terțe au notificat Comisiei că, printre alte măsuri, au inclus vaccinarea împotriva DNC în politica lor actuală de combatere a bolii.

(6)

În conformitate cu avizul EFSA (11), în comerț sunt disponibile numai vaccinuri vii atenuate împotriva DNC. Avizul EFSA descrie vaccinul Neethling cu virus atenuat împotriva DNC ca fiind foarte eficace în prevenirea morbidității. Întrucât vaccinurile similare împotriva DNC sunt mai eficace decât vaccinurile obținute pe baza virusurilor atenuate ale variolei ovine, utilizarea lor este recomandată, sub rezerva disponibilității lor la producătorii de vaccinuri care operează exclusiv în afara Uniunii. De asemenea, în conformitate cu avizul EFSA, agentul care cauzează DNC poate fi prezent până la 92 de zile pe pielea animalelor afectate, chiar și fără leziuni vizibile.

(7)

Nu există niciun vaccin împotriva DNC cu autorizație de introducere pe piață în Uniune. Prin urmare, vaccinarea de urgență în conformitate cu articolul 19 din Directiva 92/119/CEE poate fi efectuată numai în conformitate cu articolul 8 din Directiva 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului (12), care prevede posibilitatea statelor membre de a permite în mod provizoriu utilizarea de medicamente imunologice de uz veterinar fără autorizație de introducere pe piață în cazul unei boli epizootice grave, cum este cazul DNC.

(8)

Potrivit recomandării urgente a EFSA privind dermatoza nodulară contagioasă, adoptată la 29 iulie 2016 (13), vaccinarea împotriva DNC este cel mai eficace mod de a reduce răspândirea acestei boli. Pentru a eradica DNC, este necesar să se realizeze vaccinarea întregii populații susceptibile în regiunile cu risc de introducere a DNC și în cele afectate de DNC, pentru a reduce la minimum numărul de focare epidemice; ar trebui să se atingă un nivel ridicat de acoperire vaccinală la nivelul exploatațiilor agricole și al animalelor. Prin urmare, o politică solidă de prevenire și de combatere a DNC ar trebui să prevadă vaccinarea.

(9)

Riscul de răspândire a DNC de la animale vaccinate și de la produsele obținute de la acestea este diferit față de riscurile determinate de animalele nevaccinate și de animalele la care este posibil ca boala să fie în perioada de incubație. Prin urmare, este necesar să se stabilească condițiile privind expedierea bovinelor vaccinate și a produselor derivate de la aceste animale. De asemenea, riscul de răspândire a DNC de la animale, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate, care provin dintr-o zonă în care se efectuează vaccinarea împotriva DNC, dar în care nu au apărut focare de DNC, este diferit de riscul prezentat de astfel de animale atunci când acestea provin din zone afectate de DNC. Prin urmare, ar trebui să se stabilească, de asemenea, condiții specifice pentru aceste animale.

(10)

Cunoștințele științifice despre DNC sunt incomplete. Bovinele vaccinate sunt protejate de manifestările clinice, dar nu sunt în mod neapărat protejate împotriva infectării, și nu toate animalele vaccinate răspund cu o imunitate protectoare. Prin urmare, pentru a reduce la minimum riscul, ar trebui să se autorizeze expedierea loturilor de animale vaccinate numai după o perioadă de cel puțin 28 de zile după vaccinare, aceasta fiind perioada maximă de incubație pentru DNC.

(11)

În ceea ce privește riscul de răspândire a DNC, diferite mărfuri prezintă niveluri diferite de risc. După cum se indică în avizul EFSA, circulația bovinelor vii, a materialului seminal de bovine și a pieilor brute de bovine infectate prezintă un risc mai mare în ceea ce privește expunerea și consecințele decât alte produse cum ar fi laptele și produsele lactate, pieile tratate sau carnea proaspătă, preparatele din carne și produsele din carne provenite de la bovine. Totuși, nu există dovezi științifice sau experimentale cu privire la rolul acestora în transmiterea DNC. Prin urmare, măsurile de control prevăzute în prezenta decizie ar trebui să fie echilibrate și proporționale cu riscurile. În mod similar, nu poate fi exclusă transmiterea DNC prin material seminal, ovule și embrioni de animale din specia bovină. Prin urmare, este necesar să se prevadă anumite măsuri de protecție pentru mărfurile respective pe baza avizului EFSA și a celor mai actualizate standarde și recomandări relevante ale Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

(12)

Carnea de pe mușchii scheletici ai bovinelor este considerată a fi o marfă sigură, potrivit Comisiei științifice a OIE pentru bolile animalelor (14) și după cum se indică în anexa 36 din partea B a raportului întâlnirii Comisiei pentru standardele de sănătate ale animalelor terestre din cadrul OIE, din februarie 2016 (15). Nu există nicio dovadă științifică sau experimentală care să sugereze că virusul DNC poate fi transmis la animalele susceptibile prin carne proaspătă, preparate din carne sau produse din carne. Deși în avizul EFSA se arată că virusul DNC poate supraviețui în carne pe o perioadă de timp neprecizată, interdicția impusă în prezent de Uniune cu privire la hrănirea rumegătoarelor cu proteine de rumegătoare, prevăzută în Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (16) și la articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (17), exclude posibilitatea unei eventuale transmiteri pe care orală a DNC.

(13)

Laptele și produsele lactate, precum și colostrul, pot reprezenta un risc de răspândire a DNC numai atunci când sunt destinate hrănirii animalelor din speciile susceptibile. Prin urmare, ar trebui stabilite măsuri de atenuare a riscurilor destinate să prevină răspândirea DNC prin intermediul unor astfel de produse atunci când sunt destinate hrănirii animalelor.

(14)

Directiva 64/432/CEE a Consiliului (18) și Decizia 93/444/CEE a Comisiei (19) prevăd că circulația animalelor trebuie să fie însoțită de certificate de sănătate. În cazul în care se aplică derogări de la interdicția privind expedierea de animale vii din zonele enumerate în anexa I la prezenta decizie pentru animalele vii destinate comerțului în interiorul Uniunii sau exportului către o țară terță, respectivele certificate de sănătate ar trebui să includă o trimitere la prezenta decizie, pentru a se asigura furnizarea unor informații adecvate și exacte privind sănătatea în certificatele relevante.

(15)

Din motive de claritate și de simplificare, Deciziile de punere în aplicare (UE) 2015/1500, (UE) 2015/2055, (UE) 2016/645 și (UE) 2016/1183 ar trebui abrogate și înlocuite prin prezenta decizie, care introduce măsuri modificate și uniforme pentru toate statele membre afectate de DNC sau care aplică vaccinarea împotriva DNC.

(16)

Aprobarea programelor de vaccinare prezentate de statele membre în cauză și incluse în prezent în Deciziile de punere în aplicare (UE) 2015/2055 și (UE) 2016/1183 pentru Grecia și, respectiv, Bulgaria, precum și aprobarea programului de vaccinare prezentat de Croația ar trebui să facă obiectul unei noi decizii de punere în aplicare care urmează să fie adoptată.

(17)

Bulgaria a informat Comisia că vaccinarea tuturor bovinelor împotriva DNC a fost finalizată la 15 iulie 2016 și că ultima apariție a DNC pe teritoriul său a fost confirmată la 1 august 2016. În consecință, anumite zone din Bulgaria în care DNC nu a apărut niciodată, dar în care a fost efectuată vaccinarea împotriva acestei boli, ar trebui enumerate în partea I a anexei I la prezenta decizie ca „zone indemne cu vaccinare”, în timp ce restul teritoriului statului membru respectiv ar trebui indicat ca „zonă infectată”.

(18)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

Prezenta decizie stabilește măsuri zoosanitare de combatere a dermatozei nodulare contagioase în statele membre sau în părți ale acestora enumerate în anexa I (statele membre în cauză), inclusiv cerințele minime pentru programele de vaccinare împotriva dermatozei nodulare contagioase, prezentate Comisiei spre aprobare de statele membre.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

1.

„bovine” înseamnă ungulate din speciile Bos taurus, Bos indicus, Bison bison și Bubalus bubalis;

2.

„rumegătoare sălbatice captive” înseamnă rumegătoarele sălbatice din speciile cunoscute a fi implicate în transmiterea și în răspândirea dermatozei nodulare contagioase, potrivit celor mai recente cunoștințe științifice disponibile;

3.

„zonă infectată” înseamnă acea parte a teritoriului unui stat membru menționată în partea II din anexa I la prezenta decizie, care include zona în care a fost confirmată dermatoza nodulară contagioasă și orice zone de protecție și de supraveghere instituite în conformitate cu articolul 10 din Directiva 92/119/CEE și în care vaccinarea împotriva dermatozei nodulare contagioase poate fi pusă în aplicare în urma aprobării programelor de vaccinare de către Comisie;

4.

„zonă indemnă cu vaccinare” este acea parte a teritoriului unui stat membru menționată în partea I din anexa I la prezenta decizie, care include zonele din afara zonei infectate cu dermatoză nodulară contagioasă și în care vaccinarea împotriva dermatozei nodulare contagioase este pusă în aplicare în urma aprobării programelor de vaccinare de către Comisie.

Articolul 3

Restricții privind expedierea bovinelor și a rumegătoarelor sălbatice captive, precum și a anumitor produse de origine animală din zonele enumerate în anexa I

Statele membre în cauză interzic expedierea de loturi de:

(a)

bovine și rumegătoare sălbatice captive vii din zonele enumerate în părțile I și II din anexa I;

(b)

material seminal, ovule și embrioni obținute de la bovine și rumegătoare sălbatice captive din zonele enumerate în părțile I și II din anexa I;

(c)

colostru, lapte și produse lactate obținute de la bovine și rumegătoare sălbatice captive destinate hranei animalelor din zonele enumerate în partea II din anexa I;

(d)

subproduse de origine animală neprelucrate obținute de la bovine și rumegătoare sălbatice captive, cu excepția celor menționate la litera (e), din zonele enumerate în părțile I și II din anexa I;

(e)

piei brute netratate și piei destinate consumului uman sau piei netratate care nu sunt destinate consumului uman obținute de la bovine și rumegătoare sălbatice captive, din zonele enumerate în părțile I și II din anexa I.

Articolul 4

Derogare de la interdicția de expediere a bovinelor și a rumegătoarelor sălbatice captive vii din zonele enumerate în partea I din anexa I

(1)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 litera (a), autoritatea competentă poate autoriza expedierea de bovine și de rumegătoare sălbatice captive vii din exploatații situate în zonele enumerate în partea I din anexa I, cu condiția ca animalele respective să îndeplinească cel puțin unul dintre următoarele seturi de condiții:

(a)

animalele sunt expediate către zonele enumerate în partea I sau II din anexa I din același sau din alt stat membru ori către o țară terță și respectă următoarele condiții:

(i)

animalele au fost vaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase cu cel puțin 28 de zile înainte de data expedierii și provin dintr-o exploatație în care animalele au fost ținute cel puțin 28 de zile și în care toate animalele din specii susceptibile au fost vaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase cu cel puțin 28 de zile înainte de data expedierii;

(ii)

toate animalele din exploatația de origine au fost verificate clinic în ziua încărcării pentru expediere și nu au prezentat niciun simptom clinic de dermatoză nodulară contagioasă;

(iii)

animalele nu fac obiectul niciuneia dintre restricțiile prevăzute în Directiva 92/119/CEE;

(iv)

autoritatea competentă de la locul de origine pune în aplicare un program de vaccinare împotriva dermatozei nodulare contagioase care îndeplinește condițiile prevăzute în anexa II și care a fost aprobat de Comisie, și a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la data începerii programului său de vaccinare; și

(v)

s-a instituit o procedură de transport în conformitate cu articolul 12, sub controlul autorităților competente din statele membre de origine, de tranzit și de destinație, pentru a garanta că animalele sunt transportate în condiții de siguranță și că ele nu vor fi expediate ulterior către un alt stat membru sau o țară terță; sau

(b)

animalele sunt expediate către orice zonă din același sau din alt stat membru ori către o țară terță și respectă următoarele condiții:

(i)

animalele au fost vaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase cu cel puțin trei luni înainte de data expedierii și provin dintr-o exploatație în care toate animalele din specii susceptibile au fost vaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase cu cel puțin 28 de zile înainte de data expedierii;

(ii)

toate animalele din exploatația de origine au fost verificate clinic în ziua încărcării pentru expediere și nu au prezentat niciun simptom clinic de dermatoză nodulară contagioasă;

(iii)

animalele nu fac obiectul niciuneia dintre restricțiile prevăzute în Directiva 92/119/CEE;

(iv)

animalele au fost ținute, de la naștere sau pe o perioadă de cel puțin 28 de zile înainte de data expedierii, într-o exploatație în care, pe o rază de cel puțin 20 km, nu s-a confirmat niciun caz de dermatoză nodulară contagioasă pe parcursul ultimelor trei luni anterioare datei de expediere și, înainte de această perioadă, orice confirmare a infecției cu dermatoza nodulară contagioasă a dus la sacrificarea și la distrugerea tuturor animalelor susceptibile din exploatațiile afectate, situată într-o zonă enumerată în partea I din anexa I într-un stat membru în care toate animalele din toate zonele sale enumerate în partea I din anexa I au fost vaccinate sau revaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase, în conformitate cu anexa II, cu cel puțin trei luni înainte de data expedierii și se află în perioada de imunitate indicată de producător în specificațiile vaccinului;

(v)

autoritatea competentă de la locul de origine a pus în aplicare un program de vaccinare împotriva dermatozei nodulare contagioase care îndeplinește condițiile prevăzute în anexa II și care a fost aprobat de Comisie, și a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la data începerii și data finalizării programului său de vaccinare; și

(vi)

s-a instituit o procedură de transport în conformitate cu articolul 12, sub controlul autorităților competente din statele membre de origine, de tranzit și de destinație, pentru a garanta că animalele sunt transportate în condiții de siguranță și că ele nu vor fi expediate ulterior către un alt stat membru sau o țară terță; sau

(c)

animalele sunt expediate către orice zonă a unui stat membru sau către o țară terță și respectă următoarele condiții:

(i)

animalele îndeplinesc orice alte garanții adecvate în materie de sănătate animală, pe baza unui rezultat pozitiv al unei evaluări a riscurilor privind măsurile de combatere a răspândirii dermatozei nodulare contagioase, care a fost solicitată de autoritatea competentă din statul membru de origine și aprobată de autoritățile competente din țările de tranzit și de destinație, înainte de data expedierii animalelor respective;

(ii)

animalele au fost vaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase cu cel puțin 28 de zile înainte de data expedierii și provin dintr-o exploatație în care toate animalele din specii susceptibile au fost vaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase cu cel puțin 28 de zile înainte de data expedierii;

(iii)

toate animalele din exploatația de origine au fost verificate clinic în ziua încărcării pentru expediere și nu au prezentat niciun simptom clinic de dermatoză nodulară contagioasă;

(iv)

animalele nu fac obiectul niciuneia dintre restricțiile prevăzute în Directiva 92/119/CEE;

(v)

animalele au fost ținute, de la naștere sau pe o perioadă de cel puțin 28 de zile înainte de data expedierii, într-o exploatație în care, pe o rază de cel puțin 20 km, nu s-a confirmat niciun caz de dermatoză nodulară contagioasă pe parcursul ultimelor trei luni anterioare datei de expediere și, înainte de această perioadă, orice confirmare a infecției cu dermatoza nodulară contagioasă a dus la sacrificarea și la distrugerea tuturor animalelor susceptibile din exploatațiile afectate;

(vi)

s-a instituit o procedură de transport în conformitate cu articolul 12, sub controlul autorităților competente din statele membre de origine, de tranzit și de destinație, pentru a garanta că animalele, expediate în conformitate cu garanțiile în materie de sănătate animală prevăzute la punctul (i), sunt transportate în condiții de siguranță și că nu vor fi expediate ulterior către un alt stat membru sau o țară terță;

(vii)

autoritatea competentă de la locul de origine pune în aplicare un program de vaccinare împotriva dermatozei nodulare contagioase care îndeplinește condițiile prevăzute în anexa II și care a fost aprobat de Comisie, și a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la data începerii programului său de vaccinare; și

(viii)

statul membru de origine trebuie să informeze imediat Comisia și celelalte state membre cu privire la garanțiile de sănătate animală și la aprobarea de către autoritățile competente prevăzută la punctul (i).

(2)   În cazul în care bovinele și rumegătoarele sălbatice captive îndeplinesc cerințele pentru derogarea prevăzută la alineatul (1) de la prezentul articol, următoarea formulare suplimentară se adaugă la certificatul de sănătate corespunzător acestor animale prevăzut în Directiva 64/432/CEE sau în Decizia 93/444/CEE:

„…(Animale) în conformitate cu …[articolul 4 alineatul (1) litera (a) sau articolul 4 alineatul (1) litera (b) sau articolul 4 alineatul (1) litera (c), a se indica, după caz] din Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/2008 a Comisiei privind măsurile zoosanitare de combatere a dermatozei nodulare contagioase în anumite state membre”.

Articolul 5

Derogare de la interdicția de expediere a bovinelor și a rumegătoarelor sălbatice captive vii din zonele enumerate în partea II din anexa I

(1)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 litera (a), autoritatea competentă poate autoriza expedierea de bovine și de rumegătoare sălbatice captive vii din exploatații situate în zonele enumerate în partea II din anexa I către orice zonă a unui stat membru sau a unei țări terțe, cu condiția ca animalele respective să îndeplinească următoarele condiții:

(a)

animalele îndeplinesc garanțiile adecvate în materie de sănătate animală, pe baza unui rezultat pozitiv al unei evaluări a riscurilor privind măsurile de combatere a răspândirii dermatozei nodulare contagioase, care a fost solicitată de autoritatea competentă din statul membru de origine și aprobată de autoritățile competente din țările de tranzit și de destinație, înainte de data expedierii animalelor respective;

(b)

animalele au fost vaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase cu cel puțin 28 de zile înainte de data expedierii și provin dintr-o exploatație în care toate animalele din specii susceptibile au fost vaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase cu cel puțin 28 de zile înainte de data expedierii;

(c)

toate animalele din exploatația de origine au fost verificate clinic în ziua încărcării pentru expediere și nu au prezentat niciun simptom clinic de dermatoză nodulară contagioasă;

(d)

animalele nu fac obiectul niciuneia dintre restricțiile prevăzute în Directiva 92/119/CEE;

(e)

animalele au fost ținute, de la naștere sau pe o perioadă de cel puțin 28 de zile înainte de data expedierii, într-o exploatație în care, pe o rază de cel puțin 20 km, nu s-a confirmat niciun caz de dermatoză nodulară contagioasă pe parcursul ultimelor trei luni anterioare datei de expediere și, înainte de această perioadă, orice confirmare a infecției cu dermatoza nodulară contagioasă a dus la sacrificarea și la distrugerea tuturor animalelor susceptibile din exploatațiile afectate, situată într-o zonă enumerată în partea II din anexa I într-un stat membru în care toate animalele din toate zonele sale enumerate în partea II din anexa I au fost vaccinate sau revaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase, în conformitate cu anexa II, cu cel puțin trei luni înainte de data expedierii și se află în perioada de imunitate indicată de producător în specificațiile vaccinului;

(f)

autoritatea competentă de la locul de origine pune în aplicare un program de vaccinare împotriva dermatozei nodulare contagioase care îndeplinește condițiile stabilite în anexa II și care a fost aprobat de Comisie, și a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la data începerii și data finalizării programului său de vaccinare în conformitate cu anexa II;

(g)

s-a instituit o procedură de transport în conformitate cu articolul 12, sub controlul autorităților competente din statele membre de origine, de tranzit și de destinație, pentru a asigura că animalele, expediate în conformitate cu garanțiile în materie de sănătate animală prevăzute la litera (a), sunt transportate în condiții de siguranță și că nu vor fi expediate ulterior către un alt stat membru sau o țară terță; și

(h)

statul membru de origine trebuie să informeze imediat Comisia și celelalte state membre cu privire la garanțiile în materie de sănătate animală și la aprobarea de către autoritățile competente prevăzută la litera (a).

(2)   În cazul în care bovinele și rumegătoarele sălbatice captive îndeplinesc cerințele pentru derogarea prevăzută la alineatul (1) de la prezentul articol, următoarea formulare suplimentară se adaugă la certificatul de sănătate corespunzător acestor animale prevăzut în Directiva 64/432/CEE sau în Decizia 93/444/CEE:

„ …(Animale) în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/2008 a Comisiei privind măsurile zoosanitare de combatere a dermatozei nodulare contagioase în anumite state membre”.

Articolul 6

Condiții speciale pentru expedierea bovinelor și a rumegătoarelor sălbatice captive vii în interiorul zonelor enumerate în părțile I și II din anexa I ale aceluiași stat membru

(1)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 litera (a) și sub rezerva respectării dispozițiilor alineatului (2) de la prezentul articol, autoritatea competentă poate autoriza expedierea de loturi de bovine și de rumegătoare sălbatice captive vii din exploatații situate într-o zonă enumerată în:

(a)

partea I din anexa I, către o destinație situată într-o altă zonă enumerată în partea I sau în partea II din anexa I din același stat membru;

(b)

partea II din anexa I, către o destinație situată într-o altă zonă enumerată în partea II din anexa I din același stat membru.

(2)   Derogarea prevăzută la alineatul (1) se aplică numai loturilor de bovine și de rumegătoare sălbatice captive vii, cu condiția ca animalele să îndeplinească cel puțin una dintre următoarele condiții:

(a)

animalele au fost vaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase cu cel puțin 28 de zile înainte de data expedierii și provin dintr-o exploatație în care toate animalele din specii susceptibile au fost vaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase cu cel puțin 28 de zile înainte de data expedierii;

(b)

animalele, indiferent de statutul vaccinării lor individuale sau de vaccinarea care a avut loc în exploatația lor de origine împotriva dermatozei nodulare contagioase, pot fi deplasate în vederea sacrificării de urgență către un abator, cu condiția ca exploatația de origine să nu facă obiectul niciuneia dintre restricțiile prevăzute în Directiva 92/119/CEE în legătură cu dermatoza nodulară contagioasă, care interzic o astfel de deplasare;

(c)

animalele sunt descendenți nevaccinați cu vârstă mai mică de patru luni, născuți de femele vaccinate cu cel puțin 28 de zile înainte de parturiție, și pot fi mutate într-o altă exploatație, cu condiția ca toate animalele din specii susceptibile din exploatația de origine să fi fost vaccinate sau revaccinate în conformitate cu instrucțiunile producătorului vaccinului utilizat cu cel puțin 28 de zile înainte de data prevăzută a deplasării și ca exploatația să nu facă obiectul niciuneia dintre restricțiile prevăzute în Directiva 92/119/CEE în legătură cu dermatoza nodulară contagioasă, care interzic o astfel de deplasare.

Articolul 7

Derogări de la interdicția de expediere a materialului seminal, a ovulelor și a embrionilor de bovine și de rumegătoare sălbatice captive din zonele enumerate în partea I din anexa I

(1)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 litera (b), autoritatea competentă poate autoriza expedierea de material seminal, de ovule și de embrioni de bovine și de rumegătoare sălbatice captive de la centre de colectare a materialului seminal sau de la alte unități situate într-o zonă enumerată în partea I din anexa I către altă zonă enumerată în partea I sau II din anexa I din același sau din alt stat membru, cu condiția ca animalele donatoare, precum și materialul seminal, ovulele și embrionii să respecte următoarele condiții:

(a)

animalele donatoare au fost vaccinate și revaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase în conformitate cu instrucțiunile producătorului vaccinului folosit, prima vaccinare fiind administrată cu cel puțin 60 de zile înainte de data recoltării materialului seminal, a ovulelor sau a embrionilor; sau animalele donatoare au fost supuse unui test serologic de depistare a anticorpilor specifici împotriva virusului dermatozei nodulare contagioase, în ziua recoltării și la cel puțin 28 de zile după perioada de recoltare a materialului seminal, sau în ziua recoltării embrionilor și a ovulelor, cu rezultate negative;

(b)

animalele donatoare au fost ținute, în timpul celor 60 de zile anterioare datei recoltării materialului seminal, a ovulelor sau a embrionilor, într-un centru de inseminare artificială sau într-o altă unitate adecvată, unde, pe o rază de cel puțin 20 km, nu s-a confirmat niciun caz de dermatoză nodulară contagioasă pe parcursul ultimelor trei luni anterioare datei recoltării materialului seminal, a ovulelor și a embrionilor și, înainte de această perioadă, orice confirmare a infecției cu dermatoza nodulară contagioasă a dus la sacrificarea și la distrugerea tuturor animalelor susceptibile din exploatațiile afectate;

(c)

animalele donatoare au fost testate clinic cu 28 de zile înainte de data recoltării, precum și pe parcursul întregii perioade de recoltare, și nu au prezentat niciun simptom clinic de dermatoză nodulară contagioasă;

(d)

animalele donatoare au fost supuse unui test de detectare a agentului dermatozei nodulare contagioase bazat pe reacția în lanț a polimerazei (PCR), efectuat pe probe de sânge prelevate la începutul și, ulterior, cel puțin o dată la 14 zile pe durata perioadei de recoltare a materialului seminal, sau în ziua recoltării embrionilor și a ovulelor, cu rezultate negative;

(e)

materialul seminal a fost supus unui test de detectare a agentului dermatozei nodulare contagioase bazat pe PCR, cu rezultate negative; și

(f)

autoritatea competentă de la locul de origine pune în aplicare un program de vaccinare împotriva dermatozei nodulare contagioase care îndeplinește condițiile stabilite în anexa II și care a fost aprobat de Comisie, și a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la data începerii și data finalizării programului său de vaccinare în conformitate cu anexa II.

(2)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 litera (b), autoritatea competentă poate autoriza expedierea de material seminal, de ovule și de embrioni de bovine și de rumegătoare sălbatice captive de la centre de colectare a materialului seminal sau de la alte unități situate în zonele enumerate în partea I din anexa I către orice zonă dintr-un stat membru sau dintr-o țară terță, cu condiția ca animalele donatoare, precum și materialul seminal, ovulele și embrionii să îndeplinească următoarele condiții:

(a)

condițiile prevăzute la alineatul (1) literele (a)-(f);

(b)

animalele donatoare îndeplinesc orice alte garanții adecvate în materie de sănătate animală, pe baza unui rezultat pozitiv al unei evaluări a riscurilor privind impactul unei asemenea expedieri și măsurile de combatere a răspândirii dermatozei nodulare contagioase solicitate de autoritatea competentă din statul membru de origine și aprobate de autoritățile competente din țările de tranzit și de destinație, înainte de expedierea materialului seminal, a ovulelor și a embrionilor respectivi; și

(c)

statul membru de origine trebuie să informeze imediat Comisia și celelalte state membre cu privire la garanțiile în materie de sănătate animală și la aprobarea de către autoritățile competente prevăzută la litera (b).

(3)   În cazul în care materialul seminal, embrionii și ovulele care îndeplinesc cerințele prevăzute la alineatul (1) sau (2) de la prezentul articol sunt expediate către alt stat membru sau o țară terță, următoarea formulare suplimentară se adaugă la certificatele de sănătate corespunzătoare prevăzute în Directiva 88/407/CEE, în Directiva 89/556/CEE sau în Decizia 93/444/CEE:

„ …(Material seminal, ovule și/sau embrioni, a se indica după caz) în conformitate cu …[articolul 7 alineatul (1) sau articolul 7 alineatul (2), a se indica după caz] din Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/2008 a Comisiei privind măsurile zoosanitare de combatere a dermatozei nodulare contagioase în anumite state membre”.

Articolul 8

Derogare de la interdicția de expediere a subproduselor de origine animală neprelucrate obținute de la bovine și rumegătoare sălbatice captive din zonele enumerate în părțile I și II din anexa I

Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 litera (d), autoritatea competentă poate autoriza expedierea de subproduse de origine animală neprelucrate obținute de la bovine și rumegătoare sălbatice captive din:

(a)

o zonă enumerată în partea I din anexa I, către o destinație situată în interiorul aceluiași stat membru sau într-o zonă enumerată în partea I sau în partea II din anexa I dintr-un alt stat membru;

(b)

o zonă enumerată în partea II din anexa I, către o destinație situată în interiorul aceluiași stat membru sau într-o zonă enumerată în partea II din anexa I dintr-un alt stat membru, în următoarele condiții:

(i)

subprodusele de origine animală neprelucrate sunt expediate sub supravegherea oficială a autorităților competente în vederea prelucrării sau a eliminării într-o instalație autorizată în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009; și

(ii)

atunci când locul de destinație este situat într-un alt stat membru, se instituie o procedură de transport în conformitate cu articolul 12, sub controlul autorităților competente din statele membre de origine, de tranzit și de destinație, pentru a garanta că subprodusele de origine animală neprelucrate sunt transportate în condiții de siguranță la locul de destinație și că nu vor fi expediate ulterior către un alt stat membru sau o țară terță.

Articolul 9

Derogare de la interdicția de expediere a pieilor obținute de la bovine și rumegătoare sălbatice captive din zonele enumerate în părțile I și II din anexa I

(1)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 litera (e), autoritatea competentă poate autoriza expedierea de piei obținute de la bovine și rumegătoare sălbatice captive dintr-o zonă enumerată în partea I din anexa I către altă zonă enumerată în partea I sau în partea II din anexa I a aceluiași sau a altui stat membru în următoarele condiții:

(a)

este vorba despre piei brute netratate și piei destinate consumului uman sau despre piei netratate expediate sub supravegherea oficială a autorităților competente în vederea prelucrării sau a eliminării într-o instalație autorizată;

(b)

atunci când locul de destinație este situat într-un alt stat membru, se instituie o procedură de transport în conformitate cu articolul 12, sub controlul autorităților competente din statele membre de origine, de tranzit și de destinație, pentru a garanta că pieile sunt transportate în condiții de siguranță la locul de destinație și că ele nu vor fi expediate ulterior către un alt stat membru sau o țară terță, înainte de a fi prelucrate cel puțin în conformitate cu articolul 9 alineatul (2) litera (b); și

(c)

pieile provin din exploatații care nu fac obiectul niciuneia dintre restricțiile prevăzute în Directiva 92/119/CEE în legătură cu dermatoza nodulară contagioasă.

(2)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 litera (e), autoritatea competentă poate autoriza expedierea de piei obținute de la bovine și rumegătoare sălbatice captive dintr-o zonă enumerată în partea I sau în partea II din anexa I către orice zonă a aceluiași sau a altui stat membru ori a unei țări terțe în următoarele condiții:

(a)

este vorba despre piei brute netratate și piei destinate consumului uman sau despre piei netratate care provin din exploatații ce nu fac obiectul niciuneia dintre restricțiile prevăzute în Directiva 92/119/CEE în legătură cu dermatoza nodulară contagioasă;

(b)

pieile au fost:

(i)

tratate în conformitate cu punctul 28 literele (b)-(e) din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei (20), sau

(ii)

supuse unuia dintre tratamentele prevăzute la punctul (4) litera (b) subpunctul (ii) din capitolul I al secțiunii XIV din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (21); și

(c)

pieile au fost supuse tuturor măsurilor de precauție pentru a se evita recontaminarea cu agenți patogeni după tratament.

(3)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 litera (e), autoritatea competentă poate autoriza expedierea de piei obținute de la bovine și rumegătoare sălbatice captive dintr-o zonă enumerată în partea II din anexa I către altă zonă enumerată în partea II din anexa I a aceluiași sau a altui stat membru în următoarele condiții:

(a)

este vorba despre piei brute netratate și piei destinate consumului uman sau despre piei netratate expediate sub supravegherea oficială a autorităților competente în vederea prelucrării sau a eliminării într-o instalație autorizată;

(b)

atunci când locul de destinație este situat într-un alt stat membru, se instituie o procedură de transport în conformitate cu articolul 12, sub controlul autorităților competente din statele membre de origine, de tranzit și de destinație, pentru a garanta că pieile sunt transportate în condiții de siguranță la locul de destinație și că ele nu vor fi expediate ulterior către un alt stat membru, înainte de a fi prelucrate cel puțin în conformitate cu articolul 9 alineatul (2) litera (b); și

(c)

pieile provin din exploatații care nu fac obiectul niciuneia dintre restricțiile prevăzute în Directiva 92/119/CEE în legătură cu dermatoza nodulară contagioasă.

(4)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 litera (e), autoritatea competentă poate autoriza expedierea de piei obținute de la bovine și rumegătoare sălbatice captive dintr-o zonă enumerată în partea I sau în partea II din anexa I către orice zonă a aceluiași sau a altui stat membru sau a unei țări terțe în următoarele condiții:

(a)

pieile îndeplinesc orice alte garanții adecvate în materie de sănătate animală, pe baza unui rezultat pozitiv al unei evaluări a riscurilor privind măsurile de combatere a răspândirii dermatozei nodulare contagioase, care a fost solicitată de autoritatea competentă din statul membru de origine și aprobată de autoritățile competente din țările de tranzit și de destinație, înainte de expedierea pieilor respective;

(b)

pieile provin din exploatații care nu fac obiectul niciuneia dintre restricțiile prevăzute în Directiva 92/119/CEE în legătură cu dermatoza nodulară contagioasă;

(c)

se instituie o procedură de transport în conformitate cu articolul 12, sub controlul autorităților competente din statele membre de origine, de tranzit și de destinație, pentru a garanta că pieile, expediate în conformitate cu cerințele suplimentare referitoare la garanțiile în materie de sănătate animală prevăzute la litera (a) a prezentului alineat, sunt transportate în condiții de siguranță la locul de destinație și că ele nu vor fi expediate ulterior către un alt stat membru, înainte de a fi prelucrate cel puțin în conformitate cu articolul 9 alineatul (2) litera (b); și

(d)

statul membru de origine trebuie să informeze imediat Comisia și celelalte state membre cu privire la garanțiile în materie de sănătate animală și la aprobarea de către autoritățile competente prevăzută la litera (a).

Articolul 10

Derogare de la interdicția de expediere a colostrului, a laptelui și a produselor lactate destinate hranei animalelor din zonele enumerate în partea II din anexa I

(1)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 litera (c), autoritatea competentă poate autoriza expedierea de colostru, de lapte și de produse lactate destinate hranei pentru animale obținute de la bovine și rumegătoare sălbatice captive ținute în exploatații situate în zonele enumerate în partea II din anexa I, cu condiția ca atât colostrul, cât și laptele și produsele lactate să fi fost supuse unui tratament pentru a se asigura distrugerea virusului febrei aftoase, astfel cum s-a descris la punctele 1.1-1.5 din partea A a anexei IX la Directiva 2003/85/CE a Consiliului (22), și ca lotul să fie în conformitate cu alineatul (2) al prezentului articol.

(2)   Autoritatea competentă autorizează expedierea către alte state membre a loturilor de colostru, lapte și produse lactate în conformitate cu derogarea prevăzută la alineatul (1) al prezentului articol numai în cazul în care loturile sunt însoțite de un certificat de sănătate oficial, astfel cum se prevede în anexa la Regulamentul (CE) nr. 599/2004 al Comisiei (23), iar partea a II-a a acestui certificat de sănătate va include următoarea atestare:

„Colostru, lapte sau produse lactate conforme dispozițiilor articolului 10 din Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/2008 a Comisiei privind măsurile zoosanitare de combatere a dermatozei nodulare contagioase în anumite state membre”.

Articolul 11

Cerințe privind vehiculele destinate transportului, curățarea și dezinfectarea

(1)   Autoritatea competentă se asigură, înainte ca orice vehicul destinat transportului care a fost în contact cu animale din specii susceptibile într-o zonă enumerată în partea II din anexa I să părăsească zona respectivă, că operatorul sau conducătorul vehiculului respectiv prezintă dovezi care atestă că, de la ultimul contact cu aceste animale, vehiculul a fost curățat și dezinfectat într-un mod care a inactivat virusul dermatozei nodulare contagioase și a fost tratat cu insecticide autorizate care sunt eficiente împotriva vectorilor dermatozei nodulare contagioase.

(2)   Autoritatea competentă precizează informațiile care trebuie transmise de operator sau de conducătorul vehiculului destinat transportului, astfel cum se prevede la alineatul (1), pentru a demonstra că s-au efectuat operațiunile necesare de curățare, dezinfecție și dezinsecție.

Articolul 12

Procedura de transport

Autoritatea competentă se asigură că procedura de transport al bovinelor și al rumegătoarelor sălbatice captive vii, al subproduselor de origine animală neprelucrate și al pieilor netratate care fac obiectul derogărilor prevăzute la articolele 4, 5, 6, 8 și 9 respectă următoarele cerințe:

(a)

fiecare vehicul utilizat pentru transportul acestor animale vii, al subproduselor de origine animală neprelucrate sau al pieilor netratate a fost:

(i)

înregistrat în mod individual de autoritatea competentă a statului membru al locului de expediere, în scopul transportului fie de animale vii, fie de subproduse de origine animală neprelucrate, fie de piei netratate, urmând procedura de transport;

(ii)

sigilat de medicul veterinar oficial după încărcarea pentru expediere; numai un funcționar al autorității competente de la locul de destinație poate rupe sigiliul și îl poate înlocui cu unul nou; fiecare încărcare sau înlocuire a sigiliilor trebuie să fie notificată autorității competente la locul de destinație;

(b)

transportul are loc:

(i)

sub supraveghere oficială;

(ii)

direct, fără oprire, cu excepția cazului în care o perioadă de repaus prevăzută de Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului (24) are loc într-un post de control. În cazul în care, pe durata tranzitului printr-o zonă enumerată în partea II din anexa I, se prevede o perioadă de repaus de o zi sau mai lungă de o zi la un punct de control, animalele trebuie să fie protejate de atacurile vectorilor;

(iii)

alegând traseul care a fost autorizat de autoritatea competentă la locul de origine;

(c)

lotul include numai animale vii sau subproduse de origine animală neprelucrate ori piei netratate cu același statut sanitar;

(d)

medicul veterinar oficial responsabil de exploatația de la locul de destinație trebuie să confirme fiecare sosire autorității competente de la locul de origine;

(e)

după descărcarea animalelor vii sau a subproduselor de origine animală neprelucrate ori a pieilor netratate, vehiculul și orice alte echipamente utilizate în timpul transportului sunt curățate, dezinfectate și tratate în întregime cu insecticide autorizate care sunt eficiente împotriva vectorilor cunoscuți ai dermatozei nodulare contagioase, într-o zonă închisă de la locul de destinație, sub supravegherea medicului veterinar oficial;

(f)

înainte de prima expediere din zonele enumerate în partea I sau în partea II din anexa I pentru care are loc o procedură de transport, autoritatea competentă de la locul de origine se asigură că sunt în vigoare aranjamentele necesare cu autoritățile competente relevante pentru a se asigura că există un plan de urgență, un lanț decizional și o cooperare deplină a serviciilor în cazul în care are loc un accident în timpul transportului, o defecțiune majoră a vehiculului sau orice acțiune frauduloasă a operatorului sau a conducătorului vehiculului, iar conducătorul sau operatorul camionului sau al altui vehicul notifică imediat autorității competente orice accident sau defecțiune majoră a vehiculului; și

(g)

în cazul pieilor netratate sau al subproduselor de origine animală neprelucrate, vehiculele trebuie să fie complet etanșe pe toate părțile, inclusiv la nivelul închiderii ușilor.

Articolul 13

Programe de vaccinare împotriva dermatozei nodulare contagioase

Programele de vaccinare împotriva dermatozei nodulare contagioase prezentate Comisiei spre aprobare de statele membre trebuie să îndeplinească cerințele minime prevăzute în anexa II.

Articolul 14

Abrogare

Deciziile de punere în aplicare (UE) 2015/1500, (UE) 2015/2055, (UE) 2016/645 și (UE) 2016/1183 sunt abrogate, iar măsurile prevăzute de acestea sunt înlocuite cu măsurile prevăzute de prezenta decizie.

Articolul 15

Aplicabilitate

Prezenta decizie se aplică până la 31 decembrie 2019.

Articolul 16

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 15 noiembrie 2016.

Pentru Comisie

Vytenis ANDRIUKAITIS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 395, 30.12.1989, p. 13.

(2)  JO L 224, 18.8.1990, p. 29.

(3)  JO L 62, 15.3.1993, p. 69.

(4)  JO L 18, 23.1.2003, p. 11.

(5)  EFSA Journal 2015; 13(1): 3986.

(6)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/1500 a Comisiei din 7 septembrie 2015 privind anumite măsuri de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Grecia și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2015/1423 (JO L 234, 8.9.2015, p. 19).

(7)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/645 a Comisiei din 22 aprilie 2016 privind anumite măsuri de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria (JO L 108, 23.4.2016, p. 61).

(8)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/2055 a Comisiei din 10 noiembrie 2015 de stabilire a condițiilor pentru punerea în aplicare a programului de vaccinare de urgență a bovinelor împotriva dermatozei nodulare contagioase în Grecia și de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2015/1500 (JO L 300, 17.11.2015, p. 31).

(9)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/1183 a Comisiei din 14 iulie 2016 de aprobare a programului de vaccinare de urgență împotriva dermatozei nodulare contagioase a bovinelor în Bulgaria și de modificare a anexei la Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/645 (JO L 195, 20.7.2016, p. 75).

(10)  Această desemnare nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este în conformitate cu RCSONU 1244 și cu Avizul CIJ privind Declarația de independență a Kosovo.

(11)  EFSA Journal 2015;13(1):3986 [73 pp.].

(12)  Directiva 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la produsele medicamentoase veterinare (JO L 311, 28.11.2001, p. 1).

(13)  EFSA Journal 2016;14(8):4573[27 pp.].

(14)  http://www.oie.int/fileadmin/Home/eng/Internationa_Standard_Setting/docs/pdf/SCAD/A_SCAD_Feb2016.pdf (Anexa 15, articolul 11.11.1-bis. Safe commodities).

(15)  http://www.oie.int/fileadmin/Home/eng/Internationa_Standard_Setting/docs/pdf/A_TAHSC_Feb_2016_Part_B.pdf

(16)  Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) (JO L 300, 14.11.2009, p. 1).

(17)  Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă (JO L 147, 31.5.2001, p. 1).

(18)  Directiva 64/432/CEE a Consiliului din 26 iunie 1964 privind problemele de inspecție veterinară care afectează schimburile intracomunitare cu bovine și porcine (JO 121 29.7.1964, p. 1977/64).

(19)  Decizia 93/444/CEE a Comisiei din 2 iulie 1993 privind normele detaliate care se aplică schimburilor intracomunitare de anumite animale vii și produse destinate exportului către țările terțe (JO L 208, 19.8.1993, p. 34).

(20)  Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce privește anumite probe și produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menționată (JO L 54, 26.2.2011, p. 1).

(21)  Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (JO L 139, 30.4.2004, p. 55).

(22)  Directiva 2003/85/CE a Consiliului din 29 septembrie 2003 privind măsurile comunitare de combatere a febrei aftoase, de abrogare a Directivei 85/511/CEE și a Deciziilor 89/531/CEE și 91/665/CEE și de modificare a Directivei 92/46/CEE (JO L 306, 22.11.2003, p. 1).

(23)  Regulamentul (CE) nr. 599/2004 al Comisiei din 30 martie 2004 de adoptare a unui model armonizat de certificat și de proces-verbal al inspecției, referitoare la schimburile intracomunitare cu animale și cu produse de origine animală (JO L 94, 31.3.2004, p. 44).

(24)  Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe și de modificare a Directivelor 64/432/CEE și 93/119/CE și a Regulamentului (CE) nr. 1255/97 (JO L 3, 5.1.2005, p. 1).


ANEXA I

PARTEA I

„Zone indemne cu vaccinare”

1.   Croația

Întregul teritoriu al Croației.

2.   Bulgaria

A.

Următoarele provincii din Bulgaria:

Provincia Burgas

Provincia Varna

Provincia Dobrici

Provincia Razgrad

Provincia Silistra

Provincia Ruse

Provincia Pleven

B.

Următoarele comune din Bulgaria:

Opaka, Popovo și Antonovo din provincia Târgoviște.

Șumen, Kaspicean, Novi Pazar, Nikola Kozlevo, Kaolinovo, Veneț și Hitrino din provincia Șumen.

Sviștov, Polski Trămbeș și Strajița din provincia Veliko Târnovo.

PARTEA II

„Zone infectate”

1.   Grecia

A.

Următoarele regiuni din Grecia:

Regiunea Attica

Regiunea Grecia Centrală

Regiunea Macedonia Centrală

Regiunea Macedonia de Est și Tracia

Regiunea Epirus

Regiunea Peloponez

Regiunea Tesalia

Regiunea Grecia de Vest

Regiunea Macedonia de Vest

B.

Următoarele unități regionale din Grecia:

Unitatea regională Limnos

2.   Bulgaria

Întregul teritoriu al Bulgariei, cu excepția zonelor enumerate în partea I.


ANEXA II

CERINȚE MINIME PENTRU PROGRAMELE DE VACCINARE ÎMPOTRIVA DERMATOZEI NODULARE CONTAGIOASE (MENȚIONATE LA ARTICOLUL 13

1.   CERINȚE GENERALE

Programele de vaccinare prezentate de statele membre trebuie să prevadă cel puțin:

(a)

vaccinarea tuturor bovinelor și, după caz, a rumegătoarelor sălbatice captive, indiferent de sex, vârstă și starea gestațională sau de producție, în interiorul zonei în care se va desfășura vaccinarea;

(b)

vaccinarea descendenților bovinelor vaccinate și, după caz, ai rumegătoarelor sălbatice captive, în conformitate cu instrucțiunile producătorului vaccinului utilizat la vârsta de cel puțin 4 luni;

(c)

revaccinarea tuturor bovinelor și, după caz, a rumegătoarelor sălbatice captive, în conformitate cu instrucțiunile producătorului;

(d)

măsurile care vor fi aplicate pentru a se evita răspândirea posibilului virus vaccinal. Eventualele cantități reziduale de vaccin se trimit înapoi la punctul de distribuție a vaccinurilor, însoțite de un document în care s-a înregistrat numărul de animale vaccinate și numărul de doze utilizate și, ulterior, ele sunt distruse în condiții de siguranță, sub supraveghere oficială;

(e)

vaccinarea se realizează sub supravegherea și controlul autorității competente, de către un funcționar al autorității competente sau un medic veterinar autorizat de și sub supravegherea autorității competente;

(f)

introducerea datelor referitoare la fiecare animal vaccinat din specia bovină de către autoritatea competentă, în baza de date online dedicată, conectată cu baza de date centrală instituită în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 al Parlamentului European și al Consiliului (1). Înregistrările trebuie să asigure o legătură între femela vaccinată și descendenți;

(g)

crearea unei zone de supraveghere extinse de cel puțin 20 km în jurul zonei în care se efectuează vaccinarea, în care se asigură supraveghere intensificată, iar circulația bovinelor este supusă unor controale de către autoritatea competentă.

2.   INFORMAȚIILE MINIME CARE TREBUIE FURNIZATE

Programele de vaccinare prezentate de statele membre trebuie să prevadă cel puțin următoarele informații:

(a)

zonele exacte în care se va desfășura vaccinarea;

(b)

tipul sau tipurile de vaccin care se vor utiliza;

(c)

numărul de exploatații și de animale, pe specii și categorii, care vor fi vaccinate, pentru fiecare zonă;

(d)

metoda și lanțul decizional în legătură cu desfășurarea vaccinării (depozitarea, distribuirea vaccinului, personalul care va efectua vaccinarea, înregistrarea sau identificarea specială a animalelor vaccinate, stabilirea priorității vaccinării în funcție de zone, supravegherea oficială a vaccinării, vaccinarea vițeilor nou-născuți, revaccinarea animalelor în conformitate cu instrucțiunile producătorului);

(e)

calendarul programului de vaccinare (data începerii, data preconizată a finalizării pentru fiecare zonă, data finalizării în întreaga zonă în care se desfășoară vaccinarea);

(f)

toate măsurile care însoțesc vaccinarea, inclusiv restricțiile privind circulația animalelor și expedierea produselor și a subproduselor obținute de la acestea.

3.   CERINȚE MINIME PRIVIND RAPORTAREA

Statele membre care au prezentat un program de vaccinare trebuie să raporteze Comisiei cel puțin următoarele:

(a)

notificarea imediată a datei exacte de lansare a campaniei de vaccinare;

(b)

rapoarte intermediare transmise lunar în care se raportează acoperirea vaccinală exactă obținută în fiecare zonă;

(c)

notificarea imediată a datei exacte de finalizare a vaccinării în fiecare zonă (acoperire vaccinală de cel puțin 95 %, atât la nivel de efectiv, cât și la nivelul animalelor);

(d)

după finalizarea primei runde de vaccinare, trebuie transmise rapoarte de vaccinare lunare în prima săptămână a fiecărei luni, cu informații privind numărul de animale care au fost vaccinate în cursul lunii precedente și motivul vaccinării (de exemplu, viței nou-născuți, revaccinare etc.);

(e)

alte informații obținute cu ajutorul bazei de date online dedicate, la solicitarea Comisiei.


(1)  Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 iulie 2000 de stabilire a unui sistem de identificare și înregistrare a bovinelor și privind etichetarea cărnii de vită și mânzat și a produselor din carne de vită și mânzat și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 820/97 al Consiliului (JO L 204, 11.8.2000, p. 1).