4.10.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 269/20


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/1765 A COMISIEI

din 3 octombrie 2016

privind identificarea specificațiilor tehnice TIC destinate utilizării drept referințe în procedurile de achiziții publice

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind standardizarea europeană, de modificare a Directivelor 89/686/CEE și 93/15/CEE ale Consiliului și a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/23/CE și 2009/105/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Deciziei 87/95/CEE a Consiliului și a Deciziei nr. 1673/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (1), în special articolul 13 alineatul (1),

după consultarea Forumului european multipartit privind standardizarea în domeniul TIC, precum și a experților din sector,

întrucât:

(1)

Standardizarea joacă un rol important în susținerea Strategiei Europa 2020, astfel cum este prevăzut în Comunicarea Comisiei intitulată „Europa 2020: O strategie europeană pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii”. Mai multe inițiative emblematice ale strategiei Europa 2020 au subliniat importanța standardizării voluntare de pe piețele de produse sau servicii pentru a asigura compatibilitatea și interoperabilitatea între produse și servicii, a promova dezvoltarea tehnologică și a sprijini inovarea.

(2)

Standardele sunt esențiale pentru competitivitatea europeană și indispensabile pentru inovare și progres. Relevanța acestora este subliniată de Comisie în contextul recentelor inițiative pentru finalizarea pieței unice (2) și a pieței unice digitale (3), în care rolul standardizării și al interoperabilității în crearea unei economii digitale europene este consolidat prin adoptarea Comunicării privind prioritățile în materie de standardizare în domeniul TIC pentru piața unică digitală (4), care stabilește o abordare strategică și politică cuprinzătoare a standardizării pentru tehnologiile TIC prioritare, cu un rol esențial în procesul de finalizare a pieței unice digitale.

(3)

În societatea digitală, produsele standardizării devin indispensabile pentru asigurarea interoperabilității rețelelor și a sistemelor. Comunicarea Comisiei intitulată „O viziune strategică pentru standardele europene: avansând în direcția îmbunătățirii și accelerării creșterii durabile a economiei europene până în 2020” (5) recunoaște specificitatea standardizării în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC), în care soluțiile, aplicațiile și serviciile sunt deseori elaborate de forumuri și consorții mondiale TIC care s-au impus ca organizații-lider în elaborarea de standarde TIC.

(4)

Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 vizează modernizarea și îmbunătățirea cadrului european de standardizare. Acesta stabilește un sistem prin care Comisia poate decide să identifice cele mai relevante și mai larg acceptate specificații tehnice TIC elaborate de organizații care nu sunt organizații de standardizare europene, internaționale sau naționale. Posibilitatea de a utiliza întreaga gamă de specificații tehnice TIC în momentul achiziționării de hardware, de software și de servicii de tehnologia informației va facilita interoperabilitatea dintre dispozitive, servicii și aplicații, va contribui la evitarea blocajelor în administrațiile publice, care se produc atunci când autoritatea contractantă nu poate să schimbe un furnizor după expirarea contractului de achiziție publică, deoarece utilizează soluții proprietare TIC, și va încuraja concurența în domeniul furnizării de soluții TIC interoperabile.

(5)

Pentru ca specificațiile tehnice TIC să poată fi utilizate drept referințe în procedurile de achiziții publice, ele trebuie să respecte cerințele prevăzute în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1025/2012. Conformitatea cu cerințele respective garantează autorităților publice că specificațiile tehnice TIC sunt stabilite în conformitate cu principiile de deschidere, echitate, obiectivitate și nediscriminare recunoscute de Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în domeniul standardizării.

(6)

Decizia de a identifica specificațiile TIC urmează să fie adoptată după consultarea Forumului european multipartit privind standardizarea în domeniul TIC instituit prin Decizia 2011/C 349/04 a Comisiei (6), completată cu alte forme de consultare a experților din sector.

(7)

Forumul european multipartit privind standardizarea în domeniul TIC a efectuat o evaluare și a emis un aviz favorabil în ceea ce privește identificarea specificațiilor tehnice următoare, care pot fi folosite drept referințe în cadrul achizițiilor publice: „World Customs Organization Data Model version 3.5” (denumită în continuare „WCO DATA Model v 3.5”) și cele elaborate de OASIS, și anume „Content Management Interoperability Services version 1.0 & version 1.1”, (denumită în continuare „CMIS v1.0 & v1.1”), „Electronic business XML Messaging Services Version 3.0: Part 1, Core features” și „Application Statement 4 Profile of ebMS 3.0 Version 1.0” (denumită în continuare „ebMS3.0-AS4”), „Business Document Metadata Service Location Version 1.0” (denumită în continuare „BDX location”) și „Electronic business Core Party Identification Type Technical Specification Version 1.0” (denumită în continuare „ebCorePartyIdType”). Evaluarea a fost înaintată ulterior spre consultare experților sectoriali care au confirmat avizul favorabil în ceea ce privește identificarea sa.

(8)

Specificația tehnică „WCO Data Model version 3.5” a fost elaborată de Organizația Mondială a Vămilor (OMV) și constă într-un ansamblu de cerințe privind datele care se completează reciproc și sunt conforme cu cerințele juridice ale agențiilor de reglementare transfrontaliere, precum organismele vamale, care controlează tranzacțiile de export, de import și de tranzit. Aceasta este coerentă cu Repertoriul elementelor de date comerciale al Națiunilor Unite (United Nations Trade Data Elements Directory – UNTDED) și este utilizată pe scară largă de către administrațiile membre ale OMV la punerea în aplicare a sistemelor de reglementare transfrontaliere, inclusiv a sistemelor de declarații electronice și a ghișeelor unice.

(9)

Specificația tehnică „CMIS v1.0” elaborată de OASIS (Advancing open standards for the information society – Promovarea standardelor deschise pentru societatea informațională) permite interoperabilitatea diferitor sisteme de gestionare a conținutului prin internet. Aceasta oferă o modalitate standardizată de a înregistra, a obține și a găsi documente și, prin urmare, permite schimbul de informații între diferite depozite de conținut. Mai precis, „CMIS v1.0” definește un strat de abstractizare pentru controlul diferitor sisteme și registre de gestionare a documentelor care folosesc protocoale web. Specificația descrie conceptele și funcționalitățile suportate și oferite de majoritatea depozitelor de conținut, precum căutarea, cererea, adăugarea și schimbarea conținutului și a metadatelor. Specificația tehnică „CMIS v1.1” este pe deplin compatibilă cu „CMIS v1.0” și include noi funcționalități.

(10)

„Electronic business XML Messaging Service” (denumită în continuare„ebMS 3.0”), elaborată de OASIS, facilitează schimbul de mesaje electronice comerciale într-un mediu de servicii web XML care utilizează specificațiile tehnice comune ale internetului. Obiectivul „ebMS 3.0” este de a promova adoptarea extinsă de către toți actorii (de dimensiuni mari sau de anvergură redusă, administrații publice sau societăți private) care colaborează la nivelul proceselor comerciale utilizând schimbul de mesaje, pentru a gestiona diferențele în ceea ce privește capacitatea fluxului de mesaje, conectivitatea intermitentă, absența adreselor IP statice sau restricțiile legate de firewall. Specificația tehnică „Application Statement 4 Profile of ebMS 3.0 Version 1.0” (pe scurt, „AS4”) este un protocol modern bazat pe servicii web care oferă orientări pentru o metodologie standardizată de schimburi securizate, indiferent de tipul de documente.

(11)

Specificația tehnică „Business Document Metadata Service Location” (denumită în continuare „BDX Location”), elaborată de OASIS, este o actualizare a conceptului PEPPOL de localizare a serviciilor de metadate (Service Metadata Location – SML). Un serviciu de metadate destinat interacțiunilor comerciale oferă informații cu privire la tipul de tranzacții de date și la tehnologiile generice corespunzătoare disponibile pentru participanții la procese comerciale specifice. Specificația tehnică „BDX Location” se referă la localizarea unui serviciu de metadate în principal ca identificator al punctului final definit de URL.

(12)

Specificația tehnică „ebCorePartyIdType”, elaborată de OASIS, definește un mecanism formal care permite stabilirea de referințe pentru schemele de identificare a tipului de parte, utilizând un spațiu de nume formal de tip nume uniform de resursă (Uniform Resource Name – URN) pentru identificatorii de organizații, care se bazează pe trei standarde internaționale: ISO/IEC 6523, ISO 9735 și ISO 20022,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Specificațiile tehnice enumerate în anexă sunt eligibile pentru utilizarea ca referințe în cadrul achizițiilor publice.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 3 octombrie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 316, 14.11.2012, p. 12.

(2)  Comunicarea Comisiei „Ameliorarea pieței unice: mai multe oportunități pentru cetățeni și pentru întreprinderi”. COM(2015) 550 final din 28 octombrie 2015.

(3)  Comunicare privind o strategie pentru piața unică digitală pentru Europa COM(2015) 192 final din 6 mai 2015.

(4)  COM(2016) 176 final din 19 aprilie 2016.

(5)  COM(2011) 311 final din 1 iunie 2011.

(6)  Decizia 2011/C 349/04 a Comisiei din 28 noiembrie 2011 de înființare a Forumului european multipartit privind standardizarea în domeniul TIC (JO C 349, 30.11.2011, p. 4).


ANEXĂ

Organizația Mondială a Vămilor (OMV)  (1)

Nr.

Titlul specificației tehnice TIC

1

„World Customs Organization Data Model version 3.5” (model de date al Organizației Mondiale a Vămilor, versiunea 3.5 – „WCO Data Model version 3.5”)


OASIS (Promovarea standardelor deschise pentru societatea informațională)  (2)

Nr.

Titlul specificației tehnice TIC

1

„Content Management Interoperability Services version 1.0” (Servicii de interoperabilitate pentru gestionarea conținutului, versiunea 1.0 – „CMIS 1.0”)

2

„Content Management Interoperability Services version 1.1” (Servicii de interoperabilitate pentru gestionarea conținutului, versiunea 1.1 – „CMIS 1.1”)

3

„Business Document Metadata Service Location Version 1.0” (Localizarea serviciilor de metadate pentru documente comerciale, versiunea 1.0 – „BDX location”)

4

„Electronic business XML Messaging Services Version 3.0: Part 1, Core Features” (Servicii de mesagerie electronică comercială XML, versiunea 3.0: Partea 1, Caracteristici esențiale) și „Application Statement 4 Profile of ebMS 3.0 Version 1.0” (Profil AS4 al ebMS 3.0, versiunea 1.0 – „ebMS3.0-AS4”)

5

„Electronic business Core Party Identification Type Technical Specification Version 1.0” (Specificația tehnică pentru tipul de identificare a părții centrale pentru comerțul electronic, versiunea 1.0 – „ebCorePartyIdType”)


(1)  http://www.wcoomd.org/

(2)  http://www.oasis-open.org/