18.5.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 127/52


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/771 A COMISIEI

din 13 mai 2016

de autorizare temporară a Spaniei să aprobe în vederea comercializării semințele din specia Pinus radiata D. Don importate din Noua Zeelandă care nu îndeplinesc cerințele din Directiva 1999/105/CE a Consiliului în ceea ce privește identificarea și etichetarea, precum și materialul de plantare obținut din respectivele semințe

[notificată cu numărul C(2016) 2784]

(Numai textul în limba spaniolă este autentic)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 1999/105/CE a Consiliului din 22 decembrie 1999 privind comercializarea materialului forestier de reproducere (1), în special articolul 18 alineatul (1),

având în vedere cererea Spaniei,

întrucât:

(1)

Producția de semințe din specia Pinus radiata și de material de plantare obținut din respectivele semințe care să îndeplinească cerințele pentru materialul săditor prevăzute în Directiva 1999/105/CE este în prezent insuficientă în Spania pentru a acoperi cererea utilizatorilor finali. Materialul săditor necesar nu poate fi furnizat de alte state membre, deoarece statele membre care ar putea furniza astfel de semințe nu dețin cantități suficiente pentru a acoperi nevoile Spaniei.

(2)

Noua Zeelandă este în măsură să furnizeze o cantitate suficientă de material din specia vizată, destinat producției ulterioare de material de plantare. Semințele respective nu îndeplinesc însă cerințele din Directiva 1999/105/CE în ceea ce privește identificarea și etichetarea. În mod concret, respectivul material nu este clasificat în conformitate cu niciuna dintre categoriile de comercializare stabilite de Directiva 1999/105/CE.

(3)

Prin urmare, Spania a solicitat Comisiei autorizarea de a aproba, pentru o perioadă limitată, comercializarea de semințe din specia Pinus radiata din Noua Zeelandă și de material de plantare obținut din respectivele semințe.

(4)

În prezent, Spania amenajează plantaje pentru a acoperi în mod autonom cererea de material de plantare. Cu toate acestea, din cauza duratei mai lungi de producție a semințelor forestiere, se estimează că deficitul actual se va prelungi și în următorii cinci ani. Necesarul maxim estimat de semințe de Pinus radiata ar fi de 400 kg pe an.

(5)

Nu există informații care să indice că semințele și materialul de plantare de Pinus radiata din Noua Zeelandă ar prezenta probleme sau riscuri de sănătate, calitate sau vigoare.

(6)

Dat fiind că Spania este singurul stat membru care se confruntă cu această dificultate temporară de a furniza utilizatorilor finali semințe sau material de plantare din specia Pinus radiata, autorizația de comercializare ar trebui să fie limitată la teritoriul Spaniei.

(7)

În consecință, pentru a acoperi acest deficit, Spania ar trebui să fie autorizată, pe o perioadă limitată, să aprobe în vederea comercializării semințele din specia Pinus radiata și materialul de plantare obținut din respectivele semințe care îndeplinesc cerințe mai puțin stricte decât cele prevăzute la articolele 13 și 14 din Directiva 1999/105/CE în ceea ce privește identificarea și etichetarea. Această autorizare ar trebui limitată la o cantitate maximă de 400 kg de semințe pe an și ar trebui să se aplice până la 31 martie 2021.

(8)

Semințele și materialul de plantare în cauză ar trebui comercializate împreună cu un document care să conțină detalii pentru identificarea lor. În consecință, prezenta decizie ar trebui să prevadă cerințe de identificare și de etichetare.

(9)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Până la 31 martie 2021, Spania este autorizată să aprobe, în vederea comercializării pe teritoriul său, în conformitate cu cerințele stabilite în anexă, o cantitate anuală maximă de 400 kg de semințe de Pinus radiata D. Don din Noua Zeelandă, destinate producției de material de plantare, care nu îndeplinesc cerințele prevăzute la articolele 13 și 14 din Directiva 1999/105/CE în ceea ce privește identificarea și etichetarea.

(2)   Până la 31 martie 2021, Spania este autorizată să aprobe, în vederea comercializării pe teritoriul său, în conformitate cu cerințele stabilite în anexă, material de plantare care a fost obținut din semințele aprobate în vederea comercializării în temeiul alineatului (1) și care nu îndeplinește cerințele prevăzute la articolele 13 și 14 din Directiva 1999/105/CE în ceea ce privește identificarea și etichetarea.

Articolul 2

Spania înștiințează de îndată Comisia și celelalte state membre cu privire la orice decizie luată în temeiul prezentei decizii.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează Regatului Spaniei.

Adoptată la Bruxelles, 13 mai 2016.

Pentru Comisie

Vytenis ANDRIUKAITIS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 11, 15.1.2000, p. 17.


ANEXĂ

Cerințele de identificare și de etichetare a semințelor și a materialului de plantare menționate la articolul 1

1.

Pentru identificarea materialului săditor sunt necesare toate informațiile de mai jos:

(a)

codul de identificare pentru materialul de bază, dacă este disponibil;

(b)

denumirea botanică;

(c)

categoria;

(d)

scopul;

(e)

tipul materialului de bază;

(f)

eventualele modificări genetice;

(g)

regiunea de proveniență sau codul de identitate;

(h)

originea, dacă este cazul, informații care să indice dacă originea materialului este autohtonă sau indigenă, neautohtonă sau neindigenă ori necunoscută;

(i)

proveniența sau situarea geografică definită ca latitudine și longitudine;

(j)

altitudinea sau intervalul de altitudine;

(k)

anul de coacere.

2.

Eticheta sau documentul furnizorului trebuie să cuprindă toate informațiile de mai jos:

(a)

informațiile de la punctul 1 din prezenta anexă;

(b)

numele furnizorului;

(c)

cantitatea livrată;

(d)

o mențiune a faptului că semințele și materialul de plantare obținut din respectivele semințe îndeplinesc cerințe mai puțin stricte decât cele prevăzute la articolele 13 și 14 din Directiva 1999/105/CE.