23.4.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 108/61


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/645 A COMISIEI

din 22 aprilie 2016

privind anumite măsuri de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria

[notificată cu numărul C(2016) 3261]

(Numai textul în limba bulgară este autentic)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 89/662/CEE a Consiliului din 11 decembrie 1989 privind controlul veterinar în cadrul schimburilor intracomunitare în vederea realizării pieței interne (1), în special articolul 9 alineatul (4),

având în vedere Directiva 90/425/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind controalele veterinare și zootehnice aplicabile în schimburile intracomunitare cu anumite animale vii și produse în vederea realizării pieței interne (2), în special articolul 10 alineatul (4),

având în vedere Directiva 92/119/CEE a Consiliului din 17 decembrie 1992 de stabilire a măsurilor comunitare generale de combatere a unor boli la animale, precum și a măsurilor specifice împotriva bolii veziculoase a porcului (3), în special articolul 14 alineatul (2),

având în vedere Directiva 2002/99/CE a Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a normelor de sănătate animală care reglementează producția, transformarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate consumului uman (4), în special articolul 4 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Dermatoza nodulară contagioasă (DNC) este o boală virală a bovinelor, transmisă în principal prin vectori și caracterizată de pierderi importante la nivelul animalelor susceptibile, având un potențial de răspândire foarte rapidă, în special prin intermediul circulației și al comerțului cu animale vii susceptibile și cu produse obținute de la acestea. DNC nu este o boală cu importanță pentru sănătatea publică, deoarece virusul nu este transmisibil la om.

(2)

Directiva 92/119/CEE stabilește măsuri generale pentru controlul anumitor boli ale animalelor, inclusiv al DNC. Ele includ măsuri care trebuie luate în caz de suspiciune și de confirmare a DNC într-o fermă. Măsurile care trebuie luate includ instituirea unor zone de protecție și de supraveghere în jurul focarelor epidemice, precum și alte măsuri suplimentare pentru a controla răspândirea bolii. Respectivele măsuri prevăd și vaccinarea de urgență în cazul apariției unui focar epidemic de DNC.

(3)

Articolul 14 alineatul (2) din Directiva 92/119/CEE prevede că, în cazul în care într-o anumită regiune epizootia în cauză are caracter deosebit de grav, toate măsurile suplimentare care trebuie luate de către statele membre în cauză se adoptă prin procedura comitetelor.

(4)

La data de 12 aprilie 2016, Bulgaria a informat Comisia cu privire la suspiciunea existenței DNC în două ferme de bovine situate, respectiv, în satele Voden și Chernogorovo aparținând comunei Dimitrovgrad, în regiunea Haskovo din partea central-sudică a Bulgariei, la aproximativ 80 km de frontierele cu țările învecinate. La data de 13 aprilie 2016, Bulgaria a notificat confirmarea celor două focare epidemice de DNC și încă o suspiciune de DNC în comuna vecină Vodenicharovo din regiunea Stara Zagora. La data de 15 aprilie 2016, Bulgaria a confirmat alte focare în satul Bialo Pole, din regiunea Stara Zagora, precum și în satele Radievo și Marijno din regiunea Haskovo.

(5)

Bulgaria a luat măsurile prevăzute în Directiva 92/119/CEE, în special instituirea unor zone de protecție și de supraveghere în jurul focarelor epidemice, în conformitate cu articolul 10 din directiva respectivă, iar, în plus, a restricționat circulația animalelor susceptibile în cele două regiuni afectate și, ca măsură de precauție, în regiunile învecinate Burgas, Yambol, Sliven, Kardzhali, Plovdiv, Pazardjik, Smolyan, Blagoevgrad, Kjustendil, Pernik, districtul Sofia și orașul Sofia. Supravegherea este intensificată în întreaga țară.

(6)

Din cauza riscului de răspândire a virusului DNC în alte zone din Bulgaria și în alte state membre, în special prin intermediul comerțului cu bovine vii și cu material germinativ provenit de la acestea, circulația anumitor rumegătoare sălbatice și introducerea pe piață a anumitor produse derivate de la bovine ar trebui să fie controlate.

(7)

Prezenta decizie ar trebui să utilizeze definițiile stabilite la articolul 2 din Directiva 92/119/CEE, la articolul 2 din Directiva 64/432/CEE a Consiliului (5) și la articolul 2 din Directiva 92/65/CEE a Consiliului (6). Totuși, este de asemenea necesar ca în prezenta decizie să fie stabilite unele definiții specifice.

(8)

Este necesar să se descrie partea din teritoriul Bulgariei care este considerată indemnă de DNC și care nu face obiectul restricțiilor din Directiva 92/119/CEE și din prezenta decizie. Prin urmare, este necesar să se descrie zona de restricții în anexa la prezenta decizie, ținând seama de nivelul riscului de răspândire a DNC. Limitele geografice ale zonei de restricții respective ar trebui să se bazeze pe riscul și pe rezultatul trasării posibilelor contacte până la ferma în care se înregistrează infecții, pe posibilul rol al vectorilor și pe posibilitatea de a pune în aplicare un număr suficient de controale vizând circulația animalelor aparținând unor specii susceptibile și a produselor derivate de la aceste animale. Zona de restricții ar trebui să includă orice zone de protecție și de supraveghere stabilite în conformitate cu Directiva 92/119/CEE. Pe baza informațiilor furnizate de Bulgaria, ar trebui ca întregul teritoriu al regiunilor Haskovo și Stara Zagora din Bulgaria să corespundă zonei de restricții descrisă în anexa la prezenta decizie.

(9)

De asemenea, este necesar să se prevadă anumite restricții privind expedierea animalelor aparținând unor specii susceptibile și a materialelor germinative provenite de la ele din zona de restricții care figurează în anexa la prezenta decizie, precum și restricții privind introducerea pe piață a anumitor produse și subproduse de origine animală din zona respectivă.

(10)

În ceea ce privește riscul de răspândire a DNC, diferite produse determină niveluri de risc diferite. După cum se indică în avizul științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) referitor la dermatoza nodulară contagioasă (7), circulația bovinelor vii, a materialului seminal și a pieilor brute provenind de la bovine infectate determină un risc mai mare din punctul de vedere al expunerii și al consecințelor decât alte produse cum ar fi laptele și produsele lactate, pieile tratate sau carnea proaspătă, preparatele din carne și produsele din carne de bovine, în cazul cărora nu există dovezi științifice sau experimentale cu privire la rolul lor de transmitere a bolii. Prin urmare, ar trebui ca măsurile care urmează să fie prezentate în prezenta decizie să fie echilibrate și proporționale cu riscurile.

(11)

Circulația bovinelor vii din zona de restricții din Bulgaria care urmează să fie stabilită în anexa la prezenta decizie ar trebui interzisă pentru a preveni răspândirea DNC. Potrivit avizului științific al EFSA privind dermatoza nodulară contagioasă și Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), fauna sălbatică, mai precis anumite specii de rumegătoare sălbatice exotice, poate juca un rol potențial în transmiterea DNC, în special în Africa, unde boala este endemică. Prin urmare, unele măsuri preventive ar trebui să se aplice și speciilor de rumegătoare sălbatice. În absența unor norme mai precise în legislația Uniunii, în acest scop ar trebui să fie utilizate standardele internaționale adecvate pentru această circulație prevăzute în Codul sanitar pentru animale terestre al OIE (8).

(12)

Întrucât Bulgaria a solicitat o derogare de la interdicția privind expedierea de bovine destinate sacrificării directe provenite din ferme situate în zona de restricții din afara zonelor de protecție și de supraveghere și întrucât o astfel de derogare este prevăzută la articolul 11.11.5 din Codul sanitar pentru animale terestre al OIE, este adecvat să se permită expedierea unor astfel de transporturi în anumite condiții.

(13)

În mod similar, transmiterea DNC prin intermediul materialului seminal și al embrionilor de bovine nu poate fi exclusă. Prin urmare, ar trebui să se prevadă anumite măsuri de protecție în ceea ce privește produsele respective. În absența unor standarde ale Uniunii, în acest scop ar trebui utilizate recomandările din Avizul științific al EFSA privind DNC și din Codul sanitar pentru animale terestre al OIE.

(14)

Conform Avizului științific al EFSA privind dermatoza nodulară contagioasă, transmiterea virusului DNC prin intermediul materialului seminal, al împerecherii pe cale naturală sau prin inseminare artificială a fost demonstrată în mod experimental, iar virusul DNC a fost izolat din materialul seminal provenit de la tauri infectați experimental. Prin urmare, colectarea și utilizarea materialului seminal provenit de la bovine din zona de restricții ar trebui să fie interzise.

(15)

În conformitate cu articolul 4.7.14 din Codul sanitar pentru animale terestre al OIE, DNC este clasificată, în conformitate cu Manualul Societății internaționale pentru transferuri de embrioni, în categoria 4 de boli sau de agenți patogeni, care sunt cele „pentru care au fost efectuate sau sunt în curs de efectuare studii care indică faptul că nu este încă posibil să se ajungă la nicio concluzie cu privire la nivelul riscului de transmitere sau că riscul de transmitere prin transferul de embrioni ar putea să nu fie neglijabil, chiar dacă embrionii sunt manipulați corect, în conformitate cu manualul, între colectare și transfer”. Prin urmare, colectarea și utilizarea embrionilor proveniți de la bovine din zona de restricții ar trebui să fie interzise.

(16)

Nu există nicio dovadă științifică sau experimentală care să sugereze că virusul DNC se transmite la animale din specii susceptibile prin intermediul cărnii proaspete, al preparatelor din carne sau al produselor din carne. Deși Avizul științific al EFSA privind DNC indică faptul că virusul poate supraviețui în carne pentru o perioadă de timp neprecizată, interdicția impusă în prezent de Uniune cu privire la hrănirea rumegătoarelor cu proteine de rumegătoare ar exclude posibilitatea unei transmiteri orale improbabile a virusului DNC. Pentru a se evita orice risc de răspândire a DNC, introducerea pe piață a cărnii proaspete, a preparatelor din carne și a produselor din carne de bovine originare din zona de restricții precizată în anexa la prezenta decizie ar trebui să fie permisă numai în cazul în care carnea proaspătă a fost obținută de la bovine ținute în ferme indemne de boală, situate în zona de restricții din afara zonelor de protecție și de supraveghere stabilite. Carnea de acest tip ar trebui introdusă pe piață numai pe teritoriul Bulgariei.

(17)

În plus, expedierea transporturilor de carne proaspătă obținută de la animale crescute și sacrificate în afara zonei de restricții, precum și a preparatelor din carne și a produselor din carne, astfel cum sunt definite la punctul 7.1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (9), precum și a stomacurilor, vezicilor și intestinelor tratate, astfel cum sunt definite la punctul 7.9 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, care au fost supuse unuia dintre tratamentele menționate în partea 4 din anexa II la Decizia 2007/777/CE a Comisiei (10), produse din astfel de carne proaspătă și prelucrate în unități situate în zona de restricții, în afara zonelor de protecție și de supraveghere, ar trebui permisă în anumite condiții.

(18)

Colostrul, laptele și produsele lactate utilizate ca hrană pentru animale pot juca un rol important în răspândirea DNC, în special în cazul în care colostrul, laptele și produsele lactate nu au fost supuse unui tratament termic sau acidificate suficient pentru a inactiva virusul DNC.

(19)

În avizul său științific privind riscurile pentru sănătatea animală ale hrănirii animalelor cu produse lactate gata de consum netratate suplimentar (11), EFSA specifică mai precis unele metode care pot atenua riscurile de răspândire a DNC prin lapte și produse lactate. Prin urmare, introducerea pe piață și expedierea transporturilor de lapte și de produse lactate destinate consumului uman, obținute de la animale ținute în zona de restricții, ar trebui permise în anumite condiții.

(20)

Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei (12) stabilește norme de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (13), inclusiv cerințe privind prelucrarea în siguranță a subproduselor de origine animală și a produselor derivate. Pentru a preveni propagarea DNC, introducerea pe piață a subproduselor de origine animală neprelucrate ar trebui interzisă. O referire în prezenta decizie la subprodusele de origine animală prelucrate se interpretează ca o trimitere la standardele de sănătate a animalelor prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 142/2011.

(21)

În cazul apariției unui focar epidemic de DNC, articolul 19 din Directiva 92/119/CEE prevede posibilitatea vaccinării împotriva acestei boli. Bulgaria nu a exclus posibilitatea de a recurge la vaccinarea de urgență împotriva DNC. Riscul de răspândire a respectivei boli de la animale vaccinate și de la produsele obținute de la acestea este diferit față de riscurile determinate de animalele nevaccinate și de animalele la care este posibil ca boala să fie în perioada de incubație. Prin urmare, este necesar să se stabilească condiții pentru circulația bovinelor vaccinate și pentru introducerea pe piață a produselor obținute de la astfel de animale.

(22)

Cunoștințele științifice privind DNC sunt incomplete. Bovinele vaccinate sunt protejate de manifestările clinice ale respectivei boli, dar nu sunt în mod neapărat protejate împotriva infectării și nu toate animalele vaccinate răspund cu o imunitate protectoare. Prin urmare, ar trebui să se permită ca astfel de animale, după o perioadă de cel puțin 28 de zile de la vaccinare, să fie expediate direct la abatoare situate pe teritoriul Bulgariei, în vederea unei sacrificări imediate.

(23)

În consecință, carnea proaspătă și preparatele din carne obținute de la aceste animale, precum și produsele din carne supuse unui tratament nespecific, pot prezenta un risc neneglijabil de răspândire a DNC. Prin urmare, este justificat să se limiteze introducerea pe piață, pe teritoriul Bulgariei, a cărnii proaspete, a preparatelor din carne și a produselor din carne obținute de la bovine și de la ungulate sălbatice susceptibile, cu condiția ca astfel de produse să poarte o marcă specială care să nu fie ovală și să nu poată fi confundată cu marca de sănătate utilizată pentru carnea proaspătă, astfel cum se menționează în capitolul III din secțiunea I a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (14) și cu marca de identificare pentru preparatele din carne și produsele din carne care constau din carne de bovine sau conțin o astfel de carne, astfel cum se menționează în secțiunea I din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 853/2004.

(24)

Un tratament specific al produselor din carne în recipiente închise ermetic la o valoare Fo de trei sau mai mare și un tratament al laptelui și al produselor lactate descris la punctele 1.1. – 1.5. din partea A a anexei IX la Directiva 2003/85/CE a Consiliului (15) inactivează suficient virusul DNC în astfel de produse destinate consumului uman și, prin urmare, ar trebui să se permită ca astfel de produse din carne și astfel de tipuri de lapte și de produse lactate să fie introduse pe piață pe întreg teritoriul Bulgariei și în alte state membre, precum și să fie expediate în țări terțe.

(25)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

Prezenta decizie stabilește măsuri de protecție vizând focarul de dermatoză nodulară contagioasă din Bulgaria și măsurile suplimentare care trebuie luate de către statele membre în cauză, în conformitate cu Directiva 92/119/CEE.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentei decizii, se aplică definițiile prevăzute la articolul 2 din Directivele 64/432/CEE, 92/65/CEE și, respectiv, 92/119/CEE.

În plus, se aplică următoarele definiții:

(a)

„bovină” înseamnă ungulate din speciile Bos taurus, Bos indicus, Bison bison și Bubalus bubalis;

(b)

„zonă de restricții” înseamnă partea teritoriului unui stat membru care figurează în lista din anexa la prezenta decizie, care include zona în care a fost confirmată dermatoza nodulară contagioasă și orice zone de protecție și de supraveghere stabilite în conformitate cu articolul 10 din Directiva 92/119/CEE;

(c)

„rumegătoare sălbatică captivă” înseamnă un animal din subordinul Ruminantia din ordinul Artiodactyla care are un fenotip care nu este influențat în mod semnificativ de selecția umană, dar care trăiește sub supraveghere sau control uman direct, inclusiv animale din grădinile zoologice;

(d)

„rumegătoare sălbatică” înseamnă un animal din subordinul Ruminantia din ordinul Artiodactyla care are un fenotip neinfluențat de selecția umană și care trăiește independent de supravegherea sau controlul uman direct;

(e)

„produse din carne” înseamnă produse din care astfel cum sunt definite la punctul 7.1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, precum și stomacuri, vezici și intestine tratate, astfel cum sunt definite la punctul 7.9 din anexa respectivă, care au fost supuse unuia dintre tratamentele definite în partea 4 din anexa II la Decizia 2007/777/CE.

Articolul 3

Interdicție de circulație și de expediere a anumitor animale și a materialului seminal și a embrionilor acestora, precum și de introducere pe piață a anumitor produse și subproduse de origine animală

(1)   Bulgaria interzice expedierea următoarelor mărfuri din zona de restricții în alte părți ale Bulgariei, în alte state membre și în țări terțe:

(a)

bovine și rumegătoare sălbatice captive;

(b)

material seminal, ovule și embrioni de bovine.

(2)   Bulgaria interzice introducerea pe piață în afara zonei de restricții și expedierea în alte state membre și în țări terțe a următoarelor produse obținute de la bovine și de la rumegătoare sălbatice ținute în zona de restricții sau vânate în zona respectivă:

(a)

carne proaspătă și preparate din carne și produse din carne obținute din această carne proaspătă;

(b)

colostru, lapte și produse lactate provenite de la bovine;

(c)

piei brute proaspete, altele decât cele care se încadrează în definițiile de la punctele 28 și 29 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 142/2011;

(d)

subproduse de origine animală neprelucrate, cu excepția cazului în care sunt destinate și direcționate sub supravegherea oficială a autorității competente în vederea eliminării sau a prelucrării într-o fabrică autorizată în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 de pe teritoriul Bulgariei.

Articolul 4

Derogare de la interdicția de expediere a bovinelor și a rumegătoarelor sălbatice captive pentru sacrificare imediată și de expediere a cărnii proaspete, a preparatelor din carne și a produselor din carne obținute de la astfel de animale

(1)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 alineatul (1) litera (a), autoritatea competentă poate autoriza expedierea de bovine și de rumegătoare sălbatice captive din ferme situate în zona de restricții la un abator situat în alte regiuni ale Bulgariei, dacă:

(a)

animalele s-au aflat, de la naștere sau pe parcursul ultimelor 28 de zile, într-o fermă în care nu s-a raportat oficial niciun caz de dermatoză nodulară contagioasă în cursul perioadei respective;

(b)

animalele au fost supuse unui examen clinic efectuat la încărcare și nu au prezentat niciun semn clinic de dermatoză nodulară contagioasă;

(c)

animalele sunt transportate direct pentru sacrificare imediată, fără oprire sau descărcare;

(d)

abatorul este desemnat în acest scop de către autoritatea competentă;

(e)

autoritatea competentă aferentă abatorului este informată în avans de către autoritatea competentă aferentă zonei de expediere cu privire la intenția de a trimite animalele și o informează pe aceasta despre sosirea lor;

(f)

la sosirea la abator, animalele sunt ținute separat de alte animale și sunt sacrificate separat de alte animale în maxim 36 de ore;

(g)

animalele care urmează să fie deplasate:

(i)

nu au fost vaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase și au fost ținute în ferme:

în care nu s-a efectuat vaccinarea și care sunt situate în afara zonelor de protecție și de supraveghere; sau

în care s-a efectuat vaccinarea și care sunt situate în afara zonelor de protecție și de supraveghere și s-a scurs o perioadă de așteptare de cel puțin 7 zile de la vaccinarea șeptelului; sau

care sunt situate într-o zonă de supraveghere menținută mai mult de 30 de zile din cauza apariției unor noi cazuri de boală, astfel cum se menționează la articolul 13 din Directiva 92/119/CEE; sau

(ii)

au fost vaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase cu cel puțin 28 de zile înainte de data deplasării și provin dintr-o fermă în care toate animalele susceptibile au fost vaccinate cu cel puțin 28 de zile înainte de data preconizată pentru deplasare.

(2)   Orice expediere de bovine și de rumegătoare sălbatice captive efectuată în conformitate cu alineatul (1) are loc doar dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

(a)

mijlocul de transport a fost curățat și dezinfectat corespunzător înainte și după încărcarea unor astfel de animale în conformitate cu articolul 9;

(b)

înaintea și în timpul transportului, animalele sunt protejate împotriva atacurilor insectelor-vector.

(3)   Autoritatea competentă se asigură că atât carnea proaspătă, cât și preparatele din carne și produsele din carne obținute de la animalele menționate la alineatul (1) de la prezentul articol sunt introduse pe piață în conformitate cu cerințele prevăzute la articolele 5 și 6.

Articolul 5

Derogare de la interdicția de introducere pe piață a cărnii proaspete și a preparatelor din carne de bovine și de rumegătoare sălbatice

(1)   Prin derogare de la interdicțiile menționate la articolul 3 alineatul (2) literele (a) și (c), autoritatea competentă poate autoriza introducerea pe piață, în Bulgaria, în afara zonei de restricții, a cărnii proaspete, exceptând alte organe comestibile decât ficatul, a preparatelor din carne provenite din aceasta, precum și a pieilor brute proaspete obținute de la bovine și de la rumegătoare sălbatice:

(a)

ținute în ferme din zona de restricții care nu au făcut obiectul unor restricții în conformitate cu Directiva 92/119/CEE; sau

(b)

sacrificate ori vânate înainte de 13 aprilie 2016; sau

(c)

menționate la articolul 4 alineatul (1).

(2)   Autoritatea competentă autorizează expedierea în alte state membre sau în țări terțe a transporturilor de carne proaspătă provenită de la bovine crescute și sacrificate în afara zonei de restricții și de preparate din carne obținute din astfel de carne proaspătă dacă astfel de carne și de produse din carne au fost produse, depozitate și manipulate fără a intra în contact cu carnea și preparatele din carne care nu sunt autorizate pentru a fi expediate în alte state membre în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) litera (a) și dacă transporturile în alte state membre sunt însoțite de un certificat oficial de sănătate în conformitate cu modelul prezentat în anexa la Regulamentul (CE) nr. 599/2004 al Comisiei (16), a cărui parte II a fost completată cu următoarea atestare:

„Carne proaspătă sau preparate din carne în conformitate cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/645 a Comisiei din 22 aprilie 2016 privind anumite măsuri de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria.”

Articolul 6

Derogare de la interdicția de introducere pe piață a produselor din carne care constau în sau care conțin carne de bovine sau de rumegătoare sălbatice

(1)   Prin derogare de la interdicția menționată la articolul 3 alineatul (2) litera (a), autoritatea competentă poate autoriza introducerea pe piață a produselor din carne obținute, în zona de restricții, din carne proaspătă de bovine și de rumegătoare sălbatice:

(a)

ținute în ferme din zona de restricții care nu fac obiectul unor restricții în conformitate cu Directiva 92/119/CEE;

(b)

sacrificate ori vânate înainte de 13 aprilie 2016; sau

(c)

menționate la articolul 4 alineatul (1); sau

(d)

ținute și sacrificate în afara zonei de restricții.

(2)   Autoritatea competentă autorizează introducerea pe piață a produselor din carne menționate la alineatul (1), care corespund condițiilor de la literele (a), (b) sau (c) de la alineatul menționat, numai pe teritoriul Bulgariei, dacă produsele din carne au fost supuse unui tratament nespecific care asigură că suprafața de secțiune a produselor din carne nu mai prezintă caracteristicile cărnii proaspete.

Autoritatea competentă se asigură că produsele din carne menționate la primul paragraf nu sunt expediate în alte state membre sau în țări terțe.

(3)   Autoritatea competentă autorizează expedierea în alte state membre sau în țări terțe a transporturilor de produse din carne obținute din carne proaspătă provenită de la animalele menționate la alineatul (1) literele (a), (b) și (c) doar dacă produsele din carne au fost supuse unui tratament specific, astfel cum se menționează în punctul B al părții 4 din anexa II la Decizia 2007/777/CE, în recipiente închise ermetic la o valoare Fo de trei sau mai mare, iar transporturile spre alte state membre sunt însoțite de un certificat oficial de sănătate în conformitate cu modelul prezentat în anexa la Regulamentul (CE) nr. 599/2004, a cărui parte II a fost completată cu următoarea atestare:

„Produse din carne în conformitate cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/645 a Comisiei din 22 aprilie 2016 privind anumite măsuri de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria.”

(4)   Autoritatea competentă autorizează expedierea în alte state membre sau în țări terțe a transporturilor de produse din carne obținute din carne proaspătă provenită de la animalele menționate la alineatul (1) litera (d) doar dacă produsele din carne au fost supuse cel puțin unui tratament nespecific, astfel cum se menționează în punctul A al părții 4 din anexa II la Decizia 2007/777/CE, care asigură faptul că suprafața de secțiune a produselor din carne nu mai prezintă caracteristicile cărnii proaspete, iar transporturile în alte state membre sunt însoțite de un certificat oficial de sănătate în conformitate cu modelul prezentat în anexa la Regulamentul (CE) nr. 599/2004, a cărui parte II a fost completată cu următoarea atestare:

„Produse din carne în conformitate cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/645 a Comisiei din 22 aprilie 2016 privind anumite măsuri de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria.”

Articolul 7

Derogare de la interdicția de expediere și de introducere pe piață a laptelui și a produselor lactate

(1)   Prin derogare de la interdicția menționată la articolul 3 alineatul (2) litera (b), autoritatea competentă poate autoriza introducerea pe piață a laptelui destinat consumului uman obținut de la bovine ținute în ferme situate în zona de restricții, precum și a produselor lactate obținute dintr-un astfel de lapte, dacă laptele și produsele lactate au fost supuse unui tratament descris la punctele 1.1-1.5 din partea A a anexei IX la Directiva 2003/85/CE.

(2)   Autoritatea competentă autorizează expedierea în alte state membre sau în țări terțe a transporturilor de lapte obținut de la bovine ținute în ferme situate în zona de restricții, precum și de produse lactate obținute dintr-un astfel de lapte, doar dacă laptele și produsele lactate sunt destinate consumului uman, au fost supuse tratamentului menționat la alineatul (1) de la prezentul articol, iar transporturile spre alte state membre sunt însoțite de un certificat oficial de sănătate în conformitate cu modelul prezentat în anexa la Regulamentul (CE) nr. 599/2004, a cărui parte II a fost completată cu următoarea atestare:

„Lapte sau produse lactate în conformitate cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/645 a Comisiei din 22 aprilie 2016 privind anumite măsuri de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria.”

Articolul 8

Marcarea specială a cărnii proaspete, a preparatelor din carne și a produselor din carne menționate la articolul 5 alineatul (1) și, respectiv, la articolul 6 alineatul (2)

Bulgaria se asigură că atât carnea proaspătă, cât și preparatele din carne și produsele din carne menționate la articolul 5 alineatul (1) și, respectiv, la articolul 6 alineatul (2), sunt marcate cu o marcă specială de sănătate sau cu o marcă de identificare care nu este ovală și care nu poate fi confundată cu:

(a)

marca de sănătate pentru carnea proaspătă, astfel cum este prevăzută în capitolul III din secțiunea I a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 854/2004;

(b)

marca de identificare pentru preparatele din carne și produsele din carne care constau din carne de bovine sau care conțin astfel de carne, astfel cum este prevăzută în secțiunea I din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 853/2004.

Articolul 9

Cerințe privind vehiculele de transport, curățarea și dezinfectarea

(1)   Autoritatea competentă se asigură că, pentru orice vehicul care a fost în contact cu animale aparținând speciilor susceptibile din zona de restricții și care intenționează să părăsească zona respectivă, operatorul sau șoferul vehiculului respectiv oferă dovezi din care să reiasă că, de la ultimul contact cu animalele respective, vehiculul a fost curățat și dezinfectat astfel încât să se inactiveze virusul dermatozei nodulare contagioase.

(2)   Ar trebui ca autoritatea competentă să specifice informațiile care urmează să fie transmise de către operatorul sau șoferul mijlocului de transport de animale vii, pentru a demonstra că s-au efectuat curățarea și dezinfecția necesare.

Articolul 10

Cerințe privind informarea

Bulgaria informează Comisia și celelalte state membre, în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, cu privire la rezultatele supravegherii epidemiologice vizând dermatoza nodulară contagioasă în zona de restricții.

Articolul 11

Aplicare

Prezenta decizie se aplică până la 31 decembrie 2016.

Articolul 12

Prezenta decizie se adresează Republicii Bulgaria.

Adoptată la Bruxelles, 22 aprilie 2016.

Pentru Comisie

Vytenis ANDRIUKAITIS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 395, 30.12.1989, p. 13.

(2)  JO L 224, 18.8.1990, p. 29.

(3)  JO L 62, 15.3.1993, p. 69.

(4)  JO L 18, 23.1.2003, p. 11.

(5)  Directiva 64/432/CEE a Consiliului din 26 iunie 1964 privind problemele de inspecție veterinară care afectează schimburile intracomunitare cu bovine și porcine (JO 121, 29.7.1964, p. 1977/64).

(6)  Directiva 92/65/CEE a Consiliului din 13 iulie 1992 de definire a cerințelor de sănătate animală care reglementează schimburile și importurile în Comunitate de animale, material seminal, ovule și embrioni care nu se supun, în ceea ce privește cerințele de sănătate animală, reglementărilor comunitare speciale prevăzute în anexa A punctul I la Directiva 90/425/CEE (JO L 268, 14.9.1992, p. 54).

(7)  EFSA Journal 2015;13(1):3986 [73 pp.].

(8)  Ediția a 24-a, 2015.

(9)  Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (JO L 139, 30.4.2004, p. 55).

(10)  Decizia 2007/777/CE a Comisiei din 29 noiembrie 2007 de stabilire a condițiilor de sănătate animală și publică precum și a modelelor de certificate pentru importul anumitor produse din carne și stomacuri, vezici și intestine tratate destinate consumului uman, provenind din țări terțe și de abrogare a Deciziei 2005/432/CE (JO L 312, 30.11.2007, p. 49).

(11)  EFSA Journal (2006) 347, p. 1.

(12)  Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce privește anumite probe și produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menționată (JO L 54, 26.2.2011, p. 1).

(13)  Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) (JO L 300, 14.11.2009, p. 1).

(14)  Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman (JO L 139, 30.4.2004, p. 206).

(15)  Directiva 2003/85/CE a Consiliului din 29 septembrie 2003 privind măsurile comunitare de combatere a febrei aftoase, de abrogare a Directivei 85/511/CEE și a Deciziilor 89/531/CEE și 91/665/CEE și de modificare a Directivei 92/46/CEE (JO L 306, 22.11.2003, p. 1).

(16)  Regulamentul (CE) nr. 599/2004 al Comisiei din 30 martie 2004 de adoptare a unui model armonizat de certificat și de proces-verbal al inspecției, referitoare la schimburile intracomunitare cu animale și cu produse de origine animală (JO L 94, 31.3.2004, p. 44).


ANEXĂ

ZONĂ DE RESTRICȚII MENȚIONATĂ LA ARTICOLUL 2 PARAGRAFUL AL DOILEA LITERA (b)

Următoarele regiuni din Bulgaria:

Regiunea Haskovo

Regiunea Stara Zagora