15.10.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 268/1


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2015/1844 AL COMISIEI

din 13 iulie 2015

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 389/2013 în ceea ce privește punerea în aplicare la nivel tehnic a Protocolului de la Kyoto după 2012

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind un mecanism de monitorizare și de raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și de raportare, la nivel național și al Uniunii, a altor informații relevante pentru schimbările climatice și de abrogare a Deciziei nr. 280/2004/CE (1), în special articolul 10 alineatele (5) și (6),

întrucât:

(1)

Conferința părților la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC), care funcționează ca reuniune a părților la Protocolul de la Kyoto, a adoptat modificarea de la Doha, instituind o a doua perioadă de angajament a Protocolului de la Kyoto, care începe la 1 ianuarie 2013 și se încheie la 31 decembrie 2020 („modificarea de la Doha”). Uniunea Europeană a aprobat modificarea de la Doha prin Decizia (UE) 2015/1339 a Consiliului (2) (denumită în continuare „Decizia de ratificare”).

(2)

Punerea în aplicare necesară la nivel tehnic a modificării de la Doha la Protocolul de la Kyoto ar trebui să se realizeze la nivelul registrului Uniunii și al registrelor naționale aferente Protocolului de la Kyoto. De asemenea, este necesar să se asigure coerența cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3) și cu Decizia nr. 406/2009/CE a Parlamentului European și a Consiliului (4) și punerea în aplicare coerentă a cerințelor convenite la nivel internațional în materie de contabilizare, să se optimizeze transparența și să se asigure exactitatea contabilizării AAU, RMU, ERU, CER, tCER și lCER de către Uniune și de către statele membre, evitându-se în același timp, pe cât posibil, sarcinile și costurile administrative, inclusiv cele legate de prelevări și de dezvoltarea și întreținerea sistemelor informatice.

(3)

Odată cu intrarea în vigoare a modificării de la Doha, Uniunea și statele membre vor trebui să emită în registrele lor aferente Protocolului de la Kyoto unități ale cantității atribuite (AAU) egale cu cantitatea atribuită stabilită în conformitate cu Decizia de ratificare, adăugând orice sume care rezultă din aplicarea articolului 3 alineatul (7a) din Protocolul de la Kyoto.

(4)

În urma oricărei ajustări ascendente a alocărilor anuale de emisii ale unui stat membru în temeiul articolului 10 din Decizia nr. 406/2009/CE sau al articolului 27 din Regulamentul (UE) nr. 525/2013, statul membru respectiv ar putea fi nevoit să achiziționeze AAU suplimentare la sfârșitul celei de a doua perioade de angajament, în cazul în care și-a utilizat alocările anuale de emisii pentru a-și acoperi emisiile în temeiul Deciziei nr. 406/2009/CE sau în cazul în care și-a transferat alocările către un alt stat membru. Un stat membru poate, de asemenea, să își utilizeze rezerva excedentară din perioada anterioară menționată la articolul 3 punctul 13b din Regulamentul (UE) nr. 525/2013 în cazul în care emisiile sale depășesc cantitatea atribuită. Orice achiziție de AAU care ar rezulta în urma acestui proces ar fi supusă prelevării aplicate primului transfer internațional de AAU menționate la articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013. Dacă este cazul, astfel de situații pot fi considerate drept incoerențe contabile în ceea ce privește corelarea punerii în aplicare a legislației Uniunii cu normele convenite în temeiul Protocolului de la Kyoto, în sensul articolului 10 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013.

(5)

La sfârșitul celei de a doua perioade de angajament din cadrul Protocolului de la Kyoto ar trebui să fie instituit un proces de compensare pentru a asigura decontarea prin AAU a oricăror transferuri nete de alocări anuale de emisii realizate în conformitate cu Decizia nr. 406/2009/CE.

(6)

În conformitate cu articolul 11a din Directiva 2003/87/CE, instalațiile staționare și operatorii de aeronave pot oferi CER și ERU în schimbul unor certificate. CER și ERU care au făcut obiectul schimburilor și care erau valabile pentru prima perioadă de angajament din cadrul Protocolului de la Kyoto reprezintă în mod potențial emisii EU ETS în cea de a doua perioadă de angajament. Întrucât prin modificarea de la Doha se stabilesc limite privind reportarea de ERU și CER din prima perioadă de angajament din cadrul Protocolului de la Kyoto în cea de a doua, statele membre ar trebui să transfere Uniunii un număr corespunzător de AAU valabile pentru prima perioadă de angajament pentru a acoperi aceste emisii potențiale, iar Uniunea ar trebui să transfere statelor membre CER și ERU corespunzătoare valabile pentru prima perioadă de angajament din cadrul Protocolului de la Kyoto pe care le-a primit de la instalațiile staționare și operatorii de aeronave în schimbul certificatelor.

(7)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 389/2013 al Comisiei (5) ar trebui modificat în consecință.

(8)

Prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare urgent, deoarece este necesar să se efectueze transferuri tranzitorii înainte de sfârșitul perioadei suplimentare stabilite pentru îndeplinirea angajamentelor din cadrul primei perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto, perioadă suplimentară la care se face referire la articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013.

(9)

Prezentul regulament ar trebui să se aplice de la data intrării în vigoare a modificării de la Doha la Protocolul de la Kyoto, cu excepția părților referitoare la transferurile tranzitorii,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 389/2013 se modifică după cum urmează:

1.

Se introduce următorul articol 73a:

„Articolul 73a

Transferul CER și ERU care au făcut obiectul schimburilor în cadrul EU ETS

(1)   Administratorul central informează fiecare administrator național cu privire la numărul de CER și ERU valabile pentru prima perioadă de angajament transferate în temeiul articolului 60 din conturile de depozit pentru operatori și conturile de depozit pentru operatorii de aeronave administrate de respectivul stat membru. Administratorul central adaugă la numărul respectiv o parte din numărul de CER și ERU valabile pentru prima perioadă de angajament transferate, în temeiul articolului 60, din conturile de depozit pentru operatori și conturile de depozit pentru operatorii de aeronave administrate de statele membre fără registru PK în prima perioadă de angajament, proporțional cu limitele numerice ale statelor membre privind reportarea de CER și ERU din prima perioadă de angajament în cea de a doua.

(2)   Înainte de sfârșitul perioadei suplimentare stabilite pentru îndeplinirea angajamentelor din cadrul primei perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto menționate la articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013, administratorul central transferă dinspre conturile de credit internaționale ale UE către fiecare registru PK național un anumit număr de CER și ERU valabile pentru prima perioadă de angajament care este egal cu numărul total stabilit în temeiul alineatului (1) din prezentul articol.

(3)   Administratorul central se asigură că EUTL împiedică toate tranzacțiile de unități transferate în temeiul alineatului (1), cu excepția:

(a)

anulării de unități în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013;

(b)

retragerii de unități în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul (UE) nr. 525/2013;

(c)

reportării de unități din prima perioadă de angajament în cea de a doua, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013;

(d)

transferului de unități în cadrul unui registru PK.

(4)   Imediat după transferul efectuat în conformitate cu alineatul (2), fiecare administrator național transferă un anumit număr de AAU către un cont relevant de depozit al părții din registrul Uniunii egal cu numărul de credite restituite acelui stat membru în temeiul alineatului (2).”

2.

Se introduc următoarele articole 73b-73g:

„Articolul 73b

Emiterea și depozitarea de AAU

(1)   Înainte de tranzacția de retragere efectuată în conformitate cu articolul 11 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (6), administratorul central:

(a)

emite un număr de AAU egal cu cantitatea atribuită Uniunii stabilită în conformitate cu Decizia (UE) 2015/1339 a Consiliului (7) în contul de AAU al UE din registrul Uniunii;

(b)

transferă imediat un număr de AAU egal cu numărul de certificate generale create în temeiul Deciziei 2010/634/UE a Comisiei (8) dinspre contul de AAU al UE către contul de depozit de AAU al ETS din registrul Uniunii.

(2)   În termen de cel mult trei luni de la închiderea contului de conformitate cu ESD pentru anul 2020, în temeiul articolului 31, fiecare administrator național:

(a)

emite un număr de AAU egal cu cantitatea atribuită statului membru vizat, stabilită în conformitate cu Decizia de ratificare, într-un cont de depozit al părții din registrul său PK;

(b)

transferă imediat, dinspre contul de depozit al părții către contul de depozit de AAU conform cu ESD din registrul său PK, un număr de AAU egal cu numărul total de AEA corespunzătoare alocării anuale de emisii pentru statul său membru pentru toți anii, în temeiul articolului 3 alineatul (2) din Decizia nr. 406/2009/CE, astfel cum a fost determinat înainte de orice modificare adusă în temeiul articolului 27 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013.

(3)   Înainte de finalizarea proceselor de compensare realizate în temeiul articolului 73f, administratorul central se asigură că EUTL împiedică toate tranzacțiile de AAU dinspre contul de depozit de AAU al ETS sau dinspre conturile de depozit de AAU conforme cu ESD, cu excepția:

(a)

anulării sau transferului unui număr de AAU mai mic sau egal cu numărul de AEA transferate către contul de eliminare conform cu ESD în temeiul articolului 88 alineatul (2);

(b)

retragerii, în conformitate cu articolul 11 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013, a unui număr de AAU egal cu numărul de AEA transferate către contul de eliminare conform cu ESD în temeiul articolului 31 alineatul (4) din prezentul regulament, care corespunde cantității de emisii de GES înregistrate în contul de conformitate cu ESD în temeiul articolului 77 din prezentul regulament;

(c)

anulării sau transferului unui număr de AAU mai mic sau egal cu numărul de AEA transferate către contul de eliminare conform cu ESD în temeiul articolului 31 alineatul (4), care depășește cantitatea de emisii de GES înregistrate în contul de conformitate cu ESD în temeiul articolului 77;

(d)

transferurilor necesare pentru procesele de compensare realizate în temeiul articolului 73f;

(e)

transformării în ERU a AAU, cu condiția ca un număr de AEA egal cu numărul de AAU urmând a fi transformate plus numărul de ERU necesare pentru a respecta prelevarea menționată la articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013 să fi fost transferate către contul de eliminare conform cu ESD în temeiul articolului 31 alineatul (4) din prezentul regulament.

Articolul 73c

Transferul și utilizarea unităților

(1)   Administratorul central se asigură că EUTL împiedică tranzacțiile implicând CER, ERU, tCER și lCER care au fost utilizate în conformitate cu articolul 81, cu excepția:

(a)

transferului de unități, în temeiul articolului 31 alineatul (3), dinspre contul de conformitate cu ESD din registrul Uniunii către registrul PK al statului membru vizat;

(b)

retragerii de unități în temeiul articolului 11 din Regulamentul (UE) nr. 525/2013;

(c)

reportării de unități din prima perioadă de angajament în cea de a doua, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013.

(2)   La finalizarea procesului de reportare a unităților din prima perioadă de angajament în cea de a doua în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013, administratorul central se asigură că EUTL împiedică utilizarea de CER, ERU, tCER sau lCER în temeiul articolului 81 din prezentul regulament, cu excepția cazului în care aceste unități sunt valabile pentru cea de a doua perioadă de angajament din cadrul Protocolului de la Kyoto.

Articolul 73d

Anularea unităților

(1)   După finalizarea procesului de reportare a unităților din prima perioadă de angajament în cea de a doua, realizat în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013, administratorul central anulează toate CER și ERU rămase în contul de punere în rezervă a restituirilor pentru aviație (Aviation Surrender Set Aside Account).

(2)   După finalizarea procesului de reportare a unităților din prima perioadă de angajament în cea de a doua în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013, administratorul central solicită administratorilor naționali să anuleze CER și ERU valabile pentru prima perioadă de angajament din cadrul Protocolului de la Kyoto deținute în conturile ETS pe care le administrează în registrul Uniunii sau să le anuleze.

Articolul 73e

Retragerea unităților

În măsura în care emisiile care intră sub incidența Directivei 2003/87/CE depășesc cantitatea atribuită Uniunii stabilită în conformitate cu Decizia de ratificare, administratorul central retrage AAU din contul UE PPSR (rezerva de unități excedentare din perioada anterioară).

Articolul 73f

Reportarea în registrul Uniunii

Administratorul central reportează toate AAU din contul central de compensare din cadrul ETS și AAU transferate în temeiul articolului 73a alineatul (4) din prezentul regulament către contul UE PPSR instituit în temeiul articolului 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013.

Articolul 73g

Procesele de compensare

(1)   În termen de șase luni de la închiderea contului de conformitate cu ESD pentru anul 2020 în conformitate cu articolul 31, administratorul central calculează o valoare de compensare pentru fiecare stat membru, scăzând transferurile nete de AEA din achizițiile nete de AEA dintre statele membre în perioada 2013-2020.

(2)   În cazul în care un stat membru are o valoare de compensare negativă în temeiul alineatului (1), administratorul național corespunzător transferă un număr de AAU egal cu valoarea de compensare dinspre contul de depozit de AAU conform cu ESD către contul central de compensare conform cu ESD.

(3)   În cazul în care un stat membru are o valoare de compensare pozitivă în temeiul alineatului (1) și după finalizarea tuturor transferurilor efectuate în temeiul alineatului (2), administratorul central transferă un număr de AAU egal cu valoarea de compensare către un cont de depozit al părții din statul membru în cauză.

(4)   Înainte de a efectua transferul menționat la alineatul (2) din prezentul articol, administratorul național corespunzător transferă mai întâi numărul de AAU necesare pentru a respecta prelevările aplicate primului transfer internațional de AAU în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 525/2013.

(6)  Regulamentul (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind un mecanism de monitorizare și de raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și de raportare, la nivel național și al Uniunii, a altor informații relevante pentru schimbările climatice și de abrogare a Deciziei nr. 280/2004/CE (JO L 165, 18.6.2013, p. 13)."

(7)  Decizia (UE) 2015/1339 a Consiliului din 13 iulie 2015 privind adoptarea, în numele Uniunii Europene, a Amendamentului de la Doha la Protocolul de la Kyoto la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice și îndeplinirea în comun a angajamentelor care decurg din acesta (JO L 207, 4.8.2015, p. 1)."

(8)  Decizia 2010/634/UE a Comisiei din 22 octombrie 2010 de ajustare a cantității de certificate care urmează să fie emise pentru întreaga UE pentru anul 2013 în temeiul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii și de abrogare a Deciziei 2010/384/UE a Comisiei (JO L 279, 23.10.2010, p. 34).”"

3.

Anexa I se modifică conform dispozițiilor din anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Cu toate acestea, articolul 1 alineatele (2) și (3) se aplică de la data publicării de către Comisie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unei comunicări privind intrarea în vigoare a modificării de la Doha la Protocolul de la Kyoto.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 13 iulie 2015.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 165, 18.6.2013, p. 13.

(2)  Decizia (UE) 2015/1339 a Consiliului din 13 iulie 2015 privind adoptarea, în numele Uniunii Europene, a Amendamentului de la Doha la Protocolul de la Kyoto la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice și îndeplinirea în comun a angajamentelor care decurg din acesta (JO L 207, 4.8.2015, p. 1).

(3)  Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, 25.10.2003, p. 32).

(4)  Decizia nr. 406/2009/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind efortul statelor membre de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră astfel încât să respecte angajamentele Comunității de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2020 (JO L 140, 5.6.2009, p. 136).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 389/2013 al Comisiei din 2 mai 2013 de creare a registrului Uniunii în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului și cu Deciziile nr. 280/2004/CE și nr. 406/2009/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 920/2010 și (UE) nr. 1193/2011 ale Comisiei (JO L 122, 3.5.2013, p. 1).


ANEXĂ

În anexa I la Regulamentul (UE) nr. 389/2013, la secțiunea V „Conturi PK în sistemul consolidat de registre europene” din tabelul I-I se adaugă următoarele rânduri:

Denumirea tipului de cont

Titularul contului

Administratorul contului

Nr. conturilor de acest tip

Unități care nu sunt unități Kyoto

Unități Kyoto

Certificate

AEA

AAU

CER

ERU

lCER/tCER,

RMU/ERU din RMU

Certificate generale

Certificate pentru aviație

V.   

Conturi PK în sistemul consolidat de registre europene

„Contul de AAU al UE

UE

Administratorul central

1

Nu

Nu

Nu

Da

Nu

Nu

Nu

Nu

Cont de depozit de AAU conform cu ESD

Stat membru

Administratorul de registru PK

1 per registru

Nu

Nu

Nu

Da

Nu

Nu

Nu

Nu

Contul de punere în rezervă a restituirilor pentru aviație

UE

Administratorul central

1

Nu

Nu

Nu

Da

Da

Da

Nu

Nu

Cont PPSR

Parte la Protocolul de la Kyoto

Administratorul registrului PK (în registrul Uniunii: administratorul central)

1 per registru

Nu

Nu

Nu

Da

Nu

Nu

Nu

Nu

Cont central de compensare conform cu ESD

UE

Administratorul central

1

Nu

Nu

Nu

Da

Nu

Nu

Nu

Nu”