14.1.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 8/7


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/39 AL COMISIEI

din 13 ianuarie 2015

de înregistrare a unei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate [Focaccia di Recco col formaggio (IGP)]

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (1), în special articolul 52 alineatul (3) litera (b),

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, cererea de înregistrare a denumirii „Focaccia di Recco col formaggio”, depusă de Italia, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene  (2).

(2)

Portugalia, Regatul Unit și societatea Fresh Gourmet Catering LLC, cu sediul în Dubai, în Emiratele Arabe Unite, și-au declarat opoziția cu privire la înregistrare, în temeiul articolului 51 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012. Comisia a examinat declarațiile de opoziție motivate ale Portugaliei și ale Regatului Unit și le-a considerat admisibile în sensul articolului 10 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012. Societatea Fresh Gourmet Catering LLC a fost considerată lipsită de interes legitim și, prin urmare, opoziția sa nu a fost considerată admisibilă în conformitate cu articolul 51 alineatul (1) din regulamentul menționat.

(3)

Declarațiile de opoziție, care au fost depuse de doi clienți (primul, stabilit în Portugalia, iar al doilea în Regatul Unit) ai unei societăți italiene care se află în aria geografică și care își comercializează produsul congelat rapid, vizează în special denumirea și interzicerea precoacerii, a congelării rapide și a altor tehnici de conservare.

(4)

Prin scrisorile din 20 decembrie 2013, Comisia a invitat Italia și Portugalia, pe de o parte, și Italia și Regatul Unit, pe de altă parte, să încerce să ajungă la un acord, în conformitate cu articolul 51 alineatul (3) din regulamentul menționat. În conformitate cu articolul respectiv, prin scrisorile din 15 aprilie 2014, Italia a comunicat raportul său referitor la încheierea perioadei consultărilor. Deoarece, într-un termen de trei luni, nu s-a ajuns la niciun acord între toate aceste state membre, Comisiei îi revine sarcina de a lua o decizie în conformitate cu articolul 52 alineatul (3) litera (b) din regulamentul menționat.

(5)

Opozanții au invocat incertitudinea juridică legată de înregistrarea denumirii „Focaccia di Recco col formaggio” ca indicație geografică protejată (IGP) în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1151/2012, deoarece Italia, prin Decretul ministerial din 18 iulie 2000, actualizat ultima dată la 5 iunie 2014, a înscris „Focaccia al formaggio di Recco” (o denumire diferită de cea propusă pentru înregistrare, deși se referă la același produs) în „Lista națională a produselor agroalimentare tradiționale”. În plus față de coexistența cu denumirea „Focaccia al formaggio di Recco”, denumirea „Focaccia di Recco col formaggio” nu ar fi tradițională, deoarece ar fi apărut după anul 2000.

(6)

Articolul 7 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 nu impune ca denumirea unei IGP să fie tradițională. O denumire poate fi înregistrată ca IGP dacă este utilizată în comerț sau în limbajul comun și doar în limbile care sunt utilizate sau au fost utilizate în trecut pentru a descrie produsul specific din aria geografică delimitată. Prin urmare, deoarece s-a demonstrat că denumirea „Focaccia di Recco col formaggio” este utilizată în comerț și în limbajul comun în limba utilizată în aria geografică delimitată, înregistrarea denumirii ca IGP este conformă cu Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

(7)

Denumirea „Focaccia al formaggio di Recco” nu va putea fi utilizată pentru produsele care nu respectă caietul de sarcini stabilit pentru produsul înregistrat sub denumirea de „Focaccia di Recco col formaggio”.

(8)

De altfel, opozanții au invocat și motivul de opoziție prevăzut la articolul 10 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012: înregistrarea denumirii propuse ar periclita existența unor produse aflate legal pe piață timp de cel puțin cinci ani înainte de data publicării prevăzută la articolul 50 alineatul (2) litera (a) din regulamentul menționat. Interzicerea precoacerii, a congelării rapide sau a altor tehnici de conservare, prevăzută în caietul de sarcini și la punctul 3.6 din documentul unic, ar împiedica opozanții să importe și să comercializeze „Focaccia di Recco col formaggio” congelată rapid.

(9)

Existența unui produs congelat care ar purta denumirea „Focaccia al formaggio di Recco” ar fi însă periclitată doar din cauza conținutului caietului de sarcini al denumirii propuse, „Focaccia di Recco col formaggio”, având în vedere interzicerea precoacerii, a congelării rapide și a altor tehnici de conservare. Deoarece interdicțiile prevăzute în caietul de sarcini al denumirii propuse se înscriu în prerogativele grupului solicitant și deoarece conținutul caietului de sarcini respectă dispozițiile articolului 7 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, pretinsa periclitare a produselor existente nu poate împiedica, în sine, înregistrarea.

(10)

În plus, prin decretul din 13 februarie 2012 al Ministerului Politicilor Agricole și Forestiere („Ministero delle Politiche Agricole e Forestali”), guvernul italian a acordat protecție națională tranzitorie denumirii „Focaccia di Recco col formaggio”. În Italia, această denumire poate fi utilizată doar pentru a desemna un produs obținut în conformitate cu caietul de sarcini inclus în cererea de înregistrare a denumirii „Focaccia di Recco col formaggio” trimisă Comisiei. În acest context, ar fi greu de înțeles alocarea unei perioade de tranziție pentru opozanți, importatorii produsului stabiliți în Portugalia și în Regatul Unit. În orice caz, mărcile depuse, înregistrate sau achiziționate cu bună credință pe teritoriul Uniunii înaintea datei depunerii la Comisie a solicitării de protecție pentru denumirea „Focaccia di Recco col formaggio” pot fi utilizate în continuare și pot fi reînnoite în pofida înregistrării.

(11)

De asemenea, opozanții au încercat să demonstreze încălcarea, prin caietul de sarcini, a normelor de igienă alimentară în ceea ce privește conservarea alimentului. Interzicerea precoacerii, a congelării rapide, a congelării și a recurgerii la alte tehnici de conservare ar putea periclita conservarea și deci securitatea alimentară a produsului. În plus, caietul de sarcini ar conține norme disproporționate și ilegitime care vizează să stabilească etapele ulterioare elaborării produsului, până la reglementarea modalităților de consum după vânzare. De fapt, caietul de sarcini nu conține dispoziții contrare normelor de igienă. Pur și simplu, dacă se dovedește necesar să se utilizeze mijloacele de conservare interzise, produsul nu va mai putea fi vândut sub denumirea înregistrată. Oricum, caietul de sarcini este subordonat legislației generale a Uniunii. În ceea ce privește natura și obiectivele dispozițiilor caietului de sarcini, acestea stabilesc pur și simplu caracteristicile pe care trebuie să le prezinte, la momentul comercializării, produsul care poartă denumirea „Focaccia di Recco col formaggio”, ceea ce vizează în mod precis obținerea produsului care poartă denumirea și nu aduce atingere în nici un mod condițiilor de consum după vânzare.

(12)

Totodată, opozanții pretind că interzicerea oricărei forme de conservare constituie o restricționare nejustificată a liberei circulații a unui produs fabricat în mod legal, printr-o dispoziție care nu are nicio legătură cu protejarea produsului. De fapt, produsul poate circula, dar denumirea nu poate fi aplicată pe un produs care nu respectă caietul de sarcini. Această consecință este justificată de obiectivul Regulamentului (UE) nr. 1151/2012, și anume de a proteja denumirile și indicațiile geografice înregistrate.

(13)

Având în vedere cele precizate mai sus, denumirea „Focaccia di Recco col formaggio” merită să fie înscrisă în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate.

(14)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru politica în domeniul calității produselor agricole,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Se înregistrează denumirea „Focaccia di Recco col formaggio” (IGP).

Denumirea menționată la primul paragraf identifică un produs din clasa 2.3. Pâine, produse de patiserie, prăjituri, produse de cofetărie, biscuiți și alte produse de panificație din anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei (3).

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 13 ianuarie 2015.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  JO C 155, 1.6.2013, p. 13.

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei din 13 iunie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (JO L 179, 19.6.2014, p. 36).