6.1.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 2/24


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2015/2 AL COMISIEI

din 30 septembrie 2014

de completare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru prezentarea informațiilor pe care agențiile de rating de credit trebuie să le transmită registrului central creat de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind agențiile de rating de credit (1), în special articolul 21 alineatul (4) al treilea paragraf și articolul 21 alineatul (4a) al treilea paragraf,

întrucât:

(1)

Articolul 11a alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 prevede că, atunci când acordă un rating de credit sau o perspectivă de rating, agențiile de rating de credit înregistrate și certificate transmit informații privind ratingul Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (AEVMP). Această cerință nu se aplică ratingurilor produse în mod exclusiv pentru investitori și puse la dispoziția acestora în schimbul unui comision. AEVMP trebuie să publice informațiile referitoare la ratinguri transmise de agențiile de rating de credit pe un site internet public denumit platforma europeană de rating („European rating platform” – ERP). Prin urmare, este necesară stabilirea unor norme privind conținutul și modalitatea de prezentare a informațiilor pe care agențiile de rating de credit trebuie să le pună la dispoziția AEVMP pentru publicarea pe ERP.

(2)

În plus, în temeiul articolului 11 alineatul (2) și al articolului 21 alineatul (4) litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, agențiile de rating de credit trebuie să transmită AEVMP informații privind performanțele lor anterioare și în scopul unei supravegheri continue. Conținutul și modul de prezentare a acestor informații sunt prevăzute în Regulamentul delegat (UE) nr. 448/2012 al Comisiei (2), respectiv în Regulamentul delegat (UE) nr. 446/2012 al Comisiei (3). Pentru ca AEVMP să poată prelucra mai eficient datele, iar agențiile de rating de credit înregistrate și certificate să poată raporta datele într-un mod mai simplu, ar trebui stabilite cerințe de raportare integrate pentru toate datele pe care agențiile de rating de credit înregistrate și certificate ar trebui să le raporteze AEVMP. Prin urmare, prezentul regulament stabilește norme privind datele care trebuie raportate pentru alimentarea ERP, informațiile care trebuie puse la dispoziție cu privire la performanțele anterioare în registrul central creat de AEVMP și informațiile pe care agențiile de rating ar trebui să le raporteze periodic către AEVMP pentru supravegherea continuă a agențiilor de rating de credit. Prin urmare, prezentul regulament abrogă Regulamentele delegate (UE) nr. 448/2012 și (UE) nr. 446/2012. AEVMP ar trebui să integreze într-o singură bază de date toate datele raportate de agențiile de rating de credit pentru ERP, pentru registrul central și pentru supravegherea continuă a agențiilor de rating de credit.

(3)

Pentru a se asigura că ERP furnizează informații actualizate privind acțiunile de rating altele decât cel divulgate în mod exclusiv investitorilor în schimbul unui comision, este necesar să se descrie datele care trebuie raportate, inclusiv ratingul și perspectiva de rating ale instrumentului sau ale entității căreia i se acordă un rating, comunicatele de presă care însoțesc acțiunile de rating, rapoartele care însoțesc acțiunile de rating suveran, tipul de acțiune de rating, precum și data și ora publicării. Comunicatele de presă furnizează în special informații cu privire la principalele elemente care stau la baza deciziei de rating. ERP le oferă utilizatorilor de ratinguri un punct central de acces la informații actualizate referitoare la ratinguri și reduce costurile de informare, permițând o viziune globală asupra diferitelor ratinguri emise pentru fiecare entitate sau instrument care face obiectul unui rating.

(4)

Pentru a asigura o imagine de ansamblu a tuturor ratingurilor atribuite de către diferitele agenții de rating de credit unei anumite entități sau unui anumit instrument, agențiile de rating de credit ar trebui să utilizeze identificatori comuni pentru entitatea și instrumentul căruia i se acordă ratingul atunci când transmit AEVMP datele de rating. Prin urmare, pentru identificarea entităților cărora li se acordă ratingul, a emitenților, a inițiatorilor și a agențiilor de rating de credit, singura metodă de identificare unică la nivel mondial ar trebui să fie Identificatorul internațional al entităților juridice (LEI).

(5)

Pentru a se asigura că informațiile privind ERP sunt actualizate, informațiile referitoare la rating ar trebui colectate și publicate zilnic, pentru a permite o actualizare zilnică a ERP în afara orelor de program din Uniune.

(6)

Pentru ca AEVMP să poată reacționa prompt în cazul nerespectării efective sau potențiale a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009, informațiile referitoare la rating raportate de către agențiile de rating de credit înregistrate și certificate ar trebui să permită AEVMP să supravegheze îndeaproape conduita și activitățile agențiilor de rating de credit. De aceea, datele de rating ar trebui raportate către AEVMP lunar. Cu toate acestea, din motive de proporționalitate, agențiile de rating de credit care au mai puțin de 50 de angajați și care nu fac parte dintr-un grup trebuie să aibă posibilitatea de a raporta date de rating din două în două luni. AEVMP trebuie să aibă totuși posibilitatea de a impune agențiilor de rating de credit respective să furnizeze rapoarte lunare, în funcție de numărul și tipul ratingurilor lor, inclusiv în funcție de complexitatea analizei de credit, de relevanța instrumentelor sau a emitenților cărora li se acordă ratinguri și de eligibilitatea ratingurilor care urmează a fi utilizate în scopuri de reglementare.

(7)

Pentru a evita raportarea datelor de mai multe ori, AEVMP ar trebui să utilizeze, pentru supravegherea continuă, datele deja raportate pentru alimentarea ERP. În scopul unei supravegheri continue, agențiile de rating de credit ar trebui să comunice și informații referitoare la acele ratinguri de credit și perspective de rating care nu sunt raportate pentru alimentarea ERP.

(8)

AEVMP ar trebui să utilizeze datele furnizate în scopul alimentării ERP și al supravegherii continue pentru a culege informații privind performanțele anterioare, pe care să le pună la dispoziție în registrul central în conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009. Pentru a facilita și mai mult comparabilitatea și pentru a asigura coerența cu datele care au fost raportate în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) nr. 448/2012, agențiile de rating de credit certificate recent ar trebui să fie obligate să prezinte date referitoare la o perioadă de cel puțin zece ani înainte de certificare sau la întreaga perioadă scursă din momentul în care și-au început activitatea. Agențiile de rating de credit nu trebuie să fie obligate să raporteze aceste date, parțial sau total, dacă pot demonstra că acest lucru ar fi disproporționat, având în vedere amploarea și complexitatea activității lor.

(9)

Agențiile de rating de credit care fac parte dintr-un grup ar trebui să aibă posibilitatea fie de a raporta datele de rating separat către AEVMP, fie de a mandata una dintre agențiile din cadrul grupului să prezinte datele în numele lor. Cu toate acestea, dată fiind structura extrem de integrată a agențiilor de rating la nivelul Uniunii și pentru a facilita înțelegerea statisticilor, agențiile de rating de credit sunt încurajate să transmită registrului central rapoarte globale, pentru întregul grup.

(10)

În scopul supravegherii permanente a AEVMP și al publicării rapoartelor privind performanțele anterioare ale agențiilor de rating de credit, aceste agenții pot de asemenea informa AEVMP, dacă doresc, cu privire la ratingurile de credit emise de agențiile de rating de credit din țări terțe care aparțin aceluiași grup de agenții de rating de credit, dar care nu au fost avizate în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

(11)

Atunci când comunică datele, agențiile de rating de credit ar trebui să facă o clasificare pe categorii a ratingurilor de credit și a perspectivelor de rating, în funcție de tipul de rating și de subcategorii, de exemplu sector de activitate, ramură de activitate sau tip de active, ori în funcție de tipul emitentului și al emisiunii. Aceste categorii se bazează pe experiența anterioară a AEVMP în ceea ce privește colectarea datelor de rating și pe necesitatea supravegherii datelor de rating de credit.

(12)

Pentru a permite raportarea ratingurilor de credit cu privire la noile instrumente financiare care ar putea apărea ca rezultat al inovației financiare, ar trebui introdusă o categorie pentru a raporta „alte instrumente financiare”. În plus, categoriile de ratinguri ale entităților comerciale și cele pentru finanțarea structurată trebuie să conțină, de asemenea, o categorie „Altele”, care să includă toate noile tipuri de emisiuni ale entităților comerciale sau de instrumente financiare structurate care nu pot fi clasificate în categoriile existente.

(13)

Pentru a permite AEVMP să creeze ERP și pentru ca agențiile de rating de credit să dispună de suficient timp pentru a-și adapta sistemele interne la noile cerințe de raportare, agențiile de rating de credit ar trebui să prezinte un prim raport până la 1 ianuarie 2016. Pentru a asigura comparabilitatea și continuitatea datelor raportate în temeiul prezentului regulament, primul raport ar trebui să conțină date privind toate ratingurile emise și neretrase până la 21 iunie 2015. În plus, primul raport ar trebui să conțină date referitoare la ratingurile de credit și perspectivele de rating emise de agențiile de rating de credit de la 21 iunie 2015 până la 1 ianuarie 2016. Primul raport ar trebui să conțină același tip de informații ca datele de rating care urmează ca ulterior să fie transmise zilnic.

(14)

Pentru ca AEVMP să primească datele și să le proceseze automat în sistemele sale interne, datele raportate ar trebui compilate într-un format standard. Datorită progresului tehnic, este posibil ca AEVMP să fie nevoită să actualizeze și să transmită, prin comunicări sau orientări specifice, o serie de instrucțiuni tehnice de raportare privind transmiterea sau formatul fișierelor care trebuie prezentate de agențiile de rating de credit.

(15)

Prezentul regulament se bazează pe proiectele de standarde tehnice de reglementare prezentate de către AEVMP Comisiei, în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

(16)

AEVMP a organizat o consultare publică deschisă cu privire la proiectele de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor înființat în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

(17)

În conformitate cu articolul 2 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 462/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (5), prezentul regulament ar trebui să se aplice începând din 21 iunie 2015,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Date care trebuie raportate

(1)   Agențiile de rating de credit raportează date privind toate ratingurile de credit sau perspectivele de rating emise sau avizate în conformitate cu articolele 8, 9 și 11. Agențiile de rating de credit raportează toate ratingurile de credit și perspectivele de rating emise la nivelul entităților cărora li se acordă ratinguri și toate instrumentele de datorie emise ale acestora, după caz.

(2)   Agențiile de rating de credit se asigură să datele raportate AEVMP sunt exacte, exhaustive și disponibile și că rapoartele sunt prezentate în conformitate cu articolele 8, 9 și 11 utilizând sisteme corespunzătoare elaborate pe baza instrucțiunilor tehnice furnizate de AEVMP.

(3)   Agențiile de rating de credit informează fără întârziere AEVMP cu privire la eventuale circumstanțe excepționale care ar putea împiedica temporar sau întârzia prezentarea rapoartelor în conformitate cu prezentul regulament.

(4)   În cazul grupurilor de agenții de rating de credit, membrii fiecărui grup pot mandata un membru să transmită în numele lor rapoartele prevăzute în prezentul regulament. În datele prezentate AEVMP trebuie identificată fiecare agenție de rating de credit în numele căreia este prezentat un astfel de raport.

(5)   În sensul articolului 11 alineatul (2) și al articolului 21 alineatul (4) litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, o agenție de rating de credit care raportează date în numele unui grup poate include date privind ratingurile de credit și perspectivele de rating emise de agenții de rating de credit din țări terțe aparținând aceluiași grup și neavizate. În cazul în care o agenție de rating nu raportează aceste date, trebuie să furnizeze o explicație în raportul cu date calitative, în câmpurile 9 și 10 din tabelul 1 care figurează în partea 1 din anexa I la prezentul regulament.

(6)   Agențiile de rating de credit divulgă informații care indică dacă ratingul de credit sau perspectiva de rating raportată a fost solicitată sau nu, cu sau fără participare, în conformitate cu articolul 10 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

Articolul 2

Raportarea stării de nerambursare (default) și a retragerilor

(1)   Agențiile de rating de credit raportează o stare de nerambursare (default) în raport cu un rating în câmpurile 6 și 13 din tabelul 2 care figurează în partea 2 din anexa I în cazul în care s-a produs unul dintre următoarele evenimente:

(a)

ratingul indică faptul că a apărut o stare de nerambursare, conform definiției date acestei situații de către agenția de rating de credit;

(b)

ratingul a fost retras din cauza insolvenței entității căreia i-a fost acordat sau a restructurării datoriilor;

(c)

orice altă situație în care agenția de rating de credit consideră că entitatea sau instrumentul căruia i-a fost acordat un rating este în stare de nerambursare, de depreciere semnificativă sau într-o situație echivalentă.

(2)   Atunci când se retrage un rating raportat, motivul retragerii se raportează în câmpul 11 din tabelul 2 care figurează în partea 2 din anexa I.

Articolul 3

Tipuri de ratinguri

Atunci când raportează ratingurile de credit sau perspectivele de rating, agențiile de rating de credit le clasifică în unul dintre următoarele tipuri de ratinguri:

(a)

ratinguri ale entităților comerciale;

(b)

ratinguri pentru finanțarea structurată;

(c)

ratinguri suverane și ale finanțelor publice;

(d)

alte instrumente financiare.

Articolul 4

Ratinguri ale entităților comerciale

(1)   Atunci când raportează ratingurile acordate entităților comerciale, agențiile de rating de credit le clasifică în unul dintre următoarele sectoare de activitate:

(a)

instituții financiare, inclusiv bănci, brokeri și dealeri;

(b)

asigurări;

(c)

toate celelalte entități comerciale sau toți ceilalți emitenți care nu sunt menționați la literele (a) și (b).

(2)   Agențiile de rating de credit clasifică emisiunile întreprinderilor în unul dintre următoarele tipuri de emisiuni:

(a)

obligațiuni;

(b)

obligațiuni garantate, astfel cum se menționează la articolul 52 alineatul (4) din Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6), care îndeplinesc condițiile de eligibilitate stabilite la articolul 129 alineatele (1)-(3), (6) și (7) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (7);

(c)

alte tipuri de obligațiuni garantate, pentru care agenția de rating de credit a utilizat anumite metodologii, modele sau ipoteze principale de rating pentru emiterea ratingurilor de credit și care nu sunt incluse la litera (b);

(d)

alte tipuri de emisiuni ale entităților comerciale care nu sunt menționate la literele (a), (b) și (c).

(3)   Codul de țară al unei entități căreia i se acordă ratingul sau al emisiunilor sale din câmpul 10 din tabelul 1 care figurează în partea 2 din anexa I trebuie să fie cel al țării de domiciliu a entității.

Articolul 5

Ratinguri pentru finanțarea structurată

(1)   Ratingurile pentru finanțarea structurată sunt legate de un instrument financiar sau alte active rezultate dintr-o tranzacție sau o schemă de securizare, astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (1) punctul 61 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

(2)   Atunci când raportează ratinguri pentru finanțarea structurată, agențiile de rating de credit trebuie să le clasifice în una dintre următoarele categorii de active:

(a)

titluri garantate cu active, inclusiv credite auto, împrumuturi pentru achiziționarea de ambarcațiuni, de aeronave, împrumuturi pentru studii, împrumuturi de consum, împrumuturi destinate întreprinderilor mici și mijlocii, împrumuturi pentru tratamente medicale, împrumuturi pentru case prefabricate mobile, împrumuturi pentru producția de filme, împrumuturi pentru furnizorii de utilități, leasinguri de echipamente, creanțe aferente cărților de credit, garanții fiscale (tax liens), împrumuturi neperformante, împrumuturi pentru achiziționarea de vehicule de agrement, contracte de leasing pentru persoane fizice și întreprinderi, precum și creanțe comerciale;

(b)

titluri garantate cu ipoteci rezidențiale, de înaltă calitate (prime) sau cu risc ridicat (non-prime), și credite de nevoi personale cu ipotecă (home equity loans);

(c)

titluri garantate cu ipoteci comerciale, inclusiv împrumuturi pentru achiziționarea de spații comerciale sau de birouri, pentru spitale, pentru azile de bătrâni, pentru spații de depozitare, pentru hoteluri, pentru centre de îngrijiri medicale, împrumuturi industriale și pentru proprietăți multifamiliale;

(d)

obligațiuni garantate cu active (CDO), inclusiv obligațiuni garantate cu împrumuturi colateralizate, obligațiuni garantate cu împrumuturi bancare, obligațiuni garantate sintetice, obligațiuni garantate în tranșă unică, obligațiuni garantate cu fonduri acoperite (hedge funds), obligațiuni garantate cu instrumente financiare garantate cu active și obligațiuni garantate cu obligațiuni de tip CDO;

(e)

efecte de comerț garantate cu active;

(f)

alte instrumente financiare structurate care nu sunt incluse la literele (a)-(e), inclusiv obligațiuni garantate structurate, vehicule de investiții structurate, instrumente financiare emise pe polițe de asigurare (insurance-linked securities) și companii specializate în produse financiare derivate (derivative product companies).

(3)   Dacă este cazul, o agenție de rating de credit trebuie să indice, de asemenea, în câmpul 34 din tabelul 1 care figurează în partea 2 din anexa I, subcategoria de active căreia îi aparține fiecare instrument care primește rating.

(4)   Codul de țară al instrumentelor financiare structurate trebuie raportat în câmpul 10 din tabelul 1 care figurează în partea 2 din anexa I și este cel al țării de domiciliu a majorității activelor suport. În cazul în care nu este posibilă identificarea țării de domiciliu a majorității activelor suport, instrumentul se clasifică ca „internațional”.

Articolul 6

Ratinguri suverane și ale finanțelor publice

(1)   Atunci când raportează date privind ratingurile suverane și ratingurile entităților publice și ale organizațiilor supranaționale, precum și ratingurile creanțelor emise, agențiile de rating de credit le clasifică în una dintre următoarele categorii:

(a)

statul, în cazul în care entitatea căreia i se acordă ratingul este un stat sau emitentul datoriei sau al obligației financiare, al unui titlu de creanță sau al altui instrument financiar căruia i se acordă ratingul este un stat sau un fond de coinvestiții al unui stat, astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (1) litera (v) punctele (i) și (ii) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 și în cazul în care ratingul se referă la un stat;

(b)

autoritatea regională sau locală, în cazul în care entitatea căreia i se acordă ratingul este o autoritate regională sau locală sau emitentul datoriei sau al obligației financiare, al unui titlu de creanță sau al altui instrument financiar căruia i se acordă ratingul este un stat sau un fond de coinvestiții al unei autorități regionale sau locale, astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (1) litera (v) punctele (i) și (ii) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 și în cazul în care ratingul se referă la o autoritate regională sau locală;

(c)

instituțiile financiare internaționale, astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (1) litera (v) punctul (iii) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009;

(d)

organizația supranațională, de exemplu instituțiile care nu sunt incluse la litera (c) și care sunt create, deținute și controlate de mai multe guverne suverane acționare, inclusiv organizațiile menționate în secțiunea U din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (8);

(e)

entități publice, inclusiv cele menționate în secțiunile O, P și Q din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1893/2006.

(2)   În cazul în care nu se poate identifica o anumită țară ca țara emisiunii, în cazul instituțiilor financiare internaționale sau al organizațiilor supranaționale menționate la alineatul (1) literele (c) și (d), emitentul căruia i se acordă un rating se înscrie în categoria „Internațional” în câmpul 10 din tabelul 1 care figurează în partea 2 din anexa I.

Articolul 7

Alte instrumente financiare

Ratingurile de credit sau perspectivele de rating emise cu privire la un instrument financiar, astfel cum este definit la articolul 3 alineatul (1) litera (k) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, care nu poate fi încadrat în categoria de emisiuni ale entităților comerciale în temeiul articolului 4 alineatul (2) din acest regulament, de instrumente financiare structurate prevăzute la articolul 5 din prezentul regulament sau de emisiuni suverane și ale entităților publice prevăzute la articolul 6 din prezentul regulament, se declară la categoria „Alte instrumente financiare”.

Articolul 8

Raportarea în scopul publicării pe ERP

(1)   Agențiile de rating de credit raportează date privind toate ratingurile de credit sau perspectivele de rating în conformitate cu articolul 11a alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, de fiecare dată când acordă sau avizează un rating de credit sau o perspectivă de rating care nu sunt divulgate în mod exclusiv în mod exclusiv investitorilor în schimbul unui comision.

(2)   Ratingurile de credit și perspectivele de rating menționate la alineatul (1), publicate între 20.00.00, ora Europei Centrale (CET) (9), într-o zi și 19.59.59 CET în ziua următoare se raportează până la 21.59.59 CET în ziua următoare.

(3)   Pentru fiecare rating de credit sau perspectivă de rating raportată în conformitate cu alineatul (1), se raportează în același timp și comunicatul de presă corespunzător menționat în secțiunea D partea I punctul 5 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1060/2009. În cazul în care comunicatul de presă este publicat și transmis mai întâi într-o altă limbă decât limba engleză, o versiune în limba engleză poate fi, de asemenea, prezentată atunci când este disponibilă.

(4)   Pentru ratingurile menționate la articolul 6 alineatul (1) literele (a), (b) și (c), se transmite și raportul de cercetare care le însoțește, menționat în secțiunea D partea III punctul 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1060/2009. În cazul în care acest raport de cercetare este publicat și transmis mai întâi într-o altă limbă decât limba engleză, o versiune în limba engleză poate fi, de asemenea, prezentată atunci când este disponibilă.

Articolul 9

Raportarea în scopul supravegherii AEVMP

(1)   Conform articolului 21 alineatul (4) litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, agențiile de rating de credit raportează date privind toate ratingurile de credit și perspectivele de rating emise sau avizate ori emise într-o țară terță și neavizate, astfel cum se menționează la articolul 1 alineatul (5), inclusiv informații despre toate entitățile sau instrumentele de datorie prezentate pentru o evaluare inițială sau pentru un rating preliminar, astfel cum se menționează în secțiunea D partea I punctul 6 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

(2)   Pentru ratingurile de credit și perspectivele de rating în cazul cărora nu se aplică articolul 8, agențiile de rating de credit raportează lunar datele de rating referitoare la luna calendaristică precedentă.

(3)   Agențiile de rating de credit care au mai puțin de 50 de angajați și care nu fac parte dintr-un grup de agenții de rating de credit pot prezenta o dată la două luni datele de rating prevăzute la alineatul (2), cu excepția cazului în care AEVMP solicită rapoarte lunare având în vedere natura, complexitatea și gama ratingurilor de credit pe care le emite. Datele de rating se referă la ultimele două luni calendaristice.

(4)   Datele de rating menționate la alineatul (2) se transmit AEVMP în termen de 15 de zile de la încheierea perioadei la care se referă raportul. În cazul în care a cincisprezecea zi din lună este o sărbătoare legală în țara de domiciliu a agenției de rating de credit sau în cazul în care o agenție de rating de credit raportează datele în numele unui grup în conformitate cu articolul 1 alineatul (4), în țara de domiciliu a agenției de rating de credit, termenul va fi următoarea zi lucrătoare.

(5)   În cazul în care în luna calendaristică precedentă nu s-a emis niciun rating de credit sau nicio perspectivă menționate la alineatul (1), agenția de rating de credit nu este obligată să prezinte date.

Articolul 10

Raportarea privind performanțele anterioare

Ratingurile de credit emise sau avizate ori cele emise într-o țară terță și neavizate, astfel cum se menționează la articolul 1 alineatul (5), sunt utilizate de AEVMP pentru a pune la dispoziție date privind performanțele anterioare, în conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 și cu secțiunea E partea II punctul 1 din anexa I la respectivul regulament.

Articolul 11

Raportarea inițială

(1)   Agențiile de rating de credit înregistrate sau certificate înainte de 21 iunie 2015 întocmesc un prim raport pe care îl prezintă AEVMP până la 1 ianuarie 2016; acest raport conține toate elementele următoare:

(a)

informații privind toate ratingurile de credit și perspectivele de rating menționate la articolele 8 și 9 care au fost emise și neretrase până la 21 iunie 2015;

(b)

ratingurile de credit și perspectivele de rating menționate la articolele 8 și 9 care au fost emise între 21 iunie 2015 și 31 decembrie 2015.

(2)   Agențiile de rating de credit înregistrate sau certificate între 21 iunie 2015 și 31 decembrie 2015 se conformează prezentului regulament de la 1 ianuarie 2016. În primul lor raport, acestea raportează, în conformitate cu articolele 8 și 9, toate ratingurile de credit și perspectivele de rating care au fost emise de la data de înregistrare sau de certificare.

(3)   Agențiile de rating de credit înregistrate sau certificate după data de 1 ianuarie 2016 se conformează prezentului regulament în termen de trei luni de la data de înregistrare sau de certificare. În primul lor raport, acestea raportează, în conformitate cu articolele 8 și 9, toate ratingurile de credit și perspectivele de rating care au fost emise de la data de înregistrare sau de certificare.

(4)   În plus față de primul raport menționat la alineatele (2) și (3), o agenție de rating de credit certificată după 21 iunie 2015 raportează, de asemenea, în temeiul articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 și al secțiunii E partea II punctul 1 din anexa I la regulamentul respectiv, datele referitoare la performanțele lor anterioare din cel puțin ultimii zece ani dinainte de data certificării sau, în cazul în care aceasta și-a început activitatea de rating cu mai puțin de zece ani înainte de data certificării, datele aferente întregii perioade de la începerea activității sale de rating. Agențiile de rating de credit nu sunt obligate să raporteze aceste date dacă pot demonstra că acest lucru nu ar fi proporționat, având în vedere amploarea și complexitatea activității lor.

Articolul 12

Structura datelor

(1)   Agențiile de rating de credit prezintă AEVMP rapoarte conținând date calitative în formatul specificat în tabelele care figurează în partea 1 din anexa I, împreună cu primul lor raport privind datele de rating, în conformitate cu articolul 11. Orice modificare adusă acestor rapoarte conținând date calitative se raportează imediat sistemului AEVMP ca actualizare, înainte ca datele de rating care sunt afectate de aceste schimbări să fie transmise către AEVMP. În cazul în care o agenție de rating de credit prezintă rapoarte în numele unui grup, astfel cum se prevede la articolul 1 alineatul (4), un singur set de rapoarte conținând date calitative poate fi transmis către AEVMP.

(2)   Agențiile de rating de credit furnizează rapoarte cu date de rating pentru ratingurile menționate la articolele 8, 9 și 11 în formatul specificat în tabelele din anexa I partea 2.

Articolul 13

Proceduri de raportare

(1)   Agențiile de rating de credit furnizează rapoartele conținând date calitative și rapoartele cu date de rating menționate la articolul 12 în conformitate cu instrucțiunile tehnice furnizate de AEVMP, folosind sistemul de raportare al AEVMP.

(2)   Agențiile de rating de credit trebuie să păstreze timp de cel puțin cinci ani fișierele trimise către AEVMP și primite de aceasta în format electronic. Aceste fișiere trebuie puse la dispoziția AEVMP la cerere.

(3)   În cazul în care o agenție de rating de credit identifică erori de fapt în datele care au fost raportate, agenția procedează la rectificarea datelor relevante, fără întârzieri nejustificate, în conformitate cu instrucțiunile tehnice furnizate de AEVMP.

Articolul 14

Abrogare și dispoziții tranzitorii

(1)   Următoarele regulamente se abrogă cu efect de la 1 ianuarie 2016:

(a)

Regulamentul delegat (UE) nr. 446/2012;

(b)

Regulamentul delegat (UE) nr. 448/2012.

(2)   Trimiterile la regulamentele menționate la alineatul (1) se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa II.

(3)   Datele transmise către AEVMP în conformitate cu reglementările prevăzute la alineatul (1) înainte de 1 ianuarie 2016 sunt considerate a fi fost depuse în conformitate cu prezentul regulament și continuă să fie utilizate de AEVMP în conformitate cu articolul 11 alineatul (2), cu articolul 21 alineatul (4) litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 și cu anexa I secțiunea E partea II punctul 1 din regulamentul respectiv.

Articolul 15

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 21 iunie 2015.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 30 septembrie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 302, 17.11.2009, p. 1.

(2)  Regulamentul delegat (UE) nr. 448/2012 al Comisiei din 21 martie 2012 de completare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru prezentarea informațiilor pe care agențiile de rating de credit trebuie să le transmită registrului central creat de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (JO L 140, 30.5.2012, p. 17).

(3)  Regulamentul delegat (UE) nr. 446/2012 al Comisiei din 21 martie 2012 de completare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la conținutul și formatul rapoartelor periodice privind datele de rating care trebuie transmise Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe de către agențiile de rating de credit (JO L 140, 30.5.2012, p. 2).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 462/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 privind agențiile de rating de credit (JO L 146, 31.5.2013, p. 1).

(6)  Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) (JO L 302, 17.11.2009, p. 32).

(7)  Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și societățile de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).

(8)  Regulamentul (CE) 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3037/90 al Consiliului, precum și a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice (JO L 393, 30.12.2006, p. 1).

(9)  CET ia în considerare trecerea la ora de vară a Europei Centrale.


ANEXA I

PARTEA 1

LISTA CÂMPURILOR FIȘIERULUI DE DATE CALITATIVE

Tabelul 1

Identificarea agenției de rating de credit (ARC) și descrierea metodologiei

Acest tabel cuprinde elementele care stau la baza identificării agenției de rating de credit care face obiectul raportării, inclusiv identificarea juridică, metodologia și politicile utilizate.

Acest tabel include câte un rând pentru fiecare agenție de rating de credit.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificatorul ARC

Codul utilizat pentru identificarea agenției de rating de credit care face obiectul raportării. Acesta este furnizat de AEVMP în momentul înregistrării sau al certificării.

Obligatoriu.

 

Tehnic

2

Identificatorul internațional al entității juridice (LEI) a agenției de rating de credit care face obiectul raportării

Codul LEI al ARC care transmite fișierul.

Obligatoriu.

ISO 17442

Public

3

Denumirea ARC

Denumirea utilizată pentru identificarea agenției de rating de credit. Corespunde denumirii utilizate de agenția de rating de credit în procesul de înregistrare și în toate celelalte proceduri de supraveghere ale AEVMP. În cazul în care o agenție din cadrul unui grup de agenții de rating de credit raportează pentru întregul grup, aceasta este denumirea care se referă la grupul de agenții de rating de credit.

Obligatoriu.

 

Public

4

Descrierea ARC

Scurtă descriere a agenției de rating de credit.

Obligatoriu.

 

Public

5

Metodologia utilizată de ARC

Descrierea metodologiei de rating utilizate de agenția de rating de credit. Agenția de rating poate oferi o descriere a caracteristicilor specifice ale metodologiei sale de rating.

Obligatoriu.

 

Public

6

Link către pagina de pe site-ul web al ARC privind metodologia

Link către pagina web a agenției de rating de credit care conține toate informațiile privind metodologiile și descrierile modelelor și ale ipotezelor principale de rating.

Obligatoriu.

Referința valabilă a paginii web

Public

7

Politicile în materie de ratinguri solicitate și nesolicitate

Descrierea politicii agenției de rating de credit în materie de ratinguri solicitate și nesolicitate, cu sau fără participare. Dacă există mai multe politici, se precizează tipurile de rating relevante cărora li se aplică fiecare politică.

Obligatoriu.

 

Public

8

Politica în materie de ratinguri a filialelor

Descrierea politicii în materie de raportare a ratingurilor filialelor.

Obligatoriu.

Se aplică numai agențiilor de rating de credit care emit ratinguri ale entităților comerciale.

 

Public

9

Acoperirea geografică a raportării

În cazul unei agenții de rating de credit care face parte dintr-un grup de agenții, acestea ar trebui să menționeze dacă raportează cu privire la toate ratingurile emise de grup (acoperire globală) sau nu (raportează doar cu privire la ratingurile acordate în UE și la ratingurile avizate). Dacă acoperirea nu este globală, agenția de rating explică motivele. Pentru toate celelalte agenții de rating de credit ar trebui să se menționeze „acoperire globală” („Y”).

Obligatoriu.

Y – Da

N – Nu

Public

10

Motivul pentru care acoperirea nu este globală

Motivul pentru care o agenție de rating de credit care face parte dintr-un grup nu raportează cu privire la toate ratingurile acordate de grup.

Obligatoriu.

Se aplică în cazurile în care „Acoperirea geografică a raportării” = „N”.

 

Public

11

Definiția termenului „nerambursare”

Cuprinde definiția termenului „nerambursare” utilizată de agenția de rating de credit.

Obligatoriu.

 

Public

12

Link către site-ul web

Link către pagina principală a site-ului agenției de rating de credit.

Obligatoriu.

Referința valabilă a paginii web

Public


Tabelul 2

Lista tipurilor de rating al emitentului

Acest tabel se completează în cazul în care agenția de rating de credit acordă ratinguri de credit ale emitentului. Tabelul conține câte un rând pentru fiecare tip de rating emis de agenția de rating de credit la nivelul emitentului.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificatorul tipului de rating al emitentului

Identificator unic pentru fiecare tip de rating al emitentului pe baza căruia poate fi evaluată o entitate căreia i se acordă un rating.

Obligatoriu.

Aplicabil în cazul în care agenția de rating de credit emite ratinguri ale emitentului.

 

Tehnic

2

Denumirea tipului de rating al emitentului

Denumirea categoriei de rating al emitentului.

Obligatoriu.

 

Tehnic

3

Descrierea tipului de rating al emitentului

Descrierea categoriei în care se încadrează datoriile cărora li se acordă un rating.

Obligatoriu.

 

Tehnic

4

Tip de rating standard al emitentului

Acesta ar trebui să facă distincția între următoarele tipuri de rating al emitentului: rating de credit principal/global al emitentului, tipul de rating al datoriei (în anexa I partea 2 tabelul 2 se descriu diferitele categorii) și toate celelalte tipuri de rating al datoriei emitentului.

Obligatoriu.

IR – rating principal al emitentului

DT – rating al datoriei

OT – altele

Tehnic


Tabelul 3

Lista categoriilor de datorii

Acest tabel se completează în cazul în care agenția de rating de credit acordă un rating categoriilor de datorii sau emisiunilor de titluri de creanță/instrumentelor de datorie (cum ar fi: datorii cu rang prioritar negarantate, datorii subordonate negarantate, datorii secundare subordonate negarantate etc.). Tabelul include câte un rând pentru fiecare tip de datorie.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificator al categoriei de datorii cărora li se acordă un rating

Identificator unic al fiecărei categorii de datorii utilizate pentru clasificarea categoriilor de datorii sau a emisiunilor de titluri de creanță corporative sau suverane.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care agenția de rating acordă ratinguri categoriilor de datorii private sau suverane.

 

Tehnic

2

Denumirea categoriei de datorii cărora li se acordă un rating

Numele categoriei în care se încadrează datoriile cărora li se acordă un rating.

Obligatoriu.

 

Tehnic

3

Descrierea categoriei în care se încadrează datoriile cărora li se acordă un rating

Descrierea categoriei în care se încadrează datoriile cărora li se acordă un rating.

Obligatoriu.

 

Tehnic

4

Grad de prioritate

Identifică gradul de prioritate al categoriei de datorii în care se încadrează emitentul sau emisiunea căruia/căreia i se acordă un rating.

Facultativ.

SEU – în cazul în care datoriile emitentului sau emisiunile cărora li se acordă un rating se încadrează în categoria de datorii cu rang prioritar negarantate

SEO – în cazul în care datoriile emitentului sau emisiunile cărora li se acordă un rating se încadrează într-o altă categorie de datorii cu rang prioritar decât SEU

SB – în cazul în care datoriile emitentului sau emisiunile se încadrează într-o categorie de datorii subordonate

Tehnic


Tabelul 4

Lista tipurilor de emisiuni/programe

Acest tabel se completează în cazul în care agenția de rating de credit acordă ratinguri pentru emisiuni de titluri de creanță/instrumente financiare. Agenția de rating de credit menționează toate tipurile de emisiuni sau programele în cadrul cărora se emit creanțele (cum ar fi: titluri, titluri pe termen mediu, obligațiuni, efecte de comerț). Tabelul include câte un rând pentru fiecare program sau tip de emisiune.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificatorul tipului de emisiune/al programului

Identificator unic pentru fiecare emisiune/program utilizat în cadrul clasificării ratingurilor acordate emisiunilor.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care agenția de rating de credit acordă ratinguri emisiunilor private sau suverane.

 

Tehnic

2

Denumirea tipului de emisiune/program

Denumirea emisiunii/a programului.

Obligatoriu.

 

Tehnic

3

Descrierea tipului de emisiune/program

Descrierea emisiunii/a programului.

Obligatoriu.

 

Tehnic


Tabelul 5

Lista analiștilor principali

Acest tabel conține o listă a tuturor analiștilor principali care își desfășoară activitățile în Uniune. În cazul în care un analist principal a exercitat această funcție pe parcursul mai multor perioade (cu întreruperi între acestea), analistul principal trebuie să figureze de mai multe ori în tabel: pentru fiecare perioadă în care a ocupat funcția de analist principal. Data la care un analist principal a început să exercite această funcție nu poate să coincidă cu data la care acesta a încetat să ocupe funcția respectivă. Tabelul conține câte un rând pentru fiecare analist principal și pentru fiecare perioadă distinctă în care acesta a exercitat funcția de analist principal.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificator intern al analistului principal

Identificatorii unici interni ai membrului personalului care este numit în funcția de analist de către agenția de rating de credit.

Obligatoriu.

 

Exclusiv supraveghere

2

Numele analistului principal

Numele complet al analistului principal.

Obligatoriu.

 

Exclusiv supraveghere

3

Data la care analistul principal a început să exercite funcția respectivă

Data la care membrul personalului a început să exercite funcția de analist principal.

Obligatoriu.

Data în formatul ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ)

Exclusiv supraveghere

4

Data la care analistul principal a încetat să exercite funcția respectivă

Data la care membrul personalului a încetat să exercite funcția de analist principal. Dacă acesta ocupă în prezent postul de analist principal, data menționată este 9999-01-01.

Obligatoriu.

Data în formatul ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ) sau 9999-01-01

Exclusiv supraveghere


Tabelul 6

Scala de rating

Acest tabel include descrierea tuturor scalelor de rating utilizate de agențiile de rating de credit în vederea emiterii de ratinguri de credit care urmează să fie raportate în temeiul prezentului regulament. Agențiile de rating de credit alocă câte un rând fiecărei scale de rating de credit. Pentru fiecare scală de rating de credit care face obiectul raportării, în subtabelul „Categorii” pot fi raportate informații cu privire la una sau mai multe categorii de rating, iar în subraportul „Trepte” pot fi raportate informații cu privire la una sau mai multe trepte.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificatorul scalei de rating

Identifică fără echivoc o anumită scală de rating a agenției de rating de credit.

Obligatoriu.

 

Tehnic

2

Data de începere a valabilității scalei de rating

Data la care începe valabilitatea scalei de rating.

Obligatoriu.

Data în formatul ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ)

Public

3

Data de încetare a valabilității scalei de rating

Data până la care este valabilă o scală de rating. Pentru scala de rating valabilă în prezent se menționează data 9999-01-01.

Obligatoriu.

Data în formatul ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ) sau 9999-01-01

Public

4

Descrierea scalei de rating

Descrierea tipului de ratinguri incluse în scală, inclusiv acoperirea geografică, dacă este cazul.

Obligatoriu.

 

Public

5

Orizontul de timp

Identifică aplicabilitatea scalei de rating în funcție de orizontul de timp.

Obligatoriu.

L – dacă scala de rating se aplică ratingurilor pe termen lung

S – dacă scala de rating se aplică ratingurilor pe termen scurt

Public

6

Tipul de rating

Identifică aplicabilitatea scalei de rating în funcție de tipul de rating.

Obligatoriu.

C – dacă scala de rating se aplică ratingurilor entităților comerciale

S – dacă scala de rating se aplică ratingurilor suverane sau ratingurilor finanțelor publice

T – dacă scala de rating se aplică ratingurilor pentru finanțarea structurată

O – dacă scala de rating se aplică în cazul altor instrumente financiare

Public

7

Domeniul de aplicare a scalei de rating

Precizează dacă scala de rating se utilizează în scopul emiterii de ratinguri preliminare, de ratinguri finale sau în ambele scopuri.

Obligatoriu.

PR – scala de rating se utilizează exclusiv în scopul acordării de ratinguri preliminare

FR – scala de rating se utilizează exclusiv în scopul acordării de ratinguri finale

BT – scala de rating se utilizează în scopul acordării de ratinguri preliminare și finale

Public

8

Scala de rating utilizată pentru registrul central (CEREP)

Precizează dacă ratingul urmează să fie utilizat de AEVMP pentru calculele statistice ale registrului central (CEREP).

Pentru orice perioadă determinată, se utilizează o singură scală de rating coroborată cu un tip de rating și durata preconizată.

Obligatoriu.

Y – Da

N – Nu

Tehnic

9

Categorii

Valoarea categoriei de rating

Poziția categoriei de rating în cadrul scalei de rating (1 corespunde categoriei cu cea mai bună bonitate).

Obligatoriu.

Numărul de ordine este un număr întreg, cu valoarea minimă 1 și valoarea maximă 20. Valorile categoriilor de rating trebuie declarate în ordine consecutivă. Trebuie să existe cel puțin o categorie de rating pentru fiecare rating

Public

10

Calificativul categoriei de rating

Identifică o anumită categorie de rating în cadrul scalei de rating.

Obligatoriu.

 

Public

11

Descrierea categoriei de rating

Definirea categoriei de rating în cadrul scalei de rating.

Obligatoriu.

 

Public

12

Trepte

Valoarea treptei

Poziția treptei în cadrul scalei de rating (1 corespunde treptei cu cea mai bună bonitate).

Obligatoriu.

Valoarea treptei este un număr întreg, cu valoarea minimă 1 și valoarea maximă 99. Valorile furnizate trebuie să fie consecutive. Pentru fiecare rating trebuie să existe cel puțin o treaptă de rating

Public

13

Calificativul treptei

Identifică o anumită treaptă în cadrul scalei de rating. Treptele furnizează detalii suplimentare cu privire la categoria de rating.

Obligatoriu.

 

Public

14

Descrierea treptei

Descrierea treptei în cadrul scalei de rating.

Obligatoriu.

 

Public

PARTEA 2

LISTA CÂMPURILOR FIȘIERULUI DE DATE REFERITOARE LA RATINGURI

Tabelul 1

Date care descriu entitatea/instrumentul căreia/căruia i se acordă un rating

În acest tabel sunt precizate și descrise toate ratingurile de credit care au fost acordate de agenția de rating de credit și care urmează să fie raportate în cadrul domeniului de aplicare al prezentului regulament. Acest tabel include câte un rând pentru fiecare rating de credit individual care urmează să fie raportat. Dacă este cazul, pentru fiecare rând corespunzător ratingului de credit se pot menționa unul sau mai mulți „inițiatori”.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificatorul ARC

Codul utilizat pentru identificarea agenției de rating de credit care face obiectul raportării. Acesta este furnizat de AEVMP în momentul înregistrării sau al certificării.

Obligatoriu.

 

Tehnic

2

LEI al agenției de rating de credit care raportează

Codul LEI al agenției de rating de credit care transmite fișierul.

Obligatoriu.

ISO 17442

Public

3

LEI al agenției de rating de credit responsabile

Codul LEI al agenției de rating de credit responsabile de acordarea ratingului, de exemplu pentru:

un rating acordat în Uniune, agenția de rating de credit înregistrată care a emis ratingul;

un rating avizat, agenția de rating de credit înregistrată care a avizat ratingul;

un rating emis de o agenție de rating de credit certificată, agenția de rating de credit certificată;

un rating emis într-o țară terță, dar care nu a fost avizat de o agenție de rating de credit înregistrată, agenția de rating de credit din țara terță care a emis ratingul respectiv.

Obligatoriu.

ISO 17442

Public

4

LEI al ARC emitente

Codul LEI al agenției de rating de credit care a acordat ratingul, de exemplu pentru:

un rating acordat în Uniune, agenția de rating de credit înregistrată;

pentru un rating avizat, agenția de rating de credit din țara terță care a emis ratingul în cauză;

un rating emis de o agenție de rating de credit certificată, entitatea certificată;

un rating emis într-o țară terță, dar care nu a fost avizat de o agenție de rating de credit înregistrată, agenția de rating de credit din țara terță care a emis ratingul respectiv.

Obligatoriu.

ISO 17442

Public

5

Identificatorul ratingului

Identificatorul unic al ratingului, care nu poate fi modificat în timp. Identificatorul ratingului este unic în toate rapoartele transmise AEVMP.

Obligatoriu.

 

Tehnic

6

Tipul de rating

Indică dacă este vorba de un rating al unei entități comerciale, un rating suveran sau un rating al finanțelor publice, un rating pentru finanțarea structurată sau un rating acordat altui instrument financiar. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

C – pentru ratingurile entităților comerciale

S – pentru ratingurile suverane

T – pentru ratingurile pentru finanțarea structurată

O – pentru ratingurile altor instrumente financiare

Public

7

Alte tipuri de rating

Descrie tipul de instrument financiar pentru care s-a acordat un rating care a fost raportat în cadrul tipului de rating „O”.

Obligatoriu.

Aplicabil pentru „Tipul de rating” = „O”.

 

Exclusiv supraveghere

8

Obiectul ratingului

Precizează dacă ratingul se referă la o entitate/un emitent de titluri de creanță sau la o emisiune de titluri de creanță a unei entități/un instrument financiar căreia/căruia i se acordă un rating.

Obligatoriu.

ISR – ratingul se referă la o entitate sau la un emitent de titluri de creanță

INT – ratingul se referă la o emisiune de titluri de creanță sau la un instrument financiar

Public

9

Orizontul de timp

Indică dacă ratingul este pe termen scurt sau pe termen lung. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

L – pentru un rating pe termen lung

S – pentru un rating pe termen scurt

Public

10

Țara

Codul de țară al entității/instrumentului căreia/căruia i se acordă un rating.

Obligatoriu.

Cod ISO 3166-1

Codul „ZZ” se utilizează pentru identificarea categoriei „internațional”

Public

11

Monedă

Indică dacă ratingul este exprimat în raport cu moneda locală sau în raport cu o monedă străină.

Obligatoriu.

Aplicabil pentru „Tipul de rating” = „C” sau „S”.

LC – dacă ratingul este în moneda locală

FC – dacă ratingul este în valută

Public

12

LEI entitate juridică/emitent

Codul LEI al entității juridice/al emitentului. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

Se aplică doar dacă entitatea căreia i se acordă un rating este eligibilă pentru atribuirea unui cod LEI.

ISO 17442

Public

13

Codul fiscal național al entității juridice/al emitentului

Codul fiscal național unic al entității căreia i se acordă un rating. Nu poate fi modificat în timp.

Facultativ.

Dacă este cazul.

 

Public

14

Numărul de TVA (taxa pe valoarea adăugată) al entității juridice/al emitentului

Numărul național unic de TVA al entității căreia i se acordă un rating. Nu poate fi modificat în timp.

Facultativ.

Dacă este cazul.

 

Public

15

Cod de identificare (BIC) al entității juridice/al emitentului

Codul BIC unic al entității căreia i se acordă un rating. Nu poate fi modificat în timp.

Facultativ.

Se aplică numai în cazul entităților care reprezintă instituții financiare („Sector de activitate” = „FI” sau „IN”).

ISO 9362

Public

16

Identificatorul intern al entității juridice/al emitentului

Identificatorul intern unic al emitentului. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

 

Exclusiv supraveghere

17

Denumirea entității juridice/denumirea emitentului

Conține o referință inteligibilă și adecvată la denumirea juridică a entității juridice/a emitentului.

Obligatoriu.

 

Public

18

Codul LEI al entității juridice-mamă/al emitentului

Codul LEI al societății-mamă. Se raportează numai în cazul în care emitentului căruia i se acordă un rating este o filială a unei alte entități căreia i se acordă un rating. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care entitatea/emitentul căreia/căruia i se acordă un rating este o filială a unei alte entități care face obiectul unui rating.

ISO 17442

Public

19

Identificatorul intern al entității juridice-mamă/al emitentului

Identificatorul intern unic al entității juridice-mamă/al emitentului. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care entitatea căreia i se acordă un rating este o filială a unei alte entități care face obiectul unui rating.

 

Exclusiv supraveghere

20

Codul nomenclatorului comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS) al entității subsuverane

Identificatorul orașului/al regiunii în care este situată municipalitatea/entitatea subsuverană căreia i se acordă un rating.

Obligatoriu.

Se aplică numai în cazul în care „Țara” este membră a Uniunii și dacă „Tipul de rating” = „S” și „Sectorul” = „SM”.

Nomenclatura Eurostat: NUTS 1-3

Public

21

Codul ISIN

Numărul internațional de identificare a titlurilor de valoare (ISIN) al instrumentului căruia i se acordă un rating. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Obiectul ratingului” = „INT” și dacă instrumentele cărora li se acordă un rating au un cod ISIN.

ISO 6166

Public

22

Identificator unic al instrumentului

O combinație de caracteristici ale instrumentului care îl identifică în mod univoc.

Facultativ.

Standard AEVMP

Exclusiv supraveghere

23

Identificator intern al instrumentului

Cod unic de identificare a instrumentului financiar căruia i se acordă un rating. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Obiectul ratingului” = „INT”.

 

Exclusiv supraveghere

24

Tipul de emisiune/program

Specifică tipul de emisiune/program căreia/căruia i se acordă un rating.

Facultativ.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „C” sau „S” și „Obiectul ratingului” = „INT”.

Un identificator valabil al „tipului de emisiune/program”, menționat anterior în câmpul „Lista tipurilor de emisiuni/programe”

Public

25

Tipul de rating al emitentului

Specifică tipul de rating al emitentului.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „C” și „Obiectul ratingului” = „ISR”.

Un identificator valabil al „tipului de rating al emitentului”, menționat anterior în câmpul „Lista tipurilor de rating al emitentului”

Public

26

Categoria datoriilor

Precizează categoria de datorii în care se încadrează emisiunile de titluri de creanță sau datoriile cărora li se acordă un rating.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „C” sau „S”, „Obiectul ratingului” = „ISR” și „Tipul de rating al emitentului” = „DT” sau „Obiectul ratingului” = „INT”, dacă este cazul.

Un identificator valabil al „Categoriei de datorii cărora li se acordă un rating”, menționat anterior în câmpul „Lista categoriilor de datorii”

Public

27

Data emiterii

Specifică data la care s-a emis instrumentul sau titlul de creanță căruia i se acordă un rating. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Obiectul ratingului” = „INT”.

Formatul de dată ISO 8601: (AAAA-LL-ZZ)

Exclusiv supraveghere

28

Data scadenței

Data scadenței instrumentului sau a titlului de creanță căruia i se acordă un rating.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Obiectul ratingului” = „INT”.

Dacă instrumentul este perpetuu: 9999-01-01.

Formatul de dată ISO 8601: (AAAA-LL-ZZ) sau 9999-01-01

Exclusiv supraveghere

29

Volumul emisiunii în circulație

Volumul emisiunii în circulație în momentul în care s-a acordat primul rating. Valoarea este exprimată în moneda corespunzătoare emisiunii de titluri de creanță, raportată în câmpul „Codul monedei în care este exprimat volumul emisiunii în circulație”.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Obiectul ratingului” = „INT”.

 

Exclusiv supraveghere

30

Codul monedei în care este exprimat volumul creanțelor/emisiunii în circulație

Codul monedei corespunzătoare emisiunii de titluri de creanță cărora li se acordă un rating.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Obiectul ratingului” = „INT”.

ISO 4217

Exclusiv supraveghere

31

Sectorul de activitate

Clasificarea entităților sau a titlurilor de creanță cărora li se acordă un rating, raportate la tipul de rating „ entități comerciale”, în societăți financiare, societăți de asigurare și societăți nefinanciare.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „C”.

FI – pentru ratinguri acordate instituțiilor financiare, inclusiv băncilor, brokerilor și dealerilor

IN – pentru ratinguri acordate instituțiilor de asigurări

CO – pentru ratinguri acordate instituțiilor comerciale care nu sunt incluse în categoriile „FI” sau „IN”

Public

32

Sector

Precizează subcategoriile ratingurilor suverane și ale ratingurilor finanțelor publice.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „S”.

SV – pentru ratinguri de țară

SM – pentru ratinguri acordate autorităților regionale sau locale

IF – pentru ratinguri acordate instituțiilor financiare internaționale

SO – pentru ratinguri acordate altor organizații supranaționale decât cele din categoria „IF”

PE – pentru ratinguri acordate entităților publice

Public

33

Clasa de active

Definește principalele clase de active în cazul ratingurilor pentru finanțarea structurată.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T”.

ABS – pentru ratinguri ale titlurilor de valoare garantate cu active (ABS)

RMBS – pentru ratinguri ale titlurilor garantate cu ipoteci rezidențiale (RMBS)

CMBS – pentru ratinguri ale titlurilor garantate cu ipoteci comerciale (CMBS)

CDO – pentru ratinguri ale obligațiunilor garantate cu active (CDO)

ABCP – pentru ratinguri ale efectelor de comerț garantate cu active (ABCP)

OTH – pentru Altele

Public

34

Subcategoria de active

Definește subcategoriile de active pentru ratingurile pentru finanțarea structurată.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T”.

CSC – dacă ABS: titluri garantate cu creanțe aferente cărților de credit

ALB – dacă ABS: titluri garantate cu credite auto

CNS – dacă ABS: titluri garantate cu credite de consum

SME – dacă ABS: titluri garantate cu credite acordate întreprinderilor mici și mijlocii

LES – dacă ABS: titluri garantate cu contracte de leasing încheiate cu persoane fizice sau juridice

HEL – dacă RMBS: credite de nevoi personale garantate cu imobile

PRR – dacă RMBS: titluri garantate cu ipoteci rezidențiale cu profil de risc „prime” NPR – dacă RMBS: titluri garantate cu ipoteci rezidențiale cu profil de risc „non-prime” („non-prime RMBS”)

CFH – dacă CDO: obligațiuni de tip CDO/CLO cu flux de numerar și hibride

SDO – dacă CDO: obligațiuni de tip CDO/CLO sintetice

MVO – dacă CDO: obligațiuni de tip CDO bazate pe valoarea de piață

SIV – dacă OTH: vehicule de investiții structurate

ILS – dacă OTH: titluri de valoare legate de asigurări

DPC – dacă OTH: companii specializate în produse financiare derivate

SCB – dacă OTH: obligațiuni garantate structurate

OTH – Altele

Public

35

Alte subcategorii de active

Precizează categoria sau subcategoria celorlalte clase de active.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T” și „Subcategoria de active” = „OTH”.

 

Exclusiv supraveghere

36

Clasificările emisiunilor de titluri de creanță ale entităților comerciale

Clasificarea obligațiunilor garantate.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „C” și „Obiectul ratingului” = „INT”.

BND – obligațiuni

CBR – obligațiuni garantate, astfel cum se menționează la articolul 52 alineatul (4) din Directiva 2009/65/CE, care îndeplinesc condițiile de eligibilitate stabilite la articolul 129 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013

OCB – alte tipuri de obligațiuni garantate, în cazul cărora agenția de rating de credit a utilizat anumite metodologii, modele sau ipoteze principale de rating corespunzătoare obligațiunilor garantate pentru a emite ratingul de credit și care nu sunt incluse la articolul 5 alineatul (2) litera (b) din prezentul regulament

OTH – alte tipuri de titluri de creanță emise de entități comerciale care nu sunt incluse la articolul 5 alineatul (2) literele (a), (b) și (c) din prezentul regulament

Public

37

Alte titluri de creanță emise de entități comerciale

Descrie tipul titlului de creanță raportat la categoria „altele”.

Obligatoriu.

Se aplică pentru „Clasificarea titlurilor de creanță emise de entități comerciale” = „OTH”.

 

Exclusiv supraveghere

38

Clasa tranșei

Clasa în care se încadrează tranșa.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T”.

 

Public

39

Nr. serie/Nr. de referință program

În cazul în care emisiunea face parte dintr-o serie de emisiuni multiple în cadrul aceluiași program, se precizează numărul seriei din care emisiunea respectivă face parte. Pe lângă „Denumirea programului/a tranzacției/a emisiunii” se poate menționa „Nr. de referință program”, în cazul în care acesta există.

Facultativ.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T” sau „Tipul de rating” = „C” și „Obiectul ratingului” = „INT”.

 

Public

40

Denumirea programului/a tranzacției/a emisiunii

Precizează denumirea programului/a tranzacției/a emisiunii utilizată în documentele publice privind emisiunea.

Facultativ.

Se aplică în cazul în care „Obiectul ratingului” = „INT”.

 

Public

41

Inițiatori

Identificator intern al inițiatorului

Codul intern unic atribuit de agenția de rating de credit inițiatorului.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T”.

În cazul în care există mai mulți inițiatori care nu pot fi identificați individual, ar trebui să se menționeze „MULTIPLE”.

 

Exclusiv supraveghere

42

LEI inițiator

Codul LEI al inițiatorului.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T” și pentru „Identificatorul intern al inițiatorului ” nu se menționează „MULTIPLE”.

ISO 17442

Exclusiv supraveghere

43

Codul BIC al inițiatorului

Codul BIC unic al inițiatorului.

Facultativ.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T” și pentru „Identificatorul intern al inițiatorului” nu se menționează „MULTIPLE”.

ISO 9362

Exclusiv supraveghere

44

Denumirea inițiatorului

Conține o referință inteligibilă adecvată la denumirea juridică a inițiatorului (sau a societății-mamă a emitentului).

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T” și pentru „Identificatorul intern al inițiatorului” nu se menționează „MULTIPLE”.

 

Exclusiv supraveghere

45

Ratingul preliminar precedent

Indică, pentru toate noile ratinguri, dacă agenția de rating de credit a emis un rating preliminar sau a efectuat o evaluare inițială înainte de acordarea ratingului final.

Obligatoriu.

Se aplică pentru „Tipul de acțiune” = „NEW” în tabelul 2 din partea 2.

Y – Da

N – Nu

Exclusiv supraveghere

46

Identificatorul ratingului preliminar precedent

Indică identificatorul ratingului preliminar precedent emis sau al evaluării inițiale. „Identificatorul ratingului preliminar precedent” ar trebui să corespundă unui identificator al ratingului preliminar valabil, care a fost deja raportat.

Obligatoriu.

Se aplică pentru „Rating preliminar precedent” = „Y”.

 

Exclusiv supraveghere

47

Indicatorul gradului de complexitate

Reflectă gradul de complexitate atribuit unui rating pentru finanțarea structurată, având în vedere factori cum ar fi numărul de inițiatori, de contrapărți, de țări, necesitatea de a dezvolta noi metodologii sau caracteristici novatoare, îmbunătățirile calității creditului, documentația aferentă, complexitatea garanțiilor, existența unor jurisdicții diferite sau noi și/sau existența componentelor derivate, pe lângă alți factori pe care agenția de rating de credit îi poate considera relevanți atunci când evaluează gradul de complexitate al unui serviciu de rating.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T”.

S – grad de complexitate standard

C – grad sporit de complexitate

Exclusiv supraveghere

48

Tipul tranzacției de finanțare structurată

Indică dacă instrumentul este de tipul „Stand-alone” sau „Master-Trust”.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T”.

S – tranzacție de tipul „Stand-alone”

M – tranzacție de tipul „Master Trust”

Exclusiv supraveghere

49

Tipul de rating care intră sub incidența platformei europene de rating (ERP)

Identifică ratingurile de credit care intră sub incidența ERP, pe baza cerințelor stabilite la articolul 11a din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

Obligatoriu.

NXI – ratingul nu este produs și publicat exclusiv pentru investitori, în schimbul unui comision

EXI – ratingul este produs și publicat exclusiv pentru investitori, în schimbul unui comision

Tehnic

50

Relevant pentru calculele statistice ale registrului central (CEREP)

Indică dacă ratingul urmează să fie utilizat în calculele statistice ale registrului central (CEREP).

Obligatoriu.

Y – Da

N = Nu

Tehnic


Tabelul 2

Informații privind acțiunile de rating de credit individuale

Acest tabel include toate acțiunile de rating întreprinse în legătură cu ratingurile de credit menționate în tabelul 1. În cazul în care comunicatele de presă sau rapoartele de cercetare privind ratingurile suverane sunt publicate în mai multe limbi, pentru aceeași acțiune de rating se pot menționa mai multe versiuni lingvistice ale comunicatelor de presă sau ale rapoartelor de cercetare privind ratingurile suverane.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificatorul acțiunii de rating

Identificatorul unic al acțiunii de rating. Fiecare rating raportat dispune de un identificator unic al acțiunii de rating.

Obligatoriu.

 

Tehnic

2

Identificatorul ratingului

Identificatorul unic al ratingului.

Obligatoriu.

Ar trebui să fie un „identificator valabil al ratingului” menționat în tabelul 1 din partea 2

Tehnic

3

Data și ora la care începe valabilitatea acțiunii

Data și ora la care începe valabilitatea acțiunii. Trebuie să coincidă cu momentul – exprimat ca timp universal coordonat (UTC) – al publicării acțiunii sau al comunicării, pe bază de abonament, a acesteia.

Obligatoriu.

Format extins pentru dată și oră ISO 8601: AAAA-LL-ZZ (HH:MM:SS)

Public

4

Data și ora comunicării acțiunii

Data și ora comunicării acțiunii către entitatea căreia i se acordă un rating.

Se exprimă ca timp universal coordonat (UTC). Ar trebui să fie raportat doar pentru ratingurile emise în Uniune.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Locul în care a fost emis ratingul” = „I”.

Format extins pentru dată și oră ISO 8601: AAAA-LL-ZZ (HH:MM:SS)

Exclusiv supraveghere

5

Data la care s-a luat decizia privind acțiunea

Identifică data la care s-a luat decizia privind acțiunea.

Este vorba de data aprobării preliminare (de exemplu de către comitetul de rating) a acțiunii, în cazul în care aceasta este comunicată entității căreia i se acordă un rating, înainte de aprobarea finală.

Ar trebui să fie raportată doar pentru ratingurile emise în Uniune.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Locul în care a fost emis ratingul” = „I”.

Formatul de dată ISO 8601: (AAAA-LL-ZZ)

Exclusiv supraveghere

6

Tipul de acțiune

Identifică tipul acțiunii întreprinse de agenția de rating de credit cu privire la un anumit rating.

Obligatoriu.

OR – în cazul ratingului în vigoare (numai pentru prima raportare)

PR – în cazul în care este vorba de un rating preliminar

NW – în cazul în care ratingul este acordat pentru prima oară

UP – în cazul în care ratingul este îmbunătățit

DG – în cazul în care ratingul este reclasificat într-o categorie inferioară

AF – în cazul în care ratingul este confirmat

DF – în cazul în care unui emitent sau instrument care face obiectul unui rating i se acordă sau retrage statutul de „nerambursare” și nerambursarea nu este legată de o altă acțiune de rating

SP – în cazul în care ratingul se suspendă

WD – în cazul în care ratingul este retras

OT – în cazul în care o perspectivă sau o tendință este atribuită unui rating sau este retrasă

WR – în cazul în care un statut de supraveghere (watch) sau de revizuire (review) este atribuit unui rating sau este retras

Public

7

Statutul de „perspectivă”/„supraveghere”/„nerambursare”

Se atribuie, se menține sau se retrage statutul de „perspectivă”/„supraveghere”/„suspendare”/„nerambursare” în ceea ce privește ratingul.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „OT”, „WR”, „DF”, „SP” sau „OR”.

P – statutul se atribuie

M – statutul se menține

R – statutul se retrage

Public

8

Perspectiva

Identifică perspectiva/tendința atribuită unui rating de către ARC în conformitate cu politica sa în domeniu.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „OT” sau „OR”.

POS – în cazul unei perspective pozitive

NEG – în cazul unei perspective negative

EVO – în cazul unei perspective în curs de evoluție sau de dezvoltare

STA – în cazul unei perspective stabile

Public

9

Supraveghere/revizuire

Identifică statutul de „supraveghere” sau „revizuire” atribuit unui rating de către ARC în conformitate cu politica sa în domeniu.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „WR” sau „OR”.

POW – în cazul unei supravegheri/revizuiri pozitive

NEW – în cazul unei supravegheri/revizuiri negative

EVO – în cazul unei supravegheri/revizuiri în curs de evoluție sau de dezvoltare

UNW – în cazul unei supravegheri/revizuiri într-o direcție incertă

Public

10

Factorul determinant al supravegherii/revizuirii

Identifică motivul pentru care unui rating i-a fost atribuit statutul de „supraveghere”/„revizuire”. Ar trebui să fie raportat doar pentru ratingurile emise în Uniune.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „WR” sau „OR” și „Locul în care a fost emis ratingul” = „I”.

1 – atunci când statutul de „supraveghere”/„revizuire” este determinat de modificări ale metodologiilor, ale modelelor sau ale ipotezelor principale de rating

2 – atunci când statutul de „supraveghere”/„revizuire” are la bază motive economice, financiare sau legate de credite

3 – atunci când statutul de „supraveghere”/„revizuire” este determinat de alți factori (de exemplu, plecarea unor analiști, apariția unor conflicte de interese)

Public

11

Motivul care a stat la baza retragerii ratingului

Identifică motivul pentru care un rating a fost retras.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „WD”.

1 – în cazul informațiilor incorecte sau insuficiente cu privire la emitent/obligațiuni

2 – în cazul falimentului entității căreia i s-a acordat un rating sau în cazul restructurării datoriilor acesteia

3 – în cazul reorganizării (inclusiv în cazul fuziunii sau al achiziției) entității căreia i s-a acordat un rating

4 – în cazul în care titlul de creanță a ajuns la scadență sau dacă acesta a fost răscumpărat, rambursat, prefinanțat sau anulat

5 – în caz de invalidare automată a ratingului ca urmare a modelului de afaceri al agenției de rating de credit (cum ar fi expirarea ratingurilor valabile pentru o perioadă de timp predeterminată)

6 – în cazul în care ratingul a fost retras din alte motive

7 – în cazul în care ratingul este afectat de una dintre situațiile descrise în secțiunea B punctul 3 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1060/2009

8 – în cazul în care clientul a formulat o cerere în acest sens

Public

12

Alte motive care au stat la baza retragerii ratingului

În cazul în care ratingul a fost retras din alte motive decât cele menționate anterior, vă rugăm să le specificați.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Motivul care a stat la baza retragerii ratingului” = 6.

 

Exclusiv supraveghere

13

Indicatorul stării de nerambursare

În cazul în care entității sau instrumentului financiar căreia/căruia i se acordă un rating i se atribuie calificativul de „nerambursare” sau dacă acesta este retras în urma unei noi acțiuni de rating (i.e.: reclasificare într-o categorie superioară sau inferioară).

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „AF”, „DG”, „UP” sau „OR”.

Y – Da

N – Nu

Public

14

Motivul suspendării

Specifică motivul acțiunii de suspendare.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „SP”.

 

Public

15

Identificatorul scalei de rating

Identifică scala de rating utilizată la emiterea acțiunii de rating.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „NW”, „UP”, „AF”, „DG”, „PR” sau „OR”.

Identificatorul valabil al scalei de rating, menționat anterior în tabelul „Scala de rating”

Public

16

Valoarea ratingului

Valoarea treptei atribuită de agenția de rating de credit în urma acțiunii de rating.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „NW”, „UP”, „AF”, „DG”, „PR” sau „OR”.

Valoarea valabilă a treptei, raportată anterior în tabelul „Scala de rating”

Public

17

Locul în care a fost emis ratingul

Face distincția între următoarele categorii de ratinguri de credit, în funcție de locul în care au fost emise ratingurile: ratinguri emise în Uniune de către o agenție de rating de credit înregistrată, ratinguri emise de către o agenție dintr-o țară terță care face parte din același grup de agenții de rating de credit și care au fost avizate în Uniune, ratinguri emise de către agenții de rating de credit certificate sau ratinguri emise de către o agenție de rating de credit dintr-o țară terță care face parte din același grup de agenții de rating de credit, dar care nu au fost avizate în Uniune.

Obligatoriu.

I – Emis în Uniune

E – Aprobat

T – Emis într-o țară terță de către o ARC certificată

O – Altele (neaprobate)

N – Nedisponibil (valabil numai până la data de 1.1.2011)

Public

18

Identificatorul analistului principal

Identificatorul unic al analistului principal responsabil de rating. Ar trebui să fie raportat doar pentru ratingurile emise în Uniune.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Locul în care a fost emis ratingul” = „I”.

Identificatorul valabil al analistului principal, menționat anterior la rubrica „Lista analiștilor principali de rating”

Exclusiv supraveghere

19

Țara în care se află biroul analistului principal

Identifică țara în care s-a aflat biroul analistului principal responsabil în momentul emiterii ratingului.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Locul în care a fost emis ratingul” = „I”.

Cod ISO 3166-1

Exclusiv supraveghere

20

Statutul de „rating solicitat”

Indică dacă ratingul acordat unei entități/unui instrument a fost solicitat sau nu.

Obligatoriu.

S – dacă ratingul este solicitat,

U – dacă ratingul este nesolicitat și fără participare

P – dacă ratingul este nesolicitat și cu participare

Public

21

Comunicat de presă

Comunicat de presă

Specifică dacă acțiunea de rating a fost însoțită de un comunicat de presă.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating care intră sub incidența ERP” = „NXI”.

Y – Da

N – Nu

Public

22

Versiunea lingvistică a comunicatului de presă

Indică limba în care a fost publicat comunicatul de presă.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Comunicat de presă” = „Y”.

ISO 639-1

Public

23

Denumirea fișierului din care face parte comunicatul de presă

Indică denumirea fișierului în cadrul căruia a fost transmis comunicatul de presă.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Comunicat de presă” = „Y”.

Standard AEVMP

Public

24

Trimiterea la comunicatul de presă

În cazul în care acțiunea de rating este însoțită de același comunicat de presă ca și o altă acțiune de rating, ar trebui să se menționeze „Identificatorul acțiunii” corespunzător primei acțiuni pentru care a fost transmis comunicatul de presă comun.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care comunicatul de presă se referă la cel puțin două ratinguri.

Identificatorul valabil al acțiunii

Tehnic

25

Raport de cercetare

Raport de cercetare

Specifică dacă acordarea ratingului a fost însoțită de un raport de cercetare. Se aplică doar ratingurilor suverane raportate în cadrul rubricii „Sector” = „SV”, „SM” sau „IF”.

Obligatoriu.

Se aplică numai în cazul în care „Tipul de rating” = „S” și „Sector” = „SV”, „SM” sau „IF”.

Y – Da

N – Nu

Public

26

Versiunea lingvistică a raportului de cercetare

Indică limba în care a fost publicat raportul de cercetare.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Raport de cercetare privind ratingurile suverane” = „Y”.

ISO 639-1

Public

27

Denumirea fișierului din care face parte raportul de cercetare

Indică denumirea fișierului din care face parte raportul de cercetare.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Raport de cercetare privind ratingurile suverane” = „Y”.

Standard AEVMP

Public

28

Link către raportul de cercetare

În cazul în care ratingul este însoțit de același raport de cercetare ca și o altă acțiune de rating, ar trebui să se menționeze „Identificatorul acțiunii” corespunzător primei acțiuni pentru care a fost transmis raportul de cercetare comun.

Facultativ.

Identificatorul valabil al acțiunii

Tehnic


ANEXA II

Tabel de corespondență

Prezentul regulament

Regulamentul (UE) nr. 446/2012

Regulamentul (UE) nr. 448/2012

Articolul 1 alineatul (1)

 

Articolul 3 alineatul (1)

Articolul 1 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (1)

Articolul 2 alineatul (2)

Articolul 1 alineatul (3)

Articolul 2 alineatul (6)

 

Articolul 1 alineatul (4)

Articolul 2 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (3)

Articolul 1 alineatul (5)

 

Articolul 3 alineatul (3)

Articolul 1 alineatul (6)

 

Articolul 3 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (1)

 

Articolul 8 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (2)

 

Articolul 8 alineatul (3)

Articolul 3

Articolul 4 alineatul (1)

Articolul 3 alineatul (5)

Articolul 4

Articolul 4 alineatul (3)

Articolul 4

Articolul 5

Articolul 4 alineatul (2)

Articolul 5

Articolul 6

 

Articolul 6

Articolul 7

 

 

Articolul 8

 

 

Articolul 9 alineatul (1)

Articolul 3 alineatul (2)

 

Articolul 9 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (3)

 

Articolul 9 alineatul (3)

Articolul 2 alineatul (4)

 

Articolul 9 alineatul (4)

Articolul 2 alineatul (5)

 

Articolul 9 alineatul (5)

Articolul 3 alineatul (3)

 

Articolul 10

 

 

Articolul 11 alineatele (1)-(3)

 

 

Articolul 11 alineatul (4)

 

Articolul 3 alineatul (4)

Articolul 12

Articolul 3 alineatele (1) și (4)

Articolul 2 alineatul (1), articolul 7 și articolul 8 alineatul (1)

Articolul 13

Articolul 5

Articolul 9, articolul 10, articolul 11, articolul 12 și articolul 13

Articolul 14

 

 

Articolul 15

Articolul 6

Articolul 14