16.9.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 240/61


DECIZIA (UE) 2015/1534 A CONSILIULUI

din 7 mai 2015

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Organizației Maritime Internaționale în cursul celei de a 68-a sesiuni a Comitetului pentru protecția mediului marin și al celei de a 95-a sesiuni a Comitetului pentru siguranța maritimă, în ceea ce privește adoptarea modificărilor aduse Convențiilor MARPOL, SOLAS și Orientărilor privind sistemele de purificare a gazelor de evacuare, ediția 2009

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 100 alineatul (2) și articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Acțiunile întreprinse de Uniune în sectorul transportului maritim ar trebui să urmărească îmbunătățirea siguranței maritime și protejarea mediului marin.

(2)

Comitetul pentru protecția mediului marin (MEPC) din cadrul Organizației Maritime Internaționale (OMI), cu ocazia celei de a 67-a reuniuni, a aprobat modificările aduse Convenției internaționale pentru prevenirea poluării de către nave (MARPOL). Se preconizează că respectivele modificări vor fi adoptate în cursul celei de a 68-a sesiuni a MEPC, care urmează să aibă loc în luna mai a anului 2015.

(3)

Subcomitetul pentru prevenirea poluării și intervenția în caz de poluare (PPR) al OMI, întrunit în cadrul celei de a doua sesiuni, a aprobat proiectele de modificări ale Orientărilor privind sistemele de purificare a gazelor de evacuare („Orientările 2009”). Se preconizează că respectivele modificări vor fi adoptate în cursul celei de a 68-a sesiuni a MEPC, care urmează să aibă loc în luna mai a anului 2015.

(4)

Comitetul pentru siguranța maritimă (MSC) al OMI, reunit cu ocazia celei de a 94-a sesiuni, a aprobat modificările aduse Convenției internaționale pentru ocrotirea vieții omenești pe mare (SOLAS). Se preconizează că respectivele modificări vor fi adoptate în cursul celei de a 95-a sesiuni a MSC, care urmează să aibă loc în luna iunie a anului 2015.

(5)

Modificările anexelor I și II la Convenția MARPOL vor introduce măsuri asociate cu adoptarea proiectului de cod internațional privind navele care acționează în apele polare („Codul polar”), astfel încât Codul polar să devină obligatoriu. Codul polar extinde la apele polare actuala interdicție impusă de Convenția MARPOL privind deversările de petrol/lichide nocive în apele antarctice până în cele polare. Articolul 4 din Directiva 2005/35/CE a Parlamentului European și a Consiliului (1), coroborat cu articolul 3 alineatul (1), prevede că statele membre se asigură că deversările de substanțe poluante de către nave, inclusiv faptele minore de astfel de deversări, sunt considerate încălcări în cazul în care au fost săvârșite cu intenție, din imprudență sau din neglijență gravă. Articolul 5 alineatul (1) din directiva menționată prevede că o deversare de substanțe poluante nu se consideră încălcare în cazul în care îndeplinește condițiile menționate, printre altele, în anexa I, regulile 15 și 34 din Convenția MARPOL. Atât regula 15, cât și regula 34 se numără printre regulile din Convenția MARPOL care vor fi modificate prin adoptarea modificărilor prevăzute în anexa 11 la documentul MEPC 67/20 al OMI. Prin urmare, aceste modificări vor afecta domeniul de aplicare al unei încălcări în temeiul Directivei 2005/35/CE, motiv pentru care intră în sfera de competență exclusivă a Uniunii.

(6)

Modificările aduse Orientărilor ediția 2009 vor introduce utilizarea unei metodologii bazate pe calcul pentru testarea scruberelor conectate la elementele mașinilor navei care nu pot fi testate la încărcături mai mari sau care nu pot fi testate deloc în timp ce nava se află în port în repaus. Articolul 4c și anexa II la Directiva 1999/32/CE a Consiliului (2) vizează aceste aspecte, iar anexa II este derivată din Orientările ediția 2009 care vor fi modificate.

(7)

Modificările aduse regulii II-2/20.3.1.2.1 din Convenția SOLAS vor permite exploatarea ventilatoarelor cu un număr redus de schimburi de aer atunci când există în funcțiune un sistem de control al calității aerului pentru navele de pasageri în spațiile pentru vehicule, de categorie specială și ro-ro. Articolul 6 alineatul (2) litera (a) punctul (i) din Directiva 2009/45/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3) prevede că navele noi de pasageri din clasa A trebuie să respecte integral cerințele Convenției SOLAS, inclusiv regula II-2/20.3 din Convenția SOLAS. Prin urmare, modificările care urmează să fie adoptate vor avea un efect juridic direct asupra Directivei 2009/45/CE. În măsura în care afectează navele de pasageri angajate în curse interne, aceste modificări intră în sfera competenței exclusive a Uniunii.

(8)

Uniunea nu este nici membru al OMI, nici parte contractantă la convențiile vizate. Prin urmare, Consiliul trebuie să autorizeze statele membre să își exprime poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii și să își exprime acordul în sensul respectării modificărilor respective, în măsura în care acestea intră în sfera competenței exclusive a Uniunii,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul celei de a 68-a sesiuni a Comitetului OMI pentru protecția mediului marin este de a-și da acordul cu privire la adoptarea:

(i)

modificărilor aduse anexelor I și II la Convenția MARPOL, după cum se prevede în anexa 11 la documentul MEPC 67/20 al OMI;

(ii)

modificărilor aduse Orientărilor privind sistemele de purificare a gazelor de evacuare, ediția 2009, după cum se prevede în anexa 1 la documentul PPR 2/21 al OMI.

Articolul 2

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul celei de a 95-a sesiuni a Comitetului OMI pentru siguranța maritimă este de a-și da acordul cu privire la adoptarea modificărilor aduse

regulii II-2/20.3.1.2.1 din Convenția SOLAS, după cum se prevede în anexa 11 la documentul MSC 94/21/add.1 al OMI.

Articolul 3

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii, astfel cum este prevăzută la articolele 1 și 2, se exprimă de către statele membre care sunt membre ale OMI, acționând împreună în interesul Uniunii.

Articolul 4

Modificările formale și minore ale pozițiilor menționate la articolele 1 și 2 pot fi convenite fără a necesita modificarea pozițiilor respective.

Articolul 5

Prin prezenta decizie, statele membre sunt autorizate să își exprime acordul, în interesul Uniunii, în sensul respectării modificărilor menționate la articolele 1 și 2, în măsura în care acestea intră în sfera competenței exclusive a Uniunii.

Articolul 6

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 7 mai 2015.

Pentru Consiliu

Președintele

E. RINKĒVIČS


(1)  Directiva 2005/35/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind poluarea cauzată de nave și introducerea unor sancțiuni, inclusiv sancțiuni penale, pentru infracțiunile de poluare (JO L 255, 30.9.2005, p. 11).

(2)  Directiva 1999/32/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind reducerea conținutului de sulf din anumiți combustibili lichizi și de modificare a Directivei 93/12/CEE (JO L 121, 11.5.1999, p. 13).

(3)  Directiva 2009/45/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 mai 2009 privind normele și standardele de siguranță pentru navele de pasageri (JO L 163, 25.6.2009, p. 1).