11.6.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 146/11


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/892 A COMISIEI

din 9 iunie 2015

privind aprobarea unui plan de vaccinare preventivă a rațelor sălbatice dintr-o exploatație agricolă din Portugalia împotriva gripei aviare slab patogene și privind anumite măsuri de restricționare a circulației acestor păsări și a produselor derivate din acestea

[notificată cu numărul C(2015) 3745]

(Numai textul în limba portugheză este autentic)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2005/94/CE a Consiliului din 20 decembrie 2005 privind măsurile comunitare de combatere a influenței aviare și de abrogare a Directivei 92/40/CEE (1), în special articolul 57 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Directiva 2005/94/CE prevede obligația statelor membre de a se asigura că vaccinarea împotriva gripei aviare este interzisă pe teritoriul lor, cu excepția cazurilor în care vaccinarea de urgență sau vaccinarea preventivă este practicată în conformitate cu condițiile prevăzute în secțiunile relevante din capitolul IX din directiva respectivă.

(2)

Capitolul IX secțiunea 3 din Directiva 2005/94/CE prevede că statele membre pot să recurgă la vaccinarea preventivă a păsărilor de curte sau a altor păsări captive ca măsură pe termen lung în cazul în care, pe baza unei evaluări a riscurilor, ele consideră că anumite părți ale teritoriului lor, anumite tipuri de creștere a păsărilor de curte sau anumite categorii de păsări de curte sau de alte păsări captive sunt expuse riscului de apariție a gripei aviare.

(3)

În conformitate cu articolul 52 alineatul (1) litera (c) din directiva respectivă, pentru vaccinarea păsărilor de curte sau a altor păsări captive împotriva gripei aviare trebuie utilizate numai vaccinurile autorizate în conformitate cu Directiva 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului (2) sau cu Regulamentul (CE) nr. 726/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

(4)

Gripa aviară slab patogenă a fost eradicată în Portugalia. Cu toate acestea, pe baza rezultatelor unei evaluări a riscurilor, rațele sălbatice cu valoare ridicată destinate reproducerii dintr-o exploatație din localitatea Vila Nova da Barquinha, situată în regiunea Lisboa e Vale do Tejo, Ribatejo Norte, continuă să fie expuse riscului potențial de infecție cu gripă aviară, din cauza contactului indirect posibil cu păsări sălbatice.

(5)

Prin urmare, Portugalia a prezentat Comisiei, în vederea aprobării, planuri succesive de vaccinare preventivă împotriva gripei aviare slab patogene, cel mai recent dintre acestea fiind aprobat prin Decizia de punere în aplicare 2013/651/UE a Comisiei (4) și pus în aplicare de Portugalia până la 31 iulie 2014.

(6)

În conformitate cu decizia respectivă de punere în aplicare, Portugalia a prezentat Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale un raport privind punerea în aplicare a planului în cauză. Acest raport a demonstrat că a fost prevenită cu succes circulația virusului în cadrul efectivelor de rațe sălbatice vaccinate, precum și în exploatațiile avicole situate în zona înconjurătoare.

(7)

Avizele științifice ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară din 2005 (5), 2007 (6) și 2008 (7) au confirmat că vaccinarea preventivă reprezintă un instrument important care completează măsurile de control al gripei aviare.

(8)

La 1 februarie 2015, Portugalia a prezentat Comisiei pentru aprobare un nou plan pentru vaccinarea preventivă împotriva gripei aviare slab patogene. Acest plan trebuie să fie aplicat până la 31 decembrie 2020 („planul de vaccinare preventivă”).

(9)

Având în vedere situația epidemiologică din Portugalia în ceea ce privește gripa aviară slab patogenă, riscul asociat tipului de exploatație vizat și domeniul de aplicare limitat al planului de vaccinare preventivă, planul în cauză ar trebui aprobat și pus în aplicare până la 31 decembrie 2020.

(10)

În plus, pentru a detecta o potențială infecție asimptomatică a rațelor sălbatice vaccinate, supravegherea și testarea de laborator în exploatația în care sunt ținute rațele sălbatice vaccinate și păsările santinelă nevaccinate ar trebui efectuate în conformitate cu planul de vaccinare preventivă.

(11)

Este oportun, de asemenea, să se introducă anumite restricții privind circulația și expedierea rațelor sălbatice vaccinate, ale ouălor pentru incubație ale acestora și ale rațelor sălbatice provenite din astfel de rațe, în conformitate cu planul de vaccinare preventivă. Având în vedere numărul mic de rațe sălbatice prezente în exploatația în care urmează să fie efectuată vaccinarea preventivă, precum și din motive de trasabilitate și logistică, rațele sălbatice vaccinate nu ar trebui deplasate din exploatația respectivă, ci ucise după încheierea ciclului de reproducere al acestora, în conformitate cu articolul 18 din Regulamentul (CE) nr. 1099/2009 al Consiliului (8) și eliminate în condiții de siguranță în conformitate cu cerințele Regulamentului (UE) nr. 142/2011 al Comisiei (9).

(12)

Portugalia a adoptat măsuri suplimentare în conformitate cu Decizia 2006/605/CE a Comisiei (10) referitoare la schimburile de păsări de curte destinate repopulării efectivelor de vânat.

(13)

Pentru a reduce impactul economic asupra exploatației în cauză, ar trebui prevăzute anumite derogări de la restricțiile privind deplasarea rațelor sălbatice provenite din rațe sălbatice reproducătoare vaccinate, cu condiția ca această circulație să nu crească riscul de răspândire a gripei aviare și sub rezerva efectuării supravegherii oficiale, precum și a îndeplinirii cerințelor specifice de sănătate animală prevăzute pentru schimburile comerciale în interiorul UE.

(14)

Pentru a permite Comisiei și celorlalte state membre să monitorizeze punerea în aplicare de către Portugalia a planului de vaccinare preventivă, este oportun ca Portugalia să furnizeze periodic informații actualizate Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale.

(15)

Dat fiind că acest plan ar trebui să fie aprobat pentru mai mulți ani, Portugalia ar putea fi nevoită să efectueze o serie de modificări ale planului de vaccinare preventivă, de exemplu în ceea ce privește numărul de rațe sălbatice care urmează să fie vaccinate sau tipul de vaccin care urmează să fie folosit, precum și încetarea prematură a vaccinării. Prezenta decizie ar trebui, prin urmare, să prevadă obligația Portugaliei de a informa Comisia cu privire la astfel de modificări planificate, cu care Comisia poate fi de acord fără a mai fi necesară reaprobarea planului sau pentru care ar trebui solicitată o nouă procedură de aprobare.

(16)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   Prezenta decizie stabilește anumite măsuri care trebuie aplicate în Portugalia, într-o exploatație din localitatea Vila Nova da Barquinha, regiunea Lisboa e Vale do Tejo, Ribatejo Norte, unde se efectuează vaccinarea preventivă a rațelor sălbatice (Anas platyrhynchos) destinate repopulării efectivelor de vânat (denumite în continuare „rațe sălbatice”) și care este expusă riscului de introducere a virusului gripei aviare.

Aceste măsuri includ:

(a)

anumite restricții privind circulația în interiorul țării și expedierea în afara Portugaliei a rațelor sălbatice vaccinate, a ouălor pentru incubație ale acestora și a rațelor sălbatice provenite din acestea;

(b)

eliminarea rațelor sălbatice vaccinate.

(2)   Prezenta decizie se aplică fără a aduce atingere măsurilor de protecție care trebuie adoptate de Portugalia în conformitate cu Directiva 2005/94/CE și cu Decizia 2006/605/CE.

Articolul 2

Aprobarea planului de vaccinare preventivă

(1)   Se aprobă planul de vaccinare preventivă împotriva gripei aviare slab patogene în Portugalia, astfel cum a fost prezentat Comisiei de către Portugalia la 1 februarie 2015, care urmează să fie pus în aplicare în exploatația menționată la articolul 1 alineatul (1) până la 31 decembrie 2020 (denumit în continuare „planul de vaccinare preventivă”).

(2)   Comisia publică planul de vaccinare preventivă pe site-ul său.

Articolul 3

Condiții pentru punerea în aplicare a planului de vaccinare preventivă

(1)   Portugalia se asigură că planul de vaccinare preventivă este pus în aplicare folosind un vaccin inactivat monovalent care conține subtipul H5 al virusului gripei aviare, autorizat în conformitate cu Directiva 2001/82/CE sau cu Regulamentul (CE) nr. 726/2004.

(2)   Portugalia se asigură că planul de vaccinare preventivă este pus în aplicare așa cum a fost notificat.

Articolul 4

Marcarea și restricțiile privind circulația, expedierea și eliminarea rațelor sălbatice vaccinate

Portugalia se asigură că rațele sălbatice vaccinate din exploatația menționată la articolul 1 alineatul (1):

(a)

sunt marcate în mod individual;

(b)

nu sunt mutate în alte exploatații avicole de pe teritoriul Portugaliei;

(c)

nu sunt expediate din Portugalia.

După încheierea perioadei (lor) de reproducere, rațele sălbatice respective trebuie ucise în cadrul exploatației menționate la articolul 1 alineatul (1) din prezenta decizie, în conformitate cu cerințele articolului 18 din Regulamentul (CE) nr. 1099/2009, iar carcasele acestora trebuie eliminate în conformitate cu cerințele Regulamentului (UE) nr. 142/2011.

Articolul 5

Restricții privind circulația și expedierea ouălor pentru incubație ale rațelor sălbatice din exploatația menționată la articolul 1 alineatul (1)

Portugalia se asigură că ouăle pentru incubație ale rațelor sălbatice din exploatația menționată la articolul 1 alineatul (1):

(a)

sunt deplasate numai către o stație de incubație din Portugalia;

(b)

nu sunt expediate din Portugalia.

Articolul 6

Restricții privind circulația și expedierea rațelor sălbatice care provin din rațe sălbatice vaccinate

(1)   Portugalia se asigură că rațele sălbatice provenite din rațe sălbatice reproducătoare vaccinate sunt deplasate numai după ecloziune din exploatația menționată la articolul 1 alineatul (1) către o exploatație situată într-o zonă geografică înconjurătoare, astfel cum a fost stabilită și identificată de Portugalia în planul de vaccinare preventivă.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1), rațele sălbatice care provin din rațe sălbatice reproducătoare vaccinate și care au vârsta mai mare de patru luni:

(a)

pot fi eliberate în sălbăticie, în Portugalia; sau

(b)

pot fi expediate din Portugalia, cu condiția:

(i)

ca rezultatele supravegherii și ale testelor de laborator, astfel cum au fost stabilite în planul de vaccinare preventivă, să fie favorabile;

(ii)

să fie îndeplinite condițiile de expediere a păsărilor de curte destinate repopulării efectivelor de vânat prevăzute de Decizia 2006/605/CE.

Articolul 7

Certificarea sanitară pentru comerțul în interiorul Uniunii cu rațe sălbatice care provin din rațe sălbatice reproducătoare vaccinate

Portugalia se asigură că următoarea mențiune este inclusă în certificatele de sănătate pentru comerțul în interiorul Uniunii cu păsări de curte destinate repopulării efectivelor de vânat, care însoțesc rațele sălbatice expediate în temeiul articolului 6 alineatul (2) litera (b):

„Transport care respectă condițiile de sănătate animală prevăzute de Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/892 a Comisiei (*)

Articolul 8

Rapoarte și informații

(1)   Portugalia transmite Comisiei un raport privind punerea în aplicare a planului de vaccinare preventivă în termen de o lună de la data notificării prezentei decizii și prezintă, ulterior, rapoarte anuale, cu ocazia reuniunii Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale.

(2)   Portugalia informează Comisia cu privire la următoarele:

(a)

modificările planificate ale planului de vaccinare preventivă a cărui aprobare este prevăzută la articolul 2;

(b)

data încetării vaccinării preventive din exploatația menționată la articolul 1 alineatul (1).

(3)   Comisia trebuie să examineze modificările propuse de Portugalia și:

(a)

fie este de acord cu modificările propuse ale planului de vaccinare preventivă aprobat în conformitate cu articolul 2;

(b)

fie prevede o nouă procedură de autorizare a planului de vaccinare preventivă modificat.

Articolul 9

Aplicabilitate

Prezenta decizie se aplică până la data de 31 decembrie 2020.

Articolul 10

Destinatar

Prezenta decizie se adresează Republicii Portugheze.

Adoptată la Bruxelles, 9 iunie 2015.

Pentru Comisie

Vytenis ANDRIUKAITIS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 10, 14.1.2006, p. 16.

(2)  Directiva 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la produsele medicamentoase veterinare (JO L 311, 28.11.2001, p. 1).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 726/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 31 martie 2004 de stabilire a procedurilor comunitare privind autorizarea și supravegherea medicamentelor de uz uman și veterinar și de instituire a unei Agenții Europene pentru Medicamente (JO L 136, 30.4.2004, p. 1).

(4)  Decizia de punere în aplicare 2013/651/UE a Comisiei din 8 noiembrie 2013 de aprobare a unui plan de vaccinare preventivă împotriva virusului slab patogen al gripei aviare într-o exploatație de rațe sălbatice din Portugalia și a anumitor dispoziții privind circulația acestora și a produselor derivate (JO L 302, 13.11.2013, p. 53).

(5)  Scientific Opinion on Animal health and welfare aspects of Avian Influenza [Aviz științific privind aspecte de sănătate și bunăstare animală referitoare la gripa aviară, The EFSA Journal (2005) 266, 1-21].

(6)  Scientific Opinion on Vaccination against avian influenza of H5 and H7 subtypes in domestic poultry and captive birds [Aviz științific privind vaccinarea păsărilor de curte domestice și a păsărilor captive împotriva subtipurilor H5 și H7 ale virusului gripei aviare, The EFSA Journal (2007) 489].

(7)  Scientific Opinion on Animal health and welfare aspects of avian influenza and the risks of its introduction into the EU poultry holdings [Aviz științific privind aspecte de sănătate și bunăstare animală referitoare la gripa aviară și riscurile introducerii sale în exploatațiile avicole din UE, The EFSA Journal (2008) 715, 1-161].

(8)  Regulamentul (CE) nr. 1099/2009 al Consiliului din 24 septembrie 2009 privind protecția animalelor în momentul uciderii (JO L 303, 18.11.2009, p. 1).

(9)  Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce privește anumite probe și produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menționată (JO L 54, 26.2.2011, p. 1).

(10)  Decizia 2006/605/CE a Comisiei din 6 septembrie 2006 privind anumite măsuri de protecție referitoare la schimburile intracomunitare de păsări de curte destinate furnizării de vânat sălbatic pentru repopulare (JO L 246, 8.9.2006, p. 12).