19.3.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 75/1


DECIZIA (UE) 2015/451 A CONSILIULUI

din 6 martie 2015

referitoare la aderarea Uniunii Europene la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 192 alineatul (1), coroborat cu articolul 218 alineatul (6) litera (a),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

având în vedere aprobarea Parlamentului European (1),

întrucât:

(1)

Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES) (denumită în continuare „convenția”), la care sunt părți 178 de țări, inclusiv toate statele membre, constituie un instrument de mediu internațional esențial care vizează protejarea speciilor pe cale de dispariție ale faunei și florei prin controlul comerțului internațional cu exemplare din speciile respective.

(2)

Amendamentul de la Gaborone la convenție, adoptat în 1983 de o Conferință specială a părților care a avut loc la Gaborone, în Botswana, a modificat articolul XXI din convenție, astfel încât accesul la aceasta, limitat anterior la state, să fie permis și organizațiilor de integrare economică regională formate din state suverane care au competență în materie de negociere, încheiere și punere în aplicare a acordurilor internaționale privind domenii care le-au fost transferate de statele lor membre și care fac obiectul acestei convenții. Amendamentul de la Gaborone la convenție a intrat în vigoare la 29 noiembrie 2013.

(3)

Aspectele care fac obiectul convenției se referă în esență la protecția mediului. Dispozițiile convenției au fost puse în aplicare în mod uniform în toate statele membre începând cu data de 1 ianuarie 1984. În plus, au fost adoptate norme ale Uniunii sub forma Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului (2) și a Regulamentului (CE) nr. 865/2006 al Comisiei (3).

(4)

Aderarea la convenție va permite Uniunii să participe la activitatea convenției și va obliga din punct de vedere juridic Uniunea să pună în aplicare convenția și să asigure respectarea acesteia în aspecte care țin de competența sa. Aderarea va genera responsabilități formale pentru Uniune, care, în calitate de parte, va răspunde în fața celorlalte părți în privința punerii în aplicare a convenției.

(5)

Aderarea Uniunii la convenție nu va afecta modul în care Uniunea și statele sale membre convin asupra pozițiilor pentru Conferința părților la CITES, în domeniile competențelor lor respective, în conformitate cu tratatele.

(6)

Pozițiile Uniunii și ale statelor membre ale acesteia pentru Conferința părților la CITES vor fi exprimate în conformitate cu practica relevantă din domeniul acordurilor multilaterale de mediu, în domeniul competențelor lor respective, în conformitate cu tratatele.

(7)

În consecință Uniunea Europeană ar trebui să adere la convenție,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Aderarea Uniunii Europene la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES) se aprobă în numele Uniunii.

Textul convenției se atașează la prezenta decizie.

Articolul 2

Președintele Consiliului este autorizat să desemneze persoana împuternicită să depună, în numele Uniunii, instrumentul de aderare prevăzut la articolul XXI alineatul (1) din convenție pentru a exprima consimțământul Uniunii de a-și asuma obligații în temeiul convenției. Concomitent cu depunerea instrumentului de aderare, persoana desemnată depune declarația prevăzută în anexa la prezenta decizie, în conformitate cu articolul XXI alineatul (3) din convenție.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării (4).

Adoptată la Bruxelles, 6 martie 2015.

Pentru Consiliu

Președintele

K. GERHARDS


(1)  Aprobarea din 16 decembrie 2014 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial).

(2)  Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului din 9 decembrie 1996 privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 61, 3.3.1997, p. 1).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei din 4 mai 2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 166, 19.6.2006, p. 1).

(4)  Data intrării în vigoare a convenției pentru Uniune va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene de către Secretariatul General al Consiliului.


ANEXĂ

DECLARAȚIA UNIUNII EUROPENE ÎN CONFORMITATE CU ARTICOLUL XXI [ALINEATUL (3)] DIN CONVENȚIA PRIVIND COMERȚUL INTERNAȚIONAL CU SPECII ALE FAUNEI ȘI FLOREI SĂLBATICE PE CALE DE DISPARIȚIE

Uniunea Europeană declară că, în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special cu articolul 192 alineatul (1), are competența de a încheia acorduri internaționale și de a pune în aplicare obligațiile care decurg din acestea, contribuind la îndeplinirea următoarelor obiective:

conservarea, protecția și îmbunătățirea calității mediului;

ocrotirea sănătății persoanelor;

utilizarea prudentă și rațională a resurselor naturale;

promovarea pe plan internațional a unor măsuri destinate să contracareze problemele de mediu la scară regională sau mondială, inclusiv schimbările climatice.

Uniunea Europeană declară că a adoptat deja instrumente juridice, cu forță juridică obligatorie pentru statele sale membre, care au ca obiect aspectele reglementate de prezenta convenție, în special, dar fără a se limita la Regulamentul (CE) nr. 338/97 și Regulamentul de punere în aplicare (CE) nr. 865/2006.

În plus, Uniunea Europeană declară că este responsabilă pentru îndeplinirea obligațiilor care decurg din Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție care sunt reglementate de legislația Uniunii Europene în vigoare.

Exercitarea competenței Uniunii Europene este supusă, prin însăși natura sa, unei evoluții continue.