30.12.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 370/25


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 1393/2014 AL COMISIEI

din 20 octombrie 2014

de stabilire a unui plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anumite activități de pescuit pelagic în apele de nord-vest

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (1), în special articolul 15 alineatul (6) și articolul 18 alineatele (1) și (3),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 vizează eliminarea treptată a practicii aruncării capturilor înapoi în mare în toate activitățile de pescuit ale Uniunii prin introducerea unei obligații de debarcare pentru capturi de specii care fac obiectul unor limite de captură.

(2)

Articolul 15 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 împuternicește Comisia să adopte planuri privind aruncarea capturilor înapoi în mare prin intermediul unui act delegat pentru o perioadă de maximum tei ani pe baza recomandării comune elaborate de statele membre în urma consultării consiliilor consultative relevante.

(3)

Belgia, Irlanda, Spania, Franța, Țările de Jos și Regatul Unit au un interes direct în ceea ce privește gestionarea pescuitului în apele de nord-vest. În urma consultării cu Consiliul consultativ pentru stocuri pelagice, cu Consiliul consultativ pentru distanțe mari și cu Consiliul consultativ pentru apele de nord-vest, respectivele state membre au înaintat Comisiei o recomandare comună. S-a obținut sprijin științific din partea organismelor științifice relevante. Măsurile incluse în recomandarea comună care sunt în conformitate cu articolul 15 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 și, prin urmare, cu articolul 18 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 ar trebui să fie incluse în prezentul regulament.

(4)

În ceea ce privește apele de nord-vest, potrivit articolului 15 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, obligația de debarcare trebuie să se aplice, începând cu 1 ianuarie 2015 cel târziu, tuturor navelor implicate în pescuitul de specii pelagice mici și în pescuitul de specii pelagice mari în ceea ce privește speciile capturate în urma respectivelor operațiuni de pescuit, care fac obiectul unor limite de captură.

(5)

În conformitate cu recomandarea comună, planul privind aruncarea capturilor înapoi în mare ar trebui să acopere pescuitul de anumite specii pelagice mici și mari, precum pescuitul de macrou, hering, stavrid negru, putasu, caproide, argentină mare, ton alb și șprot în zonele ICES Vb, VI și VII începând cu 1 ianuarie 2015.

(6)

Recomandarea comună include o excepție de la obligația de debarcare pentru macrou și hering capturat cu ajutorul plaselor-pungă în anumite condiții bazate pe dovezi științifice privind rata ridicată de supraviețuire în conformitate cu articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013. Grupul Scheveningen a furnizat în recomandarea comună pentru un plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru Marea Nordului dovezi științifice în sprijinul ratei ridicate de supraviețuire făcând trimitere la un studiu științific specific privind supraviețuirea peștilor aruncați înainte de strângerea completă a plasei în cadrul pescuitului cu plasă-pungă. În urma studiului s-a constatat că ratele de supraviețuire depind de timpul petrecut în înghesuială și de densitatea peștelui din plasă, care sunt, în general, limitate în cazul acestor activități de pescuit. Aceste informații au fost reexaminate de CSTEP. CSTEP a concluzionat că, pornind de la premisa că rezultatele studiului privind supraviețuirea sunt reprezentative pentru ratele de supraviețuire în urma operațiunilor de pescuit pentru scopuri comerciale, proporția de macrou aruncați înainte de strângerea completă a plasei care supraviețuiesc ar fi probabil în jur de 70 %. Densitățile ar fi, de asemenea, mai scăzute decât cea în cazul căreia s-a observat o creștere a mortalității heringului. O interdicție privind eliberarea macroului și a heringului înainte ca plasa să fie strânsă în întregime la bordul unei nave de pescuit, având ca rezultat pierderea peștilor morți sau pe moarte, este prevăzută la articolul 19b alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 850/98 al Consiliului (2). Această excepție legată de supraviețuire nu afectează interdicția în vigoare, deoarece eliberarea peștelui va avea loc într-o etapă a operațiunii de pescuit în care peștele ar avea o rată de supraviețuire ridicată după eliberare. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să includă o astfel de excepție.

(7)

Recomandarea comună include patru excepții de minimis de la obligația de debarcare pentru anumite activități de pescuit și până la anumite niveluri. Dovezile furnizate de statele membre au fost analizate de CSTEP, care a concluzionat că recomandările comune au inclus argumente bine întemeiate legate de creșterea costurilor de manipulare a capturilor nedorite, sprijinite în unele cazuri de evaluarea calitativă a costurilor. În lumina celor de mai sus și în absența unor informații științifice contrare, este necesară stabilirea unor excepții de minimis în conformitate cu nivelul procentual propus în recomandarea comună și la niveluri care să nu depășească nivelurile permise în temeiul articolului 15 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013.

(8)

Excepția de minimis pentru putasu (Micromesistius poutassou), până la maximum 7 % în 2015 și 2016 și 6 % în 2017 din totalul capturilor anuale pescuite cu traulere pelagice industriale care vizează speciile respective din zona ICES VIII și care procesează speciile respective la bord pentru obținerea bazei pentru surimi, se bazează pe faptul că nu poate fi crescut gradul de selectivitate, iar costurile de manipulare a capturilor nedorite sunt disproporționate. CSTEP concluzionează că excepția este argumentată suficient de bine. Prin urmare, excepția în cauză ar trebui să fie inclusă în prezentul regulament.

(9)

Excepția de minimis pentru tonul alb (Thunnus alalunga), stabilită până la maximum 7 % în 2015 și 2016 și 6 % în 2017 din totalul capturilor anuale de ton alb provenit din pescuitul direcționat care utilizează traule pelagice îngemănate (PTM) în zona ICES VII, se bazează pe costurile disproporționate de manipulare a capturilor nedorite. Respectivele costuri vizează depozitarea și manipularea pe mare și la țărm. CSTEP, în evaluarea sa, a invocat riscul respingerii selective. Această excepție însă nu aduce atingere articolului 19a din Regulamentul (CE) nr. 850/98. Prin urmare, excepția în cauză ar trebui să fie inclusă în prezentul regulament.

(10)

Pentru a evita costurile disproporționate de manipulare a capturilor nedorite, cum ar fi depozitarea, mâna de lucru, refrigerarea, și ținând seama de dificultatea în a spori selectivitatea pescuitului pelagic care vizează macrou, stavrid negru și hering în diviziunea ICES VIId, recomandarea comună include o excepție de minimis de la obligația de debarcare pentru această activitate de pescuit mixtă. Această excepție se bazează pe dovezile științifice puse la dispoziție de statele membre implicate în recomandarea comună și a fost analizată de CSTEP. CSTEP a constatat că recomandarea comună prezintă argumente calitative bine întemeiate în sprijinul acestei excepții pe baza motivului legat de costurile disproporționate de manipulare a capturilor nedorite. Prin urmare, această excepție ar trebui să fie inclusă în prezentul regulament.

(11)

Excepția de minimis de până la maximum 1 % în 2015 și 0,75 % în 2016 din captura totală admisibilă (TAC) de caproide (Caproidae) capturate în cadrul operațiunilor de pescuit vizând stavridul negru (Trachurus spp.) cu traulere frigorifice pelagice utilizând traule pelagice în zonele ICES VI și VII se bazează pe dificultatea de a crește gradul de selectivitate și pe costurile disproporționate de manipulare (separarea capturilor dorite de cele nedorite). CSTEP concluzionează că excepția este sprijinită cu argumente calitative bine întemeiate legate de dificultatea îmbunătățirii gradului de selectivitate în acest tip de pescuit și cu argumente rezonabile în ceea ce privește costurile suplimentare de manipulare. Prin urmare, excepția în cauză ar trebui să fie inclusă în prezentul regulament.

(12)

Pentru a asigura un nivel adecvat de control, ar trebui să fie stabilite cerințe specifice pentru documentarea capturilor în contextul excepției bazate pe capacitatea de supraviețuire vizată de prezentul regulament.

(13)

Întrucât măsurile prevăzute de prezentul regulament au impact direct asupra activităților economice legate de sezonul de pescuit sau asupra planificării sezonului de pescuit al navelor Uniunii, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare imediat după publicarea sa. Pentru a respecta calendarul prevăzut la articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, prezentul regulament ar trebui să se aplice începând cu 1 ianuarie 2015. Potrivit articolului 15 alineatul (6) din regulamentul menționat anterior, prezentul regulament ar trebui să se aplice pentru o perioadă maximă de 3 ani,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament specifică detaliile privind punerea în aplicare a obligației de debarcare, prevăzute la articolul 15 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, începând cu 1 ianuarie 2015 în apele de nord-vest, astfel cum se definește în articolul 4 alineatul (2) litera (c) din regulamentul menționat anterior, pentru activitățile de pescuit prezentate în anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Excepția privind rata de supraviețuire

(1)   Prin derogare de la articolul 15 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, obligația de debarcare nu se aplică capturilor de macrou și hering realizate în pescuitul cu plasă-pungă în zona ICES VI, dacă sunt îndeplinite toate condițiile următoare:

captura este eliberată înainte ca plasa-pungă să fie închisă într-o anumită proporție [stabilită la alineatele (2) și (3) de mai jos] („punctul-limită de recuperare”);

plasa-pungă este dotată cu balize vizibile care indică clar limita ce corespunde punctului-limită de recuperare;

nava și plasa-pungă sunt echipate cu un sistem electronic de înregistrare și documentare care repertoriază momentul, locul și măsura în care este utilizată plasa-pungă pentru toate operațiunile de pescuit.

(2)   Punctul-limită de recuperare corespunde închiderii în proporție de 80 % a plasei-pungă în cadrul pescuitului de macrou și închiderii în proporție de 90 % a plasei-pungă în pescuitul de hering.

(3)   În cazul în care bancul de pești înconjurat constă într-un amestec din ambele specii, punctul-limită de recuperare este constituit de închiderea în proporție de 80 % a plasei-pungă.

(4)   Se interzice eliberarea capturilor de macrou și de hering după punctul-limită de recuperare.

(5)   Bancul de pești înconjurat este eșantionat înainte de a fi eliberat pentru a estima compoziția pe specii, compoziția pe dimensiuni și cantitatea de pește.

Articolul 3

Excepțiile de minimis

Prin derogare de la articolul 15 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, următoarele cantități pot fi aruncate înapoi în mare:

(a)

pentru putasu (Micromesistius poutassou), până la maximum 7 % în 2015 și 2016 și 6 % în 2017 din totalul capturilor anuale în cadrul pescuitului cu traule pelagice industriale care vizează speciile respective în zonele ICES Vb, VI și VII și care procesează speciile respective la bord pentru obținerea bazei pentru surimi;

(b)

pentru tonul alb (Thunnus alalunga), până la maximum 7 % în 2015 și 2016 și 6 % în 2017 din totalul capturilor anuale în cadrul pescuitului direcționat de ton alb care utilizează traule pelagice îngemănate (PTM) în zonele marine ICES VII;

(c)

până la maximum 3 % în 2015 și 2 % pentru 2016 din totalul capturilor anuale de macrou (Scomber scombrus), stavrid negru (Trachurus spp.), hering (Clupea harengus) și merlan (Merlangius merlangus) în cadrul pescuitului de specii pelagice cu traulere pelagice cu o lungime totală de până la 25 de metri care utilizează traule pelagice (OTM), care vizează macrou, stavrid negru și hering în zona ICES VIId;

(d)

până la maximum 1 % în 2015 și 0,75 % în 2016 din TAC de caproide (Caproidae) capturate în cadrul operațiunilor de pescuit vizând stavrid negru (Trachurus spp.) cu traulere frigorifice pelagice care utilizează traule pelagice în zonele ICES VI și VII.

Articolul 4

Documentarea capturilor

Cantitățile de pești eliberați în conformitate cu excepția prevăzută la articolul 2 și rezultatele eșantionării prevăzute la articolul 2 alineatul (5) se înregistrează în jurnalul de bord.

Articolul 5

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2015 până la 31 decembrie 2017.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 20 octombrie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 354, 28.12.2013, p. 22.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 850/98 al Consiliului din 30 martie 1998 pentru conservarea resurselor de pescuit prin măsuri tehnice de protecție a puietului de organisme marine (JO L 125, 27.4.1998, p. 1).


ANEXĂ

Activități de pescuit care fac obiectul dispozițiilor prevăzute în prezentul regulament de punere în aplicare a obligației de debarcare

1.   Activități de pescuit în zonele ICES Vb, VIa, VIb

Cod

Unealtă de pescuit pelagic

Cote de specii vizate

OTB

Traule de fund cu panouri

Macrou, hering, stavrid negru, putasu, caproide, argentină

OTM

Traule pelagice cu panouri, altele

Macrou, hering, stavrid negru, putasu, caproide, argentină

PTB

Traule de fund îngemănate (altele)

Macrou

PTM

Traule pelagice îngemănate

Hering, macrou

PS

Plase-pungă

Macrou, putasu

LMH

Undițe de mână

Macrou

Paragat tras

Undițe tractate

Macrou

2.   Activități de pescuit în zonele ICES VII (cu excepția zonelor ICES VIIa, VIId și VIIe)

Cod

Unealtă de pescuit pelagic

Cote de specii vizate

LMH

Undițe de mână

Macrou

Paragat tras

Undițe tractate și platforme și paragate

Ton alb

PTM

Traule pelagice îngemănate

Putasu, macrou, stavrid negru, ton alb, caproide, hering

OTM

Traule pelagice cu panouri

Putasu, macrou, stavrid negru, caproide, hering, ton alb

OTB

Traule de fund cu panouri

Hering

PS

Plase-pungă

Macrou, stavrid negru

3.   Activități de pescuit în zonele ICES VIId și VIIe

Cod

Unealtă de pescuit pelagic

Cote de specii vizate

OTB

Traule cu panouri (nespecificate)

Șprot

GND

Setci în derivă

Macrou, hering

LMH

Undițe de mână și lansete

Macrou

OTM

Traule pelagice cu panouri (altele)

Șprot, stavrid negru, macrou, hering, caproide

PTM

Traule pelagice îngemănate (altele)

Stavrid negru

PS

Plase-pungă

Macrou, stavrid negru

4.   Activități de pescuit în zonele ICES VIIa

Cod

Unealtă de pescuit pelagic

Cote de specii vizate

OTM

Traule pelagice cu panouri

Hering

PTM

Traule pelagice îngemănate

Hering

LMH

Undițe de mână

Macrou

LMH

Setci

Hering