4.11.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 317/28


REGULAMENTUL (UE, EURATOM) NR. 1142/2014 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 22 octombrie 2014

de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 în ceea ce privește finanțarea partidelor politice europene

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 322, coroborat cu Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 106a,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Curții de Conturi (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Partidele politice la nivel european sunt importante ca factor de integrare în Uniune.

(2)

Articolul 10 din Tratatul privind Uniunea Europeană și articolul 12 alineatul (2) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene prevăd că partidele politice la nivel european contribuie la formarea conștiinței politice europene și la exprimarea voinței politice a cetățenilor Uniunii.

(3)

La 4 noiembrie 2003, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Regulamentul (CE) nr. 2004/2003 privind statutul și finanțarea partidelor politice la nivel european (3).

(4)

În Rezoluția sa din 6 aprilie 2011 referitoare la aplicarea Regulamentului (CE) nr. 2004/2003 privind statutul și finanțarea partidelor politice la nivel european (4), Parlamentul European, din perspectiva experienței acumulate, a sugerat o serie de îmbunătățiri privind finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene.

(5)

La data de 22 octombrie 2014, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 (5) de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2004/2003, care stabilește noi norme referitoare, printre altele, la finanțarea partidelor politice și a fundațiilor politice la nivel european, în special în ceea ce privește condițiile de finanțare, acordarea și distribuirea fondurilor, donațiile și contribuțiile, finanțarea campaniilor aferente alegerilor pentru Parlamentul European, cheltuielile rambursabile, interzicerea finanțării, conturile, raportarea și auditul, punerea în aplicare și controlul, sancțiunile, cooperarea dintre Autoritatea pentru partidele și fundațiile politice europene, ordonatorul de credite al Parlamentului European și statele membre și transparența.

(6)

Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (6) („Regulamentul financiar”) ar trebui să includă norme privind contribuțiile din partea bugetului general al Uniunii în beneficiul partidelor politice europene, astfel cum prevede Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014. Normele respective ar trebui să acorde partidelor politice la nivel european un grad mai mare de flexibilitate în ceea ce privește termenele de utilizare a acestor contribuții, deoarece natura activităților lor impune acest lucru.

(7)

Sistemul de sprijin financiar în beneficiul partidelor politice europene printr-un grant de funcționare, astfel cum se prevede la articolul 125 alineatul (6) din Regulamentul financiar, nu este adecvat nevoilor lor, în special în ceea ce privește obligația de a prezenta un program anual de lucru, o cerință care nu există în legislația statelor membre. Prin urmare, sprijinul financiar acordat partidelor politice europene ar trebui să fie efectuat sub forma unei contribuții specifice, pentru a răspunde nevoilor specifice ale partidelor politice europene. Cu toate acestea, având în vedere faptul că fundațiile politice europene intră în continuare sub incidența dispozițiilor referitoare la granturi din Regulamentul financiar, ar trebui să fie posibil ca fundațiilor respective să li se aplice reportarea limitată la trei luni prevăzută în prezent la articolul 125 alineatul (6) din Regulamentul financiar.

(8)

Deși sprijinul financiar se acordă fără obligația unui program anual de lucru, partidele politice europene ar trebui să justifice ex post utilizarea eficientă a fondurilor din partea Uniunii. În special, ordonatorul de credite competent ar trebui să verifice dacă fondurile au fost utilizate pentru a plăti cheltuieli rambursabile, astfel cum s-a stabilit în cererea de contribuții, în termenele-limită stabilite în prezentul regulament. Contribuțiile în beneficiul partidelor politice europene ar trebui cheltuite până la sfârșitul exercițiului financiar ulterior celui în care au fost acordate, după care eventualele fonduri necheltuite ar trebui să fie recuperate de către ordonatorul de credite competent.

(9)

Fondurile din partea Uniunii acordate pentru finanțarea costurilor de funcționare ale partidelor politice europene ar trebui să nu fie utilizate în alte scopuri decât cele prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014, în special pentru a finanța direct sau indirect alte entități, precum partidele politice naționale. Partidele politice europene ar trebui să utilizeze contribuțiile pentru a plăti un procent din cheltuielile actuale și viitoare, și nu cheltuieli sau datorii contractate înainte de depunerea cererilor de contribuții.

(10)

Acordarea contribuțiilor ar trebui, de asemenea, să fie simplificată și adaptată particularităților partidelor politice europene, în special prin absența criteriilor de selecție, stabilirea unei plăți unice de prefinanțare integrală ca regulă generală și prin posibilitatea de a utiliza finanțarea prin sume forfetare, rate forfetare și costuri unitare.

(11)

Contribuțiile din partea bugetului general al Uniunii ar trebui să fie suspendate, reduse sau suprimate dacă partidele politice europene încalcă obligațiile prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.

(12)

Sancțiunile care se bazează atât pe Regulamentul financiar, cât și pe Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 ar trebui aplicate în mod coerent și cu respectarea principiului ne bis in idem. În conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014, sancțiunile administrative și/sau financiare prevăzute de Regulamentul financiar nu trebuie să fie impuse în unul dintre cazurile în care au fost deja impuse sancțiuni în temeiul Regulamentului (UE, Euratom) nr. 1141/2014.

(13)

Prin urmare, este necesar ca Regulamentul financiar să fie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 121 alineatul (2) se adaugă următoarea literă:

„(j)

contribuțiile în beneficiul partidelor politice europene menționate în partea II titlul VIII.”

2.

Articolul 125 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (3), al doilea paragraf se elimină;

(b)

alineatul (6) se înlocuiește cu următorul text:

„(6)   În cazul în care, la sfârșitul unui exercițiu financiar pentru care a beneficiat de un grant de funcționare, o fundație politică europeană în sensul Regulamentului (UE, Euratom) nr. 1141/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (7) înregistrează un excedent de venituri față de cheltuieli, o parte din acest excedent, care nu trebuie să depășească 25 % din venitul total pentru respectivul exercițiu financiar, poate fi reportată, prin derogare de la principiul de nonprofit prevăzut la alineatul (4) de la prezentul articol, în exercițiul financiar următor, cu condiția ca aceasta să fie utilizată înainte de încheierea primului trimestru al respectivului exercițiu financiar.

3.

În partea II se introduce următorul titlu:

„TITLUL VIII

CONTRIBUȚII ÎN BENEFICIUL PARTIDELOR POLITICE EUROPENE

Articolul 204a

Dispoziții generale

(1)   În sensul prezentului regulament, partidele politice europene înseamnă entități înregistrate ca atare, în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.

(2)   Contribuțiile financiare directe din buget pot fi acordate în beneficiul partidelor politice europene în vederea contribuției lor la formarea conștiinței politice europene și la exprimarea voinței politice a cetățenilor Uniunii, în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.

Articolul 204b

Principii

(1)   Contribuțiile sunt utilizate numai pentru a rambursa procentul stabilit la articolul 17 alineatul (4) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 din costurile de funcționare ale partidelor politice europene care sunt legate direct de obiectivele partidelor în cauză, astfel cum se prevede la articolul 17 alineatul (5) și la articolul 21 din regulamentul respectiv.

(2)   Contribuțiile pot fi folosite pentru a rambursa cheltuieli legate de contractele încheiate de partidele politice europene, cu condiția să nu fi existat vreun conflict de interese în momentul acordării acestora.

(3)   Contribuțiile nu se utilizează pentru a acorda în mod direct sau indirect un avantaj personal, în numerar sau în natură, niciunui membru sau membru al personalului unui partid politic european. Contribuțiile nu se utilizează pentru a finanța, direct sau indirect, activități ale părților terțe, în special ale partidelor politice naționale sau ale fundațiilor politice la nivel european sau național, nici sub formă de granturi, donații, împrumuturi sau orice alt acord similar. Contribuțiile nu se utilizează pentru niciunul dintre scopurile excluse prin articolul 22 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.

(4)   Contribuțiile se supun principiilor transparenței și egalității de tratament, în conformitate cu criteriile prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.

(5)   Contribuțiile se acordă anual de către Parlamentul European și se publică în conformitate cu articolul 35 alineatul (2) din prezentul regulament și cu articolul 32 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.

(6)   Partidele politice europene care beneficiază de o contribuție nu beneficiază, nici direct, nici indirect, de alte fonduri din buget. Sunt interzise în special donațiile din bugetele grupurilor politice din Parlamentul European. În niciun caz, nicio cheltuială nu poate fi finanțată de două ori din buget.

Articolul 204c

Aspecte bugetare

Contribuțiile se plătesc din secțiunea din buget corespunzătoare Parlamentului European. Creditele alocate pentru organismele sau experții de audit externi independenți menționați la articolul 23 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 se acordă direct din bugetul Parlamentului European.

Articolul 204d

Cererea de contribuții

(1)   Contribuțiile se acordă prin intermediul unei cereri de contribuții publicate în fiecare an, cel puțin pe site-ul internet al Parlamentului European.

(2)   Unui partid politic european i se poate acorda o singură contribuție pe an.

(3)   Un partid politic european poate beneficia de o contribuție numai în cazul în care acesta solicită finanțare în conformitate cu termenii și condițiile prevăzute în cererea de contribuții.

(4)   Cererea de contribuții stabilește criteriile de eligibilitate care trebuie îndeplinite de către solicitant, precum și criteriile de excludere.

(5)   Cererea de contribuții stabilește, cel puțin, natura cheltuielilor care pot fi rambursate prin contribuție.

(6)   În cererea de contribuții se solicită un buget estimat.

Articolul 204e

Procedura de acordare

(1)   Cererile de contribuții se depun în mod corespunzător în termenul stabilit în scris, inclusiv, dacă este cazul, în format electronic securizat.

(2)   Contribuțiile nu se acordă solicitanților care, la data procedurii de acordare a unei contribuții, se află în una dintre situațiile menționate la articolul 106 alineatul (1), la articolul 107 și la articolul 109 alineatul (1) litera (a) și celor care sunt înregistrați în baza centrală de date privind excluderile menționată la articolul 108.

(3)   Solicitanții trebuie să certifice faptul că nu se găsesc în una dintre situațiile enumerate la alineatul (2).

(4)   Contribuțiile sunt acordate prin intermediul unui acord sau al unei decizii de contribuție, astfel cum se prevede în cererea de contribuții.

(5)   Ordonatorul de credite competent poate fi sprijinit de un comitet pentru a evalua și a stabili acordul sau decizia de contribuție. Ordonatorul de credite competent precizează, ținând cont în mod corespunzător de principiile transparenței și al tratamentului egal, normele privind alcătuirea, numirea și funcționarea unui astfel de comitet, precum și normele de prevenire a conflictelor de interese.

Articolul 204f

Procedura de evaluare

(1)   Cererile sunt selectate, pe baza criteriilor de acordare stabilite în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014, dintre cererile care respectă criteriile de eligibilitate și de excludere.

(2)   Criteriile de eligibilitate stabilesc condițiile pentru ca un solicitant să poată beneficia de o contribuție în conformitate cu normele prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.

(3)   Decizia ordonatorului de credite competent privind cererile depuse trebuie să menționeze cel puțin:

(a)

obiectul și cuantumul total al contribuției;

(b)

numele solicitanților selectați și sumele acceptate;

(c)

numele solicitanților respinși și motivele de respingere.

(4)   Ordonatorul de credite competent informează în scris solicitanții în privința deciziei referitoare la cererile lor. În cazul în care cererea de finanțare este respinsă sau sumele solicitate nu sunt acordate în parte sau în totalitate, ordonatorul de credite competent comunică motivele pentru care a respins cererea sau nu a acordat sumele solicitate, cu trimitere, în special, la criteriile de eligibilitate și de acordare prevăzute la alineatele (1) și (2). În cazul în care cererea este respinsă, ordonatorul de credite competent îl informează pe solicitant cu privire la căile de atac administrative și/sau judiciare pe care le are la dispoziție, astfel cum se prevede la articolul 97 din prezentul regulament.

Articolul 204g

Forma contribuțiilor

(1)   Contribuțiile pot avea oricare dintre următoarele forme:

(a)

rambursarea unui procentaj din cheltuielile rambursabile suportate efectiv;

(b)

rambursarea pe baza costurilor unitare;

(c)

sume forfetare;

(d)

finanțare forfetară;

(e)

o combinație între formele menționate la literele (a)-(d).

(2)   Pot fi rambursate numai cheltuielile care îndeplinesc criteriile stabilite în cererile de contribuții și care nu au fost efectuate înainte de data de depunere a cererii.

Articolul 204h

Normele de acordare a contribuției

(1)   Costul unitar acoperă toate categoriile de cheltuieli rambursabile sau anumite categorii de acest tip care sunt clar identificate în avans prin trimiterea la o sumă unitară.

(2)   Sumele forfetare acoperă global anumite cheltuieli necesare pentru realizarea unei activități specifice a partidului politic european. Sumele forfetare se utilizează numai în combinație cu alte forme de contribuții.

(3)   Finanțarea forfetară acoperă categorii specifice de cheltuieli rambursabile care sunt clar identificate în avans prin aplicarea unui procentaj.

(4)   În cazul în care se utilizează sume forfetare, finanțare forfetară sau costuri unitare, acestea sunt definite în cadrul cererii de contribuții, împreună cu sumele și ratele lor, dacă este cazul. Cererea de contribuții conține, de asemenea, o descriere a metodelor de stabilire a sumelor forfetare, a finanțării forfetare și a costurilor unitare, care trebuie să se bazeze pe metode obiective precum date statistice, date istorice certificate sau verificabile ale partidelor politice europene sau practicile obișnuite de contabilitate ale acestora. Acordul sau decizia de contribuție cuprinde dispoziții care permit verificarea respectării condițiilor de acordare a sumelor forfetare, a finanțării forfetare sau a costurilor unitare.

Articolul 204i

Prefinanțarea

Contribuțiile se plătesc integral sub forma unei plăți unice de prefinanțare, cu excepția cazului în care, în situații justificate în mod corespunzător, ordonatorul de credite competent decide altfel.

Articolul 204j

Garanțiile

În cazul în care consideră că acest lucru este adecvat și proporțional, ordonatorul de credite competent poate, de la caz la caz și pe baza unei analize de risc, să solicite partidului politic european să depună o garanție în avans pentru a limita riscurile financiare legate de plata prefinanțării numai în cazul în care, în funcție de propria analiză a riscurilor, partidul politic european este supus unui risc iminent de a se afla în una dintre situațiile menționate la articolul 106 alineatul (1) literele (a) și (d) din prezentul regulament sau atunci când o decizie a Autorității pentru partidele și fundațiile politice europene înființate în temeiul articolului 6 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 („Autoritatea”) a fost comunicată Parlamentului European și Consiliului, în conformitate cu articolul 10 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

Dispozițiile prevăzute la articolul 134 din prezentul regulament privind garanția de prefinanțare pentru granturi se aplică mutatis mutandis garanțiilor care pot fi solicitate în cazurile prevăzute la primul paragraf de la prezentul articol pentru plățile de prefinanțare efectuate în beneficiul partidelor politice europene.

Articolul 204k

Utilizarea contribuțiilor

(1)   Contribuțiile sunt cheltuite în conformitate cu articolul 204b.

(2)   Orice parte a contribuției care nu a fost cheltuită în exercițiul financiar vizat de contribuția respectivă (anul n) trebuie cheltuită pe orice tip de cheltuieli rambursabile efectuate până la data de 31 decembrie a anului n + 1. Partea rămasă a contribuției care nu este cheltuită în termenul respectiv se recuperează în conformitate cu partea I titlul IV capitolul 5.

(3)   Partidele politice europene respectă rata maximă de cofinanțare stabilită la articolul 17 alineatul (4) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014. Sumele rămase din contribuțiile din exercițiul financiar anterior nu pot fi utilizate pentru a finanța partea pe care partidele politice europene trebuie să o furnizeze din resurse proprii. Contribuțiile aduse de părți terțe la evenimente comune nu sunt considerate ca făcând parte din resursele proprii ale unui partid politic european.

(4)   Partidele politice europene utilizează partea din contibuție care nu a fost utilizată în exercițiul financiar vizat de contribuția în cauză înainte de a utiliza contribuțiile acordate după sfârșitul respectivului exercițiu financiar.

(5)   Orice dobândă generată de plățile de prefinanțare se consideră ca făcând parte din contribuție.

Articolul 204l

Raportul privind utilizarea contribuțiilor

(1)   În conformitate cu articolul 23 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014, partidul politic european prezintă, spre aprobare, ordonatorului de credit competent, raportul său anual privind utilizarea contribuției și situațiile sale financiare anuale.

(2)   Raportul anual de activitate menționat la articolul 66 alineatul (9) din prezentul regulament este întocmit de ordonatorul de credite competent pe baza raportului anual și a situațiilor financiare anuale menționate la alineatul (1) de la prezentul articol. La întocmirea raportului respectiv, se pot utiliza și alte documente justificative.

Articolul 204m

Plata soldului

(1)   Cuantumul contribuției nu se definitivează decât după ce ordonatorul de credite competent aprobă raportul anual și situațiile financiare anuale menționate la articolul 204l alineatul (1). Aprobarea raportului anual și a situațiilor financiare anuale nu aduce atingere verificărilor ulterioare efectuate de către Autoritate.

(2)   Orice sumă necheltuită de prefinanțare nu devine definitivă decât atunci când a fost utilizată de partidul politic european pentru a plăti cheltuielile rambursabile care îndeplinesc criteriile definite în cererea de contribuții.

(3)   Atunci când partidul politic european nu reușește să își respecte obligațiile legate de utilizarea contribuțiilor, contribuțiile se suspendă, se reduc sau se suprimă, după ce partidului politic european i s-a oferit posibilitatea de a-și prezenta observațiile.

(4)   Ordonatorul de credite competent verifică înainte de efectuarea plății soldului că partidul politic european figurează încă în registrul menționat la articolul 7 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 și nu a făcut obiectul niciuneia dintre sancțiunile prevăzute la articolul 27 din regulamentul respectiv între data aplicării acestuia și sfârșitul exercițiului financiar acoperit de contribuția în cauză.

(5)   În cazul în care partidul politic european nu mai figurează în registrul menționat la articolul 7 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 sau a făcut obiectul uneia dintre sancțiunile prevăzute la articolul 27 din regulamentul respectiv, ordonatorul de credite competent poate suspenda, reduce sau suprima contribuția și poate recupera sumele plătite necuvenit în temeiul acordului sau al deciziei de contribuție, proporțional cu gravitatea erorilor, a neregulilor, a fraudei sau a altor încălcări ale obligațiilor referitoare la utilizarea contribuției, după ce partidului politic european i s-a oferit posibilitatea de a-și prezenta observațiile.

Articolul 204n

Control și sancțiuni

(1)   Fiecare acord sau decizie de contribuție prevede în mod expres exercitarea de către Parlamentul European, Oficiul European de Luptă Antifraudă și Curtea de Conturi a competențelor de control asupra documentelor și incintelor, în cazul tuturor partidelor politice europene, al tuturor contractanților și subcontractanților care au beneficiat de fonduri din partea Uniunii.

(2)   Ordonatorul de credite competent poate impune solicitanților sancțiuni administrative și financiare eficace, proporționale și disuasive, în conformitate cu articolul 109 din prezentul regulament și cu articolul 27 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.

(3)   Sancțiunile menționate la alineatul (2) pot fi, de asemenea, aplicate partidelor politice europene care, la data depunerii cererii de contribuție sau după ce au primit contribuția, au făcut declarații false atunci când au furnizat informațiile solicitate de ordonatorul de credite competent sau nu au furnizat aceste informații.

Articolul 204o

Evidența datelor

(1)   Partidele politice europene păstrează toate evidențele și documentele justificative referitoare la contribuția primită timp de cinci ani după înaintarea raportului final anual și a situațiilor financiare anuale menționate la articolul 204l alineatul (1).

(2)   Înregistrările referitoare la audituri, căi de atac, litigii sau soluționarea cererilor de despăgubire care decurg din utilizarea contribuției se păstrează până la încheierea acestor audituri, căi de atac, litigii sau a soluționării cererilor de despăgubire.

Articolul 204p

Selectarea organismelor sau a experților de audit externi independenți

Organismele sau experții de audit externi independenți menționați la articolul 23 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 sunt selectați printr-o procedură de achiziții publice. Durata contractului acestora nu depășește cinci ani. După două mandate consecutive, se consideră că aceștia se află într-o situație de conflict de interese care poate avea efecte negative asupra realizării auditului.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2017. Articolul 125 alineatul (3) al doilea paragraf și alineatul (6) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012, în forma în vigoare înainte de modificările introduse prin articolul 1 din prezentul regulament, se aplică în continuare în ceea ce privește actele efectuate și angajamentele asumate, în ceea ce privește finanțarea partidelor politice și a fundațiilor politice la nivel european, până la 31 decembrie 2017.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 22 octombrie 2014.

Pentru Parlamentul European

Președintele

M. SCHULZ

Pentru Consiliu

Președintele

B. DELLA VEDOVA


(1)  JO C 4, 8.1.2014, p. 1.

(2)  Poziția Parlamentului European din 16 aprilie 2014 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 29 septembrie 2014.

(3)  JO L 297, 15.11.2003, p. 1.

(4)  JO C 296 E, 2.10.2012, p. 46.

(5)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene (a se vedea pagina 1 din prezentul Jurnal Oficial).

(6)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

(7)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene (JO L 317, 4.11.2014, p. 1).”