30.9.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 284/22


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 1031/2014 AL COMISIEI

din 29 septembrie 2014

de stabilire a unor măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar suplimentare pentru producătorii de anumite fructe și legume

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 219 alineatul (1) coroborat cu articolul 228,

întrucât:

(1)

La data de 7 august, guvernul rus a introdus o interdicție asupra importurilor în Rusia de anumite produse provenite din Uniune, printre care fructe și legume. Această interdicție a creat un risc serios de perturbare a pieței din cauza scăderii semnificative a prețurilor ca urmare a faptului că o importantă piață de export a devenit, brusc, indisponibilă.

(2)

Această amenințare de perturbare a pieței prezintă o importanță deosebită pentru sectorul fructelor și legumelor, în care, în această perioadă a anului, se recoltează cantități ridicate de produse perisabile.

(3)

În consecință, pe piață a apărut o situație pentru care măsurile normale disponibile în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 par a fi insuficiente.

(4)

Pentru ca situația existentă pe piață să nu devină o perturbare mai gravă sau prelungită a pieței, a fost adoptat Regulamentul delegat (UE) nr. 932/2014 al Comisiei (2). Acesta stabilea sumele maxime de sprijin pentru retrageri, pentru nerecoltare și pentru recoltarea înainte de coacere. Cu toate acestea, sunt necesare măsuri de sprijin suplimentare. Prin urmare, mecanismul introdus în regulamentul respectiv ar trebui să fie completat de măsuri sub formă de sprijin specific suplimentar pentru anumite cantități de produse, calculate pe baza exporturilor tradiționale către Rusia.

(5)

Ar trebui adoptate măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar suplimentare pentru tomate, morcovi, varză, ardei dulci, conopidă și conopidă broccoli, castraveți și cornișoni, ciuperci, mere, pere, prune, fructe de tip bacă, struguri de masă proaspeți, kiwi, portocale dulci, clementine și mandarine.

(6)

Ținând seama de cantitățile estimate a fi afectate de interdicție, asistența financiară a Uniunii ar trebui acordată în funcție de cantitățile de produse vizate. Calcularea acestor cantități ar trebui realizată pentru fiecare stat membru în parte, în funcție de nivelul exporturilor sale de produse vizate către Rusia în ultimii trei ani, scăzându-se cantitățile care au fost deja notificate în temeiul Regulamentului delegat (UE) nr. 932/2014.

(7)

Se preconizează că produsele vizate de prezentul regulament care ar fi fost exportate către Rusia vor fi deturnate către piețele din alte state membre. În consecință, este posibil ca producătorii de produse de același tip din aceste state membre, care nu își exportă în mod obișnuit produsele către Rusia, să se confrunte cu o perturbare semnificativă a pieței și cu o scădere a prețurilor.

(8)

Prin urmare și pentru a stabiliza și mai mult piața, asistența financiară din partea Uniunii ar trebui, de asemenea, să fie disponibilă pentru producătorii din toate statele membre în ceea ce privește unul sau mai multe dintre produsele care intră sub incidența prezentului regulament, însă cantitatea implicată nu ar trebui să depășească 3 000 de tone per stat membru.

(9)

Statele membre ar trebui să dispună în continuare de libertatea de a decide să nu utilizeze cantitatea de 3 000 de tone. În acest caz, ele ar trebui să informeze în timp util Comisia, pentru a permite Comisiei să ia o decizie cu privire la o realocare a cantităților care nu au fost utilizate.

(10)

Retragerile de pe piață, nerecoltarea și recoltarea înainte de coacere sunt măsuri eficace de gestionare a crizelor în cazul unui surplus de fructe și de legume datorat unor circumstanțe temporare și imprevizibile. Statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a distribui cantitățile care le sunt puse la dispoziție către una sau mai multe dintre aceste măsuri, pentru a utiliza într-un mod cât mai eficient sumele disponibile.

(11)

Ca și în Regulamentul delegat (UE) No 932/2014, restricția existentă de 5 % în raport cu volumul producției comercializate pentru retragerile de pe piață care beneficiază de sprijin ar trebui să fie temporar suspendată. Prin urmare, asistența financiară din partea Uniunii ar trebui acordată chiar și atunci când retragerile depășesc plafonul de 5 %.

(12)

Asistența financiară acordată pentru retragerile de pe piață ar trebui să se bazeze pe sumele respective stabilite în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei (3) pentru retrageri în vederea distribuirii gratuite și pentru retrageri cu alte destinații. Pentru acele produse pentru care nu este fixată nicio sumă în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, sumele maxime ar trebui stabilite în prezentul regulament.

(13)

Luând în considerare faptul că sumele pentru tomate stabilite în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 se referă la anul de comercializare al tomatelor pentru prelucrare și al tomatelor pentru consum în stare proaspătă, este adecvat să se clarifice faptul că suma maximă aplicabilă în cazul tomatelor pentru consum în stare proaspătă în sensul prezentului regulament este cea referitoare la perioada 1 noiembrie-31 mai.

(14)

Având în vedere perturbările excepționale ale pieței și pentru a se asigura că toți producătorii de fructe și de legume sunt sprijiniți de Uniune, asistența financiară din partea Uniunii pentru retragerile de pe piață ar trebui extinsă pentru a include producătorii de fructe și de legume care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute.

(15)

Pentru a încuraja distribuirea gratuită a fructelor și a legumelor retrase de pe piață către anumite organizații, cum ar fi școlile și organizațiile caritabile și orice alte destinații echivalente aprobate de statele membre, producătorilor care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute ar trebui să li se aplice, de asemenea, un procent de 100 % din sumele maxime stabilite în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011. În cazul retragerilor pentru alte destinații decât distribuirea gratuită, aceștia ar trebui să primească 50 % din sumele maxime stabilite. În acest context, producătorii care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute ar trebui să îndeplinească aceleași condiții ca organizațiile de producători sau condiții similare. Prin urmare, la fel ca organizațiile de producători recunoscute, producătorii respectivi ar trebui să facă obiectul dispozițiilor relevante din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011.

(16)

Organizațiile de producători sunt principalii actori din sectorul fructelor și legumelor și sunt entitățile cele mai adecvate pentru a se asigura că asistența financiară acordată de Uniune pentru retragerile de pe piață este plătită producătorilor care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute. Aceste organizații ar trebui să încheie un contract prin care să asigure că această asistență financiară este plătită producătorilor care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute. Deoarece, sub aspectul ofertei, gradul de organizare al pieței fructelor și legumelor nu este același în toate statele membre, este oportun să se permită autorității competente din fiecare stat membru să plătească sprijinul direct producătorilor, în cazul în care acest lucru este justificat în mod corespunzător.

(17)

Sumele de sprijin pentru nerecoltare și pentru recoltarea înainte de coacere ar trebui să fie stabilite de statele membre pe hectar, la un nivel care să acopere maximum 90 % din sumele maxime pentru retragerile de pe piață aplicabile retragerilor cu alte destinații decât distribuirea gratuită, prevăzute în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 sau, în cazul produselor pentru care nu s-a stabilit nicio sumă în anexa respectivă, în prezentul regulament. În cazul tomatelor pentru consum în stare proaspătă, suma care trebuie luată în considerare de către statele membre ar trebui să fie cea stabilită în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 pentru perioada 1 noiembrie-31 mai. Nerecoltarea ar trebui să beneficieze de sprijin chiar și în cazul în cazul în care din zona de producție respectivă s-a prelevat producție comercială în cursul ciclului de producție normal.

(18)

Organizațiile de producători concentrează oferta și sunt în măsură să acționeze mai rapid decât producătorii care nu sunt membri ai unor astfel de organizații, atunci când au de-a face cu cantități mai mari cu un impact imediat pe piață. Prin urmare, pentru a eficientiza implementarea măsurilor de sprijin excepționale prevăzute în prezentul regulament și pentru a accelera procesul de stabilizare a pieței, este necesar ca, pentru producătorii care sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute, să se sporească asistența financiară din partea Uniunii în cazul retragerilor cu alte destinații decât distribuirea gratuită la 75 % din sumele maxime relevante stabilite pentru sprijinirea retragerilor cu alte destinații.

(19)

În ceea ce privește retragerile, asistența financiară din partea Uniunii pentru nerecoltare și pentru operațiunile de recoltare înainte de coacere ar trebui extinsă la producătorii care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute. Asistența financiară ar trebui să fie de 50 % din sumele maxime de sprijin stabilite pentru organizațiile de producători.

(20)

Având în vedere numărul mare al producătorilor care nu sunt membri ai unei organizații de producători și necesitatea de a efectua controale fiabile și fezabile, pentru producătorii care nu sunt membri ai unei organizații de producători nu ar trebui acordată asistență financiară din partea Uniunii pentru recoltarea înainte de coacere a fructelor și a legumelor a căror recoltare obișnuită a început deja și pentru măsurile de nerecoltare în cazul în care din zona de producție în cauză a fost prelevată producție comercială în cursul ciclului normal de producție. În acest context, la fel ca organizațiile de producători recunoscute, producătorii care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute ar trebui să facă obiectul dispozițiilor relevante din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011.

(21)

Pentru producătorii care nu sunt membri ai unei organizații de producători, plata asistenței financiare din partea Uniunii pentru nerecoltare și pentru operațiunile de recoltare înainte de coacere ar trebui efectuată direct de către autoritatea competentă a statului membru. Autoritatea competentă în cauză ar trebui să plătească producătorilor sumele relevante în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, precum și cu normele și procedurile naționale relevante.

(22)

Pentru a garanta că asistența financiară acordată de Uniune producătorilor de anumite fructe și legume este utilizată în scopul avut în vedere și pentru a asigura utilizarea eficientă a bugetului Uniunii, statele membre ar trebui să realizeze un nivel rezonabil de controale. În special, ar trebui realizate controale documentare, de identitate și fizice, precum și controale la fața locului care să acopere un nivel rezonabil de produse, de zone, de organizații de producători și de producători care nu sunt membri ai unor organizații de producători recunoscute. Statele membre ar trebui să se asigure că retragerea de pe piață, nerecoltarea și recoltarea înainte de coacere în cazul tomatelor se referă doar la soiurile destinate consumului în stare proaspătă.

(23)

Statele membre ar trebui să notifice Comisiei operațiunile implementate de organizațiile de producători și de producătorii care nu sunt membri ai unei organizații, la intervale regulate.

(24)

Pentru a avea un impact imediat asupra pieței și pentru a contribui la stabilizarea prețurilor, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare la data publicării sale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   Prezentul regulament stabilește norme privind măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar ale Uniunii pentru organizațiile de producători din sectorul fructelor și legumelor, recunoscute în conformitate cu articolul 154 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, și pentru producătorii care nu sunt membri ai unor astfel de organizații.

Aceste măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar ale Uniunii acoperă retragerea de pe piață, nerecoltarea și recoltarea înainte de coacere.

(2)   Sprijinul menționat la alineatul (1) se acordă în legătură cu următoarele produse din sectorul fructelor și legumelor destinate consumului în stare proaspătă:

(a)

tomatele clasificate la codul NC 0702 00 00;

(b)

morcovii clasificați la codul NC 0706 10 00;

(c)

verzele clasificate la codul NC 0704 90 10;

(d)

ardeii dulci clasificați la codul NC 0709 60 10;

(e)

conopida și conopida broccoli clasificate la codul NC 0704 10 00;

(f)

castraveții clasificați la codul NC 0707 00 05;

(g)

cornișonii clasificați la codul NC 0707 00 90;

(h)

ciupercile din genul Agaricus clasificate la codul NC 0709 51 00;

(i)

merele clasificate la codul NC 0808 10;

(j)

perele clasificate la codul NC 0808 30;

(k)

prunele clasificate la codul NC 0809 40 05;

(l)

fructe de tip bacă, clasificate la codurile NC 0810 20, 0810 30 și 0810 40;

(m)

strugurii de masă proaspeți clasificați la codul NC 0806 10 10;

(n)

fructele de kiwi clasificate la codul NC 0810 50 00;

(o)

portocalele dulci clasificate la codul NC 0805 10 20;

(p)

clementinele clasificate la codul NC 0805 20 10;

(q)

mandarinele (inclusiv tangerinele și satsuma), wilking și hibrizi similari de citrice, clasificate la codurile NC 0805 20 30, 0805 20 50, 0805 20 70 și 0805 20 90.

(3)   Sprijinul menționat la alineatul (1) acoperă activitățile desfășurate în perioada dintre 30 septembrie 2014 și data la care cantitățile stabilite la articolul 2 alineatul (1) au fost epuizate în fiecare stat membru vizat sau data de 31 decembrie 2014, oricare dintre acestea survine prima.

Articolul 2

Alocarea cantităților maxime către statele membre

(1)   Sprijinul menționat la articolul 1 alineatul (1) este pus la dispoziția statelor membre pentru cantitățile de produse stabilite în anexa I.

Acest sprijin este de asemenea disponibil, în toate statele membre, pentru operațiuni de retragere, de recoltare înainte de coacere sau de nerecoltare privind unul sau mai multe dintre produsele menționate la articolul 1 alineatul (2), după cum stabilește statul membru în cauză, cu condiția ca respectiva cantitate suplimentară să nu depășească 3 000 de tone per stat membru.

(2)   În ceea ce privește cantitățile per stat membru menționate la alineatul (1), statele membre pot stabili, pentru fiecare produs sau grup de produse în parte, cantitățile aferente retragerilor de pe piață destinate distribuirii gratuite și cele aferente retragerilor de pe piață cu alte destinații decât distribuirea gratuită, precum și suprafața echivalentă pentru recoltarea înainte de coacere și pentru nerecoltare.

(3)   Statele membre pot decide, până la 31 octombrie 2014, să nu utilizeze cantitatea de 3 000 de tone sau o parte a acesteia. Ele notifică Comisiei orice cantități care nu au fost utilizate până la 31 octombrie 2014. Începând din momentul notificării, operațiunile efectuate în statul membru respectiv nu mai sunt eligibile pentru sprijin în temeiul prezentului regulament.

Articolul 3

Alocarea cantităților către producători

Statele membre distribuie cantitățile menționate la articolul 2 între organizațiile de producători și producătorii care nu sunt membri ai unei organizații de producători, conform principiului „primul sosit, primul servit”.

Cu toate acestea, statele membre pot decide să instituie un sistem diferit pentru alocarea cantităților, cu condiția ca sistemul instituit să se bazeze pe criterii obiective și nediscriminatorii. În acest sens, statele membre pot lua în considerare amploarea efectelor pe care interdicția la import impusă de Rusia o are asupra producătorilor în cauză.

Articolul 4

Asistența financiară acordată organizațiilor de producători pentru retragerile de pe piață

(1)   Asistența financiară din partea Uniunii se acordă în cazul retragerilor de pe piață în vederea distribuirii gratuite, menționate la articolul 34 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, și cu alte destinații decât distribuirea gratuită, efectuate în legătură cu produsele menționate la articolul 1 alineatul (2) din prezentul regulament și pe parcursul perioadei menționate la articolul 1 alineatul (3) din prezentul regulament.

(2)   Plafonul de 5 % menționat la articolul 34 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și la articolul 79 alineatul (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 nu se aplică produselor menționate la articolul 1 alineatul (2) din prezentul regulament atunci când produsele respective sunt retrase de pe piață în perioada menționată la articolul 1 alineatul (3) din prezentul regulament.

(3)   Pentru produsele menționate la articolul 1 alineatul (2) din prezentul regulament, dar care nu sunt enumerate în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, sumele maxime de sprijin sunt cele stabilite în anexa II la prezentul regulament.

(4)   Pentru tomate, suma maximă este suma stabilită în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie și 31 mai.

(5)   Prin derogare de la articolul 34 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, asistența financiară din partea Uniunii pentru retragerile de pe piață cu alte destinații decât distribuirea gratuită este de 75 % din sumele maxime ale sprijinului pentru alte destinații, menționate în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 și în anexa II la prezentul regulament.

(6)   Asistența financiară din partea Uniunii menționată la alineatul (1) este disponibilă pentru organizațiile de producători chiar dacă programele operaționale ale acestora și strategiile naționale ale statelor membre nu prevăd astfel de operațiuni de retragere de pe piață. Articolul 32 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și articolul 55 alineatul (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 nu se aplică în ceea ce privește asistența financiară din partea Uniunii în temeiul prezentului articol.

(7)   Asistența financiară din partea Uniunii menționată la alineatul (1) nu se ia în considerare în scopul calculării plafoanelor menționate la articolul 34 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(8)   Plafonul de o treime din cheltuielile efectuate menționat la articolul 33 alineatul (3) al patrulea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și plafonul maxim de 25 % pentru mărirea cuantumului fondului operațional menționat la articolul 66 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 nu se aplică în ceea ce privește cheltuielile suportate pentru operațiunile de retragere a produselor menționate la articolul 1 alineatul (2) din prezentul regulament, atunci când produsele respective sunt retrase în decursul perioadei menționate la articolul 1 alineatul (3) din prezentul regulament.

(9)   Cheltuielile suportate în conformitate cu prezentul articol fac parte din fondul operațional al organizațiilor de producători.

Articolul 5

Asistența financiară pentru retragerile de pe piață acordată producătorilor care nu sunt membri ai unor organizații de producători

(1)   Asistența financiară din partea Uniunii se acordă în conformitate cu prezentul articol producătorilor de fructe și de legume care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute, în următoarele cazuri:

(a)

retrageri de pe piață pentru distribuire gratuită conform articolului 34 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013;

(b)

retrageri de pe piață cu alte destinații decât distribuirea gratuită.

Pentru retragerile de pe piață menționate la litera (a) de la primul paragraf, sumele maxime ale asistenței financiare sunt sumele stabilite în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 și în anexa II la prezentul regulament.

Pentru tomate, suma maximă este suma stabilită în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie și 31 mai.

Pentru retragerile de pe piață menționate la litera (b) de la primul paragraf, sumele maxime ale asistenței financiare sunt de 50 % din sumele stabilite în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 și în anexa II la prezentul regulament.

Pentru tomate, această sumă maximă este de 50 % din suma stabilită în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie și 31 mai.

(2)   Asistența financiară menționată la alineatul (1) este disponibilă pentru retragerea produselor menționate la articolul 1 alineatul (2) atunci când produsele respective sunt retrase de pe piață în perioada menționată la articolul 1 alineatul (3).

(3)   Producătorii încheie un contract cu o organizație de producători recunoscută pentru întreaga cantitate care urmează să fie livrată în temeiul prezentului articol. Organizațiile de producători acceptă toate solicitările rezonabile din partea producătorilor care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute. Cantitățile livrate de producătorii care nu sunt membri trebuie să fie în concordanță cu nivelurile regionale de productivitate și cu suprafața în cauză.

(4)   Asistența financiară este plătită producătorilor care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute de către organizația de producători cu care aceștia au încheiat un astfel de contract.

Sumele care corespund costurilor reale suportate de organizația de producători pentru retragerea produselor respective se rețin de către organizația de producători. Dovada acestor costuri se furnizează sub formă de facturi.

(5)   Din motive justificate corespunzător, cum ar fi gradul limitat de organizare a producătorilor din statul membru în cauză, și în mod nediscriminatoriu, statele membre pot autoriza un producător care nu este membru al unei organizații de producători recunoscute să transmită o notificare autorității competente a statului membru în cauză, în locul semnării contractului menționat la alineatul (3). În cazul unei astfel de notificări se aplică mutatis mutandis articolul 78 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011. Cantitățile livrate de producătorii care nu sunt membri trebuie să fie în concordanță cu nivelurile regionale de productivitate și cu suprafața în cauză.

În astfel de cazuri, autoritatea competentă a statului membru plătește asistența financiară din partea Uniunii direct producătorului. În acest scop, statele membre adoptă noi norme sau proceduri sau aplică normele sau procedurile naționale existente.

(6)   În sensul prezentului articol, în cazul în care recunoașterea unei organizații de producători a fost suspendată în conformitate cu articolul 114 alineatul (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, membrii acesteia sunt considerați producători care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute.

(7)   Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, precum și articolul 4 alineatele (6)-(9) din prezentul regulament se aplică mutatis mutandis în ceea ce privește prezentul articol.

Articolul 6

Asistența financiară acordată organizațiilor de producători pentru nerecoltare și pentru recoltarea înainte de coacere

(1)   Asistența financiară din partea Uniunii se acordă pentru nerecoltarea și pentru recoltarea înainte de coacere a produselor menționate la articolul 1 alineatul (2) în decursul perioadei menționate la articolul 1 alineatul (3).

(2)   Sprijinul pentru recoltarea înainte de coacere acoperă numai produsele care se află fizic pe câmp și care se recoltează realmente înainte de coacere. Prin derogare de la articolul 85 alineatul (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, statele membre stabilesc sumele de sprijin, care cuprind atât asistența financiară din partea Uniunii, cât și contribuția organizației de producători pentru nerecoltare și pentru recoltarea înainte de coacere, pe hectar, la un nivel care să acopere maximum 90 % din sumele stabilite pentru retragerile de pe piață cu alte destinații decât distribuirea gratuită conform anexei XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 și anexei II la prezentul regulament. Pentru tomate, această sumă este de 90 % din suma stabilită în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie și 31 mai pentru retragerile de pe piață cu alte destinații decât distribuirea gratuită.

Prin derogare de la articolul 34 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, asistența financiară din partea Uniunii pentru nerecoltare și pentru recoltarea înainte de coacere este de 75 % din sumele stabilite de statele membre în conformitate cu primul paragraf.

(3)   Prin derogare de la articolul 85 alineatul (3) primul paragraf din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, pentru produsele menționate la articolul 1 alineatul (2) din prezentul regulament și în decursul perioadei menționate la articolul 1 alineatul (3) din prezentul regulament, măsurile privind nerecoltarea menționate la articolul 84 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 pot fi adoptate chiar și în cazul în care de pe suprafața de producție în cauză s-a prelevat producție comercială în cursul ciclului normal de producție. În astfel de cazuri, sumele de sprijin menționate la alineatul (2) al prezentului articol se reduc proporțional, ținându-se seama de producția deja recoltată, stabilită pe baza evidenței stocurilor și a conturilor financiare ale organizațiilor de producători în cauză.

(4)   Asistența financiară din partea Uniunii se acordă chiar dacă programele operaționale ale organizațiilor de producători și strategiile naționale ale statelor membre nu prevăd realizarea acestor operațiuni. Articolul 32 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și articolul 55 alineatul (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 nu se aplică în ceea ce privește asistența financiară din partea Uniunii în temeiul prezentului articol.

(5)   Plafonul de o treime din cheltuieli menționat la articolul 33 alineatul (3) al patrulea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și plafonul maxim de 25 % pentru mărirea cuantumului fondului operațional menționat la articolul 66 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 nu se aplică în ceea ce privește cheltuielile suportate pentru măsurile menționate la alineatul (1) al prezentului articol și legate de produsele menționate la articolul 1 alineatul (2) din prezentul regulament, în decursul perioadei menționate la articolul 1 alineatul (3) din prezentul regulament.

(6)   Asistența financiară din partea Uniunii nu se ia în considerare în scopul calculării plafoanelor menționate la articolul 34 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(7)   Cheltuielile suportate în conformitate cu prezentul articol fac parte din fondul operațional al organizațiilor de producători.

Articolul 7

Asistența financiară pentru nerecoltare și pentru recoltarea înaintea de coacere acordată producătorilor care nu sunt membri ai unor organizații de producători

(1)   Asistența financiară din partea Uniunii se acordă producătorilor care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute pentru efectuarea de operațiuni de recoltare înainte de coacere și de nerecoltare a produselor menționate la articolul 1 alineatul (2) în decursul perioadei menționate la articolul 1 alineatul (3).

Prin derogare de la articolul 85 alineatul (3) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, se aplică următoarele dispoziții:

(a)

sprijinul pentru recoltarea înainte de coacere acoperă numai produsele care se află fizic pe câmp, care se recoltează realmente înainte de coacere și pentru care recoltarea normală nu a început;

(b)

măsurile privind nerecoltarea nu se aplică în cazul în care din zona respectivă s-a prelevat producție comercială în cursul ciclului de producție normal;

(c)

recoltarea înainte de coacere și nerecoltarea nu trebuie în niciun caz să se aplice simultan aceluiași produs și aceleiași zone.

(2)   Sumele asistenței financiare acordate de Uniune pentru nerecoltare și pentru recoltarea înainte de coacere sunt de 50 % din sumele stabilite de statele membre în temeiul articolului 6 alineatul (2).

(3)   Producătorii care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute transmit autorității competente a statului membru în cauză notificarea corespunzătoare, în conformitate cu dispozițiile detaliate adoptate de respectivul stat membru în temeiul articolului 85 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011.

În astfel de cazuri, autoritatea competentă a statului membru plătește asistența financiară din partea Uniunii direct producătorului. În acest scop, statele membre adoptă noi norme sau proceduri sau aplică normele sau procedurile naționale existente.

(4)   În sensul prezentului articol, în cazul în care recunoașterea unei organizații de producători a fost suspendată în conformitate cu articolul 114 alineatul (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, membrii acesteia sunt considerați producători care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute.

(5)   Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 se aplică mutatis mutandis în ceea ce privește prezentul articol.

Articolul 8

Controale privind retragerea de pe piață, nerecoltarea și recoltarea înainte de coacere

(1)   Operațiunile de retragere menționate la articolele 4 și 5 fac obiectul unor controale de nivelul unu în conformitate cu articolul 108 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011. Cu toate acestea, controalele respective trebuie să acopere cel puțin 10 % din cantitatea de produse retrase de pe piață și cel puțin 10 % din organizațiile de producători care beneficiază de asistența financiară din partea Uniunii menționată la articolul 4 din prezentul regulament.

Însă, în ceea ce privește operațiunile de retragere de pe piață menționate la articolul 5 alineatul (5), controalele de nivelul unu trebuie să acopere 100 % din cantitatea de produse retrase de pe piață.

(2)   Nerecoltarea și recoltarea înainte de coacere menționate la articolele 6 și 7 fac obiectul controalelor și condițiilor prevăzute la articolul 110 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, cu excepția cerinței de a nu se fi efectuat nicio recoltare parțială dacă se aplică derogarea prevăzută la articolul 6 alineatul (3) din prezentul regulament. Controalele acoperă cel puțin 25 % din suprafețele de producție în cauză.

În ceea ce privește nerecoltarea și recoltarea înainte de coacere menționate la articolul 7, controalele trebuie să acopere 100 % din suprafețele de producție în cauză.

(3)   Operațiunile de retragere menționate la articolele 4 și 5 fac obiectul unor controale de nivelul doi în conformitate cu articolul 109 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011. Cu toate acestea, controalele la fața locului trebuie să acopere cel puțin 40 % din entitățile supuse controalelor de nivelul unu și cel puțin 5 % din cantitatea de produse retrase de pe piață.

(4)   Statele membre trebuie să ia măsurile de control corespunzătoare pentru a se asigura că retragerea, nerecoltarea și recoltarea înainte de coacere a tomatelor vizează numai soiurile destinate consumului în stare proaspătă.

Articolul 9

Cererea de acordare a asistenței financiare din partea Uniunii și plata acesteia

(1)   Organizațiile de producători depun cereri pentru plata asistenței financiare din partea Uniunii menționate la articolele 4, 5 și 6 până la 31 ianuarie 2015.

(2)   Organizațiile de producători solicită plata asistenței financiare totale din partea Uniunii, menționată la articolele 4 și 6 din prezentul regulament, în conformitate cu procedura menționată la articolul 72 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, până la 31 ianuarie 2015.

Cu toate acestea, articolul 72 primul paragraf și articolul 72 al doilea paragraf prima teză din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 și plafonul de 80 % din suma de sprijin aprobată inițial în privința unui program operațional, prevăzută la același articol al treilea paragraf, nu se aplică.

(3)   Producătorii care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute și care nu au semnat un contract cu o organizație de producători recunoscută solicită ei înșiși autorităților competente desemnate de statele membre, până la data menționată la alineatul (1), plata asistenței financiare din partea Uniunii în sensul articolelor 5 și 7.

(4)   Cererile menționate la alineatele (1), (2) și (3) trebuie să fie însoțite de documente justificative care să motiveze suma asistenței financiare din partea Uniunii în cauză și să conțină un angajament scris în care solicitantul declară că nu a primit și nu va primi dublă finanțare din partea Uniunii sau a autorităților naționale, nici compensații în baza unei polițe de asigurare în ceea ce privește operațiunile eligibile pentru asistență financiară din partea Uniunii în temeiul prezentului regulament.

Articolul 10

Notificări

(1)   Statele membre notifică Comisiei, până la 30 septembrie 2014, 15 octombrie 2014, 31 octombrie 2014, 15 noiembrie 2014, 30 noiembrie 2014, 15 decembrie 2014, 31 decembrie 2014, 15 ianuarie 2015, 31 ianuarie 2015 și 15 februarie 2015, următoarele informații pentru fiecare produs:

(a)

cantitățile retrase de pe piață în vederea distribuirii gratuite;

(b)

cantitățile retrase de pe piață cu alte destinații decât distribuirea gratuită;

(c)

suprafața echivalentă pentru recoltarea înainte de coacere și pentru nerecoltare;

(d)

cheltuielile totale suportate pentru cantitățile și suprafețele menționate la literele (a), (b) și (c).

În notificări sunt incluse numai operațiunile care au fost implementate.

Pentru aceste notificări, statele membre utilizează formularul-tip prevăzut în anexa III.

(2)   Atunci când fac prima notificare, statele membre comunică Comisiei sumele de sprijin pe care le-au stabilit în conformitate cu articolul 79 alineatul (1) sau cu articolul 85 alineatul (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 și cu articolele 4 și 5 din prezentul regulament, utilizând formularele-tip prevăzute în anexa IV.

Articolul 11

Plata asistenței financiare din partea Uniunii

Cheltuielile suportate de statele membre în legătură cu plățile în temeiul prezentului regulament sunt eligibile pentru asistență financiară din partea Uniunii numai dacă au fost efectuate până la 30 iunie 2015.

Articolul 12

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 29 septembrie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(2)  Regulamentul delegat (UE) nr. 932/2014 al Comisiei din 29 august 2014 de stabilire a unor măsuri excepționale cu caracter temporar de sprijinire a producătorilor de anumite fructe și legume și de modificare a Regulamentului delegat (UE) nr. 913/2014 (JO L 259, 30.8.2014, p. 2).

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate (JO L 157, 15.6.2011, p. 1).


ANEXA I

Cantitățile maxime de produse alocate pentru fiecare stat membru, menționate la articolul 2 alineatul (1)

(tone)

Mere și pere

Prune, struguri de masă și kiwi

Tomate, morcovi, ardei dulci, castraveți și cornișoni

Portocale, clementine și mandarine

Belgia

43 300

1 380

14 750

0

Germania

13 100

0

0

0

Grecia

5 100

28 475

750

10 750

Spania

8 700

6 900

20 400

58 600

Franța

28 950

500

1 600

0

Croația

1 050

0

0

7 900

Italia

35 805

38 845

0

2 620

Cipru

0

0

0

16 220

Lituania

0

0

4 000

0

Ungaria

725

570

0

0

Țările de Jos

22 200

0

6 800

0

Polonia

18 750

0

0

0

Portugalia

4 120

225

0

0


ANEXA II

Sumele maxime ale sprijinului pentru retragerile de pe piață în cazul produselor care nu sunt enumerate în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, menționate la articolele 4, 5 și 6 din prezentul regulament

Produs

Sprijin maxim (EUR/100 kg)

Distribuire gratuită

Alte destinații

Morcovi

12,81

8,54

Verze

5,81

3,88

Ardei dulci

44,4

30

Conopidă broccoli

15,69

10,52

Castraveți și cornișoni

24

16

Ciuperci

43,99

29,33

Prune

34

20,4

Fructe de tip bacă

12,76

8,5

Struguri de masă proaspeți

39,16

26,11

Kiwi

29,69

19,79


ANEXA III

Formularele-tip pentru notificări, menționate la articolul 10

NOTIFICARE PRIVIND RETRAGERILE DE PE PIAȚĂ — DISTRIBUIRE GRATUITĂ

Stat membru:

Perioada vizată:

Data:


Produsul

Organizații de producători

Producători care nu sunt membri ai unei organizații

Cantități totale (t)

Total asistență financiară din partea Uniunii (EUR)

Cantități (t)

Asistență financiară din partea Uniunii (EUR)

Cantități (t)

Asistență financiară din partea Uniunii (EUR)

retragere

transport

sortare și ambalare

TOTAL

retragere

transport

sortare și ambalare

TOTAL

(a)

(b)

(c)

(d)

(e) = (b) + (c) + (d)

(f)

(g)

(h)

(i)

(j) = (g) + (h) + (i)

(k) = (a) + (f)

(l) = (e) + (j)

Mere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Total mere și pere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morcovi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ardei dulci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Castraveți și cornișoni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Total legume

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prune

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Struguri de masă proaspeți

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiwi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Total alte fructe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portocale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Clementine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandarine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Total citrice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conopidă și conopidă broccoli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciuperci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fructe de tip bacă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Total altele

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTAL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

Pentru fiecare notificare trebuie completată o foaie Excel diferită.

NOTIFICARE PRIVIND RETRAGERILE DE PE PIAȚĂ — ALTE DESTINAȚII

Stat membru:

Perioada vizată:

Data:


Produsul

Organizații de producători

Producători care nu sunt membri ai unei organizații

Cantități totale (t)

Total asistență financiară din partea Uniunii (EUR)

Cantități

(t)

Asistență financiară din partea Uniunii

(EUR)

Cantități

(t)

Asistență financiară din partea Uniunii

(EUR)

(a)

(b)

(c)

(d)

(e) = (a) + (c)

(f) = (b) + (d)

Mere

 

 

 

 

 

 

Pere

 

 

 

 

 

 

Total mere și pere

 

 

 

 

 

 

Tomate

 

 

 

 

 

 

Morcovi

 

 

 

 

 

 

Ardei dulci

 

 

 

 

 

 

Castraveți și cornișoni

 

 

 

 

 

 

Total legume

 

 

 

 

 

 

Prune

 

 

 

 

 

 

Struguri de masă proaspeți

 

 

 

 

 

 

Kiwi

 

 

 

 

 

 

Total alte fructe

 

 

 

 

 

 

Portocale

 

 

 

 

 

 

Clementine

 

 

 

 

 

 

Mandarine

 

 

 

 

 

 

Total citrice

 

 

 

 

 

 

Verze

 

 

 

 

 

 

Conopidă și conopidă broccoli

 

 

 

 

 

 

Ciuperci

 

 

 

 

 

 

Fructe de tip bacă

 

 

 

 

 

 

Total altele

 

 

 

 

 

 

TOTAL

 

 

 

 

 

 

*

Pentru fiecare notificare trebuie completată o foaie Excel diferită.

NOTIFICARE PRIVIND NERECOLTAREA ȘI RECOLTAREA ÎNAINTE DE COACERE

Stat membru:

Perioada vizată:

Data:


Produsul

Organizații de producători

Producători care nu sunt membri ai unei organizații

Cantități totale

(t)

Total asistență financiară din partea Uniunii (EUR)

Suprafață

(ha)

Cantități

(t)

Asistență financiară din partea Uniunii

(EUR)

Suprafață

(ha)

Cantități

(t)

Asistență financiară din partea Uniunii

(EUR)

(a)

(b)

(c)

(d)

(e)

(f)

(g) = (b) + (e)

(h) = (c) + (f)

Mere

 

 

 

 

 

 

 

 

Pere

 

 

 

 

 

 

 

 

Total mere și pere

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomate

 

 

 

 

 

 

 

 

Morcovi

 

 

 

 

 

 

 

 

Ardei dulci

 

 

 

 

 

 

 

 

Castraveți și cornișoni

 

 

 

 

 

 

 

 

Total legume

 

 

 

 

 

 

 

 

Prune

 

 

 

 

 

 

 

 

Struguri de masă proaspeți

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiwi

 

 

 

 

 

 

 

 

Total alte fructe

 

 

 

 

 

 

 

 

Portocale

 

 

 

 

 

 

 

 

Clementine

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandarine

 

 

 

 

 

 

 

 

Total citrice

 

 

 

 

 

 

 

 

Verze

 

 

 

 

 

 

 

 

Conopidă și conopidă broccoli

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciuperci

 

 

 

 

 

 

 

 

Fructe de tip bacă

 

 

 

 

 

 

 

 

Total altele

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTAL

 

 

 

 

 

 

 

 

*

Pentru fiecare notificare trebuie completată o foaie Excel diferită.


ANEXA IV

TABELELE CARE TREBUIE TRANSMISE CU OCAZIA PRIMEI NOTIFICĂRI, MENȚIONATE LA ARTICOLUL 10 ALINEATUL (1)

RETRAGERI DE PE PIAȚĂ — ALTE DESTINAȚII

Sumele maxime ale sprijinului stabilite de statul membru în conformitate cu articolul 79 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 și cu articolele 4 și 5 din prezentul regulament

Stat membru:

Data:


Produsul

Contribuția organizației de producători

(EUR/100 kg)

Asistență financiară din partea Uniunii

(EUR/100 kg)

Mere

 

 

Pere

 

 

Tomate

 

 

Morcovi

 

 

Verze

 

 

Ardei dulci

 

 

Conopidă și conopidă broccoli

 

 

Castraveți și cornișoni

 

 

Ciuperci

 

 

Prune

 

 

Fructe de tip bacă

 

 

Struguri de masă proaspeți

 

 

Kiwi

 

 

Portocale

 

 

Clementine

 

 

Mandarine

 

 

NERECOLTAREA ȘI RECOLTAREA ÎNAINTE DE COACERE

Sumele maxime ale sprijinului stabilite de statul membru în conformitate cu articolul 85 alineatul (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 și cu articolul 6 din prezentul regulament

Stat membru:

Data:


Produsul

În aer liber

În seră

Contribuția organizației de producători

(EUR/ha)

Asistență financiară din partea Uniunii

(EUR/ha)

Contribuția organizației de producători

(EUR/ha)

Asistență financiară din partea Uniunii

(EUR/ha)

Mere

 

 

 

 

Pere

 

 

 

 

Tomate

 

 

 

 

Morcovi

 

 

 

 

Verze

 

 

 

 

Ardei dulci

 

 

 

 

Conopidă și conopidă broccoli

 

 

 

 

Castraveți și cornișoni

 

 

 

 

Ciuperci

 

 

 

 

Prune

 

 

 

 

Fructe de tip bacă

 

 

 

 

Struguri de masă proaspeți

 

 

 

 

Kiwi

 

 

 

 

Portocale

 

 

 

 

Clementine

 

 

 

 

Mandarine