15.3.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 77/77


REGULAMENTUL (UE) NR. 234/2014 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 11 martie 2014

de instituire a unui instrument de parteneriat pentru cooperarea cu țările terțe

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (2), articolul 209 alineatul (1) și articolul 212 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Uniunea ar trebui să urmărească dezvoltarea relațiilor și realizarea unor parteneriate cu țările terțe. Prezentul regulament reprezintă un instrument nou și complementar care oferă sprijin direct politicilor externe ale Uniunii, extinzând parteneriatele de cooperare și dialogurile politice la domenii și subiecte care depășesc cooperarea pentru dezvoltare. Acesta se bazează pe experiența acumulată cu țările industrializate și cu țările și teritoriile cu venituri ridicate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1934/2006 al Consiliului (3).

(2)

Sfera de cooperare în temeiul programelor geografice cu țări, teritorii și regiuni în curs de dezvoltare în cadrul instrumentului de finanțare a cooperării pentru dezvoltare instituit prin Regulamentul (CE) nr. 1905/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (4) este limitată aproape în întregime la finanțarea măsurilor destinate îndeplinirii criteriilor de acordare a asistenței oficiale pentru dezvoltare (AOD) stabilite de Comitetul de asistență pentru dezvoltare al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (CAD — OCDE).

(3)

În ultimul deceniu, Uniunea și-a consolidat constant relațiile bilaterale cu un număr mare de țări industrializate și de alte țări și teritorii cu venituri ridicate sau medii din diverse regiuni ale lumii.

(4)

Uniunea are nevoie de un instrument financiar de politică externă cu domeniu de aplicare global, care să permită finanțarea măsurilor care ar putea să nu fie considerate AOD, dar care sunt cruciale pentru aprofundarea și consolidarea relațiilor sale cu țările terțe în cauză, în special prin dialoguri politice și crearea de parteneriate. Noul instrument, inovator în ceea ce privește domeniul de aplicare și obiectivele, ar trebui să creeze un mediu sigur pentru o relație aprofundată între Uniune și țările terțe relevante și ar trebui să promoveze interesele fundamentale ale Uniunii.

(5)

Este în interesul Uniunii să aprofundeze relațiile și dialogul cu țările cu care Uniunea are un interes strategic în promovarea legăturilor, în special țările dezvoltate și în curs de dezvoltare care joacă un rol tot mai important pe scena internațională, inclusiv în guvernanța globală, în politica externă, în economia internațională, în forurile și organismele multilaterale, precum G8 și G20 și în abordarea provocărilor de interes global.

(6)

Uniunea are nevoie să construiască parteneriate cuprinzătoare cu noi actori de pe scena internațională pentru a promova o ordine internațională stabilă și incluzivă, pentru a gestiona bunurile publice mondiale comune, pentru a-și promova interesele fundamentale și pentru a deveni mai cunoscută în țările respective.

(7)

Este nevoie ca domeniul de aplicare al prezentului regulament să fie unul global pentru a permite acordarea de sprijin adecvat măsurilor de cooperare în vederea susținerii relațiilor cu orice țară în care Uniunea are interese strategice, în conformitate cu obiectivele prezentului regulament.

(8)

Este în interesul Uniunii să continue să promoveze dialogul și cooperarea cu țările care nu se mai califică pentru programe bilaterale în temeiul instrumentului de finanțare a cooperării pentru dezvoltare instituit prin Regulamentul (UE) nr 233/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (5) (denumit în continuare „instrumentul de finanțare a cooperării pentru dezvoltare”).

(9)

Mai mult, este în interesul Uniunii să aibă instituții globale, favorabile incluziunii, bazate pe un multilateralism eficace să acționeze în această direcție.

(10)

În temeiul prezentului regulament, Uniunea ar trebui să susțină punerea în aplicare a dimensiunii externe a strategiei elaborate de Comisie în Comunicarea din 3 martie 2010 intitulată „Europa 2020: O strategie europeană pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii” (denumită în continuare „Strategia Europa 2020”), reunind cei trei piloni: cel economic, cel social și cel de mediu. Prezentul regulament ar trebui să susțină în special obiectivele referitoare la chestiuni globale precum schimbările climatice, securitatea energetică și utilizarea eficientă a resurselor, tranziția către o economie mai ecologică, știința, inovarea și competitivitatea, mobilitatea, comerțul și investițiile, parteneriatele economice, cooperarea cu țările terțe în domeniul afacerilor, al ocupării forței de muncă și al reglementării și un acces îmbunătățit pe piață pentru societățile din Uniune, inclusiv internaționalizarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Ar trebui să promoveze de asemenea diplomația publică, cooperarea în materie de educație și academică și activitățile de informare.

(11)

Combaterea schimbărilor climatice este recunoscută în special ca una din marile provocări globale cu care se confruntă Uniunea și comunitatea internațională în sens larg. Schimbările climatice reprezintă un domeniu în care sunt necesare acțiuni internaționale urgente și în care realizarea obiectivelor Uniunii impune cooperarea cu țări partenere. Prin urmare, Uniunea ar trebui să își intensifice eforturile pentru a promova un consens global în acest domeniu. În conformitate cu Comunicarea Comisiei din 29 iunie 2011 intitulată „Un buget pentru Europa 2020”, care solicită Uniunii să majoreze cu cel puțin 20 % bugetul său alocat politicilor climatice, prezentul regulament ar trebui să contribuie la îndeplinirea acestui obiectiv.

(12)

Provocările transnaționale, precum degradarea mediului și accesul la materii prime și pământuri rare și utilizarea durabilă a acestora, impun o abordare întemeiată pe norme, favorabilă incluziunii.

(13)

Uniunea s-a angajat să contribuie la atingerea obiectivelor globale în materie de biodiversitate pentru 2020 și să producă rezultate în cadrul strategiei de mobilizare.

(14)

În relațiile cu partenerii săi din întreaga lume, Uniunea s-a angajat să promoveze munca decentă pentru toți, precum și ratificarea și reala punere în aplicare a standardelor recunoscute internațional ale condițiilor de muncă și a acordurilor multilaterale de mediu.

(15)

Un interes strategic important al Uniunii îl reprezintă favorizarea creșterii economice și a creării de locuri de muncă prin promovarea comerțului și investițiilor echitabile și deschise la nivel multilateral și bilateral și prin susținerea negocierii și a punerii în aplicare a acordurilor privind comerțul și investițiile la care Uniunea este parte. În temeiul prezentului regulament, Uniunea ar trebui să contribuie la crearea unui climat sigur pentru creșterea oportunităților în domeniul comerțului și al investițiilor pentru societățile din Uniune la nivel global, nu în ultimul rând pentru IMM-uri, inclusiv prin susținerea cooperării și a convergenței de reglementare, prin promovarea standardelor internaționale, îmbunătățirea protecției drepturilor de proprietate intelectuală și urmărirea ca obiectiv a eliminării obstacolelor nefondate din calea accesului pe piață.

(16)

În temeiul articolului 21 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), acțiunea Uniunii pe scena internațională are la bază principiile care au inspirat crearea, dezvoltarea și extinderea sa și pe care intenționează să le promoveze în lumea întreagă, și anume democrația, statul de drept, universalitatea și indivizibilitatea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, respectarea demnității umane, principiile egalității și solidarității, precum și respectarea principiilor Cartei Organizației Națiunilor Unite și a dreptului internațional.

(17)

Uniunea ar trebui să urmărească un nivel maxim de eficiență în utilizarea resurselor disponibile, pentru a optimiza impactul acțiunii sale externe. Acest obiectiv ar trebui să fie atins prin intermediul coerenței și al complementarității dintre instrumentele Uniunii pentru acțiunea externă, precum și prin crearea de sinergii între prezentul regulament, alte instrumente pentru finanțarea acțiunii externe și alte politici ale Uniunii. Aceasta ar trebui să aibă drept consecință consolidarea reciprocă a programelor concepute în temeiul instrumentelor pentru finanțarea acțiunii externe.

(18)

Pentru a asigura vizibilitatea asistenței acordate de Uniune către cetățenii din țările beneficiare și către cetățenii din Uniune, ar trebui să existe, după caz, o comunicare orientată, precum și informări realizate prin mijloace adecvate.

(19)

În vederea îndeplinirii obiectivelor prezentului regulament, este necesară adoptarea unei abordări diferențiate și flexibile cu principalele țări partenere, care să țină seama de contextul economic, social și politic ale acestora, precum și de interesele, strategiile și prioritățile politice și strategiile specifice ale Uniunii, menținând, în același timp, capacitatea de a interveni oriunde în lume, atunci când este necesar. Uniunea ar trebui să recurgă la o abordare cuprinzătoare a politicilor sale externe și sectoriale.

(20)

Pentru ca angajamentul asumat în ceea ce privește promovarea și apărarea intereselor proprii în relațiile cu țările terțe să devină mai eficient, Uniunea ar trebui să poată reacționa în mod flexibil și rapid la nevoile în schimbare sau neprevăzute, prin adoptarea de măsuri speciale, care nu fac obiectul programelor orientative multianuale.

(21)

Obiectivele prezentului regulament ar trebui urmărite, ori de câte ori este posibil și adecvat, în consultare cu partenerii și părțile interesante relevante, inclusiv organizațiile societății civile și autoritățile locale, cu luarea în considerare a importanței rolurilor acestora.

(22)

Acțiunile externe ale Uniunii în temeiul prezentului regulament ar trebui să contribuie la rezultate clare (acoperind realizările, efectele și impactul) în țările care beneficiază de asistență din partea Uniunii. Ori de câte ori este posibil și adecvat, rezultatele acțiunii externe a Uniunii și eficiența instrumentului instituit prin prezentul regulament ar trebui monitorizate și evaluate pe baza unor indicatori predefiniți, clari, transparenți și, după caz, specifici fiecărei țări și măsurabili, adaptați specificităților și obiectivelor instrumentului respectiv.

(23)

Acțiunile întreprinse în temeiul prezentului regulament ar trebui, după caz, să ia în considerare în mod corespunzător rezoluțiile și recomandările Parlamentului European.

(24)

Pentru a adapta domeniul de aplicare al prezentului regulament la realitățile în schimbare rapidă din țările terțe, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui delegată Comisiei în ceea ce privește prioritățile definite în anexă. Este deosebit de important ca, în timpul lucrărilor pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia ar trebui să asigure transmiterea simultană, în timp util și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu.

(25)

În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei. Respectivele competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (6). Având în vedere natura acestor acte de punere în aplicare, și în special capacitatea lor de orientare a politicilor și implicațiile lor financiare, pentru adoptarea acestora ar trebui utilizată procedura de examinare, cu excepția măsurilor tehnice de punere în aplicare la scară financiară redusă.

(26)

Normele și procedurile comune de punere în aplicare a instrumentelor Uniunii pentru finanțarea acțiunii externe sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 236/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (7).

(27)

Prezentul regulament stabilește pachetul financiar pentru durata sa de aplicare, care constituie principala valoare de referință pentru Parlamentul European și Consiliu în cursul procedurii bugetare anuale, în înțelesul punctului 17 din Acordul interinstituțional din 2 decembrie 2013 între Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară (8).

(28)

Organizarea și funcționarea Serviciului European de Acțiune Externă sunt stabilite în Decizia 2010/427/UE a Consiliului (9).

(29)

Deoarece obiectivele prezentului regulament, în special stabilirea unui instrument de parteneriat pentru cooperarea cu țările terțe, nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre dar, având în vedere amploarea acțiunii, pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri în conformitate cu principiul, astfel cum este definit la articolul 5 din TUE. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este definit la articolul menționat, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivelor menționate.

(30)

Este oportună alinierea perioadei de aplicare a prezentului regulament cu cea a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 1311/2013 al Consiliului (10). În consecință, prezentul regulament ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2014 până la 31 decembrie 2020,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și obiective

(1)   Prezentul regulament instituie un instrument de parteneriat pentru cooperarea cu țările terțe (denumit în continuare „instrumentul de parteneriat”), în vederea dezvoltării și promovării intereselor Uniunii și a celor reciproce. Instrumentul de parteneriat sprijină măsurile care contribuie în mod eficient și flexibil la îndeplinirea obiectivelor ce decurg din relațiile bilaterale, regionale sau multilaterale ale Uniunii cu țări terțe și care răspund provocărilor de interes global și asigură o monitorizare adecvată a deciziilor adoptate la un nivel multilateral.

(2)   Măsurile care urmează să fie finanțate prin instrumentul de parteneriat vizează următoarele obiective specifice ale Uniunii:

(a)

sprijinirea strategiilor privind parteneriatele de cooperare bilaterală, regională și interregională ale Uniunii prin promovarea dialogului politic și prin elaborarea de abordări și răspunsuri colective la provocările de interes global. Atingerea acestui obiectiv se măsoară între altele prin progresele înregistrate de principalele țări partenere în lupta împotriva schimbărilor climatice sau în promovarea standardelor de mediu ale Uniunii;

(b)

punerea în aplicare a dimensiunii internaționale a Strategiei Europa 2020. Atingerea acestui obiectiv se măsoară în funcție de modul în care principalele țări partenere își asumă politicile și obiectivele Strategiei Europa 2020;

(c)

îmbunătățirea accesului pe piețele țărilor partenere și favorizarea comerțului, a investițiilor și a oportunităților de afaceri pentru societățile din Uniune, eliminând în același timp obstacolele din calea accesului pe piață și a investițiilor prin intermediul parteneriatelor economice și a cooperării în domeniul afacerilor și al reglementării. Atingerea acestui obiectiv se măsoară analizând ponderea Uniunii în comerțul exterior cu principalele țări partenere și fluxul comercial și de investiții spre țări partenere care fac obiectul acțiunilor, al programelor și al măsurilor adoptate în temeiul prezentului regulament;

(d)

sporirea recunoașterii generale și a vizibilității Uniunii și a rolului său pe scena internațională, prin intermediul diplomației publice, al contactelor la nivel personal, al cooperării în domeniile educației și academic, cooperarea grupurilor de reflecție, precum și prin activități de informare menite să promoveze valorile și interesele Uniunii. Atingerea acestui obiectiv poate fi măsurată, între altele, prin sondaje de opinie sau evaluări.

Articolul 2

Domeniu de aplicare

(1)   Prezentul regulament sprijină în primul rând măsurile de cooperare cu țările cu care Uniunea are un interes strategic de a-și dezvolta legăturile, în special țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare care joacă un rol tot mai important la nivel mondial, inclusiv în politica externă, în economia și în comerțul internațional, în forurile multilaterale și în guvernanța globală, precum și în abordarea provocărilor de interes global sau în legătură cu care Uniunea are alte interese semnificative.

(2)   Fără a aduce atingere alineatului (1), toate țările terțe, regiunile și teritoriile pot fi eligibile pentru cooperare în temeiul prezentului regulament.

Articolul 3

Principii generale

(1)   Uniunea urmărește să promoveze, să dezvolte și să consolideze principiile democrației, egalității, respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale și cel al statului de drept, principii pe care este fondată, prin intermediul dialogului și al cooperării cu țările terțe.

(2)   În vederea sporirii impactului asistenței oferite de Uniune, se urmărește, după caz, o abordare diferențiată și flexibilă în conceperea cooperării cu țările terțe, ținând seama de contextul economic, social și politic al acestora, precum și de interesele, prioritățile politice și strategiile specifice ale Uniunii.

(3)   Uniunea promovează o abordare multilaterală coerentă a provocărilor globale și încurajează cooperarea cu organizațiile și organismele internaționale sau regionale, inclusiv cu instituțiile financiare internaționale, agențiile, fondurile și programele Organizației Națiunilor Unite, precum și cu alți donatori bilaterali.

(4)   În punerea în aplicare a prezentului regulament, în elaborarea politicilor, a planificărilor și a programărilor strategice și în adoptarea măsurilor de punere în aplicare, Uniunea urmărește să asigure coerența și consecvența cu alte domenii ale acțiunii sale externe, în special cu instrumentul de finanțare a cooperării pentru dezvoltare și cu alte politici relevante ale Uniunii.

(5)   Măsurile finanțate în temeiul prezentului regulament se bazează, după caz, pe politicile de cooperare stabilite în cadrul anumitor instrumente precum acordurile, declarațiile și planurile de acțiune convenite între Uniune și organizațiile internaționale în cauză sau între Uniune și țările terțe și regiunile în cauză.

Măsurile finanțate în temeiul prezentului regulament includ și domeniile legate de promovarea intereselor, priorităților politice și strategiilor specifice ale Uniunii.

(6)   Sprijinul acordat de Uniune în temeiul prezentului regulament este pus în aplicare în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 236/2014.

Articolul 4

Programarea și alocarea orientativă a fondurilor

(1)   Programele orientative multianuale (POM) se adoptă de Comisie în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 16 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 236/2014.

(2)   POM definesc interesele și prioritățile strategice și/sau reciproce ale Uniunii, obiectivele specifice și rezultatele estimate. În cazul țărilor și al regiunilor pentru care este stabilit un document-cadru comun ce prevede o strategie cuprinzătoare a Uniunii, POM se bazează pe documentul respectiv.

(3)   POM definesc, de asemenea, domeniile prioritare alese pentru a primi finanțare din partea Uniunii și stabilesc alocarea orientativă a fondurilor, în termeni generali, pentru fiecare domeniu prioritar și pentru fiecare țară sau grup de țări partenere, pentru perioada în cauză, inclusiv participarea la inițiative globale. Cuantumurile respective pot fi exprimate sub forma unui interval, după caz.

(4)   POM pot prevedea un volum de fonduri, care să nu depășească 5 % din cuantumul total și care nu este alocat unui domeniu prioritar sau unei țări partenere sau unui grup de țări partenere. Fondurile respective sunt angajate în conformitate cu articolul 2 alineatele (2), (3) și (5) din Regulamentul (UE) nr. 236/2014.

(5)   Procedura menționată la articolul 16 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 236/2014 poate fi aplicată în scopul modificării POM din motive de urgență justificate în mod corespunzător.

(6)   În ceea ce privește realizarea obiectivelor prevăzute la articolul 1, Comisia poate ține seama în cadrul cooperării Uniunii cu țările terțe de proximitatea geografică a regiunilor ultraperiferice ale Uniunii și a țărilor și teritoriilor de peste mări.

(7)   Orice programare sau revizuire a programelor care are loc ulterior publicării raportului intermediar de evaluare menționat la articolul 17 din Regulamentul (UE) nr. 236/2014 (denumit în continuare „raportul intermediar de evaluare”) ține seama de rezultatele, constatările și concluziile raportului respectiv.

Articolul 5

Prioritățile tematice

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 6 pentru a modifica prioritățile tematice urmărite de asistența acordată de Uniune în temeiul prezentului regulament, astfel cum sunt stabilite în anexa la prezentul regulament. În special, ulterior publicării raportului intermediar de evaluare și pe baza recomandărilor din raportul respectiv, Comisia adoptă până la 31 martie 2018 un act delegat de modificare a anexei la prezentul regulament.

Articolul 6

Exercitarea delegării de competențe

(1)   Competența de a adopta actele delegate menționate la articolul 5 este conferită Comisiei în condițiile prevăzute în prezentul articol.

(2)   Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 5 se conferă Comisiei pe perioada de valabilitate a prezentului regulament.

(3)   Delegarea de competențe menționată la articolul 5 poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificată în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua următoare datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

(4)   De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

(5)   Un act delegat adoptat în temeiul articolului 5 intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu a formulată obiecții în termen de două luni de la notificarea actului respectiv către Parlamentul European sau Consiliu, sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecții. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 7

Procedura comitetului

Comisia este asistată de Comitetul instrumentului de parteneriat. Respectivul comitet este un comitet în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

Articolul 8

Pachetul financiar

(1)   Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a prezentului regulament pentru perioada 2014 — 2020 este de 954 765 000 EUR.

Creditele anuale se autorizează de Parlamentul European și Consiliu în limitele cadrului financiar multianual.

(2)   În conformitate cu articolul 18 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1288/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (11), în vederea promovării dimensiunii internaționale a învățământului superior, un cuantum orientativ de 1 680 000 000 EUR din diferitele instrumente pentru finanțarea acțiunii externe, (instrumentul de de finanțare a cooperării pentru dezvoltare, instrumentul european de vecinătate instituit prin Regulamentul (UE) nr. 232/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (12), instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA II) instituit prin Regulamentul (UE) nr. 231/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (13) și instrumentul de parteneriat), este alocat acțiunilor privind mobilitatea în scop educațional spre sau dinspre țările partenere în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 1288/2013, precum și cooperării și dialogului de politică cu autoritățile, instituțiile și organizațiile din țările respective. Regulamentul (UE) nr. 1288/2013 se aplică utilizării fondurilor respective.

Finanțarea este pusă la dispoziție prin două alocări multianuale care acoperă primii patru ani și respectiv ultimii trei ani. Alocarea finanțării respective se reflectă în programarea orientativă multianuală prevăzută în prezentul regulament, în concordanță cu necesitățile și prioritățile țărilor în cauză. Alocările pot fi revizuite în cazul unor circumstanțe majore neprevăzute sau schimbări politice importante, în concordanță cu acțiunea externă a Uniunii.

(3)   Acțiunile care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 1288/2013 sunt finanțate prin instrumentul de parteneriat numai în măsura în care nu sunt eligibile pentru finanțare în temeiul altor instrumente pentru finanțarea acțiunii externe și completează sau consolidează alte inițiative în temeiul prezentului regulament.

Articolul 9

Serviciul European de Acțiune Externă

Prezentul regulament se aplică în conformitate cu Decizia 2010/427/UE.

Articolul 10

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2014 până la 31 decembrie 2020.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 11 martie 2014.

Pentru Parlamentul European

Președintele

M. SCHULZ

Pentru Consiliu

Președintele

D. KOURKOULAS


(1)  JO C 391, 18.12.2012, p.110.

(2)  Poziția Parlamentului European din 11 decembrie 2013 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 11 martie 2014.

(3)  Regulamentul (CE) nr. 1934/2006 al Consiliului din 21 decembrie 2006 de stabilire a unui instrument de finanțare a cooperării cu țările industrializate și alte țări și teritorii cu venituri ridicate (JO L 405, 30.12.2006, p. 41).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 1905/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 de stabilire a unui instrument de finanțare a cooperării pentru dezvoltare (JO L 378, 27.12.2006, p. 41).

(5)  Regulamentul (UE) nr 233/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument de finanțare a cooperării pentru dezvoltare în perioada 2014 — 2020 (a se vedea pagina 44 din prezentul Jurnal Oficial).

(6)  Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).

(7)  Regulamentul (UE) nr. 236/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de stabilire a normelor și procedurilor comune pentru punerea în aplicare a instrumentelor Uniunii pentru finanțarea acțiunii externe (a se vedea pagina 95 din prezentul Jurnal Oficial).

(8)  JO C 373, 20.12.2013, p.1.

(9)  Decizia 2010/427/UE a Consiliului din 26 iulie 2010 privind organizarea și funcționarea Serviciului European de Acțiune Externă (JO L 201, 3.8.2010, p. 30).

(10)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1311/2013 al Consiliului din 2 decembrie 2013 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020 (JO L 347, 20.12.2013, p.884).

(11)  Regulamentul (UE) nr. 1288/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a acțiunii „Erasmus +”: Programul Uniunii pentru educație, formare, tineret și sport și de abrogare a Deciziilor nr. 1719/2006/CE, nr. 1720/2006/CE și nr. 1298/2008/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 50).

(12)  Regulamentul (UE) nr. 232/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a Instrumentului european de vecinătate (a se vedea pagina 27 din prezentul Jurnal Oficial).

(13)  Regulamentul (UE) nr. 231/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui Instrument de asistență pentru preaderare (IPA II) (a se vedea pagina 11 din prezentul Jurnal Oficial).


ANEXĂ

PRIORITĂȚI TEMATICE ÎN TEMEIUL INSTRUMENTULUI DE PARTENERIAT: CADRUL GENERAL PENTRU PROGRAMARE

1.   Obiectivul prevăzut la articolul 1 alineatul 2 litera (a):

Sprijinirea strategiilor privind parteneriatele de cooperare bilaterală, regională și interregională ale Uniunii, prin promovarea dialogului politic și prin elaborarea de abordări și răspunsuri colective la provocările de interes global.

Sprijinirea punerii în aplicare a acordurilor de parteneriat și de cooperare, a planurilor de acțiune și a altor instrumente bilaterale similare;

Aprofundarea dialogului politic și economic cu țările terțe care prezintă o relevanță deosebită pe scena internațională, inclusiv în cadrul politicii externe;

Sprijinirea angajării alături de țările terțe relevante în legătură cu aspecte bilaterale și globale de interes comun;

Promovarea unei monitorizări adecvate sau a unei puneri în aplicare coordonate a concluziilor forurilor internaționale, cum este G20.

Consolidarea cooperării cu privire la provocări globale, cu abordarea în mod special a schimbărilor climatice, a securității energetice și a protecției mediului.

Stimularea eforturilor în țările partenere pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în special prin promovarea și sprijinirea unor standarde de reglementare și de performanță adecvate;

Favorizarea ecologizării producției și comerțului;

Dezvoltarea cooperării în domeniul energiei;

Promovarea energiei din surse regenerabile și durabile.

2.   Obiectivul prevăzut de articolul 1 alineatul (2) litera (b):

Punerea în aplicare a dimensiunii internaționale a Strategiei Europa 2020, reunind cei trei piloni: cel economic, cel social și cel de mediu:

Promovarea dialogului politic și a cooperării cu țările terțe relevante, cu luarea în considerare a tuturor domeniilor care fac parte de sfera de aplicare a Strategiei Europa 2020;

Promovarea politicilor interne ale Uniunii cu principalele țări partenere și sprijinirea convergenței de reglementare în acest sens.

3.   Obiectivul prevăzut la articolul 1 alineatul (2) litera (c):

Facilitarea și sprijinirea relațiilor economice și comerciale cu țările partenere:

Promovarea unui mediu sigur pentru investiții și mediul de afaceri, inclusiv protecția drepturilor de proprietate intelectuală, abordarea obstacolelor din calea accesului pe piață, cooperarea consolidată în domeniul reglementării și promovarea oportunităților pentru bunurile și serviciile Uniunii, în special în domeniile în care Uniunea dispune de un avantaj competitiv, precum și respectarea standardelor internaționale;

Sprijinirea negocierii, a punerii în aplicare și a asigurării respectării acordurilor privind comerțul și investițiile la care Uniunea este parte.

4.   Obiectivul prevăzut la articolul 1 alienatul (2) litera (d):

Consolidarea cooperării în domeniul învățământului universitar: consolidarea mobilității studenților și a personalului academic, care să conducă la crearea de parteneriate având drept obiectiv îmbunătățirea calității învățământului universitar și la crearea de diplome comune care să permită recunoașterea academică în domeniu („programul Erasmus +”);

Consolidarea cunoștințelor larg răspândite ale Uniunii și sporirea vizibilității acesteia: promovarea valorilor și a intereselor Uniunii în țările partenere prin intermediul diplomației publice consolidate și a activităților de informare în vederea susținerii obiectivelor instrumentului.


Declarația Comisiei Europene privind dialogul strategic cu Parlamentul European (1)

Pe baza articolului 14 din TUE, Comisia Europeană va purta un dialog strategic cu Parlamentul European, anterior programării prevăzute în cadrul Regulamentului (UE) nr. 234/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a Instrumentului de parteneriat pentru cooperarea cu țările terțe și după consultarea inițială a beneficiarilor relevanți, după caz. Comisia Europeană va prezenta Parlamentului European documentele relevante disponibile privind programarea, cu alocările orientative prevăzute pe țară/regiune și, în interiorul fiecărei țări/regiuni, prioritățile, rezultatele posibile și alocările indicative prevăzute pentru programele geografice, precum și alegerea modalităților de asistență (2). Comisia Europeană va prezenta Parlamentului European documentele relevante disponibile privind programarea, cu prioritățile tematice, rezultatele posibile, alegerea modalităților de asistență (2) și alocările financiare pentru aceste priorități prevăzute în programe tematice. Comisia Europeană va lua în considerare poziția exprimată de Parlamentul European în această privință.

Comisia Europeană va purta un dialog strategic cu Parlamentul European pentru pregătirea evaluării intermediare și înainte de orice revizuire substanțială a documentelor de programare derulate în perioada de valabilitate a prezentului regulament.

La cererea Parlamentului European, Comisia Europeană va explica modul în care observațiile Parlamentului European au fost luate în considerare în documentele de programare și orice alte măsuri luate ca urmare a dialogului strategic.


(1)  Comisia Europeană va fi reprezentată la nivel de comisar responsabil

(2)  După caz.


Declarația Parlamentului European privind suspendarea asistenței acordate prin instrumentele financiare

Parlamentul European subliniază că Regulamentul (UE) nr. 233/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument de finanțare a cooperării pentru dezvoltare în perioada 2014-2020, Regulamentul (UE) nr. 232/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a Instrumentului european de vecinătate, Regulamentul (UE) nr. 234/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a Instrumentului de parteneriat pentru cooperarea cu țările terțe și Regulamentul (UE) nr. 231/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui Instrument de asistență pentru preaderare (IPA II) nu conțin mențiuni explicite privind posibilitatea de a suspenda asistența în cazul în care una dintre țările beneficiare nu respectă principiile de bază enunțate în respectivul instrument și, în special, principiul democrației, al statului de drept și respectarea drepturilor omului.

Parlamentul European consideră că orice suspendare a asistenței acordate în temeiul acestor instrumente ar modifica sistemul financiar global convenit în conformitate cu procedura legislativă ordinară. În calitate de colegiuitor și parte a autorității bugetare, Parlamentul European are, prin urmare, dreptul de a-și exercita pe deplin prerogativele sale în această privință, dacă se adoptă o astfel de decizie.