4.3.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 63/1


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 178/2014 AL COMISIEI

din 6 noiembrie 2013

de completare a Regulamentului (UE) nr. 229/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind măsurile specifice din domeniul agriculturii în favoarea insulelor mici din Marea Egee

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 229/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2013 privind măsurile specifice din domeniul agriculturii în favoarea insulelor mici din Marea Egee și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1405/2006 al Consiliului (1), în special articolul 11 alineatul (2) al doilea paragraf, articolul 15 alineatul (4) al treilea paragraf și articolul 18 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 229/2013 al Consiliului a abrogat și a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1405/2006 al Consiliului (2). Regulamentul (UE) nr. 229/2013 conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate și acte de punere în aplicare. Pentru a asigura buna funcționare a sistemului în noul cadru juridic, normele în cauză trebuie să fie adoptate prin intermediul unor astfel de acte. Noile norme înlocuiesc normele de punere în aplicare prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1914/2006 al Comisiei (3).

(2)

Pentru a garanta că operatorii își exercită pe deplin drepturile de a participa la regimurile specifice de aprovizionare, ar trebui să fie stabilite condițiile pentru înregistrarea acestora în registrul operatorilor. Operatorii înregistrați ar trebui să aibă dreptul de a beneficia de regimurile respective cu condiția respectării obligațiilor impuse de normele naționale și de cele ale Uniunii. Solicitanții ar trebui să aibă dreptul la înregistrare, cu condiția ca aceștia să îndeplinească un anumit număr de condiții obiective menite să faciliteze gestionarea regimului.

(3)

Pentru a sprijini comercializarea produselor în afara regiunii de producție, ar trebui prevăzute condițiile pentru stabilirea valorii ajutorului acordat în ceea ce privește aceste produse și, dacă este cazul, condițiile pentru stabilirea cantităților de produse care fac obiectul ajutorului respectiv. În consecință, ar trebui prevăzute norme suplimentare privind sprijinul pentru comercializarea anumitor produse locale, care să determine condițiile pentru stabilirea sumei maxime a ajutorului care va fi acordat și a cantităților maxime de produse care pot face obiectul ajutorului respectiv.

(4)

Pentru a asigura o alocare rațională și proporțională a finanțării studiilor, a proiectelor demonstrative, a formării profesionale și a măsurilor de asistență tehnică, ar trebui stabilite condițiile pentru determinarea valorii maxime anuale care poate fi alocată măsurilor respective.

(5)

Din motive de claritate și de certitudine juridică, Regulamentul (CE) nr. 1914/2006 ar trebui abrogat.

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Registrul operatorilor

1.   Certificatele de ajutoare se eliberează numai operatorilor înscriși într-un registru al operatorilor care exercită o activitate economică în cadrul regimurilor specifice de aprovizionare, ținut de autoritățile competente (denumit în continuare „registrul”).

2.   Orice operator stabilit în Uniune poate cere înscrierea sa în registru.

Înscrierea este subordonată următoarelor condiții:

(a)

operatorii trebuie să dispună de mijloacele, structurile și autorizațiile legale necesare pentru a-și exercita activitățile și, în special, trebuie să își îndeplinească în mod corespunzător obligațiile în ceea ce privește contabilitatea întreprinderii, după caz, și regimul fiscal;

(b)

operatorii trebuie să fie în măsură să asigure executarea activităților lor în insulele mici din Marea Egee;

(c)

operatorii trebuie să rămână răspunzători, până la vânzarea către utilizatorul final, pentru conformitatea cu toate cerințele prevăzute, atunci când efectuează o operațiune în cadrul regimurilor specifice de aprovizionare.

Articolul 2

Valoarea ajutorului pentru comercializarea în afara regiunii de producție

1.   Valoarea ajutorului acordat în temeiul capitolului IV din Regulamentul (UE) nr. 229/2013 în ceea ce privește sprijinul pentru comercializarea și transportul de materii prime și produse prelucrate în afara regiunii de producție nu depășește 10% din valoarea producției comercializate livrate în zona de destinație, calculată în conformitate cu alineatul (2) din prezentul articol.

Cu toate acestea, limita fixată la primul paragraf nu depășește 13% din valoarea producției comercializate atunci când contractantul pentru producători este o asociație, o uniune sau o organizație de producători.

2.   Pentru determinarea valorii ajutorului, valoarea producției comercializate livrate în zona de destinație se evaluează pe baza contractului anual (după caz), a documentelor de transport și a tuturor documentelor justificative prezentate în sprijinul cererii de plată.

Valoarea producției comercializate care trebuie luată în considerare este cea a unei livrări făcute în primul port sau aeroport de debarcare.

Autoritățile competente pot solicita orice informație sau orice act justificativ suplimentar util pentru a calcula valoarea ajutorului.

3.   Condițiile de acordare a ajutorului, liniile de producție agricolă și sumele în cauză sunt specificate în programul de sprijin menționat în capitolul II din Regulamentul (UE) nr. 229/2013.

Articolul 3

Finanțarea studiilor, a proiectelor demonstrative, a formării profesionale și a măsurilor de asistență tehnică

Suma necesară finanțării studiilor, a proiectelor demonstrative, a formării profesionale și a măsurilor de asistență tehnică prevăzute în programul de sprijin menționat în capitolul II din Regulamentul (UE) nr. 229/2013 în scopul punerii în aplicare a acestuia nu depășește 1% din valoarea totală a finanțării prevăzute la articolul 18 alineatul (2) din regulamentul respectiv.

Articolul 4

Abrogare

Regulamentul (CE) nr. 1914/2006 se abrogă.

Articolul 5

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 6 noiembrie 2013.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 78, 20.3.2013, p. 41.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1405/2006 al Consiliului din 18 septembrie 2006 de stabilire a măsurilor specifice în domeniul agriculturii în favoarea insulelor mici din Marea Egee (JO L 265, 26.9.2006, p. 1)

(3)  Regulamentul (CE) nr. 1914/2006 al Comisiei din 20 decembrie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1405/2006 al Consiliului de stabilire a măsurilor specifice în domeniul agriculturii în favoarea insulelor mici din Marea Egee (JO L 365, 21.12.2006, p. 64).