16.10.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 298/16


DIRECTIVA DE PUNERE ÎN APLICARE 2014/97/UE A COMISIEI

din 15 octombrie 2014

de punere în aplicare a Directivei 2008/90/CE a Consiliului în ceea ce privește înregistrarea furnizorilor și a soiurilor și lista comună a soiurilor

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2008/90/CE a Consiliului din 29 septembrie 2008 privind comercializarea materialului de înmulțire și plantare fructifer destinat producției de fructe (1), în special articolul 5 alineatul (3) și articolul 7 alineatele (5) și (6),

întrucât:

(1)

Este necesar să se stabilească dispoziții privind registrul furnizorilor prevăzut în Directiva 2008/90/CE și obligațiile de notificare ale furnizorilor.

(2)

În scopul transparenței, statele membre ar trebui să pună la dispoziție acest registru, dacă este cazul. Decizia de a publica registrul respectiv sau unele părți ale acestuia este lăsată la latitudinea statelor membre.

(3)

Ar trebui prevăzut un registru al soiurilor. Registrul respectiv ar trebui să includă soiurile înregistrate în temeiul Directivei 92/34/CEE a Consiliului (2), în plus față de cele înregistrate în temeiul Directivei 2008/90/CE. Registrul ar trebui să indice dacă soiurile au o descriere oficială sau o descriere recunoscută oficial.

(4)

Soiurile modificate genetic ar trebui să fie înregistrate numai dacă organismul modificat genetic în care constă soiul este autorizat pentru cultivare în conformitate cu Directiva 2001/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3) sau cu Regulamentul (CE) nr. 1829/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

(5)

Ar trebui să fie stabilite condițiile în care soiurile trebuie înregistrate ca soiuri cu o descriere oficială și procedura de înregistrare a acestora. Conform Directivei 2008/90/CE, statele membre pot să prevadă condiții privind înregistrarea unui soi cu o descriere recunoscută oficial.

(6)

Pentru a înregistra un soi ca soi cu o descriere oficială, organismul oficial competent ar trebui să stabilească o astfel de descriere.

(7)

Ar trebui prevăzute dispoziții vizând următoarele aspecte: perioada de valabilitate a înregistrării, reînnoirea înregistrării și eliminarea unui soi din registrul soiurilor.

(8)

Statele membre ar trebui să își notifice reciproc și să notifice Comisiei anumite informații privind soiurile înregistrate și cererile de înregistrare a soiurilor. Pe baza informațiilor respective, Comisia ar trebui să publice o listă comună a soiurilor pentru a crea o bază de date transparentă și ușor de consultat, în scopul creșterii încrederii pe piață.

(9)

Este oportun să se abroge Directiva 93/79/CEE a Comisiei (5).

(10)

Măsurile prevăzute de prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru materialul săditor și plantele de genuri și specii fructifere,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Registrul furnizorilor

(1)   Statele membre întocmesc și actualizează un registru al furnizorilor, astfel cum se prevede la articolul 5 alineatul (1) din Directiva 2008/90/CE.Registrul respectiv este denumit în continuare „registrul furnizorilor”.

În plus față de furnizorii înregistrați în conformitate cu prezenta directivă, registrul include furnizori acreditați în conformitate cu dispozițiile naționale de transpunere a articolului 6 alineatul (1) din Directiva 92/34/CEE.

Dacă este cazul, statele membre pun la dispoziție registrul furnizorilor.

(2)   Registrul furnizorilor conține următoarele informații:

(a)

numele, adresa și informațiile de contact ale furnizorului;

(b)

activitățile exercitate de furnizor în statul membru vizat, în sensul articolului 2 alineatul (9) din Directiva 2008/90/CE, adresa locațiilor implicate și principalele genuri sau specii vizate; precum și

(c)

numărul sau codul de înregistrare.

(3)   Statele membre se asigură că organismul oficial competent elimină o persoană fizică sau juridică din registrul furnizorilor, în cazul în care se stabilește că persoana respectivă nu mai exercită nicio activitate în sensul articolului 2 alineatul (9) din Directiva 2008/90/CE.

Articolul 2

Obligația de notificare care le revine furnizorilor

(1)   Statele membre se asigură că furnizorii notifică informațiile menționate la articolul 1 alineatul (2) literele (a) și (b).

Cu toate acestea, furnizorii acreditați în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din Directiva 92/34/CEE nu au obligația de a notifica aceste informații.

(2)   Statele membre se asigură că furnizorii notifică orice modificare a situației lor în ceea ce privește informațiile menționate la articolul 1 alineatul (2) literele (a) și (b).

(3)   Statele membre se asigură că furnizorii sunt informați cu privire la înregistrarea lor, precum și cu privire la orice modificări aduse acesteia, într-un termen care urmează să fie stabilit de legislația națională.

Articolul 3

Registrul soiurilor

(1)   Statele membre întocmesc, actualizează și publică un registru al soiurilor (denumit în continuare „registrul soiurilor”).

Pe lângă soiurile înregistrate în conformitate cu prezenta directivă, registrul soiurilor include soiurile înregistrate înainte de 30 septembrie 2012 în conformitate cu articolul 9 alineatul (3) din Directiva 92/34/CEE și soiurile înregistrate în conformitate cu articolul 7 alineatul (4) primul paragraf a doua teză din Directiva 2008/90/CE.

(2)   Registrul soiurilor conține următoarele informații:

(a)

denumirea soiului și sinonimele;

(b)

specia căreia îi aparține soiul;

(c)

mențiunea „descriere oficială” sau „descriere recunoscută oficial”, după caz;

(d)

data înregistrării sau, dacă este cazul, data de reînnoire a înregistrării;

(e)

perioada de valabilitate a înregistrării.

(3)   Statele membre păstrează un dosar pentru fiecare soi pe care îl înregistrează. Dosarul respectiv trebuie să conțină o descriere a soiului și un rezumat al tuturor datelor relevante pentru înregistrarea soiului.

Articolul 4

Condițiile de înregistrare a soiurilor

(1)   Statele membre se asigură că un soi este înregistrat ca soi cu o descriere oficială dacă îndeplinește următoarele cerințe:

(a)

este distinct, uniform și stabil în sensul alineatului (2);

(b)

este disponibilă o probă din soiul respectiv; și

(c)

în ceea ce privește soiurile modificate genetic, organismul modificat genetic în care constă soiul este autorizat pentru cultivare în temeiul Directivei 2001/18/CE sau al Regulamentului (CE) nr. 1829/2003.

(2)   Un soi este considerat:

(a)

„distinct” dacă se deosebește în mod clar, prin referire la manifestarea caracteristicilor care rezultă dintr-un anumit genotip sau dintr-o combinație de genotipuri, de orice alt soi cunoscut la data de depunere a cererii menționate la articolul 5;

(b)

„uniform” dacă, sub rezerva variațiilor care ar putea rezulta din particularitățile înmulțirii sale, este suficient de uniform în manifestarea caracteristicilor analizate pentru stabilirea distinctivității și a oricărei alte caracteristici utilizate pentru descrierea soiului;

(c)

„stabil” dacă manifestarea caracteristicilor analizate pentru stabilirea distinctivității, precum și a oricărei alte caracteristici utilizate pentru descrierea soiului, rămâne neschimbată în urma înmulțirilor succesive sau, în cazul micropropagării, la sfârșitul fiecărui ciclu.

Articolul 5

Cererea de înregistrare a unui soi

(1)   Pentru înregistrarea unui soi ca soi cu o descriere oficială, statele membre impun depunerea unei cereri scrise la organismul oficial competent din statul membru vizat.

(2)   Cererea este însoțită de:

(a)

informațiile solicitate prin chestionarele tehnice stabilite la momentul depunerii cererii:

(i)

în anexa II la „Protocoalele pentru examinarea distinctivității, a uniformității și a stabilității” ale Consiliului de administrație al Oficiului Comunitar pentru Soiuri de Plante (OCSP) pentru speciile relevante pentru care s-a publicat un astfel de protocol; sau, în cazul în care nu au fost publicate astfel de protocoale,

(ii)

în secțiunea X din „Orientări pentru examinarea distinctivității, a uniformității și a stabilității” ale Uniunii Internaționale pentru Protecția Noilor Soiuri de Plante (UPOV) și în anexa la orientarea pentru examinarea speciilor relevante pentru care au fost publicate astfel de orientări; sau, în cazul în care nu au fost publicate astfel de orientări,

(iii)

în dispozițiile naționale;

(b)

informații care să ateste dacă soiul este înregistrat oficial în alt stat membru sau dacă face obiectul unei cereri pentru o astfel de înregistrare în alt stat membru;

(c)

denumirea propusă;

(d)

în cazul unui soi modificat genetic, dovada care să ateste că organismul modificat genetic în care constă soiul este autorizat pentru cultivare în temeiul Directivei 2001/18/CE sau al Regulamentului (CE) nr. 1829/2003.

(3)   Solicitantul poate să prezinte, odată cu cererea, următoarele:

(a)

o descriere oficială stabilită, în conformitate cu articolul 6 alineatul (5), de un organism oficial competent al unui alt stat membru;

(b)

orice alte informații utile.

Articolul 6

Examinarea cererilor

(1)   Statele membre se asigură că, în cazul în care un organism oficial competent primește o cerere de înregistrare a unui soi ca soi cu o descriere oficială, se efectuează o examinare a acestui soi în conformitate cu alineatele (2), (3) și (4).

(2)   Se efectuează teste în cultură în vederea stabilirii unei descrieri oficiale a soiului.

În cazul în care solicitantul prezintă informații în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) litera (a), iar organismul oficial competent consideră că aceste informații demonstrează că sunt îndeplinite condițiile de înregistrare prevăzute la articolul 4, nu se efectuează, totuși, teste în cultură.

În cazul în care trebuie efectuate teste în cultură, organismul oficial competent solicită o mostră din materialul soiului.

(3)   Testele în cultură menționate la alineatul (2) vor fi realizate de:

(a)

organismul oficial competent care primește cererea;

(b)

organismul oficial competent din alt stat membru care a acceptat să efectueze aceste teste; sau

(c)

orice persoană juridică, în conformitate cu articolul 13 alineatul (2) din Directiva 2008/90/CE.

În cazul în care se aplică litera (c) și testele se efectuează în locațiile întreprinderilor private, organismul oficial competent se asigură că nu se aplică măsuri care ar putea interfera cu examinarea oficială.

(4)   Testele în cultură se efectuează în conformitate cu următoarele dispoziții în ceea ce privește proiectarea testului, condițiile de cultivare și caracteristicile soiului care trebuie vizate ca cerință minimă:

(a)

„Protocoalele pentru examinarea distinctivității, a uniformității și a stabilității” ale Consiliului de administrație al Oficiului Comunitar pentru Soiuri de Plante (OCSP) aplicabile la începutul examinării tehnice; sau, în cazul în care nu au fost publicate protocoale pentru speciile relevante,

(b)

„Orientările pentru examinarea distinctivității, a uniformității și a stabilității” ale Uniunii Internaționale pentru Protecția Noilor Soiuri de Plante (UPOV) aplicabile la începutul examinării tehnice; sau, în cazul în care nu au fost publicate orientări pentru speciile relevante,

(c)

dispozițiile naționale.

(5)   În cazul în care, pe baza examinării menționate la alineatul (1), organismul oficial competent ajunge la concluzia că soiul vizat îndeplinește condițiile prevăzute la articolul 5, acesta stabilește o descriere oficială și include soiul respectiv în registrul soiurilor.

Articolul 7

Perioada de valabilitate a înregistrării soiului

Perioada maximă de valabilitate a înregistrării unui soi este de 30 de ani.

În cazul soiurilor modificate genetic, valabilitatea înregistrării se limitează la perioada pentru care organismul modificat genetic în care constă soiul respectiv este autorizat pentru cultivare în temeiul Directivei 2001/18/CE sau al Regulamentului (CE) nr. 1829/2003.

Articolul 8

Reînnoirea înregistrării soiului

(1)   Statele membre se asigură că înregistrarea unui soi poate fi reînnoită pentru alte perioade de maximum 30 de ani, cu condiția să fie încă disponibil material din soiul respectiv.

În cazul unui soi modificat genetic, reînnoirea este condiționată, în plus, de perioada pentru care organismul modificat genetic în care constă soiul respectiv continuă să fie autorizat pentru cultivare în temeiul Directivei 2001/18/CE sau al Regulamentului (CE) nr. 1829/2003. Reînnoirea se limitează la perioada de autorizare a organismului modificat genetic vizat.

(2)   Pentru reînnoirea înregistrării, statele membre impun depunerea unei cereri scrise la organismul oficial competent din statul membru vizat. Cererea trebuie să fie însoțită de dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute la alineatul (1).

Totuși, un stat membru poate să reînnoiască înregistrarea unui soi pentru care nu s-a depus o cerere în scris, în cazul în care consideră că reînnoirea servește la menținerea diversității genetice și a producției sustenabile sau servește altui interes general.

Articolul 9

Eliminarea unui soi din registrul soiurilor

Statele membre se asigură că un soi este eliminat din registrul soiurilor dacă:

(a)

nu mai sunt îndeplinite condițiile de înregistrare stabilite la articolul 4;

(b)

la momentul depunerii cererii de înregistrare sau în timpul procedurii de examinare, au fost furnizate informații false sau frauduloase în legătură cu datele pe baza cărora s-a efectuat înregistrarea.

Articolul 10

Notificări

(1)   Fiecare stat membru notifică organismelor oficiale competente din celelalte state membre și Comisiei informațiile necesare pentru a permite accesul la registrul soiurilor din statul membru vizat.

Fiecare stat membru informează Comisia cât mai curând posibil cu privire la includerea unui soi în propriul registru al soiurilor, precum și cu privire la orice altă modificare adusă registrului soiurilor.

(2)   Fiecare stat membru trebuie să pună la dispoziție, la cerere, unui alt stat membru sau Comisiei:

(a)

descrierea oficială sau descrierea recunoscută oficial a soiurilor înregistrate în registrul soiurilor din statul membru vizat;

(b)

rezultatele examinărilor cererilor de înregistrare a soiurilor efectuate de statul membru vizat în conformitate cu articolul 6;

(c)

orice alte informații disponibile în ceea ce privește soiurile incluse în registrul soiurilor din statul membru vizat sau eliminate din registrul respectiv;

(d)

lista soiurilor pentru care cererile de înregistrare sunt în curs de examinare în statul membru vizat.

Articolul 11

Lista comună

Pe baza informațiilor primite în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) al doilea paragraf, Comisia elaborează, actualizează și publică periodic în format electronic o listă comună a soiurilor incluse în registrele soiurilor din statele membre.

Articolul 12

Transpunere

(1)   Statele membre adoptă și publică până la 31 decembrie 2016 actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Comisiei îi este comunicat de îndată de statele membre textul acestor acte, precum și un tabel de corespondență între aceste acte și prezenta directivă.

Statele membre aplică aceste acte începând cu 1 ianuarie 2017.

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

(2)   Statele membre comunică Comisiei textul principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 13

Abrogare

Directiva 93/79/CEE se abrogă de la 1 ianuarie 2017.

Articolul 14

Intrare în vigoare

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 15

Destinatari

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 15 octombrie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 267, 8.10.2008, p. 8.

(2)  Directiva 92/34/CEE a Consiliului din 28 aprilie 1992 privind comercializarea materialului săditor de plante fructifere și a plantelor fructifere destinate producției de fructe (JO L 157, 10.6.1992, p. 10).

(3)  Directiva 2001/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 martie 2001 privind diseminarea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic și de abrogare a Directivei 90/220/CEE a Consiliului (JO L 106, 17.4.2001, p. 1).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 1829/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind produsele alimentare și furajele modificate genetic (JO L 268, 18.10.2003, p. 1).

(5)  Directiva 93/79/CEE a Comisiei din 21 septembrie 1993 de stabilire a măsurilor de aplicare suplimentare pentru listele de soiuri de plante fructifere și de materiale săditoare ale plantelor fructifere, ținute de furnizori în conformitate cu Directiva 92/34/CEE a Consiliului (JO L 256, 14.10.1993, p. 25).