8.4.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 104/80


Recomandarea Comisiei

din 4 aprilie 2014

privind reducerea prezenței cadmiului în produsele alimentare

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2014/193/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare (1) stabilește niveluri maxime pentru cadmiu într-o serie de produse alimentare.

(2)

Grupul științific pentru contaminanții din lanțul alimentar (Grupul Contam) din cadrul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adoptat, la 30 ianuarie 2009, un aviz privind cadmiul în produsele alimentare (2). În acest aviz, EFSA a stabilit o nouă doză săptămânală tolerabilă (DST) de 2,5 μg/kg greutate corporală. În declarația sa privind „Reevaluarea dozei săptămânale tolerabile pentru cadmiu stabilită de Grupul Contam în 2009” (3), EFSA a ținut cont de recenta evaluare a riscului realizată de Comitetul mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) (4) și a confirmat DST de 2,5 μg/kg greutate corporală.

(3)

În avizul său științific, Grupul Contam a concluzionat că expunerile medii la cadmiu prin alimentație din țările europene sunt apropiate de DST de 2,5 μg/kg greutate corporală sau o depășesc ușor. Anumite subgrupuri ale populației ar putea depăși aproximativ dublul DST. De asemenea, Grupul Contam a concluzionat că, deși este puțin probabil ca efectele adverse asupra funcției renale să apară în cazul unei persoane expuse la acest nivel, expunerea populației la cadmiu ar trebui redusă.

(4)

Conform avizului științific al Grupului Contam, grupele alimentare care contribuie la cea mai mare parte a expunerii la cadmiu prin alimentație, în principal din cauza unui consum ridicat, sunt cerealele și produsele pe bază de cereale, legumele, fructele cu coajă lemnoasă și leguminoasele, rădăcinoasele cu amidon sau cartofii, precum și carnea și produsele din carne. Cele mai ridicate concentrații de cadmiu au fost detectate în produse alimentare precum algele marine, peștele și fructele de mare, ciocolata și alimentele destinate dietelor speciale, precum și în ciuperci, în semințele oleaginoase și în organele comestibile.

(5)

În 2001 au fost stabilite niveluri maxime pentru cadmiu într-o serie de alimente, inclusiv cereale, legume, carne, pește, fructe de mare, organe comestibile și suplimente alimentare. Luând în considerare recentele concluzii ale EFSA, au fost luate în considerare noi niveluri maxime pentru alimentele pentru copii și ciocolată/produse din cacao și este de așteptat ca aceste niveluri să fie adoptate în scurt timp.

(6)

În plus, ca urmare a avizelor științifice privind cadmiul ale Grupului Contam, Comisia a examinat, de asemenea, posibilitățile de a reduce o parte din nivelurile maxime existente pentru cadmiu în produsele alimentare care au o contribuție majoră la expunere (de exemplu, cereale, legume, cartofi).

(7)

Comisia consideră că o reducere imediată a nivelurilor maxime ar fi dificil de realizat. Prezența cadmiului în produsele alimentare nu este uniformă, ci foarte variabilă, depinzând, de exemplu, de localizarea geografică a zonei de cultivare (diferite niveluri ale prezenței naturale a cadmiului în sol din cauza distribuției diferite din scoarța terestră), de disponibilitatea cadmiului din sol (un transfer diferit din sol în plante în funcție de pH-ul solului și de alte componente din sol), de soiurile diferite de plante care prezintă o acumulare diferită a cadmiului, precum și de factori antropici, cum ar fi utilizarea în agricultură a nămolurilor de epurare, a gunoiului de grajd sau a îngrășămintelor fosfatice și alți factori. În ceea ce privește prezența cadmiului în îngrășămintele fosfatice, care face în prezent obiectul unor studii, Comisia recunoaște necesitatea de a lua măsuri în conformitate cu strategia sa de reducere a riscurilor prezentate de cadmiu și oxidul de cadmiu, adoptată în 2008 (5).

(8)

Cu toate acestea, există deja unele metodele de atenuare destinate reducerii prezenței cadmiului în produsele alimentare, însă este nevoie de un anumit timp pentru a fi puse pe deplin în aplicare de către agricultori și de către operatorii din sectorul alimentar. În unele cazuri, metodele existente trebuie adaptate în mod specific la culturile și zonele geografice în care urmează să fie aplicate și comunicate și promovate mai eficient către agricultori în vederea reducerii pe termen mediu/lung a nivelurilor de cadmiu din produsele alimentare. Prin urmare, este necesar ca statele membre să ia măsurile necesare pentru a se asigura că metodele de atenuare deja disponibile sunt comunicate și promovate agricultorilor și că acestea au început sau au continuat să fie puse în aplicare în vederea reducerii nivelurilor de cadmiu din produsele alimentare. În cazul în care este necesar, ar trebui desfășurate activități suplimentare de cercetare și investigare pentru a elimina orice eventuale lacune ale cunoștințelor privind metodele de atenuare.

(9)

Progresele înregistrate de efectele măsurilor luate ar trebui să fie monitorizate și raportate Comisiei în mod regulat. Date suplimentare privind prezența cadmiului ar trebui colectate și raportate periodic către EFSA pentru a permite Comisiei reevaluarea situației până la 31 decembrie 2018 cu scopul de a decide cu privire la măsurile suplimentare adecvate,

ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

1.

Statele membre ar trebui să se asigure că măsurile de atenuare privind reducerea nivelurilor de cadmiu din produsele alimentare, în special din cereale, legume și cartofi, sunt puse în aplicare în mod progresiv de către agricultori și de către operatorii din sectorul alimentar. Aceasta include modalități eficiente de comunicare și promovare a metodelor cunoscute de atenuare către agricultori și operatorii din sectorul alimentar.

2.

Statele membre ar trebui să se asigure că, în cazul în care sunt necesare noi cunoștințe pentru identificarea unor măsuri adecvate de atenuare, de exemplu pentru anumite culturi sau într-o anumită zonă geografică, se efectuează cercetări/investigații pentru a elimina aceste lacune de cunoștințe.

3.

Statele membre ar trebui să monitorizeze periodic progresele înregistrate de măsurile de atenuare puse în aplicare prin colectarea de date privind nivelurile de cadmiu prezente în produsele alimentare. Statele membre ar trebui să se asigure că:

1.

rezultatele analitice sunt transmise periodic către EFSA în vederea compilării într-o bază de date unică; și

2.

un raport privind progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandării este furnizat Comisiei Europene în decembrie 2015, urmat de un raport final cel târziu în februarie 2018. În aceste rapoarte, o atenție deosebită ar trebui să se acorde nivelurilor de cadmiu apropiate de nivelurile maxime sau care depășesc aceste niveluri.

4.

Prelevarea de probe și analiza ar trebui să fie efectuate în conformitate cu dispozițiile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 333/2007 al Comisiei din 28 martie 2007 de stabilire a metodelor de prelevare a probelor și de analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de plumb, cadmiu, mercur, staniu anorganic, 3-MCPD și hidrocarburi policiclice aromatice din produsele alimentare (6).

Adoptată la Bruxelles, 4 aprilie 2014.

Pentru Comisie

Tonio BORG

Membru al Comisiei


(1)  JO L 364, 20.12.2006, p. 5.

(2)  EFSA Journal (2009) 980, 1-139.

(3)  EFSA Journal (2011); 9(2):1975.

(4)  OMS, Seria privind aditivii alimentari nr. 64, cea de a 73-a reuniune a Comitetului mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari (JECFA), Organizația Mondială a Sănătății, Geneva, 2011.

(5)  Comunicarea Comisiei privind rezultatele evaluării riscurilor și strategiile de reducere a riscurilor prezentate de substanțele: cadmiu și oxid de cadmiu (JO C 149, 14.6.2008, p. 6).

(6)  JO L 88, 29.3.2007, p. 29.