17.7.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 210/17


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 16 iulie 2014

de aprobare a alternatorului eficient DENSO ca tehnologie inovatoare pentru reducerea emisiilor de CO2 generate de autoturisme, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 443/2009 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2013/341/UE a Comisiei

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2014/465/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 443/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 aprilie 2009 de stabilire a standardelor de performanță privind emisiile pentru autoturismele noi, ca parte a abordării integrate a Comunității de a reduce emisiile de CO2 generate de vehiculele ușoare (1), în special articolul 12 alineatul (4),

întrucât:

(1)

La 31 octombrie 2013, furnizorul DENSO Corporation („solicitantul”) a depus o cerere pentru aprobarea alternatorului eficient DENSO ca tehnologie inovatoare. S-a evaluat dacă cererea este completă, în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 725/2011 al Comisiei (2). Comisia a constatat că anumite informații relevante lipseau din cererea inițială și i-a cerut solicitantului să o completeze. Solicitantul a furnizat informații la 30 ianuarie 2014. Cererea a fost considerată completă, iar perioada de care dispune Comisia pentru a evalua cererea a început în ziua următoare datei primirii oficiale a cererii, adică la 31 ianuarie 2014.

(2)

Cererea a fost evaluată în conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 443/2009, cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 725/2011 și cu Orientările tehnice pentru elaborarea cererilor de aprobare a tehnologiilor inovatoare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 443/2009 („Orientările tehnice”) (3).

(3)

Cererea se referă la alternatorul eficient DENSO, pentru clasele de ieșire de 150A, 180A și 210A. Alternatorul are o eficiență de cel puțin 77 %, potrivit determinării efectuate în conformitate cu abordarea VDA descrisă la punctul 5.1.2 din anexa I la Orientările tehnice. În această abordare se facetrimitere la metodologia de testare menționată în standardul internațional ISO 8854:2012 (4). Alternatorul solicitantului are o eficiență sporită față de alternatorul de referință prin reducerea următoarelor trei pierderi: pierderi de rectificare prin optimizarea rectificării grație utilizării unui „modul MOSFET”, și anume prin folosirea unui tranzistor cu efect de câmp metaloxid-semiconductor; pierderile în fier din stator prin utilizarea unui miez laminat subțire din oțel magnetic, precum și pierderile în cupru din stator prin utilizarea unui segment conductor care are un factor de spațiu mai mare și o extremitate a bobinei mai scurtă. Prin urmare, această tehnologie se deosebește de alternatorul Valeo Efficient Generation aprobat ca ecoinovație prin Decizia de punere în aplicare 2013/341/UE a Comisiei (5).

(4)

Comisia constată că informațiile furnizate în cerere demonstrează că au fost îndeplinite condițiile și criteriile menționate la articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 443/2009 și la articolele 2 și 4 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 725/2011.

(5)

Solicitantul a demonstrat că alternatorul de înaltă eficiență de tipul celui descris în cerere nu este utilizat în mai mult de 3 % din autoturismele noi înmatriculate în anul de referință 2009.

(6)

Pentru determinarea economiilor de CO2 pe care le va face posibilă această tehnologie inovatoare atunci când va fi montată pe un vehicul, este necesară stabilirea vehiculului de referință cu care ar trebui comparată eficiența vehiculului echipat cu tehnologia inovatoare, în conformitate cu articolele 5 și 8 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 725/2011. Potrivit Comisiei, este oportun să se considere că un alternator cu o eficiență de 67 % este o tehnologie de referință adecvată în cazul în care tehnologia inovatoare ar fi montată pe un nou tip de vehicul. Dacă alternatorul eficient DENSO ar fi montat pe un tip de vehicul existent, tehnologia de referință ar trebui să fie cea mai recentă versiune a unui alternator de acel tip care este introdusă pe piață.

(7)

Solicitantul a furnizat o metodologie pentru testarea reducerilor emisiilor de CO2 care include formule consecvente cu formulele descrise în Orientările tehnice pentru abordarea simplificată cu privire la alternatorii eficienți. Comisia consideră că metodologia de testare va duce la rezultate verificabile, repetabile și comparabile și că aceasta poate demonstra, în mod realist și pe baza unor date statistice fiabile, beneficiile tehnologiei inovatoare în materie de reducere a emisiilor de CO2, în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 725/2011.

(8)

Comisia constată că solicitantul a utilizat în metodologia sa o formulă pentru calcularea abaterii standard a valorii eficienței alternatorului care mărește precizia rezultatului în comparație cu formula 1 din metodologia menționată în anexa la Decizia de punere în aplicare 2013/341/UE. Metodologia de testare a solicitantului și formulele de calcul al reducerilor emisiilor de CO2 sunt, în toate celelalte privințe, identice cu metodologia prevăzută în decizia de punere în aplicare. În consecință, Comisia consideră că metodologia prevăzută în Decizia de punere în aplicare 2013/341/UE ar trebui să fie folosită pentru determinarea reducerii emisiilor de CO2 realizate datorită utilizării alternatorului eficient DENSO. Cu toate acestea, având în vedere creșterea preciziei datorată calculului abaterii standard propus de Denso, este oportun să se ajusteze formula 1 stabilită în anexa la Decizia de punere în aplicare 2013/341/UE. Ajustarea nu ar trebui să afecteze nicio reducere a emisiilor de CO2 certificată utilizând metodologia prevăzută în Decizia de punere în aplicare 2013/341/UE înainte de intrarea în vigoare a prezentei decizii de punere în aplicare.

(9)

În acest context, Comisia consideră că solicitantul a demonstrat în mod satisfăcător faptul că reducerea emisiilor obținută grație tehnologiei inovatoare este de cel puțin 1 g CO2/km.

(10)

Comisia remarcă faptul că economiile realizate cu ajutorul tehnologiei inovatoare pot fi parțial demonstrate prin ciclul de încercare standard și că economiile totale finale care urmează a fi certificate ar trebui, prin urmare, să fie determinate în conformitate cu articolul 8 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 725/2011.

(11)

Comisia constată că raportul de verificare a fost elaborat de Agenția de Certificare a Vehiculelor (ACV), un organism independent și certificat, și că raportul confirmă constatările prezentate în cerere.

(12)

În acest context, Comisia constată că nu ar trebui ridicate obiecții în ceea ce privește aprobarea tehnologiei inovatoare în cauză.

(13)

În scopul stabilirii codului general al ecoinovației care trebuie utilizat în documentația relevantă aferentă omologării de tip în conformitate cu anexele I, VIII și IX la Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6), ar trebui să fie precizat codul individual care urmează a fi utilizat pentru tehnologia inovatoare aprobată prin prezenta decizie de punere în aplicare.

(14)

Orice producător care dorește să beneficieze de o reducere a emisiilor sale specifice medii de CO2 pentru a-și îndeplini obiectivul specific în materie de emisii grație reducerilor de emisii de CO2 obținute prin utilizarea tehnologiei inovatoare aprobate prin prezenta decizie de punere în aplicare ar trebui, în conformitate cu articolul 11 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 725/2011, să menționeze prezenta decizie de punere în aplicare în cererea sa pentru un certificat de omologare CE de tip pentru vehiculele respective,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Alternatorul eficient DENSO care are o eficiență de cel puțin 77 % prin reducerea a trei pierderi diferite și care este destinat utilizării în vehicule M1 este aprobat ca tehnologie inovatoare în sensul articolului 12 din Regulamentul (CE) nr. 443/2009.

(2)   Reducerea emisiilor de CO2 obținută prin utilizarea alternatorului menționat la alineatul (1) se determină în conformitate cu metodologia stabilită în anexa la Decizia de punere în aplicare 2013/341/UE.

(3)   În conformitate cu articolul 11 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 725/2011, reducerea emisiilor de CO2 determinată în conformitate cu alineatul (2) al prezentului articol poate fi certificată și înscrisă în certificatul de conformitate și în documentația relevantă aferentă omologării de tip specificată în anexele I, VIII și IX la Directiva 2007/46/CE numai dacă reducerile coincid cu pragul specificat la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 725/2011 sau depășesc acest prag.

(4)   Codul individual al ecoinovației care trebuie precizat în documentația privind omologarea de tip ce urmează a fi utilizat pentru tehnologia inovatoare aprobată prin prezenta decizie de punere în aplicare este „6”.

Articolul 2

Modificare la Decizia de punere în aplicare 2013/341/UE

(1)   În secțiunea 2 din anexa la Decizia de punere în aplicare 2013/341/UE, formula 1 se înlocuiește cu următoarea formulă:

Formula

(2)   Modificarea nu afectează certificările efectuate în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 725/2011 înainte de intrarea în vigoare a prezentei decizii de punere în aplicare.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 16 iulie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 140, 5.6.2009, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 725/2011 al Comisiei din 25 iulie 2011 de stabilire a unei proceduri de aprobare și de certificare a tehnologiilor inovatoare care contribuie la reducerea emisiilor de CO2 generate de automobile, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 443/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 194, 26.7.2011, p. 19).

(3)  http://ec.europa.eu/clima/policies/transport/vehicles/cars/docs/guidelines_en.pdf

(4)  ISO 8854. Vehicule rutiere — Alternatoare cu regulatoare — Metode de încercare și cerințe generale. Număr de referință ISO 8854:2012(E).

(5)  Decizia de punere în aplicare 2013/341/UE a Comisiei din 27 iunie 2013 de aprobare a alternatorului Valeo Efficient Generation Alternator ca tehnologie inovatoare pentru reducerea emisiilor de CO2 generate de autoturisme, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 443/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 179, 29.6.2013, p. 98).

(6)  Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui plan cadru pentru omologarea autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective (Directivă-cadru) (JO L 263, 9.10.2007, p. 1).