12.12.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 333/1


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 1320/2013 AL COMISIEI

din 3 decembrie 2013

de rectificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 385/2012 al Comisiei privind fișa exploatației care urmează a fi utilizată în scopul determinării veniturilor exploatațiilor agricole și analizării activității economice a acestor exploatații

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1217/2009 al Consiliului din 30 noiembrie 2009 de creare a unei rețele de colectare de date contabile agricole privind veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole în Comunitatea Europeană (1), în special articolul 7 alineatul (2), articolul 8 alineatul (3), articolul 12 și articolul 13 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 385/2012 al Comisiei (2) conține o serie de erori.

(2)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 385/2012 ar trebui rectificat în consecință.

(3)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 385/2012 urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2014. Prin urmare, pentru a se asigura o punere în aplicare adecvată a regulamentului respectiv, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare la data publicării sale.

(4)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului comunitar pentru rețeaua de date contabile agricole,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 385/2012 se înlocuiește cu textul din anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 3 decembrie 2013.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 328, 15.12.2009, p. 27.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 385/2012 al Comisiei din 30 aprilie 2012 privind fișa exploatației care urmează a fi utilizată în scopul determinării veniturilor exploatațiilor agricole și analizării activității economice a acestor exploatații (JO L 127, 15.5.2012, p. 1).


ANEXĂ

„ANEXĂ

FIȘA EXPLOATAȚIEI

I.   DESCRIEREA FIȘEI EXPLOATAȚIEI

Datele care trebuie colectate sunt clasificate pe tabel și defalcate pe grupe, categorii și coloane. Convenția utilizată pentru a face referire la un anumit câmp de date este: <litera tabelului>.<grup>.<categorie>[.<categorie>].<coloană>.

Valorile specifice ale datelor sunt înregistrate la nivel de coloană. În tabelele prevăzute în secțiunea III, celulele goale apar în cazul în care valorile datelor pot fi acceptate; celulele gri marcate cu „-” nu au niciun sens în cadrul grupului, astfel încât nu se acceptă niciun fel de date în acestea.

Exemple:

B.UT.20.A (coloana A din grupul UT, categoria 20 din tabelul B) reprezintă „suprafața” din „SAU închiriată” de înregistrat la „SAU pentru arendă” în tabelul B.

I.A.10110.1.0.TA (coloana TA din grupul A, categoria 10110 din tabelul I) reprezintă suprafața totală de „grâu comun și grâu spelt” pentru tipul de cultură 1 „culturi de câmp – culturi principale, culturi combinate” și codul 0 date lipsă „nu există date lipsă”).

Tabelele sunt reprezentate de o literă, grupurile de una sau mai multe litere, categoriile de coduri numerice, iar coloanele de una sau mai multe litere.

În secțiunea III, pentru tabelele A-M, primul tabel prezintă matricea de nivel ridicat pentru grupuri și coloane. Al doilea tabel prezintă modul în care aceasta se defalchează pe categorii în care fiecare categorie este reprezentată de unul sau mai multe coduri și subcoduri.

Pentru fiecare categorie și valoare a coloanei din tabel, s-au prevăzut definiții și instrucțiuni suplimentare în secțiunea III după tabelul în cauză.

II.   DEFINIȚII ȘI INSTRUCȚIUNI GENERALE

(a)

Datele din fișa exploatației trebuie să se refere la o singură exploatație agricolă și la un singur exercițiu financiar de 12 luni consecutive.

(b)

Datele din fișa exploatației privesc exclusiv exploatația agricolă. Aceste date se referă la activitățile agricole ale exploatației și la alte activități lucrative (AAL) direct legate de exploatație. Cu excepția acestor activități, la completarea fișei exploatației, nu se vor lua în considerare informații legate de activitățile neagricole ale exploatantului sau ale familiei sale sau informații referitoare la pensii, moșteniri, conturi private în bănci, proprietăți din afara exploatației agricole, impozite personale, asigurări private etc.

(c)

Datele furnizate în fișa exploatației trebuie preluate din documentele contabile care constau din înregistrări făcute în mod sistematic și regulat pe tot parcursul exercițiului financiar.

(d)

Datele contabile sunt exprimate în valori monetare fără TVA:

(e)

Datele contabile în valori monetare se furnizează fără a ține seama de granturi și subvenții. Granturile și subvențiile sunt considerate a fi toate formele de ajutor direct din fonduri publice care au rezultat dintr-o încasare specifică (a se vedea descrierea din tabelul M „subvenții”).

(f)

Datele din fișa exploatației trebuie furnizate în următoarele unități și cu următoarele grade de precizie:

—   valori financiare: valori în euro sau în unități monetare naționale, fără zecimale. Cu toate acestea, în cazul monedelor naționale pentru care unitatea reprezintă o valoare relativă scăzută comparativ cu euro, agenția de legătură a statului membru și personalul Comisiei care administrează Rețeaua de informații contabile agricole pot conveni ca valorile să fie exprimate în sute sau mii de unități monetare naționale;

—   cantități fizice: greutate în chintale (q = 100 kg), cu excepția ouălor, care vor fi exprimate în mii; volumul de lichid în hectolitri (inclusiv vin și produse conexe).

—   suprafețe: în ari, cu excepția culturilor de ciuperci, care se exprimă în metri pătrați de suprafață totală cultivată,

—   efectivele medii de animale: cu două zecimale.

—   unități de forță de muncă: cu două zecimale.

(g)

În cazul în care o valoare nu este relevantă sau lipsește pentru o anumită exploatație, nu introduceți valoarea „0”.

III.   TABELE ȘI DEFINIȚII ȘI INSTRUCȚIUNI SPECIFICE

Tabelul A

Informații generale despre exploatație

Categorie de informații generale

Cod (*)


 

Coloane

Grup de informații

Diviziune

Subdiviziune

Număr de ordine al exploatației

Grade

Minute

NUTS

Numărul biroului de expertiză contabilă

Dată

Ponderea exploatației

Tipul de activitate agricolă

Clasa de dimensiune economică

Cod

R

S

H

DG

MI

N

AO

DT

W

TF

ES

C

ID

Identificarea exploatației

 

 

 

LO

Amplasarea exploatației

 

 

 

AI

Informații contabile

 

 

 

TY

Tipologie

 

 

 

CL

Clase

 

OT

Alte informații privind exploatația

 


Cod (*)

Descriere

Grup

R

S

H

DG

MI

N

AO

DT

W

TF

ES

C

10

Numărul exploatației

ID

AID10R

AID10S

AID10H

20

Latitudine

LO

ALO20DG

ALO20MI

30

Longitudine

LO

ALO30DG

ALO30MI

40

NUTS3

LO

ALO40N

 

 

 

 

 

 

50

Birou de expertiză contabilă

AI

AAI50AO

60

Tip de contabilitate

AI

AAI60C

70

Data încheierii exercițiului financiar

AI

AAI70DT

80

Ponderea națională calculată de statul membru

TY

ATY80W

90

Clasificarea la momentul selecției

TY

ATY90TF

ATY90ES

 

100

Alte activități lucrative (AAL) direct legate de exploatație

CL

ACL100C

110

Tipul de proprietate/obiectivul economic

CL

ACL110C

120

Statutul juridic

CL

ACL120C

130

Nivelul răspunderii exploatantului (exploatanților)

CL

ACL130C

140

Agricultură ecologică

CL

ACL140C

141

Sectoare în agricultura ecologică

CL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.CL.141.C

150

Denumire de origine protejată (DOP) / indicație geografică protejată (IGP)

CL

ACL150C

151

Sectoare cu DOP/IGP

CL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.CL.151.C

160

Zonă defavorizată

CL

ACL160C

170

Altitudine

CL

ACL170C

180

Zonă de fonduri structurale

CL

ACL180C

190

Zonă Natura 2000

CL

ACL190C

200

Zonă care ține de directiva privind apa (2000/60/CE)

CL

ACL200C

210

Sistem de irigație

OT

AOT210C

220

Zile de pășunat per unitate vită mare pe terenuri comune

OT

AOT220C

A.ID.   Identificarea exploatației

Fiecărei exploatații participante i se atribuie un număr când este selectată pentru prima dată. Exploatația își păstrează permanent acest număr atât timp cât face parte din rețeaua contabilă. Un număr, odată atribuit unei exploatații, nu se mai atribuie niciodată altei exploatații.

Totuși, dacă exploatația suferă o schimbare fundamentală și, în special, dacă schimbarea este rezultatul divizării în două exploatații separate sau al fuziunii cu o altă exploatație, aceasta poate fi considerată ca o exploatație nouă. În acest caz, trebuie să i se atribuie un nou număr. O schimbare în tipul de activitate agricolă practicat în exploatație nu necesită schimbarea numărului exploatației. Dacă păstrarea numărului exploatației creează confuzie cu alte exploatații participante (de exemplu, atunci când se creează noi subdiviziuni regionale), numărul trebuie schimbat. În acest caz, se va înainta Comisiei un tabel indicând corespondența dintre numerele vechi și cele noi.

Numărul exploatației cuprinde trei grupe de indicații, după cum urmează:

 

Diviziunea A.ID.10.R.: se atribuie un număr de cod, corespunzător setului de coduri din anexa la Regulamentul (CEE) nr. 1291/2009 al Comisiei (1).

 

Subdiviziunea A.ID.10.S.: se atribuie un număr de cod.

Subdiviziunile alese trebuie să aibă la bază sistemul comun de clasificare a regiunilor, denumit Nomenclatorul unităților teritoriale statistice (NUTS) și creat de către Eurostat în cooperare cu institutele naționale de statistică.

În orice caz, statul membru interesat transmite Comisiei un tabel indicând regiunile NUTS corespunzătoare fiecărui cod de subdiviziune utilizat, precum și regiunea corespunzătoare pentru care sunt calculate valorile specifice ale producției standard.

 

A.ID.10.H. Numărul de ordine al exploatației.

A.LO.   Amplasarea exploatației

Amplasarea exploatației este dată cu două indicații: referința geografică (latitudine și longitudine) și codul unităților teritoriale de nivel NUTS 3.

 

A.LO.20. Latitudine: grade și minute (într-un arc de 5 minute), coloanele DG și MI.

 

A.LO.30. Longitudine: grade și minute (într-un arc de 5 minute), coloanele DG și MI.

Normele de punere în aplicare a regulamentului pentru a se asigura confidențialitatea datelor și orientările practice vor fi detaliate în documentul de instrucțiuni.

 

A.LO.40.N. Codul NUTS3 înseamnă codul unității teritoriale de nivel NUTS 3 în care este amplasată exploatația. Ar trebui furnizată cea mai recentă versiune a codului, astfel cum se precizează în Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (2).

A.AI.   Informații contabile

 

A.AI.50.AO. Numărul biroului de expertiză contabilă: se atribuie un număr de cod.

În fiecare stat membru, fiecare birou de expertiză contabilă ar trebui să dispună de un număr unic. Ar trebui precizat numărul biroului de expertiză contabilă care a colaborat cu exploatația pentru acest exercițiu financiar.

 

A.AI.60.C. Tip de contabilitate: se va indica tipul de contabilitate ținut de exploatație. Se vor utiliza următoarele numere de cod:

1.

În partidă dublă

2.

Simplificată

3.

Niciuna.

 

A.AI.70.DT. Data încheierii exercițiului financiar: se va înregistra în format „AAAA-LL-ZZ”, de exemplu 2009-06-30 sau 2009-12-31.

A.TY.   Tipologie

 

A.TY.80.W. Ponderea națională a exploatației: ar trebui să prezinte valoarea factorului de extrapolare calculat de statele membre. Valorile trebuie să fie exprimate cu două zecimale.

 

A.TY.90.TF. Tipul de activitate agricolă la momentul selecției: codul tipului de activitate agricolă practicat în exploatație, în conformitate cu anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1242/2008 al Comisiei (3), la momentul selecției pentru exercițiul financiar respectiv.

 

A.TY.90.ES. Dimensiunea economică la momentul selecției: codul clasei de dimensiune economică a exploatației, în conformitate cu anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1242/2008 al Comisiei, la momentul selecției pentru exercițiul financiar respectiv.

A.CL.   Clase

 

A.CL.100.C. Alte activități lucrative direct legate de exploatație: a se comunica sub formă de interval procentual care să indice ponderea cifrei de afaceri (4) provenită din alte activități lucrative direct legate de exploatație, raportat la cifra de afaceri totală a exploatației. Se vor utiliza următoarele numere de cod:

1.

între ≥ 0 și ≤ 10 %;

2.

între > 10 % și ≤ 50 %;

3.

între > 50 % și ≤ 100 %.

 

A.CL.110.C. Tipul de proprietate/obiectivul economic: ar trebui furnizată o indicație privind proprietatea și obiectivele economice ale exploatației. Trebuie utilizate următoarele numere de cod:

1.   exploatații agricole de tip familial: exploatația utilizează forța de muncă și capitalul exploatantului/administratorului exploatației și ale familiei sale și aceștia sunt beneficiarii activității economice.

2.   parteneriat: factorii de producție pentru exploatație sunt furnizați de mai mulți parteneri, cel puțin unii dintre aceștia participând la munca pe exploatație ca mână de lucru nesalariată. Beneficiile revin parteneriatului.

3.   societate cu scop lucrativ: beneficiile sunt utilizate pentru remunerarea acționarilor cu dividende/profituri. Exploatația este deținută de societate.

4.   societate fără scop lucrativ: beneficiile sunt utilizate în principal pentru a menține ocuparea forței de muncă sau alte obiective sociale. Exploatația este deținută de societate.

 

A.CL.120.C. Statutul juridic: a se indica dacă exploatația este persoană juridică sau nu. Se vor utiliza următoarele numere de cod:

0.

Fals.

1.

Adevărat.

 

A.CL.130.C. Nivelul răspunderii exploatantului (exploatanților): se va indica nivelul răspunderii (răspunderea economică) a exploatantului (principal). Se vor utiliza următoarele numere de cod:

1.

În întregime.

2.

Parțială.

 

A.CL.140.C. Agricultură ecologică: trebuie menționat dacă exploatația aplică metode de producție agricolă ecologică în sensul Regulamentului (CE) nr. 834/2007, în special articolele 4 și 5 din acesta. Se vor utiliza următoarele numere de cod:

1.

exploatația nu aplică metode de producție ecologică.

2.

exploatația aplică numai metode de producție ecologică pentru toate produsele sale.

3.

exploatația aplică atât metode de producție ecologice, cât și alte metode de producție.

4.

exploatația este în curs de trecere la metodele de producție ecologică.

 

A.CL.141.C. Sectoare în agricultura ecologică: atunci când exploatația aplică atât metode de producție ecologică, cât și alte metode de producție, ar trebui să fie furnizată o indicație a sectoarelor de producție în care exploatația aplică numai metode de producție ecologică (selecțiile multiple sunt permise). Se vor utiliza numerele de cod menționate mai jos. Atunci când exploatația aplică atât metode de producție ecologice, cât și alte metode de producție pentru toate sectoarele sale de producție, ar trebui folosit codul „nu se aplică”.

0.

nu se aplică.

31.

cereale

32.

proteaginoase și oleaginoase

33.

fructe și legume (inclusiv citrice, dar excluzând măslinele)

34.

măsline

35.

plantații viticole

36.

carne de vită

37.

lapte de vacă

38.

carne de porc

39.

ovine și caprine (lapte și carne)

40.

carne de pasăre

41.

ouă

42.

alt sector

 

A.CL.150.C. Denumire de origine protejată/indicație geografică protejată: se menționează dacă exploatația produce produse agricole și/sau alimentare cu denumire de origine protejată (DOP) sau cu indicație geografică protejată (IGP) sau dacă aceasta produce produse agricole care sunt cunoscute ca fiind utilizate pentru a produce produse alimentare protejate prin DOP/IGP, în sensul Regulamentului (CE) nr. 510/2006 (5). Se vor utiliza următoarele numere de cod:

1.

exploatația nu produce niciun produs sau produs alimentar protejat prin DOP sau IGP, și niciun produs cunoscut ca fiind utilizat la producția de produse alimentare protejate prin DOP sau IGP.

2.

exploatația produce numai produse sau produse alimentare protejate prin DOP sau IGP sau produse cunoscute ca fiind utilizate la producția de produse alimentare protejate prin DOP sau IGP.

3.

exploatația produce anumite produse sau produse alimentare protejate prin DOP sau IGP sau anumite produse cunoscute ca fiind utilizate la producția de produse alimentare protejate prin DOP sau IGP.

 

A.CL.151.C. Sectoare cu denumire de origine protejată/indicație geografică protejată: în cazul în care majoritatea producției anumitor sectoare specifice constă din produse sau produse alimentare protejate prin DOP sau IGP sau din produse cunoscute ca fiind utilizate pentru a produce produse alimentare protejate prin DOP sau IGP, se indică sectoarele de producție (selecțiile multiple sunt permise). Se vor utiliza numerele de cod menționate mai jos. Atunci când exploatația produce anumite produse sau produse alimentare protejate prin DOP sau IGP sau anumite produse cunoscute ca fiind utilizate la producția de produse alimentare protejate prin DOP sau IGP, dar acestea nu reprezintă majoritatea producției în fiecare sector, ar trebui folosit codul „nu se aplică”.

0.

nu se aplică.

31.

cereale

32.

proteaginoase și oleaginoase

33.

fructe și legume (inclusiv citrice, dar excluzând măslinele)

34.

măsline

35.

plantații viticole

36.

carne de vită

37.

lapte de vacă

38.

carne de porc

39.

ovine și caprine (lapte și carne)

40.

carne de pasăre

41.

ouă

42.

alt sector

 

Punctele A.CL.150.C. Denumire de origine protejată/indicație geografică protejată și A.CL.151.C sunt opționale pentru statele membre. În cazul în care acestea se aplică de către statele membre, ar trebui să fie completate pentru toate exploatațiile eșantion din statul membru. În cazul în care se aplică A.CL.150.C, ar trebui să se aplice și A.CL.151.C.

 

A.CL.160.C. Zonă defavorizată: Trebuie să se menționeze dacă majoritatea suprafeței agricole utilizate a exploatației este situată într-o zonă care face obiectul articolelor 18-20 din Regulamentul (CE) nr. 1257/1999 al Consiliului (6). Se vor utiliza următoarele numere de cod:

1.

majoritatea suprafeței agricole utilizate a exploatației nu este situată într-o zonă defavorizată, în sensul articolelor 18-20 din Regulamentul (CE) nr. 1257/1999;

2.

majoritatea suprafeței agricole utilizate a exploatației este situată într-o zonă defavorizată, în sensul articolelor 19-20 din Regulamentul (CE) nr. 1257/1999;

3.

majoritatea suprafeței agricole utilizate a exploatației este situată într-o zonă montană, în sensul articolului 18 din Regulamentul (CE) nr. 1257/1999;

4.

suprafețele sunt atât de mici și de numeroase în aceste state membre, încât informația nu este semnificativă.

 

A.CL.170.C. Altitudine: Altitudinea trebuie indicată prin numărul de cod corespunzător:

1.

cea mai mare parte a exploatației este situată la o altitudine sub 300 m;

2.

cea mai mare parte a exploatației este situată între 300 și 600 m;

3.

cea mai mare parte a exploatației este situată peste 600 m;

4.

nu există date.

 

A.CL.180.C. Zonă de fonduri structurale: trebuie să se precizeze dacă majoritatea suprafeței agricole utilizate a exploatației este situată într-o zonă care face obiectul articolelor 5, 6 sau 8 din Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (7). Se vor utiliza următoarele numere de cod:

1.

majoritatea suprafeței agricole utilizate a exploatației este situată într-o zonă eligibilă în temeiul obiectivului de convergență, în sensul Regulamentului (CE) nr. 1083/2006, în special în sensul articolului 5 din acest regulament;

2.

majoritatea suprafeței agricole utilizate a exploatației este situată într-o zonă eligibilă în temeiul obiectivului de concurență regională și de ocupare a forței de muncă, în sensul Regulamentului (CE) nr. 1083/2006, în special în sensul articolului 6 din acest regulament;

3.

majoritatea suprafeței agricole utilizate a exploatației este situată într-o zonă eligibilă pentru susținere tranzitorie, în sensul Regulamentului (CE) nr. 1083/2006, în special în sensul articolului 8 din acest regulament.

 

A.CL.190.C. Zonă Natura 2000: trebuie să se precizeze dacă majoritatea suprafeței agricole utilizate a exploatației este situată în zone legate de punerea în aplicare a Directivei 79/409/CEE a Consiliului (8) și a Directivei 92/43/CEE a Consiliului (9) (Natura 2000). Se vor utiliza următoarele numere de cod:

1.

majoritatea suprafeței agricole utilizate a exploatației nu este situată într-o zonă eligibilă pentru plăți Natura 2000.

2.

majoritatea suprafeței agricole utilizate a exploatației este situată într-o zonă eligibilă pentru plăți Natura 2000.

 

A.CL.200.C. Zonă care ține de Directiva privind apa (Directiva 2000/60/CE): trebuie să se precizeze dacă majoritatea suprafeței agricole utilizate a exploatației este situată în zone legate de punerea în aplicare a Directivei 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului (10). Se vor utiliza următoarele numere de cod:

1.

majoritatea suprafeței agricole utilizate a exploatației nu este situată într-o zonă eligibilă pentru plăți legate de Directiva 2000/60/CE.

2.

majoritatea suprafeței agricole utilizate a exploatației este situată într-o zonă eligibilă pentru plăți legate de Directiva 2000/60/CE.

A.OT.   Alte informații privind exploatația

 

A.OT.210.C. Sistem de irigație: se va face o mențiune privind principalul sistem de irigație utilizat în cadrul exploatației:

0.

nu se aplică (atunci când exploatația nu se irigă)

1.

suprafață

2.

aspersor

3.

picurare

4.

altele

 

A.OT.220.C. Zile de pășunat per unitate vită mare pe terenuri comune: Numărul de zile de pășunat per unitate vită mare al animalelor exploatației pe terenuri comune folosite de exploatație.

COLOANELE DIN TABELUL A

Coloana R se referă la diviziune, coloana S la subdiviziune, coloana H la numărul de ordine al exploatației, coloana DG la grade, coloana MI la minute, coloana N la NUTS, coloana AO la numărul biroului de expertiză contabilă, coloana DT la dată, coloana W la ponderea exploatației, coloana TF la tipul de activitate agricolă, coloana ES la clasa de dimensiune economică și coloana C la cod.

Tabelul B

Tipul de exploatare

Categoria de suprafață agricolă utilizată (SAU)

Cod (*)


Grup de informații

Suprafața agricolă utilizată

A

UO

SAU în regim de exploatare directă

 

UT

SAU în regim de arendă

 

US

SAU pentru cultivarea în parte sau alte moduri

 


Cod (*)

Descrierea categoriilor

Grup

A

10

SAU în regim de exploatare directă

UO

 

20

SAU arendată

UT

 

30

SAU cultivată în parte

US

 

Pământul exploatațiilor deținute în comun de doi sau mai mulți parteneri trebuie înregistrat ca exploatat de proprietar, arendat sau cultivat în parte, în conformitate cu acordul în vigoare dintre parteneri.

Suprafața agricolă utilizată (SAU) este suprafața totală de teren arabil, pășune permanentă, suprafețe destinate culturilor permanente și grădinilor familiale utilizate de către titular, indiferent de tipul de posesiune. Terenul comun utilizat de exploatație nu este inclus.

Următoarele grupe de informații și categorii ar trebui să fie utilizate:

B.UO.   SAU în regim de exploatare directă

B.UO.10.A Suprafața agricolă utilizată (teren arabil, pajiște permanentă, culturi permanente și grădini familiale) la care exploatantul este proprietarul, uzufructuarul sau arendașul pe termen lung și/sau suprafața agricolă utilizată deținută în termeni similari. Cuprinde și terenul gata pentru semănat, dat în arendă terților (cod cultură 11300).

B.UT.   SAU în regim de arendă

B.UT.20.A Suprafața agricolă utilizată (teren arabil, pajiște permanentă, culturi permanente și grădini familiale) lucrată de către altă persoană decât proprietarul, uzufructuarul sau arendașul pe termen lung, care ocupă temporar cu contract de arendare suprafața respectivă (renta este plătibilă în numerar și/sau în natură; aceasta este, în general, stabilită în avans și, de obicei, nu variază în funcție de rezultatele obținute din exploatarea agricolă) și/sau suprafața agricolă utilizată deținută în termeni similari de posesiune.

Suprafața arendată nu include terenul a cărui recoltă este cumpărată ca cultură în curs. Sumele plătite pentru achiziționarea de culturi în curs trebuie înscrise în tabelul H, la codurile 2020-2040 (furaje achiziționate), în cazul pajiștilor sau al culturilor furajere, și la codul 3090 (alte costuri specifice pentru culturi), în cazul culturilor comercializabile (produse care sunt de regulă comercializate). Culturile comercializabile achiziționate în starea de cultură în curs ar trebui înscrise fără a specifica suprafața respectivă (tabelul H).

Terenul arendat ocazional, pe o perioadă sub un an și, respectiv, producția acestuia sunt tratate la fel ca terenul a cărui recoltă este achiziționată în starea de cultură în curs.

B.US.   SAU cultivată în parte sau alte moduri

B.US.30.A Suprafața agricolă utilizată (teren arabil, pajiște și pășune permanentă, culturi permanente și grădini familiale) exploatată în comun de către cesionar și o altă persoană pe baza unui acord de cultivare în parte și/sau suprafața agricolă utilizată exploatată în condiții similare.

COLOANELE DIN TABELUL B

Coloana A se referă la SAU.

Tabelul C

Mâna de lucru

Categoria de mână de lucru

Cod (*)


 

Coloane

Grup de informații

General

Activitatea totală în cadrul exploatației [activități agricole și lucrări pentru alte activități lucrative (AAL) direct legate de exploatație]

Cota de muncă pentru AAL direct legată de exploatație

Număr de persoane

Sex

Anul nașterii

Pregătirea agricolă a administratorului

Timpul lucrat anual

Numărul unităților de muncă anuale

% din timpul lucrat anual

% din UMA

P

G

B

T

Y1

W1

Y2

W2

Întreg

Introduceți codul

Patru cifre

Introduceți codul

(ore)

(UAM)

%

%

UR

Permanent neplătit

 

 

 

 

 

 

 

 

UC

Ocazional neplătit

 

 

PR

Permanent plătit

 

 

 

 

 

 

 

 

PC

Ocazional plătit

 

 


Cod (*)

Descriere

Grup

P

G

B

T

Y1

W1

Y2

W2

10

Exploatant/administrator

UR

 

 

 

 

 

 

20

Exploatant/care nu este administrator

UR

 

 

 

 

 

30

Administrator/care nu este exploatant

UR

 

 

 

 

 

 

40

Soțul/soția titularului

UR

 

 

 

 

 

50

Altele

UR, PR

 

 

 

 

 

60

Ocazional

UC, PC

 

 

70

Administrator

PR

 

 

 

 

 

 

Prin mână de lucru se înțeleg toate persoanele care au fost angajate în muncă la exploatație în timpul exercițiului financiar(a se vedea mai jos). Nu sunt incluse însă aici persoanele care au efectuat această muncă în numele altei persoane sau întreprinderi (contract de muncă în agricultură, ale cărui costuri apar în tabelul H, la codul 1020).

În cazul ajutorului acordat reciproc între exploatații, dacă acest ajutor constă într-un schimb de muncă prestată, ajutorul primit fiind echivalent în principiu cu ajutorul acordat, se specifică în fișa exploatației timpul lucrat de către mâna de lucru din exploatație și orice salarii aferente.

Uneori ajutorul primit este compensat prin ajutor de altă natură (de exemplu, ajutorul primit sub formă de muncă prestată este compensat cu punerea la dispoziție a unei mașini). Dacă schimbul de servicii este limitat, nu se indică nimic în fișa exploatației (în exemplul de mai sus, ajutorul primit nu figurează la mâna de lucru; costurile pentru mașini includ însă costurile legate de punerea la dispoziție a echipamentului). În cazuri excepționale, când schimbul de servicii se face la scară largă, procedura este una din următoarele:

(a)

ajutorul primit sub formă de muncă este compensat printr-un serviciu de altă natură (de exemplu punerea la dispoziție a unei mașini): timpul de lucru primit este înregistrat ca muncă salariată în exploatație (grupurile PR sau PC, dacă mâna de lucru este angajată sau nu în exploatație în mod permanent sau în alt mod); valoarea ajutorului acordat este înregistrată atât ca producție la categoria corespunzătoare din alte tabele (în prezentul exemplu, tabelul L categoria 2010, „Lucrări efectuate pe bază de contract”), cât și în calitate de cost (tabelul H categoria 1010, „Salarii și asigurări sociale”);

(b)

ajutorul acordat sub formă de muncă este compensat prin servicii de altă natură (de exemplu punerea la dispoziție a unei mașini): în această situație, timpul de lucru furnizat și eventualele salarii aferente nu sunt luate în considerare; valoarea serviciului primit este înregistrată ca intrare la grupul corespunzător din alt tabel (în prezentul exemplu, tabelul H rubrica 1020 „Lucrări efectuate de contractanți și închiriere de mașini și echipament”).

Se disting următoarele grupe de informații și categorii de mână de lucru:

C.UR.    Mâna de lucru permanentă neplătită

Mâna de lucru neplătită sau mâna de lucru care primește o remunerație mai mică (în numerar sau în natură) decât suma plătită în mod normal pentru serviciile efectuate (astfel de plăți nu trebuie să apară în costurile exploatației) și care, în timpul exercițiului financiar, a participat cel puțin o zi întreagă, în fiecare săptămână (cu excepția concediilor obișnuite), la activitățile exploatației agricole.

O persoană angajată permanent dar care, din anumite motive, a fost angajată în exploatație numai pentru o perioadă limitată pe durata exercițiului financiar, este totuși înregistrată (pentru numărul de ore lucrate efectiv) ca mână de lucru permanentă.

Pot apărea următoarele situații sau altele similare:

(a)

condiții speciale de producție în exploatație pentru care nu este necesară mână de lucru pe tot parcursul anului: de exemplu, la exploatațiile de măsline sau viță de vie și la exploatațiile specializate în îngrășarea sezonieră a animalelor sau în producerea fructelor și legumelor în aer liber;

(b)

absența de la lucru, din alte motive decât pentru concediile obișnuite, de exemplu, pentru serviciul militar, boală, accident, maternitate, concediu prelungit etc.;

(c)

venirea în sau plecarea din exploatație;

(d)

încetarea totală a lucrului în exploatație datorită unor cauze accidentale (inundații, incendii etc.).

Există următoarele categorii:

C.UR.10.   Exploatant/administrator

Persoana care își asumă responsabilitatea economică și juridică pentru exploatație și care se ocupă de administrația curentă a acesteia. În cazul exploatării în parte, partenerul este trecut ca exploatant/administrator al exploatației.

C.UR.20.   Exploatant/care nu este administrator

Persoana care își asumă responsabilitatea economică și juridică pentru exploatație, fără să se ocupe de administrația curentă a acesteia.

C.UR.30   Administrator/care nu este exploatant

Persoana care asigură administrarea curentă și zilnică a exploatației fără să își asume responsabilitatea juridică și economică pentru aceasta.

C.UR.40.   Soțul/soția exploatantului (exploatanților)

C.UR.50.   Alt fel de mână de lucru permanentă neplătită

Mâna de lucru permanentă neplătită, care nu este inclusă în categoriile precedente include, de asemenea, șeful de echipă și subadministratorii care nu răspund de administrarea întregii exploatații.

C.UC.    Mâna de lucru ocazională neplătită

C.UC.60.   Se include la această categorie mâna de lucru neplătită care nu a lucrat în mod regulat în exploatație pe parcursul exercițiului financiar.

C.PR.    Mâna de lucru permanentă plătită

Mâna de lucru plătită (în numerar și/sau în natură) la un nivel normal pentru serviciile efectuate și care pe parcursul exercițiului financiar (cu excepția concediilor obișnuite) a lucrat cel puțin o zi întreagă pe săptămână pentru exploatație.

Se disting următoarele categorii:

C.PR.70.   Administratorul exploatației

Persoana salarizată responsabilă cu administrarea zilnică a exploatației.

C.PR.50.   Alții

Se include global la această grupă toată mâna de lucru permanentă plătită (cu excepția administratorului salarizat al exploatației). Sunt incluși aici și șeful de echipă și subadministratorii care nu răspund de administrarea întregii exploatații.

C.PC.    Mâna de lucru ocazională plătită

C.PC.60.

Se include global la această categorie mâna de lucru plătită (inclusiv lucrătorii în acord) care nu a lucrat regulat în exploatație pe parcursul exercițiului financiar.

COLOANELE DIN TABELUL C

Număr de persoane (coloana P)

Dacă sunt mai mulți exploatanți, pot exista mai mulți soți/mai multe soții. Numărul de soți/soții și numărul de persoane ar trebui să fie indicat la categoriile în care acestea pot apărea (categoriile 40 și 50 de la grupurile „mâna de lucru permanentă neplătită” UR sau „mâna de lucru permanentă plătită” PR).

Sex (coloana G)

Sexul trebuie indicat numai pentru exploatant (exploatanți) și/sau administrator (administratori), la categoriile în care aceștia pot apărea (categoriile 10-30 și 70 de la grupurile „mâna de lucru permanentă neplătită” UR sau „mâna de lucru permanentă plătită” PR). Sexul este indicat printr-un număr de cod, și anume:

1.

bărbătesc

2.

femeiesc.

Anul nașterii (coloana B)

Anul nașterii ar trebui menționat numai pentru exploatant (exploatanți) și/sau administrator (administratori) (categoriile 10-30 și 70 de la grupurile „mâna de lucru permanentă neplătită” UR sau „mâna de lucru permanentă plătită” PR) utilizându-se cele patru cifre ale anului nașterii.

Pregătirea agricolă a administratorului (coloana T)

La pregătirea agricolă se indică numai administratorul (administratorii) (categoriile 10, 30 și 70 de la grupurile „mâna de lucru permanentă neplătită” UR sau „mâna de lucru permanentă plătită” PR). Pregătirea agricolă este indicată printr-un număr de cod, și anume:

1.

numai experiență practică în domeniul agriculturii

2.

pregătire elementară în domeniul agriculturii

3.

pregătire completă în domeniul agriculturii.

Timpul lucrat anual (coloana Y1)

Timpul lucrat ar trebui indicat în ore pentru toate grupurile și categoriile. Se referă la timpul consacrat efectiv muncii în exploatație. În cazul lucrătorilor cu capacitate redusă de muncă, timpul lucrat trebuie redus proporțional cu capacitățile acestora. Timpul lucrat în acord se estimează împărțind suma total plătită pentru lucrările respective la salariul pe oră al unui lucrător angajat cu plata în regie.

Forța de muncă totală: număr de unități anuale (coloana W1)

Forța de muncă angajată în regim permanent se transformă în unități de muncă anuale. Numărul de unități anuale de muncă nu este înregistrat pentru mâna de lucru ocazională (atât mână de lucru ocazională neplătită UC, cât și mână de lucru ocazională plătită PC). O unitate de muncă anuală este echivalentă cu o persoană care lucrează cu normă întreagă în exploatație. O persoană nu poate depăși echivalentul unei unități de muncă, chiar dacă timpul ei de lucru depășește norma pe regiune și tip de exploatație. O persoană care nu lucrează întregul an în exploatație reprezintă o fracțiune dintr-o „unitate anuală”. „Unitatea de muncă anuală” a fiecărei astfel de persoane se obține împărțind timpul său efectiv de muncă anual la timpul normal de muncă anual al unui lucrător cu normă întreagă din regiunea respectivă și din același tip de exploatație.

În cazul lucrătorilor cu capacitate redusă de muncă, unitatea de muncă anuală trebuie redusă proporțional cu capacitățile acestora.

Cota de lucru pentru alte activități lucrative direct legate de exploatație (AAL) în % din timpul de lucru anual (coloana Y2)

Cota de lucru pentru AAL în ceea ce privește timpul lucrat este obligatorie numai pentru mâna de lucru ocazională (atât mână de lucru ocazională neplătită, cât și mână de lucru ocazională plătită). Este opțională pentru soțul/soția titularului/titularilor, celelalte tipuri de mână de lucru permanentă neplătită și celelalte tipuri de mână de lucru permanentă plătită. Pentru fiecare categorie în cauză (40, 50, 60), cota de lucru este exprimată în procente de ore lucrate în cursul exercițiului financiar.

Cota de lucru pentru alte activități lucrative direct legate de exploatație (AAL) în % din unitățile de muncă anuale (coloana W2)

Cota de lucru pentru AAL în termeni de unități anuale de muncă este obligatorie pentru toate categoriile de mână de lucru, cu excepția mâinii de lucru ocazionale (atât mână de lucru ocazională neplătită UC, cât și mână de lucru ocazională plătită PC). Este exprimată în procente de unități de muncă anuale pentru fiecare categorie.

Lucrările în exploatația agricolă

Lucrările în exploatația agricolă includ întreaga activitate de organizare, supraveghere și execuție, atât cu caracter manual, cât și administrativ, efectuată în legătură cu lucrările agricole din fermă și cu activitățile aferente altor activități lucrative (AAL) direct legate de exploatație:

Lucrările agricole din fermă

organizarea și administrarea financiară (vânzările și achizițiile exploatației, contabilitatea etc.),

lucrul la câmp (arat, semănat, recoltat, întreținerea livezilor etc.),

creșterea animalelor (pregătirea furajelor, furajarea animalelor, mulsul, îngrijirea animalelor etc.),

pregătirea produselor pentru comercializare, depozitare, vânzare directă de produse agricole; prelucrarea produselor agricole pentru consum propriu, producția de vin și de ulei de măsline,

întreținerea clădirilor, mașinilor, echipamentului, gardurilor, șanțurilor etc.,

transportul pentru exploatație, efectuat de mâna de lucru a exploatației,

Lucru pentru alte activități lucrative direct legate de exploatație

lucrări contractuale (folosind mijloacele de producție ale exploatației),

turism, cazare și alte activități de agrement,

prelucrarea produselor fermei (indiferent dacă materia primă este produsă în cadrul exploatației sau cumpărată din afară), de exemplu, brânză, unt, carne prelucrată

producerea de energie regenerabilă,

silvicultură și prelucrarea lemnului,

alte AAL (animale de blană, agricultură terapeutică, artizanat, acvacultură, …).

Nu se includ în activitatea exploatației următoarele activități:

lucrările pentru producerea de mijloace fixe (construcția de clădiri sau mașini sau reparațiile capitale ale acestora, plantarea livezilor, demolarea clădirilor, defrișarea livezilor etc.);

lucrările efectuate pentru gospodăria exploatantului sau a administratorului.

Tabelul D

Active

Structura tabelului

Categorie de active

Cod (*)


 

Coloană

Grup de informații

Valoare

V

OV

Inventar de deschidere

 

AD

Amortizare cumulată

 

DY

Amortizarea anul curent

 

IP

Investiții/achiziție înainte de deducerea subvențiilor

 

S

Subvenții

 

SA

Vânzări

 

CV

Inventar de închidere

 


Cod (*)

Descrierea categoriilor

OV

AD

DY

IP

S

SA

CV

1010

Numerar și echivalente de numerar

 

 

1020

Creanțe

 

 

1030

Alte active curente

 

 

1040

Stocuri

 

 

 

 

 

2010

Active biologice - plante

 

 

 

 

 

3010

Teren agricol

 

 

 

 

 

3020

Îmbunătățiri funciare

 

 

 

 

 

 

 

3030

Clădirile exploatației

 

 

 

 

 

 

 

4010

Mașini și echipamente

 

 

 

 

 

 

 

5010

Terenul împădurit, inclusiv masa lemnoasă pe picior

 

 

 

 

 

7010

Imobilizări necorporale, comercializabile

 

 

 

 

 

7020

Imobilizări necorporale, necomercializabile

 

 

 

 

 

 

 

8010

Alte active imobilizate

 

 

 

 

 

 

 

Următoarele categorii de active sunt utilizate:

1010.   Numerar și echivalente de numerar

Numerar sau alte active care pot fi ușor convertite în numerar.

1020.   Creanțe

Active pe termen scurt, sume deținute de exploatație, care decurg, în mod normal, din activități comerciale.

1030.   Alte active curente

Orice alte active care sunt ușor de vândut sau preconizate a fi plătite în cursul unui an.

1040.   Stocuri

Stocurile de produse deținute de exploatație care pot fi utilizate ca materii prime sau pot fi ținute pentru vânzare, indiferent dacă sunt produse de către exploatație sau achiziționate.

2010.   Active biologice – plante

Valorile tuturor plantelor care nu au fost încă recoltate (toate culturile permanente și în curs).

3010.   Teren agricol

Terenuri agricole aflate în proprietatea exploatației.

3020.   Îmbunătățiri funciare

Îmbunătățiri funciare (de exemplu, împrejmuiri, instalații de drenare, echipament fix pentru irigații) aparținând exploatantului, indiferent de modul de exploatare al terenului. Sumele înregistrate sunt supuse amortizării în coloana DY.

3030.   Clădirile exploatației

Clădirile aparținând exploatantului, indiferent de modul de exploatare a terenului. Rubrica trebuie completată, iar sumele incluse aici sunt supuse amortizării în coloana DY.

4010.   Mașini și echipamente

Tractoare, motocultivatoare, camioane, camionete, autoturisme, echipamente agricole majore și minore. Rubrica trebuie completată, iar sumele incluse aici sunt supuse amortizării în coloana DY.

5010.   Terenul împădurit, inclusiv masa lemnoasă pe picior

Terenul împădurit aflat în exploatarea proprietarului, inclus în exploatația agricolă.

7010.   Imobilizări necorporale – comercializabile

Toate activele necorporale care pot fi ușor cumpărate sau vândute (de exemplu, cotele și drepturile atunci când acestea sunt comercializabile fără terenuri și există o piață activă).

7020.   Imobilizări necorporale – necomercializabile

Toate celelalte active necorporale (de exemplu, software, licențe etc.). Rubrica trebuie completată, iar sumele incluse aici sunt supuse amortizării în coloana DY.

8010.   Alte active imobilizate

Alte active pe termen lung. Rubrica trebuie completată, iar, dacă este cazul, sumele supuse amortizării sunt trecute în coloana DY.

Grupuri de informații din tabelul D

Grupurile de informații sunt: (OV) inventarul de deschidere, (AD) amortizarea cumulată, (DY) amortizare din anul curent, (IP) investiții sau achiziție înainte de deducerea subvențiilor, (S) subvenții, (SA) vânzări, (CV) inventarul de închidere. Acestea sunt explicate în continuare.

Există o singură coloană pentru (V) valoare.

Metode de inventar

Sunt utilizate următoarele metode de inventar:

valoarea justă minus costurile estimate la punctul de vânzare

suma pentru care un activ ar putea fi schimbat sau un pasiv ar putea fi decontat de bunăvoie și în cunoștință de cauză între două părți, în cadrul unei tranzacții desfășurate în condiții normale de concurență, minus costul estimat al vânzării

2010, 3010, 5010, 7010

costul istoric

costul nominal sau inițial al unui activ în momentul achiziției

3020, 3030, 4010, 7020

valoare contabilă

valoarea la care un activ este contabilizat la un bilanț

1010, 1020, 1030, 1040, 8010

D.OV.   Inventarul de deschidere

Inventarul de deschidere este valoarea activelor la începutul exercițiului financiar. În cazul exploatațiilor care au fost cuprinse în eșantion și în exercițiul precedent, inventarul de deschidere trebuie să fie egal cu inventarul de închidere din exercițiul precedent.

D.AD.   Amortizare cumulată

Este suma dintre amortizarea activelor de la începutul vieții acestora până la sfârșitul perioadei precedente.

D.DY.   Amortizare din anul curent

Alocarea sistematică a valorii amortizabile a unui activ pe întreaga sa durată de viață utilă.

Un tabel conținând ratele anuale de amortizare aplicate de fiecare stat membru ar trebui comunicat Comisiei respectând aceleași termene ca cele stabilite pentru introducerea de date anuale.

D.IP.   Investiții/achiziții

Cheltuielile totale pentru achiziții, reparații capitale și producția de mijloace fixe pe parcursul exercițiului financiar. Dacă s-au primit granturi și subvenții pentru aceste investiții, suma cheltuită înainte de deducerea respectivelor granturi și subvenții se introduce în coloana IP.

Achizițiile de piese mici de mașini și echipamente, precum și de puieți și arbuști pentru o operațiune minoră de replantare nu apar în aceste coloane, dar sunt incluse în costurile pentru exercițiul financiar.

Reparațiile capitale care măresc efectiv valoarea mașinilor și echipamentelor comparativ cu valoarea lor anterioară reparației sunt, de asemenea, incluse în această coloană fie ca parte integrantă a amortizării mașinilor sau echipamentelor, care va fi ajustată în consecință pentru a lua în considerare durata de viață prelungită (datorită reparațiilor) a articolului respectiv, fie prin repartizarea costului reparațiilor capitale efectuate pe durata de viață utilă preconizată.

Valoarea mijloacelor fixe produse trebuie evaluată pe baza costului acestora (inclusiv valoarea mâinii de lucru salarizate și/sau nesalarizate) și trebuie adăugată la valoarea mijloacelor fixe care figurează la codurile 2010-8010 din tabelul D „ACTIVE”.

D.S.   Subvenții pentru investiții

Partea curentă a tuturor subvențiilor primite (în exercițiile financiare anterioare sau actuale) pentru activele înregistrate în acest tabel.

D.SA.   Vânzări

Totalul vânzărilor de active în cursul exercițiului financiar.

D.CV.   Inventar de închidere

Inventarul de închidere este valoarea activelor la sfârșitul exercițiului financiar.

Observații

Pentru articolele 2010, 3010, 5010 și 7010, diferența între OV + IP – SA și CV este considerată ca venit sau pierdere (provenite atât din schimbările de preț unitar, cât și de volum) pentru aceste active pentru exercițiul financiar.

Informațiile despre Activele biologice – animale se înregistrează în tabelul J „PRODUCȚIA DE ANIMALE”.

Tabelul E

Cote și alte drepturi

Categorie de cotă sau de drept

Cod (*)


 

Coloane

Grup de informații

Cota deținută

Cotă luată în arendă

Cotă dată în arendă

Impozite

N

I

O

T

QQ

Cantitatea la sfârșitul exercițiului financiar

 

 

 

QP

Cotele achiziționate

 

QS

Cotele vândute

 

OV

Inventar de deschidere

 

CV

Inventar de închidere

 

PQ

Plăți pentru cote închiriate sau luate în arendă

 

RQ

Încasări provenite din cote închiriate sau date în arendă

 

TX

Impozite

 


Cod (*)

Descriere

10

Lapte

20

Prime pentru vaci care alăptează

30

Prime pentru oi și capre

40

Sfeclă de zahăr

50

Gunoi de grajd ecologic

60

Drepturi la plăți în conformitate cu schema de plată unică, cu excepția drepturilor speciale

70

Drepturi la drepturile speciale

Cantitățile de cote (cote deținute, cotă luată în arendă și cota dată în arendă) sunt obligatorii. Se înregistrează numai cantitatea de la sfârșitul exercițiului financiar.

Valorile privind cotele care pot fi comercializate separat de terenul asociat sunt înregistrate în acest tabel. Cotele care nu pot fi comercializate separat de terenul asociat sunt înregistrate numai în Tabelul D „ACTIVE”. Cotele dobândite inițial cu caracter gratuit trebuie să fie, de asemenea, introduse și evaluate la valorile curente pe piață, dacă pot fi comercializate separat de teren.

Unele date sunt incluse simultan, individual sau ca parte din sume globale, la alte grupe sau categorii în tabelele D „ACTIVE”, H „MATERII PRIME” și/sau I „CULTURI”.

Ar trebui utilizate următoarele categorii:

10.

Lapte

20.

Prime pentru vaci care alăptează

30.

Prime pentru oi și capre

40.

Sfeclă de zahăr

50.

Gunoi de grajd ecologic

60.

Drepturi la plăți în conformitate cu schema de plată unică (cu excepția drepturilor speciale)

70.

Drepturi la drepturi speciale în cadrul schemei de plată unică.

Următoarele grupe de informații ar trebui să fie utilizate:

E.QQ.   Cantitatea (se înregistrează numai în coloanele N, I, O)

Unitățile care trebuie utilizate sunt:

Categoriile 10 și 40 (lapte și sfeclă de zahăr): chintale,

Categoriile 20 și 30 (prime pentru vaci care alăptează și prime pentru oi și capre): numărul de unități de bază de prime,

Categoria 50 (gunoi de grajd ecologic): numărul de animale transformat în unități standard,

Categoria 60 (schema de plată unică, cu excepția drepturilor speciale): număr de drepturi/ari,

Categoria 70 (drept special în cadrul schemei de plată unică): număr de drepturi.

E.QP.   Cotele achiziționate (trebuie înregistrate numai pentru coloana N)

Ar trebui să fie înregistrată suma plătită pentru achiziționarea, în cursul exercițiului financiar, de cote sau alte drepturi care pot fi comercializate separat de terenul asociat.

E.QS.   Cotele vândute (trebuie înregistrate numai pentru coloana N)

Ar trebui să fie înregistrată suma primită pentru vânzarea, în cursul exercițiului financiar, de cote sau alte drepturi care pot fi comercializate separat de terenul asociat.

E.OV.   Inventarul de deschidere (trebuie înregistrat numai pentru coloana N)

În inventarul de deschidere, valoarea cantităților de care dispune exploatantul, indiferent dacă le-a dobândit gratuit sau le-a achiziționat, se înregistrează la valoarea actuală de piață, în cazul în care cotele pot face obiectul unor schimburi separat de terenurile care le sunt asociate.

E.CV.   Inventarul de închidere (trebuie înregistrat numai pentru coloana N)

Valoarea la inventarul de închidere a cantităților aflate la dispoziția exploatantului, indiferent dacă au fost dobândite inițial în mod liber sau au fost cumpărate, trebuie înregistrate la valorile curente ale pieței, dacă cotele pot fi comercializate separat de terenul asociat.

E.PQ.   Plăți pentru cote închiriate sau luate în arendă (trebuie înregistrate numai pentru coloana I)

Suma plătită pentru cote sau alte drepturi închiriate sau luate în arendă. Se includ și în chiriile plătite, categoria 5070 (Chirii plătite) din tabelul H „MIJLOACE DE PRODUCȚIE”.

E.RQ.   Încasări pentru cote închiriate sau date în arendă (trebuie înregistrate numai pentru coloana O)

Suma primită pentru închirierea sau darea în arendă de cote sau alte drepturi. Se includ și la categoria 90900 (Alte produse și încasări) din tabelul I „CULTURI”.

E.TX.   Taxe, prelevări suplimentare (coloana T)

Categoria 10 (Lapte): prelevarea suplimentară pentru lapte, datorată pentru producția în exercițiul financiar sau suma plătită.

COLOANELE DIN TABELUL E

Coloana N se referă la cote deținute, coloana I la cote luate în arendă, coloana O la cote date în arendă și coloana T la impozite.

Tabelul F

Datorii

Structura tabelului

Categoria de datorii

Cod (*)


 

Coloane

Grup de informații

Pe termen scurt

Pe termen lung

S

L

OV

Inventar de deschidere

 

 

CV

Inventar de închidere

 

 


Cod (*)

Descrierea categoriilor

S

L

1010

Standard comercial

 

 

1020

Special comercial

 

 

1030

Împrumuturi din familie/ private

 

 

2010

Creanțe de plată

 

3000

Alte pasive

 

 

Sumele indicate trebuie să se refere numai la sumele încă nerecuperate, adică împrumuturile contractate minus rambursările deja efectuate.

Ar trebui utilizate următoarele categorii:

 

1010. Datorie – standard comercial – se referă la credite care nu sunt sprijinite prin nicio politică publică referitoare la luarea de împrumut.

 

1020. Datorie – special comercial – se referă la credite care beneficiază de sprijinul unei politici publice (subvenționarea dobânzii, garanții etc.).

 

1030. Datorie – împrumuturi din familie/private – împrumuturi încheiate cu o persoană fizică, datorită relației lor de familie/private cu debitorul.

 

2010. Creanțe de plată – sume datorate furnizorilor.

 

3000. Alte pasive – alte pasive decât creditele sau creanțele de plată.

Ar trebui să fie înregistrate două grupuri de informații: (OV) inventarul de deschidere și (CV) inventarul de închidere.

Există două coloane: (S) pasive pe termen scurt și (L) pasive pe termen lung:

pasivele pe termen scurt— datorii și alte pasive în ceea ce privește exploatația scadente în mai puțin de un an.

pasivele pe termen lung— datorii și alte pasive în ceea ce privește exploatația scadente într-un an sau mai mult.

Tabelul G

Taxa pe valoare adăugată (TVA)

Structura tabelului

Categorie de sisteme de TVA

Cod (*)

 

 

Grup de informații

Sistemul TVA

Bilanț tranzacții nelegate de investiții

Bilanț tranzacții legate de investiții

C

NI

I

VA

Sisteme de TVA în cadrul exploatației

 

 

 


Cod (*)

Descrierea categoriilor

1010

Principalul sistem de TVA în cadrul exploatației

1020

Sistemul secundar de TVA în cadrul exploatației


Lista sistemelor de TVA pentru ambele categorii

C

NI

I

Sistemul normal de TVA

1

Sistemul de compensare parțială

2

 

 

Datele în termeni monetari din fișa exploatației sunt exprimate fără TVA.

Următoarele date privind TVA-ul ar trebui furnizate sub formă de categorii:

1010.   Principalul sistem de TVA în cadrul exploatației

1.   Sistemul normal de TVA— sistemul de TVA care este garantat a fi neutru din punct de vedere al veniturilor pentru exploatațiile agricole deoarece soldul TVA este compensat cu autoritățile fiscale.

2.   Sistemul de compensare parțială— sistemul de TVA, care nu garantează a fi neutru din punct de vedere al veniturilor pentru exploatațiile agricole, deși ar putea conține un anumit mecanism aproximativ pentru a compensa TVA-ul plătit și primit.

1020.   Sistemul secundar de TVA în cadrul exploatației

Codurile, astfel cum sunt definite pentru sistemul principal de TVA.

Există un singur grup de informații: (VA) sistemul de TVA din cadrul exploatației. Există trei coloane: (C) codul sistemului de TVA, (NI) bilanț tranzacții nelegate de investiții și (I) bilanț tranzacții legate de investiții.

Pentru sistemul de TVA normal, se înregistrează numai indicația acestuia. Dacă exploatația este supusă sistemului de compensare parțială a TVA-ului atunci, de asemenea, trebuie să fie furnizate bilanțul TVA din tranzacții nelegate de investiții și bilanțul TVA din tranzacții legate de investiții.

Atunci când cifra de afaceri supusă TVA duce la creșterea veniturilor exploatației, bilanțul TVA de mai sus este o cifră pozitivă. În cazul veniturilor care scad, bilanțul este negativ.

Tabelul H

Mijloace de producție

Structura tabelului

Categoria de mijloace de producție

Cod


 

Coloane

Grup de informații

Valoare

Cantitate

V

Q

LM

Costuri cu mâna de lucru, mașini și mijloace de producție

 

 

SL

Costuri specifice pentru creșterea animalelor

 

 

SC

Costuri și mijloace de producție specifice pentru culturi

 

 

OS

Costuri specifice pentru alte activități lucrative

 

 

FO

Cheltuieli de regie ale exploatației

 

 


Cod (*)

Grup

Descrierea categoriilor

V

Q

1010

LM

Costuri cu salariile și asigurările sociale pentru mâna de lucru plătită

 

1020

LM

Lucrări efectuate de contractanți și închiriere de mașini și echipament

 

1030

LM

Întreținerea curentă a mașinilor și echipamentelor

 

1040

LM

Carburanți și lubrifianți pentru motoare

 

1050

LM

Cheltuieli cu vehiculele

 

2010

SL

Furaje concentrate achiziționate pentru animale erbivore (cabaline, rumegătoare)

 

2020

SL

Furaj brut achiziționat pentru animale erbivore (cabaline, rumegătoare)

 

2030

SL

Furaje achiziționate pentru porcine

 

2040

SL

Furaje achiziționate pentru păsări de curte și alte animale mici

 

2050

SL

Furaje obținute în exploatație pentru animale erbivore (cabaline, rumegătoare)

 

2060

SL

Furaje obținute în exploatație pentru porcine

 

2070

SL

Furaje obținute în exploatație pentru păsări de curte și alte animale mici

 

2080

SL

Cheltuieli veterinare

 

2090

SL

Alte costuri specifice pentru creșterea animalelor

 

3010

SC

Semințe și răsaduri achiziționate

 

3020

SC

Semințe și răsaduri produse și utilizate în exploatație

 

3030

SC

Îngrășăminte și amelioratori de sol

 

3031

SC

Cantitatea de N utilizată în îngrășămintele minerale

 

3032

SC

Cantitatea de P2O5 utilizată în îngrășămintele minerale

 

3033

SC

Cantitatea de K2O utilizată în îngrășămintele minerale

 

3034

SC

Gunoi de grajd achiziționat

 

3040

SC

Produse pentru protecția culturilor

 

3090

SC

Alte costuri specifice pentru culturi

 

4010

OS

Costuri specifice pentru silvicultură și prelucrarea lemnului

 

4020

OS

Costuri specifice pentru prelucrarea recoltei

 

4030

OS

Costuri specifice pentru prelucrarea laptelui de vacă

 

4040

OS

Costuri specifice pentru prelucrarea laptelui de bivoliță

 

4050

OS

Costuri specifice pentru prelucrarea laptelui de oaie

 

4060

OS

Costuri specifice pentru prelucrarea laptelui de capră

 

4070

OS

Costuri specifice pentru prelucrarea cărnii și a altor produse de origine animală

 

4090

OS

Alte costuri specifice pentru alte activități lucrative

 

5010

FO

Întreținerea curentă a clădirilor și a îmbunătățirilor funciare

 

5020

FO

Electricitate

 

5030

FO

Combustibili pentru încălzire

 

5040

FO

Apă

 

5051

FO

Asigurări agricole

 

5055

FO

Alte asigurări agricole

 

5061

FO

Impozite și alte taxe ale exploatației

 

5062

FO

Impozite pe teren și clădiri

 

5070

FO

Chirie plătită, total

 

5071

FO

Chiria plătită pentru teren

 

5080

FO

Dobânzi și taxe financiare plătite

 

5090

FO

Alte cheltuieli de regie ale exploatației

 

Mijloacele de producție ale exploatației (costuri exprimate în numerar și în natură și cantitățile de mijloace de producție) se referă la „consumul” de resurse productive (inclusiv utilizarea în exploatație de mijloace de producție de proveniență proprie), corespunzătoare producției exploatației pe parcursul exercițiului financiar, sau se referă la „consumul” acestor resurse pe parcursul exercițiului financiar. Dacă anumite utilizări sunt legate în parte de consumul privat și în parte de utilizarea exploatației (de exemplu, electricitatea, apa, combustibilul pentru încălzit, carburanții etc.), numai această din urmă parte ar trebui indicată în fișa exploatației. Cota-parte din utilizarea vehiculelor personale corespunzătoare utilizării lor pentru nevoile exploatației ar trebui, de asemenea, inclusă.

La calcularea costurilor legate de producția exercițiului financiar respectiv, achizițiile și utilizarea în exploatație din timpul exercițiului trebuie corectate în funcție de variațiile inventarului (inclusiv schimbările care afectează culturile). La fiecare articol, se vor înregistra separat costurile totale plătite pentru articolul respectiv și valoarea utilizării în exploatație.

În cazul în care costurile indicate se referă la „consumul” total de mijloace de producție pe parcursul exercițiului financiar, dar nu corespund producției din exercițiul respectiv, modificările intervenite în stocurile de aprovizionare (inclusiv avansurile pentru culturi) ar trebui indicate la codul adecvat pentru capitalul circulant.

Dacă resursele de producție ale exploatației (mână de lucru salarizată sau nesalarizată, mașini sau echipamente) se folosesc pentru suplimentarea mijloacelor fixe (construcții de mașini sau reparații capitale ale acestora; construcții, reparații capitale sau chiar demolări de clădiri; plantarea sau tăierea de pomi fructiferi), nici costurile aferente, nici devizele acestora nu se includ în costurile de exploatare ale exploatației. Costurile cu mâna de lucru și orele lucrate pentru realizarea de mijloace fixe trebuie excluse oricum atât din costuri, cât și din datele despre mâna de lucru. În cazuri excepționale, dacă anumite costuri (altele decât cele cu mâna de lucru) utilizate pentru a produce mijloace fixe nu pot fi calculate separat (de exemplu, folosirea tractorului exploatației) și dacă aceste cheltuieli sunt, în consecință, incluse în costuri, o estimare a tuturor acestor costuri utilizate pentru a produce mijloace fixe trebuie înscrisă în tabelul I „CULTURI” la categoria de cod de cultură 90900 („Altele”).

Costurile legate de „consumul” de mijloace fixe sunt reprezentate de amortizare, deci cheltuielile efectuate pentru achiziția de mijloace fixe nu ar trebui tratate drept costuri ale exploatației. Pentru instrucțiuni cu privire la amortizare, a se vedea tabelul D „ACTIVE”.

Cheltuielile corespunzătoare articolelor de cost compensate pe durata exercițiului financiar sau ulterior (de exemplu, reparații la un tractor în urma unui accident care sunt acoperite de o poliță de asigurare sau de răspunderea unei părți terțe) nu se înregistrează la costurile exploatației, iar chitanțele aferente nu se includ în calculele contabile ale exploatației.

Chitanțele pentru revânzarea mărfurilor achiziționate trebuie scăzute din rubricile costurilor corespunzătoare.

Granturile și subvențiile legate de costuri nu se scad din articolele de cost corespunzătoare, ci se trec la codurile corespunzătoare 4100-4900 din tabelul M „SUBVENȚII” (a se vedea instrucțiunile cu privire la respectivele coduri). Granturile și subvențiile pentru investiții sunt indicate în tabelul D „ACTIVE”.

Costurile includ, de asemenea, toate cheltuielile de achiziție corespunzătoare fiecărui articol de cost.

Mijloacele de producție sunt clasificate după cum urmează:

1010.   Costuri cu salariile și asigurările sociale pentru mâna de lucru plătită

Această rubrică cuprinde:

salariile și indemnizațiile plătite efectiv în numerar salariaților, indiferent de baza de remunerare (în acord sau cu ora), scăzând orice ajutor social plătit exploatantului în calitate de angajator pentru a compensa plata unui salariu care nu corespunde muncii efectiv îndeplinite (de exemplu, absența de la lucru cauzată de un accident sau pentru pregătirea profesională etc.),

salariile și indemnizațiile în natură (de exemplu, cazare, masă, locuință, produse ale exploatației etc.),

prime pentru productivitate sau calificări, cadouri, gratuități, participări la beneficii,

alte cheltuieli legate de mâna de lucru (cheltuieli de angajare),

contribuțiile la asigurările sociale care revin angajatorului și cele efectuate de acesta în numele și în locul salariatului,

asigurarea pentru accidentele de muncă.

Contribuțiile la asigurările sociale și asigurările personale ale exploatantului, precum și cele aferente mâinii de lucru nesalarizate nu sunt considerate costuri ale exploatației.

Sumele primite de lucrătorii nesalarizați (care, prin definiție, sunt mai mici decât un salariu normal – a se vedea definiția mâinii de lucru nesalarizate) nu trebuie să figureze în fișa exploatației.

Alocațiile (în numerar sau în natură) acordate lucrătorilor salarizați care s-au pensionat și care nu mai sunt angajați ai exploatației nu se înregistrează la această rubrică, ci se trec la codul „Alte cheltuieli de regie ale exploatației”.

1020.   Lucrări efectuate de contractanți și închiriere de mașini și echipament

Această rubrică cuprinde:

cheltuielile totale cu privire la lucrările în exploatație efectuate de către întreprinderi de servicii agricole. În general, suma respectivă cuprinde costul utilizării echipamentului (inclusiv carburantul) și manopera. În cazul în care contractul cuprinde și costul materialelor folosite, altele decât carburantul (de exemplu, produse pentru protecția plantelor, îngrășăminte și semințe), costul acestor materiale nu se trece. Sumele respective (estimativ, dacă este cazul) se înregistrează la articolele de cost corespunzătoare (de exemplu, pesticidele se înregistrează la codul 3040, „Produse pentru protecția culturilor”);

costul închirierii unor mașini utilizate de mâna de lucru din exploatație. Costul combustibilului folosit pentru utilizarea mașinilor închiriate se înregistrează la codul 1040, „Carburanți și lubrifianți pentru motoare”;

costul leasingului pentru mașinile utilizate de mâna de lucru din exploatație. Costul carburantului pentru mașinile luate în leasing și costul întreținerii acestora se înregistrează la codurile corespunzătoare (codurile 1040, „Carburanți și lubrifianți pentru motoare”, respectiv 1030, „Întreținerea curentă a mașinilor și echipamentelor”.

1030.   Întreținerea curentă a mașinilor și echipamentelor

Costul întreținerii mașinilor și echipamentelor și al unor reparații minore care nu modifică valoarea de piață a mașinilor respective (plata mecanicului, costul pieselor de schimb etc.).

Acest articol cuprinde achizițiile de echipament minor, costul harnașamentului și al potcovirii cailor, achiziționarea de pneuri, prelate, costume de protecție pentru lucrările insalubre, detergenți pentru curățarea echipamentului în general, precum și cota-parte din costul vehiculelor personale corespunzătoare utilizării lor pentru nevoile exploatației (a se vedea, de asemenea, codul 1050). Detergenții folosiți pentru curățarea echipamentului necesar animalelor (de exemplu, mașinile de muls) sunt menționați la codul 2090, „Alte costuri specifice pentru creșterea animalelor”.

Reparațiile capitale care măresc valoarea echipamentului, comparativ cu valoarea anterioară reparațiilor, nu sunt incluse la acest cod (a se vedea și instrucțiunile cu privire la amortizare din tabelul D „ACTIVE”).

1040.   Carburanți și lubrifianți pentru motoare

Acest articol include și cota-parte din costurile carburanților și lubrifianților pentru vehiculele personale corespunzătoare utilizării acestora pentru nevoile exploatației (a se vedea și codul 1050).

Dacă se utilizează produsele atât sub formă de carburanți pentru motoare, cât și sub formă de combustibili pentru încălzire, suma totală se împarte între două coduri:

1040.

„Carburanți și lubrifianți pentru motoare”

5030.

„Combustibili pentru încălzire”.

1050.   Cheltuieli cu vehiculele

În cazul în care cota-parte din cheltuielile pentru vehiculele personale corespunzătoare utilizării lor pentru nevoile exploatației se calculează arbitrar (de exemplu, o sumă fixă pe kilometru), aceste costuri se înregistrează la acest cod.

Hrana pentru animale

Hrana pentru animale se împarte în hrana cumpărată și hrana obținută în exploatație.

Hrana pentru animale cumpărată include atât suplimentele de minerale, produsele lactate (cumpărate sau returnate la exploatație) și produsele pentru conservarea și depozitarea hranei pentru animale, cât și cheltuielile cu pensiunea animalelor și utilizarea pășunilor comune, a terenurilor pentru pășunat neincluse în SAU, dar și cheltuielile de închiriere a suprafețelor furajere neincluse în SAU. Așternuturile pentru animale și paiele achiziționate se includ, de asemenea, în hrana pentru animale achiziționată.

Furajele achiziționate pentru erbivore sunt împărțite în furaje concentrate și nutreț brut (inclusiv prețul pensiunii animalelor, cheltuielile de utilizare a pășunilor comune, a terenului pentru pășunat și a suprafețelor furajere neincluse în SAU, precum și așternuturile și paiele achiziționate).

Codul 2010 „Furaje concentrate achiziționate pentru animalele erbivore (cabaline, rumegătoare)” include în special șroturi de oleaginoase, furaje combinate, cereale, iarbă deshidratată, pulpă de sfeclă de zahăr uscată, făină de pește și carne, lapte și produse lactate, suplimente minerale și produse pentru conservarea și depozitarea unor astfel de furaje.

Cheltuielile cu munca efectuată de contractanți agricoli pentru producerea de furaj brut, de exemplu, grânele însilozate, se înscriu la codul 1020, „Lucrări efectuate de contractanți și închiriere de mașini și echipament”.

Furajele produse și consumate în exploatație includ produsele comercializabile utilizate ca furaje (inclusiv laptele și produsele lactate, dar exceptând laptele supt de viței, care nu se ia în considerare). Așternuturile pentru animale și paiele produse în exploatație se includ doar dacă acestea constituie un produs comercializabil în regiunea și în anul în cauză.

Se disting următoarele rubrici:

 

Furaje achiziționate:

 

2010 Furaje concentrate achiziționate pentru animale erbivore (cabaline, rumegătoare)

 

2020 Furaj brut achiziționat pentru animale erbivore (cabaline, rumegătoare)

 

2030 Furaje achiziționate pentru porcine

 

2040 Furaje achiziționate pentru păsări de curte și alte animale mici

 

Furaje produse și utilizate în exploatație:

 

2050 Furaje obținute în exploatație pentru animale erbivore (cabaline, rumegătoare)

 

2060 Furaje obținute în exploatație pentru porcine

 

2070 Furaje obținute în exploatație pentru păsări de curte și alte animale mici

2080.   Cheltuieli veterinare

Costul onorariilor și medicamentele veterinare.

2090.   Alte costuri specifice pentru creșterea animalelor

Toate cheltuielile legate direct de producția animală, pentru care nu există prevederi separate la alte coduri din tabelul H: taxe pentru armăsarii de prăsilă, însămânțare artificială, castrare, testarea laptelui, cotizații și înscrieri în registrele genealogice, detergenți utilizați pentru curățarea echipamentului zootehnic (de exemplu, mașinile de muls), materiale pentru ambalarea produselor animaliere, costurile depozitării și pregătirii pentru comercializare în afara exploatației a produselor animaliere din exploatație, costul comercializării produselor animaliere din exploatație, costurile eliminării gunoiului de grajd în exces etc. Se include, de asemenea, chiria pe termen scurt a clădirilor utilizate pentru adăpostirea animalelor sau depozitarea produselor legate de creșterea animalelor. Sunt excluse costurile specifice de prelucrare a produselor animaliere înregistrate la codurile 4030-4070 din tabelul H.

3010.   Semințe și răsaduri achiziționate

Toate semințele și răsadurile achiziționate, inclusiv bulbii, cormii și tuberculii. Costurile puieților de arbori și arbuști destinați unei noi plantații reprezintă o investiție și se înregistrează fie în tabelul D la codul 2010, „Active biologice – plante”, fie în tabelul D la codul 5010, „Teren împădurit, inclusiv masa lemnoasă pe picior”. Pe de altă parte, costurile puieților de arbori și arbuști destinați unor operațiuni minore de replantare sunt considerate costuri ale exercițiului financiar respectiv și trebuie menționate în prezentul cod, cu excepția costurilor privind pădurile care aparțin exploatației agricole, acestea din urmă fiind indicate la codul 4010, „Costuri specifice pentru silvicultură și prelucrarea lemnului”.

Costurile prelucrării semințelor (sortare, dezinfectare) sunt și ele incluse la acest cod.

3020.   Semințe și răsaduri produse și utilizate în exploatație

Toate semințele și răsadurile (inclusiv bulbii, cormii și tuberculii) produse și utilizate în exploatație.

3030.   Îngrășăminte și amelioratori de sol

Toate îngrășămintele cumpărate și amelioratorii de sol cumpărați (de exemplu, calcarul), inclusiv compostul, turba și gunoiul de grajd (cu excepția gunoiului de grajd produs în exploatație).

Îngrășămintele și amelioratorii de sol utilizați pentru pădurile care fac parte din exploatația agricolă se includ la codul 4010 „Costuri specifice pentru silvicultură și prelucrarea lemnului”.

3031.   Cantitatea de azot (N) utilizată în îngrășămintele minerale

Cantitate totală (greutate) de azot în termeni de N în îngrășămintele minerale utilizate, estimată pe baza cantităților de îngrășăminte minerale și conținutul acestora de N.

3032.   Cantitatea de fosfor (P2O5) utilizată în îngrășămintele minerale

Cantitate totală (greutate) de fosfor în termeni de P2O5 în îngrășămintele minerale utilizate, estimată pe baza cantităților de îngrășăminte minerale și conținutul acestora de P2O5.

3033.   Cantitatea de potasiu (K2O) utilizată în îngrășămintele minerale

Cantitate totală (greutate) de potasiu în termeni de K2O în îngrășămintele minerale utilizate, estimată pe baza cantităților de îngrășăminte minerale și conținutul acestora de K2O.

3034.   Gunoi de grajd achiziționat

Valoarea gunoiului de grajd achiziționat.

3040.   Produse pentru protecția culturilor

Toate materialele utilizate pentru protejarea culturilor și plantelor împotriva dăunătorilor, bolilor, animalelor de pradă, intemperiilor etc. (insecticide, fungicide, erbicide, momeli otrăvite, sperietori de păsări, protecție antigrindină, protecție împotriva înghețului etc.). Dacă operațiunile de protejare a culturilor sunt efectuate pe bază de contract de către o întreprindere de servicii agricole și dacă costul materialelor de protecție utilizate nu este prezentat defalcat, costul total se înregistrează la codul 1020, „Lucrări efectuate de contractanți și închiriere de mașini și echipament”.

Materialele de protecție utilizate pentru pădurile care fac parte din exploatația agricolă se includ la codul 4010 „Costuri specifice pentru silvicultură și prelucrarea lemnului”.

3090.   Alte costuri specifice pentru culturi

Toate costurile legate direct de producția vegetală (inclusiv pajiștile și pășunile permanente) pentru care nu există prevederi separate la alte articole de cheltuieli: materiale pentru ambalat și legat, sârmă și sfoară, costurile analizelor de sol, costurile pentru concursurile de culturi, folii de plastic (utilizate de exemplu pentru cultura căpșunilor), materiale pentru conservarea produselor vegetale, depozitarea produselor vegetale în afara exploatației și pregătirea acestora pentru comercializare în afara exploatației, costuri de comercializare a produselor vegetale ale exploatației, sume plătite pentru achiziționarea de culturi în curs comercializabile sau pentru închirierea pe o perioadă mai mică de un an a unor terenuri pentru cultivarea de culturi comercializabile, stocuri de struguri și măsline prelucrate în cadrul exploatației etc. Sunt excluse costurile specifice pentru prelucrarea culturilor, altele decât strugurii și măslinele, care se înregistrează la codul 4020. Se include, de asemenea, chiria pe termen scurt a clădirilor utilizate pentru culturi comercializabile.

4010.   Costuri specifice pentru silvicultură și prelucrarea lemnului

Îngrășăminte, materiale de protecție, costuri specifice diverse. Nu se includ cheltuielile cu mâna de lucru, lucrările efectuate de contractanți și cheltuielile de mecanizare; acestea se înregistrează la codurile de costuri corespunzătoare.

4020.   Costuri specifice pentru prelucrarea recoltei

Ingrediente, materii prime sau produse semiprelucrate, proprii sau achiziționate și alte costuri specifice pentru prelucrarea recoltei (de exemplu, costurile specifice de ambalare sau de comercializare). Nu se includ cheltuielile cu mâna de lucru, lucrările efectuate de contractanți și cheltuielile de mecanizare; acestea se înregistrează la codurile de costuri corespunzătoare.

4030.   Costuri specifice pentru prelucrarea laptelui de vacă

Ingrediente, materii prime sau produse semiprelucrate, proprii sau achiziționate și alte costuri specifice pentru prelucrarea laptelui de vacă (de exemplu, costurile specifice de ambalare sau de comercializare). Nu se includ cheltuielile cu mâna de lucru, lucrările efectuate de contractanți și cheltuielile de mecanizare; acestea se înregistrează la codurile de costuri corespunzătoare.

4040.   Costuri specifice pentru prelucrarea laptelui de bivoliță

Ingrediente, materii prime sau produse semiprelucrate, proprii sau achiziționate și alte costuri specifice pentru prelucrarea laptelui de bivoliță (de exemplu, costurile specifice de ambalare sau de comercializare). Nu se includ cheltuielile cu mâna de lucru, lucrările efectuate de contractanți și cheltuielile de mecanizare; acestea se înregistrează la codurile de costuri corespunzătoare.

4050.   Costuri specifice pentru prelucrarea laptelui de oaie

Ingrediente, materii prime sau produse semiprelucrate, proprii sau achiziționate și alte costuri specifice pentru prelucrarea laptelui de oaie (de exemplu, costurile specifice de ambalare sau de comercializare). Nu se includ cheltuielile cu mâna de lucru, lucrările efectuate de contractanți și cheltuielile de mecanizare; acestea se înregistrează la codurile de costuri corespunzătoare.

4060.   Costuri specifice pentru prelucrarea laptelui de capră

Ingrediente, materii prime sau produse semiprelucrate, proprii sau achiziționate și alte costuri specifice pentru prelucrarea laptelui de capră (de exemplu, costurile specifice de ambalare sau de comercializare). Nu se includ cheltuielile cu mâna de lucru, lucrările efectuate de contractanți și cheltuielile de mecanizare; acestea se înregistrează la codurile de costuri corespunzătoare.

4070.   Costuri specifice pentru prelucrarea cărnii și a altor produse de origine animală

Ingrediente, materii prime sau produse semiprelucrate, proprii sau achiziționate și alte costuri specifice pentru prelucrarea cărnii și a altor produse de origine animală nemenționate la codurile 4030-4060 (de exemplu, costurile specifice de ambalare sau de comercializare). Nu se includ cheltuielile cu mâna de lucru, lucrările efectuate de contractanți și cheltuielile de mecanizare; acestea se înregistrează la codurile de costuri corespunzătoare.

4090.   Alte costuri specifice pentru alte activități lucrative

Materii prime, proprii sau achiziționate și alte costuri specifice din alte activități lucrative. Nu se includ cheltuielile cu mâna de lucru, lucrările efectuate de contractanți și cheltuielile de mecanizare; acestea se înregistrează la codurile de costuri corespunzătoare.

5010.   Întreținerea curentă a clădirilor și a îmbunătățirilor funciare

Întreținerea (tip chiriaș) a clădirilor și îmbunătățirilor funciare, inclusiv a serelor, ramelor și suporturilor. Achiziționarea de materiale de construcție pentru întreținerea curentă a clădirilor trebuie indicată la acest cod.

Achiziționarea de materiale de construcție pentru noi investiții ar trebui menționată la codurile corespunzătoare din grupul de informații „Investiții/achiziție” din tabelul D „ACTIVE”.

Costul reparațiilor majore efectuate la clădiri, care măresc valoarea acestora (întreținere majoră), nu se înregistrează la acest cod. Aceste costuri sunt prezentate ca investiție în tabelul D la codul 3030 „Clădirile exploatației”.

5020.   Electricitate

Consumul total de electricitate pentru activitatea comercială a exploatației agricole.

5030.   Combustibili pentru încălzire

Consumul total de combustibili pentru încălzire utilizați pentru activitatea comercială a exploatației, inclusiv pentru încălzirea serelor de sticlă.

5040.   Apă

Cheltuielile de racordare la rețeaua de distribuție a apei și consumul de apă pentru toate nevoile exploatației, inclusiv pentru irigare. Costurile legate de utilizarea instalațiilor hidraulice ale exploatației trebuie indicate la codurile corespunzătoare: amortizarea mașinilor și echipamentului, întreținerea curentă a mașinilor și echipamentului, carburanți pentru motoare, electricitate.

5051.   Asigurări agricole

Costurile de asigurare a venitului din producția agricolă sau oricare dintre părțile componente ale acesteia, inclusiv asigurarea în caz de moarte a animalelor și pagube suferite de culturi etc.

5055.   Alte asigurări agricole

Toate primele de asigurare care acoperă alte riscuri de exploatare (cu excepția celor agricole), cum ar fi răspunderea civilă a exploatantului, incendii, daune cauzate de inundații, cu excepția primelor de asigurare împotriva accidentelor de muncă indicate la codul 1010 din acest tabel. Se includ primele de asigurare pentru clădiri.

5061.   Impozite și alte taxe ale exploatației

Toate impozitele și celelalte taxe legate de activitatea exploatației, inclusiv cele percepute în cadrul măsurilor de protecție a mediului, dar cu excepția TVA și a taxelor pe teren, clădiri și mână de lucru. Impozitul direct pe veniturile exploatantului nu se include în costurile exploatației.

5062.   Impozite și alte taxe pe teren și clădiri

Impozitele, tarifele și alte taxe de plătit, legate de proprietatea asupra terenului și clădirilor exploatate de proprietar și cultivate în parte.

5070.   Chiria plătită

Chiria plătită (în numerar sau natură) pentru terenuri, clădiri, cote și alte drepturi închiriate pentru nevoile exploatației. Se înregistrează numai cota parte corespunzătoare utilizării fermelor și altor clădiri închiriate pentru activitatea exploatației. Costurile de închiriere sau de leasing al cotelor care nu se referă la terenuri se includ, de asemenea, în tabelul E.

5071.   Din care chiria plătită pentru teren

5080.   Dobânzi și taxe financiare plătite

Dobânzile și taxele financiare plătite pe capitalul împrumutat (împrumuturi) pentru nevoile exploatației. Această informație este obligatorie.

Subvențiile la dobânzi nu sunt deduse, dar sunt incluse în tabelul M la codul 3550.

5090.   Alte cheltuieli de regie ale exploatației

Orice alte costuri ale exploatației nemenționate la codurile precedente (onorariile contabililor, servicii de secretariat și cheltuieli de birou, costul telefoanelor, diverse cotizații și abonamente etc.).

Tabelul I

Culturi

Structura tabelului

Categoria de cultură

Cod (*)

 

Tipul culturii

Cod (**)

Date lipsă

Cod (***)

Grup de informații

Coloane

Suprafața totală

din care este irigată

din care este utilizată pentru culturi energetice

din care este utilizată pentru OMG

Cantitate

Valoare

TA

IR

EN

GM

Q

V

A

Suprafața

 

 

 

 

OV

Inventar de deschidere

 

CV

Inventar de închidere

 

PR

Producție

 

SA

Vânzări

 

 

FC

Consumul în gospodărie și beneficiile în natură

 

FU

Utilizarea în exploatație

 

Pentru categoria de cultură, ar trebui utilizate următoarele coduri:

Cod (*)

Descriere

Cereale pentru producția de boabe (inclusiv semințe)

10110

Grâu comun și spelt

10120

Grâu dur

10130

Secară

10140

Orz

10150

Ovăz

10160

Porumb boabe

10170

Orez

10190

Alte cereale pentru producția de boabe

Culturi de leguminoase uscate și proteaginoase pentru producția de boabe (inclusiv semințe și amestecuri de cereale și leguminoase)

10210

Mazăre, fasole de câmp și lupin dulce

10220

Linte, năut și măzăriche

10290

Alte culturi proteice

10300

Cartofi (inclusiv cartofi timpurii și cartofi de sămânță)

10310

Cartofi pentru amidon

10390

Alți cartofi

10400

Sfeclă de zahăr (exceptând sămânța)

10500

Rădăcinoase furajere și Brassicaceae (fără semințe)

Culturi industriale

10601

Tutun

10602

Hamei

10603

Bumbac

10604

Rapiță și rapiță sălbatică

10605

Floarea-soarelui

10606

Soia

10607

Semințe de in (in pentru ulei)

10608

Alte culturi oleaginoase

10609

In

10610

Cânepă

10611

Alte plante textile

10612

Plante aromatice, medicinale și culinare

10613

Trestie de zahăr

10690

Alte culturi industriale care nu sunt menționate în altă parte

Legume proaspete, pepeni galbeni și căpșune, din care:

Legume proaspete, pepeni galbeni și căpșune – În aer liber sau sub acoperiș protector jos (neaccesibil)

10711

Legume proaspete, pepeni galbeni și căpșune – În câmp deschis

10712

Legume proaspete, pepeni galbeni și căpșune – Producție casnică

10720

Legume proaspete, pepeni galbeni și căpșune – Cultivate în seră sau în alte spații protejate (accesibile)

Detalii pentru toate sub-categoriile „Legume proaspete, pepeni galbeni și căpșune”:

10731

Conopidă și broccoli

10732

Salată

10733

Tomate

10734

Porumb dulce

10735

Ceapă

10736

Usturoi

10737

Morcovi

10738

Căpșune

10739

Pepeni galbeni

10790

Alte legume

Flori și plante ornamentale (exclusiv pepinierele)

10810

Flori și plante ornamentale – În aer liber sau sub acoperiș protector jos (neaccesibil)

10820

Flori și plante ornamentale – Cultivate în seră sau în alte spații protejate (accesibile)

Detalii pentru toate sub-categoriile „Flori și plante ornamentale (exclusiv pepinierele)”:

10830

Bulbi de flori, cormi și tuberculi

10840

Flori și boboci de flori, tăiate

10850

Flori și plante ornamentale

Plante recoltate în stare verde

10910

Pășuni temporare

Alte plante recoltate în stare verde:

10921

Porumb verde

10922

Plante leguminoase

10923

Alte plante recoltate în stare verde nemenționate în altă parte

11000

Semințe și răsaduri pe teren arabil

11100

Alte culturi pe teren arabil

Teren necultivat

11210

Teren necultivat fără niciun fel de subvenții

11220

Teren necultivat, aflat în regim de subvenții fără exploatație economică

11300

Teren pregătit pentru semănat, dat în arendă, inclusiv terenul disponibilizat pentru angajați ca beneficiu în natură.

20000

Grădini familiale

Pajiște permanentă

30100

Pășuni și fânețe, exclusiv cele de pe terenuri accidentate

30200

Pășuni și fânețe pe terenuri accidentate

30300

Pajiști permanente care nu mai sunt utilizate în producție și sunt eligibile pentru plata subvențiilor

Culturi permanente

Specii de fructe, dintre care:

40111

Mere

40112

Pere

40113

Piersici și nectarine

40114

Alte fructe din zone temperate

40115

Fructe din zone cu climă subtropicală sau tropicală

40120

Specii de bace

40130

Fructe cu coajă

Plantații de citrice

40210

Portocale

40220

Tangerine, mandarine, clementine și fructe mici similare

40230

Lămâi

40290

Alte citrice

Plantații de măslini

40310

Măsline de masă

40320

Măsline pentru ulei (vândute sub formă de fructe)

40330

Ulei de măsline

40340

Subproduse din măsline

Plantații viticole

40411

Vinuri de calitate cu denumire de origine protejată (DOP)

40412

Vinuri de calitate cu indicație geografică protejată (IGP)

40420

Alte vinuri

40430

Struguri de masă

40440

Stafide

40451

Struguri pentru vinul de calitate cu denumire de origine protejată (DOP)

40452

Struguri pentru vinul de calitate cu indicație geografică protejată (IGP)

40460

Struguri pentru alte vinuri

40470

Diverse produse viticole: must, suc, rachiu, oțet din struguri și altele obținute în exploatație

40480

Subproduse viticole (marc, drojdie)

40500

Pepiniere

40600

Alte culturi permanente

40610

din care pomi de Crăciun

40700

Culturi permanente în seră

40800

Creșterea plantațiilor tinere

Alte terenuri

50100

Suprafață agricolă neutilizată

50200

Suprafețe împădurite

50210

dintre care crânguri cu rotație rapidă

50900

Alte terenuri (terenuri ocupate de clădiri, curți de ferme, drumuri, iazuri, cariere, terenuri nefertile, pietroase etc.)

60000

Ciuperci

Alte produse și încasări

90100

Încasări din darea în arendă a terenurilor agricole

90200

Compensare prin asigurarea recoltei care nu poate fi alocată unor culturi specifice

90300

Subproduse de origine vegetală, altele decât din măsline și viță de vie

90310

Paie

90320

Colete de sfeclă de zahăr

90330

Alte subproduse

90900

Altele

Tipurile de coduri de cultură se vor selecta din lista de mai jos:

Cod (**)

Descriere

0

Nu se aplică: acest cod se utilizează în cazul produselor prelucrate, al produselor depozitate și al subproduselor.

1

Culturile de câmp – cultura principală, culturi combinate: culturile principale și combinate de câmp includ:

culturile unice, anume culturile care ocupă în mod exclusiv o anumită suprafață în cursul exercițiului financiar în cauză;

culturile mixte: culturi semănate, cultivate și recoltate împreună și al căror produs se prezintă sub forma unui amestec de produse;

culturile cultivate succesiv pe o anumită suprafață în cursul exercițiului financiar, cultura care rămâne cel mai mult timp pe suprafața respectivă;

culturile care cresc împreună pe același teren o anumită perioadă de timp și care, în mod normal, produc fiecare propria sa recoltă în cursul exercițiului financiar. Suprafața totală se împarte între aceste culturi proporțional cu suprafața ocupată efectiv de fiecare;

legume proaspete, pepeni galbeni și căpșune cultivate în câmp deschis.

2

Culturi de câmp – cultură (culturi) succesivă (succesive): culturile succesive de câmp includ culturi cultivate succesiv în cursul exercițiului financiar pe o anumită suprafață și care nu sunt considerate culturi principale.

3

Culturi și flori de grădină în aer liber: culturile și florile de grădină în aer liber includ legume proaspete, pepeni galbeni și căpșune cultivate în aer liber, în grădină și flori și plante ornamentale cultivate în aer liber.

4

Culturi sub acoperiș protector accesibil: culturile sub acoperiș protector accesibil includ legume proaspete, pepeni galbeni și căpșune cultivate în spații protejate, flori și plante ornamentale (anuale sau perene) cultivate în spații protejate, culturi permanente în spații protejate.

Codurile pentru datele lipsă se vor selecta din lista de mai jos:

Cod (***)

Descriere

0

Nu lipsesc date

1

Nicio înregistrare „suprafață”: acest cod se utilizează atunci când nu se menționează suprafața unei culturi, de exemplu, în cazul vânzării unor produse vegetale comercializabile, achiziționate sub formă de culturi în curs sau care provin de pe terenuri închiriate ocazional pe o perioadă mai mică de un an și în cazul producției obținute prin prelucrarea de produse vegetale.

2

Nicio înregistrare „producție (pe bază de contract)”: acest cod se utilizează pentru culturile contractate atunci când condițiile de vânzare nu permit să se precizeze producția efectivă.

3

Nicio înregistrare „producție (care nu este pe bază de contract)”: acest cod se utilizează atunci când condițiile de vânzare nu permit să se precizeze producția fizică și când culturile nu sunt contractate.

4

Nicio înregistrare „suprafață” și „producție”: acest cod se utilizează când lipsesc suprafața și producția fizică.

Informațiile privind producția agricolă din timpul exercițiului financiar se înregistrează în formatul din tabelul I „CULTURI”. Informațiile privind fiecare cultură se înregistrează într-o înregistrare separată. Conținutul tabelului este definit prin selectarea unei categorii de cod de cultură, a tipului de cod de cultură și a codului datelor lipsă.

Informații detaliate privind cartofii (codurile 10310, 10390), legumele proaspete, pepenii galbeni și căpșunele (codurile 10731, 10732, 10733, 10734, 10735, 10736, 10737, 10738, 10739, 10790), florile și plantele ornamentale (codurile 10830, 10840, 10850) și subprodusele de origine vegetală, altele decât din măsline și viță de vie (codurile 90310, 90320, 90330) trebuie furnizate numai în cazul în care datele sunt disponibile în contabilitatea exploatației.

GRUPURI DE INFORMAȚII DIN TABELUL I

Tabelul I are șapte rânduri conținând următoarele grupuri de informații: suprafață (A), inventarul de deschidere (OV), inventarul de închidere (CV), producția (PR), vânzări (SA), consumul în gospodărie și beneficiile în natură (FC) și utilizarea în exploatație (FU).

Tabelul I are șase coloane în care, pentru fiecare cultură, se înregistrează: suprafața totală (TA), suprafața care este irigată (IR), suprafața utilizată pentru culturi energetice (EN), suprafața care este utilizată pentru producția de culturi de OMG (GM), cantitatea de producție și vânzări (Q) și valoarea (V). Explicațiile de mai jos descriu, pentru fiecare grup de informații, ce coloane trebuie completate: A

I.A   Suprafață

Pentru grupul de informații suprafață (A), se înregistrează suprafața totală (TA), suprafața care este irigată (IR), suprafața utilizată pentru culturi energetice (EN) și suprafața care este utilizată pentru producția de culturi de OMG (GM). În fiecare caz, suprafața trebuie exprimată în ari (100 ari = 1 ha), cu excepția suprafețelor utilizate pentru cultivarea ciupercilor, care se exprimă în metri pătrați.

I.OV   Inventarul de deschidere

Pentru grupul de informații inventarul de deschidere (OV), se înregistrează valoarea (V) produselor aflate în stoc (depozitate) la începutul exercițiului financiar. Produsele se evaluează la prețurile de la poarta fermei din ziua inventarierii.

I.CV   Inventarul de închidere

Pentru grupul de informații inventarul de închidere (CV), se înregistrează valoarea (V) produselor aflate în stoc (depozitate) la sfârșitul exercițiului financiar. Produsele se evaluează la prețurile de la poarta fermei din ziua inventarierii.

I.PR   Producția

Pentru grupul de informații producție (PR), se înregistrează cantitățile de culturi produse (Q) în cursul exercițiului financiar (fără pierderile de pe câmp și din exploatație). Se menționează aceste cantități pentru produsele principale ale exploatației (cu excepția subproduselor).

Aceste cantități ar trebui indicate în chintale (100 kg), cu excepția vinului și a produselor din vin, care sunt exprimate în hectolitri. Dacă, din cauza condițiilor de vânzare, producția efectivă în chintale nu poate fi determinată (a se vedea vânzările de culturi în curs și culturile pe bază de contract), se trece codul 2 pentru date lipsă pentru culturile pe bază de contract și codul 3 în celelalte cazuri.

I.SA   Totalul vânzărilor

Pentru grupul de informații totalul vânzărilor (SA), se înregistrează cantitatea vânzărilor (Q) și valoarea vânzărilor (V) de produse aflate în stoc la începutul exercițiului financiar sau recoltate în timpul anului. Eventualele costuri de comercializare, atunci când se cunosc, nu se deduc din totalul vânzărilor, ci se înregistrează în tabelul H „MIJLOACE DE PRODUCȚIE”.

I.FC   Consumul în gospodărie și beneficiile în natură

Pentru grupul de informații consumul în gospodărie și beneficiile în natură (FC), se înregistrează valoarea (V) a produselor consumate de gospodăria exploatantului și/sau utilizate pentru plățile în natură de bunuri și servicii (inclusiv remunerarea în natură). Produsele respective se evaluează la prețurile la poarta fermei.

I.FU   Utilizarea în exploatație

Pentru grupul de informații utilizarea în exploatație (FU) se înregistrează valoarea (V) la poarta fermei a produselor exploatației aflate în stoc (depozitate) la începutul exercițiului financiar și/sau produse în timpul exercițiului, utilizate ca mijloace de producție în exploatație pe parcursul exercițiului. Aceasta include:

hrana animalelor:

valoarea la poarta fermei a produselor vandabile ale exploatației (produse comercializabile în mod curent) utilizate în timpul exercițiului ca furaje pentru animale. Paiele produse și utilizate în exploatație (ca furaje și așternut pentru animale) se evaluează numai când reprezintă un produs vandabil în regiunea și exercițiul în cauză. Produsele în cauză se evaluează la prețul de vânzare la poarta fermei,

semințele:

valoarea la poarta fermei a produselor vandabile utilizate ca semințe pentru culturile din cursul exercițiului financiar,

alte utilizări în exploatație (inclusiv produsele din exploatație utilizate pentru prepararea hranei pentru turiști)

Tabelul J

Producția de animale

Structura tabelului

Categoria de animale

Cod (*)


 

Coloane

Grup de informații

Efectiv mediu

Număr

Valoare

A

N

V

AN

Efectiv mediu

 

OV

Inventar de deschidere

 

 

CV

Inventar de închidere

 

 

PU

Achiziții

 

 

SA

Totalul vânzărilor

 

 

SS

Vânzări pentru sacrificare

 

 

SR

Vânzări pentru creștere / reproducție

 

 

SU

Vânzări cu destinație necunoscută

 

 

FC

Consumul exploatației

 

 

FU

Utilizarea în exploatație

 

 


Cod (*)

Descriere

100

Ecvidee

210

Bovine, sub un an, masculi și femele

220

Bovine, între unu și doi ani, masculi

230

Bovine, între unu și doi ani, femele

240

Bovine de peste doi ani, masculi

251

Juninci de reproducție

252

Juninci pentru îngrășat

261

Vaci de lapte

262

Bivolițe

269

Alte vaci

311

Ovine, femele de reproducție

319

Alte ovine

321

Caprine, femele de reproducție

329

Alte caprine

410

Purcei cu greutatea animalului viu sub 20 kg

420

Scroafe de reproducție de 50 kg și peste

491

Porci pentru îngrășat

499

Alte porcine

510

Păsări de curte – pui de carne

520

Găini ouătoare

530

Alte păsări de curte

610

Iepuri, femele de reproducție

699

Alți iepuri

700

Albine

900

Alte animale

Categorii de animale

Se disting următoarele categorii de animale:

100.

Ecvidee

Sunt incluși aici și caii de curse și de călărie, măgarii, catârii, bardoii etc.

210.

Bovine, sub un an, masculi și femele

220.

Bovine, între unu și doi ani, masculi

230.

Bovine, între unu și doi ani, femele

Cu excepția femelelor care au fătat deja.

240.

Bovine de peste doi ani, masculi

251.

Juninci de reproducție

Bovine femele de 2 ani sau mai mult, care nu au fătat încă și care sunt destinate reproducerii.

252.

Juninci pentru îngrășat

Bovine femele de 2 ani sau mai mult, care nu au fătat încă și care nu sunt destinate reproducerii.

261.

Vaci de lapte

Bovine femele care au fătat (inclusiv cele mai mici de 2 ani), care sunt ținute exclusiv sau în principal pentru producția de lapte destinat consumului uman sau obținerii de produse lactate. Sunt incluse vacile de lapte reformate.

262.

Bivolițe

Bivolițele care au fătat (inclusiv cele mai mici de 2 ani) care sunt ținute exclusiv sau în principal pentru producția de lapte destinat consumului uman sau obținerii de produse lactate. Sunt incluse bivolițele reformate.

269.

Alte vaci

1.

Bovine femele care au fătat (inclusiv cele mai mici de 2 ani), care sunt ținute exclusiv sau în principal pentru producția de viței și al căror lapte nu este utilizat pentru consumul uman sau obținerea de produse lactate.

2.

Vaci pentru muncă.

3.

Vaci reformate care nu sunt de lapte (îngrășate sau nu înaintea sacrificării).

Categoriile 210-252 și 269 includ și categoriile corespunzătoare de bivoli și bivolițe.

311.

Ovine, femele de reproducție

Oi de 1 an sau mai mult destinate reproducției.

319.

Alte ovine

Ovine de toate vârstele, cu excepția oilor.

321.

Caprine, femele de reproducție

329.

Alte caprine

Caprine, altele decât femelele de reproducție.

410.

Purcei cu greutatea animalului viu sub 20 kg

Purcei vii sub 20 de kilograme în viu.

420.

Scroafe de reproducție de 50 kg și peste

Scroafe de reproducție de 50 de kilograme sau mai mult, cu excepția scroafelor reformate (a se vedea categoria 499, „Alte porcine”).

491.

Porci pentru îngrășat

Porci pentru îngrășat de 20 de kilograme în viu sau peste, cu excepția scroafelor reformate și a vierilor reformați (a se vedea categoria 499, „Alte porcine”).

499.

Alte porcine

Porci de 20 de kilograme în viu sau mai mult, cu excepția scroafelor de reproducție (a se vedea categoria 420) și a porcilor pentru îngrășat (a se vedea categoria 491).

510.

Păsări de curte – pui de carne

Pui de carne. Cu excepția găinilor ouătoare și găinilor reformate. Nu se includ puișorii.

520.

Găini ouătoare

Se includ puicuțele, găinile ouătoare, găinile reformate și cocoșii de reproducție pentru găini ouătoare. Puicuțele sunt găini tinere care nu au început încă să ouă. Nu se includ puișorii.

530.

Alte păsări de curte

Se includ rațele, curcanii, gâștele, bibilicile, struții și masculii de reproducție (mai puțin pentru găinile ouătoare). Se includ femelele de reproducție. Nu se includ puișorii.

610.

Iepuri, femele de reproducție

699.

Alți iepuri

700.

Albine

Se va indica numărul de stupi ocupați.

900.

Alte animale

Se includ puișorii, căprioarele, bizonii și peștii. Se includ, de asemenea, poneii și alte animale folosite în agroturism. Nu se includ produsele altor animale (a se vedea tabelul K, categoria 900).

GRUPURI DE INFORMAȚII DIN TABELUL J

J.AN.   Efectiv mediu (se înregistrează numai pentru coloana N)

Fiecare unitate se referă la prezența unui animal în exploatație timp de un an. Animalele sunt numărate proporțional cu durata prezenței lor în exploatație în timpul exercițiului financiar.

Numărul mediu se determină fie prin inventariere periodică, fie prin înregistrarea intrărilor și ieșirilor. Acesta include toate animalele prezente în exploatație, precum și animalele crescute sau îngrășate pe bază de contract (animale care nu aparțin exploatației, dar care sunt crescute sau îngrășate acolo, astfel încât activitatea constituie doar un serviciu efectuat de exploatant, care nu își asumă riscul contabil implicat de creșterea sau îngrășarea acestor animale) și animalele luate sau date în pensiune pentru pășunat pentru perioada din an în care sunt prezente în exploatație.

Efectivul mediu (coloana A)

Efectivul mediu se exprimă cu două zecimale.

Aceste informații nu se furnizează pentru alte animale (categoria 900).

J.OV   Inventarul de deschidere

Efectivul de animale aparținând exploatației la începutul exercițiului financiar, indiferent dacă sunt prezente sau nu în exploatație la momentul respectiv.

Numărul (coloana N)

Numărul de animale se indică pe capete sau pe număr de stupi exprimat cu două zecimale.

Aceste informații nu se furnizează pentru alte animale (categoria 900).

Valoarea (coloana V)

Valoarea animalelor se stabilește la valoarea justă minus costurile estimate la punctul de vânzare în ziua inventarierii.

J.CV   Inventarul de închidere

Efectivul de animale aparținând exploatației la sfârșitul exercițiului financiar, indiferent dacă sunt prezente sau nu în exploatație la momentul respectiv.

Numărul (coloana N)

Numărul de animale se indică pe capete sau pe număr de stupi exprimat cu două zecimale.

Aceste informații nu se furnizează pentru alte animale (categoria 900).

Valoarea (coloana V)

Valoarea animalelor se stabilește la valoarea justă minus costurile estimate la punctul de vânzare în ziua inventarierii.

J.PU   Achiziții

Se referă la efectivul total de animale achiziționate în timpul exercițiului financiar.

Numărul (coloana N)

Numărul de animale se indică pe capete, exprimat cu două zecimale. Aceste informații nu se furnizează pentru alte animale (categoria 900).

Valoarea (coloana V)

Valoarea achizițiilor include costurile de achiziție. Granturile și subvențiile aferente nu sunt deduse din totalul acestor achiziții, dar sunt precizate în tabelul M „SUBVENȚII” în categoria corespunzătoare (codurile 5100-5900).

J.SA   Totalul vânzărilor

Se referă la efectivul total de animale vândute în timpul exercițiului financiar.

Acesta include vânzările către consumatori în vederea consumului propriu de animale sau de carne indiferent dacă animalele sunt sacrificate în exploatație sau nu.

Numărul (coloana N)

Numărul de animale se indică pe capete, exprimat cu două zecimale. Aceste informații nu se furnizează pentru alte animale (codul 900).

Valoarea (coloana V)

Eventualele costuri de comercializare, atunci când se cunosc, nu se deduc din totalul vânzărilor, ci se menționează la codul 2090 („Alte costuri specifice pentru creșterea animalelor”). Granturile și subvențiile aferente nu sunt incluse în totalul vânzărilor, dar sunt precizate în tabelul M „SUBVENȚII” în categoria corespunzătoare (codurile 2110-2900).

J.SS   Vânzări pentru sacrificare

Se referă la efectivul de animale vândute în timpul exercițiului financiar pentru care destinația este sacrificarea. Aceste informații nu se furnizează pentru juninci de reproducție (cod 251), albine (cod 700) și alte animale (cod 900).

Numărul (coloana N)

A se vedea totalul vânzărilor

Valoarea (coloana V)

A se vedea totalul vânzărilor

J.SR   Vânzări pentru creștere sau reproducție

Se referă la efectivul de animale vândute în timpul exercițiului financiar pentru care destinația este creșterea sau reproducția. Aceste informații nu se furnizează pentru juninci pentru îngrășat (cod 252), albine (cod 700) și alte animale (cod 900).

Numărul (coloana N)

A se vedea totalul vânzărilor

Valoarea (coloana V)

A se vedea totalul vânzărilor

J.SU   Vânzări cu destinație necunoscută

Se referă la efectivul de animale vândute în timpul exercițiului financiar pentru care destinația este necunoscută. Aceste informații nu se furnizează pentru albine (cod 700) și alte animale (codul 900).

Numărul (coloana N)

A se vedea totalul vânzărilor

Valoarea (coloana V)

A se vedea totalul vânzărilor

J.FC   Consumul în gospodărie și beneficiile în natură

Se referă la animalele consumate în gospodăria exploatației sau utilizate pentru beneficiile în natură pe parcursul exercițiului financiar.

Numărul (coloana N)

Numărul de animale se indică pe capete, exprimat cu două zecimale. Aceste informații nu se furnizează pentru alte animale (categoria 900).

Valoarea (coloana V)

Valoarea animalelor se stabilește la valoarea justă.

J.FU   Utilizarea în exploatație

Se referă la animalele utilizate ca mijloace de producție pentru o prelucrare suplimentară în cadrul altor activități lucrative pe exploatație în timpul exercițiului financiar. Aceasta include animalele utilizate pentru:

catering, cazare turistică

prelucrarea animalelor în produse din carne și furaje

Vânzările de animale sau de carne, indiferent dacă animalele sunt sacrificate în exploatație sau nu, sunt excluse (a se vedea informațiile privind vânzările SA).

Această valoare este, de asemenea, înscrisă în tabelul H, ca și cost pentru alte activități lucrative direct legate de exploatație utilizând codul 4070 (costuri specifice pentru prelucrarea cărnii și a altor produse de origine animală).

Numărul (coloana N)

Numărul de animale se indică pe capete, exprimat cu două zecimale. Aceste informații nu se furnizează pentru alte animale (categoria 900).

Valoarea (coloana V)

Valoarea animalelor se stabilește la valoarea justă.

Tabelul K

Produse de origine animală și servicii legate de animale

Structura tabelului

Categoria de produse de origine animală sau servicii legate de animale

Cod (*)

Date lipsă

Cod (**)


 

Coloane

Grup de informații

Cantitate

Valoare

Q

V

OV

Inventar de deschidere

 

 

CV

Inventar de închidere

 

 

PR

Producție

 

SA

Vânzări

 

 

FC

Consumul exploatației

 

 

FU

Utilizarea în exploatație

 

 


Cod (*)

Descriere

261

Lapte de vacă

262

Lapte de bivoliță

311

Lapte de oaie

321

Lapte de capră

330

Lână

531

Ouă destinate consumului uman (toate păsările de curte)

532

Ouă pentru incubație (toate păsările de curte)

700

Miere și produse apicole

800

Gunoi de grajd

900

Alte produse de origine animală

1100

Creșterea animalelor pe bază de contract

1120

Bovine crescute pe bază de contract

1130

Ovine și/sau caprine crescute pe bază de contract

1140

Porcine crescute pe bază de contract

1150

Păsări de curte crescute pe bază de contract

1190

Alte animale crescute pe bază de contract

1200

Alte servicii legate de animale


Cod (**)

Descriere

0

Se introduce codul 0 atunci când nu lipsește nici o dată.

 

 

2

Se introduce codul 2 pentru producția animală pe bază de contract atunci când condițiile de vânzare nu permit să se precizeze producția efectivă (coloana Q).

3

Se introduce codul 3 atunci când condițiile de vânzare nu permit să se precizeze producția efectivă (coloana Q), iar producția animală nu este pe bază de contract.

4

Se introduce codul 4 atunci când lipsesc datele privind producția efectivă.

Categorii de produse de origine animală și servicii legate de animale

Se disting următoarele categorii de produse de origine animală și servicii legate de animale:

261.

Lapte de vacă

262.

Lapte de bivoliță

311.

Lapte de oaie

321.

Lapte de capră

330.

Lână

531.

Ouă destinate consumului uman (toate păsările de curte)

532.

Ouă pentru incubație (toate păsările de curte)

700.

Miere și produse apicole: miere, hidromel și alte produse și subproduse de apicultură.

800.

Gunoi de grajd

900.

Alte produse de origine animală (taxe pentru armăsari, embrioni, ceară, ficat de gâscă sau de rață, lapte de alte animale, etc.)

1100.

Creșterea animalelor pe bază de contract

Valoarea încasărilor pentru creșterea animalelor pe bază de contract, corespunzând în principal plății pentru serviciile prestate și în cazul în care exploatantul nu își asumă riscul economic implicat în mod normal de creșterea și îngrășarea acestor animale.

Detalii privind categoria 1100, „Creșterea animalelor pe bază de contract”:

Datele se introduc dacă sunt disponibile în contabilitatea exploatației.

1120.

Bovine crescute pe bază de contract

1130.

Ovine și/sau caprine crescute pe bază de contract

1140.

Porcine crescute pe bază de contract

1150.

Păsări de curte crescute pe bază de contract

1190.

Alte animale crescute pe bază de contract

1200.

Alte servicii legate de animale

Suma încasărilor pentru alte servicii legate de animale (luarea de animale în pensiune, etc.)

Coduri pentru datele lipsă

Se utilizează următoarele coduri pentru datele lipsă:

Codul 0

:

Se introduce codul 0 atunci când nu lipsește nici o dată.

Codul 2

:

Se introduce codul 2 pentru producția animală pe bază de contract atunci când condițiile de vânzare nu permit să se precizeze producția efectivă (coloana Q).

Codul 3

:

Se introduce codul 3 atunci când condițiile de vânzare nu permit să se precizeze producția efectivă (coloana Q) iar producția animală nu este pe bază de contract.

Codul 4

:

Se introduce codul 4 atunci când lipsesc datele privind producția efectivă.

GRUPURI DE INFORMAȚII DIN TABELUL K

Pentru gunoiul de grajd (codul 800) se furnizează numai informațiile privind vânzările (SA) în coloana valoare (V).

Pentru alte produse de origine animală (codul 900) informațiile se indică numai la valoare (în coloana V), deoarece cantitatea nu se poate indica pentru o colecție de produse eterogene.

Pentru servicii precum creșterea animalelor pe bază de contract (codurile 1100 - 1190) și altele (cod 1200), singura informație care se indică se referă la încasările care se înregistrează la informațiile privind vânzările (SA) în coloana valoare (V).

Cantitatea (coloana Q)

Aceste cantități se indică în chintale (100 kg) cu excepția ouălor (codurile 531 și 532) care sunt date în mii.

În cazul mierii și al altor produse de apicultură (cod 700), cantitatea se exprimă în „echivalent miere”.

K.OV   Inventarul de deschidere

Produsele aflate în stoc (depozitate) la începutul exercițiului financiar, cu excepția animalelor.

Cantitatea (coloana Q)

A se vedea instrucțiunile pentru tabelul K.

Valoarea (coloana V)

Produsele se evaluează la prețurile la valoarea justă din ziua inventarierii.

K.CV   Inventarul de închidere

Valoarea produselor aflate în stoc (depozitate) la sfârșitul exercițiului financiar, cu excepția animalelor.

Cantitatea (coloana Q)

A se vedea instrucțiunile pentru tabelul K

Valoarea (coloana V)

Produsele se evaluează la prețurile la valoarea justă din ziua inventarierii.

K.PR   Producția în cursul exercițiului financiar

Cantitatea (coloana Q)

Cantitățile de produse de origine animală produse în cursul exercițiului financiar (cu excepția oricăror pierderi). Se menționează aceste cantități pentru produsele principale ale exploatației (cu excepția subproduselor). Se include producția utilizată pentru prelucrare în cadrul altor activități lucrative legate de exploatație.

Laptele supt de viței nu este inclus în producție.

K.SA   Vânzări

Totalul produselor vândute în timpul exercițiului financiar, aflate în stoc la începutul exercițiului financiar și produse în timpul exercițiului.

Cantitatea (coloana Q)

A se vedea instrucțiunile pentru tabelul K

Valoarea (coloana V)

Valoarea totală a vânzărilor (indiferent dacă sumele au fost sau nu încasate în timpul exercițiului financiar) de produse aflate în stoc la începutul exercițiului financiar și produse în timpul exercițiului.

Totalul pentru produsele vândute include și valoarea produselor returnate exploatației (lapte degresat etc.). Această ultimă valoare se menționează și la costurile exploatației.

Orice plăți compensatorii (de exemplu, indemnizațiile de asigurări) din timpul exercițiului financiar trebuie adăugate la totalul pentru vânzările produselor corespunzătoare, dacă pot fi defalcate pe produse. În caz contrar, acestea se înscriu la codul 900 „Alte produse de origine animală”.

Granturile și subvențiile primite pentru produse pe parcursul exercițiului financiar nu se includ în totalul vânzărilor; acestea se înscriu în tabelul M „SUBVENȚII” în categoria corespunzătoare (coduri între 2110 și 2900).

Eventualele costuri de comercializare, atunci când se cunosc, nu se deduc din totalul vânzărilor, ci se menționează în tabelul H MIJLOACE DE PRODUCȚIE la codul 2090 „Alte costuri specifice cu animalele”.

K.FC   Consumul în gospodărie și beneficiile în natură

Produse consumate în gospodăria exploatantului și/sau utilizate pentru plăți în natură pentru bunuri și servicii (inclusiv remunerarea în natură). Aceste informații nu se furnizează pentru ouă destinate incubației (codul 532).

Cantitatea (coloana Q)

A se vedea instrucțiunile pentru tabelul K

Valoarea (coloana V)

Produsele se evaluează la valoarea justă.

K.FU   Utilizarea în exploatație

Produsele exploatației aflate în stoc (depozitate) la începutul exercițiului financiar și/sau produse în timpul exercițiului, utilizate ca mijloace de producție în exploatație pe parcursul exercițiului. Aceasta include:

hrana animalelor: valoarea produselor exploatației care pot fi comercializate (produse care sunt comercializate în mod curent) utilizate în timpul exercițiului ca hrană pentru animale. Laptele supt de viței nu se include în consumul exploatației.

produsele utilizate în cadrul altor activități lucrative direct legate de exploatație:

catering, cazare turistică etc.

pentru prelucrare ulterioară (de exemplu, laptele transformat în unt, brânză etc.)

Cantitatea (coloana Q)

A se vedea instrucțiunile pentru tabelul K.

Valoarea (coloana V)

Produsele se evaluează la valoarea justă. Aceste valori se înregistrează, de asemenea, la costurile exploatației.

Tabelul L

Alte activități lucrative direct legate de exploatație

Structura tabelului

Categoria alte activități lucrative

Cod (*)

Date lipsă

Cod (**)


 

Coloane

Grup de informații

Cantitate

Valoare

Q

V

OV

Inventar de deschidere

 

CV

Inventar de închidere

 

PR

Producție

 

SA

Vânzări

 

FC

Consumul exploatației

 

FU

Utilizarea în exploatație

 


Cod (*)

Descriere

261

Prelucrarea laptelui de vacă

262

Prelucrarea laptelui de bivoliță

311

Prelucrarea laptelui de oaie

321

Prelucrarea laptelui de capră

900

Prelucrarea cărnii sau a altor produse de origine animală

1010

Prelucrarea culturilor

1020

Silvicultură și prelucrarea lemnului

2010

Lucrări pe bază de contract

2020

Turism, cazare, catering și alte activități de agrement

2030

Producerea de energie regenerabilă

9000

Alte „Alte activități lucrative” direct legate de alte exploatație


Cod (**)

Descriere

0

Se introduce codul 0 atunci când nu lipsește nici o dată.

1

Se introduce codul 1 în cazul producției obținute prin prelucrarea animalelor, a produselor de origine animală sau vegetală achiziționate.

2

Se introduce codul 2 pentru producția pe bază de contract atunci când condițiile de vânzare nu permit să se precizeze producția efectivă (coloana Q).

3

Se introduce codul 3 atunci când condițiile de vânzare nu permit să se precizeze producția efectivă (coloana Q) iar producția nu este pe bază de contract.

4

Se introduce codul 4 atunci când lipsesc datele privind producția efectivă.

Definiția pentru „Alte activități lucrative” (AAL) este aceeași cu cea stabilită la punctul VI din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1200/2009 al Comisiei (11) și în tipologia comunitară pentru exploatațiile agricole [articolul 4 și anexa III din Regulamentul (CE) nr. 1242/2008]. Această definiție urmează, în afara cazurilor excepționale, Clasificarea statistică a activităților economice în Comunitatea Europeană (NACE Rev. 2) și Manualul privind conturile economice din domeniul agriculturii și al exploatării forestiere CEA/CEF 97 Rev. 1.1.

AAL direct legate de exploatație se referă la activități neagricole cu impact economic asupra exploatației și care utilizează resurse agricole (mijloace de producție sau produse) ale exploatației.

În acest context, activități lucrative înseamnă muncă activă; în consecință, investițiile financiare pure sunt excluse. Închirierea terenurilor sau a altor resurse agricole ale exploatației pentru activități diverse fără implicarea în continuare în aceste activități, nu este considerată o AAL, ci ca parte din activitatea agricolă a exploatației.

Toate prelucrările produselor agricole sunt considerate AAL, cu condiția ca prelucrarea să fie considerată ca fiind parte a activității agricole. Fabricarea vinului și producția de ulei de măsline sunt, prin urmare, excluse cu condiția ca procentul de vin și ulei cumpărat să nu fie semnificativ.

Orice prelucrare, în cadrul exploatației, a unui produs agricol primar într-un produs secundar prelucrat, indiferent dacă materia primă este produsă în cadrul exploatației sau cumpărată din afară, este considerată a fi AAL. Aceasta include prelucrarea cărnii, fabricarea brânzei etc.

Categorii de alte activități lucrative direct legate de exploatație

Se disting următoarele categorii de AAL:

261.

Prelucrarea laptelui de vacă

262.

Prelucrarea laptelui de bivoliță

311.

Prelucrarea laptelui de oaie

321.

Prelucrarea laptelui de capră

900.

Prelucrarea cărnii sau a altor produse de origine animală

1010.

Prelucrarea culturilor, exclusiv vinul și uleiul de măsline. Se include producția de alcool, altul decât cel din struguri, cidrul de mere sau cidrul de pere.

1020.

Silvicultură și prelucrarea lemnului. Se referă la vânzările de material lemnos pe picior, lemn tăiat și de produse silvice, altele decât materialul lemnos (coajă, rășină de pin etc.) și de lemn prelucrat în cursul exercițiului financiar.

2010.

Lucrări pe bază de contract efectuate pentru terți. Închirierea echipamentelor din exploatație fără mâna de lucru a exploatației sau utilizând numai mâna de lucru a exploatației în lucrările pe bază de contract nu sunt considerate AAL, ci ca făcând parte din activitatea agricolă.

2020.

Turism, cazare, catering și alte activități de agrement. Se include aici chiria realizată din turism (spații de camping, căsuțe, facilități pentru călărie, vânătoare, pescuit etc.).

2030.

Producerea de energie regenerabilă. Acoperă producerea de energie regenerabilă destinată vânzării, inclusiv biogazul, biocombustibilii sau electricitatea obținute prin turbine eoliene, alte instalații sau din materie primă provenită din agricultură. Exclude, deoarece se consideră ca fiind parte a activității agricole a exploatației:

producerea de energie regenerabilă numai pentru nevoile proprii ale exploatației

închirierea terenului sau a acoperișului numai pentru instalarea, de exemplu, de mori de vânt sau panouri de energie solară.

vânzările de materii prime către o altă întreprindere pentru producerea de energie regenerabilă.

9000.

Alte „Alte activități lucrative” direct legate de alte exploatație. Alte activități lucrative direct legate de exploatație care nu au fost menționate în altă parte.

Coduri pentru datele lipsă

Se utilizează următoarele coduri pentru datele lipsă:

Codul 0

:

Se introduce codul 0 atunci când nu lipsește nici o dată.

Codul 1

:

Se introduce codul 1 în cazul producției obținute prin prelucrarea animalelor, a produselor de origine animală sau vegetală achiziționate.

Codul 2

:

Se introduce codul 2 pentru producția pe bază de contract atunci când condițiile de vânzare nu permit să se precizeze producția efectivă (coloana Q).

Codul 3

:

Se introduce codul 3 atunci când condițiile de vânzare nu permit să se precizeze producția efectivă (coloana Q) iar producția nu este pe bază de contract.

Codul 4

:

Se introduce codul 4 atunci când lipsesc datele privind producția efectivă.

GRUPURI DE INFORMAȚII DIN TABELUL L

Cantitatea (coloana Q)

Aceste cantități se indică în chintale (100 kg).

În cazul produselor din lapte prelucrate (codurile 261, 262, 311 și 321), se precizează cantitatea de lapte lichid produs, indiferent de forma sub care este vândut, consumat în exploatație sau utilizat pentru beneficii în natură sau în scopuri agricole (smântână, unt, brânză etc.).

L.OV   Inventarul de deschidere

Produsele aflate în stoc (depozitate) la începutul exercițiului financiar.

Aceste informații nu se furnizează pentru lucrări contractuale (cod 2010), activități turistice (cod 2020), producerea de energie regenerabilă (cod 2030) și alte „Alte activități lucrative” direct legate de exploatație (cod 9000).

Valoarea (coloana V)

Valoarea produselor se stabilește la valoarea justă minus costurile estimate la punctul de vânzare în ziua inventarierii.

L.CV   Inventarul de închidere

Valoarea produselor aflate în stoc (depozitate) la sfârșitul exercițiului financiar.

Aceste informații nu se furnizează pentru lucrări contractuale (cod 2010), activități turistice (cod 2020), producerea de energie regenerabilă (cod 2030) și alte „Alte activități lucrative” direct legate de exploatație (cod 9000).

Valoarea (coloana V)

Valoarea produselor se stabilește la valoarea justă minus costurile estimate la punctul de vânzare în ziua inventarierii.

L.PR   Producția pentru exercițiul financiar

Cantitatea (coloana Q)

Aceste informații se comunică numai pentru categoriile privind prelucrarea laptelui (coduri 261-321).

Acestea corespund cu cantitatea de lapte lichid produs în exploatație în timpul exercițiului financiar și utilizat în producția de produse prelucrate.

L.SA   Vânzări

Totalul produselor vândute în timpul exercițiului financiar, aflate în stoc la începutul exercițiului financiar și produse în timpul exercițiului și încasări din Alte activități lucrative.

Valoarea (coloana V)

Valoarea totală a vânzărilor (indiferent dacă sumele au fost sau nu încasate în timpul exercițiului financiar) de produse aflate în stoc la începutul exercițiului financiar și produse în timpul exercițiului.

Orice plăți compensatorii (de exemplu, indemnizațiile de asigurări) din timpul exercițiului financiar trebuie adăugate la totalul pentru vânzările produselor corespunzătoare, dacă pot fi defalcate pe produse. În caz contrar, se indică în tabelul I „CULTURI” la codul 90900 „Altele”.

Granturile și subvențiile primite pentru produse pe parcursul exercițiului financiar nu se includ în totalul vânzărilor; acestea se înscriu în tabelul M „SUBVENȚII” în categoria corespunzătoare (coduri între 2110 și 2900). Eventualele costuri de comercializare, atunci când se cunosc, nu se deduc din totalul vânzărilor, ci se menționează în tabelul H „MIJLOACE DE PRODUCȚIE” la categoria costuri cu AAL specifice (codurile 4010 - 4090).

L.FC   Consumul în gospodărie și beneficiile în natură

Produse consumate în gospodăria exploatantului și/sau utilizate pentru plăți în natură pentru bunuri și servicii (inclusiv remunerarea în natură).

Aceste informații nu se furnizează pentru lucrări contractuale (cod 2010), activități turistice (cod 2020) și producerea de energie regenerabilă (cod 2030).

Valoarea (coloana V)

Produsele se evaluează la valoarea justă.

L.FU   Utilizarea în exploatație

Produsele exploatației aflate în stoc (depozitate) la începutul exercițiului financiar și/sau produse în timpul exercițiului, utilizate ca mijloace de producție în exploatație pe parcursul exercițiului. Sunt incluse produse prelucrate în cadrul exploatației (lapte prelucrat în brânză, cereale prelucrate în pâine, carne prelucrate în șuncă etc.) și utilizate ca mijloace de producție pentru serviciile de catering sau de cazare turistică.

Aceste informații nu se furnizează pentru lucrări contractuale (cod 2010), activități turistice (cod 2020) și producerea de energie regenerabilă (cod 2030).

Valoarea (coloana V)

Produsele se evaluează la valoarea justă.

Tabelul M

Subvenții

Structura tabelului

Categorie de subvenție

Cod (*)

 

Finanțare

Cod (**)

Unitatea de bază

Cod (***)

Grup de informații

Coloane

Numărul de unități de bază

Valoare

N

V

S

Subvenție

 

 

Categoriile de coduri de subvenții se vor selecta din lista de mai jos:

Categorie de coduri de subvenție:

Cod (*)

Descriere

SPU (schema de plată unică)

1110

SPU „normală”

1120

SPU pajiști

1130

SPU drepturi speciale.

1200

SAPS (schema de plată unică pe suprafață)

Articolul 68 din Regulamentul (CE) 73/2009 al Consiliului  (12)

2110

Sprijin acordat sectorului produselor lactate

2120

Sprijin acordat sectorului cărnii de vită

2130

Sprijin acordat sectorului ovinelor și caprinelor

2140

Sprijin acordat sectorului orezului

2150

Sprijin acordat pentru alte culturi

2160

Sprijin acordat pentru alte animale

2170

Alt sprijin care are la bază articolul 68 cu excepția sprijinului pentru costuri

Plăți directe cuplate din partea UE selectate

2210

Primă pentru vacile care alăptează

2220

Completare la prima pentru vacile care alăptează

2230

Primă pentru ovine și caprine

2240

Completare la prima pentru ovine și caprine

2250

Bumbac

2270

Fructe și legume

Alte plăți directe cuplate pentru activități specifice

Culturi arabile

2311

COP (cereale, oleaginoase și proteaginoase)

2312

Cartofi

2313

Sfeclă de zahăr

2314

Culturi industriale

2315

Legume

2316

Teren necultivat

2319

Culturi pe teren arabil nedefinite

2320

Pajiște permanentă

Culturi permanente

2331

Bace și fructe cu coajă

2332

Fructe cu semințe mici și fructe sâmburoase

2333

Plantații de citrice

2334

Plantații de măslini

2335

Plantații viticole

2339

Culturi permanente nedefinite

Animale

2341

Produse lactate

2342

Carne de vită

2343

Bovine nedefinite

2344

Ovine și caprine

2345

Porcine și păsări de curte

2349

Animale nedefinite

Granturi și subvenții cu caracter excepțional

2810

Plăți în caz de calamități

2890

Alte granturi și subvenții cu caracter excepțional

2900

Subvenții care nu pot fi alocate niciunei activități anume sau nu pot fi înregistrate la niciunul dintre codurile precedente

Dezvoltare rurală

3100

Subvenții pentru investiții

3200

Altele axa 1

3300

Plăți pentru agromediu și bunăstarea animalelor

3400

Plăți Natura 2000 cu excepția silviculturii

3500

Plăți destinate să compenseze handicapurile naturale din zonele montane și plăți în alte zone cu handicap

3600

Silvicultură inclusiv plăți Natura 2000 pentru silvicultură

3700

Altele axa 2

3900

Alte plăți pentru dezvoltarea rurală

Granturi și subvenții pentru costuri

4100

Salarii și asigurări sociale

4200

Carburanți

Animale

4310

Furaje pentru erbivore

4320

Furaje pentru porcine și păsări de curte

4330

Alte costuri cu animalele

Cultură

4410

Semințe

4420

Îngrășăminte

4430

Protecția culturii

4440

Alte costuri specifice pentru culturi

Cheltuieli de regie ale exploatației

4510

Electricitate

4520

Combustibili pentru încălzire

4530

Apă

4540

Asigurare

4550

Dobânzi

4600

Costuri pentru AAL

4800

Alte costuri

4900

Subvenții pentru costurile în temeiul articolului 68 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009

Granturi și subvenții pentru achiziții de animale

5100

Achiziții de vaci de lapte

5200

Achiziții de bovine

5300

Achiziții de ovine și caprine

5400

Achiziții de porcine și păsări de curte

5900

Alte animale

9000

Diferențe față de exercițiile financiare anterioare

Codurile care descriu modul în care subvenția este finanțată se selectează din lista de mai jos:

Cod (**)

Descriere

1

Subvenția este finanțată exclusiv din bugetul UE.

2

Măsura este cofinanțată de UE și statul membru.

3

Măsura nu este finanțată din bugetul UE, ci din alte surse publice.

Codurile care definesc unitățile de bază se vor selecta din lista de mai jos:

Cod (***)

Descriere

1

Subvenția se acordă pe cap de animal.

2

Subvenția se acordă pe ha.

3

Subvenția se acordă pe tonă.

4

Exploatație/altele: subvenția se acordă pentru toată exploatația sau într-un mod care nu se încadrează în alte categorii.

Tabelul M „SUBVENȚII” se referă la granturile și subvențiile primite de exploatațiile agricole de la organisme publice, atât la nivel național cât și la nivelul Uniunii, cu excepția granturilor și subvențiilor pentru investiții (acestea trebuie să se înscrie în tabelul D „ACTIVE”).

În general, granturile și subvențiile înregistrate în tabelul M corespund exercițiului financiar curent, indiferent de data de primire a plății (exercițiul financiar este egal cu anul de cerere/solicitare). Plățile pentru dezvoltarea rurală altele decât plățile pentru zone defavorizate constituie o excepție de la această regulă generală, dat fiind că sumele înregistrate trebuie să se refere la plăți primite efectiv în cursul exercițiului financiar (exercițiul financiar este egal cu anul plății).

Granturile și subvențiile se definesc în funcție de tipul de subvenție, de finanțare și de unitatea de bază. Pentru fiecare înregistrare, tabelul M furnizează numărul de unități de bază (N) și suma primită (V). Pot exista mai multe înregistrări per categorie de subvenție, dat fiind că unitățile de bază și/sau proveniența finanțării pot fi diferite.”


(1)  Regulamentul (UE) nr. 1291/2009 al Comisiei din 18 decembrie 2009 privind selectarea exploatațiilor cu evidență contabilă proprie în vederea determinării veniturilor exploatațiilor agricole (JO L 347, 24.12.2009, p. 14).

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European Și al Consiliului din 26 mai 2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS) (JO L 154, 21.6.2003, p. 1).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 1242/2008 al Comisiei din 8 decembrie 2008 de stabilire a unei tipologii comunitare pentru exploatații agricole (JO L 335, 13.12.2008, p. 3).

(4)  ANEXA III la Regulamentul (CE) nr. 1242/2008.

(5)  Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului din 20 martie 2006 privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare (JO L 93, 31.3.2006, p. 12).

(6)  Regulamentul (CE) NR. 1257/1999 al Consiliului din 17 mai 1999 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European de Orientare și Garantare Agricolă (FEOGA) și de modificare și abrogare a unor regulamente (JO L 160, 26.6.1999, p. 80).

(7)  Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului din 11 iulie 2006 de stabilire a anumitor dispoziții generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de coeziune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1260/1999 (JO L 210, 31.7.2006, p. 25).

(8)  Directiva 79/409/CEE a Consiliului din 2 aprilie 1979 privind conservarea păsărilor sălbatice (JO L 103, 25.4.1979, p. 1).

(9)  Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică (JO L 206, 22.7.1992, p. 7).

(10)  Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei (JO L 327, 22.12.2000, p. 1).

(11)  Regulamentul (CE) nr. 1200/2009 al Comisiei din 30 noiembrie 2009 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1166/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind anchetele structurale în agricultură și ancheta privind metodele de producție agricolă, în ceea ce privește coeficienții de unitate vită mare și definițiile caracteristicilor (JO L 329, 15.12.2009, p. 1).

(12)  Regulamentul (CE) nr. 73/2009 al Consiliului din 19 ianuarie 2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune și de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1290/2005, (CE) nr. 247/2006, (CE) nr. 378/2007 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1782/2003 (JO L 30, 31.1.2009, p. 16).