18.12.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 341/52


DIRECTIVA DE PUNERE ÎN APLICARE 2013/63/UE A COMISIEI

din 17 decembrie 2013

de modificare a anexelor I și II la Directiva 2002/56/CE a Consiliului în ceea ce privește condițiile minime care trebuie îndeplinite de cartofii de sămânță și de loturile de cartofi de sămânță

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2002/56/CE a Consiliului din 13 iunie 2002 privind comercializarea cartofilor de sămânță (1), în special articolul 24,

întrucât:

(1)

De la adoptarea Directivei 2002/56/CE, s-au elaborat noi metode de selectare a cartofilor, iar instrumentele de diagnosticare pentru identificarea organismelor dăunătoare și practicile agronomice de combatere a răspândirii organismelor dăunătoare au fost îmbunătățite.

(2)

Aceste progrese tehnice permit producerea unor cartofi de sămânță care îndeplinesc cerințe mai stricte decât cele prevăzute în anexele I și II la Directiva 2002/56/CE. În același timp, sunt disponibile cunoștințe cu privire la noi agenți patogeni, iar cunoștințele referitoare la bolile existente au evoluat, demonstrând că unele boli necesită luarea unor măsuri mai stricte.

(3)

În acest context, standardul Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite (CEE-ONU) privind comercializarea și controlul calității comerciale a cartofilor de sămânță a fost adaptat, avându-se în vedere respectivele progrese tehnice și științifice (2).

(4)

Luând în considerare aceste progrese, anumite condiții minime și toleranțe prevăzute în anexele I și II la Directiva 2002/56/CE ar trebui să fie actualizate, iar restricțiile referitoare la rizoctonioză, la râia făinoasă și la cartofii de sămânță deshidratați excesiv și zbârciți ar trebui adăugate în anexa II.

(5)

De la adoptarea Directivei 2002/56/CE, cunoștințele științifice referitoare la legătura dintre numărul de generații și gradul de prezență a dăunătorilor la cartofii de sămânță au evoluat. Limitarea numărului de generații este o modalitate necesară de diminuare a riscului fitosanitar prezentat de dăunătorii aflați în formă latentă. Această limitare este necesară pentru diminuarea acestui risc și nu există alte măsuri mai puțin stricte pentru a o înlocui. Un număr maxim de șapte generații pentru cartofii de sămânță de prebază și de bază permite atingerea unui echilibru între necesitatea de a înmulți suficienți cartofi de sămânță pentru producția de cartofi de sămânță certificați și protecția stării de sănătate a acestora.

(6)

Cerințele referitoare la organismul dăunător Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc. ar trebui eliminate din anexa I, întrucât prezența sa în cartofii de sămânță este reglementată în Directiva 69/464/CEE a Consiliului (3). Cerințele referitoare la organismul dăunător Corynebacterium sepedonicum (Spieck. et Kotth.) Skapt. and Burkh., a cărui denumire a fost înlocuită cu Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Spieck. et Kotth.) Davis et al., ar trebui eliminate din anexele I și II, întrucât prezența sa în cartofii de sămânță este reglementată în Directiva 93/85/CEE a Consiliului (4). Cerințele referitoare la organismul dăunător Heterodera rostochiensis Woll., a cărui denumire a fost înlocuită cu Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens, ar trebui eliminate din anexa II, întrucât prezența sa în cartofii de sămânță este reglementată în Directiva 2007/33/CE a Consiliului (5). Cerințele referitoare la organismul dăunător Pseudomonas solanacearum (Smith) Smith, a cărui denumire a fost înlocuită cu Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al., ar trebui eliminate din anexa II, întrucât prezența sa în cartofii de sămânță este reglementată în Directiva 98/57/CE a Consiliului (6).

(7)

Prin urmare, anexele I și II la Directiva 2002/56/CE ar trebui modificate în consecință.

(8)

Măsurile prevăzute în prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru semințe și material săditor pentru agricultură, horticultură și silvicultură,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Modificări aduse Directivei 2002/56/CE

Anexele I și II la Directiva 2002/56/CE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

Articolul 2

Transpunere

Statele membre adoptă și publică, până la 31 decembrie 2015 cel târziu, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre comunică Comisiei textul acestor acte.

Statele membre aplică aceste dispoziții de la 1 ianuarie 2016.

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

Articolul 3

Intrarea în vigoare

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Destinatari

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 17 decembrie 2013.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 193, 20.7.2002, p. 60.

(2)  Standardul S-1 al CEE-ONU privind comercializarea și controlul calității comerciale a cartofilor de sămânță, ediția 2011, New York.

(3)  Directiva 69/464/CEE a Consiliului din 8 decembrie 1969 privind combaterea râiei negre a cartofului (JO L 323, 24.12.1969, p. 1).

(4)  Directiva 93/85/CEE a Consiliului din 4 octombrie 1993 privind combaterea veștejirii bacteriene a cartofului (JO L 259, 18.10.1993, p. 1).

(5)  Directiva 2007/33/CE a Consiliului din 11 iunie 2007 privind combaterea nematozilor cu chisturi ai cartofului și de abrogare a Directivei 69/465/CEE (JO L 156, 16.6.2007, p. 12).

(6)  Directiva 98/57/CE a Consiliului din 20 iulie 1998 privind combaterea Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. (JO L 235, 21.8.1998, p. 1).


ANEXĂ

Anexele I și II la Directiva 2002/56/CE se modifică după cum urmează:

1.

Anexa I se modifică după cum urmează:

(a)

punctele 1 și 2 se înlocuiesc cu următorul text:

„1.

Cartofii de sămânță de bază trebuie să îndeplinească următoarele condiții minime:

(a)

la inspecția oficială în câmp, procentul în număr de plante atinse de râia neagră a cartofului nu depășește 1,0 %;

(b)

procentul în număr de plante care nu sunt conforme cu soiul în cauză și procentul în număr de plante din soiuri diferite nu depășesc, în total, 0,1 %, iar cel în descendență directă nu depășește, în total, 0,25 %;

(c)

în descendență directă, procentul în număr de plante care prezintă simptome de viroze nu depășește 4,0 %;

(d)

la inspecțiile oficiale în câmp, procentul în număr de plante prezentând simptome de mozaic și procentul în număr de plante prezentând simptomele provocate de virusul ce provoacă răsucirea frunzelor nu depășesc, în total, 0,8 %.

2.

Cartofii de sămânță certificați trebuie să îndeplinească următoarele condiții minime:

(a)

la inspecția oficială în câmp, procentul în număr de plante atinse de râia neagră a cartofului nu depășește 4,0 %;

(b)

procentul în număr de plante care nu sunt conforme cu soiul în cauză și procentul în număr de plante din soiuri diferite nu depășesc, în total, 0,5 %, iar cel în descendență directă nu depășește, în total, 0,5 %;

(c)

în descendență directă, procentul în număr de plante care prezintă simptome de viroze nu depășește 10,0 %;

(d)

la inspecțiile oficiale în câmp, procentul în număr de plante prezentând simptome de mozaic și procentul în număr de plante prezentând simptomele provocate de virusul ce provoacă răsucirea frunzelor nu depășesc, în total, 6,0 %.”;

(b)

punctul 3 se elimină;

(c)

punctul 4 se înlocuiește cu următorul text:

„4.

Toleranțele prevăzute la punctul 1 literele (c) și (d) și la punctul 2 literele (c) și (d) se aplică numai virozelor cauzate de virusuri cu răspândire europeană.”;

(d)

punctele 5 și 6 se elimină;

(e)

se adaugă următorul punct:

„7.

Numărul maxim de generații de cartofi de bază este de patru, iar cel al generațiilor combinate de cartofi de prebază în câmp și de cartofi de bază este de șapte.

Numărul maxim de generații de cartofi de sămânță certificați este de două.

Dacă generația nu este indicată pe eticheta oficială, cartofii în cauză se consideră ca aparținând generației maxime permise în categoria respectivă.”

2.

Anexa II se înlocuiește cu următorul text:

„ANEXA II

CONDIȚII MINIME PRIVIND CALITATEA LOTURILOR DE CARTOFI DE SĂMÂNȚĂ

Toleranțe referitoare la următoarele impurități, defecte sau boli ale cartofilor de sămânță:

1.

prezența pământului și a corpurilor străine: 1,0 % din greutate pentru cartofii de sămânță de bază și 2,0 % din greutate pentru cartofii de sămânță certificați;

2.

putregai uscat și putregai umed, cu condiția să nu fie cauzate de Synchytrium endobioticum, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus sau Ralstonia solanacearum: 0,5 % din greutate, din care putregaiul umed reprezintă 0,2 % din greutate;

3.

defecte exterioare (de exemplu, tuberculi diformi sau loviți): 3,0 % din greutate;

4.

mana cartofului, care afectează tuberculii pe mai mult de o treime din suprafața lor: 5,0 % din greutate;

5.

rizoctonioza, care afectează tuberculii pe mai mult de 10,0 % din suprafața lor: 5,0 % din greutate;

6.

râia făinoasă, care afectează tuberculii pe mai mult de 10,0 % din suprafața lor: 3,0 % din greutate;

7.

tuberculi zbârciți din cauza deshidratării excesive sau a deshidratării cauzate de râia argintie: 1,0 % din greutate.

Toleranța totală pentru punctele 2-7: 6,0 % din greutate pentru cartofii de sămânță de bază și 8,0 % din greutate pentru cartofii de sămânță certificați.”