12.10.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 272/47


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 10 octombrie 2013

privind o contribuție financiară din partea Uniunii pentru supraveghere și alte măsuri de urgență aplicate în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia în vederea combaterii pestei porcine africane în țările terțe învecinate

[notificată cu numărul C(2013) 6540]

(Numai textele în limbile estonă, letonă, lituaniană și polonă sunt autentice)

(2013/498/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Decizia 2009/470/CE a Consiliului din 25 mai 2009 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar (1), în special articolul 8,

având în vedere Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (2), în special articolul 84,

întrucât:

(1)

Pesta porcină africană (PPA) este o boală infecțioasă virală, de obicei mortală, a porcilor domestici și a porcilor mistreți, care cauzează perturbări grave ale schimburilor comerciale în interiorul Uniunii și ale exportului către țările terțe de porci vii și produse obținute din animale din specia porcină.

(2)

După confirmarea pestei porcine africane în Georgia în 2007, boala s-a răspândit în Federația Rusă, unde au fost raportate numeroase focare ale acestei boli la porci domestici și porci mistreți în partea europeană a Rusiei. În plus, în iunie 2013, Belarus a raportat confirmarea unui focar de PPA la porcii din exploatațiile nonprofesionale în regiunea Grodno, la aproximativ patruzeci de kilometri de frontiera cu Lituania și în apropiere de granița cu Polonia.

(3)

Situația PPA în țările care se învecinează cu Uniunea Europeană constituie o amenințare directă pentru fermele de porcine din Uniune, deoarece virusul poate fi introdus în statele membre limitrofe țărilor terțe în care este prezentă infecția, atât de către porcii mistreți care intră pe teritoriul Uniunii Europene din zonele infectate, cât și de mijloacele de transport care au transportat animale vii și furaje sau prin introducerea neautorizată în Uniune a produselor obținute din animale din specia porcină.

(4)

Riscul introducerii PPA în Uniune este mai mare pentru Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, din cauza apariției și evoluției acestei boli în teritoriile învecinate din Belarus și Federația Rusă, iar acestea au informat Comisia și celelalte state membre cu privire la măsurile pe care intenționează să le adopte pentru protecția teritoriilor lor și a altor state membre.

(5)

Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au implementat măsuri de supraveghere pentru depistarea timpurie a PPA atât la porcii mistreți, cât și la porcii domestici, precum și măsuri de conștientizare și de pregătire privind boala în cadrul planurilor lor de urgență întocmite în conformitate cu Directiva 2002/60/CE a Consiliului (3) pentru a asigura un răspuns rapid în cazul apariției PPA. Lituania este amenințată direct de prezența PPA în țara vecină Belarus și, în scopul reducerii la minimum a riscului de răspândire a bolii pe teritoriul său în cazul introducerii PPA, Lituania intenționează să stabilească o zonă tampon de 10 km de-a lungul frontierei cu Belarus, în care vor scădea densitatea gazdelor receptive prin promovarea sacrificării porcilor și prevenirea repopulării exploatațiilor de porcine.

(6)

Porcii mistreți care trec frontierele dintre țările terțe afectate și UE reprezintă un risc de introducere a PPA, în special în anumite zone cu agricultură intensivă, unde mistreții sunt atrași de culturi. Ca măsură de atenuare a riscurilor pe termen scurt, în încercarea de a reduce acest risc și pe baza datelor preliminare ale studiilor disponibile privind eficacitatea utilizării de repelente sub formă de substanțe sintetice mirositoare, care indică o eficiență destul de înaltă și o durată de acțiune relativ lungă, Lituania intenționează să aplice astfel de repelente în unele zone ale teritoriului său, în zona frontierei de est, pentru a descuraja pătrunderea mistreților în culturile de porumb și alte culturi.

(7)

Curățarea și dezinfectarea vehiculelor pentru care există posibilitatea intrării în contact cu virusul PPA reprezintă una dintre măsurile de precauție împotriva pătrunderii de PPA în Uniune. Prin urmare, Decizia de punere în aplicare 2013/426/UE a Comisiei (4) stabilește anumite măsuri pentru a preveni introducerea în Uniune a PPA din Belarus și Federația Rusă și dispune ca vehiculele care au transportat animale vii și furaje și care intră pe teritoriul Uniunii din zonele infectate să fie curățate și dezinfectate în mod adecvat, iar astfel de operații de curățare și dezinfectare să fie documentate în mod corespunzător.

(8)

Fără a aduce atingere dispozițiilor din Regulamentul (CE) nr. 206/2009 (5), riscul de introducere a PPA în Uniune prin colete personale care conțin produse obținute din porc și expediate prin poștă sau transportate în bagajele călătorilor sosiți în special din Belarus și Federația Rusă nu poate fi considerat neglijabil, fiind necesare controale suplimentare la punctele de intrare.

(9)

În plus, o gamă largă de părți interesate, inclusiv medici veterinari, agricultori profesioniști și neprofesioniști, șoferi de camion, agenți vamali, pasageri și publicul larg, ar trebui să fie sensibilizați cu privire la riscurile de introducere a PPA și consecințele sale prin intermediul unor campanii de sensibilizare bine țintite.

(10)

În prima săptămână a lunii august 2013, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia și-au prezentat planurile respective și estimările inițiale ale costurilor pentru punerea în aplicare a măsurilor de urgență în zonele considerate a fi expuse riscurilor de introducere a PPA din Belarus și Federația Rusă. Pentru a asigura punerea în aplicare a activităților de supraveghere prevăzute în cadrul planurilor prezentate este necesar sprijin financiar pentru cheltuieli cu personalul. Planurile au fost examinate de Comisie pentru contribuție financiară din partea Uniunii și sunt în conformitate cu Directiva 2002/60/CE.

(11)

Acțiunile întreprinse de Estonia, Letonia, Lituania și Polonia pentru a reduce în mod direct riscul de introducere a bolii în Uniune, și anume prin curățarea și dezinfectarea vehiculelor, ar trebui să fie cofinanțate în proporție de 100 %.

(12)

Supravegherea suplimentară întreprinsă de Estonia, Letonia, Lituania și Polonia în zonele unde există un risc mai ridicat de introducere a bolii și acțiunile întreprinse în cadrul campaniilor de sensibilizare de către aceste state membre ar trebui să fi cofinanțate în proporție de 50 %.

(13)

Acțiunile întreprinse de Lituania prin utilizarea repelentelor în zonele de risc ridicat definite din zona graniței sale de est, cu scopul de a reduce riscul de introducere a bolii în Uniune de către mistreți, ar trebui să fie cofinanțate în proporție de 50 %. Acțiunile speciale întreprinse de Lituania pentru a diminua densitatea porcilor la frontiera cu Belarus ar trebui să fie cofinanțate în proporție de 30 %.

(14)

Din cauza caracterului urgent al măsurilor, costurile suportate de Estonia, Letonia, Lituania și Polonia începând cu 2 iulie 2013, data notificării măsurilor de urgență, ar trebui să fie eligibile pentru contribuție financiară din partea Uniunii.

(15)

Articolul 8 alineatul (3) din Decizia 2009/470/CE prevede stabilirea costurilor eligibile și a nivelului contribuției financiare din partea Uniunii. Cu toate acestea, având în vedere necesitatea de a preveni cheltuieli excesive de la bugetul Uniunii, trebuie stabilite sume maxime care să reflecte plăți rezonabile pentru anumite activități de supraveghere.

(16)

O plată rezonabilă este plata pentru un produs sau un serviciu la un preț comparabil cu prețul pieței. În așteptarea controalelor la fața locului efectuate de Comisie, este necesară aprobarea contribuției financiare specifice a Uniunii în favoarea Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Poloniei.

(17)

Plata contribuției financiare se face sub rezerva ca acțiunile planificate să fi fost efectiv realizate și ca autoritățile să furnizeze Comisiei toate informațiile necesare.

(18)

Deoarece planurile prezentate de Estonia, Letonia, Lituania și Polonia pentru măsurile de urgență împotriva introducerii PPA din Belarus și Federația Rusă întreprinse în 2013 reprezintă un cadru suficient de detaliat în sensul articolului 94 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei (6), prezenta decizie constituie o decizie de finanțare pentru cheltuielile prevăzute în programul de lucru pentru subvenții.

(19)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   În cadrul măsurilor de urgență pentru protecția împotriva PPA adoptate de Estonia, Letonia, Lituania și Polonia în 2013, aceste state membre beneficiază de o contribuție specifică din partea Uniunii la cheltuielile suportate pentru punerea în aplicare a activităților de supraveghere și pentru testările serologice și virusologice de laborator efectuate pe probele obținute după 1 iulie 2013 în cadrul supravegherii instituite la porcii domestici și porcii mistreți din statele membre respective.

(2)   Contribuția financiară a Uniunii este de 50 % din costurile suportate de Estonia, Letonia, Lituania și Polonia pentru activitățile menționate la alineatul (1) și nu depășește:

(i)

15 000 EUR pentru Estonia;

(ii)

80 000 EUR pentru Letonia;

(iii)

46 000 EUR pentru Lituania;

(iv)

20 000 EUR pentru Polonia.

(3)   Cuantumul maxim al costurilor de rambursat Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Poloniei pentru activitățile menționate la alineatul (1) nu depășește în medie:

(i)

0,5 EUR pentru fiecare porc domestic testat;

(ii)

5 EUR pentru fiecare mistreț testat;

(iii)

2 EUR pentru fiecare test ELISA;

(iv)

10 EUR pentru fiecare test PCR;

(v)

10 EUR pentru fiecare test virusologic.

(4)   Cheltuielile eligibile pentru o contribuție financiară din partea Uniunii pentru măsurile menționate la alineatul (1) se limitează la costurile suportate de către statele membre pentru:

(a)

testări de laborator:

(i)

achiziționarea seturilor de testare, a reactivilor și a tuturor consumabilelor identificabile utilizate în mod special pentru efectuarea testelor de laborator;

(ii)

personal, indiferent de statutul său, dedicat în întregime sau parțial efectuării testelor la sediile laboratoarelor;

(b)

personal, indiferent de statutul său, dedicat în întregime sau parțial punerii în aplicare a activităților de supraveghere a programelor, altele decât testele de laborator;

(c)

cheltuielile generale reprezentând 7 % din suma costurilor menționate la literele (a) și (b).

Costurile cu personalul prevăzute la litera (a) punctul (ii) și litera (b) se limitează la salariile efective plus contribuțiile la securitatea socială și alte costuri statuare incluse în remunerație.

Articolul 2

(1)   În cadrul măsurilor de urgență luate pentru protecția împotriva PPA în 2013, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia beneficiază de o contribuție specifică a Uniunii la cheltuielile efectuate pentru achiziționarea de echipamente și consumabile pentru activitățile de curățare și dezinfectare desfășurate în aceste state membre după 1 iulie 2013.

(2)   Contribuția financiară a Uniunii este de 100 % din costurile suportate de Estonia, Letonia, Lituania și Polonia pentru activitățile menționate la alineatul (1) și nu depășește:

(a)

20 000 EUR pentru Estonia;

(b)

735 000 EUR pentru Letonia;

(c)

738 000 EUR pentru Lituania;

(d)

98 000 EUR pentru Polonia.

Articolul 3

(1)   În cadrul măsurilor de urgență luate pentru protecția împotriva PPA în 2013, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia beneficiază de o contribuție specifică a Uniunii la cheltuielile efectuate pentru campaniile de sensibilizare desfășurate în aceste state membre după 1 iulie 2013.

(2)   Contribuția financiară a Uniunii este de 50 % din costurile suportate de Estonia, Letonia, Lituania și Polonia pentru activitățile menționate la alineatul (1) și nu depășește:

(a)

10 000 EUR pentru Estonia;

(b)

14 000 EUR pentru Letonia;

(c)

40 000 EUR pentru Lituania;

(d)

25 000 EUR pentru Polonia.

Articolul 4

(1)   În cadrul măsurilor de urgență luate pentru protecția împotriva PPA în 2013, Lituania beneficiază de o contribuție specifică a Uniunii la cheltuielile efectuate pentru achiziționarea de repelente pentru porci mistreți, utilizate după 1 iulie 2013 în zone specifice cu risc înalt din Lituania.

(2)   Contribuția financiară a Uniunii este de 50 % din costurile suportate de Lituania pentru activitățile menționate la alineatul (1) și nu depășește 30 000 EUR.

Articolul 5

(1)   În cadrul măsurilor de urgență luate pentru protecția împotriva PPA în 2013, Lituania beneficiază de o contribuție specifică a Uniunii la cheltuielile efectuate pentru compensarea deținătorilor de porci pentru pierderile suferite din cauza sacrificării timpurii din zona de tampon de 10 km de-a lungul graniței cu Belarus.

(2)   Contribuția financiară a Uniunii este de 30 % din costurile suportate de Lituania și nu depășește 600 000 EUR.

Articolul 6

(1)   Contribuția financiară din partea Uniunii menționată la articolele 1-4 se plătește pe baza:

(a)

unui raport tehnic final în conformitate cu anexa I privind executarea tehnică a măsurilor de supraveghere menționate la articolul 1, care să cuprindă rezultatele obținute în perioada 2 iulie 2013-31 decembrie 2013;

(b)

unui raport financiar final, în format electronic, în conformitate cu anexa II, cu privire la costurile suportate în perioada 2 iulie 2013-31 decembrie 2013;

(c)

rezultatelor oricăruia dintre controalele la fața locului desfășurate conform articolului 11 alineatul (1) din Decizia 2009/470/CE.

Documentele justificative pentru rapoartele menționate la literele (a) și (b) se pun la dispoziție pentru controalele la fața locului menționate la litera (c), efectuate de Comisie.

(2)   Raportul tehnic final și raportul financiar final menționate la alineatul (1) literele (a) și (b) se prezintă cel târziu până la 30 aprilie 2014. În cazul în care acest termen nu este respectat, cu excepția întârzierilor justificate corespunzător, contribuția financiară specifică din partea Uniunii se reduce cu 25 % pentru fiecare lună calendaristică de întârziere.

Articolul 7

Prezenta decizie se adresează Republicii Estonia, Republicii Letonia, Republicii Lituania și Republicii Polone.

Adoptată la Bruxelles, 10 octombrie 2013.

Pentru Comisie

Tonio BORG

Membru al Comisiei


(1)  JO L 155, 18.6.2009, p. 30.

(2)  JO L 298, 26.10.2012, p. 1.

(3)  Directiva 2002/60/CE a Consiliului din 27 iunie 2002 de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pestei porcine africane și de modificare a Directivei 92/119/CEE în ceea ce privește boala Teschen și pesta porcină africană (JO L 192, 20.7.2002, p. 27).

(4)  Decizia de punere în aplicare 2013/426/UE a Comisiei din 5 august 2013 privind măsurile de prevenire a introducerii în Uniune a virusului pestei porcine africane din anumite țări terțe sau din părți ale teritoriului unor țări terțe în care este confirmată prezența bolii respective și de abrogare a Deciziei 2011/78/UE (JO L 211, 7.8.2013, p. 5).

(5)  Regulamentul (CE) nr. 206/2009 al Comisiei din 5 martie 2009 privind introducerea în Comunitate a transporturilor personale cu produse de origine animală și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 136/2004 (JO L 77, 24.3.2009, p. 1).

(6)  Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei din 29 octombrie 2012 privind normele de aplicare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (JO L 362, 31.12.2012, p. 1).


ANEXA I

Raport tehnic final privind măsurile de supraveghere referitoare la pesta porcină africană la porcii mistreți și porcii domestici

Statul membru:

Data:

1.

Evaluarea din punct de vedere tehnic a situației:

1.1.

Hărți epidemiologice:

1.2.

Informații privind supravegherea:

Stat membru

Numărul de porci domestici testați

Numărul de porci mistreți testați

Tipul de test (1)

Numărul de teste

Numărul de porci domestici pozitivi

Numărul de porci mistreți pozitivi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Total 2013

 

 

 

 

 

 

2.

Îndeplinirea obiectivelor și dificultățile tehnice:

3.

Informații epidemiologice suplimentare: anchete epidemiologice, animale moarte găsite, distribuția pe vârste a reacțiilor imune pozitive, leziunile găsite etc.:


(1)  A se indica: ELISA, PCR, Ag-ELISA, izolarea virusului, altele (a se preciza).


ANEXA II

Raport financiar final privind măsurile de urgență referitoare la pesta porcină africană

Statul membru:

Data:

1.

Măsurile de supraveghere referitoare la pesta porcină clasică la porcii mistreți și la porcii domestici:

Prelevarea de probe

Categorie

Costul prelevării de probe

Numărul de animale de la care s-au prelevat probe

Cost unitar per animal de la care s-au prelevat probe

Costuri totale

Porci domestici

 

 

 

Porci mistreți

 

 

 

Personal

Tip

Cost unitar

Numărul de angajați

Costuri totale

 

 

 

 

Teste de laborator

 

Numărul de teste efectuate

Costul testelor (1)

Teste de laborator

(1)

Personal

(2)

Cheltuieli generale

FOR-L_2013272RO.01005201.notes.0001.xml.jpg

Costuri totale

FOR-L_2013272RO.01005201.notes.0002.xml.jpg

Teste serologice (ELISA)

 

 

 

 

 

Teste PCR

 

 

 

 

 

Teste virusologice

 

 

 

 

 

2.

Curățare și dezinfectare:

(a)   ECHIPAMENT

Descriere

Cost/valoare (fără TVA)

Data achiziționării

 

 

 

Total

 

 


(b)   MATERIALE CONSUMABILE

Descriere

Cost/valoare (fără TVA)

Data achiziționării

 

 

 

Total

 

 

3.

Campanii de sensibilizare:

Descrierea activităților

Cost/valoare (fără TVA)

Data livrării

 

 

 

Total

 

 

4.

Utilizarea de repelente:

MATERIALE CONSUMABILE

Descriere

Cost/valoare (fără TVA)

Data achiziționării

 

 

 

Total

 

 

5.

Porcii sacrificați în zona tampon la frontiera cu Belarus – pentru Lituania:

Numărul de identificare al exploatației

Agricultor: Nume și prenume

Comuna

Data sacrificării

Numărul de animale sacrificate pe categorii

Suma compensației plătite pe categorii (fără TVA)

Total compensații plătite (fără TVA)

Data plății

 

 

 

 

scroafe

vieri

purcei

porci

scroafe

vieri

purcei

porci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subsemnatul certific următoarele:

cheltuielile menționate reprezintă plăți efective, contabilizate cu exactitate și eligibile în conformitate cu dispozițiile prezentei decizii;

toate documentele justificative referitoare la cheltuieli sunt disponibile pentru verificare;

nu s-a solicitat nicio altă contribuție din partea Uniunii pentru aceste măsuri și toate veniturile provenite din operațiunile din cadrul măsurilor sunt declarate Comisiei;

programul a fost executat în conformitate cu legislația corespunzătoare a Uniunii;

se aplică proceduri de control, în special pentru a verifica exactitatea sumelor declarate, în scopul de a preveni, detecta și corecta neregulile.

Data:

Numele și semnătura directorului operativ:


(1)  Toate prețurile indicate sunt fără TVA.