14.11.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 314/5


REGULAMENTUL (UE) NR. 1063/2012 AL COMISIEI

din 13 noiembrie 2012

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 142/2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce privește anumite probe și produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menționată

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

Având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (1), în special articolul 21 alineatul (6) litera (d) și articolul 40 literele (b),(d) și (f);

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 stabilește normele publice și sanitare aplicabile subproduselor de origine animală și produselor derivate cu scopul de a preveni și a reduce la minimum riscurile pe care produsele respective le pot prezenta pentru sănătatea publică și sănătatea animalelor. Lâna și părul obținute de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul produsului respectiv ar trebui să fie declarate drept material de categoria 3 menționat la articolul 10 literele (h) și (n) din respectivul regulament.

(2)

Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce privește anumite probe și produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menționată (2) stabilește norme de implementare pentru introducerea pe piață a lânii și părului.

(3)

Lâna și părul uscate și netratate închise în ambalaje sigure nu prezintă un risc de răspândire a bolilor, cu condiția ca acestea să fie expediate direct la unitatea în care se fabrică produse derivate destinate utilizării în afara lanțului furajer sau la o unitate care efectuează operațiuni intermediare în condiții care permit să se prevină orice răspândire a agenților patogeni. Prin urmare, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a scuti operatorii care transportă lâna și părul netratate direct la unitatea menționată anterior de la obligația de notificare prevăzută la articolul 23 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009. Prin urmare, articolul 20 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 142/2011 ar trebui modificat în consecință.

(4)

Punctul B de la capitolul VII din anexa III la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 prevede punctul final pentru lână și păr.

(5)

Articolul 8.5.35 din Codul internațional de sănătate a animalelor terestre al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE) (3), prevede o listă de proceduri pentru inactivarea virusului febrei aftoase în lâna și părul de rumegătoare pentru uz industrial.

(6)

Prin urmare, actualele tratamente în vederea introducerii pe piață în UE, precum și pentru importarea în țări terțe de lână și de păr prevăzute la articolul 25 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 142/2011, ar trebui să fie suplimentate cu procedurile recunoscute pe plan internațional pentru inactivarea virusului febrei aftoase în lâna și părul de rumegătoare pentru uz industrial.

(7)

Cu toate acestea, statele membre au posibilitatea de a accepta orice altă metodă care garantează faptul că nu mai există riscuri inacceptabile după tratarea lânii și a părului inclusiv prin metoda spălării industriale, care este diferită de standardele OIE.

(8)

Lâna și părul de rumegătoare netratate destinate industriei textile nu prezintă un risc inacceptabil pentru sănătatea animală, cu condiția ca acestea să fie obținute de la rumegătoare ținute în țări sau regiuni enumerate în partea 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 al Comisiei din 12 martie 2010 de stabilire a unor liste de țări terțe, teritorii sau părți ale acestora autorizate să introducă în Uniunea Europeană anumite animale și carne proaspătă, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (4) și autorizate pentru importurile în Uniunea Europeană de carne proaspătă de rumegătoare care nu sunt supuse garanțiilor suplimentare A și F menționate în acesta.

(9)

În plus, țara terță sau dintr-o regiune a unui stat membru de origine din lână și de păr trebuie să fie indemnă de febră aftoasă și, în cazul în care este vorba de lână și de păr de la ovine și caprine, de variolă ovină și caprină în conformitate cu criteriile generale de bază enumerate în anexa II la Directiva 2004/68/CE a Consiliului din 26 aprilie 2004 de stabilire a normelor de sănătate animală privind importul și tranzitul, în Comunitate, al anumitor ungulate vii, de modificare a Directivelor 90/426/CEE și 92/65/CEE și de abrogare a Directivei 72/462/CEE (5).

(10)

Pentru a oferi operatorilor o gamă suficient de largă de metode și proceduri pentru a atenua riscurile generate de comerțul și importurile de lână și păr, ar trebui stabilite cerințe suplimentare pentru introducerea pe piață fără restricții a lânii și părului importate din țările terțe, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 142/2011. Prin urmare, articolul 25 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 142/2011 ar trebui modificat în consecință.

(11)

Din motive de claritate, normele pentru importul de lână și păr netratate menționate la coloana 8 din tabelul 2 din secțiunea 1 din capitolul II din anexa XIV la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 ar trebui să fie modificate în consecință.

(12)

Porcinele sunt susceptibile de transmiterea unor boli altele decât febra aftoasă, în special a pestei porcine africane, care necesită tratarea specifică a lânii și părului de animale din specia porcină. Introducerea pe piață și, în consecință, importarea din țări terțe de lână și păr de animale din specia porcină ar trebui, prin urmare, să fie supuse acelorași condiții ca cele prevăzute pentru părul de porc. Prin urmare, punctul A(2) din capitolul VII din anexa XIII la Regulamentul (CE) nr. 142/2011 ar trebui modificat în consecință.

(13)

Tratamentele suplimentare pentru lâna și părul de animale, altele decât cele din specia porcină, care sunt expediate la unitatea în care se fabrică produse derivate din lână și păr pentru industria textilă ar trebui, de asemenea, să fie disponibile pentru operatorii din statele membre. Prin urmare, punctul B de la capitolul VII din anexa III la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 ar trebui să fie completat în consecință.

(14)

Importurile în Uniune de lână și păr netratate provenind din anumite țări terțe sau regiuni ale acestora ar trebui să fie autorizate, cu condiția ca acestea să îndeplinească cerințele necesare și să fie însoțite de o declarație a importatorului în conformitate cu modelul prevăzut în anexa IV la prezentul regulament. Această declarație trebuie prezentată la unul din punctele de control autorizate la frontiera Uniunii care figurează în anexa I la Decizia 2009/821/CE din 28 septembrie 2009 de stabilire a unei liste de puncte de control la frontieră, de fixare a anumitor reguli privind controalele efectuate de către experții veterinari ai Comisiei și de determinare a unităților veterinare în cadrul sistemului TRACES (6), unde ar trebui să se supună, prin derogare de la articolul 4 alineatul (4) din Directiva 97/78/CE din 18 decembrie 1997 de stabilire a principiilor de bază ale organizării controalelor veterinare pentru produsele care provin din țări terțe și sunt introduse în Comunitate (7), controalelor documentelor prevăzute la articolul 4 alineatul (3) din respectiva directivă.

(15)

Regulamentul (UE) nr. 142/2011 ar trebui modificat în consecință.

(16)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 142/2011 se modifică după cum urmează:

(1)

Articolul 20 alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„4.   Autoritatea competentă poate deroga următorii operatori de la obligația de notificare prevăzută la articolul 23 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009:

(a)

operatorii care manipulează sau produc trofee de vânătoare sau alte preparate prevăzute în anexa XIII capitolul VI din prezentul regulament în scopuri personale sau necomerciale;

(b)

operatorii care manipulează sau elimină probe pentru cercetare și diagnostic în scopuri educaționale;

(c)

operatorii care transportă lână și păr uscate netratate, cu condiția ca acestea să fie închise în ambalaje sigure, și expediate direct către o unitate producătoare de produse derivate destinate utilizării în afara lanțului furajer sau la o unitate care efectuează operațiuni intermediare, în condiții care împiedică răspândirea agenților patogeni.”

(2)

Articolul 25 alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„2.   Importul în Uniune și tranzitul prin aceasta a următoarelor subproduse de origine animală nu se supun niciunei condiții privind sănătatea animală:

(a)

lâna și părul care au fost spălate industrial sau care au fost tratate printr-o altă metodă care asigură eliminarea tuturor riscurilor inacceptabile;

(b)

blănuri care au fost uscate cel puțin două zile la o temperatură ambiantă de 18 °C și 55 % umiditate;

(c)

lâna și părul obținute de la animale, altele decât cele din specia porcină, care au fost tratate prin spălare industrială, aceasta constând în scufundarea lânii și a părului într-o serie de băi de apă, săpun și hidroxid de sodiu sau hidroxid de potasiu;

(d)

lâna și părul obținute de la animale, altele decât cele din specia porcină, care sunt expediate la unitatea în care se fabrică produse derivate din lână și păr pentru industria textilă și au fost tratate prin cel puțin una din următoarele metode:

epilare chimică cu var stins sau sulfură de sodiu;

fumigație în formaldehidă într-o cameră închisă ermetic pentru cel puțin 24 de ore;

spălare industrială care constă în scufundarea lânii într-un detergent solubil în apă la 60–70°C;

depozitare, care poate include timpul de transport, la temperatura de 37°C timp de opt zile, 18°C timp de 28 de zile sau 4°C timp de 120 de zile;

(e)

lâna și părul care sunt uscate și introduse în ambalaje sigure, obținute de la animale, altele decât cele din specia porcină, care sunt destinate pentru a fi expediate la unitatea în care se fabrică produse derivate din lână și păr pentru industria textilă și îndeplinesc toate condițiile următoare:

(i)

au fost produse cu cel puțin 21 de zile înainte de data de intrare în Uniune și ținute într-o țară terță sau într-o regiune a acesteia care este

menționată în partea 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 și autorizată pentru importare în Uniunea Europeană a cărnii proaspete de rumegătoare care nu sunt supuse garanțiilor suplimentare A și F menționate în aceasta,

indemnă de febră aftoasă, și, în cazul în care este vorba de lână și de păr de ovine și caprine, de variolă ovină și caprină în conformitate cu criteriile generale de bază enumerate în anexa II la Directiva 2004/68/CE;

(ii)

sunt însoțite de o declarație importatorilor, astfel cum se prevede în conformitate cu capitolul 21 din anexa XV;

(iii)

au fost prezentate de către operator pentru aprobare la unul din punctele de control la frontiera Uniunii care figurează în anexa I la Decizia 2009/821/CE, unde au înregistrat un rezultat pozitiv la controlul documentar efectuat în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Directiva 97/78/CE.”

(3)

Punctele 31 și 32 din anexa I se înlocuiesc cu textul din anexa I la prezentul regulament.

(4)

Punctele A(2) și B din capitolul VII din anexa XIII se modifică în conformitate cu textul care figurează în anexa II la prezentul regulament.

(5)

Punctul 8 din tabelul 2 din secțiunea 1 din capitolul II din anexa XIV se înlocuiește cu textul din anexa III la prezentul regulament.

(6)

Textul anexei IV la prezentul regulament se adaugă la anexa XV.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 13 noiembrie 2012.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 300, 14.11.2009, p. 1.

(2)  JO L 54, 26.2.2011, p. 1.

(3)  http://www.oie.int/index.php?id=169&L=0&htmfile=chapitre_1.8.5.htm

(4)  JO L 73, 20.3.2010, p. 1.

(5)  JO L 226, 25.6.2004, p. 128.

(6)  JO L 296, 12.11.2009, p. 1.

(7)  JO L 24, 30.1.1998, p. 9.


ANEXA I

Punctele 31 și 32 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 se înlocuiesc cu următorul text:

„31.

lână netratată” înseamnă lână, alta decât lâna care:

(a)

a fost supus spălării industriale;

(b)

a fost obținut prin tăbăcire;

(c)

a fost tratat printr-o altă metodă care asigură eliminarea tuturor riscurilor inacceptabile;

(d)

a fost obținută de la animale, altele decât cele din specia porcină și a fost supusă spălării industriale, aceasta constând în scufundarea lânii într-o serie de băi de apă, săpun și hidroxid de potasiu sau hidroxid de sodiu; sau

(e)

a fost obținută de la animale, altele decât cele din specia porcină și este destinată pentru a fi expediată direct la unitatea în care se fabrică produse derivate din lână pentru industria textilă și a fost supusă cel puțin unuia din tratamentele următoare:

(i)

epilare chimică cu var stins sau sulfură de sodiu;

(ii)

fumigație în formaldehidă într-o cameră închisă ermetic pentru cel puțin 24 de ore;

(iii)

spălare industrială care constă în scufundarea lânii într-un detergent solubil în apă la 60–70 °C;

(iv)

depozitare, care poate include timpul de transport, la temperatura de 37 °C timp de opt zile, 18 °C timp de 28 de zile sau 4 °C timp de 120 de zile;

32.

păr netratat” înseamnă păr, altul decât părul care:

(a)

a fost supus spălării industriale;

(b)

a fost obținut prin tăbăcire;

(c)

a fost tratat printr-o altă metodă care asigură eliminarea tuturor riscurilor inacceptabile;

(d)

a fost obținut de la animale, altele decât cele din specia porcină și a fost supus spălării industriale, aceasta constând în scufundarea părului într-o serie de băi de apă, săpun și hidroxid de potasiu sau hidroxid de sodiu; sau

(e)

a fost obținut de la animale, altele decât cele din specia porcină și este destinat pentru a fi expediate direct la unitatea în care se fabrică produse derivate din păr pentru industria textilă și a fost supus cel puțin unuia din tratamentele următoare:

(i)

epilare chimică cu var stins sau sulfură de sodiu;

(ii)

fumigație în formaldehidă într-o cameră închisă ermetic pentru cel puțin 24 de ore;

(iii)

spălare industrială care constă în scufundarea părului într-un detergent solubil în apă la 60–70 °C;

(iv)

depozitare, care poate include timpul de transport, la temperatura de 37 °C timp de opt zile, 18 °C timp de 28 de zile sau 4 °C timp de 120 de zile;”


ANEXA II

Capitolul VII din anexa XIII la Regulamentul (CE) nr. 142/2011 se modifică după cum urmează:

(1)

La punctul A(2), teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„2.

Este interzis să se deplaseze părul de porc, lâna și părul de animale din specia porcină provenite din regiunile în care pesta porcină africană este endemică, cu excepția părului de porc, a lânii și părului de animale din specia porcină care:”

(2)

La punctul B se adaugă următorul alineat:

„Lâna și părul de animale, altele decât cele din specia porcină pot fi introduse pe piață fără restricții în conformitate cu prezentul regulament, cu condiția ca:

(a)

să fi fost supuse spălării industriale, care constă în scufundarea lânii și părului într-o serie de băi de apă, săpun și hidroxid de potasiu sau hidroxid de sodiu; sau

(b)

să fie trimise la unitatea în care se fabrică produse derivate din lână sau păr pentru industria textilă, iar această lână sau păr să fi fost supuse cel puțin unuia din tratamentele următoare:

(i)

epilare chimică cu var stins sau sulfură de sodiu;

(ii)

fumigație în formaldehidă într-o cameră închisă ermetic pentru cel puțin 24 de ore;

(iii)

spălare industrială care constă în scufundarea lânii într-un detergent solubil în apă la 60–70 °C;

(iv)

depozitare, care poate include timpul de transport, la temperatura de 37 °C timp de opt zile, 18 °C timp de 28 de zile sau 4 °C timp de 120 de zile;”


ANEXA III

Punctul 8 din tabelul 2 din secțiunea 1 din capitolul II din anexa XIV la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 se înlocuiește cu următorul text:

„8

Lână și păr netratate produse de la animale, altele decât cele din specia porcină

Materiale de categoria 3 menționate la articolul 10 literele (h) și (n).

(1)

Lâna și părul netratate trebuie să fie:

(a)

închise în ambalaje sigure și

(b)

trimise direct către o instalație care produce produse derivate destinate a fi utilizate în afara lanțului alimentar animal sau către o instalație care efectuează operațiuni intermediare, în condiții care să permită evitarea propagării de agenți patogeni.

(1)

Orice țară terță.

(1)

Niciun certificat de sănătate nu este cerut pentru importurile de lână și păr netratate.

(2)

Lâna și părul menționate la articolul 25 alineatul (2) litera (e).

(2)

Țară terță sau regiune din aceasta

(a)

enumerate în partea 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 și autorizate pentru importurile în Uniunea Europeană de carne proaspătă de rumegătoare care nu sunt supuse garanțiilor suplimentare A și F menționate în aceasta; și

(b)

indemne de febră aftoasă și, în caz de lânii și a părului de animale din speciile ovine și caprine, de variolă ovină și caprină în conformitate cu anexa II la Directiva 2004/68/CE.

(2)

O declarație a importatorului în conformitate cu capitolul 21 din anexa XV este obligatorie.”


ANEXA IV

Următorul capitol 21 se adaugă la anexa XV la Regulamentul (UE) nr. 142/2011:

„CAPITOLUL 21

Declarație tip

Declarația importatorului de lână și de păr menționat la articolul 25 alineatul (2) litera (e) pentru importarea în Uniunea Europeană

Image

Image