30.5.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 140/32


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 449/2012 AL COMISIEI

din 21 martie 2012

de completare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare privind informațiile care trebuie furnizate pentru înregistrarea și certificarea agențiilor de rating de credit

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind agențiile de rating de credit (1), în special articolul 21 alineatul (4) literele (a) și (b),

întrucât:

(1)

Conform obiectivelor generale ale Regulamentului (CE) nr. 1060/2009, și anume de a contribui la calitatea ratingurilor de credit emise în Uniune, la stabilitatea financiară și la protecția consumatorilor și a investitorilor, prezentul regulament trebuie să asigure că informațiile care trebuie furnizate Autorității europene pentru valori mobiliare și piețe (AEVMP) în cursul procedurilor de înregistrare și de certificare sunt furnizate după reguli uniforme, pentru ca AEVMP să poată lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la înregistrarea sau certificarea unei agenții de rating de credit.

(2)

Se preconizează că beneficiile pe termen lung, în materie de protecție a investitorilor și stabilitate financiară, ale informațiilor suplimentare vor depăși eventualele costuri suplimentare pe termen scurt ale înregistrării.

(3)

Este necesar ca prezentul regulament să prevadă informațiile pe care AEVMP trebuie să le primească în cadrul unei cereri de înregistrare înaintate de către o agenție de rating de credit. Anumite informații care trebuie furnizate conform prezentului regulament pot să nu se aplice unei agenții de rating de credit nou înființate, deoarece este posibil ca aceasta să fi solicitat o derogare, să nu aibă experiență anterioară în domeniul ratingurilor de credit, sau din alte motive. Prezentul regulament nu trebuie să blocheze accesul agențiilor de rating de credit nou înființate care doresc să intre pe piață. Cu toate acestea, este necesar ca solicitanții să ofere o explicație clară atunci când nu furnizează anumite informații în cererea pe care o înaintează.

(4)

Orice informație comunicată AEVMP trebuie furnizată pe un suport durabil, care să permită stocarea sa pentru o utilizare viitoare. Pentru a facilita identificarea informațiilor prezentate de o agenție de rating, toate documentele trebuie să fie identificate printr-un număr de referință.

(5)

Pentru ca AEVMP să evalueze dacă există conflicte de interese ce decurg din activitățile și interesele comerciale ale proprietarilor unei agenții de rating de credit care ar putea să afecteze independența agenției respective, agențiile de rating de credit trebuie să aibă obligația de a furniza informații cu privire la activitățile proprietarilor lor și la structura acționariatului societății lor mamă.

(6)

Agențiile de rating de credit trebuie să pună la dispoziție informații privind componența, funcționarea și independența organismelor lor de conducere pentru a permite AEVMP să evalueze dacă structura de guvernanță corporativă asigură independența agenției de rating și evitarea conflictelor de interese.

(7)

Pentru a permite AEVMP să evalueze buna reputație, experiența și competențele conducerii superioare, agențiile de rating de credit trebuie să prezinte un curriculum vitae, un cazier judiciar recent și declarații pe propria răspundere ale membrilor conducerii superioare privind buna lor reputație.

(8)

Pentru evaluarea modului în care conflictele de interese sunt eliminate sau gestionate și raportate, agențiile de rating de credit trebuie să furnizeze AEVMP un inventar actualizat al conflictelor de interese existente și potențiale care să acopere cel puțin conflictele ce decurg din prestarea unor servicii auxiliare, din externalizarea activităților de rating și din interacțiunea cu părțile terțe legate. Atunci când identifică conflictele de interese în vederea inventarului, agențiile de rating de credit trebuie să ia în calcul conflictele de interese care pot proveni de la entități care aparțin aceluiași grup de entități din care fac parte și ele. Prin urmare, trebuie luate în considerare acordurile intragrup privind atribuirea sarcinilor și furnizarea serviciilor auxiliare de către diverse entități din cadrul grupului.

(9)

Deși sucursalele agențiilor de rating de credit stabilite în Uniune nu sunt persoane juridice, agențiile trebuie să furnizeze informații separate referitoare la sucursalele lor, pentru a permite AEVMP să identifice în mod clar poziția sucursalelor în structura organizatorică, să evalueze caracterul adecvat al conducerii superioare a sucursalelor și să evalueze dacă mecanismele de control, de asigurare a conformității și alte funcții sunt suficient de solide pentru a identifica, a evalua și a administra riscurile sucursalelor în mod corespunzător.

(10)

Informațiile solicitate cu privire la posibilele conflicte de interese cu serviciile auxiliare trebuie să se refere la toate activitățile agenției de rating care nu fac parte din activitățile de rating.

(11)

Pentru a permite AEVMP să evalueze dacă un cadru de reglementare al unei țări terțe aplicabil agențiilor de rating poate fi considerat „la fel de strict” ca regimul instituit în Uniune, agențiile de rating de credit care intenționează să avizeze ratinguri emise în țara terță respectivă trebuie să furnizeze AEVMP informații detaliate privind cadrul de reglementare al acestei țări și o comparație cu regimul aplicabil în Uniune. Atunci când AEVMP dispune deja de aceste informații din alte cereri de aprobare și consideră că în țara terță există un cadru de reglementare la fel de strict ca regimul instituit în Uniune, agențiile de rating de credit solicitante trebuie scutite de obligația de a prezenta aceste informații. Indiferent de situație, agențiile de rating de credit solicitante trebuie să demonstreze că desfășurarea, de către agenția de rating din țara terță, a activităților de rating care duc la emiterea ratingului de credit care urmează să fie avizat îndeplinește cerințele prevăzute de regimul din țara terță și că există proceduri pentru a monitoriza desfășurarea activităților de rating de credit de către agenția de rating din țara terță.

(12)

Este necesar ca prezentul regulament să precizeze informațiile pe care agențiile de rating de credit trebuie să le furnizeze în cererile de certificare și în scopul evaluării importanței lor sistemice pentru stabilitatea financiară sau integritatea piețelor financiare, așa cum se prevede la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009. Importanța sistemică a unei agenții de rating și a activităților sale de rating pentru stabilitatea unuia sau a mai multor state membre trebuie măsurată, în prezentul regulament, în termeni de amploare a activităților sale de rating și de interconectare a utilizatorilor ratingurilor sale de credit din Uniune.

(13)

Prezentul regulament se bazează pe proiectele de standarde tehnice de reglementare prezentate de către AEVMP Comisiei, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (2).

(14)

AEVMP a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectele de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor înființat în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL 1

OBIECT

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament prevede regulile aplicabile informațiilor pe care agențiile de rating de credit trebuie să le furnizeze AEVMP în cadrul unei cereri:

(a)

de înregistrare, așa cum se prevede în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1060/2009; sau

(b)

de certificare și în scopul evaluării importanței lor sistemice pentru stabilitatea financiară sau integritatea piețelor financiare, așa cum se prevede la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

CAPITOLUL 2

ÎNREGISTRAREA

SECȚIUNEA 1

Generalități

Articolul 2

Formatul cererii

(1)   Cererile de înregistrare trebuie furnizate pe un suport care stochează informații în așa fel încât acestea să fie accesibile pentru consultare în viitor și care permite reproducerea fidelă a informațiilor stocate.

(2)   Agenția de rating de credit atribuie un număr unic de referință fiecărui document pe care îl prezintă. Agenția se asigură că informațiile pe care le prezintă identifică cu claritate cerințele specifice din prezentul regulament la care se referă și documentul în care sunt furnizate informațiile respective. Agenția de rating de credit include tabelul prevăzut în anexa I ca parte a cererii sale pentru a identifica cu claritate documentul în care sunt furnizate informațiile impuse de prezentul regulament.

(3)   Dacă o dispoziție a prezentului regulament nu se aplică cererii unei agenții de rating de credit, agenția trebuie să menționeze acest lucru în tabelul prezentat în anexa I și să ofere o explicație.

(4)   Atunci când un grup de agenții de rating de credit depune o cerere de înregistrare, cererea trebuie să identifice cu claritate fiecare agenție de rating de credit căreia i se aplică informațiile. Atunci când aceleași informații se referă la mai multe agenții din cadrul unui grup de agenții de rating de credit, pentru a completa tabelul din anexa I, se atribuie același număr de referință informațiilor comune.

Articolul 3

Atestarea caracterului exact și complet al cererii

Orice informație prezentată AEVMP în cursul procedurii de înregistrare sau certificare trebuie să fie însoțită de o scrisoare semnată de un membru al conducerii superioare a agenției de rating de credit sau de un reprezentant autorizat de către conducerea superioară care să ateste că, după cunoștința sa, informațiile transmise sunt exacte și complete la data prezentării lor.

Articolul 4

Numărul de angajați

Orice informație privind numărul de angajați se furnizează pe bază de echivalent normă întreagă, calculat ca număr total de ore lucrate împărțit la numărul maxim de ore care dau drept de remunerare într-un an de activitate, în sensul legislației naționale aplicabile.

Articolul 5

Clase de ratinguri de credit

Orice informație cu privire la clasa de ratinguri de credit trebuie să utilizeze următoarele clase de ratinguri:

(a)

ratinguri suverane și ratinguri ale finanțelor publice;

(b)

ratinguri pentru finanțarea structurată;

(c)

ratinguri ale entităților comerciale:

(i)

instituții financiare, inclusiv instituțiile de credit și firmele de investiții;

(ii)

societăți de asigurare;

(iii)

societăți emitente care nu sunt considerate instituții financiare sau societăți de asigurare.

Articolul 6

Politici și proceduri

(1)   Politicile și procedurile prezentate în cerere trebuie să conțină sau să fie însoțite de:

(a)

o indicare a persoanei responsabile de aprobarea și menținerea politicilor și a procedurilor;

(b)

o descriere a modului în care se va asigura și monitoriza conformitatea cu politicile și procedurile și indicarea persoanei responsabile în acest sens;

(c)

o descriere a măsurilor întreprinse în cazul unei încălcări a politicilor;

(d)

o indicare a procedurii pentru raportarea către AEVMP a unei încălcări grave a unei politici sau proceduri care ar putea avea ca rezultat nerespectarea condițiilor în care a fost acordată înregistrarea sau certificarea inițială.

(2)   O agenție de rating de credit poate îndeplini obligația prevăzută în prezentul regulament de a furniza informații privind politicile și procedurile sale prin prezentarea unei copii a acestora.

Articolul 7

Identificare, statut juridic și clasa de ratinguri de credit

Agențiile de rating de credit furnizează AEVMP:

(a)

informațiile enumerate în anexa II la prezentul regulament;

(b)

un extras din registrul comerțului sau din registrul instanței pertinent, sau o altă formă de atestare a locului constituirii și a obiectului de activitate al agenției de rating de credit, la data cererii.

SECȚIUNEA 2

Structura acționariatului

Articolul 8

Proprietarii și societatea-mamă a agenției de rating de credit

(1)   Agențiile de rating de credit furnizează AEVMP:

(a)

o listă a tuturor persoanelor care dețin, direct sau indirect, 5 % sau mai mult din capitalul sau din drepturile de vot ale agenției de rating sau ale căror participații permit exercitarea unei influențe semnificative asupra conducerii agenției de rating de credit;

(b)

informațiile prevăzute la punctele 1 și 2 din anexa III, pentru fiecare astfel de persoană.

(2)   În plus, agențiile de rating de credit furnizează AEVMP următoarele informații:

(a)

o listă a tuturor entităților în care o persoană vizată la alineatul (1) deține 5 % sau mai mult din capital sau din drepturile de vot sau asupra conducerii cărora persoana respectivă exercită o influență semnificativă;

(b)

indicarea activităților comerciale ale acestora, conform anexei III punctul 3.

(3)   În cazul în care o agenție de rating de credit are o societate-mamă, agenția trebuie:

(a)

să identifice țara în care este stabilită societatea-mamă;

(b)

să indice dacă societatea-mamă este autorizată sau înregistrată și dacă face obiectul supravegherii.

Articolul 9

Graficul structurii acționariatului

Agențiile de rating de credit trebuie să furnizeze AEVMP un grafic care să prezinte legăturile de proprietate între societatea-mamă, filiale și orice alte entități asociate stabilite în Uniune și sucursalele acestora. Entitățile indicate în grafic trebuie identificate prin denumirea lor completă, forma juridică și adresa sediului social și a sediului principal.

SECȚIUNEA 3

Structura organizatorică și guvernanța corporativă

Articolul 10

Organigrama

Agențiile de rating de credit trebuie să furnizeze AEVMP o organigramă care să detalieze structura organizatorică, incluzând o identificare clară a funcțiilor importante și a identității persoanei care deține fiecare funcție importantă. Funcțiile importante includ cel puțin conducerea superioară, persoanele care conduc activitățile sucursalelor și analiștii de rating seniori. În cazul în care agenția de rating de credit furnizează servicii auxiliare, organigrama trebuie să detalieze totodată structura organizatorică pentru aceste servicii.

Articolul 11

Structura organizatorică

(1)   Agențiile de rating de credit trebuie să furnizeze AEVMP informații referitoare la politicile și procedurile aplicate în legătură cu funcția de verificare a conformității, așa cum se prevede în anexa I secțiunea A punctul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, funcția de revizuire, așa cum se prevede în anexa I secțiunea A punctul 9 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 și informații referitoare la politicile și procedurile instituite pentru a îndeplini cerințele prevăzute în anexa I secțiunea A punctele 4 și 10 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

Informațiile furnizate în conformitate cu prezentul alineat trebuie să includă informațiile prevăzute în anexa IV punctele 1, 3 și 4.

(2)   Atunci când politicile și procedurile menționate la alineatul (1) sunt aplicate la nivel de grup de entități, agenția de rating de credit trebuie să furnizeze de asemenea AEVMP informațiile prevăzute în anexa IV punctul 2.

(3)   Agențiile de rating de credit trebuie să furnizeze totodată AEVMP informațiile prevăzute în anexa X.

Articolul 12

Guvernanța corporativă

(1)   Agențiile de rating de credit trebuie să furnizeze AEVMP informații cu privire la politicile interne de guvernanță corporativă și la procedurile și mandatele aplicabile conducerii superioare, inclusiv consiliului de administrație sau de supraveghere, membrilor independenți ai acestuia și, dacă au fost create, comitetelor.

(2)   În cazul în care o agenție de rating de credit aderă la un cod de guvernanță corporatistă recunoscut, agenția trebuie să identifice codul respectiv și să ofere o explicație pentru orice situație în care se abate de la acesta.

(3)   Agențiile de rating de credit trebuie să furnizeze informațiile prevăzute în anexa V punctele 1 și 2 cu privire la membrii consiliului de administrație sau de supraveghere.

(4)   Agențiile de rating de credit trebuie să furnizeze AEVMP o copie a documentelor menționate în anexa V punctul 3.

SECȚIUNEA 4

Resursele financiare pentru desfășurarea activităților de rating de credit

Articolul 13

Rapoarte financiare

(1)   Agențiile de rating de credit trebuie să furnizeze AEVMP o copie a rapoartelor financiare anuale, inclusiv, dacă este cazul, situațiile financiare individuale și consolidate aferente ultimelor trei exerciții financiare care precedă data depunerii cererii, în măsura în care este posibil. Dacă situațiile financiare ale unei agenții de rating fac obiectul unui audit legal în sensul definit la articolul 2 punctul 1 din Directiva 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 mai 2006 privind auditul legal al conturilor anuale și al conturilor consolidate (3), rapoartele financiare trebuie să includă raportul de audit privind situațiile financiare anuale și consolidate.

(2)   În cazul în care rapoartele financiare menționate la alineatul (1) nu sunt disponibile pentru perioada de timp solicitată, agenția de rating de credit trebuie să furnizeze AEVMP un raport financiar intermediar.

(3)   Dacă agenția de rating de credit este o filială a unui grup de entități, agenția trebuie să furnizeze rapoartele financiare anuale ale societății-mamă pentru cele trei exerciții financiare care precedă data de depunere a cererii.

(4)   Agențiile de rating de credit trebuie să furnizeze AEVMP o descriere a măsurilor pe care le adoptă pentru a asigura aplicarea unor proceduri contabile solide.

SECȚIUNEA 5

Personal și remunerare

Articolul 14

Politici și proceduri în materie de personal

(1)   Agențiile de rating de credit comunică AEVMP informații cu privire la următoarele politici și proceduri:

(a)

raportarea către responsabilul cu funcția de verificare a conformității, în conformitate cu dispozițiile din anexa I secțiunea C punctul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, a oricărei situații în care una dintre persoanele menționate în anexa I secțiunea C punctul 1 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 consideră că o altă astfel de persoană este implicată în activități pe care prima persoană le consideră ilegale;

(b)

rotația analiștilor de rating principali, a analiștilor de rating și a persoanelor care aprobă ratingurile de credit;

(c)

practicile de remunerare și de evaluare a performanței pentru analiștii de rating, persoanele care aprobă ratinguri de credit, membrii conducerii superioare și responsabilul cu funcția de verificare a conformității;

(d)

formarea și dezvoltarea pertinente pentru procesul de rating, inclusiv orice examinare sau alt tip de evaluare formală necesară pentru desfășurarea activităților de rating.

(2)   Agențiile de rating de credit furnizează totodată AEVMP:

(a)

o descriere a măsurilor instituite pentru a atenua riscul de dependență excesivă de anumiți angajați;

(b)

pentru fiecare clasă de ratinguri, informații cu privire la mărimea și experiența echipelor cantitative însărcinate cu dezvoltarea și revizuirea metodologiilor și a modelelor aplicate;

(c)

numele și funcția fiecărui angajat al agenției de rating care are obligații, fie individual, fie în numele agenției de rating, față de orice altă entitate din cadrul grupului de agenții de rating;

(d)

valoarea medie anuală a remunerației fixe și variabile a analiștilor de rating, a analiștilor principali și a responsabilului cu funcția de verificare a conformității pentru fiecare dintre ultimele trei exerciții financiare.

(3)   Agențiile de rating trebuie să descrie măsurile instituite pentru a se asigura că sunt informate atunci când un analist de rating își încetează relația de muncă și se alătură unei entități căreia i se acordă un rating de credit, așa cum se prevede în anexa I secțiunea C punctul 6 din Regulamentul (CE) nr. 1066/2009. Agențiile de rating trebuie să descrie măsurile instituite pentru a se asigura că persoanele menționate în anexa I secțiunea C punctul 1 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 sunt la curent cu interdicția prevăzută în anexa I secțiunea C punctul 7 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

Articolul 15

Competențele și buna reputație a personalului

(1)   Agențiile de rating trebuie să furnizeze AEVMP un curriculum vitae, inclusiv istoricul angajărilor cu datele corespunzătoare, indicarea pozițiilor deținute și o descriere a funcțiilor ocupate, pentru fiecare dintre următoarele persoane:

(a)

membrii conducerii superioare;

(b)

persoanele numite pentru a conduce activitatea sucursalelor;

(c)

responsabilii pentru auditul intern, controlul intern, funcția de verificare a conformității, evaluarea riscurilor și funcția de revizuire.

(2)   Agențiile de rating de credit trebuie să furnizeze AEVMP următoarele informații, pentru fiecare membru al conducerii superioare:

(a)

un extras de cazier judiciar recent din țara de origine a persoanei în cauză, cu excepția cazului în care autoritățile naționale competente nu eliberează astfel de documente;

(b)

o declarație pe propria răspundere privind buna reputație, care să includă cel puțin declarațiile prevăzute în anexa VI și să fie semnată de către persoana în cauză.

SECȚIUNEA 6

Emiterea și revizuirea ratingurilor de credit

Articolul 16

Elaborarea, validarea, revizuirea și publicarea metodologiilor de rating

(1)   Agențiile de rating trebuie să furnizeze AEVMP, pentru fiecare clasă de ratinguri de credit, o descriere amănunțită a modelelor și metodologiilor de bază utilizate pentru stabilirea ratingurilor de credit.

(2)   Agențiile de rating de credit comunică AEVMP următoarele informații referitoare la politici și proceduri:

(a)

informații privind elaborarea, validarea și revizuirea metodologiilor de rating, incluzând cel puțin informațiile prevăzute în anexa VII punctul 1;

(b)

informații privind raportarea metodologiilor de rating și descrierea modelelor și a ipotezelor principale utilizate în activitățile de rating, așa cum se prevede în anexa I secțiunea E partea I punctul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

Articolul 17

Emiterea ratingurilor

(1)   Agențiile de rating de credit furnizează AEVMP următoarele informații:

(a)

nomenclaturile de rating utilizate pentru fiecare clasă de ratinguri;

(b)

definiția fiecărei acțiuni de rating și a fiecărui statut utilizat de agenția de rating;

(c)

politicile și procedurile aplicabile pentru emiterea ratingurilor de credit, incluzând cel puțin informațiile prevăzute în anexa VII punctul 2;

(d)

mandatul fiecărui comitet de rating;

(e)

o descriere a măsurilor instituite pentru raportarea unei decizii de rating, incluzând cel puțin informațiile prevăzute în anexa VII punctul 3;

(f)

o descriere a procedurilor instituite pentru a asigura aplicarea consecventă a unei metodologii pentru toate clasele de ratinguri, toate birourile și toate regiunile.

(2)   Agențiile de rating de credit trebuie să identifice eventualele diferențe, la nivelul politicilor și procedurilor prevăzute la alineatul (1) literele (c) și (e), între tratamentul aplicat ratingurilor nesolicitate și cel aplicat ratingurilor solicitate.

(3)   Dacă procesul de rating este auditat periodic de către un terț independent, agenția de rating de credit trebuie să furnizeze AEVMP ultimul raport de audit.

(4)   Agențiile de rating de credit furnizează totodată AEVMP următoarele informații:

(a)

criteriile de selectare a furnizorilor de date și detalii privind procesul de selecție;

(b)

detalii privind fiabilitatea datelor interne și externe utilizate în cadrul modelelor de rating;

(c)

informații detaliate privind sursele datelor utilizate.

Articolul 18

Monitorizarea ratingurilor de credit

Agențiile de rating de credit comunică AEVMP informații referitoare la politicile și procedurile aplicate pentru:

(a)

monitorizarea ratingurilor, identificarea diferențelor dintre ratingurile solicitate și ratingurile nesolicitate, incluzând cel puțin informațiile prevăzute în anexa VII punctul 4;

(b)

raportarea deciziei de a revizui sau modifica un rating;

(c)

monitorizarea impactului pe care îl au modificările conjuncturii macroeconomice sau ale condițiilor de pe piața financiară asupra ratingurilor de credit, așa cum se prevede la articolul 8 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

SECȚIUNEA 7

Descrierea procedurilor și a metodologiilor de emitere și revizuire

Articolul 19

Cerințe privind prezentarea ratingurilor de credit

Agențiile de rating de credit comunică AEVMP informații cu privire la următoarele elemente:

(a)

politicile și procedurile aplicate cu privire la cerințele de raportare a ratingurilor de credit prevăzute în următoarele dispoziții din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009:

(i)

articolul 10 alineatele (1), (2) și (5);

(ii)

anexa I secțiunea D partea I;

(b)

dacă o agenție de rating acordă ratinguri pentru instrumente financiare structurate, politicile și procedurile aplicate cu privire la următoarele dispoziții din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009:

(i)

articolul 10 alineatul (3);

(ii)

anexa I secțiunea B punctul 4;

(iii)

anexa I secțiunea D partea II.

(c)

eșantioane de rapoarte tipice de rating de credit sau alte documente care demonstrează modul în care agenția de rating de credit îndeplinește sau intenționează să îndeplinească aceste cerințe de raportare; și

(d)

eșantioane de scrisori de rating tipice pentru fiecare clasă de ratinguri de credit redactate de agenția de rating.

SECȚIUNEA 8

Conflicte de interese

Articolul 20

Independența și evitarea conflictelor de interese

(1)   Agențiile de rating de credit comunică AEVMP informații referitoare la politicile și procedurile aplicate pentru identificarea, gestionarea și raportarea conflictelor de interese și regulile aplicabile analiștilor de rating și altor persoane implicate direct în activitățile de rating de credit, acoperind cel puțin cerințele prevăzute în anexa VIII.

(2)   Agențiile de rating de credit trebuie să descrie procesul utilizat pentru a se asigura că persoanele în cauză sunt la curent cu politicile și procedurile menționate la alineatul (1). Agențiile de rating trebuie să descrie măsurile instituite pentru a se asigura că departamentul de revizuire responsabil de revizuirea metodologiilor, prevăzut în anexa I secțiunea A punctul 9 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, este independent de departamentele responsabile de activitățile de rating.

(3)   Agențiile de rating trebuie să descrie mecanismele de control instituite, inclusiv mecanismele de control implementate prin intermediul sistemelor informatice, pentru a se conforma cerințelor prevăzute la articolul 7 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 referitoare la negocierea onorariilor și regulile aplicabile persoanelor implicate în activitățile de rating.

(4)   Agențiile de rating trebuie să descrie orice alte măsuri și mecanisme de control instituite pentru a asigura independența analiștilor de rating.

Articolul 21

Inventarul conflictelor de interese

(1)   Agențiile de rating de credit furnizează AEVMP un inventar la zi al conflictelor de interese existente și potențiale care le privesc. Atunci când o agenție de rating de credit face parte dintr-un grup de agenții, aceasta trebuie să includă în inventar eventualele conflicte de interese care provin de la alte entități din cadrul grupului.

(2)   Inventarul conflictelor de interese existente și potențiale trebuie să indice următoarele conflicte de interese potențiale:

(a)

orice conflict de interese potențial cu părți terțe legate;

(b)

conflictele de interese potențiale care decurg din prestarea serviciilor auxiliare și din activitățile de rating externalizate.

(3)   Inventarul menționat la alineatul (1) trebuie să explice modul în care conflictele de interese potențiale sunt eliminate sau gestionate și raportate.

Articolul 22

Conflicte de interese legate de serviciile auxiliare

(1)   Agențiile de rating de credit comunică AEVMP o descriere a resurselor, atât umane cât și tehnice, utilizate în comun de serviciile de rating și de cele auxiliare sau utilizate în comun cu grupul de agenții de care aparțin.

(2)   Agențiile de rating de credit trebuie să descrie măsurile instituite pentru a preveni, a atenua și a raporta conflictele de interese existente sau potențiale dintre activitățile de rating și serviciile auxiliare.

(3)   Agențiile de rating de credit furnizează AEVMP o copie a rezultatelor tuturor evaluărilor interne efectuate pentru a identifica conflictele de interese existente sau potențiale dintre activitățile de rating și serviciile auxiliare.

SECȚIUNEA 9

Programul activităților

Articolul 23

Informații privind programul activităților

Agențiile de rating de credit furnizează anual AEVMP informațiile descrise în anexa IX pentru o perioadă de 3 ani de la data înregistrării.

SECȚIUNEA 10

Utilizarea regimului de avizare

Articolul 24

Utilizarea preconizată a regimului de avizare

Atunci când o agenție de rating de credit intenționează să avizeze ratinguri de credit emise în țări terțe, așa cum se prevede la articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, agenția comunică AEVMP informațiile prevăzute în anexa XI.

SECȚIUNEA 11

Externalizarea

Articolul 25

Cerințe în materie de externalizare

(1)   În cazul în care o agenție de rating de credit externalizează funcții operaționale importante, aceasta comunică AEVMP următoarele informații:

(a)

politicile sale în materie de externalizare;

(b)

o explicație cu privire la modul în care intenționează să identifice, să gestioneze și să monitorizeze riscurile prezentate de externalizarea unor funcții operaționale importante;

(c)

o copie a acordurilor de externalizare încheiate între agenția de rating și entitatea către care sunt externalizate activitățile;

(d)

o copie a tuturor rapoartelor interne sau externe privind activitățile externalizate publicate în ultimii 5 ani.

(2)   În sensul alineatului (1), funcțiile operaționale importante includ revizuirea ratingurilor, funcția de analist principal, elaborarea și revizuirea metodologiei de rating, aprobarea ratingurilor, controlul intern al calității, stocarea datelor, sistemele informatice, suportul informatic și contabilitatea.

CAPITOLUL 3

CERTIFICAREA

SECȚIUNEA 1

Cererea de certificare

Articolul 26

Informații care trebuie furnizate în cererea de certificare

(1)   Agențiile de rating de credit furnizează AEVMP următoarele informații:

(a)

informațiile generale prevăzute în anexa II punctele 1-10;

(b)

informațiile referitoare la proprietari menționate la articolul 8;

(c)

organigrama menționată la articolul 10;

(d)

detalii privind măsurile instituite pentru a preveni, a atenua și a raporta conflictele de interese existente sau potențiale dintre activitățile de rating și serviciile auxiliare;

(e)

informațiile menționate la articolul 13 cu privire la resursele financiare ale agenției de rating.

(2)   Agențiile de rating de credit comunică AEVMP următoarele informații referitoare la activitățile comerciale:

(a)

pentru ultimii trei ani, numărul de angajați cu contract care sunt implicați în activitățile de rating și serviciile auxiliare, atât permanent, cât și temporar;

(b)

dacă agenția solicitantă are sucursale, numărul angajaților implicați în activitatea de rating și în activitățile auxiliare din fiecare sucursală;

(c)

numărul analiștilor de rating angajați cu contract de către agenția solicitantă, inclusiv, dacă agenția de rating de credit are sucursale, numărul analiștilor de rating angajați cu contract din fiecare sucursală;

(d)

dacă o agenție de rating de credit intenționează să înființeze o nouă sucursală, o descriere a tipului de activități comerciale pe care urmează să le desfășoare noua sucursală, denumirea și adresa completă a acesteia și calendarul înființării sale;

(e)

dacă o agenție de rating de credit intenționează să presteze noi servicii auxiliare, o descriere a noilor servicii și calendarul prevăzut pentru începerea acestora;

(f)

veniturile generate în ultimii trei ani de către agenția de rating de credit din activitatea de rating și din serviciile auxiliare ca proporție din veniturile totale, defalcate pe exercițiu financiar;

(g)

dacă agenția de rating de credit are una sau mai multe sucursale, veniturile generate în ultimii trei ani de către fiecare sucursală ca proporție din veniturile totale, defalcate pe exercițiu financiar.

(3)   Agențiile de rating de credit trebuie să furnizeze, de asemenea, AEVMP următoarele informații privind ratingurile de credit pe care le emit sau își propun să le emită:

(a)

clasele de ratinguri de credit;

(b)

nomenclaturile de rating utilizate pentru fiecare clasă de ratinguri;

(c)

definiția fiecărei acțiuni de rating și a fiecărui statut utilizat de agenția de rating;

(d)

dacă agenția emite ratinguri solicitate sau nesolicitate sau ambele;

(e)

pentru fiecare clasă de ratinguri de credit, numărul de ani de experiență în stabilirea unor astfel de ratinguri;

(f)

pentru fiecare clasă de ratinguri de credit, proporția actuală sau preconizată de ratinguri publice și private.

(4)   Agenția de rating de credit indică dacă deține în prezent sau dacă intenționează să solicite statutul de instituție externă de evaluare a creditului (ECAI) în unul sau mai multe state membre și, în caz afirmativ, indică statul sau statele membre în cauză.

Articolul 27

Cerințe generale pentru cererea de certificare

Agenția de rating de credit se asigură că cererea sa respectă prevederile de la articolele 2-6 referitoare la formatul cererii, atestarea exactității acesteia, clasele de ratinguri de credit, numărul de angajați și politicile și procedurile comunicate către AEVMP.

SECȚIUNEA 2

Importanța sistemică

Articolul 28

Importanța sistemică

Agențiile de rating de credit comunică AEVMP informațiile prevăzute în anexa XII referitoare la importanța sistemică a ratingurilor de credit pe care le emit și a activităților lor de rating de credit pentru stabilitatea financiară sau integritatea piețelor financiare din unul sau mai multe state membre.

CAPITOLUL 4

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 29

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 21 martie 2012.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 302, 17.11.2009, p. 1.

(2)  JO L 331, 15.12.2010, p. 84.

(3)  JO L 157, 9.6.2006, p. 87.


ANEXA I

REFERINȚELE DOCUMENTELOR

(Articolul 2)

Articolul sau anexa din prezentul regulament

Numărul de referință al agenției de rating de credit

Titlul documentului

Capitolul, secțiunea sau pagina documentului unde sunt furnizate informațiile sau motivul pentru care nu sunt furnizate informațiile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ANEXA II

INFORMAȚII GENERALE

(Articolul 7)

1.

Denumirea completă

2.

Țara de stabilire

3.

Adresa sediului social

4.

Statutul juridic

5.

În ceea ce privește persoana sau persoanele de contact în legătură cu cererea:

(a)

numele;

(b)

funcția;

(c)

adresa;

(d)

adresa de e-mail;

(e)

numărul de telefon.

6.

În ceea ce privește responsabilul cu funcția de verificare a conformității:

(a)

numele;

(b)

funcția;

(c)

adresa;

(d)

adresa de e-mail;

(e)

numărul de telefon.

7.

Descrierea activităților comerciale desfășurate de agenția de rating de credit, inclusiv a serviciilor auxiliare și, dacă aceasta are una sau mai multe sucursale sau filiale, a activităților desfășurate de fiecare sucursală sau filială.

8.

Indicarea claselor de ratinguri, în conformitate cu categoriile prevăzute la articolul 5, pentru care agenția de rating solicită înregistrarea.

9.

Indicarea piețelor reglementate pe care agenția de rating de credit este cotată, dacă este cazul.

10.

Rapoarte financiare:

(a)

precizarea dacă agenția de rating de credit este o entitate auditată;

(b)

dacă agenția de rating este auditată, numele auditorului extern și numărul național de înregistrare al acestuia;

(c)

data încheierii exercițiului financiar.

11.

Numărul de angajați (excluzând angajații din sucursale), atât la data cererii, cât și la închiderea fiecăruia dintre ultimele trei exerciții financiare, raportați în următoarele categorii:

(a)

angajați temporari;

(b)

angajați permanenți cu mai puțin de cinci ani de vechime;

(c)

angajați permanenți cu cel puțin cinci ani de vechime.

12.

Dacă o agenție de rating are sucursale, pentru fiecare sucursală:

(a)

denumirea completă;

(b)

statutul juridic;

(c)

adresa; și

(d)

numărul de angajați temporari și de angajați permanenți.

13.

Lista țărilor în care sunt emise ratingurile de credit pe care agenția de rating intenționează să le avizeze.


ANEXA III

INFORMAȚII CARE TREBUIE PREZENTATE CU PRIVIRE LA STRUCTURA ACȚIONARIATULUI

(Articolul 8)

1.

Identificarea proprietarilor agenției de rating de credit menționați la articolul 8 alineatul (1) cu următorul nivel de detaliu:

Proprietar

Procent din capital

Natura participației: directă sau indirectă

Procent din drepturile de vot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Descrierea activităților comerciale ale proprietarilor agenției de rating de credit menționați la articolul 8 alineatul (1):

Proprietar

Activități comerciale

3.

Identificarea activităților comerciale ale societăților în care proprietarii menționați la articolul 8 alineatul (1) dețin o participație în conformitate cu articolul 8 alineatul (2):

Proprietar

Societăți în care proprietarul deține o participație în conformitate cu articolul 8 alineatul (2)

Activități comerciale

 

 

 

4.

Identificarea proprietarilor societății-mamă menționate la articolul 8 alineatul (3):

Proprietar

Procent din capital

Natura participației: directă sau indirectă

Procent din drepturile de vot

Natura participației: directă sau indirectă

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ANEXA IV

STRUCTURA ORGANIZATORICĂ

(Articolul 11)

1.

Agențiile de rating de credit furnizează următoarele informații cu privire la politicile și procedurile menționate la articolul 11 alineatul (1):

(a)

o descriere a rolurilor și a responsabilităților angajaților;

(b)

o descriere a mecanismelor de monitorizare a eficacității politicilor și a procedurilor;

(c)

numărul de angajați, raportul între angajați temporari și angajați permanenți;

(d)

informații cu privire la liniile ierarhice și la frecvența raportării; și

(e)

o descriere a interacțiunii dintre o anumită funcție și angajații implicați în mod direct în procesul de rating, precum și între această funcție și orice alte funcții.

2.

Atunci când măsurile menționate la punctul 1 din prezenta anexă sunt aplicate la nivel de grup de agenții, agenția de rating de credit trebuie să furnizeze AEVMP o copie a acordurilor pertinente privind nivelul serviciilor pe care le-a încheiat sau își propune să le încheie cu alți membri ai grupului și următoarele informații:

(a)

o descriere a sarcinilor efectuate de către fiecare entitate membră a grupului, inclusiv entitățile situate în țări terțe;

(b)

o identificare clară a entității implicate în executarea sarcinii, precizând situarea geografică a acesteia;

(c)

informații cu privire la liniile ierarhice și la frecvența raportării pentru fiecare entitate implicată și cu privire la modul în care se colectează informațiile de la fiecare entitate; și

(d)

informații privind orice resurse dedicate situate în Uniune. În cazul resurselor umane, agenția de rating de credit trebuie să precizeze timpul dedicat funcției, pe bază de echivalent normă întreagă.

3.

În ceea ce privește funcția de verificare a conformității, agenția de rating de credit trebuie să furnizeze următoarele informații:

(a)

politicile și procedurile în materie de raportare a informațiilor, așa cum este descris în anexa I secțiunea C punctul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009;

(b)

o descriere a modului în care este asigurată independența funcției de verificare a conformității;

(c)

cel mai recent raport al responsabilului cu funcția de verificare a conformității;

(d)

un plan de lucru pentru următorii trei ani.

4.

În ceea ce privește funcția de audit intern responsabilă de îndeplinirea sarcinilor descrise în anexa I secțiunea A punctul 10 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, agenția de rating de credit furnizează următoarele informații:

(a)

o explicație a modului în care este elaborată și aplicată metodologia de audit intern, în conformitate cu caracteristicile speciale ale activităților sale și cu amploarea și complexitatea acestora și riscurile aferente;

(b)

un plan de lucru pentru următorii trei ani.


ANEXA V

INFORMAȚII CARE TREBUIE PREZENTATE CU PRIVIRE LA GUVERNANȚA CORPORATIVĂ

(Articolul 12)

1.

Identificarea membrilor consiliului de administrație sau de supraveghere și ai altor comitete, așa cum se prevede la articolul 12 alineatul (3):

Identificarea membrului

Organism (consiliu de administrație, consiliu de supraveghere, comitet de audit, comitet de remunerare etc.) și poziție (președinte, vicepreședinte, membru)

Organism al altei entități în care persoana are calitatea de membru și poziția deținută

 

 

 

2.

Identificarea membrilor independenți ai consiliului de administrație sau de supraveghere, așa cum se prevede la articolul 12 alineatul (3), justificarea independenței, în cazul membrilor independenți, și a cunoștințelor aprofundate și a experienței la un nivel înalt în domeniul piețelor instrumentelor financiare structurate, dacă agenția de rating de credit depune o cerere pentru a acorda ratinguri pentru produse financiare structurate, în conformitate cu anexa I secțiunea A punctul 2 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009:

Identificarea membrului

Organism (consiliu de administrație sau de supraveghere)

Membru independent (DA/NU) și dacă DA, a se furniza o justificare

Experiență în domeniul instrumentelor financiare structurate (DA/NU) și dacă DA, a se furniza o justificare

 

 

 

 

 

 

3.

Agenția de rating de credit trebuie să furnizeze AEVMP o copie a următoarelor documente, așa cum se prevede la articolul 12 alineatul (4):

(a)

ultimele trei procese-verbale ale ședințelor consiliului de administrație și ale consiliului de supraveghere;

(b)

ultimul proces-verbal al ședinței oricărui alt comitet, cum ar fi comitetul de remunerare sau comitetul de strategie; și

(c)

ultimele trei avize sau rapoarte prezentate consiliului de administrație sau de supraveghere de către membrii independenți.


ANEXA VI

DECLARAȚIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE

[Articolul 15 alineatul (2)]

În declarația pe propria răspundere care trebuie furnizată în temeiul articolului 15 alineatul (2) litera (b), fiecare membru al conducerii superioare indică dacă se încadrează în oricare dintre următoarele categorii:

(a)

a fost condamnat pentru o infracțiune;

(b)

a făcut obiectul unei proceduri penale sau al unei proceduri disciplinare inițiate de un organism de reglementare sau a fost informat cu privire la inițierea unei asemenea proceduri;

(c)

a făcut obiectul unei decizii nefavorabile în cadrul unei proceduri civile în legătură cu furnizarea de servicii financiare, o abatere profesională, fraudă sau administrarea unei entități juridice;

(d)

din informațiile pe care le deține, a făcut sau face obiectul unei anchete în curs sau anterioare efectuate de o autoritate de reglementare sau de organisme sau agenții guvernamentale;

(e)

a avut relații cu o entitate a cărei înregistrare sau autorizație a fost retrasă de către un organism de reglementare;

(f)

i-a fost refuzat dreptul de a desfășura activități supuse unei obligații de înregistrare sau autorizare de către un organism de reglementare;

(g)

a fost implicat în administrarea unei entități care a intrat în insolvență, lichidare sau administrare în timp ce persoana în cauză avea relații cu entitatea sau în termen de un an după ce a încetat relațiile cu entitatea respectivă;

(h)

a avut relații cu o entitate care a fost investigată sau suspendată de către un organism de reglementare și căreia i-a fost aplicată o măsură coercitivă;

(i)

a fost investigat, suspendat sau sancționat de un organism de reglementare;

(j)

i s-a interzis să dețină funcția de administrator, a fost decăzut din dreptul de a ocupa funcții de conducere, a fost demis din postul de angajat sau din alt post ocupat în cadrul unei entități, ca urmare a unei acuzații de abatere profesională sau de abuz.


ANEXA VII

EMITEREA ȘI REVIZUIREA RATINGURILOR DE CREDIT

(Articolele 16, 17 și 18)

1.

Informațiile privind politicile și procedurile menționate la articolul 16 alineatul (2) litera (a) aplicate pentru elaborarea, validarea și revizuirea metodologiilor de rating ale agențiilor de rating de credit trebuie să includă:

(a)

responsabilitățile și procedura de elaborare și de validare a metodologiei de rating, incluzând detalii cu privire la componența comitetelor pentru metodologia de rating și procedurile de selecție a membrilor;

(b)

responsabilitățile și procedura în materie de metodologie de rating, inclusiv:

(i)

verificarea și validarea unei metodologii de rating;

(ii)

validarea metodologiei de rating pe baza datelor istorice, inclusiv modul în care sunt luate în considerare rezultatele testărilor ex-post. În plus, agenția de rating de credit trebuie să includă și rezultatele validării/testărilor ex post din ultimii trei ani, atunci când sunt disponibile date cantitative;

(iii)

raportarea rezultatelor revizuirii metodologiei de rating; și

(iv)

implementarea unei modificări a metodologiilor, a modelelor sau a principalelor ipoteze de rating.

2.

Informațiile privind politicile și procedurile menționate la articolul 17 alineatul (1) litera (c) în ceea ce privește emiterea ratingurilor de credit includ:

(a)

succesiunea etapelor urmate pentru elaborarea ratingurilor; procedura de revizuire a documentației aferente emitenților sau valorilor mobiliare cărora urmează să li se acorde ratinguri. Sunt incluse aici orice valori de referință utilizate pentru a facilita revizuirea;

(b)

o evaluare a informațiilor minime necesare pentru a iniția și a menține un rating, cuprinzând atât informații publice, cât și informații care nu sunt publice;

(c)

mecanismele de control pentru emiterea ratingurilor, inclusiv participarea emitentului/intermediarului/investitorului/prestatorului în cadrul acestui proces;

(d)

procedura de colaționare, analiză și evaluare a informațiilor utilizate pentru a stabili un rating, indicând, dacă este cazul, dacă s-a recurs la o analiză efectuată de o altă agenție de rating sau alte părți terțe;

(e)

rolul și responsabilitățile analiștilor de rating și procesul și procedurile de selecție a acestora pentru anumite valori mobiliare;

(f)

procedura de aprobare a ratingurilor, indicând rolul și responsabilitățile persoanelor care aprobă ratingurile și procesul și procedurile de selecție a acestora;

(g)

dacă o agenție de rating a înființat comitete de rating, rolul și responsabilitățile președinților acestor comitete, precum și competențele necesare și procesul și procedurile pentru desemnarea lor; și

(h)

calificările minime ale persoanelor implicate în decizia de rating.

3.

Informațiile privind politicile și procedurile menționate la articolul 17 alineatul (1) litera (e) în ceea ce privește publicarea deciziilor de rating includ:

(a)

procedura de comunicare către entitatea căreia i se acordă ratingul a principalelor considerente pe care se bazează acesta, cu cel puțin 12 ore înainte de publicarea ratingului de credit;

(b)

procedura de contestare a ratingului, dacă agenția de rating aplică o astfel de procedură; și

(c)

procedurile pentru determinarea principalelor elemente aflate la baza ratingului care sunt incluse în comunicatul de presă sau în rapoarte.

4.

Informațiile privind politicile și procedurile menționate la articolul 18 litera (a) în ceea ce privește monitorizarea ratingurilor includ:

(a)

procesul de monitorizare, inclusiv rolul și responsabilitățile comitetelor de rating, dacă este cazul, și o descriere a proceselor de aprobare a ratingurilor;

(b)

rolul și responsabilitățile analiștilor de rating;

(c)

procedura de colaționare, analiză și evaluare a informațiilor utilizate pentru a monitoriza un rating, indicând, dacă este cazul, dacă s-a recurs la o analiză efectuată de o altă agenție de rating sau alte părți terțe;

(d)

procesul, inclusiv prezentarea generală a factorilor luați în considerare, prin care se decide dacă un rating trebuie revizuit în mod oficial și responsabilitățile în acest sens, inclusiv acțiunile de rating întreprinse;

(e)

procesul prin care se decide dacă un rating trebuie suspendat sau retras în mod oficial și responsabilitățile în acest sens;

(f)

procesele și mecanismele de control aplicate în ceea ce privește revizuirile ratingurilor prevăzute la articolul 8 alineatul (6) literele (a)-(c) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009; și

(g)

politicile, procedurile și mecanismele de control aplicate pentru implicarea emitentului sau a intermediarului în proces.


ANEXA VIII

INDEPENDENȚA ȘI EVITAREA CONFLICTELOR DE INTERESE

(Articolul 20)

Informațiile privind politicile și procedurile prevăzute la articolul 20 alineatul (1) în ceea ce privește identificarea, gestionarea și raportarea conflictelor de interese și regulile aplicabile analiștilor de rating și altor persoane implicate direct în activitățile de rating de credit acoperă:

(a)

identificarea, prevenirea, raportarea și atenuarea conflictelor de interese care decurg din emiterea ratingurilor de credit sau din prestarea de servicii auxiliare, așa cum se prevede în anexa I secțiunea B punctul 1 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009;

(b)

separarea de procesul de rating a discuțiilor legate de onorariile percepute de la entitățile cărora li se acordă ratinguri și de la părți terțe legate, așa cum se prevede la articolul 7 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009;

(c)

stabilirea onorariilor facturate de agențiile de rating entităților cărora li se acordă ratinguri și părților terțe legate; controlul informațiilor confidențiale obținute de la toate entitățile cărora li se acordă ratinguri, părțile terțe legate și alte persoane relevante sau comunicate acestora, în conformitate cu anexa I secțiunea C punctul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009;

(d)

cerințele prevăzute în anexa I secțiunea C punctul 2 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 referitoare la tranzacționarea valorilor mobiliare cărora agenția de rating le-a acordat ratinguri sau care sunt valori mobiliare care reprezintă obligații ale unei entități căreia agenția de rating i-a acordat un rating, inclusiv informații cu privire la modul în care agenția de rating identifică, pentru fiecare rating de credit în vigoare, angajații implicați în procesul de rating de la orice nivel sau funcție;

(e)

cerința prevăzută în anexa I secțiunea C punctul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 privind acceptarea de bani, cadouri sau alte foloase; și

(f)

regulile aplicabile atunci când un analist de rating își încetează relația de muncă, așa cum se prevede în anexa I secțiunea C punctele 6 și 7 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.


ANEXA IX

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR

(Articolul 23)

Conceptul de afaceri/dezvoltarea activității

1.

Următoarele informații referitoare la activitățile comerciale ale agenției de rating de credit:

(a)

o descriere a mediului macroeconomic în care agenția de rating preconizează că își va desfășura activitatea;

(b)

o indicare a planurilor pentru înființarea de filiale sau sucursale și a amplasării acestora; și

(c)

o descriere a activităților comerciale pe care agenția de rating intenționează să le desfășoare, precizând activitățile filialelor și ale sucursalelor. Informațiile trebuie să includă clasele ratingurilor de credit, clienții potențiali și activitățile de altă natură decât cele de rating.

Clase de ratinguri de credit

2.

Următoarele informații privind clasele de ratinguri de credit:

(a)

dacă agenția intenționează să emită ratinguri solicitate sau nesolicitate sau ambele;

(b)

pentru fiecare clasă de ratinguri pe care agenția intenționează să le emită, o estimare a proporției de ratinguri publice și ratinguri private;

(c)

numărul de ratinguri suverane/ale entităților publice;

(d)

numărul și volumul (în miliarde de euro) al ratingurilor pentru finanțarea structurată;

(e)

numărul și volumul (în miliarde de euro) al ratingurilor acordate entităților comerciale, cu următoarele detalii: instituții financiare, societăți de asigurare, societăți emitente; și

(f)

numărul mediu al ratingurilor de credit emise sau monitorizate per angajat, prezentate pe clase de ratinguri.

Plan financiar

3.

Previziuni pentru:

(a)

bilanț; și

(b)

contul de profit și pierdere.

4.

Agenția de rating trebuie să separe veniturile obținute din activitățile de rating de cele din servicii auxiliare în previziunile privind veniturile. Dacă agenția de rating de credit are sau intenționează să înființeze sucursale, trebuie indicate veniturile obținute de fiecare sucursală.

Guvernanța corporativă

5.

Numărul de membri ai următoarelor organisme:

(a)

ai consiliului de administrație și ai consiliului de supraveghere; și

(b)

numărul membrilor independenți ai consiliului de administrație și ai consiliului de supraveghere.

Externalizarea

6.

O descriere a activităților pe care agenția planifică să le externalizeze, indicarea entităților către care urmează să fie externalizate activitățile respective și o explicație a motivelor externalizării. Dacă o activitate este externalizată de la o sucursală, acest fapt trebuie menționat.

Resurse umane/personal

7.

Numărul de angajați permanenți și temporari care lucrează pentru următoarele funcții și vechimea lor:

(a)

conducerea superioară, în afară de membrii consiliului de administrație sau de supraveghere, și persoanele desemnate la conducerea sucursalelor;

(b)

funcția de audit;

(c)

mecanismul de control intern;

(d)

funcția de verificare a conformității; și

(e)

funcția de revizuire.

8.

Următoarele informații:

(a)

numărul de angajați per funcție/departament;

(b)

numărul de angajați temporari și de angajați permanenți cu contract ai agenției de rating implicați în activitatea de rating;

(c)

numărul de angajați temporari și de angajați permanenți cu contract ai agenției de rating implicați în serviciile auxiliare;

(d)

numărul de angajați care aprobă ratingurile, cum ar fi președinții comitetelor, analiștii de rating și analiștii de rating principali, împreună cu informații privind:

(i)

vechimea sau gradul lor;

(ii)

tipul de analist de rating, inclusiv, acolo unde este cazul, dacă angajatul este un analist primar sau un analist supraveghetor și dacă este analist calitativ sau cantitativ; și

(iii)

numărul de ani de experiență în agenția de rating de credit sau în sectorul ratingurilor de credit, dacă este posibil.


ANEXA X

EVIDENȚA DATELOR, PLANIFICAREA PENTRU CONTINUITATEA ACTIVITĂȚII ȘI SISTEMELE INFORMATICE

(Articolul 11)

Evidența datelor

1.

Informații privind politicile și procedurile aplicate pentru respectarea obligațiilor de păstrare a evidențelor prevăzute la articolul 8 alineatul (4) și în anexa I secțiunea A punctul 7 și secțiunea B punctele 7, 8 și 9 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009:

(a)

indicarea evidențelor ținute și a perioadei de conservare a acestora; și

(b)

indicarea destinatarilor informațiilor confidențiale pentru fiecare rating emis.

Continuitatea și regularitatea activităților

2.

Informații privind continuitatea și regularitatea activităților de rating, așa cum se prevede în anexa I secțiunea A punctul 8 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, inclusiv:

(a)

descrierea procedurilor aplicate pentru a asigura continuitatea și regularitatea desfășurării activităților de rating de credit, inclusiv informații privind aplicabilitatea acestora în cazul furnizorilor de servicii cărora le-au fost externalizate activități;

(b)

tipurile de teste privind planificarea pentru continuitatea activităților pe care agenția intenționează să le efectueze; și

(c)

frecvența testelor.

Sistemele informatice

3.

Informații privind sistemele informatice, așa cum se prevede în anexa I secțiunea A punctul 8 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, inclusiv:

(a)

identitatea directorului responsabil de sistemele informatice;

(b)

o descriere a sistemelor informatice, inclusiv a sistemelor de rezervă; și

(c)

o descriere a dispozitivelor existente de control și de asigurare a securității sistemelor informatice și a mecanismelor de monitorizare a eficacității acestora, inclusiv detalii despre procedurile instituite pentru a garanta separarea efectivă a sistemelor informatice utilizate pentru raportarea onorariilor de cele la care au acces analiștii de rating și care sunt utilizate pentru înregistrarea ratingurilor și a informațiilor cu privire la entitățile sau tranzacțiile cărora li se acordă ratinguri.


ANEXA XI

UTILIZAREA REGIMULUI DE AVIZARE

(Articolul 24)

Agenții de rating de credit din țări terțe

1.

Următoarele informații pentru fiecare agenție de rating de credit dintr-o țară terță vizată:

(a)

denumirea completă;

(b)

statutul juridic, inclusiv un extras din registrul comerțului sau din registrul instanței pertinent, sau o altă formă de atestare a locului constituirii și a obiectului de activitate sau alte detalii referitoare la înregistrarea societății;

(c)

țara de stabilire;

(d)

adresa sediului social;

(e)

dovada că agenția de rating de credit din țara terță este autorizată sau înregistrată și este supusă supravegherii în țara terță respectivă;

(f)

clasa de ratinguri de credit pe care agenția de rating intenționează să le avizeze; și

(g)

numărul de analiști angajați.

2.

O organigramă care să arate relațiile de proprietate dintre fiecare agenție de rating, filialele și sucursalele sale, societatea-mamă și filialele controlate de societatea-mamă implicate în procesul de emitere a ratingurilor care ar urma să fie avizate.

Evaluarea regimului de reglementare al țării terțe

3.

Pentru fiecare țară terță vizată, informații detaliate, o analiză structurată și o argumentare pentru fiecare cerință prevăzută la articolele 6-12 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, inclusiv trimiteri la secțiunile pertinente din legislația sau reglementările țării terțe.

Obligația prevăzută în primul paragraf al acestui punct nu se aplică dacă AEVMP consideră că cerințele regimului aplicat în țara terță sunt la fel de stricte ca cerințele prevăzute la articolele 6-12 din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

Proceduri pentru monitorizarea comportamentului

4.

O descriere a măsurilor aplicate de agenția de rating care avizează ratingurile pentru a verifica dacă agenția de rating din țara terță îndeplinește aceste cerințe și pentru a monitoriza problemele potențiale identificate de agenția de rating care avizează ratingurile cu privire la îndeplinirea acestor cerințe.

Motive obiective

5.

Indicarea motivelor obiective pentru care ratingurile de credit sunt emise într-o țară terță.

Legislația din țara terță

6.

Dovada că autoritățile publice nu au dreptul de a interveni asupra conținutului ratingurilor de credit și asupra metodologiilor utilizate de agențiile de rating de credit constituite în țara respectivă.


ANEXA XII

INDICATORI AI IMPORTANȚEI SISTEMICE

(Articolul 28)

1.

Agențiile de rating de credit comunică AEVMP volumul ratingurilor de credit în vigoare emise, cu detaliile stabilite în următorul tabel. Informațiile privind ratingurile entităților comerciale și ratingurile suverane și ale finanțelor publice trebuie furnizate pe baza numărului de ratinguri de credit, iar informațiile privind ratingurile pentru finanțarea structurată trebuie furnizate pe baza valorii (în milioane de euro) a emisiunii instrumentelor financiare structurate.

 

Total

Ratinguri ale entităților comerciale (număr de ratinguri)

Instituții financiare, inclusiv instituții de credit și firme de investiții

 

Societăți de asigurare

 

Societăți emitente care nu sunt considerate instituții financiare sau societăți de asigurare

 

Ratinguri suverane și ale finanțelor publice (număr de ratinguri)

 

Ratinguri pentru finanțarea structurată (valoarea emisiunii în milioane de euro)

 

2.

Agențiile de rating furnizează informații privind veniturile anuale generate în orice stat membru al Uniunii Europene și în alte țări din afara Uniunii Europene în ultimii 3 ani cu următorul nivel de detaliu:

 

Statul membru UE 1

Statul membru UE 2

Statul membru UE 3

(…)

Alte țări care nu fac parte din UE

Total

Activități de rating

De la entitățile cărora li se acordă ratinguri sau de la părți terțe legate de acestea

 

 

 

 

 

 

De la abonați

 

 

 

 

 

 

Alte surse

 

 

 

 

 

 

Alte activități decât ratingurile

 

 

 

 

 

 

Statele membre sunt identificate individual.